Meso u ishrani

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
U-zap

#101 Re: Meso u ishrani

Post by U-zap »

ja svaki dan pojedem minimalno pola kile mesa, crvenog-bijelog kako kad ali pola kile mora minimalno dnevno...kad kazem mesa ne mislim batak pa i tu kost da racunam nego krhtine,bjeline i tako..svako jutro jedem sirovog lososa vec zadnjih par mjeseci. Mislim da mi to i nije bas zdravo ali ne jedem mnogo ugljikohidrata i masti
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#102 Re: Meso u ishrani

Post by plain vanilla »

sheilak wrote:
ja jedem burek tako što povadim svo meso. :-D
tako ja bundevaru jedem, bacim bundu, jedem tijesto :mrgreen:

btw, onaj pileci file nije vidio mesa, meni kao drvo
Keiko

#103 Re: Meso u ishrani

Post by Keiko »

chupacabra wrote: Mjesec dana sam samo cijedio sokove, pravio mikseve od raznoraznog povrca, a najvise zelenog zbog antioksidanata, i to tako pio.
Moze li koji receptic, moze i na PP. Vec sam napisala da ne jedem meso pa volim po koji novi recept za bili sta s' vocem i povrcem. Ljudi uvijek nesto novo izmisle, to je nevjerovatno!

Moji muz i sin su omnivori, a ja sam 'najjaci' kuhar u porodici. Meso ne jedim iz etickih razloga ali sve jedno ga kuham za njih dvojicu. Muz se nikad nece promijenit' a sin moze sam odlucit' kad odraste.

Poznajem covjeka cija je familija vlasnik jedne od vecih firmi za skladistenje i transport smrznutog mesa. Ne mogu vam opisati moj sok kad mi je on rekao da u hladnjacama imaju mesa koje je tamo vec 10 godina i jos uvijek ceka red za supermarket. Ist tako, prosjecna granny smith jabuka (one sjajne, zelene) provede 8 godina u skladistu. Nakon branja idu na prskanje fungicidom a zatim voskom.
MedenoSrce

#104 Re: Meso u ishrani

Post by MedenoSrce »

moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
Jay Gatsby

#105 Re: Meso u ishrani

Post by Jay Gatsby »

MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
To je kad ne jedeš meso iz zvjerskih razloga :mrgreen:
Keiko

#106 Re: Meso u ishrani

Post by Keiko »

MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
Industrijsko stocarstvo je veci zagadjivac zraka, vodotoka i zemljista za Zemlji od brodarstva i avijacije zajedno.

Namjenski uzgajana grla se kljukaju steroidima i antibioticima.

Zivotinje borave u skucenim i pretrpanim boxovima i ima ih koji u zivotu nisu vidjeli travku.

Nacini na koji se 'kolju' su vise nego okrutni - strujom, ird.

Muska telad se ubijaju po rodjenju jer su surplus u mljekarskoj industriji.

Mogu jos ako treba samo mi mrsko sad kuckat'. Ribolov, skoljkarenje i slicne djelatnosti bukvalno ubijaju mora i oceane ne samo narusavanjem cjelokupnog eko-sistema izlovom vec i nepovratnim unistavanjem morskog reljefa.
TheMule

#107 Re: Meso u ishrani

Post by TheMule »

Kad stavis zivotinju u koncentracioni logor da ne moze gore, dolje, naprijed-nazad, ni desno, ni lijevo, sta mislis o tome? Mislis da je to u redu ili...?
animals

#108 Re: Meso u ishrani

Post by animals »

To je vjerovatno sto medvjedi jedu ljude, pa zato ne moramo mi biti medvjedi :D
MedenoSrce

#109 Re: Meso u ishrani

Post by MedenoSrce »

TheMule wrote:
Kad stavis zivotinju u koncentracioni logor da ne moze gore, dolje, naprijed-nazad, ni desno, ni lijevo, sta mislis o tome? Mislis da je to u redu ili...?
a koljes li ti kurban?

ne govorim o industrijskom stocarstvu, pitala sam kakvi su eticki razlozi za ne jesti meso?

imas seljaka, zakolje tele ili ulovi lovac zeca, srnu, ... koji su eticki razlozi da se to meso ne pojede?
fatamorgana

#110 Re: Meso u ishrani

Post by fatamorgana »

Pa etika bi bila ko u nju vjeruje ne ubijati živa bića općenito ....
animals

#111 Re: Meso u ishrani

Post by animals »

Sjecate se Mavrovica Zeljka, boksera..da je jeo meso, mozda bi i osvojio svjetski naslov..gdje si vidio da krava ubije medvjeda.. :D
Neradnik

#112 Re: Meso u ishrani

Post by Neradnik »

Svaki dan izmisljaju nekakve "specijalitete"...poceli su jest kengure a do juce su bile simpa zivotinje...u kini i juznoj koreji jedu kerove.. u svici kazu da su isto psi i macke specijaliteti.....pocelo mi se meso gadit :D
fatamorgana

#113 Re: Meso u ishrani

Post by fatamorgana »

animals wrote:Sjecate se Mavrovica Zeljka, boksera..da je jeo meso, mozda bi i osvojio svjetski naslov..gdje si vidio da krava ubije medvjeda.. :D
dobro poređenje, ili mrav lava, :wink:
It_is_a_Leclerc

#114 Re: Meso u ishrani

Post by It_is_a_Leclerc »

Prije svega, to mogu biti vjerski razlozi. Bilo da se radi o budizmu, džahinizmu, zaratustrizmu ili nekom drugom vjerskom pokretu koji se zasniva na potpunom nenasilju, odricanju od bilo kakvog ubijanja.
Drugo, mnogi smatraju kako nije etično ubijati nešto radi užitka, s obzirom na to da je, prema tvrdnjama nekih medicinskih antropologa iz SAD-a i Britanije, čovjek primarno biljojed.
fatamorgana

#115 Re: Meso u ishrani

Post by fatamorgana »

It_is_a_Leclerc wrote:
Prije svega, to mogu biti vjerski razlozi. Bilo da se radi o budizmu, džahinizmu, zaratustrizmu ili nekom drugom vjerskom pokretu koji se zasniva na potpunom nenasilju, odricanju od bilo kakvog ubijanja.
Drugo, mnogi smatraju kako nije etično ubijati nešto radi užitka, s obzirom na to da je, prema tvrdnjama nekih medicinskih antropologa iz SAD-a i Britanije, čovjek primarno biljojed.
u budizmu odricanje os ubijanja svih bića obdarenih dahom a u đainizmu slijedeći potpuno princip ahimsa - nenasilje ....
animals

#116 Re: Meso u ishrani

Post by animals »

It_is_a_Leclerc wrote:
Covjek je primarno svastazder, sve ce pojesti kad je gladan, pa ni canibalismus mu nije stran...
MedenoSrce

#117 Re: Meso u ishrani

Post by MedenoSrce »

covjek je prvobitno bio lovac a potom je postao poljoprivrednik
fatamorgana

#119 Re: Meso u ishrani

Post by fatamorgana »

MedenoSrce wrote:covjek je prvobitno bio lovac a potom je postao poljoprivrednik
E kad se toga sjetim, :lol:
animals

#120 Re: Meso u ishrani

Post by animals »

Da nije izmisljena vatra i pec, ja bi onda bio vegeterijanac..ne mogu nikako sirovo meso..
NNNN

#121 Re: Meso u ishrani

Post by NNNN »

Keiko wrote:[

Industrijsko stocarstvo je veci zagadjivac zraka, vodotoka i zemljista za Zemlji od brodarstva i avijacije zajedno.

Namjenski uzgajana grla se kljukaju steroidima i antibioticima.

Zivotinje borave u skucenim i pretrpanim boxovima i ima ih koji u zivotu nisu vidjeli travku.

Nacini na koji se 'kolju' su vise nego okrutni - strujom, ird.

Muska telad se ubijaju po rodjenju jer su surplus u mljekarskoj industriji.

Mogu jos ako treba samo mi mrsko sad kuckat'. Ribolov, skoljkarenje i slicne djelatnosti bukvalno ubijaju mora i oceane ne samo narusavanjem cjelokupnog eko-sistema izlovom vec i nepovratnim unistavanjem morskog reljefa.
ni poljoprivreda nije u ništa boljoj situaciji, otrvoi, pesticidi, trovanje vodotoka i zemlje, gmo-trovanje čitavog ekosistema...
wildflower

#122 Re: Meso u ishrani

Post by wildflower »

Ja svoje 'eticke' razloge tumacim onako kako sam vec gore napisala: ne bih mogla sama ubiti zivotinju da bih je pojela, pa smatram da je licemjerno jesti ono sto ubije neko drugi za mene.

Ne zelim da moj obrok i kratkotrajno uzivanje u jedenju bude uzrok necije smrti, i tu za mene nema puno veze da li je ta zivotinja bila drzana u humanim ili nehumanim uslovima.
To je primarni razlog za mene, a tu je jos i ono sto je gore napisala Keiko, i jos stotine drugih stvari.

A znam jako mnogo ljudi koji se uzasavaju scena ubijanja zivotinja, a ipak to potiskuju i jedu meso. Ja ih zovem latentnim vegetarijancima, to su osobe u kojima empatija jos nije ugasena, ali je uspjesno ostavljaju po strani kada sjedaju za trpezu.
una_bo

#123 Re: Meso u ishrani

Post by una_bo »

ja sam presretna kad vidim koliko ljudi ovdje ne jede meso :)

pročitajte malo o KARNIZMU, i kao što već rekoh pogledajte film ZEMLJANI.
NeenaSa

#124 Re: Meso u ishrani

Post by NeenaSa »

Pitanje za one sto ne jedu meso; koju obucu nosite tj. od cega je pravljena?
JThomas

#125 Re: Meso u ishrani

Post by JThomas »

ma forumski uzorak je čudo, po forumu bi čovjek svašta nešto pogrešno pomislio o društvu u kojem živimo :D
Post Reply