Meso u ishrani
- U-zap
#101 Re: Meso u ishrani
ja svaki dan pojedem minimalno pola kile mesa, crvenog-bijelog kako kad ali pola kile mora minimalno dnevno...kad kazem mesa ne mislim batak pa i tu kost da racunam nego krhtine,bjeline i tako..svako jutro jedem sirovog lososa vec zadnjih par mjeseci. Mislim da mi to i nije bas zdravo ali ne jedem mnogo ugljikohidrata i masti
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#102 Re: Meso u ishrani
tako ja bundevaru jedem, bacim bundu, jedem tijestosheilak wrote:
ja jedem burek tako što povadim svo meso.![]()
btw, onaj pileci file nije vidio mesa, meni kao drvo
-
Keiko
#103 Re: Meso u ishrani
Moze li koji receptic, moze i na PP. Vec sam napisala da ne jedem meso pa volim po koji novi recept za bili sta s' vocem i povrcem. Ljudi uvijek nesto novo izmisle, to je nevjerovatno!chupacabra wrote: Mjesec dana sam samo cijedio sokove, pravio mikseve od raznoraznog povrca, a najvise zelenog zbog antioksidanata, i to tako pio.
Moji muz i sin su omnivori, a ja sam 'najjaci' kuhar u porodici. Meso ne jedim iz etickih razloga ali sve jedno ga kuham za njih dvojicu. Muz se nikad nece promijenit' a sin moze sam odlucit' kad odraste.
Poznajem covjeka cija je familija vlasnik jedne od vecih firmi za skladistenje i transport smrznutog mesa. Ne mogu vam opisati moj sok kad mi je on rekao da u hladnjacama imaju mesa koje je tamo vec 10 godina i jos uvijek ceka red za supermarket. Ist tako, prosjecna granny smith jabuka (one sjajne, zelene) provede 8 godina u skladistu. Nakon branja idu na prskanje fungicidom a zatim voskom.
- MedenoSrce
#104 Re: Meso u ishrani
moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
-
Jay Gatsby
#105 Re: Meso u ishrani
To je kad ne jedeš meso iz zvjerskih razlogaMedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
-
Keiko
#106 Re: Meso u ishrani
Industrijsko stocarstvo je veci zagadjivac zraka, vodotoka i zemljista za Zemlji od brodarstva i avijacije zajedno.MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
Namjenski uzgajana grla se kljukaju steroidima i antibioticima.
Zivotinje borave u skucenim i pretrpanim boxovima i ima ih koji u zivotu nisu vidjeli travku.
Nacini na koji se 'kolju' su vise nego okrutni - strujom, ird.
Muska telad se ubijaju po rodjenju jer su surplus u mljekarskoj industriji.
Mogu jos ako treba samo mi mrsko sad kuckat'. Ribolov, skoljkarenje i slicne djelatnosti bukvalno ubijaju mora i oceane ne samo narusavanjem cjelokupnog eko-sistema izlovom vec i nepovratnim unistavanjem morskog reljefa.
-
TheMule
#107 Re: Meso u ishrani
Kad stavis zivotinju u koncentracioni logor da ne moze gore, dolje, naprijed-nazad, ni desno, ni lijevo, sta mislis o tome? Mislis da je to u redu ili...?MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
- animals
#108 Re: Meso u ishrani
To je vjerovatno sto medvjedi jedu ljude, pa zato ne moramo mi biti medvjediMedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
- MedenoSrce
#109 Re: Meso u ishrani
a koljes li ti kurban?TheMule wrote:Kad stavis zivotinju u koncentracioni logor da ne moze gore, dolje, naprijed-nazad, ni desno, ni lijevo, sta mislis o tome? Mislis da je to u redu ili...?MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
ne govorim o industrijskom stocarstvu, pitala sam kakvi su eticki razlozi za ne jesti meso?
imas seljaka, zakolje tele ili ulovi lovac zeca, srnu, ... koji su eticki razlozi da se to meso ne pojede?
- fatamorgana
#110 Re: Meso u ishrani
Pa etika bi bila ko u nju vjeruje ne ubijati živa bića općenito ....MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
- animals
#111 Re: Meso u ishrani
Sjecate se Mavrovica Zeljka, boksera..da je jeo meso, mozda bi i osvojio svjetski naslov..gdje si vidio da krava ubije medvjeda.. 
- Neradnik
#112 Re: Meso u ishrani
Svaki dan izmisljaju nekakve "specijalitete"...poceli su jest kengure a do juce su bile simpa zivotinje...u kini i juznoj koreji jedu kerove.. u svici kazu da su isto psi i macke specijaliteti.....pocelo mi se meso gadit 
- fatamorgana
#113 Re: Meso u ishrani
dobro poređenje, ili mrav lava,animals wrote:Sjecate se Mavrovica Zeljka, boksera..da je jeo meso, mozda bi i osvojio svjetski naslov..gdje si vidio da krava ubije medvjeda..
- It_is_a_Leclerc
#114 Re: Meso u ishrani
Prije svega, to mogu biti vjerski razlozi. Bilo da se radi o budizmu, džahinizmu, zaratustrizmu ili nekom drugom vjerskom pokretu koji se zasniva na potpunom nenasilju, odricanju od bilo kakvog ubijanja.MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
Drugo, mnogi smatraju kako nije etično ubijati nešto radi užitka, s obzirom na to da je, prema tvrdnjama nekih medicinskih antropologa iz SAD-a i Britanije, čovjek primarno biljojed.
- fatamorgana
#115 Re: Meso u ishrani
u budizmu odricanje os ubijanja svih bića obdarenih dahom a u đainizmu slijedeći potpuno princip ahimsa - nenasilje ....It_is_a_Leclerc wrote:Prije svega, to mogu biti vjerski razlozi. Bilo da se radi o budizmu, džahinizmu, zaratustrizmu ili nekom drugom vjerskom pokretu koji se zasniva na potpunom nenasilju, odricanju od bilo kakvog ubijanja.MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
Drugo, mnogi smatraju kako nije etično ubijati nešto radi užitka, s obzirom na to da je, prema tvrdnjama nekih medicinskih antropologa iz SAD-a i Britanije, čovjek primarno biljojed.
- animals
#116 Re: Meso u ishrani
Covjek je primarno svastazder, sve ce pojesti kad je gladan, pa ni canibalismus mu nije stran...It_is_a_Leclerc wrote:Prije svega, to mogu biti vjerski razlozi. Bilo da se radi o budizmu, džahinizmu, zaratustrizmu ili nekom drugom vjerskom pokretu koji se zasniva na potpunom nenasilju, odricanju od bilo kakvog ubijanja.MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
- MedenoSrce
#117 Re: Meso u ishrani
covjek je prvobitno bio lovac a potom je postao poljoprivrednik
-
Jay Gatsby
- fatamorgana
#119 Re: Meso u ishrani
E kad se toga sjetim,MedenoSrce wrote:covjek je prvobitno bio lovac a potom je postao poljoprivrednik
- animals
#120 Re: Meso u ishrani
Da nije izmisljena vatra i pec, ja bi onda bio vegeterijanac..ne mogu nikako sirovo meso..
-
NNNN
#121 Re: Meso u ishrani
ni poljoprivreda nije u ništa boljoj situaciji, otrvoi, pesticidi, trovanje vodotoka i zemlje, gmo-trovanje čitavog ekosistema...Keiko wrote:[
Industrijsko stocarstvo je veci zagadjivac zraka, vodotoka i zemljista za Zemlji od brodarstva i avijacije zajedno.
Namjenski uzgajana grla se kljukaju steroidima i antibioticima.
Zivotinje borave u skucenim i pretrpanim boxovima i ima ih koji u zivotu nisu vidjeli travku.
Nacini na koji se 'kolju' su vise nego okrutni - strujom, ird.
Muska telad se ubijaju po rodjenju jer su surplus u mljekarskoj industriji.
Mogu jos ako treba samo mi mrsko sad kuckat'. Ribolov, skoljkarenje i slicne djelatnosti bukvalno ubijaju mora i oceane ne samo narusavanjem cjelokupnog eko-sistema izlovom vec i nepovratnim unistavanjem morskog reljefa.
-
wildflower
#122 Re: Meso u ishrani
Ja svoje 'eticke' razloge tumacim onako kako sam vec gore napisala: ne bih mogla sama ubiti zivotinju da bih je pojela, pa smatram da je licemjerno jesti ono sto ubije neko drugi za mene.
Ne zelim da moj obrok i kratkotrajno uzivanje u jedenju bude uzrok necije smrti, i tu za mene nema puno veze da li je ta zivotinja bila drzana u humanim ili nehumanim uslovima.
To je primarni razlog za mene, a tu je jos i ono sto je gore napisala Keiko, i jos stotine drugih stvari.
A znam jako mnogo ljudi koji se uzasavaju scena ubijanja zivotinja, a ipak to potiskuju i jedu meso. Ja ih zovem latentnim vegetarijancima, to su osobe u kojima empatija jos nije ugasena, ali je uspjesno ostavljaju po strani kada sjedaju za trpezu.
Ne zelim da moj obrok i kratkotrajno uzivanje u jedenju bude uzrok necije smrti, i tu za mene nema puno veze da li je ta zivotinja bila drzana u humanim ili nehumanim uslovima.
To je primarni razlog za mene, a tu je jos i ono sto je gore napisala Keiko, i jos stotine drugih stvari.
A znam jako mnogo ljudi koji se uzasavaju scena ubijanja zivotinja, a ipak to potiskuju i jedu meso. Ja ih zovem latentnim vegetarijancima, to su osobe u kojima empatija jos nije ugasena, ali je uspjesno ostavljaju po strani kada sjedaju za trpezu.
- una_bo
#123 Re: Meso u ishrani
ja sam presretna kad vidim koliko ljudi ovdje ne jede meso
pročitajte malo o KARNIZMU, i kao što već rekoh pogledajte film ZEMLJANI.
pročitajte malo o KARNIZMU, i kao što već rekoh pogledajte film ZEMLJANI.
-
NeenaSa
#124 Re: Meso u ishrani
Pitanje za one sto ne jedu meso; koju obucu nosite tj. od cega je pravljena?
- JThomas
#125 Re: Meso u ishrani
ma forumski uzorak je čudo, po forumu bi čovjek svašta nešto pogrešno pomislio o društvu u kojem živimo