NIje mi jasno kakva frustracija govori iz tebe, ali ovo naprosto nije tacno! Kod obrazovana svijeta, ljudi koji svjesno ulaze u takav brak - postuju se obje strane. Potpuno ravnopravno. Nemam sada nacina da ti dokazujem, ali ljudi koje ja znam su apsolutna potvrda ovoga sto ja govorim.kremali wrote:...dok ce Bosnjak ateisti paranoicno nastojati zatrti svaki trag svoje vjere. Nerijetko se desava da postaju I najveci islamofobi.
Političko ubistvo mješanih brakova
- Pasiflora
#101 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
- _Sarajevka_
#102 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Mislim da je tacno, mjesoviti brakovi po selima su uvijek bili rijetkost.miki.ba wrote:Ovo nije tacno, previše je primjera.ado-šampion wrote: Ako pogledamo manje sredine u kojim muslimani nisu bili manjina, ovo se bez iznimke primijenjivalo i prije rata. Tako da npr. u Bratuncu ili Srebrenici, gdje je omjer muslimanskog i nemuslimanskog (tj. pravoslavnog) stanovnistva bio otprilike 50:50, muslimani nikad nisu zenili nemuslimanke, a takodje se ni muslimanke nisu udavale za nemuslimane.
-
Svitanje
#103 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Moji stavovi nisu knjiški nego provjereni na vlastitoj koži.Nekad davno sam imao curu protestantkinju,intelektualku,živio sam u EU i pričao sa njom na njenom jeziku.U trećoj godini takve beze mi je osoba tajno drobila krmetinu u jelo mada je uredno znala sve o meni i poznavala je fakt da ja to izbjegavam.ado-šampion wrote: I ko god je napisao, tacno je, uglavnom su u slucajevima zenidbe/udaje muslimana/muslimanke za nemuslimaku/nemuslimana djeci davana nemuslimanska imena.
To je valjda ovim koji zagovaraju satro multietnicnost bilo normalno, isto kao i mijesani brakovi sami, jer je to toboze multietnicno, a bilo je normalno i to da se jedino Bosnjaci ne mogu izjasniti kao Bosnjaci, nego moraju kao Ostali. Svi mogu ganjati svoje, samo ce Bosnjo ganjati multietnicnost.
Znači,većini tih drugih vjera ne trebaju muslimani već oni koji će se odreći vjere.
Tak kasnije sam u prijevodu Kur'ana pročitao "da će oni činiti sve da vas odvrate od vaše vjere...."
-
kremali
#104 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Pasiflora wrote:NIje mi jasno kakva frustracija govori iz tebe, ali ovo naprosto nije tacno! Kod obrazovana svijeta, ljudi koji svjesno ulaze u takav brak - postuju se obje strane. Potpuno ravnopravno. Nemam sada nacina da ti dokazujem, ali ljudi koje ja znam su apsolutna potvrda ovoga sto ja govorim.kremali wrote:...dok ce Bosnjak ateisti paranoicno nastojati zatrti svaki trag svoje vjere. Nerijetko se desava da postaju I najveci islamofobi.
A ja ne znam gdje ti zivis...
Zivim u Sarajevu I ovorim iz iskustva...Od nekih 20 parova koje znam, a drugih su nacionalnosti ili vjera, 80 posto su navodno anacionalni i ateisti, ali I dalje farbaju jaja, slave valentinovo I ostale krscanske obicaje dok se Islama stide.
- _Sarajevka_
#105 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Ma ta paranoja i frustracija je upravo ono sto cesto tjera djeca iz mjesovitih brakova u srpske i hrvatske torove. Rodi se mali Alen, Zlatko, Vedran, Denis i turbovjernici odmah "ma kjafir mali, nema ni muslimansko ime, nema ovaj veze sa Bosnjacima"Pasiflora wrote: NIje mi jasno kakva frustracija govori iz tebe, ali ovo naprosto nije tacno! Kod obrazovana svijeta, ljudi koji svjesno ulaze u takav brak - postuju se obje strane. Potpuno ravnopravno. Nemam sada nacina da ti dokazujem, ali ljudi koje ja znam su apsolutna potvrda ovoga sto ja govorim.
- Ramzess Veliki
#106 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Jašta da ih znaš. Eto ja znam 40 parova koji slave i bajram i farbaju jaja, a znam i 50 parova koji ne slave ništa. Da mi je znati u kojem dijelu Sarajeva živiš ... vjerovatno u Crnoj Rijeci a u grad siđeš samo za bajram.kremali wrote:Pasiflora wrote:NIje mi jasno kakva frustracija govori iz tebe, ali ovo naprosto nije tacno! Kod obrazovana svijeta, ljudi koji svjesno ulaze u takav brak - postuju se obje strane. Potpuno ravnopravno. Nemam sada nacina da ti dokazujem, ali ljudi koje ja znam su apsolutna potvrda ovoga sto ja govorim.kremali wrote:...dok ce Bosnjak ateisti paranoicno nastojati zatrti svaki trag svoje vjere. Nerijetko se desava da postaju I najveci islamofobi.
A ja ne znam gdje ti zivis...
Zivim u Sarajevu I ovorim iz iskustva...Od nekih 20 parova koje znam, a drugih su nacionalnosti ili vjera, 80 posto su navodno anacionalni i ateisti, ali I dalje farbaju jaja, slave valentinovo I ostale krscanske obicaje dok se Islama stide.
- Mister Yes
#107 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Ateista sam koji smatra da su religije najveće zlo čovječanstva. Ali kada sam se onomad zabavljao samo su Bošnjakinje dolazile u obzir. Naime, iako meni to ništa ne znači, to nije bio slučaj sa mojim roditeljima i porodicom. Zašto bih pravio probleme bez potrebe? Moja supruga je ateista kao i ja. Ali je Bošnjakinja i moji roditelji su (bili) sretni. Kakav nečovjek moraš biti pa da svoje roditelje svjesno činiš nesretnim? Zar nema lijepih djevojaka (muškaraca) u tvom narodu?
-
kremali
#108 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Koliko djeca iz mjesovitih brakova odstupaju od vecine I mainstreama u BL I Mostaru a koliko u Sarajevu?
Pametnom dosta
Pametnom dosta
- didžej
#109 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
bayern i schalke?astrid wrote: Nisu..moji sinovi imaju germanska imena..ako te vec interesuje.
-
chill001
#110 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Ne lupaj... Bosnjaci prihvataju svakoga. Upravo su Srbi i Hrvati ti koji vrse veci pritisak u takvim brakovima... vidi kako ti brakovi zavrse u Banjaluci i Zapadnom Mostaru na primjer a kako u Sarajevu ili Tuzli._Sarajevka_ wrote:Ma ta paranoja i frustracija je upravo ono sto cesto tjera djeca iz mjesovitih brakova u srpske i hrvatske torove. Rodi se mali Alen, Zlatko, Vedran, Denis i turbovjernici odmah "ma kjafir mali, nema ni muslimansko ime, nema ovaj veze sa Bosnjacima"Pasiflora wrote: NIje mi jasno kakva frustracija govori iz tebe, ali ovo naprosto nije tacno! Kod obrazovana svijeta, ljudi koji svjesno ulaze u takav brak - postuju se obje strane. Potpuno ravnopravno. Nemam sada nacina da ti dokazujem, ali ljudi koje ja znam su apsolutna potvrda ovoga sto ja govorim.![]()
- _Sarajevka_
#111 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Pa upravo o ovome govorim. Kada se rodi dijete u mjesanom braku u Banjaluci, on je u njihovim ocima Srbin, nebitno da li je pravoslavac ili ateista. Dok sa druge strane jedan Vedran ili Zlatko ateista, rodjen u mjesovitom braku izmedju (recimo) Bosnjakinje i Hrvata ne moze nikako biti Bosnjak. Jer Bosnjak, po ovim vjernicima, mora biti musliman, pa makar nominalno.chill001 wrote: Ne lupaj... Bosnjaci prihvataju svakoga. Upravo su Srbi i Hrvati ti koji vrse veci pritisak u takvim brakovima... vidi kako ti brakovi zavrse u Banjaluci i Zapadnom Mostaru na primjer a kako u Sarajevu ili Tuzli.
Usput, ja vala slabo znam ljude u mjesanim brakovima koji slave Bajram ili Bozic. Malo svecaniji rucak ili vecera nije slavljenje Bozica ili Bajrama.
-
miki.ba
#112 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Samo što Bratunac i Srebrenica nisu sela._Sarajevka_ wrote:Mislim da je tacno, mjesoviti brakovi po selima su uvijek bili rijetkost.miki.ba wrote:Ovo nije tacno, previše je primjera.ado-šampion wrote: Ako pogledamo manje sredine u kojim muslimani nisu bili manjina, ovo se bez iznimke primijenjivalo i prije rata. Tako da npr. u Bratuncu ili Srebrenici, gdje je omjer muslimanskog i nemuslimanskog (tj. pravoslavnog) stanovnistva bio otprilike 50:50, muslimani nikad nisu zenili nemuslimanke, a takodje se ni muslimanke nisu udavale za nemuslimane.
Znam da je u Srebrenici bilo baš puno mješanih brakova.
-
udrch
#113 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
nije tačno da nisu nikad, ali siguran sam da ne postoji previše primjera, bar u ovom dijelu srednjeg Podrinja, sve do Zvornika i Vlasenice..ja znam dosta slučajeva, ali uglavnom su Bošnjaci bili mladoženje, dok su slučajevi da se Bošnjakinja uda za Srbina bili tretirani kao apsolutno neprihvatljivi..zanimljivo je da je većina supružnika iz druge vjere dolazila iz neke druge sredine, a ne iz ovog dijela, što ima svoje uporište..bilo je i Bošnjakinja koje su otišle na fakultet ili radi posla i udale se recimo u Tuzli, Sarajevu, Beogradu..ali zaista ne znam nijedna slučaj da se Bošnjakinja udala u neku domaću srpsku familiju..miki.ba wrote:Ovo nije tacno, previše je primjera.ado-šampion wrote: Ako pogledamo manje sredine u kojim muslimani nisu bili manjina, ovo se bez iznimke primijenjivalo i prije rata. Tako da npr. u Bratuncu ili Srebrenici, gdje je omjer muslimanskog i nemuslimanskog (tj. pravoslavnog) stanovnistva bio otprilike 50:50, muslimani nikad nisu zenili nemuslimanke, a takodje se ni muslimanke nisu udavale za nemuslimane.
lično ne znam nijedan miješani brak koji je sklopljen prije Titine smrti, možda što nisam ni dovoljno star..80-tih to se počelo događati, ali kao što rekoh uglavnom su izbjegavani brakovi između lokalnih srpskih i bošnjačkih familija..znam za jedan slučaj gdje su braća završili par mjeseci u zatvoru pokušavajući da je vrate, ali je brak opstao i danas..to ovu braću nije spriječilo da ne učestvuju u svetoj borbi još u napadima na Vukovar..
znači bilo je, ali ni blizu kao recimo Sarajevu, Tuzli..valjda je to do veličine grada, jer nisam primjetio da su mješani brakovi nešto posebno zastupljeni ni u Živinicama, Lukavcu, Visokom, Kalesiji, Srebreniku i još par manjih gradova koje sam malo više upoznao..
- _Sarajevka_
#114 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Pa eto, ako je to tacno (a cisto sumnjam da jeste) onda je samo dodatan primjer kako mjesoviti brakovi nisu nikakav garant za suzivot ili indikator mentalne zdravosti neke sredine.miki.ba wrote: Samo što Bratunac i Srebrenica nisu sela.
-
chill001
#115 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Haj mi pokazi sve te Vedrane kojima je otac Hrvat da se izjasnjavaju kao Bosnjaci ili da uopste zele da se izjasne kao Bosnjaci... ?_Sarajevka_ wrote:Dok sa druge strane jedan Vedran ili Zlatko ateista, rodjen u mjesovitom braku izmedju (recimo) Bosnjakinje i Hrvata ne moze nikako biti Bosnjak.
Nadji mi jednog i priznacu da si u pravu.
Ne mora, samo realnost je da se vrlo mali broj nemuslimana izjasnjava kao Bosnjaci.Jer Bosnjak, po ovim vjernicima, mora biti musliman, pa makar nominalno.
Kao sto se mali broj nepravoslavaca izjasnjava kao Srbi, ili nekatolika kao Hrvati.
To je realnost... a ti mozes da biras da je ignorises.
-
miki.ba
#116 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Jel ti stvarno misliš da su Srebrenicane pobile njihove komsije?_Sarajevka_ wrote:Pa eto, ako je to tacno (a cisto sumnjam da jeste) onda je samo dodatan primjer kako mjesoviti brakovi nisu nikakav garant za suzivot ili indikator mentalne zdravosti neke sredine.miki.ba wrote: Samo što Bratunac i Srebrenica nisu sela.
Mješoviti bracni parovi su vecinom izbjegli na pocetku rata.
Majka mi je iz Srebrenice, bezveze mi da ti nabrajam koliko je bila takvih brakova u široj i užoj porodici i u komšiluku.
- Mister Yes
#117 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Po popisu iz 91-e u opštini Srebrenica Jugosloveni i Ostali su bili 2%. Dakle 98% su bili Bošnjaci i Srbi a 2% Jugosloveni i ostali. Ta 2% su jako malo u poređenju sa drugim mjestima ili kad poredimo sa državnim prosjekom (U BiH su Jugosloveni i ostali bili 8% a recimo u gradskom dijelu opštine Novi Grad su bili 15% a u gradskom dijelu Novog Sarajeva 21%)miki.ba wrote:Znam da je u Srebrenici bilo baš puno mješanih brakova.
-
Objektivni navijac
#118 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
To sto si ateista,jos ne znaci da si dobar covjek. Ti si nacionalista a i roditelji su ti nacionalisti a to je jos gore od vjernika. Kada moji roditelji budu zivjeli sa mojom zenom,tada cu njih nesto pitati,po tom pitanju. Nisu ni oni mene nista pitali ,kada su se uzeli.Mister Yes wrote:Ateista sam koji smatra da su religije najveće zlo čovječanstva. Ali kada sam se onomad zabavljao samo su Bošnjakinje dolazile u obzir. Naime, iako meni to ništa ne znači, to nije bio slučaj sa mojim roditeljima i porodicom. Zašto bih pravio probleme bez potrebe? Moja supruga je ateista kao i ja. Ali je Bošnjakinja i moji roditelji su (bili) sretni. Kakav nečovjek moraš biti pa da svoje roditelje svjesno činiš nesretnim? Zar nema lijepih djevojaka (muškaraca) u tvom narodu?
Ne vidim cemu ova tema,imate statisticke podatke iz 91,81 i dalje,tamo sve pishe. Po sjecanju u BiH je 91-e bilo 15,4 mjesanih brakova,samo par promila vishe nego u Hrvatskoj. Dok je u skoro etnicki cistoj Sloveniji ,takvih brakova bilo samo 2-3 % manje nego u BiH. Ako racunamo kolika je bila etnicka sarolikost BiH 91-e godine,onda je jasan zakljucak da je tzv mjesovitih brakova bilo izuzetno malo. Danas kada je neokonzervativizam, extremna teokratizacija ,nacionalizam uzeli maha u BiH,izvan svake sumnje smo samom dnu statistike u Evropi po tom pitanju,vrlo vjerovatno,ubjedljivo zadnji. Naravno,nasi nacionalisti i vjernici se ponose tim rezultatom ,sto potvrdzuje onu staru : Cega se pametan stidi,budala se ponosi.
- _Sarajevka_
#119 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Izvini ali gdje si ti bio zadnjih 25 god pa je tebi nezamisljivo da Srbi pobiju svoje komsije?miki.ba wrote: Jel ti stvarno misliš da su Srebrenicane pobile njihove komsije?
Majka mi je iz Srebrenice, bezveze mi da ti nabrajam koliko je bila takvih brakova u široj i užoj porodici i u komšiluku.
Zivis u nekom svom ruzicastom svijetu koji nema veze sa realnoscu.
-
udrch
#120 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Kravica, Skelani, Polom, Osansko, Zalazje, Sase, Milići, Bratunac (iako je većina Srba doselila iz pobrojanih naselja ili nekih manjih)..ne bih rekao da ovo nisu komšije, nisu u užem smislu, ali genocid nije ni počinjen samo na stanovnicima grada Srebrenice, već čitave regije..miki.ba wrote:Jel ti stvarno misliš da su Srebrenicane pobile njihove komsije?_Sarajevka_ wrote:Pa eto, ako je to tacno (a cisto sumnjam da jeste) onda je samo dodatan primjer kako mjesoviti brakovi nisu nikakav garant za suzivot ili indikator mentalne zdravosti neke sredine.miki.ba wrote: Samo što Bratunac i Srebrenica nisu sela.
- _Sarajevka_
#121 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Pa nece da se tako izjasnjavaju (izmedju ostalog) zato sto stalno cuju od Bosnjaka da tamo ne pripadaju. I meni su rekli kad sam napisala da sam bila u vezi sa Hrvatom da ce moja djeca biti Hrvati. Nisu se ni rodila a oni ih vec tjerali u hrvatski torchill001 wrote:Haj mi pokazi sve te Vedrane kojima je otac Hrvat da se izjasnjavaju kao Bosnjaci ili da uopste zele da se izjasne kao Bosnjaci... ?_Sarajevka_ wrote:Dok sa druge strane jedan Vedran ili Zlatko ateista, rodjen u mjesovitom braku izmedju (recimo) Bosnjakinje i Hrvata ne moze nikako biti Bosnjak.
Nadji mi jednog i priznacu da si u pravu.
Ne mora, samo realnost je da se vrlo mali broj nemuslimana izjasnjava kao Bosnjaci.Jer Bosnjak, po ovim vjernicima, mora biti musliman, pa makar nominalno.
Kao sto se mali broj nepravoslavac izjasnjava kao Srbi, ili nekatolika kao Hrvati.
To je realnost... a ti mozes da biras da je ignorises.
Nije bas tako mali broj nepravoslavaca koji se izjasnjavaju kao Srbi. Ateista ima medju Srbima koliko hoces, a svi se redom izjasnjavaju kao Srbi. Hrvati su vise vjerski nastrojeni.
- PerverzMusharaf
#122 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
ti si poprilično glupa pa možeš da (pokušaš) da shvatiš svijet samo na prvršan način. naravno da među srbima ima ljudi koji su ubijali komšije, ali patologija tvog razmišljanja nije u tome što su srbi ubijali već u tome što ti imaš neki duboki privatni problem i onda projektujes svoj podsvjesnu frustraciju na pojam "srbi". frojd je to dobro objasnio. vjerovatni si seksualno zlostavljana od strane svog oca. to si iskustvo potisnula u podsvijest i sada izlazi kroz formu mrznje prema srbima._Sarajevka_ wrote:Izvini ali gdje si ti bio zadnjih 25 god pa je tebi nezamisljivo da Srbi pobiju svoje komsije?miki.ba wrote: Jel ti stvarno misliš da su Srebrenicane pobile njihove komsije?
Majka mi je iz Srebrenice, bezveze mi da ti nabrajam koliko je bila takvih brakova u široj i užoj porodici i u komšiluku.Nisi valjda jedan od tih koji misle da medju onima koji su rokali po Sarajevu nema nijednog da je ovdje rodjen. Covjece imamo clak clanove foruma (Srbe) koji su ovdje rodjeni, odrasli sa Bosnjacima, imali djevojke Bosnjakinje a otisli na brda kad je poceo rat.
- _Sarajevka_
#123 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
PerverzMusharaf wrote: ti si poprilično glupa pa možeš da (pokušaš) da shvatiš svijet samo na prvršan način. naravno da među srbima ima ljudi koji su ubijali komšije, ali patologija tvog razmišljanja nije u tome što su srbi ubijali već u tome što ti imaš neki duboki privatni problem i onda projektujes svoj podsvjesnu frustraciju na pojam "srbi". frojd je to dobro objasnio. vjerovatni si seksualno zlostavljana od strane svog oca. to si iskustvo potisnula u podsvijest i sada izlazi kroz formu mrznje prema srbima.
- Šveđanin
#124 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Svitanje wrote:Moji stavovi nisu knjiški nego provjereni na vlastitoj koži.Nekad davno sam imao curu protestantkinju,intelektualku,živio sam u EU i pričao sa njom na njenom jeziku.U trećoj godini takve beze mi je osoba tajno drobila krmetinu u jelo mada je uredno znala sve o meni i poznavala je fakt da ja to izbjegavam.
Šta bi na kraju..
-
miki.ba
#125 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Mislio sam bukvalno komšija da te strelja._Sarajevka_ wrote:Izvini ali gdje si ti bio zadnjih 25 god pa je tebi nezamisljivo da Srbi pobiju svoje komsije?miki.ba wrote: Jel ti stvarno misliš da su Srebrenicane pobile njihove komsije?
Majka mi je iz Srebrenice, bezveze mi da ti nabrajam koliko je bila takvih brakova u široj i užoj porodici i u komšiluku.Nisi valjda jedan od tih koji misle da medju onima koji su rokali po Sarajevu nema nijednog da je ovdje rodjen. Covjece imamo clak clanove foruma (Srbe) koji su ovdje rodjeni, odrasli sa Bosnjacima, imali djevojke Bosnjakinje a otisli na brda kad je poceo rat.
Vidim da ovi koje ja poznajem komuniciraju i druže se, mislim na prijeratne komšije Srbe i Bošnjake.