Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

_mufljuz_

#101 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by _mufljuz_ »

pravo se trude da barel pojeftini - samo nastampaju jos dolara i posalju charter-herculesom za bagdad :D :mrgreen:
papir nije skup jebi ga :mrgreen:

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... tolen.html

http://articles.latimes.com/2011/jun/13 ... s-20110613

http://www.theguardian.com/world/2007/feb/08/usa.iraq1

al hajd ti jednom polupismenom wannabe obrazovanom bosnji to nacrtaj - on misli da se nauke uce u knjigama o centralnim bankama.... a u njima nema granatiranja djece u afganistanu somaliji iraku, preuzimanju resursa i sl itd itd

i jos mi samo reci - jesu li se mlogo potrudili da pojeftini barel otkad je bio 20 dolara prije 15 godina a sad je stoja okruglo - manje vise 20-40-50 dolara zavisno kako gdje sta plane :mrgreen:
nema sta trude se da pojeftini - valjda da stignu nastampat zelembace za to :lol:
fixer

#102 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by fixer »

_mufljuz_ wrote:pravo se trude da barel pojeftini - samo nastampaju jos dolara i posalju charter-herculesom za bagdad :D :mrgreen:
papir nije skup jebi ga :mrgreen:

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... tolen.html

http://articles.latimes.com/2011/jun/13 ... s-20110613

http://www.theguardian.com/world/2007/feb/08/usa.iraq1

al hajd ti jednom polupismenom wannabe obrazovanom bosnji to nacrtaj - on misli da se nauke uce u knjigama o centralnim bankama.... a u njima nema granatiranja djece u afganistanu somaliji iraku, preuzimanju resursa i sl itd itd

i jos mi samo reci - jesu li se mlogo potrudili da pojeftini barel otkad je bio 20 dolara prije 15 godina a sad je stoja okruglo - manje vise 20-40-50 dolara zavisno kako gdje sta plane :mrgreen:
nema sta trude se da pojeftini - valjda da stignu nastampat zelembace za to :lol:
Ne kontam te uopste sta hoces da kazes. Sta si ti iscenirao da se uradilo s tim novcem? Da je on razlog dizanja cijene nafte? Kakvo preuzimanje resursa? Ja u svom zivotu nisam imao prilike slicne gluposti procitati. Bas kao ona prica sa videa.
_mufljuz_

#103 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by _mufljuz_ »

slusaj stari - ja sam konverzaciju s tobom zavrsio a sto se tice i teme takodjer, tanak sam sa energijom kad su u pitanju limitirani likovi....

na kraju krajeva nemam pojma sto se javljas kad me smatras nekompetentnim - mislim da sam iznio dosta baznih cinjenica - pa ako ti se istrazuje istrazuj :kiss:
fixer

#104 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by fixer »

_mufljuz_ wrote:slusaj stari - ja sam konverzaciju s tobom zavrsio a sto se tice i teme takodjer, tanak sam sa energijom kad su u pitanju limitirani likovi....

na kraju krajeva nemam pojma sto se javljas kad me smatras nekompetentnim - mislim da sam iznio dosta baznih cinjenica - pa ako ti se istrazuje istrazuj :kiss:
Tanak si sa znanjem. Suocen sa mnostvom informacija iskontruisao si pricu koju razumijes. Apsolutno te libo sto to nema veze sa vezom.
_mufljuz_

#105 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by _mufljuz_ »

fixer wrote:
_mufljuz_ wrote:slusaj stari - ja sam konverzaciju s tobom zavrsio a sto se tice i teme takodjer, tanak sam sa energijom kad su u pitanju limitirani likovi....

Tanak si sa znanjem. Suocen sa mnostvom informacija iskontruisao si pricu koju razumijes. Apsolutno te libo sto to nema veze sa vezom.
pobio si me povlacim se :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#106 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Truba »

korisnik101 wrote:
Black swan wrote:Koji je ovaj dzeferson demagog kad treba braniti
Imperijaliste haha grci i portugalci...haha
Pitaj iracane vijetnamce afganistance juznoamerikance
Mexikance i sve ostale koji su se morali naguziti da bi amerikanac
Mogao uzivati

Vjeruj mi da prosjecnom Ameru ne ide to nista u dzep.
Galon benzina ja skoro $4.00 (prije 10 godina je bio $2.00 ) ,, a plate su ostale iste kao prije 10 godina.
Samo korporacije.
One kupe profit.
Mufljuz je to tacno opisao.
šefe
milijardu ljudi živi dnevno od dolara
milijarde nemaju vode
milijarde ne uživaju

prema tome većina amerikanaca uživa u svom životu

s druge strane ne moramo ići u prošlost duboko da bismo otkrili milijune leševa koje su amerikanci pobili

samo pratite šta dronovi rade svakodnevno
tu je kraj priče o velikoj hrabroj i poštenoj naciji
nevini su oni samo koji glasaju za treće partije na njihovim izborima
korisnik101

#107 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by korisnik101 »

Black swan wrote:
šefe
milijarde nemaju vode
milijarde ne uživaju

Vjeruj ti meni koliko Ameri rade da oni nisu ni u top 30% drzava po kvaliteti zivota.
Jedu genetski modifikovanu hranu.
Rade po 10 sadi dnevno.
Imaju najvise 1 sedmicu, ili 2 (ako si dugogodisnji radnik) odmora u firmama.

Ameri su stvaaarno radnici. Rade ko konji. Pa kod njih crnci vaze kao najlijenija etnicka grupa. To ti dovoljno govori? :D
LJudi se tamo sljukaju raznim tabletama za depresiju, steminu, snagu, razumjevanje, samo da bi imali snage odraditi svoje ture.
Prosjecan Jedan Amerikanac potrosi vise na lijekove nego 10 ljudi u Evropi i ostatku svijeta.

To sve gore nije odlika naroda koji uziva u blagodatima.
Vjeruj mi, profit od Americkih ratova kupe samo korporacije i Wall Street. Niko drugi. U Americi je prosjecan covjek go ko urac.
Bodkin

#108 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Bodkin »

korisnik101 wrote:
Black swan wrote:
šefe
milijarde nemaju vode
milijarde ne uživaju

Vjeruj ti meni koliko Ameri rade da oni nisu ni u top 30% drzava po kvaliteti zivota.
Rade po 10 sadi dnevno.

Ameri su stvaaarno radnici. Rade ko konji. Pa kod njih crnci vaze kao najlijenija etnicka grupa. To ti dovoljno govori? :D
LJudi se tamo sljukaju raznim tabletama za depresiju, steminu, snagu, razumjevanje, samo da bi imali snage odraditi svoje ture.
Prosjecan Jedan Amerikanac potrosi vise na lijekove nego 10 ljudi u Evropi i ostatku svijeta.

Vjeruj mi, profit od Americkih ratova kupe samo korporacije i Wall Street. Niko drugi. U Americi je prosjecan covjek go ko urac.
a u pm :lol: ti si izgleda (mozda) jednom bio gore i pod a) ili ti se pravo svidjelo a nisu ti dali da ostanes, ili b) pravo ti se svidjeli a nisu ti dali da ostenes

svi u zapadnom svijetu rade ko konji. 10 sati se cak i u bosni danas radi. svi su na tabletama, a ti sto su na stamina i razumijevanju tabletama tipa ritalin ili efendrin zaradjuju 6 cifara godisnje. ovo za potrosnju lijekova je za plakanje od tuge. to ni oni u freakonomics- nisu izracunali :D u americi je apsolutno sve jeftinije od jedne evrope gdje zatrpase porezima da bi svi imali kao besplatno i zato su univerziteti karina ( osim onih sto se placaju), i zato moras za MRI svakako doplatiti ili placati 1000 eur mjesecno. ne lupaj o stvarima o kojima ne znas nego si procitao par antiamerickih sajtova i ovdje prosipas gluposti.

jedino sto si u pravu je godisnji, sve ostalo gomila gluposti
Truba

#109 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Truba »

koliko li će dronovi danas ubiti svatovskih povorki po afganistanu pakistanu jemenu africi...

tugo
Ljuba Moljac

#110 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Ljuba Moljac »

korisnik101 wrote:
Black swan wrote:
šefe
milijarde nemaju vode
milijarde ne uživaju

Rade po 10 sadi dnevno.

nisi vidio amerike... tacno je da se radi, negdje se i izrabljuje, ali generalisanje je samo za neupucene. ameri ako zele kvalitetan zivot, mogu ga si priustiti. mi ne.
korisnik101

#111 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by korisnik101 »

Bodkin wrote:
svi u zapadnom svijetu rade ko konji. 10 sati se cak i u bosni danas radi. svi su na tabletama, a ti sto su na stamina i razumijevanju tabletama tipa ritalin ili efendrin zaradjuju 6 cifara godisnje. ovo za potrosnju lijekova je za plakanje od tuge. to ni oni u freakonomics- nisu izracunali :D u americi je apsolutno sve jeftinije od jedne evrope gdje zatrpase porezima da bi svi imali kao besplatno i zato su univerziteti karina ( osim onih sto se placaju), i zato moras za MRI svakako doplatiti ili placati 1000 eur mjesecno. ne lupaj o stvarima o kojima ne znas nego si procitao par antiamerickih sajtova i ovdje prosipas gluposti.

Vidis, ti cak i znas tacno koje vrste tableta koriste !? :lol:

U vezi genetske hrane u Americi, to je opste poznat fakt. Svo meso tamo je genetski modifikovano. Americki pilici izgledaju kao purani u Evropi.
Pa McDonalds je imao problema u Evropi kada je htio isto meso uvoziti ovdje.

I Americki porezi nisu nista manje od Evropskih,, za obicne radnike.
Naime, jedna Norveska ima cak i manje poreze za prosjecnog radnika, a uz to nudi radnicima besplatno zdrastvo , skolstvo, i beneficije.
Ti si gospodine stao prije 10 godina kada je USA bila mnogo jeftinija od Evrope.
To sada nije slucaj. Naime, jedna Njemacka ima slicne poreze za radnike kao i u USA, ali troskovi Njemackog stanovanja su duplo manji od Americkog.
A cijene hrane ,odjece,auta i ostalog nisu nista jeftinije u Americi, nego recimo u Austriji, Francuskoj, i ostalim EU zemljama (osim Skandinavskih).
Jedino je razlika u elektronici. A i to je sve manje.
Last edited by korisnik101 on 19/10/2013 13:03, edited 1 time in total.
Truba

#112 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Truba »

ne trebam ja ići u ameriku da bih vidio koliko kostiju drugih naroda ostavljaju diljem planete kako upadaju u tuđe zemlje s oružjem kako špijuniraju predsjednike i miroljubivih zemalja te kako ostatak planete mora preko svojih leđa trpiti njihovu kvalitetu života

da se svi konzumeristički ponašaju ko amerikanci trebalo bi nam 4 planete resursa
korisnik101

#113 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by korisnik101 »

Ja ponavljam da obican Amerikanac nema nista od tog terorisanja,. ali ti opet sve po svome. :roll:

Narod tamo stvarno ne zivi toliko dobro, koliko vi zamisljate.
Vama su filmovi iskristalizirali imidz Amerike.
Bodkin

#114 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Bodkin »

korisnik101 wrote:
Bodkin wrote:

Vidis, ti cak i znas tacno koje vrste tableta koriste !? :lol:

U vezi genetske hrane u Americi, to je opste poznat fakt. Svo meso tamo je genetski modifikovano. Americki pilici izgledaju kao purani u Evropi.
Pa McDonalds je imao problema u Evropi kada je htio isto meso uvoziti ovdje.

I Americki porezi nisu nista manje od Evropskih,, za obicne radnike.
Naime, jedna Norveska ima cak i manje poreze za prosjecnog radnika, a uz to nudi radnicima besplatno zdrastvo , skolstvo, i beneficije.
Ti si gospodine stao prije 10 godina kada je USA bila mnogo jeftinija od Evrope.
To sada nije slucaj. Naime, jedna Njemacka ima slicne poreze za radnike kao i u USA, ali troskovi Njemackog stanovanja su duplo manji od Americkog.
A cijene hrane ,odjece,auta i ostalog nisu nista jeftinije u Americi, nego recimo u Austriji, Francuskoj, i ostalim EU zemljama (osim Skandinavskih).
Jedino je razlika u elektronici. A i to je sve manje.
znam naravno jer sam ih koristio. jebiga valjali stizati sve sa 5 sati sna 8-)
porezi nizi, @jefferson ti je pisao.
boldirano si fulio drama. ne moze se porediti hrana, auta ili odjeca. znam jer sam zivio i u usa i u austriji. tehnika je kilometrima daleko
korisnik101

#115 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by korisnik101 »

Reci, kad si zivio u Austriji?

Ja ponavljam da nije isto prije 10 -15 godina,, i sad .
Bodkin

#116 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Bodkin »

korisnik101 wrote:Reci, kad si zivio u Austriji?

Ja ponavljam da nije isto prije 10 -15 godina,, i sad .
hmm. prije 2 mjeseca :D a u usa prije 5, tacno kad je kriza sastavila i lehman otisao u prah. bio lik na forumu pod nickom ambasador koji je proricao propast usa do 2009 i kako ce strance po konc logorima drzati :D
korisnik101

#117 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by korisnik101 »

Onda nisi u pravu.

Americki porezi na doprinose i platu su identicni sa Njemackim ili Austrijanskim. Cak i veci od nekih Evropskih drzava kao sto je Norveska.!
Samo uz to sto Amerika te pare od poreza koristi za napredno vojno oruzje, dok Austrija i Njemacka ulazu u skole, puteve, i besplatno zdrastvo.

Sto se tice auta, ona su cak i jeftinija u Njemackoj i Austriji.
Odjeca je bare bare.
Stanarina u Njemackoj je skoro duplo jeftinija nego u Americi.
jefferson

#118 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by jefferson »

korisnik101 wrote:Onda nisi u pravu.

Americki porezi na doprinose i platu su identicni sa Njemackim ili Austrijanskim. Cak i veci od nekih Evropskih drzava kao sto je Norveska.!
Samo uz to sto Amerika te pare od poreza koristi za napredno vojno oruzje, dok Austrija i Njemacka ulazu u skole, puteve, i besplatno zdrastvo.

Odjeca je bare bare.
jaro moj cini mi se da tebi nedostaje tvoj kamion pa se sad tjesis nekim glupostima :lol: :lol: :lol:
jefferson

#119 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by jefferson »

_mufljuz_ wrote:nema problema sto ti hoces da mene okarakteriziras kao nekog glupana. nije to ovom forumu strano kurcevito ponasanje kvazipametnih intelektualaca koji misle da i u kurcu mozga imaju vise od mene i od nekog treceg cetvrtog. boli me minjon za to...

samo mi daj odgovor na tri moja pitanja i logicki smisao operacija koje su poduzete?

pusti mi prica iz knjiga i ucenja - zavrsis ekonomiju doktoriras - zavrsis na berzi - i znanje ti se svede na to koliko ces koga od dionicara zavrnut i obogatit spekulacijom...

ako ti treba stvarno povecanje cijena nafte bazirano na stvarnim informacijama nikakav problem - malo raketiras Gazu, malo posaljes nosace aviona pred sirijsku i libijsku obalu barel skace sa 80 na 95 dolara preko noci i neke hudnjake si izjebo za skoro 20 posto njihovih resursa preko noci za milione barela samo sto je jedan brod izvrsio neki polumanevar u mediteranu....

al u pravu si skole se danas uce najvise i najfokusiranije o psihologiji konzumenata, manipulaciji strahom i ostalim konzumeristickim ponasanjima - o da - za to se razvijaju katedre psiholoskog menadzmenta i ciljanog upravljanja trzistem 8-) to je tacno za to se uce megagigaflopodoktorati i fakulteti... ili da ja to prevedem na bosanski - "kako zednog prevest preko vode i preveslat jos jednom kad predjes".

toliko su ljudi likvidirali iz profiterskih pobuda sto nevinih sto vinih toliko smaknuli predsjednika drzava i vlada i oborili aviona i ti meni savjetujes da citam knjige o centralnim bankama..... :lol: :lol: :lol: :lol:
Da inace ucenje i knjige su se kroz istoriju pokazale potpuno nepotrebnim.
Advancehr i RT su dugo ocekivano rjesenje za ljudsku borbu ka progresu :D
Bodkin

#120 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Bodkin »

Odjeca je bare bare.
ma jok. u becu placao za stan od 50 kvadrata vise nego u indianapolisu za 100. odjeca skuplja, gorivo naravno,a auto u austriji je skuplje nego u ger, a pogotovo skuplje nego u usa.
jefferson

#121 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by jefferson »

Bodkin wrote:

Odjeca je bare bare.
ma jok. u becu placao za stan od 50 kvadrata vise nego u indianapolisu za 100. odjeca skuplja, gorivo naravno,a auto u austriji je skuplje nego u ger, a pogotovo skuplje nego u usa.
Sve se moze naci na internetu, tako da sve ove njegove ublehe sluze samo kao utjeha jer se iamia vratio i skontao da se mozda zajebao.
Ja sam i previse nasih ljudi u Americi vidio koji super zaradjuju, ali im u vecini slucajeva proradi onaj balkanski mentalitet, pa umjesto da te pare uloze u fondove i slicno, oni kupe auto od 50-60,000 jerbo su to zeljeli odkako su bili djeca.
E onda kada prodje par mjeseci, e onda je drzava kriva, drzava uzima itd. E onda nazove rodjak iz Norveske i kaze ja zivim od socijale, i u tome proradi onaj sadaka mentalitet i to je to.
Samo zaboravljaju da je ogromna razlika izmedju drzave sa 340 miliona stanovnika i 5 miliona stanovnika.
Bodkin

#122 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Bodkin »

samo sto ta od 5 zaradjuje kao jedna usa od 50mil :D apropo para za auto, ja tu nemam nista protiv. zarade i daju. njihova lova. sto se toga tice bar danas svako moze uzeti audi 4 od 50 milja na rate :)
jefferson

#123 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by jefferson »

Bodkin wrote:samo sto ta od 5 zaradjuje kao jedna usa od 50mil :D apropo para za auto, ja tu nemam nista protiv. zarade i daju. njihova lova. sto se toga tice bar danas svako moze uzeti audi 4 od 50 milja na rate :)
Pa to i govorim, Norveska (koju gle cuda amerikanci nisu napali, a plivaju u nafti :lol: ) moze da priusti mnogo toga sto ne mogu ostale zemlje.
Medjutim, Norveska nije tu gdje jeste jer je pratila recept iamie/korisnika101, gdje su cekali da im drzava sve dzaba da, nego rade, placaju porez i cao.
Niti je Norveska Luxemburg niti to moze biti, zbog nekih drugih razloga.
Medjutim, ono sto je karakteristicno za sve bogate zemlje, je: nemaju sadaka menatalitet!
Bodkin

#124 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by Bodkin »

jefferson wrote:
Bodkin wrote:samo sto ta od 5 zaradjuje kao jedna usa od 50mil :D apropo para za auto, ja tu nemam nista protiv. zarade i daju. njihova lova. sto se toga tice bar danas svako moze uzeti audi 4 od 50 milja na rate :)
Pa to i govorim, Norveska (koju gle cuda amerikanci nisu napali, a plivaju u nafti :lol: ) moze da priusti mnogo toga sto ne mogu ostale zemlje.
Medjutim, Norveska nije tu gdje jeste jer je pratila recept iamie/korisnika101, gdje su cekali da im drzava sve dzaba da, nego rade, placaju porez i cao.
Niti je Norveska Luxemburg niti to moze biti, zbog nekih drugih razloga.
Medjutim, ono sto je karakteristicno za sve bogate zemlje, je: nemaju sadaka menatalitet!
da, ljudi nemaju iako imaju sve predispozicije. realno, evropu ce i pokopati ta socijala. mada pricam neki dan sa jednim austrijancem i kaze on meni kako se oni slazu sa tim. drzi kriminal na niskoj stopi sto ima logike. nece te izbosti radi par eura
korisnik101

#125 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA

Post by korisnik101 »

-
Last edited by korisnik101 on 19/10/2013 20:36, edited 2 times in total.
Post Reply