Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Albancima

Post Reply
theTruePath

#101 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by theTruePath »

sv12 wrote:
theTruePath wrote:
Fulio si ti skroz jarane.Ja pricam o tome da rjesenje u Bosni nikako nije moglo biti kao na Kosovu iz proste cinjenice jer su Bosnjaci u Bosni manjina,a albanci na Kosovu(debela) vecina
Sta pricas gluposti, kakva manjina u Bosni. Bosnjaka je u Bosni najvise.

Problemi Bosnjaka onda i sada su isti, a to znaci:

1. Nisu naoruzani, tacnije pokusavaju jedinstvenim nacinom u svijetu imati funkcionalnu drzavu, bez oruzja, sto se naravno nece nikad ostvariti.
2. Nisu nacionalno svjesni
3. Vole vise tudje govno, od svog zlata

Bosnjaka u BIH je manje od 2 ostala naroda(koji imaju blize stavove jedni drugima) .Dakle ako 60% naroda zeli jedan entitet za sebe,40% ih ne moze sprijeciti

Jesmo relativna vecina,ali nismo apsolutna
Minkica88

#102 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Minkica88 »

telum wrote:[

I ja gledam Bill Mahera i on je vise puta kritikovan ZBOG GENERALIZACIJA koje je napravio na racun muslimana.

Mnoge desnicarske organizacije i politicke partije u Evropi su ulozile velike pare da sire mrznju protiv Islama i muslimana i ta sI jadna komapleksasica na to primila.
Nisam desnicarka, socijaldemokrata sam po ubjedjenju, s tim da sam nesto "desnije" orijentisana kad sam u BiH jer ne vjerujem da Balkanci zasluzuju prednosti socijalne drzave. Ali to je vec druga tema.

Inace, ti mozes koliko hoces optuzivati svakog ko ima kritiku prema islamu (to sto su isti oni koji kritiziraju islam bili 100 puta ostriji prema krscanstvu recimo vama ne znaci nista) da je fasista i mrzitelj, ali ko je zivio na zapadu zna da to jednostavno nije istina. Znam po sebi da to nije istina. SVE se smije kritikovati, i islam i Muhamed i Isus i Buddha i muslimani tu ne zasluzuju nikakav poseban tretman.
Last edited by Minkica88 on 24/10/2013 12:56, edited 1 time in total.
sv12

#103 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by sv12 »

theTruePath wrote:

Bosnjaka u BIH je manje od 2 ostala naroda(koji imaju blize stavove jedni drugima) .Dakle ako 60% naroda zeli jedan entitet za sebe,40% ih ne moze sprijeciti

Bosnjaka, mjesanih i ostalih koji htjeli ili ne moraju biti saveznici sa Bosnjacima za jedinstvenu Bosnu, ima vise nego Srba i Hrvata, zato molim te prestani vise pisati gluposti o tome, "Bosnjaci manjina".

Po popisu iz 1991 godine, Srba i Hrvata je bilo 49%, Bosnjaka i ostalih 51%.
Last edited by sv12 on 24/10/2013 12:57, edited 1 time in total.
Minkica88

#104 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Minkica88 »

sv12 wrote: Bosnjaka i mjesanih koji htjeli ili ne moraju biti saveznici sa Bosnjacima za jedinstvenu Bosnu, ima vise nego Srba i Hrvata, zato molim te prestani vise pisati gluposti o tome, "Bosnjaci manjina".
A na drugim temama ponavlja kako su Bosnjaci vecina (tj da ih ima 50% ili cak i vise) :D
telum

#105 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by telum »

Minkica88 wrote:Nisam desnicarka, socijaldemokrata sam po ubjedjenju, s tim da sam nesto "desnije" orijentisana kad sam u BiH jer ne vjerujem da Balkanci zasluzuju prednosti socijalne drzave. Ali to je vec druga tema.

Inace, ti mozes koliko hoces optuzivati svakog ko ima kritiku prema islamu (to sto su isti oni koji kritiziraju islam bili 100 puta ostriji prema krscanstvu recimo nema nikakve veze) da je fasista i mrzitelj, ali ko je zivio na zapadu zna da to jednostavno nije istina. Znam po sebi da to nije istina. SVE se smije kritikovati, i islam i Muhamed i Isus i Buddha i muslimani tu ne zasluzuju nikakav poseban tretman.
Ti i dalje nisi objasnila kakve veze zabrana marame u zapadnoj Evropi gdje muslimani ne cine vise od 5% stanovnisrva, i gdje mali broj muslimanki nosi maramu, a jos manji nikab ima veze sa sekularizmom.

Ti kazes da se zalazes za sekularizam, evo i ja se zalazem za sekularizam.

Znaci objasni mi kakve veze ima zabrana minareta i marame sa sekularizmom?
ocammog

#106 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

I meni ovaj potez zabrane hidzaba u skolama na kosovu nejasan, obzirom da licno poznajem dosta ljudi odozdo koji su jako pobozni. Cinjenica je da su albanci iz bivse nam zajednicke drzave jugoslavije otprilike preko 80-90% muslimani (tih nekih 10-20% cini mi se otpada na albance katolike). Svaki put kad me firma slala dole na kosovo, svaki put sam se iznova uvjerio da ima itekako poboznih muslimana dole (ko ne vjeruje nek sam ode dole i ostane par dana, pogotovo u manjim gradovima i selima).
Zato mi je nejasno zasto su njihovi politicari tako odlucili ( kao i Turci), jer to siguran sam nije volja naroda dole nego politicara (koji se mozda boje nekog ili misle da ce tako predstaviti svoju zemlju kao evropskiju ili americkiju?)
Pa ja sam usred amerike vidjo zena sa hidjabom kolko hoces a de ne govorim o britaniji.

Uostalom pogledajte ovo:

Nora HUSEINOVIĆ, studentica četvrte godine civilnog prava u Kuala Lumpuru (Malezija)
BORIT ĆU SE ZA PRAVA MUSLIMANKE
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 04. May 2011. 21:05:34
Naša sugovornica Nora Huseinović rodom iz Plava, inače Lučonoša, đak generacije, odlična u osnovnoj školi u Sandžaku, odlična u Medresi na Kosovu, danas odličan student pravnih nauka na engleskom jeziku u Kual Lumpuru (Malezija).
Obrazovanje je sticala na albanskom, bosanskom i engleskom jeziku. Prije par hefti sa studetnima, svojim kolegama sa univerziteta u Kualu Lumpuru, boravila je u Washingtonu na najveće takmičenje u advokatskim vještinama i međunarodnom pravu na svijetu, na kojem je učestvovalo više od 80 zemalja. Nakon završetka takmičenja doputovala je u New York; u Ali-pašinoj džamiji na Astoriji je održala predavanje o pravima muslimanke, a nakon toga je upriličeno druženje.
Nora je albanske nacionalnosti iz bratsva Huseinović, odnosno Hysenaj, od oca Ibrahima i majke Sanije rođene Novay.
Bošnjaci.Net u cilju promoviranja naših mladih i uspješnih kadrova obavili smo kraći razgovor sa Norom, koja nam je otkrila neke nove planove i razloge upisivanja postdiplomskih studija koji će je nakon Malezije odvesti do Velike Britanije...
link: http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=41734

Jedan lik sa kosova, u razgovoru u vezi Islama medju albancima dade mi ovaj link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_N ... _al-Albani

(mada imam osjecaj da je taj lik blize arapskim nego osmanlijskim tradicijama Islama, koje su tradicionalno dominantni oblik Islama medju Albancima, kao i kod nas, jer su ga donijele osmanlije).

Ja licno znam mnogo religioznih medju njima jer smo zivjeli u istom djelu grada, i ko god je starosjedilac starog grada u Sarajevu zna jednog od najboljih sarajevskih mujezina, rahmetli hadziju Abdula Gani Hosija, ciji se ezan cuje i na kraju filma "pod zastavom Muhameda" .

I naravno svi dana znaju i za Sulejman Bugarija.

Znaci, ja nesto nemam utisak da se vecina albanaca iz bivse jugoslavije stide sto su muslimani (oni iz Albanije su nesto sasvim drugo), nego je odluka o zabrani hidzaba u skolama na kosovu odluka tih par politicara, pa me ne bi cudilo da i dole ima dosta svijeta kojem se ne svidja ta odluka ali nece il ne smiju da talasaju.

Ja licno ne praktikujem religijske obrede, ali ne kontam zasto se bilo gdje u svijetu zabranjuje nosenje hidzaba (ili bilo kojeg drugog odjevnog predmeta).

Za mene politicari i narod nisu jedno te isto. To su dva cesto razlicita a ponekad i oprecna pojma. A ito tako i narod je jako sirok pojam jer ne postoji narod sa jedinstvenim stavom ( osim kad ga direktno ugrozavam tj diskriminise, ugnjetava ili vojno napadne).

Zato ja ne volim govorit "u mnozini" ni o cemu. Sve i svako ima svoje ime i prezime i odgovorit na pitanja ko, sta, gdje, kako kada i zasto.

ocamm
Last edited by ocammog on 24/10/2013 13:07, edited 3 times in total.
theTruePath

#107 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by theTruePath »

Minkica88 wrote:
sv12 wrote: Bosnjaka i mjesanih koji htjeli ili ne moraju biti saveznici sa Bosnjacima za jedinstvenu Bosnu, ima vise nego Srba i Hrvata, zato molim te prestani vise pisati gluposti o tome, "Bosnjaci manjina".
A na drugim temama ponavlja kako su Bosnjaci vecina (tj da ih ima 50% ili cak i vise) :D
Danas 2013,mozda da,prije nije i popis je to pokazao
Minkica88

#108 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Minkica88 »

telum wrote:
Ti i dalje nisi objasnila kakve veze zabrana marame u zapadnoj Evropi gdje muslimani ne cine vise od 5% stanovnisrva, i gdje mali broj muslimanki nosi maramu, a jos manji nikab ima veze sa sekularizmom.

Nisam ti to objasnila jer je to sasvim druga tema.

Ti si pitao "kakve to trendove" Albanci prate, ja sam ti odgovorila: trendove da se zabrane islamski simboli. Dakle nadam se da i ti sad priznajes da taj trend postoji.

Moje misljenje o tome je u ovoj prici nebitno i nije vezano za temu.
Last edited by Minkica88 on 24/10/2013 13:01, edited 2 times in total.
theTruePath

#109 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by theTruePath »

sv12 wrote:
theTruePath wrote:

Bosnjaka, mjesanih i ostalih koji htjeli ili ne moraju biti saveznici sa Bosnjacima za jedinstvenu Bosnu, ima vise nego Srba i Hrvata, zato molim te prestani vise pisati gluposti o tome, "Bosnjaci manjina".

Ostali mogu biti i "Pravoslavci" "Hrvati katolici" i sl,a najvise Jugoslaveni koji i nisu nesto pro bosnjacki orijentisani
sv12

#110 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by sv12 »

telum wrote:

Velika vecina Europljana ne zeli vidjeti u svojim gradovima minaret, hidzab ili bilo sto njima krscansko strano, pogotovo sad kad su ova useljavanja u zapadnu Europu prevrsila svaku mjeru njihove tolerancije, pogotovo u krizi gdje se traze krivci i gdje vlada besparica i nezaposlenost.
theTruePath

#111 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by theTruePath »

sv12 wrote:
telum wrote:

Velika vecina Europljana ne zeli vidjeti u svojim gradovima minaret, hidzab ili bilo sto njima krscansko strano, pogotovo sad kad su ova useljavanja u zapadnu Europu prevrsila svaku mjeru njihove tolerancije, pogotovo u krizi gdje se traze krivci i gdje vlada besparica i nezaposlenost.
Glupost zesca.Zivis li mozda na zapadu ? ili citas neke radikalne forume i mislis to je to,ili pak onako iz guzice izmisljas :lol:
telum

#112 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by telum »

Minkica88 wrote:Ti si pitao "kakve to trendove" Albanci prate, ja sam ti odgovorila: trendove da se zabrane islamski simboli. Dakle nadam se da i ti sad priznajes da taj trend postoji.
Postoji trend ISLAMOFOBIJE koje su DESNICARSKE partije u Evropi koristile i sirle strah od muslimana da bi dobili glasove, ali to danas ne pali kao prije 10 godina.

Tu je i ekonomska kriza koja je povecala ksenofobiju u Zapadnoj Evropi prema manjinama ali i to prolazi.

I ne znam kakva ti je to logika "prate evropske trendove" ?

Evropske trendove treba pratiti i kad su zasnovani na ksenofobiji i rasizmu?
sv12

#113 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by sv12 »

theTruePath wrote:
sv12 wrote:
theTruePath wrote:

Ostali mogu biti i "Pravoslavci" "Hrvati katolici" i sl,a najvise Jugoslaveni koji i nisu nesto pro bosnjacki orijentisani
Da, ima onih iz grupe "ostalih", pogotovo u sredinama gdje su Bosnjaci vecina, koji izrazito mrze Bosnjake i puno vise nego bilo koga drugoga i to nije mali broj, medjutim njihov jedini interes je Bosna od Drine do Une i od Save do mora, oni i da zele, ne mogu ici sa Srbima i Hrvatima, jer Srbi i Hrvati istrijebljuju sve sto nije Srbin ili Hrvat, mjesanci jednostavno nemaju sanse kod Srba i Hrvata, najbolji scenarij za njih je potpuna vjerska i nacionalna asimilicaja, ako vec zive u sredinama gdje su Srbi ili Hrvati vecina.

Svejedno i sa takvima, Bosnjaci i ostali su brojniji od Srba i Hrvata.
korisnik101

#114 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by korisnik101 »

theTruePath wrote:

Svi relevantni podaci govore da je Bosnjaka oko 55% u BiH.
uglavnomja

#115 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by uglavnomja »

telum wrote:
Minkica88 wrote:Ti si pitao "kakve to trendove" Albanci prate, ja sam ti odgovorila: trendove da se zabrane islamski simboli. Dakle nadam se da i ti sad priznajes da taj trend postoji.
Postoji trend ISLAMOFOBIJE koje su DESNICARSKE partije u Evropi koristile i sirle strah od muslimana da bi dobili glasove, ali to danas ne pali kao prije 10 godina.

Tu je i ekonomska kriza koja je povecala ksenofobiju u Zapadnoj Evropi prema manjinama ali i to prolazi.

pali, jaro, pali

sve vise i vise
a zahvaljujuci rigidnim muslimanima koji dodju na zapad, i hoce sva materijalna prava, ali da zive, ponasaju se, izgledaju, govore ... kao u svojoj pecini
Minkica88

#116 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Minkica88 »

telum wrote:

Nikab nije zabranjen prije 10 god, nego prije 2. Isto tako sa minaretima.

I opet me pitas za moje licno misljenje oko svega ovoga. Nije to bitno. Poenta je da se Albanci pridruzuju jednom evropskom trendu ovom zabranom. Francuska je bila prva, oni su drugi, a kladim se u litar krvi da je samo pitanje vremena prije nego sto ce druge zemlje sljediti.
uglavnomja

#117 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by uglavnomja »

korisnik101 wrote:
theTruePath wrote:

relevantni ce biti kad se objave rezultati popisa, a do tad :zzzz:
theTruePath

#118 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by theTruePath »

korisnik101 wrote:
theTruePath wrote:

Danas,da..ali nije prije 20 god
telum

#119 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by telum »

Minkica88 wrote:I opet me pitas za moje licno misljenje oko svega ovoga. Nije to bitno. Poenta je da se Albanci pridruzuju jednom evropskom trendu ovom zabranom. Francuska je bila prva, oni su drugi, a kladim se u litar krvi da je samo pitanje vremena prije nego sto ce druge zemlje sljediti.
A ti opet neces da priznas da to nema veze sa sekularizmom nego sa ksenofobijom.

Kad te pitam ti kazes moje misljenje nije bitno, a vidi se iz aviona da podrzavas te desnicarske ksenofobe.

Zar nisi svjesna ironije da si ti ta koje je netolerantna i koja bi zabranjivala muslimankama da se oblace kako hoce, dok sa druge strane kukas na vehabije?
korisnik101

#120 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by korisnik101 »

theTruePath wrote:
korisnik101 wrote:
theTruePath wrote:

Danas,da..ali nije prije 20 god
Sto znaci da je trend na strani Bosnjaka.
uglavnomja

#121 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by uglavnomja »

prije 20 godina nije bilo bosnjaka :D
korisnik101

#122 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by korisnik101 »

uglavnomja wrote:prije 20 godina nije bilo bosnjaka :D
Ali ih je bilo prije 200 god.
SkyLimit

#123 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

Na stranu što Bošnjaci itekako moraju paziti na ubacivanje radikalnih sekti pod kontrolom stranih tajnih službi u njihove redove,ali ovo je dobro rečeno
Vlado Azinović
"Licemjerno je narodu nad kojim je izvršen najstrašniji zločin nakon Drugog svjetskog rata kopati po utrobi i nametati veze s terorizmom i globalnim džihadom. Da se ovo radi bilo kome drugom, imali bi radikalan odgovor na petnaestu! Sada se žrtva optužuje za zločine. Ja na to ne mogu ostati ravnodušan, a mogu zamisliti kako se osjeća Bošnjak koji se izgubio najrođenije. Hem ga komšije podozrivo gledaju što je musliman, hem strada zbog toga, hem mu zabranjuju da o tome čak i govori, a onda mu dođe neko sa strane i časti ga pričom da nije dobar musliman. Bošnjaci su danas na strašnom iskušenju." (Dnevni avaz, 21. august 2007.)
Last edited by SkyLimit on 24/10/2013 13:14, edited 1 time in total.
Minkica88

#124 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Minkica88 »

telum wrote: A ti opet neces da priznas da to nema veze sa sekularizmom nego sa ksenofobijom.

Kad te pitam ti kazes moje misljenje nije bitno, a vidi se iz aviona da podrzavas te desnicarske ksenofobe.

Zar nisi svjesna ironije da si ti ta koje je netolerantna i koja bi zabranjivala muslimankama da se oblace kako hoce, dok sa druge strane kukas na vehabije?
Ne, ne odgovaram jer se svaka rasprava sa tobom uvijek zavrsi na nacin da ti mene prakticno optuzujes da bih naradije strpala sve muslimane u konc logore. Moje misljenje o islamu i marami jednostavno nije relevantno za temu.

Tema su Albanci i zato oni imaju podrsku svijeta i Evrope. Odgovor je jasan: zato sto su oni pametnije igrali svoje kartice nego mi. A ovaj postupak (za zabranom marame) je, vjerujem, jos jedan strategicno pametan postupak sa njihove strane.
korisnik101

#125 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by korisnik101 »

Minkica88 wrote:
telum wrote: A ti opet neces da priznas da to nema veze sa sekularizmom nego sa ksenofobijom.

Ne, ne odgovaram jer se svaka rasprava sa tobom uvijek zavrsi na nacin da ti mene prakticno optuzujes da bih naradije strpala sve muslimane u konc logore. Moje misljenje o islamu i marami jednostavno nije relevantno za temu.

Tema su Albanci i zato oni imaju podrsku svijeta i Evrope. Odgovor je jasan: zato sto su oni pametnije igrali svoje kartice nego mi. A ovaj postupak (za zabranom marame) je, vjerujem, jos jedan strategicno pametan postupak sa njihove strane.
Da su Albanci stavljani u red za streljanje,, bili bi i oni puno radikalniji danas.
Post Reply