tako što subotom i nedjeljom pojedinci -gaja i kompanija- opljačkaju posjetioce?Hajvan wrote:OK, a u međuvremenu treba pustiti da svak radi što hoće na toj državoj imovini?!?!NNNN wrote:nema od toga ništa. tamo gdje su titove vile vlasništvo je države. koji dio se misli kad se pod park misli stojčevac nemam pojma, ali vile i okolina sigurno nije.Hajvan wrote:[qu
eno dobio si odogovor šta sve zahvata Par "Vrelo Bosne" i ko njime gazduje, da se ne ponavljam.
Očigledno je ta imovina predata na upravljanje jednom takođe (u krajnjoj liniji) Državnom preduzeću., kako bi se (barem) zaštitila daljnja devastacija područja.
Ne ulazim u uspješnost iste.
Naplata ulaza na Vrelo Bosne
-
NNNN
#101 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#102 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
i nemoj
ja hoću možda jednom u 5 godina
ja hoću možda jednom u 5 godina
- madtv
#103 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
2 KM, da im nije malo, trebali su zaokruzit' na cenera
bas me interesuje koliko ce 'obogatiti' sadrzaj do sljedeceg ljeta
bas me interesuje koliko ce 'obogatiti' sadrzaj do sljedeceg ljeta
- sema911s
#104 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
ako ce neto poboljsat sadrzaj,.,da imas sta da vidis,., ja cu placat,.,kada mogu dat 2km dat da vidim medvjeda i magarca u zoo,.,mogu i za parkic,., al posto je vlasnik kafane sda,. one kuce okolo,., ti ulazi za nekoga dzabe,., ako ce sadrzaj parka se bazirat na 2 ljulje, klackalicu i tobogan, 1 patku i 2 guske, i labuda,., tada je puno 2 km,.
ako urede izvoriste, naprave par klupa vise, natkrivenih klupica, drze do neke cistoce, nebude smeca,. tada te 2 km po osobi su dovoljne ,.,jos samo da uvedu neki porodicni paket,.
ako urede izvoriste, naprave par klupa vise, natkrivenih klupica, drze do neke cistoce, nebude smeca,. tada te 2 km po osobi su dovoljne ,.,jos samo da uvedu neki porodicni paket,.
- kabal1337
#105 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
primitivno receno j*b*m im *at** .
- Prpa.ba
#106 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Obogatice ga sa jos desetak eksponata dzabojed vulgarisa koji ce skrbiti o Vrelu Bosne.madtv wrote:bas me interesuje koliko ce 'obogatiti' sadrzaj do sljedeceg ljeta
- uglavnomja
#107 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
nazalost to za aleju znam i ja od 96., a ljudi sa sumarstva su to znali i prije. samo to je vecGenije wrote:ljudi prije gradili i sadili
a nuto našijeh lola
ne mere ljevšeVelika aleja neće još dugo krasiti Ilidžu
Drvored koji već 111 godina krasi Veliku aleju na Ilidži, po kojem je prepoznatljivo naše najljepše izletište Vrelo Bosne, već godinama predstavlja opasnost za šetače i stanovnike ovog dijela ilidžanske općine. Oko 1.400 oboljelih stabala platana i divljih kestenova, i pored brojnih pokušaja, nije moguće zaliječiti i zamijeniti novim.
„Aleja je u veoma lošem stanju i neće još dugo krasiti Ilidžu. Dosadašnja njega i zaštita nisu urodile plodom. Vitalne funkcije drveća su na izmaku. Zato trebamo brzo reagovati i napraviti novi drvored koji bi se zasadio uporedo s postojećim, i to na potezu od Lužana do Vrela Bosne.
Taj projekt treba što prije da zaživi, jer ne znamo koliko će još platani i kestenovi izdržati", izjavio je za Dnevni avaz profesor na Šumarskom fakultetu Faruk Mekić, koji je vodio projekte liječenja stabala.
Prema njegovim riječima, postoji i ideja da se nova aleja napravi na livadi pored postojeće i da se kroz nju određeno vrijeme ne gradi cesta.
„Kad se oformi zdrav drvored, nekad kasnije se može napraviti asfalt i šetnica. Razmišljali smo i o zamjeni postojećih platana i kestenova. Međutim, to ulaganje nije isplativo, jer jedno drvo približne visine na tržištu košta od deset do 15.000 KM. Tog novca nemamo i zato je bolja solucija nova i zdrava aleja. Dok narastu nova stabla, za šetnju i rekreaciju će se moći koristiti i stara“, istaknuo je Mekić.![]()
ps: ovo je vala prije za plakat, neg za smijeha
drugo, ako zasade mlada stabla, mogu zaposliti bar jos 5 ljudi da svaki dan cupaju polomljena i ponovo sade nova ... perpetuum mobile na bosanski nacin, niko ne moze popraviti koliko bosnjo moze unistiti.
- Hajvan
#108 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Heh, ljudi od struke bi jopet posadili platane i one kestenove (koji dokazano ne mogu jug evrope i klimu iste pdnijeti).
Nisam od struke, volim pa sam dosta toga naucio.
Bilo bi fino kad bi tu novu aleju formirali sekvojama (Sequioadendron gigantea).
Stablo dominira svojom veličinom, izuzetno dugovječno (hiljade godina su u pitanju)zimzeleni je četinar brzog rasta, primjerak ima u dnu samog Igmana uz cestu malo prije "Sarajevoputeva". Star jeve dovoljno da je mnoge zime i ljeta pregulio i veoma zdravo izgleda. Od lijepih primjera u urbanoj zoni imaju dvao gromna u bašti Zemaljskog muzeja i 3-4 kom uz zgradu Loris koi su nakon 97. posadjeni a vec su u visini 4-5 sprata.
evo aleje iz Edinburga:

kod nas bi to više izgledalo ovako, zbog veće sličnosti klime kaliforniskih šuma i sarajevske kotline ( tzv "fog-forest belt"):

Nisam od struke, volim pa sam dosta toga naucio.
Bilo bi fino kad bi tu novu aleju formirali sekvojama (Sequioadendron gigantea).
Stablo dominira svojom veličinom, izuzetno dugovječno (hiljade godina su u pitanju)zimzeleni je četinar brzog rasta, primjerak ima u dnu samog Igmana uz cestu malo prije "Sarajevoputeva". Star jeve dovoljno da je mnoge zime i ljeta pregulio i veoma zdravo izgleda. Od lijepih primjera u urbanoj zoni imaju dvao gromna u bašti Zemaljskog muzeja i 3-4 kom uz zgradu Loris koi su nakon 97. posadjeni a vec su u visini 4-5 sprata.
evo aleje iz Edinburga:

kod nas bi to više izgledalo ovako, zbog veće sličnosti klime kaliforniskih šuma i sarajevske kotline ( tzv "fog-forest belt"):

- S4mpion
#109 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Pretpostavljam da će se ubrzo oformiti neka uprava u kojoj će se zaposliti rodbina i prijatelji, proširiti restoran na Vrelu Bosne, napraviti još koja privatna kuća na vodozaštitnoj zoni, malo ih je.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#110 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Genije prekini sa uvredama, smijesi ti se godisnji u Banovicima
-
miki.ba
#111 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Evo besplatno odes i uzivas, ima parka koliko hoces, sve pod konac, kao naslikano.
Naglasak je na besplatno.
http://www.google.de/search?q=nymphenbu ... 1&tbm=isch
Naglasak je na besplatno.
http://www.google.de/search?q=nymphenbu ... 1&tbm=isch
-
miki.ba
#112 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Olimpija park u Minhenu isto besplatan ulaz, isto se odrzava, cisto, lijepo.
Opet naglasak na besplatno.
- kako to
#113 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Znajuci nas narod ... sad ce se povecati broj posjeta VB bar duplo. Kad kafic digne cijenu kafe, broj gostiju se poveca. Isto ce biti i ovdje. Nasoj fukari je afrodizijak kad skucka 2,5 - 3 KM za kafu u Vatri ... tako ce biti i sa VB. Odlican potez ko god je ovo smislio.
- graue_maus
#114 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
miki.ba wrote:Olimpija park u Minhenu isto besplatan ulaz, isto se odrzava, cisto, lijepo.
- Hajvan
#115 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
heh, na prodaju dijelovi Parka koji su privatnom vlasništvu po vrlo msnim cijenama:S4mpion wrote:Pretpostavljam da će se ubrzo oformiti neka uprava u kojoj će se zaposliti rodbina i prijatelji, proširiti restoran na Vrelu Bosne, napraviti još koja privatna kuća na vodozaštitnoj zoni, malo ih je.
http://www.pik.ba/artikal/8116344/ilidz ... zemljiste/
Za pretpostavit je da ce se sad odjednom moci i graditi u sred Parka.
Jos kad je donesen Zakono Parku Vrelo Bosne, rečeno je da više neće biti daljne gradnje...
- S4mpion
#116 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ne bi me začudilo ništa, kroz aleju VB nisam prošao 3 godine i neku noć prođoh na biciklu i imam šta vidjet, sve vila do vile, a dosta posjetilaca ide na VB upravo zbog aleje, još malo, pa nećemo razlikovati šetnju kroz Buća Potok i šetnju alejom VB.Hajvan wrote:heh, na prodaju dijelovi Parka koji su privatnom vlasništvu po vrlo msnim cijenama:S4mpion wrote:Pretpostavljam da će se ubrzo oformiti neka uprava u kojoj će se zaposliti rodbina i prijatelji, proširiti restoran na Vrelu Bosne, napraviti još koja privatna kuća na vodozaštitnoj zoni, malo ih je.
Jos kad je donesen Zakono Parku Vrelo Bosne, rečeno je da više neće biti daljne gradnje...
- Hajvan
#117 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
da, ali ništa novo nije izgrađeno.S4mpion wrote:Ne bi me začudilo ništa, kroz aleju VB nisam prošao 3 godine i neku noć prođoh na biciklu i imam šta vidjet, sve vila do vile, a dosta posjetilaca ide na VB upravo zbog aleje, još malo, pa nećemo razlikovati šetnju kroz Buća Potok i šetnju alejom VB.Hajvan wrote:heh, na prodaju dijelovi Parka koji su privatnom vlasništvu po vrlo msnim cijenama:S4mpion wrote:Pretpostavljam da će se ubrzo oformiti neka uprava u kojoj će se zaposliti rodbina i prijatelji, proširiti restoran na Vrelu Bosne, napraviti još koja privatna kuća na vodozaštitnoj zoni, malo ih je.
Nemoj da imputiraš ljudima odgovor koji glasi d se kao u Velikoj Aleji nesto gradi... ne budi maliciozan!
Ne, ne gradi se
samo održavanje i renoviranje postojecegod prijeratnog stanja samo su 3 objekta novau Aleji, a oni su izgrađeni prije 14-15 godina.
-
kojeime
#118 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Bio u Schoenbrunnu u Becu, ulazak u park besplatan. Placa se ulazak u zoloski vrt i u dvorac, ali ulazak u park se ne placa. Bio u Yildiz parku u Istanbulu, slican je Vrelu Bosne, a veci je povrsinom (bez aleje naravno), ne placa se ulaz u park. I tako dalje. Ja koliko znam svuda u svijetu se placaju ulazi u specificne parkove, na primjer botanicke baste i slicno. Ali ulazak u javni park se nigdje ne naplacuje.
Zamislite da Njujork pocne naplacivati ulaz u Central park?
Zamislite da Njujork pocne naplacivati ulaz u Central park?
- S4mpion
#119 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ma znam na koje objekte misliš, nisu svi novi, ali ima i novih.Hajvan wrote:da, ali ništa novo nije izgrađeno.S4mpion wrote:
Ne bi me začudilo ništa, kroz aleju VB nisam prošao 3 godine i neku noć prođoh na biciklu i imam šta vidjet, sve vila do vile, a dosta posjetilaca ide na VB upravo zbog aleje, još malo, pa nećemo razlikovati šetnju kroz Buća Potok i šetnju alejom VB.
Nemoj da imputiraš ljudima odgovor koji glasi d se kao u Velikoj Aleji nesto gradi... ne budi maliciozan!
Ne, ne gradi se
samo održavanje i renoviranje postojecegod prijeratnog stanja samo su 3 objekta novau Aleji, a oni su izgrađeni prije 14-15 godina.
- uglavnomja
#120 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
koja bolan 3 objekta
da li se racuna kao stari obekat renovirani kokosinjac koji sad ima 3 sparata i 600 m2?
nije bilo nekoliko kuca uz aleju prije rata, i to sve male kucice... i par nekih "drzavnih"
da li se racuna kao stari obekat renovirani kokosinjac koji sad ima 3 sparata i 600 m2?
nije bilo nekoliko kuca uz aleju prije rata, i to sve male kucice... i par nekih "drzavnih"
- gnjev
#121 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
A ona minimum dva dvorca sto su bila porusena pa ih je sad neko obnovio (mislim na one prije ambasade ) ?uglavnomja wrote:koja bolan 3 objekta![]()
Sent from my ST21i using Tapatalk 4
- Hajvan
#122 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
uglavnomja wrote:koja bolan 3 objekta![]()
OK?!
Hajd nabroj više od 3!!!
- gnjev
#123 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Prekoputa jos dvije vile jedna renovirana ( ima sedrvan mostic i te fazone )drugu prodaje neka agencija za nekretnineHajvan wrote:uglavnomja wrote:koja bolan 3 objekta![]()
OK?!
Hajd nabroj više od 3!!!
Sent from my ST21i using Tapatalk 4
-
elk
#124 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
juče protrčah, pored naravno, masa ljudi samo hoda alejom. i sjedi ispred ulaza, kod fijakera. među onom balegom i smardom...dvije nene sjele na deku ispred onog prvog ulaza.
a inače su nam baš fino organizovali život
. prvo do aleje gledaš kako da pobjegneš od cuka(koji nisu nizašta krivi, da se razumijemo), onda dodjes do aleje, na čijem početku je čuveni kriminalac napravio hotel(sa dozovolom naravno), u kojem se okupljaju i parkiraju ispred svoje seljačke golfove mlade kockaste glave, sanjajući da i oni jednog dana uspješno švercuju drogu, ubiju nekog do 25 i naprave barem pola od ovoga što je ovaj napravio....
zatim se probijaš kroz balegu, neuredne i izmučene konje(ni oni nizašta nisu krivi jasno), prljave fijakere i još prljavije fijakeriste. i napokon, kada dodjes u nešto što bi trebao biti gradski park, kažu 2km samo da prodjes kroz to kino. i to sve ovako opisano je još uvijek najbolje mjesto za neku rekreaciju u našem skromnom gradu. pa vi vidite
a inače su nam baš fino organizovali život
zatim se probijaš kroz balegu, neuredne i izmučene konje(ni oni nizašta nisu krivi jasno), prljave fijakere i još prljavije fijakeriste. i napokon, kada dodjes u nešto što bi trebao biti gradski park, kažu 2km samo da prodjes kroz to kino. i to sve ovako opisano je još uvijek najbolje mjesto za neku rekreaciju u našem skromnom gradu. pa vi vidite
- jedna tamo
#125 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
i podržavam naplatu i ne podržavam.....
odrasla sam na ilidži i bukvalno visila na vb, to ti je kao normala s bicom krug do vrela.....a svaki put da sam morala platit nema šanse da bi išla...
a podržavam s te strane ne bi li se šta pokrenulo, mada je meni veći odron kad šetaš alejom a ona auta jurcaju kao da nikoga nema, smiješne su i one vile, neko napisa bagra i droga, jedino na taj način možeš onako nešto napraviti, poštenim radom nema šanse.....
odrasla sam na ilidži i bukvalno visila na vb, to ti je kao normala s bicom krug do vrela.....a svaki put da sam morala platit nema šanse da bi išla...
a podržavam s te strane ne bi li se šta pokrenulo, mada je meni veći odron kad šetaš alejom a ona auta jurcaju kao da nikoga nema, smiješne su i one vile, neko napisa bagra i droga, jedino na taj način možeš onako nešto napraviti, poštenim radom nema šanse.....