Šta bi imali od bojkota, koju korist?LaBomba wrote:Umjesto da se organizovao masovni bojkot popisa, Bosnje takmicarski srljaju u popis s koji je takva zamka da cemo sami sebi zadati smrtni udarac.
Popis 2013 - nezgodna pitanja
-
muzicar_iz_parka
#101 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
-
Hafis
#102 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Normalno. Treba sačekati još jedno desetak godina dodatnih konsultacija da se definitivno usaglase kako će se izjasniti na popisu.LaBomba wrote:Umjesto da se organizovao masovni bojkot popisa, Bosnje takmicarski srljaju u popis s koji je takva zamka da cemo sami sebi zadati smrtni udarac.
- escobar__
#103 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Mi ako smo u 2013. godini sebi dozvolili to da nam popis bude smrtni udarac, ništa bolje definitivno i ne zaslužujemo. Popis treba biti održan, od istine se ne treba bježati. Što se prije suočimo s činjenicom da smo ga pofino poglabali tokom i nakon posljednjeg rata, prije ćemo počet radit na sebi i pokušati spasiti što se spasiti dadne.Hafis wrote:Normalno. Treba sačekati još jedno desetak godina dodatnih konsultacija da se definitivno usaglase kako će se izjasniti na popisu.LaBomba wrote:Umjesto da se organizovao masovni bojkot popisa, Bosnje takmicarski srljaju u popis s koji je takva zamka da cemo sami sebi zadati smrtni udarac.
-
muzicar_iz_parka
#104 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Šta će se to bitno promjeniti kod izjašnjavanja za 10 godina?Hafis wrote: Normalno. Treba sačekati još jedno desetak godina dodatnih konsultacija da se definitivno usaglase kako će se izjasniti na popisu.
Ako danas većini nije jasno ko su i šta su, ne vidim da će to biti bolje za 10 godina.
A niti vjerujem u neki masovno vraćanje ljudi iz dijaspore u odnosu do sada (ako je uopšte bilo) nazad, pa da će doći do ogromne promjene u tom smislu.
- meth
#105 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Ako ćeš biti Bosanac...sistem wrote:
uputite me ljudi
Onda možeš i Sarajlija, Zeničanin, Kakanjhagenovac, Tuzlak....pa onda Federacijanac, Eresovac, Marsovac, po nazivu svoje mahale ili kvarta itd....
Je li ti sad jasno koliko je retardirana odluka izjasniti se po geografskoj odrednici.
ALI...BUDI SVE, NIJE BITNO ŠTA, SVE DOK NISI BOŠNJAK DOBRO JE.
-
Nucleo1985
#106 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
U teoriji nema, dok vec u praksi i te kako ima.aurora313 wrote:Jarane, čitaj pažljivo kako sam odgovorio.BAK-eV wrote: Znaci Albanac koji je rodjen u Bosni je Bosanac i ima (trebao bi) veca prava od Srba, koji su dosli iz Knina u Banja Luku.
Jel tako ispada?
Niko nema veća prava kao državljanin jedne države od drugih, bez obzira da li je tu rođen ili je stekao državljanstvo na drugi, legalan način.
S druge strane i po Orwell-u: Sve životinje na farmi su jednake, ali su neke jednakije od drugih.
Tako je to u životu. Recimo, ako hoćeš da budeš predsjednik USA, onda moraš biti rođen u USA.
-
muzicar_iz_parka
#107 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
A to bi bilo?Nucleo1985 wrote:
U teoriji nema, dok vec u praksi i te kako ima.
Ako ćemo po napredovanju u politici i poslu, bolje šanse i veća prava ima naturalzovani građanin ministar Radončić od mene i čitave moje porodice rođene u BiH, bez ikakve veze sa porjeklom odnekle van ove države.
Svako ima svoj san, prosječan građanin da bi zaradio kuću i novo auto uzme torbu u ruke u uputi se u inozemstvo, a naš cjenjeni gore spomenuti ministar i uspješan biznismen dođe pod istim uslovima iz brda Crne Gore i postane milioner u gradu iz koga je preko 100 000 ljudi otišlo vani u potrazi za srećom.
- sistem
#108 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
a jel ti kontas da nas ima koji nismo ni bosnjaci, ni srbi, ni hrvatimeth wrote:Ako ćeš biti Bosanac...sistem wrote:
uputite me ljudi
Onda možeš i Sarajlija, Zeničanin, Kakanjhagenovac, Tuzlak....pa onda Federacijanac, Eresovac, Marsovac, po nazivu svoje mahale ili kvarta itd....
Je li ti sad jasno koliko je retardirana odluka izjasniti se po geografskoj odrednici.
- meth
#109 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Ima, jer odbijate biti bošnjaci.sistem wrote:a jel ti kontas da nas ima koji nismo ni bosnjaci, ni srbi, ni hrvatimeth wrote:Ako ćeš biti Bosanac...sistem wrote:
uputite me ljudi
Šta ste drugo ako niste Hrvati/Srbi? Šta je razlog i izgovor?
Kaže Cerić...
Jebo Cerića, Bosne bilo i biće bez Cerića, nije on izmislio Bošnjake.
- sistem
#110 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
jaro, sta je tvoja definicija bosnjaka?
- meth
#111 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Vrati se u historiju BIH, malo dalje od Alije i Cerića pa ćeš naučitisistem wrote:jaro, sta je tvoja definicija bosnjaka?
-
Gospodče
#112 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
za sve neznalice i neobrazovane jedan mali čas historijesistem wrote:jaro, sta je tvoja definicija bosnjaka?
Ime BOŠNJACI je starije i od imena Srbi i od Hrvati
dole lijepo piše BOŠNJACI
a s druge strane lijepo piše Serblji
odnosno hOrvati
prema tome, kad se spominjalo i pisalo ime BOŠNJACI nije još bilo ni formirano današnje moderno ime Hrvati ili Srbi
i onda srpsko-hrvatski šovinisti negiraju ime, narod i naciju Bošnjaka !!!
i zlonamjerno "podvaljujući" javnosti da je to ime doneseno "odlukom" 1993. godine
a ono postojalo kad još nije bilo ni formirano ime Srbi ili Hrvati !! u svom modernom sadašnjem obliku
dakle, prema izvoru sa zapadne strane,
tadašnje susjedne Hrvatske
(Ljudevit Gaj: Danica Ilirska, 1835.godine ) :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na
rimski i gerčki verozakon"
ste definicije i termini su i sa istočne strane,
tadašnje srpske kneževine
(1825.g. u Ljetopisu matice srpske) :
"Bošnjaci žive izmeđ Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, čislom (brojem) 450.000;
ispovjedaju ili Islam; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni."

-
Gospodče
#113 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
inače prvi zvanični spomen riječi Bošnjak je 1530. u čuvenom spisu slovenačkog putopisca Kuripešića
dole spomenuta knjiga Ivana Mužića se može pogledati i pročitati ovdje

dole spomenuta knjiga Ivana Mužića se može pogledati i pročitati ovdje

- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#114 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
ne fakat ako nikoga nema u našoj porodičnoj kućiarea51 wrote:Vidim da ima milion tema u vezi popisa,jedne se brišu druge se otvaraju...pa rekoh da ovdje nešto priupitam
Mene interesuje jedno manje -više tehničko pitanje.
Šta sa ljudima koji će ovu državu napustiti krajem septembra a u nju se vratiti krajem godine(2013).Hoće li biti popisani i kako ili će "izvisiti" ?
mi nismo tu nekoliko mjeseci, šta onda?
-
Hafis
#115 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Pa valjda će vas popisati tamo gdje budete tih nekoliko mjeseci.
- perfect_guy
#116 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
a ako su van zemlje? to je potencijalni problem i sa hadžijama (ako više ljudi iz iste kuće bude odsutno upravno zbog toga)Hafis wrote:Pa valjda će vas popisati tamo gdje budete tih nekoliko mjeseci.
valjda će se to na obukama riješiti
- Banksy
#117 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
ne konta ...sistem wrote:a jel ti kontas da nas ima koji nismo ni bosnjaci, ni srbi, ni hrvatimeth wrote:Ako ćeš biti Bosanac...sistem wrote:
uputite me ljudi
nego, lako mi je za tebe ...
- Banksy
#118 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
A šta bi s onim kampanjama, ''budite Bošnjaci'', ''važno je biti Bošnjak'', itd?
Ko je to uzeo pare, a nije obavio posao?
Ko je to uzeo pare, a nije obavio posao?
-
neki
#119 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Vi Bosnjaci morate sjesti i sami se dogovoriti medju sobom na koje porijeklo cete se pozivati.
Da li cete se pozivati na fratre, crkvu bosansku, srednjevjekovno nasljedje, bogumilstvo i raznorazne izvore koji navode da Bosnjaci zive Izmedju Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Huma?
Ili cete bosnjastvo izjednacavati sa Islamom kao religijom i diciti raznoraznim kampanjama "ja sam bosnjak, moja vjera je islam" i ponositi se bracom koja zivi po Sandzaku, Kosovu i Makedoniji?
Jedno s drugim ne ide, dok god ste u ovakvom ideoloskom raskoraku Bosanaca ce, hvala Bogu, biti sve vise
Da li cete se pozivati na fratre, crkvu bosansku, srednjevjekovno nasljedje, bogumilstvo i raznorazne izvore koji navode da Bosnjaci zive Izmedju Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Huma?
Ili cete bosnjastvo izjednacavati sa Islamom kao religijom i diciti raznoraznim kampanjama "ja sam bosnjak, moja vjera je islam" i ponositi se bracom koja zivi po Sandzaku, Kosovu i Makedoniji?
Jedno s drugim ne ide, dok god ste u ovakvom ideoloskom raskoraku Bosanaca ce, hvala Bogu, biti sve vise
-
Gospodče
#120 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
ako ste vi mogli posrbiti od vremena ilije garašanina, vase pelagića i co. ove gore navedene Bošnjake pravoslavne vjereneki wrote:Vi Bosnjaci morate sjesti i sami se dogovoriti medju sobom na koje porijeklo cete se pozivati.
zašto mi ne bi Bošnjake sandžaka islamske vjere
i vama je bila VEZNA spona RELIGIJA, pravoslavlje i drkanje kurca svetog save kojima su tupljeni vjekovima mozgovi pravoslavnih Vlaha u Bosni i donedavnim SAO Krajinama koje su turci naselili tačno u granicama BOSANSKOG PAŠALUK a koje spominjao tako često ratni zločinac=krelac šešelj: Kavlobag-Kavlovac-Vivovitica, pogledati te "čuvene" granice na karti bosanskog pašaluka ovdje
dakle, čitaj i obrazuj se ovdje: kako su Vlasi pravoslavni postali srbi, a vlasi katolici hrvati
pisao Dr Jospi Smodlaka još davne 1952.g. a "revidirao" (svaka mu čast) u svojoj knjizi u 2o10.g. Ivan Mužić
-
Hafis
#121 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Svejedno, ne odgovori čovjeku na pitanje.
Koliko vidim Srbi (a ni Hrvati) nemaju nikakvih problema s nacionalnim izjašnjavanjem na budućem popisu. Čak im nije potrebna nikakva dodatna kampanja da ih uputi u tu misteriju. Neovisno o mišljenju Smodlake i njegove teorije, današnji ''Vlasi'' (obje vrste) u BiH vrlo dobro znaju ko su, što su i kako će se izjasniti.
Koliko vidim Srbi (a ni Hrvati) nemaju nikakvih problema s nacionalnim izjašnjavanjem na budućem popisu. Čak im nije potrebna nikakva dodatna kampanja da ih uputi u tu misteriju. Neovisno o mišljenju Smodlake i njegove teorije, današnji ''Vlasi'' (obje vrste) u BiH vrlo dobro znaju ko su, što su i kako će se izjasniti.
-
Gospodče
#122 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
naravnoda da znaju, njihova kampanja traje 150 godina, od ilije garašanina, vase pelagića za pravoslavne Vlahe, te braće Radić za katoličke Vlahe
dalje, nisu imali srspke i hrvatske nacionaliste u fašističkoj SHS koja im je ukinula i državu Bosnu i svela na vjersku skupinu, te kasnije srbo komunjare koje ih prvo uopšte nisu priznale za naciju a onda im i podvalili nakaradno vjersko umjesto nacionalnog imena Muslimani, da bi ionako ranije decenijama negirajući, još više razvlačili mozgove, kojima su nažalost i dan danas ostali takvi,naročito jugonostalgičarima i nesvjesnim luzerima
dalje, nisu imali srspke i hrvatske nacionaliste u fašističkoj SHS koja im je ukinula i državu Bosnu i svela na vjersku skupinu, te kasnije srbo komunjare koje ih prvo uopšte nisu priznale za naciju a onda im i podvalili nakaradno vjersko umjesto nacionalnog imena Muslimani, da bi ionako ranije decenijama negirajući, još više razvlačili mozgove, kojima su nažalost i dan danas ostali takvi,naročito jugonostalgičarima i nesvjesnim luzerima
-
Hafis
#123 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Slažem se. Vrijeme nacionalnog osvješćivanja i stvaranja modernog pojma nacije nije zahvatilo sve tri dominantne religijske skupine u ondašnjoj BiH. Tu je donekle ulogu odigrao i utjecaj islama kao univerzalne vjere koja u drugi plan stavlja nacionalno, ili čak i ne mari za njega, za razliku od ove dvije kršćanske vjere.
150 godina nije malo razdoblje i ne znam zašto potezati danas te teme. To je tako i ostaće tako i ubuduće.
150 godina nije malo razdoblje i ne znam zašto potezati danas te teme. To je tako i ostaće tako i ubuduće.
- purgatorio
#124 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Samo da kažem, da je moj prijatelj radeći anonimne ankete za jednu firmu koja se bavi istraživanjem javnog mjenja, a gdje je bilo pitanje i o nacionalnosti ispitanika došao do sljedećeg zaključka:
Bužim: Od 34 anketirana svi Bošnjaci
V.Kladuša: Od 27 anketiranih: 8 Bošnjaka 3 Hrvata 16 Muslimana
Da napomenem da su svi Bošnjaci, po imenu.
Bužim: Od 34 anketirana svi Bošnjaci
V.Kladuša: Od 27 anketiranih: 8 Bošnjaka 3 Hrvata 16 Muslimana
Da napomenem da su svi Bošnjaci, po imenu.
-
Yug
#125 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 05JzA#t=79
Kako ih nije sramota da djecu uvlace u sve ovo.Da li ima iko nadlezan bilo koja organizacija da sprijeci zloupotrebu djece u ove nase bosanske igre bez granica.
Kako ih nije sramota da djecu uvlace u sve ovo.Da li ima iko nadlezan bilo koja organizacija da sprijeci zloupotrebu djece u ove nase bosanske igre bez granica.