Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
-
pearlica
#101 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Da je zviz 10 godina proveo na fakultetu u Danskoj valjda bi za to vrijeme nauci da bude barem malo objektivan.
Last edited by pearlica on 07/11/2013 11:07, edited 1 time in total.
- dedovic.almir
#102 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
manite se prepucavanja 
- uglavnomja
#103 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
gore se rijec studirati ne odnosi samo na fakultet, nego na sve vidove obrazovanja, nisu samo studenti studenti, nego se i ucenici, kursadzije ... svako ko nesto organizovano uci zove student.
ne kontam sto napadas zviza ?
covjek nece da pomaze prevarantima!
odakle ti ideja da nije pomogao kome stvarno treba? sam je napisao ako je neko stvarno za penziju - bude gotovo brzinski.
jeste malo nezgodan i grub i arogantan ponekad, ali u pravu je.
bosna je zemlja u top 10 na svijetu po korupciji, nepotizmu ... i je li to valjda uslo u krv? sad treba zviz jednog zdravog bosanca, nepotisticki po zemljackoj liniji, da stavi na danske pare, a dodje somalijac bez ruke - e ti ne meres ...
odakle ti ideja da nije pomogao kome stvarno treba? sam je napisao ako je neko stvarno za penziju - bude gotovo brzinski.
bosna je zemlja u top 10 na svijetu po korupciji, nepotizmu ... i je li to valjda uslo u krv? sad treba zviz jednog zdravog bosanca, nepotisticki po zemljackoj liniji, da stavi na danske pare, a dodje somalijac bez ruke - e ti ne meres ...
- fantom slobode
#104 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Ima fakulteta i fakulteta, divi mu poslapearlica wrote:Da je zviz 10 godina proveo na fakultetu u Danskoj valjda bi za to vrijeme nauci da bude barem malo objektivan.
Sve dansko mu je nedodirljivo, za to ima uvijek uredno opravdanje...
-
Keiko
#105 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
uglavnomja wrote:gore se rijec studirati ne odnosi samo na fakultet, nego na sve vidove obrazovanja, nisu samo studenti studenti, nego se i ucenici, kursadzije ... svako ko nesto organizovano uci zove student.
@fantom u neku ruku nije bitno o kojoj zemlji je tema. Rasprava je otisla u pravcu kritike / pravdanja kvazi socijalaca, invalida, penzionera, itd. Svi ovi kvazi su teret bilo kojoj drzavi, pogledaj samo koliko je malverzacija s' njima u siromasnoj BiH i okruzenju i koliko kvazi zakidaju istinske invalide i penzionere. Lako je nama mladim i zdravim palamudit' i za jednu i za drugu stranu. Stavi se u poziciju nekoga ko treba stalnu pomoc i njegu a drzava mu stalno smanjuje naknade jer se isti iznos dijeli izmedju veceg broja ljudi. S' te tacke gledista, svacije misljenje prema prevarantima bi se promijenilo.
Opcenito se grozim lopovluka, nepotizma i korupcije pa na osnovu toga i formiram misljenje.
-
NemaHajra
#106 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Par pitanja za nekoga ko je stucan da mi odgovori..
1. Skolstvo u skandinaviji.. osnovna, srednja, faks.. KOLIKO JE TESKO U ODNOSU NA NASE? Lakse, teze, isto..? Ima li recimo kod njih da dijete od 13-14 godina treba da uci 15 lekcija napamet iz biologije, od rijeci do rijeci i tako..?
Kako uce na fakultetu, ima li tu bubanja napamet? Na koji nacin uce?
2. Znam da vecina NIJE, ali imaju li oni svojih mahalasa? Govorim o pravim Svedjanima, Dancima, Norvezanima.. Ono prica im u smislu sta komsija radi, ko se uhljebio, ko je koga progurao, sta ko radi, kome je kolika plata, ko s kim vara zenu i to.. ima li takvih, ono bilo gdje, cak i kao izuzetak, bilo gdje?
1. Skolstvo u skandinaviji.. osnovna, srednja, faks.. KOLIKO JE TESKO U ODNOSU NA NASE? Lakse, teze, isto..? Ima li recimo kod njih da dijete od 13-14 godina treba da uci 15 lekcija napamet iz biologije, od rijeci do rijeci i tako..?
2. Znam da vecina NIJE, ali imaju li oni svojih mahalasa? Govorim o pravim Svedjanima, Dancima, Norvezanima.. Ono prica im u smislu sta komsija radi, ko se uhljebio, ko je koga progurao, sta ko radi, kome je kolika plata, ko s kim vara zenu i to.. ima li takvih, ono bilo gdje, cak i kao izuzetak, bilo gdje?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#107 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
pearlica wrote:Da je zviz 10 godina proveo na fakultetu u Danskoj valjda bi za to vrijeme nauci da bude barem malo objektivan.
Mozda se doktorati inkl. diplomski u BiH zavrse za pola godine - mozda cak i za 8 mjeseci sa gimnazijom. Objektivan? Kad bi bio objketivan isto bi sve bilo. U ovom slucaju razlika izmedju moje subjektive i objektive je u pitalju da li treba take postorjiti uz zid ili ne, nist avise. Svi se *urce da su Hadzije na penzili. Randers (jedan) gradic na Jyllandu - Niko sa nikim neprica svak ziganjo penziju i baca pjesak u oci i svak u prici ima bar po dvije kuce u Dalmaciji (objektivno iznosim samo cicnjenice) nista ne sudim. Ljudi nepricaju jedni sa drugima, svi kazu za sebe da su Begovi, i svi se hvale kako su mocni, i naravno sve je to uspjelo sa sjajnom invalidskom penzijom. Mozda sam ja invalid u mozgu pa nista ne kontam. U Aalborg jos sjevernije (grad ko 3/4 Sarajeva) ista sklia ista prica - ne osudjujem nikoga. Hobro gradic izmedju ova gore dva navedena. Slozna braca iz BiH, saka ljudi radi na principu jedan za sve - svi za jednog - nedaju nikome da se doseli od nsaih, pocesto se biju sa nasima iz drugih mjesta. Nista ne osudjujem - nek rade sta im je zelja. Sønderborg, ista sklika kao u Aalborgu i Randersu. Århus - skoro i nema nasih previse skupo za zivot - mislim u nekoj normalnoj sredini. Esbjerg i okolica (gradic ko 3/4 Zenice) ... vecinom neki skalndal oplete iz tog coska. U Kopenhagenu ljudi iz BiH i nema skoro bar kad se sagleda koja kolicina ih je na Jyllandu. Cinjenica da vecina starijih tj. nad 40 ima penziju.
Na zalost oni koji zele nesto da postignu sa svojim zivotom tesko da ce doci do pozitivne strane na novinama, jer ih nemoze zapasti od silnih koji se grebu. Dancima nije mrsko pisati koliko je bosanaca na penziji, nije im mrsko pisati kad su bosanci upleteni u kriminal (skoro svakodnevno mozes naci negdje neki clanak - pretezno po lokalnim novinama) - na zalost tih bezvezarija sve vise i vise. Kad Bosanac koji je bio u ratu, zavrsio sve skole inkl. fakulteta sa 38 god. nasao posao i integriso se dobo, njega nema ni za ljeka, nema ga nigdje niko o njemu i nepise zasto? Pa nemogu novine samo se raditi o ljudima iz BiH ali vise je zanimljivo pricati i pisati o budalama nego postenim.
Ima ljudi za penzije. Koji su zasluzili nju ne na bazi jednog razloga nego na bazi vise. Ne podrzavam prevare jer one ce skoditi ostalim generacijama i djeci istih koji varaju. Zalostno je cuti i znato da djeca ljudi iz BiH idu na Univeziteta, i vozare svaki dan 70-80 kilometara! Jer blago receno penzionisane roditelje briga.
Ima nasih koji rade posteno i njie im mrsko ali o njima niko nepise, jer su isti kao i 90% danaca. Zanimljivi su indijanci o njima svak hoce da pise. Eto zadnje od nasih indijanaca je pljacklanje prodavnica. A pojma nemate kako se tak nasi mjedjusobno odnose, podzapinjane i ogovaranje lice u lice je sasvim normalno. -"Sta on ima, ja imam vise nego on!" -"Seljak obicni, da nije dosao u Dansku nebi znao sta je wc solja". "Ja sam iz Sarajeva (i ako je do rata zivio na granici sa CG)".
Invalidska penizja je za ljude koji nemogu da rade zbog fizickih ili psihickih poremecaja. Ako si psihicni poremecen nemozes imati ni vozacku. Ja znam bar 3 sto voze bez vozacke - pa ih opet nisam prijavio jer znam da znaju voziti ali nije poenta to nego je poenta sto oni prodaju se kao da su najbolji i najintelegntniji jer vidi mi moze i drzavu da zajebemo a nisu svjestni da sa danas na surtra mogu letiti iz drzave na sto brzni nacin.
- Zviz
#108 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Nepodrzavam nase koji zele da lazu, vraraju i koriste sistem na nacin na koji to oni cine.
Kao prvo prosjecan Danac najise stice utisak o BiH na osnovi ljudi koju su iz BiH a zive u Danskoj. Kao drugo ljudi iz BiH bi trebali biti debelo zahvalni da imaju pravo da uopste zive u Danskoj, jer je vecina dosla sa dva cekrea a puzeno im je mnogo sta dzaba!
I jos nesto! U novinama nece pisati Elvedin Dimidzic napravio ono vovo pa da je osudjen kao pojedinac. Nego ce pisati bosanceros napravio ono ovo pa je koletiv osudjen.
I onda kad neko od nasih nece vise da se smatra da he iz BiH on jednostavno okrene ledja ali kad to ucini sa debelim razlogom onda je pojedinim patriotima koji vise podrzzavaju kriminal nego skolovanje - nakav vakav, izdajica itd.
Kao prvo prosjecan Danac najise stice utisak o BiH na osnovi ljudi koju su iz BiH a zive u Danskoj. Kao drugo ljudi iz BiH bi trebali biti debelo zahvalni da imaju pravo da uopste zive u Danskoj, jer je vecina dosla sa dva cekrea a puzeno im je mnogo sta dzaba!
I jos nesto! U novinama nece pisati Elvedin Dimidzic napravio ono vovo pa da je osudjen kao pojedinac. Nego ce pisati bosanceros napravio ono ovo pa je koletiv osudjen.
I onda kad neko od nasih nece vise da se smatra da he iz BiH on jednostavno okrene ledja ali kad to ucini sa debelim razlogom onda je pojedinim patriotima koji vise podrzzavaju kriminal nego skolovanje - nakav vakav, izdajica itd.
-
Micaha
#109 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Nema. Kazu da je tako jos u Kini i Sjevernoj Koreji. Za Sjevernu Koreju se nagada, nema zvanicnih podatakaNemaHajra wrote:Par pitanja za nekoga ko je stucan da mi odgovori..
- fantom slobode
#110 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Zviz wrote:Nepodrzavam nase koji zele da lazu, vraraju i koriste sistem na nacin na koji to oni cine.
jedno je ne podrzavati
To sto su ljudi dosli sa dva cekera, to se obrati na poznatu beogradsku adresu, mnogi Danske zeljni nisu bili.
To sto pise u novinama (a ne pise bosanceros, to ti omalovazavas) je vrlo interesantna pojava, u pitanju je podmuklo dirigovano ljepljenje etiketa od strane doticnih novinara...koliko se meni cini vecina tih ljudi ima danski pasos (nisi ti jedini
-
NemaHajra
#111 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Micaha wrote:Nema. Kazu da je tako jos u Kini i Sjevernoj Koreji. Za Sjevernu Koreju se nagada, nema zvanicnih podatakaNemaHajra wrote:Par pitanja za nekoga ko je stucan da mi odgovori..
Iz iskustva kazes? Moze malo opsirnije, pa kako uce, jel teze nego kod nas i to?
I moze odgovor na drugo pitanje..
- uglavnomja
#112 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
nema hajra
za norvesku
do ove godine se djeca nisu ocjenjivala prvih 7 razreda osnovne (a traje 10), i zato je za vecinu bio shock kad su pocele ocjene.
inace, svi moraju zavrsiti osnovnu skolu, nema ono pao na godinu par puta, izgubio pravo na skolovanje ...
ali zato ocjene i preporuke nastavnika odredjuju sta ce dijete dalje upisati. ako nisi ucio u osnovnoj - izvoli zanat. ko ide na zanat, mislim 3-godisnja skola, ide jednu godinu u skolu, a dvije na praksu, pravo radi, puno radno vrijeme i prima neku malu platu (koja jeste mala u odnosu na kolege, ali za jednog 16ili 17 godisnjaka moze biti super lova). sad, ko hoce poslije zanata na fakultet - ne moze direkt, mora ici jednu gpodinu u srednju skolu i poloziti opce predmete.
nemam direktnog kontakta sa ucenicima, ali ovo od raje sto cujem, nije nesto strasno, sve je opusteno, lezerno, sve se moze pitati, traziti objasnjenje ... ni nalik na nase skole
pogotovo u osnovnoj, jer im nije cilj da djeca nesto nauce nego da se igraju, zabavljaju, uzivaju i traze sebe, ispoljavaju kreativnost ... a kasnije ce nauciti u zivotu sta im treba.
ali, hebat ga, zato ih ima masa sa problemima u pisanju
sto se faksa tice, da bi ga neko upisao mora imati zavrsenu srednju skolu u norveskoj ili polagati najvisi nivo jezika, plus mora znati engleski.
a sto se tice mahalanja, nemam pojma ... ako mahalaju, onda to rade ekstra dobro sakriveni i ne pokazuju nista
e, ovo je bilo do sada, dosla nova vlada, hoce sve da pretumbaju, a vlada koalicija 4 stranke, jedni hoce da se ocjenjuje ranije, drugi nece nikako, treci ... tako, sta ce biti, niTko ne zna.
za norvesku
do ove godine se djeca nisu ocjenjivala prvih 7 razreda osnovne (a traje 10), i zato je za vecinu bio shock kad su pocele ocjene.
inace, svi moraju zavrsiti osnovnu skolu, nema ono pao na godinu par puta, izgubio pravo na skolovanje ...
ali zato ocjene i preporuke nastavnika odredjuju sta ce dijete dalje upisati. ako nisi ucio u osnovnoj - izvoli zanat. ko ide na zanat, mislim 3-godisnja skola, ide jednu godinu u skolu, a dvije na praksu, pravo radi, puno radno vrijeme i prima neku malu platu (koja jeste mala u odnosu na kolege, ali za jednog 16ili 17 godisnjaka moze biti super lova). sad, ko hoce poslije zanata na fakultet - ne moze direkt, mora ici jednu gpodinu u srednju skolu i poloziti opce predmete.
nemam direktnog kontakta sa ucenicima, ali ovo od raje sto cujem, nije nesto strasno, sve je opusteno, lezerno, sve se moze pitati, traziti objasnjenje ... ni nalik na nase skole
ali, hebat ga, zato ih ima masa sa problemima u pisanju
sto se faksa tice, da bi ga neko upisao mora imati zavrsenu srednju skolu u norveskoj ili polagati najvisi nivo jezika, plus mora znati engleski.
a sto se tice mahalanja, nemam pojma ... ako mahalaju, onda to rade ekstra dobro sakriveni i ne pokazuju nista
e, ovo je bilo do sada, dosla nova vlada, hoce sve da pretumbaju, a vlada koalicija 4 stranke, jedni hoce da se ocjenjuje ranije, drugi nece nikako, treci ... tako, sta ce biti, niTko ne zna.
- Zviz
#113 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
U Danskoj imas osnovnu skolu 9 godina.
Mozes dodati 10 razred ako zelis. (Posebna skola - kao nova 10 gdje samo ima ta vrsta razreda)
Ja kad sam isao u osnovnu skolu prve ocijene su padala tek u 7 razredu ali to je je bilo davnih dana (tolko je vermenea proslo da danas su ocjene pregledaju na PC elektronski u moje vrijeme je bila knjizica sa evt. komentarima - al pici vrijeme
Danas mislim da dodjeljuju vec za neke predmete u 6 razredu. Ali jedine ocijene koje vaze za napredovanje dalje su iz 8 i 9 razreda ili tog 10tog. No skolsi sistem se je toliko izmjenio (mislim na osnovni) da kad sam ja isao i danas nema veze sa vezom. I taj 10 razred je prija bio u skopu skole kao izbor, a danas je to posebna skola za sebe. Cak su i ocjene se izmjenile prije je skala bila o 00 do 13 (10 razlicitih ocjena), a danas od -3 do 12 (7 razlicitih ocjena).
Opet privatne skole imaju svoje sisteme. Djeca u tim skolama vec od 3 razreda imaju ocjene i idu na ispite.
Sta poslje 9 ili 10 razreda. Imas u principu vise opcija.
Mozes uzeti godinu dana "Poslje skole skola" tj. zivis u nekom campu sa skolarcima iz drugih skola i zezate se imate neke predmete eto nako malo sale.
Ili mozes dirket poslje:
Gimnaziju (klasicna), trgovacka gimnazija, tehnicka gimnaizja ili teknicku (zanat) srednju skolu
Opet gimnazija je podjeljena u tri segmenta - vise pro jezicna, pro matematicka ili za super brze i pametne ako zele da sto prije zavrse za dvije godine (sve tri daju ulaz na univerzitet).
trgovacka gimnazija opet ima dva nivou - visi ili nizi (samo visi daje uslov za Univerzitet).
tehnicka gimnazija isto daje ulaz na univerzitet
tecnika zanat to je godina do goinu i po teorije cca. tri godine prakse!
Kad se jedna od srednjih koja daje mogucnost za UNI zavrsi imas sljedece opcije.
A. Akademije (razlicitih) pa cak i ima i profesionalnih skola.
B. Profession bachelor (kad zavrsis imas mozda 1% nize znanje nego po novom poslje 3 godine na Univerzitetu)
C: Univerzitet prve 3 godine + druge dvije godine.
Doktorat se ne racuna u najvisi stepen skolstva (i ako ja mislim da bi trebao) jer imas platu pa ga ovdje klasificiraju kao posao.
To je ako ides kao mlad i sve po liniji.
Nor drzava dozvoljava upise u skole i sa 70 godina.
Pa sta ako ste bili tesar i zelite poslje da zavrsite univerzitet. Onda imas HF, GVU, AMU, VUC (to bukvalno prevedno nazvali ODRASLI BEZ SANSE jer V = Voksen U = Uden = C = Chance, AVU, FVU, VVU ... pa biraj
U moje vrijeme prvi razred je bio sa 7 godina - evo cujem danas je sa 6 godin.
Osnovnu zravris sa 15-16 odnosno po starom 16-17 godina.
Srednje koje daju ulaz na Uni su 3 godine osim one na gimnaziji za 2 godine.
Znaci sa 17 vec mozes ici na univerzitet ali tih je sakica. Jer vecina uzme godinu pauze ili one skole poslje skole.
Vecina pocne sa 20-21 godinu.
Mada trenutni prosjek kad neki zavrse Uni je 27,5 god - 28 godina. Prije je bio 29 god.
Kad napunis 18 god. imas stpendiju nebitno koja je skola u pitanju. U moje vrijeme je svak imao nebitno zivio kod roditelja ili ne, danas je samo ako samostalno zivis. Stipendija sistem SU je dosla na svijetlo 1970 god. i bila je iskljuivo financirana od jedne kladionice (danas drzavne kladionice), ali danas sistem je sponzorina preko poreza.
Kad ce kaldionice u BiH dijeliti stipendije studentima?
Mozes dodati 10 razred ako zelis. (Posebna skola - kao nova 10 gdje samo ima ta vrsta razreda)
Ja kad sam isao u osnovnu skolu prve ocijene su padala tek u 7 razredu ali to je je bilo davnih dana (tolko je vermenea proslo da danas su ocjene pregledaju na PC elektronski u moje vrijeme je bila knjizica sa evt. komentarima - al pici vrijeme
Opet privatne skole imaju svoje sisteme. Djeca u tim skolama vec od 3 razreda imaju ocjene i idu na ispite.
Sta poslje 9 ili 10 razreda. Imas u principu vise opcija.
Mozes uzeti godinu dana "Poslje skole skola" tj. zivis u nekom campu sa skolarcima iz drugih skola i zezate se imate neke predmete eto nako malo sale.
Ili mozes dirket poslje:
Gimnaziju (klasicna), trgovacka gimnazija, tehnicka gimnaizja ili teknicku (zanat) srednju skolu
Opet gimnazija je podjeljena u tri segmenta - vise pro jezicna, pro matematicka ili za super brze i pametne ako zele da sto prije zavrse za dvije godine (sve tri daju ulaz na univerzitet).
trgovacka gimnazija opet ima dva nivou - visi ili nizi (samo visi daje uslov za Univerzitet).
tehnicka gimnazija isto daje ulaz na univerzitet
tecnika zanat to je godina do goinu i po teorije cca. tri godine prakse!
Kad se jedna od srednjih koja daje mogucnost za UNI zavrsi imas sljedece opcije.
A. Akademije (razlicitih) pa cak i ima i profesionalnih skola.
B. Profession bachelor (kad zavrsis imas mozda 1% nize znanje nego po novom poslje 3 godine na Univerzitetu)
C: Univerzitet prve 3 godine + druge dvije godine.
Doktorat se ne racuna u najvisi stepen skolstva (i ako ja mislim da bi trebao) jer imas platu pa ga ovdje klasificiraju kao posao.
To je ako ides kao mlad i sve po liniji.
Nor drzava dozvoljava upise u skole i sa 70 godina.
Pa sta ako ste bili tesar i zelite poslje da zavrsite univerzitet. Onda imas HF, GVU, AMU, VUC (to bukvalno prevedno nazvali ODRASLI BEZ SANSE jer V = Voksen U = Uden = C = Chance, AVU, FVU, VVU ... pa biraj
U moje vrijeme prvi razred je bio sa 7 godina - evo cujem danas je sa 6 godin.
Osnovnu zravris sa 15-16 odnosno po starom 16-17 godina.
Srednje koje daju ulaz na Uni su 3 godine osim one na gimnaziji za 2 godine.
Znaci sa 17 vec mozes ici na univerzitet ali tih je sakica. Jer vecina uzme godinu pauze ili one skole poslje skole.
Vecina pocne sa 20-21 godinu.
Mada trenutni prosjek kad neki zavrse Uni je 27,5 god - 28 godina. Prije je bio 29 god.
Kad napunis 18 god. imas stpendiju nebitno koja je skola u pitanju. U moje vrijeme je svak imao nebitno zivio kod roditelja ili ne, danas je samo ako samostalno zivis. Stipendija sistem SU je dosla na svijetlo 1970 god. i bila je iskljuivo financirana od jedne kladionice (danas drzavne kladionice), ali danas sistem je sponzorina preko poreza.
Kad ce kaldionice u BiH dijeliti stipendije studentima?
- Zviz
#114 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
NemaHajra wrote:Par pitanja za nekoga ko je stucan da mi odgovori..
U osnovnoj skoli djeca imaju manje bubanja na pamet nego u BiH, ali nije da se samo igraju, ima predavanja razlicitih zadataka, nema izlazenja na tablu u jednakim kolicinama kao u BiH ali ima zato dizanja ruke ili direktnog pitanja od strane nastavnika.
Srednja skola ako je rijec o ovim sto daju ulaz za Univerzitet. Tu je kao u vojsci. 10% izostanka i letis napolje. Imas kratu moras prije prvog casa da si registrovan u sistemu da si u skoli i poslje kad imas slobodno mozes se izregistrovati. Mak smijes minutu kasniti ili prije se ispisati inace dvije minute kasnje ili prije znaci nije te bilo na nastavi. Predavanja su redovna! Zdace preko glave. I mislim da BiH gimnazije su (barem sto sam nacuo) vise opustenije!
Univerzitet ide po principu sam moras da ucis - ispiti usmeni ima bubanja napamet - mada se trazi i diskusija i kako teorije mozes spovesti u praksu. Pismeni ispita ima ali i ima teskih ispita gdje % koji padaju je 70% pa cak i /gosti) kineski studenti se hvataju za glavu kad su neki ispiti u pitanju. Opet treba navesti da ima razlika od fakulteta do fakulteta. Recimo moj diplomski rad je bio debeo nepunih 200 strana - lista literature je samo zauzmala 8 strana pisano u velici (slova) 10.
No Danci nemaju su opusteni pa pisanje diplomskog ili publiakcija na doktoratu moze i sa pivom u ruci i to se nekim cini kao lagano je. Nije ni lagano ni teze. U moje doba kad sam ja studirao - gimnazija je bila mnogo opustenija, osnovna skola nako srednje je bila ako danas uporedim, univerzitet je bio malo tezi nego danas.
-
Keiko
#115 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Ne zivim u Skandinaviji ali zivim okruzena Ircima koji su po mentalitetu vrlo slicni nama. Drze do tradicije, familije su usko povezane, vole druzenje, izlaske, a posebno Arthura (Guinness)NemaHajra wrote:Par pitanja za nekoga ko je stucan da mi odgovori..
-
korisnik101
#116 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Gospodine Zviz zasto nam ne objasnite koliko su puta Danske banke dobijale bail-out novac od drzave>??
Bankari spekulisu, prave rizicne investicije. I kad propadnu, Danska drzava ih izvuce.
A kad nas socijalac pokusava neku crkavicu od drzave da izmuze, eto vam Gestapo Zviza da ga pokaze prstom.
Bankari spekulisu, prave rizicne investicije. I kad propadnu, Danska drzava ih izvuce.
A kad nas socijalac pokusava neku crkavicu od drzave da izmuze, eto vam Gestapo Zviza da ga pokaze prstom.
- Zviz
#117 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Jedna je stvar sto nasi varaju dansku drzvau a druga je stvar sto na nase se negleda kao pojedinac nego kolektiv. Pa si i ti koji mozda nevaras drzavu potencijalac da ces je kad tad varati. Ima nas koji smo se odljepili nasih pa sa druge strane radimo ali smo puka manjina pa nas nasi vise mrze nego neprijatelje tokom ratakorisnik101 wrote:Zviz se zgrozava nasim socijalcima koji muzu Dansku?
Gospodine Zviz zasto nam ne objasnite koliko su puta Danske banke dobijale bail-out novac od drzave>??
A kad nas socijalac pokusava neku crkavicu od drzave da izmuze, eto ti Gestapo Zviza da ga pokaze prstom.
-
korisnik101
#118 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Razumijem ja vas potpuno gospon Zviz.
Nikad se niste uklopili u Bosansku dijasporu. Vjerovatno ste sve pokusali ali nije islo, pa odatle i dolazi taj zadah mrznje prema nasim narodima. Ta mrznja vam dodvorava da se osjecate prozvanima kada nasi siromasi pokusaju uloviti socijalu u Danskoj.
Ali istovremeno osjecate u sebi da vas BiH vuce. Tu neku genetsku privlacnost koju ni vi sami ne mozete objasniti. Zato ste ovdje. (i ne samo vi. Mislim da je isti slucaj sa Jeffersonom, Keikom, i slicnima)
Istovremeno volite BiH a imate i toliko mrznje prema njoj. Totalni limbo.
Prema Danskoj osjecate cistu ljubav, ali isto tako zavidnost do tog nivoa da je u momentima i mrzite. Znaci, isto kao i BiH. Mrznja i ljubav u jednom
'
Osjecate ljubav prema Danskoj jer volite njihov sistem; red, rad i mir. Dok istovremeno osjecate mrznju jer koliko god se naprezali da budete kao oni, znate da u vasem genetskom kodu nije tako.
Ne bih volio biti na vasem mjestu.
Nikad se niste uklopili u Bosansku dijasporu. Vjerovatno ste sve pokusali ali nije islo, pa odatle i dolazi taj zadah mrznje prema nasim narodima. Ta mrznja vam dodvorava da se osjecate prozvanima kada nasi siromasi pokusaju uloviti socijalu u Danskoj.
Ali istovremeno osjecate u sebi da vas BiH vuce. Tu neku genetsku privlacnost koju ni vi sami ne mozete objasniti. Zato ste ovdje. (i ne samo vi. Mislim da je isti slucaj sa Jeffersonom, Keikom, i slicnima)
Istovremeno volite BiH a imate i toliko mrznje prema njoj. Totalni limbo.
Prema Danskoj osjecate cistu ljubav, ali isto tako zavidnost do tog nivoa da je u momentima i mrzite. Znaci, isto kao i BiH. Mrznja i ljubav u jednom
Osjecate ljubav prema Danskoj jer volite njihov sistem; red, rad i mir. Dok istovremeno osjecate mrznju jer koliko god se naprezali da budete kao oni, znate da u vasem genetskom kodu nije tako.
- Zviz
#119 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
korisnik101 wrote:Razumijem ja vas potpuno gospon Zviz.
Nikad se niste uklopili u Bosansku dijasporu. Vjerovatno ste sve pokusali ali nije islo, pa odatle i dolazi taj zadah mrznje prema nasim narodima.
Ne mrzim ja nikoga, nego kazem da se neslazem i protiv sam ako se moze reci politike nasih po Danskoj, koji ljenare (vecina) i nece da prstom maknu. Nisu oni siromasni, Danska je mnogo sta pruzila tim ljudima. Ja se nemam sta uklapati u tu dijasporu kao prvo prije sam dosao u Dansku nego 95% koji danas zive, kao drugo proveo sam 4/5 svog zivota u Danskoj. Za razliku od mnogih koju su mozda proveli tek 1/2 svog zivota ovdje.
Ta mrznja vam dodvorava da se osjecate prozvanima kada nasi siromasi pokusaju uloviti socijalu u Danskoj.
Ali istovremeno osjecate u sebi da vas BiH vuce.
Koja pozitiva i koji siromaci. Nasi tek postaju puka sirotina kad se sagledaju cijene, kad navrse 65 godina a nisu nista ustedila za dodatne penzije sto licno sto preko posla. Do 65 godine nasi imaju bolja primanja (invalidsku penziju) nego slabije placeni poslovi. Muz i zena ako su u prijevremenskoj penziji imaju skupa mjesecno netto najmanje 4.000€!
Da imam neku mrznju pema BiH, ne, da je nesto posebno volim isto ne, neznam sta bi po tvojoj logici trebao da ucinim, ja nisam ni najbolji primjer da koristim kao mjera za neki ondos prema BiH. Ja u BiH skoro pa i nemam nista. Nemam nekih prijatelja, i ono sto poznam ako im nemogu ucniti neku uslugu odmah sam govno, obicni poznanici zdravo za zdravo kad jednom u tri ili vise godina navratim. Ja da dodjem u Sarajevo gdje da nocim? Nekad davno sam imao mnogo (jer su moji roditelji imali) danas nemam nista, hajd mogu u hotel nije frka, no skim da popijem caj, sok, pivu? Po ovom pitanju meni ga dodje isto ili otisao u Sarajevo ili u Barcelonu. Gost u Sarajevu - stranac u Barceloni. Ako sa bracom odem svak ce reci jao vidi kurce se nece da pricaju nas a niko nepita da li znaju oni BHS jezik ? Tako sam sa rodicama iz Londona rodjene tamo, otac im Englez, samo pricaju engleski pa su nam neki prigovorili u BiH se moze slobodno i pricai BHS jezikom, ja reko pa oni samo govore engleski, pa mi nato rece pa sto ih ne uciteTu neku genetsku privlacnost koju ni vi sami ne mozete objasniti. Zato ste ovdje. (i ne samo vi. Mislim da je isti slucaj sa Jeffersonom, Keikom, i slicnima)
Istovremeno volite BiH a imate i toliko mrznje prema njoj. Totalni limbo.![]()
![]()
Ja ne mrzim Dansku, a da ima nesto na sta se ponekad pozalim pa to je normalno, i u BiH se ljudi ponekad pozale na neke stvari u BiH.Prema Danskoj osjecate cistu ljubav, ali isto tako zavidnost do tog nivoa da je u momentima i mrzite. Znaci, isto kao i BiH. Mrznja i ljubav u jednom'
- uglavnomja
#120 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
korisnik101 wrote: Nikad se niste uklopili u Bosansku dijasporu.
cuj uklopiti se u dijasporu
ono druzit se samo sa svojim, pricati svoj jezik, slusati muziku, filmove, tv, klubovi, dzamija--crkva ...
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#121 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Nisam ga napao, iznio sam samo svoje misljenje.uglavnomja wrote:gore se rijec studirati ne odnosi samo na fakultet, nego na sve vidove obrazovanja, nisu samo studenti studenti, nego se i ucenici, kursadzije ... svako ko nesto organizovano uci zove student.
Sve da je u pravu, neke stvari moze slobodno za sebe zadrzati. Smeta mi sto
bez razloga napada narod, ako mu se ne pomaze ljudima koji varaju neka im to odmah
kaze. Ili u toku takvog razgovora, ako ranije nije bio upoznat sa predmetom,
ustane i kaze "izvinite me, ne mogu dalje biti na raspolaganju,
razgovor se kosi sa mojim moralnim nacelima i cao".
Ne poslije razgovora, u 4 oka, neke svoja subjektivna zapazanja, bez obzira koliko osnovana, izlagati.
Tu samo gubi i pravi sebi medvjedu uslugu. Otkud zna da bi taj danac u obratnoj situaciji,
postupio poput njega.
Nemam ja nista protiv @Zviz, on vjerovatno hoce da pomogne, ali mu je karakter takav da
nije za muljanja, iz tog razloga, on sam sebe bespotrebno dovodi u situacije gdje ne zna sta ce od sebe.
Odrasla je osoba i unaprijed ima pravo izbora biti sa tim ljudima ili ne, osim familije sve
ljude oko sebe mozemo birati, ko ima srece i poslovne kolege/saradnike.
Naravno idem od toga da svoje poznavanje jezika i utroseno vrijeme, besplatno stavlja na raspolaganje.
Ako je placen da prevodi, nije dostojan zvanja tumac/prevodilac. Samo blati i ponizava tu profesiju
na isti nacin na koji ponizava i podcjenjuje nas narod.
- fantom slobode
#122 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Naravno da je placen, a u svoj posao unosi svoje licne frustracije i bavi se stvarima za koje nije placen i koje mu ne stoje u opisu radnog mjesta. Vrlo neprofesionalno, tipicno za nikakav karakter. Bavi se drugim ljudima. I to kako vec primjetismo jedne nacije.topcam wrote:
Ako je placen da prevodi, nije dostojan zvanja tumac/prevodilac. Samo blati i ponizava tu profesiju
- Zviz
#123 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Podebljanim slovima: drug ti mene nista nisi uvrijedio ili napao, imas svoje misljene i ok, a to sto sam podebljo, pa ti nemas pojma sta nasi meni kazu kad im to takav stav iznesem. Napsuju mi sve od A do Z - pa bilo je ljudi koji su htjeli da se biju samnom jer im ne cinim ono sto oni hoce, pokusaj razumiti ima ljudi dodju nadrkani kaze DAJ HOCU AJD VI TO MOZETE SREDITI ZA MINUT, DZUBRE JEDNO ONO OVO.topcam wrote:Nisam ga napao, iznio sam samo svoje misljenje.uglavnomja wrote:gore se rijec studirati ne odnosi samo na fakultet, nego na sve vidove obrazovanja, nisu samo studenti studenti, nego se i ucenici, kursadzije ... svako ko nesto organizovano uci zove student.
Sve da je u pravu, neke stvari moze slobodno za sebe zadrzati. Smeta mi sto
bez razloga napada narod, ako mu se ne pomaze ljudima koji varaju neka im to odmah
kaze. Ili u toku takvog razgovora, ako ranije nije bio upoznat sa predmetom,
ustane i kaze "izvinite me, ne mogu dalje biti na raspolaganju,
razgovor se kosi sa mojim moralnim nacelima i cao".
Ne poslije razgovora, u 4 oka, neke svoja subjektivna zapazanja, bez obzira koliko osnovana, izlagati.
Tu samo gubi i pravi sebi medvjedu uslugu. Otkud zna da bi taj danac u obratnoj situaciji,
postupio poput njega.
Nemam ja nista protiv @Zviz, on vjerovatno hoce da pomogne, ali mu je karakter takav da
nije za muljanja, iz tog razloga, on sam sebe bespotrebno dovodi u situacije gdje ne zna sta ce od sebe.
Odrasla je osoba i unaprijed ima pravo izbora biti sa tim ljudima ili ne, osim familije sve
ljude oko sebe mozemo birati, ko ima srece i poslovne kolege/saradnike.
Naravno idem od toga da svoje poznavanje jezika i utroseno vrijeme, besplatno stavlja na raspolaganje.
Danci nevjeruju nasim nista, to znam iz prve ruke, ne samo nasima nego i mnogim drugim strancima. U Zadnje tri godine 4.000 iz Somalije je naustilo Dansku i otislo dalje u Svijet - Dobro danska ima tu politiku da te na kraju kaze jebo ti ovo idem ja negdje drugo. Danci rade ono sto opet ja nebi nikada radio, jer sam bar direktna osoba i fer, daju penziju pa te puste da podivljas pa te onda tek pravo sjebu. Barem ja kazem u brk to sto hoces ne ide, i stim nemislim mu zlo, ali ja mislim njemu zlo jer on tako to vidi jer nedobije ono sto hoce, danac mu da ono sto hoce ali ga onda kasnje uhvati na tankom ledu. To je jedina razlika. Nije se jos niko hvali da nije dobio 7 na lotu, svak se hvali kad dobije (ako dobije ikad) - tako i nasi. Kad dobiju svak se hvali ono ovo, kad izgube onda niko nista neprica nego samo nestane kao da ga zemlja progutala.
Ja sam nekada se bavio kao tumac - trenutno slusam nase u kancelariji, ne samo njih nego i dance, i druge strance kako kukaju. Tad sam pasivno slusao kako kukaju sad ja odlucujem kad kukaju. Meni pise jedna stvar u ugovoru moras sve uciniti da idu opet na rad a ne da dobiju penziju. Ja nemam nekog izbora. Da ja imam visu platu sto sam manje human a manju ako sam vise human. Ako uspjesno vratim covjeka na radno trziste onda imam bonus - mada sam opet realan i pokusajem izadji u susret ali kako bi vi postupili dodje vam neko sa 38 godina i kuka gore nego neko sa 63 godine.
Cak ni ovaj posao nisam nikada ni trazio da radim, nego se opstina meni obratila i pozvala me na razgovor i ponudila kao treba im neko dobar. I postoje pravila koje je drzava nametnula. Da vrse se revizije. Od sljedece godine svi nasi i ostali pa cak i danci koji su dobili prenziju (invalidsku) ce idi pod reviziju, jer se moze umanjiti ista ili da idu opet raditi itd. Da ja imam vec na stolu 48 nasih imena koje moram provjeriti jel to to. Laz ima kratke noge... nisu danci glupi nego nasi misli mogu zajebat sistem. Mene briga. Ja radim ono sto mi se kaze. Tako da moja arogancija i to, ja sam uvijek rekao sto me neko vise mrzi on ce od mene vise da nauci u zivotu - jer ja nemam dlake na jeziku ja ti kakem kako je pa ti vidi. Nisam ja Sacir Camo koji je bio hasisar a sada spionira nase gore na Sjeveru danske i na taj nacin izvodi sudiju. Kod mene dolaze normalni i zele da budu nenormalni a on nadgleda nenormalne.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#124 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
Znam čovjeka našeg nije vidio metka, pobjegao sa prvim baš u Dansku, nešto tamo folirao kako ima ratne traume,liječio se, ne znam šta je radio, ali fazon su bile ratne traume, dobio penziju i vratio se u svoje selo u Bosnu i prima penziju. Tako, da vrlo pametni ljudi kad ne vjeruju našima... Da vrse se revizije. Od sljedece godine svi nasi i ostali pa cak i danci koji su dobili prenziju (invalidsku) ce idi pod reviziju, jer se moze umanjiti ista ili da idu opet raditi itd. Da ja imam vec na stolu 48 nasih imena koje moram provjeriti jel to to. Laz ima kratke noge.
- Zviz
#125 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?
KatarinaKosaca wrote:Znam čovjeka našeg nije vidio metka, pobjegao sa prvim baš u Dansku, nešto tamo folirao kako ima ratne traume,liječio se, ne znam šta je radio, ali fazon su bile ratne traume, dobio penziju i vratio se u svoje selo u Bosnu i prima penziju. Tako, da vrlo pametni ljudi kad ne vjeruju našima... Da vrse se revizije. Od sljedece godine svi nasi i ostali pa cak i danci koji su dobili prenziju (invalidsku) ce idi pod reviziju, jer se moze umanjiti ista ili da idu opet raditi itd. Da ja imam vec na stolu 48 nasih imena koje moram provjeriti jel to to. Laz ima kratke noge.
Nemoze jedan danac ili bilo ko da kaze covjeku lazes da si bio u ratu ako dolazi iz drzave gdje je bio rat. Ali kasnje se moze sve dokazati ako neko laze. Ljudi koji su to ucinili bar sto ja znam mogu ocekivati prekid penzije. Bilo je bisera medju nasima da su tako otisli ziviti u Austriju pa prenjeli punu penziju (ili skoro punu) a poslje su otisli u BiH pa se vodili kao da zive u Austriji a oni zive u BiH - sto nije moguce osim ako si danac (mislim jest moguce, ali da je bio rat 1982 a ne 1992, poslje odredjenog broja godina zivota u DK), pa su ih ulovili. I ko ih je ulovio danci? Ne, nego nasi koji rade, koji imaju auto od dzave, placene hotele, naloge koga i kako da prate itd. Svi nasi koji su bili milicioneri / policajci za vrijeme juge su imali debele ponude da prate nase koji su "problematicni". To nije nikakva tajna. Zato ovdje skoro svak svakoga izbjegava jer je kao u Sovjetskom savezu neznas ko ce te ocvikati ako sta krijes, a svi znaju da to samo cine nasi koji su lojalni sistemu. Jednostavrno kriza - treba para u drzavnu kasu i to je to. Da nije krize nebi ih niko ni gledao.
Last edited by Zviz on 09/11/2013 15:30, edited 1 time in total.