Bošnjak-preciznija definicija

Locked
hercegovac_pravi

#101 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by hercegovac_pravi »

tnnt wrote:
hercegovac_pravi wrote: :lol: :lol: :lol:
Pa tako je postoja i za Hrvate kao stanovnike regiona Hrvatske ... :run:

Isparzno preseravanje..
šta ti je tu čudno?
ne čudi te kada su venecijance zvali venecijancima a ne talijanima
to ti je naravno normalno :lol:
Nije ništa čudno..gdje vidiš da se čudim ? :lol: :lol:

ismijavanje gluposti nije čuđenje
tnnt

#102 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

addem wrote: Briga je tebe i previse, jer te boli ime nase Bosnjak. Zato si ovdje i raspravljas i pokusavas nekakvu smutnju uvesti. Mi nismo marsovci mi smo Bosnjaci i pricamo bosanski. A ti budi sta god hoces. :bih:
pa jeste Bošnjaci ste sada, tko kaže da niste?
čovjek je ono što se osječa
a dali ste bili do 1993?
e bogme niste, o tome govorim 8)
hercegovac_pravi

#103 Re: Bošnjak-preciznija definicija

tnnt wrote:
hercegovac_pravi wrote:
A vidiš ni mene nije briga šta ti misliš...nećeš ti odlučivati o tome kako se ja izjašnjavam..
sve pet, kao što rekoh možeš biti i marsovac :thumbup:
Eo vidiš...moreš i ti Neptunac.. :thumbup:
hercegovac_pravi

#104 Re: Bošnjak-preciznija definicija

tnnt wrote:
addem wrote: Briga je tebe i previse, jer te boli ime nase Bosnjak. Zato si ovdje i raspravljas i pokusavas nekakvu smutnju uvesti. Mi nismo marsovci mi smo Bosnjaci i pricamo bosanski. A ti budi sta god hoces. :bih:
pa jeste Bošnjaci ste sada, tko kaže da niste?
čovjek je ono što se osječa
a dali ste bili do 1993?
e bogme niste, o tome govorim 8)
:lol:
tenishia

#105 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia »

Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:Ne provaljuj se više. Ako je Kulin ban napisao da je "bosanski", logično je da je bosanac. "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "bosanac".

Jel se ti praviš lud?Bosanski je regionalna odrednica za zemlju bosnu.NAĐI MI BOSANAC!!!!

Nađi mi ako mi bosanci,ja bosanac,itd kao što ima ja bošnjanin,ako bošnjaci vide da neće u boj sami itd itd.

Ili nađi BOSANAC ili se ne javljaj više
Gramatika je razbila svaki mogući pokušaj tvog nepovezanog postanja.

Jesmo već jednom rekli da je teritorija odrednica nacije. Idi u školu i nauči gramatiku vlastitog jezika.

Pridjevi su vrsta riječi koja se pridjeva imenicama, odnosno opisuje imenice, "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "Bosanac", što ujedno znači da je Kulin ban bio Bosanac, dok je termin "Bošnjak" dokumentovan da postoji tek 250. godina poslije 1440. u Poljskoj, gdje je ustvari nespretnim okolnostima i nastao kao zvučni oblik Poljske riječi Bośniak, koji na tvoju veliku žalost u prijevodu opet znači Bosanac.
tnnt

#106 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

Paranoid wrote:
Nije naziv uzet prije 20 godina...nego vraćen. Kontaš!
bio bi vračen da je bio zabranjen ili ukinut, a nije
niti može netko nekome zabraniti ime za narod kao i izbrisati mu memoriju o pripadnosti tom narodu
pa da zaboravi na to ime, kontaš ti? :D
Liga Rojalista

#107 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tenishia wrote:
Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:Ne provaljuj se više. Ako je Kulin ban napisao da je "bosanski", logično je da je bosanac. "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "bosanac".

Jel se ti praviš lud?Bosanski je regionalna odrednica za zemlju bosnu.NAĐI MI BOSANAC!!!!

Nađi mi ako mi bosanci,ja bosanac,itd kao što ima ja bošnjanin,ako bošnjaci vide da neće u boj sami itd itd.

Jesmo već jednom rekli da je teritorija odrednica nacije. Idi u školu i nauči gramatiku vlastitog jezika.

Pridjevi su vrsta riječi koja se pridjeva imenicama, odnosno opisuje imenice, "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "Bosanac", što ujedno znači da je Kulin ban bio Bosanac, dok je termin "Bošnjak" dokumentovan da postoji tek 250. godina poslije 1440. u Poljskoj, gdje je ustvari nespretnim okolnostima i nastao kao zvučni oblik Poljske riječi Bośniak, koji na tvoju veliku žalost u prijevodu opet znači Bosanac.
Teritorija odrednica nacije....šta su bošnjaci u srbiji srbi jeli? :-) imal tog Bosanac ili nema ?
Paranoid

#108 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Paranoid »

tnnt wrote:
Paranoid wrote:
niti može netko nekome zabraniti ime za narod kao i izbrisati mu memoriju o pripadnosti tom narodu
To je ispravljeno tek na drugom bošnjačkom kongresu 28. septembra 1993. godine kada je ime naroda Bošnjak usvojeno plebiscitarno kao novo staro ime za narod koji se do tada službeno zvao Muslimani. Tako je narod čiji korijeni idu unazad do slavenskih seoba u 6. i 7. stoljeću, a posebnost i identitet u odnosu prema susjedima od 14. i 15. stoljeća, konačno postao nacijom, ali u punom smislu i jačini te riječi, a ne onako sramežljivo kao 1971.
Image

Uzmi ubij pa se pistolj... :mrgreen:
TheMule

#109 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by TheMule »

Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire.
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago

Pjesma iz 19. stoljeca sve elegantno objasnjava
Last edited by TheMule on 24/08/2013 20:10, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#110 Re: Bošnjak-preciznija definicija

tnnt wrote:
Paranoid wrote:
:lol: :lol: :lol:
Ne blamiraj se žalostan nisi bio...pročitaj Ustav smrdljive Šugoslavije pa serendaj o istoriji..
Ustavom nigdje i nikad nisu bili priznati Bošnjaci kao narod. Čak im je tek 1974-te dozvoljeno da mogu biti "M"uslimani..
do tada su MORALI biti ili Srbi ili Hrvati ili "neopredjeljeni"...
Liga Rojalista

#111 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
Paranoid wrote:
Pa kak smo ga se mi sjetili onda 1993?Kako baš bošnjak?Izvlačili sa kartica jeli? :D
tenishia

#112 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia »

Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:
Liga Rojalista wrote:

Teritorija odrednica nacije....šta su bošnjaci u srbiji srbi jeli? :-) imal tog Bosanac ili nema ?
Pripadnici Srbijanske nacije, naravno Srbi, imaju Srbijansko državljanstvo. Ti da odeš u Njemačku i dobiješ državljanstvo, to bi se nazivao "Bosancem i Hercegovcem" ili nekakvim "Bošnjakom" ili "Njemcem"? Tražiš već dokazano, Kulin ban historijski, dokumentovano i gramatički sam ti dokazao da je Bosanac, jel ti treba utuviti u glavu da je imenica "Bosanac" od koje je nastao prisvojni pridjev bosanski?
Last edited by tenishia on 24/08/2013 20:17, edited 1 time in total.
Liga Rojalista

#113 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tenishia wrote:
Pripadnici Srbijanske nacije naravno, imaju Srbijansko državljanstvo. Ti da odeš u Njemačku i dobiješ državljanstvo, to bi se nazivao "Bosancem i Hercegovcem" ili nekakvim "Bošnjakom" ? Tražiš već dokazano, Kulin ban historijski, dokumentovano i gramatički sam ti dokazao da je Bosanac, jel ti treba utuviti u glavu da je imenica "Bosanac" od koje je nastao prisvojni pridjev bosanski?
Dobro a šta su onda bošnjaci u turskoj? :-)
tenishia

#114 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia »

Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:
Pripadnici Srbijanske nacije naravno, imaju Srbijansko državljanstvo. Ti da odeš u Njemačku i dobiješ državljanstvo, to bi se nazivao "Bosancem i Hercegovcem" ili nekakvim "Bošnjakom" ? Tražiš već dokazano, Kulin ban historijski, dokumentovano i gramatički sam ti dokazao da je Bosanac, jel ti treba utuviti u glavu da je imenica "Bosanac" od koje je nastao prisvojni pridjev bosanski?
Evo ti zadaća pa sam riješi da napokon naučiš, uz malu pomoć - "teritorija je odrednica nacije", šta misliš šta su onda?
hercegovac_pravi

#115 Re: Bošnjak-preciznija definicija

ne znam šta se natežete s fašističkim profuknjačama ...

Na svaku negaciju našeg jezika reagovati negiranjem postojanja Srba i Hrvata u BiH...bar zato imamo dovoljno historijskog materijala..nema Bosanskog..dobro..onda nema ni srpskog ni hrvatskog...pa ćemo svi iz početka i mirna Bosna a bogami i Hercegovina..
Liga Rojalista

#116 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tenishia wrote:
Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:
Evo ti zadaća pa sam riješi da napokon naučiš, uz malu pomoć - "teritorija je odrednica nacije", šta misliš šta su onda?
Pa po tebi su bošnjaci u turskoj turci jer je teritorija odrednica nacije po tebi.Znači po tebi u turskoj žive samo turci nema drugih naroda ni nacija :-)
Opet nisi našao bosanac već bosanski.... :zoka:
tnnt

#117 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

hercegovac_pravi wrote: Ne blamiraj se žalostan nisi bio...pročitaj Ustav smrdljive Šugoslavije pa serendaj o istoriji..
Ustavom nigdje i nikad nisu bili priznati Bošnjaci kao narod. Čak im je tek 1974-te dozvoljeno da mogu biti "M"uslimani..
kako da priznaju ustavom Bošnjake kao narod, kada takav nije postojao
da je postojao kako ti tvrdiš a bilo im kao, mada neznam zašto, zabranjeno ime
valjda bi nekakve demonstracije radili, nekakav pokret, Bošnjaci po dijaspori
bar nešto poduzeli, jer ipak ti je zabranjeno ime naroda
jedno veliko ništa se je desilo, ako misliš lagati sam sebe da ste se do 1993 osječali i živjeli kao Bošnjaci
samo izvoli, mene nečeš :D
Liga Rojalista

#118 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ne blamiraj se žalostan nisi bio...pročitaj Ustav smrdljive Šugoslavije pa serendaj o istoriji..
kako da priznaju ustavom Bošnjake kao narod kada takav nije postojao
jedno veliko ništa se je desilo, ako misliš lagati sam sebe da ste se do 1993 osječali i živjeli kao Bošnjaci
Evo B.Kuprešić iz 16 stoljeća
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. Prvo su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.." .''
hercegovac_pravi

#119 Re: Bošnjak-preciznija definicija

tnnt wrote:
kako da priznaju ustavom Bošnjake kao narod kada takav nije postojao
hebe me se šta ćeš mislit..ako želiš da ti se istorijske čnjenice pravdaju i uvijaju da bi se mogle uklopiti u šizofreno poimanje stvarnosti ..bujrum ti...

Uostalom, ako i ti želiš lagati sebe da si Srbin ili Hrvat sam izvoli. Mene nećeš :D
respo

#120 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

ulciscorr wrote:
:roll:

Kako tebi nije jasno covjece da ja mogu da se izjasnim kako hocu?

Je li tebi jasno da svako moze da bira kojem narodu pripada?
nego nisi mi preveo rijec citizenship
molim te prevedi mi to i reci sta znaci
Molim te prevedi mi "nation" i reci sta to znaci.
pa niko ne kaze da se ti mozes izjasniti i kao babilonac amerikanac japanac brazilac al to ne znaci da i jesi taj kojim si se izjasnio

ajde ti izaberi da si argentinac ili japanac bas me zanima sta bi rekli jesi li kao mesi ili neki tamo nakamura
cekaj malo nemoj bjezati od odgovora i postavljati pitanje
odgovori mi sta znaci citizenship pa cemo nastaviti s daljnjom pricom i dat cu ti odgovor sta je nacija
tenishia

#121 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia »

Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:
Liga Rojalista wrote:
Pa po tebi su bošnjaci u turskoj turci jer je teritorija odrednica nacije po tebi.Znači po tebi u turskoj žive samo turci nema drugih naroda ni nacija :-)
Opet nisi našao bosanac već bosanski.... :zoka:
Eto ga, polako napreduješ, naravno da su Turci. Sada da riješiš i drugu nedoumicu koja te muči, a to je da kada neko postane državljanin jedne države on automatski postane pripadnik nacije te države, dok one odakle je došao prestaje, osim u slučaju da ima dvojno državljanstvo, čak i u tom slučaju on ne može mješati nacije te poturati jednu u drugu. Još uvijek moraš smiriti strasti i prihvatiti dokazanu činjenicu imenice bosanca i pridjeva bosanski. :)
tnnt

#122 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

hercegovac_pravi wrote: hebe me se šta ćeš mislit..ako želiš da ti se istorijske čnjenice pravdaju i uvijaju da bi se mogle uklopiti u šizofreno poimanje stvarnosti ..bujrum ti...

Uostalom, ako i ti želiš lagati sebe da si Srbin ili Hrvat sam izvoli. Mene nećeš :D
citiraš mi neki putopis koji je preveden kako nekome paše, dali je pisalo Bosanci, Bošnjaci ili Bošnje neznam
ja govorim ne o mutnom razdoblju srednjeg vijeka, nego o periodu do 1993
koje ipak nije bilo tako daleko, ajde budi iskren i pitaj roditelje šta su bili u Jugoslaviji
mada znam da češ slagati :D
hercegovac_pravi

#123 Re: Bošnjak-preciznija definicija

tnnt wrote:
hercegovac_pravi wrote: hebe me se šta ćeš mislit..ako želiš da ti se istorijske čnjenice pravdaju i uvijaju da bi se mogle uklopiti u šizofreno poimanje stvarnosti ..bujrum ti...

citiraš mi neki putopis koji je preveden kako nekome paše, dali je pisalo Bosanci, Bošnjaci ili Bošnje neznam
ja govorim ne o mutnom razdoblju srednjeg vijeka, nego o periodu do 1993
koje ipak nije bilo tako daleko, ajde budi iskren i pitaj roditelje šta su bili u Jugoslaviji
mada znam da češ slagati :D
Ko ti citira bilo šta? Ne laži beveze. ništa ti ja nisam citirao. niti namjeravam...

Ja govorim o sadašnjosti. Nema ni Srba ni Hrvata u BiH. samo djelić dijaspore susjednih država. hajde pitaj ti babu i majku pa se vrati sa odgovorom..mada znam da ćeš slagati :bih:
respo

#124 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

tenishia wrote:
Da li tebi treba crtati da u državi može postojati samo jedna nacija/narod/etničnost, a odrednica joj je država, dok od korijena drugih nacija/naroda/etničnosti se unutar jedne države ne mogu stvarati druge nacije/narodi/etničnosti, jer se time suzbija nacija/narod/etničnost te države, kao i sve ostalo u paketu, sama država, jezik, zastava, himna itd. Ti ne možeš sad otići u Njemačku, te kad dobiješ državljansto se izjašnjavat Bosancem i pričat Bosanskim jer si ti postao Njemac, to što ti vučeš korijene iz BiH ne igra više nikakvu ulogu. Opet pročitaj šta sam napisao za Dejton iz kojih je proizašla sva ta terminologija i klasifikacija istih.

Također pročitaj izvore i značenje riječi Bošnjak - http://www.klix.ba/forum/bosnjak-preciz ... l#p9005170
ne mijesaj bolan pojam nacije i naroda
to su 2 razlicita pojma
a etnicnost za tvoj info je narodnost tj pripadnost odredjenom narodu
a ti se itekako sa njemackim pasosem mozes izjasnjavati kao bosanac jer si pripadnik manjine
to sto imas pasos njemacke ne cini te nijemcem po nacionalnosti
Liga Rojalista

#125 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tenishia wrote: Eto ga, polako napreduješ, naravno da su Turci. Sada da riješiš i drugu nedoumicu koja te muči, a to je da kada neko postane državljanin jedne države on automatski postane pripadnik nacije te države, dok one odakle je došao prestaje, osim u slučaju da ima dvojno državljanstvo, čak i u tom slučaju on ne može mješati nacije te poturati jednu u drugu. Još uvijek moraš smiriti strasti i prihvatiti dokazanu činjenicu imenice bosanca i pridjeva bosanski. :)
Bošnjaci ne mogu biti narodno turci to su 2 naroda za tvoju informaciju.Ti si jedan od onih tipova koji koliko god se izporavaljuje ne posustaje u tvrdnji da je u pravu.Ja sam sa tobom zavrsio sad jer znam da ljudi neupuceni koji imaju dilemu a koji budu citali nas razgovor mogu lako zakljuciti da si sarlatan i da prodajes muda pod bubrege.Ja sam nastavio ovaj uzaldzn razgovor sa tobom bas zbog citalaca da mogu prozrijeti kroz lazi i manipulacije koje im serviraju "bosanci"kao što si ti.Haj u zdravlje vidjet do popisa :D
Locked