Dijaspora u Bosnu za popis
-
Revoltage
#101 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Obrazac za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci:
http://www.bhas.ba/Popis%202013/P1_ino_bh.pdf
Uputstvo za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci:
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BHAS_Up ... tvo_BH.pdf
-
CungaLunga
#102 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Može, samo mora reći da si u privremenom boravku u inostranstvu,mO k3 wrote:Znaci može ???
plus lična ( matični broj ) a za ostalo nek se snađe
- mO k3
#103 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Hafise de majketi popust , nemam blage sta hoćeš da mi kažeš .....Hafis wrote:A šta će se upisati u rubriku: zaposlenje? Gde? Šta?mO k3 wrote:Ne vjerujem da moguHafis wrote:Što da ne.
Usput, kad ti je već lična ovdje možeš biti i žirant nekome za kredit.jer sam vanka ....
Ili ako je neko peMzioner?
Trebaće se dobra priča izgraditi.
Ti o kreditima ,zirantima ,penzionerima .....
-
pearlica
#104 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Jeli ko ispunjavao ovo. Meni malo cudno zasto se o ovome malo vise ne prica? Mislim da nema teoretske sanse da bas sva dijaspora ispuni ove formulare. Jer da ne pratim ovaj nas forum nikada za ovo nebi ni cula.Revoltage wrote:Obrazac za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci:
-
Revoltage
#105 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Zašto nema obrasca za popis imovine za ljude koji žive u inostranstvu, te kako će se to rješavati?
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovni 2013. godine nije popis imovine, već je popis osoba, stambenih jedinica i domaćinstava, a podaci prikupljeni popisom neće se koristiti ni za administrativne registre, niti za bilo koje druge, osim za statističke svrhe. Dakle, ne postoji obrazac za popis imovine.
Popisom se popisuju stambene jedinice, nezavisno od toga u čijem su vlasništvu, da li se koriste ili ne, te koja im je namjena (za stanovanje, odmor...), a sve u cilju dobijanja podatka o stambenom fondu i njegovim karakteristikama, odnosno o uslovima i kvalitetu života građana koji žive u Bosni i Hercegovini.
Popisom se niti daju, niti umanjuju prava građana. Bilo koja prava državljana BiH neće biti narušena popisom i rezultatima popisa.
http://www.popis2013.ba/index.php/bs/na ... tanja.htmlPo kojem osnovu se definiše ukupni broj stanovnika?
Za Popis stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini primjenjivati će se, u skladu s međunarodnim statističkim standardima za definisanje ukupnog stanovništva, koncept uobičajenog mjesta stanovanja (place of usual residence). Dakle, period od jedne godine i dulje, te namjera prisutnosti/odsutnosti od najmanje jedne godine, osnovni su kriteriji za uključivanje ili isključivanje osoba iz ukupnog stanovništva zemlje, odnosno naselja Popisa.
Tako da građani BiH koji žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci neće biti uključeni u ukupni broj stanovnika u Bosni i Hercegovini, jer su, po istom konceptu uključeni u ukupni broj stanovnika države u kojoj žive, odnosno imaju uobičajeno mjesto stanovanja. Oni će biti popisani putem posebnog obrasca za inostranstva, a prikupljeni podaci biće obrađeni po svim traženim elementima u obrascu i iskazani u posebnoj bazi podataka.
-
Revoltage
#106 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Ovo u sustini i nije bitno za BiH i za popis uopce, nego sluzi samo kao evidencija. U svom prijasnjem postu sam stavio dva bitna odgovora koja se cesto spoimnju ovdje.pearlica wrote:Jeli ko ispunjavao ovo. Meni malo cudno zasto se o ovome malo vise ne prica? Mislim da nema teoretske sanse da bas sva dijaspora ispuni ove formulare. Jer da ne pratim ovaj nas forum nikada za ovo nebi ni cula.Revoltage wrote:Obrazac za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci:
Last edited by Revoltage on 06/09/2013 10:49, edited 1 time in total.
- travnik
#107 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
cyprus wrote:Bojim se da nacionalisti nikako ne shvataju poentu popisa...
- Gojeni H
#108 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Popis je za Bosnjake vjerovatno najvaznija stvar u zadnjih 10 godina sa pozicije nacionalnog interesa.
Velikosrpska masinerija je navaljivala sa popisom, ali nakon sto su shvatili da se brojevi mozda ne bi poklopili s njihovim zeljama, nastala je panika koja se pred nebeskim narodom ne smije prikazati.
Razum ne stanuje u mozgovima srpskog naroda na skoro pola teritorije BiH.
Dijaspora vjerovatno moze da pomogne i pozdravljam svaku i najmanju inicijativu na tom planu.
Velikosrpska masinerija je navaljivala sa popisom, ali nakon sto su shvatili da se brojevi mozda ne bi poklopili s njihovim zeljama, nastala je panika koja se pred nebeskim narodom ne smije prikazati.
Dijaspora vjerovatno moze da pomogne i pozdravljam svaku i najmanju inicijativu na tom planu.
-
udrch
#109 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
osim vrijeđanja Bošnjaka i laži na IZ jeli postoji neki drugi razlog da je na ovoj temi svaki treći post tvoj?Revoltage wrote:Ne gubis nikakva prava, to su serakanja ziva ovih "Bitno je biti shupak" organizacija, samo da navuku pare za IZ. Kao ne dodjes gubis plac, zemljiste, Bosnu, sve zivo ...
- Hajvan
#110 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Bitno je da ti imaš mišljenje kao i svaka druga osoba na ovoj planeti.Revoltage wrote: Ne gubis nikakva prava, to su serakanja ziva ovih "Bitno je biti shupak" organizacija, samo da navuku pare za IZ. Kao ne dodjes gubis plac, zemljiste, Bosnu, sve zivo ...
Takođe, svaka osoba ima šupak!
Mozak, očigledno NE!
Gadiš mi se, šovinisto.
-
Revoltage
#111 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Jebi se! Hajvanu.Hajvan wrote:Bitno je da ti imaš mišljenje kao i svaka druga osoba na ovoj planeti.Revoltage wrote: Ne gubis nikakva prava, to su serakanja ziva ovih "Bitno je biti shupak" organizacija, samo da navuku pare za IZ. Kao ne dodjes gubis plac, zemljiste, Bosnu, sve zivo ...
Takođe, svaka osoba ima šupak!
Mozak, očigledno NE!
Gadiš mi se, šovinisto.
- travnik
#112 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Gojeni H wrote:Popis je za Bosnjake vjerovatno najvaznija stvar u zadnjih 10 godina sa pozicije nacionalnog interesa.
Koje šizofreno generaliziranje cijelog jednog naroda....genetski inžinjer...fuj
- Gojeni H
#113 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Dobro @travnik, ocigledno imas podatke koje mi ostali nemamo. Bujrum iznesi podatke o tim Otpisanim (Prle, Tihi, i ostala ekipa) koji zele zajednicku drzavu (pod bilo kakvim uslovima), pa da i mi znamo i da se ne provaljujem ovako "sizofrenski". A znas li sta je sizofrenija tako ti Frankopana?travnik wrote:Gojeni H wrote:Popis je za Bosnjake vjerovatno najvaznija stvar u zadnjih 10 godina sa pozicije nacionalnog interesa.
Koje šizofreno generaliziranje cijelog jednog naroda....genetski inžinjer...fuj
-
Hafis
#114 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Čovjek nije rekao da oni pate za zajedničkom državom, što uostalom i jasno pokazuju, već je pretpostavljam reagirao na kvalifikaciju čitavog jednog naroda (razum ne stanuje u mozgu...).
- BHCluster
#115 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Osniva se Odbor za mlade HNS-a i upozorava na zamke u popisu stanovništva
Svi sigurni a svi nesigurni...‘‘Važno je istaknuti kako prava koja ostvarujete u drugim državama nitko vam nakon popisa ne može oduzeti, jer se njegovi rezultati koriste jedino u statističke svrhe. Popisati se mogu i državljani BiH privremeno odsutni u inozemstvu jer se i njih tiče budućnost našeg naroda”, navodi se u priopćenju te dodaje kako ”nacija i vjera nisu isto i u upitniku se nalaze pod brojevima 24 i 25”.
-
Revoltage
#116 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Poenta je jedino u tome da li si na privremenom boravku u inozemstvu. To je sve i nema nikakvih drugih kalkulacija.BHCluster wrote:Osniva se Odbor za mlade HNS-a i upozorava na zamke u popisu stanovništvaSvi sigurni a svi nesigurni...‘‘Važno je istaknuti kako prava koja ostvarujete u drugim državama nitko vam nakon popisa ne može oduzeti, jer se njegovi rezultati koriste jedino u statističke svrhe. Popisati se mogu i državljani BiH privremeno odsutni u inozemstvu jer se i njih tiče budućnost našeg naroda”, navodi se u priopćenju te dodaje kako ”nacija i vjera nisu isto i u upitniku se nalaze pod brojevima 24 i 25”.
- vazi
#117 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
popisuje se prisutno i odsutno stanovnistvo, i postoje tacne definicije sta je sta. cini mi se da mnogima to nije razjasnjeno, mada i meni neke stvari nisu najjasnije.vivaldi wrote:dijasora koja se "popise" iz inostranstva ulazi samo u broj popisanih na drzavnom nivou a ne ulazi u broj stanovnika u svojoj opcini tako da je mala fajda od tog popisa. Ako imas ikoga u kuci u Bosni moze te popisati, dovoljan je tvoj maticni broj.vazi wrote:
imas formular na zvanicnoj web strani
ps. ja sam ovdje, samo sam covjeku odgovorio na pitanje[/quote]
to je to, jesi li privremeno odsutan ili si privremeno prisutan
zato maticni broj i po mogucnosti "kucni" popis, nista internet
- vivaldi
#118 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
pa nije to tako jednostavno. kucni popis nema veze ako ne zivis ovde ili dolazis samo na odmor, a to ce sve objasniti popisivac, ali se moze slagati.vazi wrote:to je to, jesi li privremeno odsutan ili si privremeno prisutan
e sad u cemu je fol - netacni podaci podrazumijevaju prekrsjanu odgovornost od 100 do cak 10.000 KM.
ko ce to provjeravati? s jedne strane podaci su zasticeni, a s druge strane cim postoji prekrsajna odgovnrost ocigledno neko ima pravo da to provjerava.
druga stvar, u novembru ce biti kontrolni popis na puno manjem uzorku da se provjeri pouzdanost uradjenog popisa. podaci se smatraju validnim ako je greska do 5%.
sta ce se desiti ako na kontrolnom popisu greska bude veca? hoce li u tom mjestu biti ponovljen popis?
ja ne znam odgovore na ova pitanja, a mislim da nisu nevazna
-
Bodkin
#119 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
ucicace da greska bude 3.5%vivaldi wrote:pa nije to tako jednostavno. kucni popis nema veze ako ne zivis ovde ili dolazis samo na odmor, a to ce sve objasniti popisivac, ali se moze slagati.vazi wrote:to je to, jesi li privremeno odsutan ili si privremeno prisutan
e sad u cemu je fol - netacni podaci podrazumijevaju prekrsjanu odgovornost od 100 do cak 10.000 KM.
ko ce to provjeravati? s jedne strane podaci su zasticeni, a s druge strane cim postoji prekrsajna odgovnrost ocigledno neko ima pravo da to provjerava.
druga stvar, u novembru ce biti kontrolni popis na puno manjem uzorku da se provjeri pouzdanost uradjenog popisa. podaci se smatraju validnim ako je greska do 5%.
sta ce se desiti ako na kontrolnom popisu greska bude veca? hoce li u tom mjestu biti ponovljen popis?
ja ne znam odgovore na ova pitanja, a mislim da nisu nevazna
- vivaldi
#120 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
mah..nista nije sigurno. kod nas je sve politika, pa tako i ovo. ako se neko uskurci i pocnje sumnjati na rezultate moze ti cijeli sistem strovalit na ledjaBodkin wrote:ucicace da greska bude 3.5%
- BHCluster
#121 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Ocigledno da ti neznas citati.Revoltage wrote:Poenta je jedino u tome da li si na privremenom boravku u inozemstvu. To je sve i nema nikakvih drugih kalkulacija.BHCluster wrote:Osniva se Odbor za mlade HNS-a i upozorava na zamke u popisu stanovništvaSvi sigurni a svi nesigurni...‘‘Važno je istaknuti kako prava koja ostvarujete u drugim državama nitko vam nakon popisa ne može oduzeti, jer se njegovi rezultati koriste jedino u statističke svrhe. Popisati se mogu i državljani BiH privremeno odsutni u inozemstvu jer se i njih tiče budućnost našeg naroda”, navodi se u priopćenju te dodaje kako ”nacija i vjera nisu isto i u upitniku se nalaze pod brojevima 24 i 25”.
-
muzicar_iz_parka
#122 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Koje konkretno pravo može izgubiti onaj ko ne bude popisan ili ko zbog pravila o popisu ne bude vođen kao rezident u BiH?
Svi državljani BiH imaju ista prava i obaveze prema važećim zakonima bez obzira gdje boravili.
Čak i strani državljani u međuvremenu imaju pravo posjedovanja imovine kod nas, jedina razlika je u poljoprivrednom zemljištu (time se smatraju njive i ostale površine slične namjene preko 7 dunuma), u FBiH to smiju posjedovati i stranci, dok u RS stranci jedino naslijedstvom mogu biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta. Kad su u pitanju nekretnine, to smije posjedovati bilo ko, pa da ima i državljanstvo Tunguzije.
Što se tiče učešća u vlasti po nac. ključu, to će kao i u slučaju biranja članova predsjedništva morati biti ukinuto ukoliko se neko od ostalih bude žalio na to, ostaje da vidimo.
Svi državljani BiH imaju ista prava i obaveze prema važećim zakonima bez obzira gdje boravili.
Čak i strani državljani u međuvremenu imaju pravo posjedovanja imovine kod nas, jedina razlika je u poljoprivrednom zemljištu (time se smatraju njive i ostale površine slične namjene preko 7 dunuma), u FBiH to smiju posjedovati i stranci, dok u RS stranci jedino naslijedstvom mogu biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta. Kad su u pitanju nekretnine, to smije posjedovati bilo ko, pa da ima i državljanstvo Tunguzije.
Što se tiče učešća u vlasti po nac. ključu, to će kao i u slučaju biranja članova predsjedništva morati biti ukinuto ukoliko se neko od ostalih bude žalio na to, ostaje da vidimo.
- Hajvan
#123 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
i desetina Turskecyprus wrote:Nešto kontam, zamisli da se pola Srbije dođe popisat
- Hajvan
#124 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
two thumbs up!HareCar wrote:o cemu pricas ti?webby-x wrote:Pa što više hoćeš?HareCar wrote:Care ja sam u svedsku dosao sa 14 godina, ne zato sto sam htio vec zato sto je porodica morala. Meni je ta zemlja pruzila obrazovanje, mogucnost da se zaposlim, osnujem porodicu, da zivim normalan zivot i zahvalan sam na tome, jer bih realno i trebao biti.
Pusti nas da živimo ovamo.
Ako si ti se spasio ne znači da nam
trebaš još više onečišćavati ovu kanalizaciju.
ko oneciscava kanalizaciju? dodjem svakog ljeta, pomognem rodbini, jedno vrijeme imao sitan biznis, poticao akcije za pomoc narodu u BIH, aktivan u BH udruzenjima.
ne zato sto se pravim "veci katolik od pape" vec jednostavno imam potrebu. ja sam bosnjak, koji je silom prilika emigrirao na neko drugo mjesto, imam koliko toliko stabilan zivot i osjecam potrebu da bar malo narodu pomognem, kako mojoj rodbini tako i drugom narodu u BIH, bilo to posredno ili neposredno.
Bravo, care!
- slobodann
#125 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
katastrofa sta napravise oko popisa za dijasporu, a vani zivi preko 1 milion ljudi.