I Konjevic polje nije u Njemackoj nego u BiH.
Peđa Kojović i nacionalistička priča
- madner
#101 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Kakve veze ima IZ
- Opetja033
#102 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Za sta sluze javne skole? Opet licemjernost: hocete li se odluciti sta je nadleznost IZ? Po ovome IZ sta god da uradi ne valja.dede merdzane wrote:Sto Islamska zajednica ne otvori Islamski skolski centar sa ili bez internata gdje bi predavanja bila na bosanskom jeziku?
Jebo to sto Srbi krse ljudska prava, hajmo malo prebaciti loptu na IZ.
Povraca mi se od kolicine licemjernosti.
-
VjecitiStudent
#103 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Fulaš poentu gornjeg posta. A poenta je da isti ovi naši, nacionalni osviješćeni roditelji, iz sve tri nacije, kada odu na Zapad, nisu više u stanju, niti im je stalo, da djecu nauče da govore maternji jezik, a pogotovo da brinu o nekakvoj nacionalnoj geografiji ili istoriji.Opetja033 wrote:Edin H. wrote:Interesantno je da Bosnjaci u dijaspori (struktura slicna ovima iz Konjevic polja - ne mislim nista lose sa ovim, cisto obrazovno) se polomise da upisu djecu u skole bez "nacionalne grupe predmeta" u kojima se uci neka "kriscanska" engleska, americka, njemacka, holandska... istorija. Cesto im se ne da ni da djecu posalju u dopunske skole, koje istini za volju nisu podrzane od strane Drzave i uglavnom nisu na visokom nivou.
A u BiH se ide do te mjere da djeca spavaju u satorima.![]()
![]()
![]()
![]()
Sta odgovoriti covjeku koji poredi obrazovni sistem Njemacke ili Svedske sa cetnicima i cetnickom propagandom kojom truju djecu u manjem entitetu.
Čitave generacije rođene i odrasle u dijaspori, jedva da znaju da pričaju jezike njihovih roditelja.
- madner
#104 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Ko ode u dijasporu prihvata svjesno da ne zivi u svojoj drzavi.
- It_is_a_Leclerc
#105 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Nije tačno.fixer wrote:Nisam puno upoznat sa svim ovim sranjima oko ovih nacionalnih predmeta, ali ti mogu reci da ja iz svog iskustva znam da se ova tri jezika ne uce u skoli. To sto je takav naziv, to je vise alibi.It_is_a_Leclerc wrote:
Tako što će se bošnjačkoj djeci u Konjević Polju omogućiti ono što se omogućilo djeci srpske i hrvatske nacionalnosti u KS, a to je da uče "bosanski, srpski i hrvatski jezik i književnost", s tim da maternji jezik ide na prvo mjesto.
Učio sam taj BHS, i svaki put kad se nešto razlikovalo između jezika (npr. što umjesto šta, kava umjesta kahva, istorija umjesto historija), profesor je strogo naglašavao mogućnost da se na ovom ili onom jeziku kaže drugačije.
Od književnosti od Marka Marulića, Marina Držića, Dositeja Obradovića, Fevzija Mostarca, Hasana Kaimije, Muse Ćazima Ćatića, preko Ivana Gorana Kovačića, Tina Ujevića, Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Mehmedalije DIzdara, pa sve do Abdualaha Sidrana, Antuna Branka Šimića, Meše Selimovića i Ranka Marinkovića se radilo, čitalo, učilo i moralo znati.Mul
Kad djeca u Konjević Polju budu mogla čitati "Poruku" Maka DIzdara, a da ih neko ne ubije, kad budu mogla čitati Derviša Sušića,Ćamila Sijarića, Nedžada Ibrišimovića, Mustafu Bašeskiju i druge bošnjačke pisce, onda ću smatrati pitanje gosp. Kojovića realnim. Dotad je to samo tlapnja "Naše stranke" po kojoj su svi jednako krivi i svi jednako zli, osim njih, naravno.
Last edited by It_is_a_Leclerc on 15/11/2013 15:00, edited 1 time in total.
- madner
#106 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Cek, postoji etnicka knjizevnost i historija? 
- Paranoid
#107 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Ne znam na koga misliš pod "nacionalni osviješćeni roditelji", ali znam da prognanička djeca osim zemalja u kojima žive i studiraju pored jezika kojim se služe u dijaspori, znaju jako dobro maternji tj Bosanski jezik..VjecitiStudent wrote:
Fulaš poentu gornjeg posta. A poenta je da isti ovi naši, nacionalni osviješćeni roditelji, iz sve tri nacije, kada odu na Zapad, nisu više u stanju, niti im je stalo, da djecu nauče da govore maternji jezik, a pogotovo da brinu o nekakvoj nacionalnoj geografiji ili istoriji.
Čitave generacije rođene i odrasle u dijaspori, jedva da znaju da pričaju jezike njihovih roditelja.
Kažem znam jer sam se u to uvjerio više puta..
Medjutim, ova djeca o kojima je riječ ni u kom slučaju ne bi trebali da ispaštaju zbog fašistoidne ideje šumske koja kaže da djeca Bošnjaka u šumskoj ne mogu u školi učiti nacionalnu grupu predmeta jer to ne dozvoljavaju srpski neonacisti. Pogotovo je pogrešna Kojovićeva taktika obraćanja protupitanjima vezana za KS, koja nemaju nikakve veze sa činjenicama u K. Polju.
I na kraju, djeca i njihovi roditelji su ispred OHR-a, jer da imaju povjerenja prema političarima bili bi ispred zgrada u kojem ponekad "rade".
-
moke_31
#108 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Relativizatoru ja nisam nigdje rekao, niti sam protiv, da ne treba izaći u susret nebošnjačkoj djeci u sarajevu i uvesti nacionalnu grupu predmeta, ali prvo treba da postoji dovoljan procenat onih kojima to treba a zatim i da podnesu zahtjev. Naravno da to treba zakonski i sitemski riješiti.Hafis wrote:Nisi razumio poantu. Ne radi se o relativiziranju, već o načelima. uopće nije bitno radi li se o 1, 2, 5, 10...% neke ''druge'' djece. u stvari, koji bi to postotak trebao biti dovoljan?? ovdje se radi o uspostavljanju NAČELA koja bi vrijedila za sve u potpunosti jednako, neovisno o njihovon sudjelovanju u populaciji.moke
Tema otvorena o Kojovićevom prikrivenom nacionalizmu se naravno, po običaju, pretvara u relativizaciju problema djece iz Konjević Polja, i poredi 60 % bošnjačke djece iz te škole sa nekoliko procenata srpske i hrvatske djece u KS.
Poanta je upravo u tome. Ako ćemo već mak na konac: a zašto ne bi uveo??...zašto ne bi, kao glavni grad i svi ostali prateći atributi koji slijede tu činjenicu, i kao najočitiji primjer suživota u ovoj državi (navodno), zašto ne bi bio primjer ostalim, a ne svoje nepoduzimanje takvog koraka pravdao nekim pretpostavkama?Poenta rasprave će sigurno biti u stilu da je KS uveo nacionalnu grupu predmeta za par procenata nebošnjaka tada bi apartheid republika sigurno pristala da uvede nacionalnu grupu predmeta za 60 % bošnjačke djece u Konjević Polju.
Mislim da i tu ima pitanja koja su političke naravi, ako ćemo iskreno.
Niko do sada nije postavio to pitanje u Sarajevu sve dok se nije pojavio slučaj Konjević Polja!! Zašto Kojović nije prije ove situacije pokrenuo to pitanje, ako već ima osnova za to?????? Nego, pojavio se problem u RS pa hajdemo sad relativizirati i izjednačavati stvari ukazujući na slične, ako se uopće mogu i nazvati sličnim, stvari u FBiH. Stara dobra politika i taktika RS-a na koju Kojović liježe ko kec na desetku.
I zašto, pobogu, zašto uvijek Bošnjaci, Sarajevo, FBiH moraju prvi popuštati i uvodite sve moguće privilegije za nebošnjake dajući ko fol neki primjer tolerancije i sl. a samo nekoliko kilometara odatle u RS-u fašizam i apartheid vremenom postaju normalna stvar i sistematski se provode svim mogućim sredstvima, a između ostalog, i usvajanjem zakona koji idu na štetu nesrba (Zakon o porezu na imovinu, Zakon o katastru, Zakon o grobljima - vjerovatno potaknut podizanjem spomenika žrtvama GENOCIDA u Višegradu). Koja je korist od toga???? Sve smo to radili od kraja rata pa do sada i šta smo dobili???
Zar RS ne može jednom prva dati primjer tolerancije, suživota, demokratije, ljudskih sloboda i sl. Pa na njima bi se trebale takve stvari patentirati zbog onoga što su radili u ratu, kao što je bio primjer sa Njemačkom.
-
dede merdzane
#109 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Naravno da to nije nadleznost IZ, ali omogucavas djeci da uce da pricaju na ijekavici, ne moraju znati puno o svecima a i vjerovatno im pružati znanje na većem nivou nego javna škola. Ako budu radili kako treba onda će i lokalni srbi upisivati djecu u IŠC kao što Bošnjaci u Sarajevu svoju upisuju u KŠC.Opetja033 wrote:Za sta sluze javne skole? Opet licemjernost: hocete li se odluciti sta je nadleznost IZ? Po ovome IZ sta god da uradi ne valja.dede merdzane wrote:Sto Islamska zajednica ne otvori Islamski skolski centar sa ili bez internata gdje bi predavanja bila na bosanskom jeziku?
Jebo to sto Srbi krse ljudska prava, hajmo malo prebaciti loptu na IZ.
Povraca mi se od kolicine licemjernosti.
- madner
#110 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
KSC je na budzetu kao i svaka druga skola i provodi javni program.
To nije nikakvo rjesenje, samo pravis segregaciju.
To nije nikakvo rjesenje, samo pravis segregaciju.
-
moke_31
#111 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Vjerovatno im je bilo malo onih nekoliko milijardi maraka koje su iznijeli iz Sarajava zahvaljujući Aliji i progalašavanjem društvene svojine nacionalnom, i još uz to sve mogli otkupiti certifikatima...Paranoid wrote:Tačno!moke_31 wrote:Tema otvorena o Kojovićevom prikrivenom nacionalizmu se naravno, po običaju, pretvara u relativizaciju problema djece iz Konjević Polja, i poredi 60 % bošnjačke djece iz te škole sa nekoliko procenata srpske i hrvatske djece u KS.
Naravno, opet sve u režiji lafo lijevo orijentisanih i osviještenih građana Sarajeva (čitaj sa okolnih brda Sarajeva) i uvijek pročetnički raspoloženih SDP-ovaca!!! Pa dokle više????
Poenta rasprave će sigurno biti u stilu da je KS uveo nacionalnu grupu predmeta za par procenata nebošnjaka tada bi apartheid republika sigurno pristala da uvede nacionalnu grupu predmeta za 60 % bošnjačke djece u Konjević Polju.
Dakle, nema potrebe dalje raspravljati.
Kojović: Koliko učenika u KS pohađa nacionalnu grupu predmeta?
Ovdje treba razmisliti zapravo u čemu je poenta pitanja, koja je namjera i šta se želi postići? Danas, kao i u posleratnom vremenu se postavljaju bezobrazna pitanja, a sjećam se da je jedno od tih pitanja bilo: Koliko je FBiH vratila korisničkih prava na stanove koje su Srbi napustili ili PRODALI hrleći u raširene ruke SDS-u.
Eee, moj Kojoviću, nemaš ti vjerovatno pojma koliko je danas tetka Zilha podijelila obroka za doručak u centru Sarajeva, a koliko ih još priprema za ručak. Ne zanima tebe to jer kao bivšeg novinara, a današenjeg samostalnog poslanika, te stvari se tebe ne tiču..Tebe zanima koliko Sarajevske djece Srba uči "srpski jezik" kao nacionalnu grupu predmeta...
Možda bi ovako Zilha odgovorila Kojoviću: Ne znam sine koliko đaka uči nacionalnu grupu predmeta, ali znam koliko njihovih roditelja je meni na kazanu..
Elem, Kojović se izborio da obrati pažnju na sebe na način koji svakodnevno gledamo od Pandurevićke, kolegice mu, bivše novinarke koja neki dan na emisiji BNtv-a kaže: "Kakve veze ovi iz federacije BiH imaju sa rijekom Drinom, i njenim potencijalima"...
Ovakvo nešto su samo glupi Bošnjaci sebi mogli dozvoliti da onima koji su 3 godine pucali na njih, rušili te iste stanove, i šta sve ne, dopuste da društvenu/nacionalnu svojinu privatiziraju certifikatima i onda prodaju a lovu iznesu. Još kad se uzme u obzir procenat stambenog fonda koji su Srbi posjedovali u Sa...
- madner
#112 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
To je bila odluka OHR-a, Pedi pedera cini mi se.
Ko je jamio jamio.
Ko je jamio jamio.
-
Bodkin
#113 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
nemam pojma, pitaj njega. ali spocitavati pedji neki nacionalizam je ravno spocitavanju liberalnosti hitleru. ali dobro, doticni forumas je 110% klon i jedan od onih sto ne smije reci da je problem sto to PEDJA prica u sred sarajeva. nema veze, nece dugoParanoid wrote:...dva ga vuku a trojica tuku, neko ipak stražu čuva da nas vetar ne oduva..Bodkin wrote:
svaki srbin isto misli
Nego, kako je ova "mrva" vidjela da je Kojović prozvan četnikom??
- madner
#114 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Ja mu spocitavam manjak gradjanske orijentacije, on je jedan od razloga za NSovo skretanje u etno je ok partiju.
Nacionalizam je pak nesto drugo.
-
Bodkin
#115 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
It_is_a_Leclerc wrote:Nije tačno.fixer wrote:Nisam puno upoznat sa svim ovim sranjima oko ovih nacionalnih predmeta, ali ti mogu reci da ja iz svog iskustva znam da se ova tri jezika ne uce u skoli. To sto je takav naziv, to je vise alibi.It_is_a_Leclerc wrote:
Tako što će se bošnjačkoj djeci u Konjević Polju omogućiti ono što se omogućilo djeci srpske i hrvatske nacionalnosti u KS, a to je da uče "bosanski, srpski i hrvatski jezik i književnost", s tim da maternji jezik ide na prvo mjesto.
Učio sam taj BHS, i svaki put kad se nešto razlikovalo između jezika (npr. što umjesto šta, kava umjesta kahva, istorija umjesto historija), profesor je strogo naglašavao mogućnost da se na ovom ili onom jeziku kaže drugačije.
Od književnosti od Marka Marulića, Marina Držića, Dositeja Obradovića, Fevzija Mostarca, Hasana Kaimije, Muse Ćazima Ćatića, preko Ivana Gorana Kovačića, Tina Ujevića, Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Mehmedalije DIzdara, pa sve do Abdualaha Sidrana, Antuna Branka Šimića, Meše Selimovića i Ranka Marinkovića se radilo, čitalo, učilo i moralo znati.Mul
Kad djeca u Konjević Polju budu mogla čitati "Poruku" Maka DIzdara, a da ih neko ne ubije, kad budu mogla čitati Derviša Sušića,Ćamila Sijarića, Nedžada Ibrišimovića, Mustafu Bašeskiju i druge bošnjačke pisce, onda ću smatrati pitanje gosp. Kojovića realnim. Dotad je to samo tlapnja "Naše stranke" po kojoj su svi jednako krivi i svi jednako zli, osim njih, naravno.
-
Bodkin
#116 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
a u naslovu pise sta? i da, prodji kroz postove i vidjeces da pisu da je pedja ublehar jer je pozivao na gradjansko izjasnjavanjemadner wrote:Ja mu spocitavam manjak gradjanske orijentacije, on je jedan od razloga za NSovo skretanje u etno je ok partiju.
- madner
#117 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Pa ne bih to nazvao uhleharenjem, ali nije sada ni covjek koji jasno svima kaze da je samo Bosanac. To je ona linija, jesam, ali posto je ustav takav...Bodkin wrote:a u naslovu pise sta? i da, prodji kroz postove i vidjeces da pisu da je pedja ublehar jer je pozivao na gradjansko izjasnjavanjemadner wrote:Ja mu spocitavam manjak gradjanske orijentacije, on je jedan od razloga za NSovo skretanje u etno je ok partiju.
Uglavnom, stranka mu je mogla biti gradjanska i onda bi angazman bio sasvim u redu, ali oni prihvataju konstuitivnost.
Ili jesi ili nisi.
-
palermo
#118 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Rekoh, podržavam proteste roditelja i djece iz Konjević polja, kako rekoh čak i da su instrumentalizirana, Naprosto Republika Srpska je utemeljena na neravnopravnosti i svaka borba koja dokida neravnopravnost je za mene legitimna.
Al mislim, čitajući neke postove od ovih ,recimo uslovno, probosanskih forumaša, rekao bih onu staru, molim te babo, nemoj me ti braniti.
Al mislim, čitajući neke postove od ovih ,recimo uslovno, probosanskih forumaša, rekao bih onu staru, molim te babo, nemoj me ti braniti.
- madner
#119 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
To ona: najvise me strah lose argumentacije moje strane. 
-
__Phoenix__
#120 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Upravo ono što i treba da piše, nacionalistička priča, copy paste priče koju žele poturiti SNSD i SDS u svojim istupima vezanim za situaciju u K. Polju...Bodkin wrote: a u naslovu pise sta? i da
-
Bodkin
#121 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
nije ali problem je u recenom pod broj jedan. a broj dva ko je rekao. i moze on do ujutro da se izjasnjava kao bosanac kad je za cca 50% stanovnistva automatski srbin jer je pedja. nemoj da se lazemomadner wrote:Pa ne bih to nazvao uhleharenjem, ali nije sada ni covjek koji jasno svima kaze da je samo Bosanac. To je ona linija, jesam, ali posto je ustav takav...Bodkin wrote:a u naslovu pise sta? i da, prodji kroz postove i vidjeces da pisu da je pedja ublehar jer je pozivao na gradjansko izjasnjavanjemadner wrote:Ja mu spocitavam manjak gradjanske orijentacije, on je jedan od razloga za NSovo skretanje u etno je ok partiju.
Uglavnom, stranka mu je mogla biti gradjanska i onda bi angazman bio sasvim u redu, ali oni prihvataju konstuitivnost.
Ili jesi ili nisi.
je je. ni slucajno spomenuti tako nesto u sarajevu__Phoenix__ wrote:Upravo ono što i treba da piše, nacionalistička priča, copy paste priče koju žele poturiti SNSD i SDS u svojim istupima vezanim za situaciju u K. Polju...Bodkin wrote: a u naslovu pise sta? i da
- madner
#122 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Ili zato sto je u Domu Naroda u srpskom klubu?
Ja ti govorim za onih drugih 50% koji gledaju akcije. Mogu se ja zalagat za mir na svijetu, ali ako tusim oruzje nisam bas neki mirotvorac.
Ja ti govorim za onih drugih 50% koji gledaju akcije. Mogu se ja zalagat za mir na svijetu, ali ako tusim oruzje nisam bas neki mirotvorac.
-
Bodkin
#123 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
posteno. i ja sam u tih 50%. meni se ne svidja ns jer samo supljiraju i nista ne rade ali ja to ne gledam kroz prizmu etnijemadner wrote:Ili zato sto je u Domu Naroda u srpskom klubu?![]()
- madner
#124 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Meni se NS puno vise svidjao dok je bio stvarno gradjanska stranka, ali upravo je Pedja istu repozicionirao kao nekog gradjano etnickog transvetita bez jasne linije.
Tako da, kritika za nacionalizam neopravdana, kritika za nejasnu liniju izrazito opravdana.
Tako da, kritika za nacionalizam neopravdana, kritika za nejasnu liniju izrazito opravdana.
- It_is_a_Leclerc
#125 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča
Prva stvar, razlika između tri jezika je u jezičkoj normi i književnoj građi. A to je, my dear, ništa drugo do spoj rječnika, gramatike i književnih djela.Bodkin wrote:
![]()
ti mislis da je razlika izmedju ova tri jezika u tome da procitas 3 pisca razlicite nacionalnosti i naucis razliku izmedju kafa/kava i kahva. pa nije ni cudo da je obrazovanje u kurcu onda
I da. Kafa je samo banalan primjer. Ja sam odmah poslije rata, kao Bošnjak, u gradu u kojem 99 % stanovnika su Bošnjaci, na časovima BHS-a, učio i čitao ćirilicu, učio o hrvatskom romantizmu, hrvatskom ilirskom pokretu, srpskom prosvjetiteljstvu, čitao Strahinju-bana koji ubija Aliju i kune mu vjeru, i svašta nešto. Prema tome, da, srpska i hrvatska djeca uživaju ekskluzivna prava u odnosu na bošnjačku djecu koja rizikuju glavu ako zaborave koje su to prve srpske zemlje na teritoriji "nekadašnje Bosne".