Sirija

Locked
Klavikula

#101 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:
Klavikula wrote:...
Zis... Ima li pouzdanijih info oko eksplozije u Homsu?

Izrael, ili...??
vjerovatno FSA, "herojski" kako i pristoji tim ratnicima digni sebe i sve civile okolo u zrak.

ono sto je izvjesno, nije u pitanju bilo skladiste sa municijom jer eksplozija ne ide u prilog toj tvrdnji, odnosno nije bilo naknadnih eksplozija sto je karakteristicno za skladista sa oruzjem.

moguce i da je doslo do neke eksplozije u farbrici za preradu fosfata koja se nalazi u dijelu Homsa gdje se desila eksplozija.
cyprus

#102 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by cyprus »

Ja naprosto ne znam kako možete stati na starnu tih koljača i ubica tamo, bilo jednih bilo drugih :-) :-)

Kao što ranije rekoh, Sirija je donja ko god pobjedio... A žao mi samo civila :sad:
Challenger__

#103 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by Challenger__ »

Koliko sam vidio, a dosta sam vidio, koljače (u doslovnom značenju te riječi) sam vidio samo na jednoj strani.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#104 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by japin_mutapi »

Klavikula wrote: vjerovatno FSA, "herojski" kako i pristoji tim ratnicima digni sebe i sve civile okolo u zrak.

ono sto je izvjesno, nije u pitanju bilo skladiste sa municijom jer eksplozija ne ide u prilog toj tvrdnji, odnosno nije bilo naknadnih eksplozija sto je karakteristicno za skladista sa oruzjem.

moguce i da je doslo do neke eksplozije u farbrici za preradu fosfata koja se nalazi u dijelu Homsa gdje se desila eksplozija.
ili je to propagandni materijal snimljen u turskoj
Challenger__

#105 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by Challenger__ »

Daj skini te ćevape sa avatara a stavi klepe za promjenu :oops: Mislim, može i šiš-ćevap.
bogoljub

#106 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by bogoljub »

Challenger__ wrote:Daj skini te ćevape sa avatara a stavi klepe za promjenu :oops: Mislim, može i šiš-ćevap.
A što se nas tiče, može i kroasan samo za too, neka konsultuje nato muftiju ili nekog muftiju iz Alepa. :lol: :lol:
Challenger__

#107 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by Challenger__ »

:lol: :lol:
jeza u ledja

#108 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by jeza u ledja »

bogoljub wrote:Prema zvaničnim izvještajima samo u Iraqu pogine svaki mjesec oko 1000 civila. i tako već godinama.
Kakva notorna glupost.

http://www.iraqbodycount.org/database/

Poginulo ih je ovaj mjesec preko 1000, i to je najveca brojka u zadnjih 5 godina, a broj se povecao prvenstveno upravo zbog sukoba u Siriji.
Challenger__

#109 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by Challenger__ »

Imaš li neke procjene koliko je mrtvih glava otišlo u false flag akcijama američkih (i savezničkih) "agencija" u Iraku, od 2003 do danas, a koliko od ruku pravih ekstremista? :oops:

Koji je omjer? 80% za agencije??

90% ???

Mislim, baš me zanima koliko je false flag "action" potrebno da se pokrene i održi lanac osveta...?
sarajevoxxxx

#110 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

Video prilog Al Arabiye o centralnom zatvoru, (ili bolje kazano logoru), u Himsu, u kojem je po izvještajima organizacija za ljudska prava zatvoreno oko 2500 građana Himsa, (od toga 48 djece i 25 žena) koji su podvrgnuti raznim vrstama mučenja i ponižavanja.

http://www.alarabiya.net/ar/alhadath/20 ... D8%A8.html
sarajevoxxxx

#111 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

Do sada je u Himsu poginulo 15 000 građana, i stotine hiljada raseljeno. Video prilog Al Jazeera, dio pod režimskom kontrolom sve uobičajeno. život se normalno odvija i dio gdje je opozicija koji je srušen do temelja.

http://www.youtube.com/watch?v=FxP7NYJa2W0
sarajevoxxxx

#112 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

- Djeca u Siriji svakodnevno ginu. Ova djevojčica iz Himsa je srećom još uvijek živa...

Image

Oni koji bi mogli zaustaviti rat ne brine mnogo što ona i stotine hiljada druge djece u Siriji žive u neljudskim uslovima i strahuju za goli život.
jeza u ledja

#113 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:Imaš li neke procjene koliko je mrtvih glava otišlo u false flag akcijama američkih (i savezničkih) "agencija" u Iraku, od 2003 do danas, a koliko od ruku pravih ekstremista? :oops:

Koji je omjer? 80% za agencije??

90% ???

Mislim, baš me zanima koliko je false flag "action" potrebno da se pokrene i održi lanac osveta...?
Tvojim nacinom objasnjavanja svijeta, sve i jedna akcija na BI takve vrste se moze nazvati "false flag" akcijom, kao i sve i jedan rat, sve i jedno politicko previranje, sve i jedna revolucija i sve i jedan vojni udar. Stoga je procenat koji navodis, mada ocito ni na cemu zasnovan, totalno arbitraran. On moze biti i 100%, sto da ne.
No posto je poenta mog posta bila ispravka netacnog navoda, tvoj post vidim samo kao dalje bjezanje od cinjenice da se u Siriji desava pokolj prvenstveno prouzrokovan zeljom za vlasti Assadove bratije. Nije tema Irak, nije tema Amerika, nije tema Izrael niti Egipat, Saudijska Arabija niti Iran. Tema je Sirija i gradjanski rat u kojem ginu hiljade ljudi.

Al nema veze, bitno je da postoji podloga za palamudjenje o "sahovskoj tabli", breton vudsu, novom svjetskom poretku, itd, jel tako...
rundavi

#114 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by rundavi »

Negdje sam procitao da je "Sirija velika spona između islamskog svijeta, ako Sirija padne da će Islam imati velikih problema! Međutim isto tako da se oko Sirije vode velike borbe upravo zbog toga jer su cionisti shvatili važnost Sirije i šta će biti ako na vlast dođe neko ko se nima ne sviđa !
sarajevoxxxx

#115 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

Hims, Al Var (02.08.2013.): režimski snajper pogodio dvojicu civila prilikom pretrčavanja ceste

Maystor

#116 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by Maystor »

cyprus wrote:Ja naprosto ne znam kako možete stati na starnu tih koljača i ubica tamo, bilo jednih bilo drugih :-) :-)

Kao što ranije rekoh, Sirija je donja ko god pobjedio... A žao mi samo civila :sad:
dragi cypruse, analitičko razmišljanje je proces višeg nivoa od pukog svrstavanja na jednu ili drugu stranu. Ništa na svijetu nije crno ili bijelo. Ljudi u nemogućnosti da shvate složene događaje pribjegavaju pojednostavljenjima (tipa "na čijoj si strani").
Mada, u slučaju Sirije nije teško shvatiti o čemu se radi. Ali i pored svega viđenog, ima ljudi koji vjeruju da se tamo goloruk narod bori protiv tiranske vlasti u jednoj časnoj revoluciji. Oni dalje od toga ne vide - nema amerike, izraela, saudije, terorističkih vojnih formacija, nema ničega - samo goloruk narod protiv vojske pod kontrolom jednom tiranina.
sarajevoxxxx

#117 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

Šehid koji je jučer poginuo u Al Varu - Omer Al Šab'ani Ebu Gijas.

Image

Snajper sa područja ''Al Gabe'' djeluje po ulicama Al Vara, ovaj momak nije imao sreće prilikom pretrčavanja. Al Gabe ili šuma na našem jeziku, je naselje koje se nalazi pored al vara, i najviše sa te strane režimske snage nastoje prodrti u Al Var.
Maystor

#118 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by Maystor »

sarajevoxxxx, velika tuga je u pitanju.
bez obzira što se ne slažem sa tobom oko uzroka rata u Siriji, činjenica je da se radi o velikoj tragediji. žao mi je nevinih žrtava, kojih je (kao i u većini savremenih ratova) ponajviše.
savjetovao bih ti da pogledaš malo slike i na drugoj strani. pročitaj koji tekst i iz drugih izvora, imaćeš kompletniju sliku.
Grican

#119 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by Grican »

Allah te nagradio Basare..Do konacne pobjede,samo hrabro,brani svoj narod od okupatora i ekstremista :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

sarajevoxxxx

#120 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

Maystor wrote:
cyprus wrote:Ja naprosto ne znam kako možete stati na starnu tih koljača i ubica tamo, bilo jednih bilo drugih :-) :-)

dragi cypruse, analitičko razmišljanje je proces višeg nivoa od pukog svrstavanja na jednu ili drugu stranu. Ništa na svijetu nije crno ili bijelo. Ljudi u nemogućnosti da shvate složene događaje pribjegavaju pojednostavljenjima (tipa "na čijoj si strani").
Mada, u slučaju Sirije nije teško shvatiti o čemu se radi. Ali i pored svega viđenog, ima ljudi koji vjeruju da se tamo goloruk narod bori protiv tiranske vlasti u jednoj časnoj revoluciji. Oni dalje od toga ne vide - nema amerike, izraela, saudije, terorističkih vojnih formacija, nema ničega - samo goloruk narod protiv vojske pod kontrolom jednom tiranina.
- Ima Amerike, Izraela, i Saudije - i naravno da su debelo umiješani u ovo što se događa u Siriji.

- Saudija je dala vojnoj hunti u Egiptu 4 milijarde dolara da zaustavi procese koji prijete da vladajuća porodica ostane bez trona u godinama pred nama. Siriji su podmetnuli sektaški rat, ili ako ne to debelo učestvovali u kreiranju istog. Dakle, Saudija od početka arapskog proljeća igra svoju igru. Diktatorima će pružiti svaku pomoć (Tunis), ako treba milijardama će pogurati vojnu huntu (Egipat) i naravno poslije toga medijski i na svaki drugi način svrstati se na stranu koljača Sisija.

- Tako, da, goloruk narod je ustao protiv režimske vojske. uostalom imaš na ovoj temi nekoliko postova i na staroj, gdje se vidi sa čime ratuju vojnici FSA. Nemaju avione, nemaju helikoptere, nemaju rakete-zemlja-zemlja. Nemaju ni stoti dio od onoga sa čime raspolaže režimska vojska.

- Počeli su od nule, i opet bore se kako se bore. Ratuju protuiv PKK, Hezbollaha, ''Difal vetani'' ili Šebiha ili režimske jedinice sastavljene od sirijskih dobrovoljaca Alevija, i od onoga što je ostalo od regularne sirijske armije SAA.

- I još jednom Saudija, Izrael, i Amerika su jedan tim. Možeš slobodno dodati i Emirate, Kuvajt je tu i tamo. I taj tim igra svoju igru, a koliko se ista sviđa FSA borcima ili samoj opoziciji, njihovim medijima, bar onima na netu, možeš provjeriti na njihovim portalima, facebook stranicama. Gdje se Saudija i Emirati tretiraju na isti način kao i kod Ihvanija u Egiptu, dakle, neprijatelj, i ništa drugo.

- I ta i takva sirijska opozicija gdje imaju jasnog neprijatelja (Bešar) i ''prijatelja'' tj zmiju koja iz prikrajka čeka pogodnu priliku da zada sočan udarac (Saudija i Emirati) razvaljuju Bešarovu veliku armiju na svim fronotovima, istok i sjever Sirije je pitanje dana kada će režim u potpunosti izgubiti.

- Režim trenutno od potpunog poraza mogu spasiti samo tzv ''prijatelji'' Sirije na čelu sa Saudijom i Emiratima. Kao što je i Mursija mogla skinuti samo Saudija. Dakle, podlim igrama i igricama, ubacivanjem smutnje ne samo među sirijski narod općenito, nego i među same redove sirijske opozicije, instaliranjem svojih igrača (Ahmed Džebra) koji će uskočiti kada to režimu ili bolje kazano Saudiji bude očajnički trebalo.
_mufljuz_

#121 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by _mufljuz_ »

sirija je sve sad samo vise nije zemlja - sad je zemlja koje vise nema - sto zbog bjesomucne zelje poltroniziranih debila aka vehbija i fol mudzahedina i fol dzihadista koji unistavaju sve zivo sto zbog basara sto zeli da ostane na vlasti....

ne znas ko je vise retardiraniji..... uglavnom ko god da pobijedi - vladace kurcem od drzave.... ako uopste i bude vise i drzave i bilo cega drugog
sarajevoxxxx

#122 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

Sirijci plaćaju cijenu šiitske istorijske mržnje

Malik Ebu Hajr - Orient-news.net

-''Zaklali su moje sinove pred mojim očima, zatim su me nožem udarili po vratu, krvario sam sve dok nije stigala pomoć, i doktori su me spasili sigurne smrti. I nisam sretan zbog toga, još uvijek su mi svaki dan u glavi scene klanja mojih sinova''. Ovo je ispovijest Ebu Muhameda koji je nedavno stigao u Libanon, i koji se smjestio kod jedne sirijske porodice. Starac koji ima preko osamdeset godina, a na vratu mu se jasno vidjela rana o kojoj je govorio.

- Nismo zaboravili na staru osvetu !

- ''Moju djecu je zaklao Ebu Jasir i njegovi sinovi. To su moje komšije iz susjednog sela'' nastavlja svoju priču Ebu Muhamed. ''Zajedno smo se i radovali i tugovali, a Ebu Jasir je čak od mene posudio neki novac na početku sezone, a i ja sam znao ponekad od njega posuditi. Živjeli smo kao braća. Kada je stavio nož na vrat moga djeteta rekao sam mu: ''Ebu Jasir tako ti Allaha, pa on kao da je i tvoj sin. Tvog sina Jasira je nosio na ramenima onu noć na njegovoj svadbi kada se oženio, tako ti Allaha nemoj ga zaklati''.

- Međutim, razgovarao sam sa drugim čovjekom, to nije bio Ebu Jasir sa kojim sam dugi niz godina živio zajedno. Mnogo sam razmišljao koji je razlog, međutim, ni do dan danas nisam našao odgovor. Sjećam se zadnjih njegovih riječi prije nego što me udario po vratu:''Zar si stvarno mislio da smo zaboravili na našu staru osvetu prema vama''.

- O kakvoj osveti taj čovjek govori ! Nikad nikoga u životu niti sam povrijedio niti ubio. Čak štaviše ja i moji sinovi smo prvi otišli njemu na svadbu njegovog sina, ostali smo kod njega radovali smo se kao braća''.

- Kada posmatraš Ebu Muhameda kako sjedi po cijeli dan i ništa ne govori, i kada gledaš u njegovo lice koje je izborano brigama i bolom, na trenutak budeš svjestan veličine bola kojeg je pretrpio taj čovjek. Ako i progovori kaže:''Zašto su zaklali moje sinove, kakve ja imam veze sa Hasanom i Husejnom''.

- Stara osveta je odjednom postala aktuelna a njenu cijenu platit će sirijski narod, koji je ni kriv ni dužan. Taj narod je izašao na demonstracije da traži svoju slobodu, i dostojanstven život, međutim, našao se u situaciji da plaća cijenu osvete na koju su se drugi zavjetovali prije hiljadu i kusur godina. Prisiljen je da se bori protiv ljudi koji su do jučer bili njegova braća, i njegovi partneri u poslu, i koji su sa njime zajedno živjeli.

- Moj muž je miran čovjek i ne vjerujem da je ikoga ubio

- Munire ima 16 godina, izgubila je muža sa kojim je bila u braku tek nekoliko mjeseci. On je zaklao ljude iz njegovog susjednog sela, a koji su također prije rata bili njegovi prijatelji i u dobru i u zlu. Jedan od njih je čak sa njime zajedno služio vojsku. Taj što je ubijen smatrao je Munirinog muža kao da mu je rođeni brat, a ovaj ga je stavio na zemlju, svezao ga, uhvatio ga za vrat, i zaklao.

- Munire kaže da ne zna ništa o Hasanu i Husejnu. I nije znala da joj je muž bio saučesnik u ubistvima. Muž joj je u vojsci bio obični vozač. Nije bio problematičan niti je zalazio u mjesta gdje se dešavaju problemi. Kada joj je jedna od žena prenijela šta se sve dešavalo, nije mogla da vjeruje, nije mogla da prihvati da neko traži osvetu za nešto što se desilo prije hiljadu godina, na kraju je samo rekla:''A kakve veze ima moj muž sa time''.

- Grad Hims je od svih sirijskih gradova najviše platio cijenu osvete za Hasena i Husejna. Izbjeglice iz Himsa koje su stigle u libanonski Tripoli pričaju o pokoljima koje niti razum niti jedno ljudsko biće ne može shvatiti.Od svega najviše su ih pogodile dvije stvari: Prva da su oni koji su zaklali njihove najmilije bili njihove prve komšije, sa kojima su gajili prijateljske odnose, i druga, kakve veze oni imaju sa prolivenom krvi Hasana i Husejna, Allah sa njima bio zadovoljan ? Mi smo obični ljudi, nikad u životu nikoga nismo ubili.

@sarajevoxxxx

http://orient-news.net/index.php?page=news_show&id=4689
sarajevoxxxx

#123 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

sarajevoxxxx

#124 Re: Sirija,zemlja koja nikad neće pasti....

Post by sarajevoxxxx »

Locked