Sirijci plaćaju cijenu šiitske istorijske mržnje
Malik Ebu Hajr - Orient-news.net
-''Zaklali su moje sinove pred mojim očima, zatim su me nožem udarili po vratu, krvario sam sve dok nije stigala pomoć, i doktori su me spasili sigurne smrti. I nisam sretan zbog toga, još uvijek su mi svaki dan u glavi scene klanja mojih sinova''. Ovo je ispovijest Ebu Muhameda koji je nedavno stigao u Libanon, i koji se smjestio kod jedne sirijske porodice. Starac koji ima preko osamdeset godina, a na vratu mu se jasno vidjela rana o kojoj je govorio.
- Nismo zaboravili na staru osvetu !
- ''Moju djecu je zaklao Ebu Jasir i njegovi sinovi. To su moje komšije iz susjednog sela'' nastavlja svoju priču Ebu Muhamed. ''Zajedno smo se i radovali i tugovali, a Ebu Jasir je čak od mene posudio neki novac na početku sezone, a i ja sam znao ponekad od njega posuditi. Živjeli smo kao braća. Kada je stavio nož na vrat moga djeteta rekao sam mu: ''Ebu Jasir tako ti Allaha, pa on kao da je i tvoj sin. Tvog sina Jasira je nosio na ramenima onu noć na njegovoj svadbi kada se oženio, tako ti Allaha nemoj ga zaklati''.
- Međutim, razgovarao sam sa drugim čovjekom, to nije bio Ebu Jasir sa kojim sam dugi niz godina živio zajedno. Mnogo sam razmišljao koji je razlog, međutim, ni do dan danas nisam našao odgovor. Sjećam se zadnjih njegovih riječi prije nego što me udario po vratu:''Zar si stvarno mislio da smo zaboravili na našu staru osvetu prema vama''.
- O kakvoj osveti taj čovjek govori ! Nikad nikoga u životu niti sam povrijedio niti ubio. Čak štaviše ja i moji sinovi smo prvi otišli njemu na svadbu njegovog sina, ostali smo kod njega radovali smo se kao braća''.
- Kada posmatraš Ebu Muhameda kako sjedi po cijeli dan i ništa ne govori, i kada gledaš u njegovo lice koje je izborano brigama i bolom, na trenutak budeš svjestan veličine bola kojeg je pretrpio taj čovjek. Ako i progovori kaže:''Zašto su zaklali moje sinove, kakve ja imam veze sa Hasanom i Husejnom''.
- Stara osveta je odjednom postala aktuelna a njenu cijenu platit će sirijski narod, koji je ni kriv ni dužan. Taj narod je izašao na demonstracije da traži svoju slobodu, i dostojanstven život, međutim, našao se u situaciji da plaća cijenu osvete na koju su se drugi zavjetovali prije hiljadu i kusur godina. Prisiljen je da se bori protiv ljudi koji su do jučer bili njegova braća, i njegovi partneri u poslu, i koji su sa njime zajedno živjeli.
- Moj muž je miran čovjek i ne vjerujem da je ikoga ubio
- Munire ima 16 godina, izgubila je muža sa kojim je bila u braku tek nekoliko mjeseci. On je zaklao ljude iz njegovog susjednog sela, a koji su također prije rata bili njegovi prijatelji i u dobru i u zlu. Jedan od njih je čak sa njime zajedno služio vojsku. Taj što je ubijen smatrao je Munirinog muža kao da mu je rođeni brat, a ovaj ga je stavio na zemlju, svezao ga, uhvatio ga za vrat, i zaklao.
- Munire kaže da ne zna ništa o Hasanu i Husejnu. I nije znala da joj je muž bio saučesnik u ubistvima. Muž joj je u vojsci bio obični vozač. Nije bio problematičan niti je zalazio u mjesta gdje se dešavaju problemi. Kada joj je jedna od žena prenijela šta se sve dešavalo, nije mogla da vjeruje, nije mogla da prihvati da neko traži osvetu za nešto što se desilo prije hiljadu godina, na kraju je samo rekla:''A kakve veze ima moj muž sa time''.
- Grad Hims je od svih sirijskih gradova najviše platio cijenu osvete za Hasena i Husejna. Izbjeglice iz Himsa koje su stigle u libanonski Tripoli pričaju o pokoljima koje niti razum niti jedno ljudsko biće ne može shvatiti.Od svega najviše su ih pogodile dvije stvari: Prva da su oni koji su zaklali njihove najmilije bili njihove prve komšije, sa kojima su gajili prijateljske odnose, i druga, kakve veze oni imaju sa prolivenom krvi Hasana i Husejna, Allah sa njima bio zadovoljan ? Mi smo obični ljudi, nikad u životu nikoga nismo ubili.
@sarajevoxxxx
http://orient-news.net/index.php?page=news_show&id=4689