Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
crnoplavo

#101 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by crnoplavo »

kakavdanakneiskustvu wrote:

dobar ti odgovor,baš ono pravi odgovor
na nivou da ga cak i ti mozes shvatit
didžej wrote:
crnoplavo wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

ne radim,nisam uopće iz sarajeva

a ipak se javljas...
kakve veze ima sto se javlja? :roll:
ima pravo da diskutuje taman da zivi na madagaskaru a kamoli u bih.
sta si mu ti, sestra?
didžej

#102 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by didžej »

talić wrote: U Zenici je skoro pa ko u Sarajevu.
Ja sam iz Zenice a često sam i u Sarajevu i ne vidim neke razlike.
Ta raja koja troši u BBI nije samo iz Sarajeva nego i iz drugih gradova pa i iz Zenice.
Ako uporedim Dobrinju i Crkvice ili Odmut i Grbavicu ili možda Ališaino i Mokušnice ja ne vidim neke razlike osim što su naselja u Sarajevu veće i što je potrošnja u centru Sarajeva veća ali ne samo Sarajlija nego i stranaca a i dnevne migracije iz drugih gradova.
sarajevo od carsije do marin dvora je nesto drugo, to je zila kucavica, tu je cirkulacija ljudi, tu su institucije vlasti, ambasade, prodavnice, banke, predstavnistva, glavna pjesacka zona...
i normalno da je to najglamuroznije jer ima i turista i svega...
ali od marin dvora do ilidze je spavaonica, ipak i na tom potezu zive ljudi koji imaju vece plate radeci u sarajevu nego ljudi iz drugih kantona.
konkretno za zenicu, jedan moj drug je bio tamo skoro, isao nekim poslom, on je zabezeknut ambijentom.
kaze puno nekakvih odrpanaca po ulici, vehabija koji prodaju upaljace, sjeo u kafic u centru grada i narucio pivu, konobar mu rekao to mi ne sluzimo...
sveukupan ambijent ga je sokirao.
talić

#103 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by talić »

Mislim da se pretjeruje kada se priča o luksuzu. Ispade luksuz imati pun frižider.
U ovom stoljeću i na ovom kontinentu nisu mjerilo luksuza automobili nego život u najboljim, najsigurnijim i najskupljim gradovima i sredinama sa najboljom infrastrukturom.
Privatno školovanje, privatno zdravstveno osiguranje, zdrava hrana, voda, zrak, dovoljno slobodnog vremena.
Nažalost takav život, u takvim sredinama je nemoguć ispod 100.000 eura godišnje. :sad:
talić

#104 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by talić »

korisnik101 wrote:zenica jeste jedan od najneuredjenijih gradova u BiH.

ali sarajevo nikako meni ne upada u oci posebno od drugih gradova.
bjesna auta i sredjene kafice sa sredjenim ljudima sam vidio i u bihacu, cazinu, banjaluci, tuzli.
sarajevo mi nije ispalo nesto posebno.

ja veliku razliku vidim i kad predjem iz zenice u tuzlu.
zenica je definitivno jedan ruzniji gradova u okruzenju.
:shock:
Zenica je najčišći i najuređeniji grad u BiH.
Last edited by talić on 21/07/2013 14:26, edited 1 time in total.
watafak

#105 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by watafak »

Hrassno wrote:Odakle ovoliko luksuza na ulicama Sarajeva, ako uzmemo u obzir da je prosjecna plata u FBIH 817 KM, vjerovatno manja u realnosti. http://www.klix.ba/biznis/finansije/pro ... /130415131

Nezaposlenost od jula ubjedljivo najveca u Evropi (44% zvanicno), od juna smo proglaseni za najsiromasniju zemlju Evrope, dakle presle su nas i vukojebine tipa Albanije i Moldavije s kojima smo se mjerili u zadnje vrijeme.

Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.

Da vidis tek Lukavca :D

Irak, Afganistan i ostali čine čuda.
lazni liberal

#106 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by lazni liberal »

Da je 10 % ljudi u Sarajevu bogato to je dovoljno da se napune svi restorani, kafane, kafici. Isto tako to sto ima 10 ljudi koji imaju auto od preko 200 000 ne govori o luksuzu posto to mozes da nadjes i u Africi. Osim toga ovu tezu da se zivi dobro nego narod laze najvise ponavljaju politicari i njihovi aktivisti i kriminalci i ovo su im glavni argumenti. To gvorim posto svi koje sam cuo da to govore su bili politicari, budzetlije, kriminalci i dijasporci.
JohnnyS

#107 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by JohnnyS »

lazni liberal wrote:Da je 10 % ljudi u Sarajevu bogato to je dovoljno da se napune svi restorani, kafane, kafici. Isto tako to sto ima 10 ljudi koji imaju auto od preko 200 000 ne govori o luksuzu posto to mozes da nadjes i u Africi. Osim toga ovu tezu da se zivi dobro nego narod laze najvise ponavljaju politicari i njihovi aktivisti i kriminalci i ovo su im glavni argumenti. To gvorim posto svi koje sam cuo da to govore su bili politicari, budzetlije, kriminalci i dijasporci.

Zar je mjerilo bogatstva otići u restoran?
lazni liberal

#108 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by lazni liberal »

JohnnyS wrote:
lazni liberal wrote:Da je 10 % ljudi u Sarajevu bogato to je dovoljno da se napune svi restorani, kafane, kafici. Isto tako to sto ima 10 ljudi koji imaju auto od preko 200 000 ne govori o luksuzu posto to mozes da nadjes i u Africi. Osim toga ovu tezu da se zivi dobro nego narod laze najvise ponavljaju politicari i njihovi aktivisti i kriminalci i ovo su im glavni argumenti. To gvorim posto svi koje sam cuo da to govore su bili politicari, budzetlije, kriminalci i dijasporci.

Zar je mjerilo bogatstva otići u restoran?
To je jedan od glavnih argumenata.
Šveđanin

#109 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Šveđanin »

Kako ste nastavili, uskoro će biti:

"Pa on ima hljeba da jede, gledaj kako je bogat!"

Generalno, ono što u BIH smatraju za bogato, to je na zapadu vrlo često srednja-viša klasa, (izostaviću ove što imaju milione koje su pokrali 90tih i sl). Bar po meni, po mjeri čovjeka u 21 vijeku, u savremenom dobu u zapadnom svijetu, je da ima i auto od 20 000 EUR(+ ili -, ovo je primjer), da može otići u restoran, i na pivu sa jaranima, da može otići na ljetovanje svake godine, na zimovanje recimo svake druge ili svake godine, da može djeci kupiti nešto, da može počastiti sebe i ženu..

To je po meni nešto normalno, nešto što se podrazumjeva, a narod u Bosni kako je počeo, uskoro će biti iščuđavanja kad neko ima hljeba da jede..

Luksuza ima u BIH, ali ništa pretjerano ako pogledaš cijelu zemlju. Pa luksuza ima i u Bukureštu gdje sam vidio na jednom mjestu 15ak auta parkiranih ispred nekog kafića, cijena im je po možda 500 000 eura, a minut hoda pješke dalje od te kafane imate narodnu kuhinju gdje se gura jedno stotinu ljudi da bi mogli da jedu.
staradis

#110 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by staradis »

Izvini ali sve sto si rekao meni je luksuz i normalno je da se cudim. Porodica i ja se slomismo za normalan zivot dok drugi jedu zlatnim kasikama. Solidno zivim ali restorani, ljetovsnja, zimovanja su mi luksuz.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
JohnnyS

#111 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by JohnnyS »

U državi koja ima najveći postotak pušača u Europi, luksuz nisu restorani i ljetovanja nego cigarete. Ja otkako sam prestao pušiti ne idem samo na ljetovanja nego novce od cigareta usmjerim i na zimovanje...
Johnny_x

#112 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Johnny_x »

Platformas wrote:Sve to TK i ZE-DO finansiraju.
Zvuci možda smješno ali istina, kantoni koji ekonomski najviše daju doprinos državi služe da se veliki broj građana Sarajeva uhljebi na raznoraznim buđetskim mjestima. Odatdle i dolazi taj luksuz, neki buđetlija nema platu ispod milju i po, a kako je buđetlija sigurno ima vezu da je i ženu negdje zbrino, tako da ta porodica ne može imati ispod 2500 primanja, uzmu kredit kupe auta, kuće, vikendice itd. gdje im je mjesecna rata 1000 i opet žive na visokoj nozi. Ovi su umislili da su neko i nešto i gledaju sa visoka ostali narod. Šljam grada Sarajeva i države i najveći razlog zašto ostali građani države imaju prezir prema svim Sarajlijama i gdje obični građanin grada ne može da dođe do izražaja zbog njih.
Hajvan

#113 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hajvan »

sve pobrojano imas u svakom sjedištu Kantona.
sad ce neko reci- a federalni, a drzavni sluzbenici.
Vecina i nije iz Sa.
Terorija je maliciozna, koliko god se slagao sa "činjenicom" da su buĐŽetlije SLJAM našeg društva.
U mojem svijetu definitivno jesu.
Johnny_x

#114 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Johnny_x »

Pazi Sarajevo je centar kantona federacije države. Svi ti nivoi imaju svoje institucije, dosta administracije. Vecina ljudi koja radi u tim institucijama je iz Sarajeva, mali dio njih je iz okolnih gradova(Visoko, Kakanj, Breza, Ilijaš, Pale, IS), što znaći da ih je mngoo uhljebljeno, imaju i ostali gradovi, ali to je ništa u odnosu na Sarajevo. Svi ti ljudi su strančki ljudi koji se ponašaju bahato prema ostalom narodu, nemaju ni zrnu poštovanja prema nama(sjetite se samo one što se olešila kobasicama). Jedan dobar primjer mi dao ortak vezano za buđet civilne zaštite opcina Vogosca i Centar i opcina Centar ima buđet civilne zaštite 10 puta veći Vogosca, a opcina Vogosca ima vecu teritoriju, pokrivenost šumama itd. Sjetite se samo požara u Konjicu gdje ljudi nisu imali srestava da ugase požare koji su buktali i bili prjetnja po ljudski život. Do toga ne bi došlo da su se pare ravnomjerno raspoređivale po potrebi, ali to u ovom sistemu nije moguce jer je ovim na vlasti u cilju da nekog uhljebi i da živi neko luksuszno. Sistem je kriv što stvara veliku razliku između siromašnih i bogatih, srednje klase gotovo da i nema, a bez srednje klase nema zdravog društva.
amko761

#115 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by amko761 »

Johnny_x wrote:Pazi Sarajevo je centar kantona federacije države. Svi ti nivoi imaju svoje institucije, dosta administracije. Vecina ljudi koja radi u tim institucijama je iz Sarajeva, mali dio njih je iz okolnih gradova(Visoko, Kakanj, Breza, Ilijaš, Pale, IS), što znaći da ih je mngoo uhljebljeno, imaju i ostali gradovi, ali to je ništa u odnosu na Sarajevo. Svi ti ljudi su strančki ljudi koji se ponašaju bahato prema ostalom narodu, nemaju ni zrnu poštovanja prema nama(sjetite se samo one što se olešila kobasicama). Jedan dobar primjer mi dao ortak vezano za buđet civilne zaštite opcina Vogosca i Centar i opcina Centar ima buđet civilne zaštite 10 puta veći Vogosca, a opcina Vogosca ima vecu teritoriju, pokrivenost šumama itd. Sjetite se samo požara u Konjicu gdje ljudi nisu imali srestava da ugase požare koji su buktali i bili prjetnja po ljudski život. Do toga ne bi došlo da su se pare ravnomjerno raspoređivale po potrebi, ali to u ovom sistemu nije moguce jer je ovim na vlasti u cilju da nekog uhljebi i da živi neko luksuszno. Sistem je kriv što stvara veliku razliku između siromašnih i bogatih, srednje klase gotovo da i nema, a bez srednje klase nema zdravog društva.
Veze ti nemaš, većina ljudi koja radi u institucijama nije iz Sarajeva.

Nema tu Sarajlija ni 5 %.
Johnny_x

#116 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Johnny_x »

amko761 wrote:

Jel misliš na Sarajlije ili "Sarajlije"? Ako i nisu iz Sarajeva onda sigurno stanuju tu i izlaze i taj luksuz se može vidjeti, čisto sumnjam da bi neko svaki dan dolazio iz Mostara ili Tuzle u SA na posao, mada mi je ovo malo vjerovatno, ne ide mi u pojam da neko ko je na poziciju ne uhljebi svog stranackog kolegu iz SA vec dovede nekog stranackog kolegu iz Tuzle. Slucaj GRAS je specijalan slucaj i on definitivno odstupa od ovog pravila.
lazni liberal

#117 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by lazni liberal »

Ta prica ti nema veze posto tacno je da bi trebalo da ima manje administracije i da bi mogao da se smanji njihov broj kao i da bi mogli da budu manje bahati ali u svakom glavnom gradu se nalazi drzavna administracija i postojanje administracije ne znaci da se pljackaju drugi gradovi ili gradjani i to nije bas pravi razlog da se mrzi glavni grad.
FreakyStyley

#118 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by FreakyStyley »

Luksuz na ulicama Sarajeva je posljedica novonastale, poslijeratne elite koja crpi pare iz drzave, bez ikakvih posljedica. Jel to tako tesko zakljucit? Nakon svakog rata dodje do zamjene elite, "k'o bi gori, sad je doli". Postoji cak i teorija da se svi ratovi vode upravo, u krajnjoj liniji, zbog toga.
Sva ta elita je, objektivno, jedan dosta mali krug ljudi. Druga je stvar sto su svi u Sarajevu, pa se ovdje ti koncentricni krugovi sire na siru porodicu, prijatelje, poznanike itd. Daleko od toga da ovdje svi dobro zive. Dobar si ako si podoban, a podoban postajes ili preko rodbine ili preko kriminalnih organizacija koje su integrisane u drzavu a nazivamo ih politickim strankama. Para, objektivno, nema, jer nema privrede i ne pravimo nikakve pare. Imamo porez, dijasporu i inozemne kredite. Znaci, od drzave se zivi. Pitanje je dokle. Oni su i unuke obezbijedili, mi se samo mozemo nadat da ce nas ocesat taj jedan koncentricni krug, nekako, pa da cemo imat normalan zivot, ali ova drzava nije drzava, a drustvo boluje od metastaziranog karcinoma.
Nije da nema sanse za vadionu, ali nema toga u skorijoj buducnosti.
FreakyStyley

#119 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by FreakyStyley »

JohnnyS wrote:U državi koja ima najveći postotak pušača u Europi, luksuz nisu restorani i ljetovanja nego cigarete. Ja otkako sam prestao pušiti ne idem samo na ljetovanja nego novce od cigareta usmjerim i na zimovanje...
Bas si puno pusio. Nemoj ni kafu pit, a smanji i sa hranom ubuduce, pa mozda na Maldive odes. :D
amko761

#120 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by amko761 »

Johnny_x wrote:
amko761 wrote:

Jel misliš na Sarajlije ili "Sarajlije"? Ako i nisu iz Sarajeva onda sigurno stanuju tu i izlaze i taj luksuz se može vidjeti, čisto sumnjam da bi neko svaki dan dolazio iz Mostara ili Tuzle u SA na posao, mada mi je ovo malo vjerovatno, ne ide mi u pojam da neko ko je na poziciju ne uhljebi svog stranackog kolegu iz SA vec dovede nekog stranackog kolegu iz Tuzle. Slucaj GRAS je specijalan slucaj i on definitivno odstupa od ovog pravila.
Mislim da nisu iz Sarajeva i za vikend idu u svoje gradove i sela i familija im je tamo i šalju im pare tamo itd.

I opet veze ti nemaš, samo svoje iz svog sela dovode. Gras ne odstupa ni od čega to je pravilo.

Ti si s Marsa izgleda šta li? :D
mayab

#121 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by mayab »

Vec sam slicno pisao na slicnu temu, a to je da se narod uglavnom odlucuje sta mu je prioritet u zivotu pa je nekima, eto, bitno da se vozi dobar auto i ima ajfon, a ostalo se krpi itd itd

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
FreakyStyley

#122 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by FreakyStyley »

mayab wrote:Vec sam slicno pisao na slicnu temu, a to je da se narod uglavnom odlucuje sta mu je prioritet u zivotu pa je nekima, eto, bitno da se vozi dobar auto i ima ajfon, a ostalo se krpi itd itd

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Naravno ima i toga. Pun qrac raje ima ajfon uzet na rate, a na njemu nikad kredita. To je vise neka mentalitetska odrednica, nego ista drugo.
Johnny_x

#123 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Johnny_x »

lazni liberal wrote:Ta prica ti nema veze posto tacno je da bi trebalo da ima manje administracije i da bi mogao da se smanji njihov broj kao i da bi mogli da budu manje bahati ali u svakom glavnom gradu se nalazi drzavna administracija i postojanje administracije ne znaci da se pljackaju drugi gradovi ili gradjani i to nije bas pravi razlog da se mrzi glavni grad.
Svaka država mora imati administraciju to svima treba biti jasno, ali problem u ovoj državi je taj što se adminstrativna mjesta izmišljaju i pozicije da bi se neko uhljebio i što dosta novca ide za njih.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#124 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Zviz »

Daj ljudi prekinite tako vam mile... pa neki od vas kao da zivite u bubnju! Da nije rata bilo ja mislim da bi moj stari danas bio glavna faca u Sarajevu. Eto toliko o danasnjim maherima i onima koji se pale na luksuz. 70ih je imao tri kuce, zemlje i stan u Sarajevu! 1983 prodao kucu sa nesto zemlje za 140.000DM, ta suma u to vrijeme je bila toliko vrijedna koliko danas 800.000KM! Stan nam oduzet a danas staj neko ko ga ima u svojim rukama ima jednu obicnu Q7 i zivi u Sokolovic koloniji. Mogu njega, to auto i taj stan da kupim eto koliko je uspio lopov u zivotu - a moji opet sa nule u stranoj drzavi kao postanari stekli veci kapital nego vlasnik hotela (rugla) HoLJivud! Zgadi mi se ova tema - luksuz imati dobro auto... sto onaj jedan rece jos malo pa ce biti i luksuz imati kiflu u ustima.

Kulturni i skolovani pobjegli iz SA ostali samo tadasnji lopovi i gangsteri a nato se jos rulje doselilo sa Kosova i Sandzaka. Ciganizacija hara gradom. Bilo jednom na radiu neka emisija oko romske djece i tako debata tece, ljudi pozivaju i daju svoje sugestije, misljenja, ogorcenja i sl. Kad jedan nazva i rece pa dana i Romi imaju X5-cu.

Sa parom covjek moze sve kupiti osim srece, a nju nemozes naci u Sarajevu da ga naopako okrenes.
Hajvan

#125 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hajvan »

Eki sad?!?
Svi vi što te otisli, ko biva te - kulturni, intelegentni, sposobni, pametni, imate sve zube u ustima, lijepi, poslovno nadareni, moralni i etični ste stubovi.

A svi mi sto smo ostali smo , ko biv- lopovi, nesposobni, fukara, moralna i etička bijeda, s par zuba u ustima, ružni....

Hvala.
:lol:
Post Reply