I meni ovaj potez zabrane hidzaba u skolama na kosovu nejasan, obzirom da licno poznajem dosta ljudi odozdo koji su jako pobozni. Cinjenica je da su albanci iz bivse nam zajednicke drzave jugoslavije otprilike preko 80-90% muslimani (tih nekih 10-20% cini mi se otpada na albance katolike). Svaki put kad me firma slala dole na kosovo, svaki put sam se iznova uvjerio da ima itekako poboznih muslimana dole (ko ne vjeruje nek sam ode dole i ostane par dana, pogotovo u manjim gradovima i selima).
Zato mi je nejasno zasto su njihovi politicari tako odlucili ( kao i Turci), jer to siguran sam nije volja naroda dole nego politicara (koji se mozda boje nekog ili misle da ce tako predstaviti svoju zemlju kao evropskiju ili americkiju?)
Pa ja sam usred amerike vidjo zena sa hidjabom kolko hoces a de ne govorim o britaniji.
Uostalom pogledajte ovo:
Nora HUSEINOVIĆ, studentica četvrte godine civilnog prava u Kuala Lumpuru (Malezija)
BORIT ĆU SE ZA PRAVA MUSLIMANKE
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 04. May 2011. 21:05:34
Naša sugovornica Nora Huseinović rodom iz Plava, inače Lučonoša, đak generacije, odlična u osnovnoj školi u Sandžaku, odlična u Medresi na Kosovu, danas odličan student pravnih nauka na engleskom jeziku u Kual Lumpuru (Malezija).
Obrazovanje je sticala na albanskom, bosanskom i engleskom jeziku. Prije par hefti sa studetnima, svojim kolegama sa univerziteta u Kualu Lumpuru, boravila je u Washingtonu na najveće takmičenje u advokatskim vještinama i međunarodnom pravu na svijetu, na kojem je učestvovalo više od 80 zemalja. Nakon završetka takmičenja doputovala je u New York; u Ali-pašinoj džamiji na Astoriji je održala predavanje o pravima muslimanke, a nakon toga je upriličeno druženje.
Nora je albanske nacionalnosti iz bratsva Huseinović, odnosno Hysenaj, od oca Ibrahima i majke Sanije rođene Novay.
Bošnjaci.Net u cilju promoviranja naših mladih i uspješnih kadrova obavili smo kraći razgovor sa Norom, koja nam je otkrila neke nove planove i razloge upisivanja postdiplomskih studija koji će je nakon Malezije odvesti do Velike Britanije...
link:
http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=41734
Jedan lik sa kosova, u razgovoru u vezi Islama medju albancima dade mi ovaj link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_N ... _al-Albani
(mada imam osjecaj da je taj lik blize arapskim nego osmanlijskim tradicijama Islama, koje su tradicionalno dominantni oblik Islama medju Albancima, kao i kod nas, jer su ga donijele osmanlije).
Ja licno znam mnogo religioznih medju njima jer smo zivjeli u istom djelu grada, i ko god je starosjedilac starog grada u Sarajevu zna jednog od najboljih sarajevskih mujezina, rahmetli hadziju Abdula Gani Hosija, ciji se ezan cuje i na kraju filma "pod zastavom Muhameda" .
I naravno svi dana znaju i za Sulejman Bugarija.
Znaci, ja nesto nemam utisak da se vecina albanaca iz bivse jugoslavije stide sto su muslimani (oni iz Albanije su nesto sasvim drugo), nego je odluka o zabrani hidzaba u skolama na kosovu odluka tih par politicara, pa me ne bi cudilo da i dole ima dosta svijeta kojem se ne svidja ta odluka ali nece il ne smiju da talasaju.
Ja licno ne praktikujem religijske obrede, ali ne kontam zasto se bilo gdje u svijetu zabranjuje nosenje hidzaba (ili bilo kojeg drugog odjevnog predmeta).
Za mene politicari i narod nisu jedno te isto. To su dva cesto razlicita a ponekad i oprecna pojma. A ito tako i narod je jako sirok pojam jer ne postoji narod sa jedinstvenim stavom ( osim kad ga direktno ugrozavam tj diskriminise, ugnjetava ili vojno napadne).
Zato ja ne volim govorit "u mnozini" ni o cemu. Sve i svako ima svoje ime i prezime i odgovorit na pitanja ko, sta, gdje, kako kada i zasto.
ocamm