hrvatska-more
- Dozer
#101 Re: hrvatska-more
Moze i kartica, ali da imas s njom i svjez izvod na kojem se vidi stanje. Bar su meni to tako trazili i rekli.
-
benderr
#102 Re: hrvatska-more
Vidim kako se svi brinu oko prijenosa hrane preko granice.
Malo sam pokusao istraziti kakve su cijene kod vas i nasao ovu stranicu http://namirnice.ba/tip/brasno-secer-ulje/. I vidim kako i nije neka razlika u cijenama i zato mi nije jasno zasto se ljudi muce s tolikim natrpavanjem automobila hranom.
Kada razlika u cijeni kod vecine proizvoda nije ni 1 kn odnosno 0.25 KM. Stvarate sebi mozda nepotrebne neugodnosti na granici, a jos i pretrpavate automobil.
Malo sam pokusao istraziti kakve su cijene kod vas i nasao ovu stranicu http://namirnice.ba/tip/brasno-secer-ulje/. I vidim kako i nije neka razlika u cijenama i zato mi nije jasno zasto se ljudi muce s tolikim natrpavanjem automobila hranom.
Kada razlika u cijeni kod vecine proizvoda nije ni 1 kn odnosno 0.25 KM. Stvarate sebi mozda nepotrebne neugodnosti na granici, a jos i pretrpavate automobil.
-
ja progovorila
#103 Re: hrvatska-more
Kao i u svaku zemlju EU kad se ulazi pa tako i HR traze sve isto, ja sam hrvatica, dalmatinka iz HR sa prebivalistem u Sarajevu, pa su me u 3.mj. skinuli u Doljanima do, do..... auto su izvrnuli naopako, otvarali smo mobitele i higijenske uloske, hranu nisam ni imala osim poklona. u svaku drzavu EU kad sam isla trazili su i novac i sve ostalo, a ako neko ne zeli u HR na odmor sto sad, mislite da i hrvati u HR nisu ogorceni, ali tko ih pita "vezi konja gdje ti gazda kaze". Mozda sljedece godine bude nesto i drugacije, nadati se..... 
-
NeenaSa
#104 Re: hrvatska-more
Sto se hrane tice, definitivno, Hrvatska je skuplja.
Pogotovu Primorje.
Ulaskom u EU se nafurali i otud pregledi.
Sve ovisno od sluzbenika , ( da se ne varamo) gledanje tablica, imena prezimena i ostalih trica i kucina, isto kao onomad Slovenija.
P.s. Dosta Hrvata su isli u nabavku, npr. cigarete, kava, ... u BiH.
P.p.s. Tko kontrolira medjudrzavne koje su odavno clanice iste?
Znam za sporadicnu kontrolu, Njemacka - Poljska ,
Njemacka - 'Olandija
mislim, zna se zbog cega.
Tita m' iz reportaza.
Pogotovu Primorje.
Ulaskom u EU se nafurali i otud pregledi.
Sve ovisno od sluzbenika , ( da se ne varamo) gledanje tablica, imena prezimena i ostalih trica i kucina, isto kao onomad Slovenija.
P.s. Dosta Hrvata su isli u nabavku, npr. cigarete, kava, ... u BiH.
P.p.s. Tko kontrolira medjudrzavne koje su odavno clanice iste?
Znam za sporadicnu kontrolu, Njemacka - Poljska ,
Tita m' iz reportaza.
- scooby_dooby_doo
#105 Re: hrvatska-more
taman na plazu u vijetnam kad ono

-
NeenaSa
#106 Re: hrvatska-more
Euforija.ja progovorila wrote:Mozda sljedece godine bude nesto i drugacije, nadati se.....
Pa, udri po volji, zelji, naravno osobnoj ... sve pod krinkom zakona.
-
VjecitiStudent
#107 Re: hrvatska-more
Ovo je tek pocetak, tek cemo plakati sto jos decenijama necemo uci u EU.
- Pasiflora
#108 Re: hrvatska-more
Damir Hadžić: Bojim se da nosioci bh. pasoša neće moći prelaziti granicu sa Hrvatskom!
Sada imamo pravi problem. Koliko je matični broj životna priča, toliko je i potpisivanje Sporazuma o slobodnom prolasku kroz teritoriju Neuma i korištenju Luke Ploče
Nakon jedinstvenog matičnog broja (JMB), Bosna i Hercegovina se nalazi pred novim ozbiljnim problemom, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Hadžić.
Naime, Bosna i Hercegovina i Hrvatska bi danas u Bruxellesu trebali postići Sporazum o graničnim prijelazima kako bi se omogućio normalan promet ljudi i robe od 1. jula kada Hrvatska ulazi u Evropsku uniju (EU).
Bosanskohercegovačka delegacija trebala bi danas da parafira. Čak i ako se to desi, nije izvjesno kako će se dalje situacija razvijati u vezi s ovim problemom. Naime, sporazum bi nakon toga trebali ozvaničiti Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH.
Inače, vlasti BiH više od godinu dana nisu imenovale članove delegacije za pripremu i sklapanje sporazuma, zbog čega su stigla i upozorenja iz EU.
Hadžić za agenciju Anadolija ističe da je jutros u 9 sati trebala biti održana sjednica Vijeća ministara BiH. Dodaje kako sjednica nije održana ''mada smo mi došli na posao''. Obaviješteni su da sjednice nema iz poznatih razloga.
''Koliko je matični broj životna priča, toliko je i potpisivanje ovih sporazuma, posebno Sporazuma o slobodnom prolasku kroz teritoriju Neuma i korištenju Luke Ploče. To će u ovom trenutku biti jednako važno kao i pitanje matičnog broja. Zašto to govorim, jer nosioci pasoša BiH, ukoliko ne dođe do potpisivanja ovog sporazuma, što treba potvrditi Vijeće ministara BiH, neće moći prelaziti granicu sa EU, odnosno Hrvatskom. Samo vidimo u kakvoj se situaciji nalazimo i koliko je izlišno nadmudrivanje oko toga gdje će biti održana sjednica i način vezan za ono što je nova životna stvar'', rekao je Hadžić za agenciju Anadolija (AA).
Dodao je kako ''sada imamo pravi problem''.
''Danas će ministar Zlatko Lagumdžija na sastanku koji će održati sa kolegama, ministrima vanjskih poslova, imati problem i potrebu da izdejstvuje dodatnih deset dana kako bi mi na nivou Vijeća ministara BiH, svi odgovorni, došli do ova tri sporazum, odnosno saglasnosti. Time bi stvorili potrebne preduvjete da normaliziramo ovo pitanje. Jer, ono što će od 1. jula biti potpuna novina jeste da će BiH imati hiljadu kilometara granice sa EU'', dodao je Hadžić.
Na pitanje šta delegacija BiH koja je danas otputovala u Bruxelles uopće može dogovoriti, on je odgovorio da ''oni mogu dogovarati putno stvari, ali da postoji jedan zakonski uvjet, a to je da ove odluke potvrdi Vijeće ministara BiH''.
''Slično se desilo sa odlukom o JMBG jer se morala donijeti odluka oko koje nema saglasnosti. Sad ćemo, također, imati problem, ali ovdje moramo biti dodatno svjesni da Vijeće ministara BiH mora donositi odluke koje su u interesu države BiH. Ova zemlja svima mora biti na prvom mjestu'', kazao je Hadžić za agenciju Anadolija.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/851 ... tskom.html
Meni stvarno nije jasno... ma jeste: tip je nesposoban! Umjesto sto se vucao po Rigi sa gu**im haverom Zlajom, bolje bi mu bilo da je gledao kako da rijesi ovaj problem!
Sada imamo pravi problem. Koliko je matični broj životna priča, toliko je i potpisivanje Sporazuma o slobodnom prolasku kroz teritoriju Neuma i korištenju Luke Ploče
Nakon jedinstvenog matičnog broja (JMB), Bosna i Hercegovina se nalazi pred novim ozbiljnim problemom, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Hadžić.
Naime, Bosna i Hercegovina i Hrvatska bi danas u Bruxellesu trebali postići Sporazum o graničnim prijelazima kako bi se omogućio normalan promet ljudi i robe od 1. jula kada Hrvatska ulazi u Evropsku uniju (EU).
Bosanskohercegovačka delegacija trebala bi danas da parafira. Čak i ako se to desi, nije izvjesno kako će se dalje situacija razvijati u vezi s ovim problemom. Naime, sporazum bi nakon toga trebali ozvaničiti Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH.
Inače, vlasti BiH više od godinu dana nisu imenovale članove delegacije za pripremu i sklapanje sporazuma, zbog čega su stigla i upozorenja iz EU.
Hadžić za agenciju Anadolija ističe da je jutros u 9 sati trebala biti održana sjednica Vijeća ministara BiH. Dodaje kako sjednica nije održana ''mada smo mi došli na posao''. Obaviješteni su da sjednice nema iz poznatih razloga.
''Koliko je matični broj životna priča, toliko je i potpisivanje ovih sporazuma, posebno Sporazuma o slobodnom prolasku kroz teritoriju Neuma i korištenju Luke Ploče. To će u ovom trenutku biti jednako važno kao i pitanje matičnog broja. Zašto to govorim, jer nosioci pasoša BiH, ukoliko ne dođe do potpisivanja ovog sporazuma, što treba potvrditi Vijeće ministara BiH, neće moći prelaziti granicu sa EU, odnosno Hrvatskom. Samo vidimo u kakvoj se situaciji nalazimo i koliko je izlišno nadmudrivanje oko toga gdje će biti održana sjednica i način vezan za ono što je nova životna stvar'', rekao je Hadžić za agenciju Anadolija (AA).
Dodao je kako ''sada imamo pravi problem''.
''Danas će ministar Zlatko Lagumdžija na sastanku koji će održati sa kolegama, ministrima vanjskih poslova, imati problem i potrebu da izdejstvuje dodatnih deset dana kako bi mi na nivou Vijeća ministara BiH, svi odgovorni, došli do ova tri sporazum, odnosno saglasnosti. Time bi stvorili potrebne preduvjete da normaliziramo ovo pitanje. Jer, ono što će od 1. jula biti potpuna novina jeste da će BiH imati hiljadu kilometara granice sa EU'', dodao je Hadžić.
Na pitanje šta delegacija BiH koja je danas otputovala u Bruxelles uopće može dogovoriti, on je odgovorio da ''oni mogu dogovarati putno stvari, ali da postoji jedan zakonski uvjet, a to je da ove odluke potvrdi Vijeće ministara BiH''.
''Slično se desilo sa odlukom o JMBG jer se morala donijeti odluka oko koje nema saglasnosti. Sad ćemo, također, imati problem, ali ovdje moramo biti dodatno svjesni da Vijeće ministara BiH mora donositi odluke koje su u interesu države BiH. Ova zemlja svima mora biti na prvom mjestu'', kazao je Hadžić za agenciju Anadolija.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/851 ... tskom.html
Meni stvarno nije jasno... ma jeste: tip je nesposoban! Umjesto sto se vucao po Rigi sa gu**im haverom Zlajom, bolje bi mu bilo da je gledao kako da rijesi ovaj problem!
- kockica_kockica
#109 Re: hrvatska-more
Nekad sam vjerovala u Izbore i to da se izborima moze napraviti promjena... i da mozemo izaci iz ove crne rupe od drzave....
Medjutim, kako vrijeme odmice ja vidim da je ovo crna rupa bez dna... politicari se preljevaju iz jedne stranke u drugu kao sto se preljeva iz supljeg u prazno...
Ove godine .. preko Svitave svintati u Neum ... pa ko ne voli Neum i BH turizam, onda Turska, Grcka, Albanija, Crna Gora... a ako se nema .. onda moze i lavor na balkonu (ko ima balkon)...

Medjutim, kako vrijeme odmice ja vidim da je ovo crna rupa bez dna... politicari se preljevaju iz jedne stranke u drugu kao sto se preljeva iz supljeg u prazno...
Ove godine .. preko Svitave svintati u Neum ... pa ko ne voli Neum i BH turizam, onda Turska, Grcka, Albanija, Crna Gora... a ako se nema .. onda moze i lavor na balkonu (ko ima balkon)...
-
Forsaken
#110 Re: hrvatska-more
jel ovo znaci da ce svi prelazi prema Hr biti zatvoreni i neprohodni za sve? Sta ako hocu da idem u Sloveniju ili Austriju recimo?
-
ivannn
#111 Re: hrvatska-more
ovo je kao prvo neinformiranost ovog tko je napisao članak, vizna politika svih država je članica ista, ne može jedna država donositi samostalne odlukeForsaken wrote:jel ovo znaci da ce svi prelazi prema Hr biti zatvoreni i neprohodni za sve? Sta ako hocu da idem u Sloveniju ili Austriju recimo?
nikakve se granice ne zatvaraju, to što piše je laž
jedino ako problemi oko jmbg ne uzrokuju neke druge poput viza http://www.klix.ba/vijesti/bih/inzko-bi ... /130605010
-
billythekid
#112 Re: hrvatska-more
dva ljetovanja u crnoj gori do sada.
prvi put pobjegli glavom bez obzira nakon drugog dana jer nije bilo vode na cesmama (budva). bilo je to negdjje 2005.
drugi put isto budva prije dvije godine. sasvim druga prica. problem s vodom rijesen. nocni zivot odlican. jedina mana je sto je budvanska plaza bezveze(pretrpana) pa smo se svaki dan vozili do obliznjih (koje su super). uglavnom pjescane. hlada nema "zglave", pa je preporucljivo iznajmiti lezaljku i suncobran. na pojedinim "elitnim" plazama se cak placa i rezervacija za lezaljke.
hrana je dobra. porcije velike. naravno, ako ne jedes svinjetinu, malo pripaziti.
i ono najvaznije - smjestaj je MNOOOgooo jeftiniji nego u HR a bolji. zgrade su nove i za 50-ak eura po danu mozes dobiti apartman sa LCD-om, klimom, kuhinjom....
uostalom googlaj "apartmani crna gora" pa ce se sve samo kazati.
prvi put pobjegli glavom bez obzira nakon drugog dana jer nije bilo vode na cesmama (budva). bilo je to negdjje 2005.
drugi put isto budva prije dvije godine. sasvim druga prica. problem s vodom rijesen. nocni zivot odlican. jedina mana je sto je budvanska plaza bezveze(pretrpana) pa smo se svaki dan vozili do obliznjih (koje su super). uglavnom pjescane. hlada nema "zglave", pa je preporucljivo iznajmiti lezaljku i suncobran. na pojedinim "elitnim" plazama se cak placa i rezervacija za lezaljke.
hrana je dobra. porcije velike. naravno, ako ne jedes svinjetinu, malo pripaziti.
i ono najvaznije - smjestaj je MNOOOgooo jeftiniji nego u HR a bolji. zgrade su nove i za 50-ak eura po danu mozes dobiti apartman sa LCD-om, klimom, kuhinjom....
- Butmiran
#113 Re: hrvatska-more
Ma Budva je za one sa malo dubljim džepom, iskreno.billythekid wrote:dva ljetovanja u crnoj gori do sada.
- Banksy
#114 Re: hrvatska-more
Dodatnih deset dana za nešto što se znalo 10 godina ...Pasiflora wrote:
Damir Hadžić: Bojim se da nosioci bh. pasoša neće moći prelaziti granicu sa Hrvatskom!
-
VjecitiStudent
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#116 Re: hrvatska-more
Hrvastka ulazi u "EU" a slovenija im udarila zabranu da slobadan rad kao drugim clanicama EU. Za naredne dvije godine drzavljani uz mogucnos produzenja odluke, Hrvatski drzavljani ce biti tretirani, kad je u pitanju posao, po jednakim zankonima koji vaze za gradjanje drzava cija drzava nije clanica EU.
Tu odluku je donjela vlada Repbulike Slovenije kako bi sacuvala vastito radno trziste. Ta kopanja i to, tog je uvijek bilo, ja nebi previse o tim stvarima razmisljao, HR nije clanica unije kao sto je Slovenija ili Austrija, Schengen nema jer im je suplja granica ko sir a ni Bosna spada u rizicne drzave
Taj schengen se nece premaket ni do 2025 godine. Rumuni i bugari su vec u uniji nekih 7 godina pa nista. Danas u medijima citam kako dansak hoce da smanji broj litvanaca, poljaka, bugara, madjara i romuna i zeli slican zakon da uvede, te zbog porata kriminaliteta u pojedinim komunama na 180% zele privremeno da postave granicu zbog suzbijanja organizovanog kriminala. Tako da ljui jest da ce HR kontrolirati ali da ljudi nema iz Bosne te plaze bi bili polu puste. Cujes po jezilu recimo u Makarskoj ko dominira. Drugo je istra tamo stvarno su jezici poput slovenackog i njemackog najdominatniji ali sve dugo je 2/3 BiH 1/3 sve ostalo.
-
kakavdanakneiskustvu
#117 Re: hrvatska-more
kockica_kockica wrote:Pa hrana se ne moze prenositi
Steka cigara i kutija koja je otvorena
Cini mi se litar zestokog pica
1 kg kafe ili tako nesto
Sto se tice namirnica osim sendvica koji je za taj dan putovanja ne moze nista... Mislim da EU ima stroga pravila oko ovoga da nista sto nije iz EU ne moze uci u EU...
a iz EU ući u državu koja nije u EU?
-
kakavdanakneiskustvu
#118 Re: hrvatska-more
Dozer wrote:Moze i kartica, ali da imas s njom i svjez izvod na kojem se vidi stanje. Bar su meni to tako trazili i rekli.
šta oni koji samo žele proći kroz hrvatsku?
- rajvoSa0
#119 Re: hrvatska-more
Ne baš. Evo ja bio u okolini makarske (Tučepi), domaćih najviše, onda Njemci, Česi, Slovaci, Poljaci, Šveđani, naravno i naših ima dosta.Zviz wrote:Cujes po jezilu recimo u Makarskoj ko dominira. Drugo je istra tamo stvarno su jezici poput slovenackog i njemackog najdominatniji ali sve dugo je 2/3 BiH 1/3 sve ostalo.
Samo nisam baš uspio pohvatati i skontati, jesu Tučepi iz perspektive jednog Njemca/Šveđanina ljetovalište za nižu klasu? kako u njihovim zemljama slove Tučepi gdje je ljeti čovjek na čovjeku od gužve....
-
FreakyStyley
#120 Re: hrvatska-more
Jebat ih. Ionako necu imat para za remo.

-
Sharif
#121 Re: hrvatska-more
Ako gledas po cijenama nebih bas rekao da su za nizu klasu. Recimo hoteli u Podgori kraj Tucepa su "svi" zakupljeni od Apollo (danci,svede, norvezani etc) i uvijek je puno.rajvoSa0 wrote:Ne baš. Evo ja bio u okolini makarske (Tučepi), domaćih najviše, onda Njemci, Česi, Slovaci, Poljaci, Šveđani, naravno i naših ima dosta.Zviz wrote:Cujes po jezilu recimo u Makarskoj ko dominira. Drugo je istra tamo stvarno su jezici poput slovenackog i njemackog najdominatniji ali sve dugo je 2/3 BiH 1/3 sve ostalo.
Samo nisam baš uspio pohvatati i skontati, jesu Tučepi iz perspektive jednog Njemca/Šveđanina ljetovalište za nižu klasu? kako u njihovim zemljama slove Tučepi gdje je ljeti čovjek na čovjeku od gužve....
A kao primjer mogu ti dati da charter (avion+hotel+dorucak), 2 sedmice u okej hotel (4*) za 2 odraslih i 2 je djece izadje oko 40000-45000 Svedskih kruna, sto je odprilike 4900 eura. To uposte nije malo para i definitivno nije "niza klasa". I u 2 sedmice racunaj jos mozda 1000 eura troskova.
Evo recimo primjer cjena:
http://ksb.apollo.se/cgi-bin/ksb.cgi/ww ... b4a1260e38
-
crnoplavo
-
pearlica
#123 Re: hrvatska-more
Pa to su neke standardne cijene za jednu cetvoroclanu familiju 2 sedmice u vrh sezone isao u Hrvatsku, Spaniju, Italiju, Portugal... nije bas neka razlika. A skupoca ovisi od hotelske ponude ne od mjesta niti zemlje.Sharif wrote:
A kao primjer mogu ti dati da charter (avion+hotel+dorucak), 2 sedmice u okej hotel (4*) za 2 odraslih i 2 je djece izadje oko 40000-45000 Svedskih kruna, sto je odprilike 4900 eura. To uposte nije malo para i definitivno nije "niza klasa". I u 2 sedmice racunaj jos mozda 1000 eura troskova.
Evo recimo primjer cjena:
http://ksb.apollo.se/cgi-bin/ksb.cgi/ww ... b4a1260e38
Inace ono sto sam cula od stranaca to je da se velikoj vecini hrvatska obala ne svida zbog sljunka, zato vecina ode jednom i nikada vise jer preferiraju sitni pijesak u Spaniji. Ima i onih kojima sljunak ne smeta ali one koje sam ja srela odu jednom u Hr kao sve super divno krasno ali se ne vracaju. Dok recimo u Spaniju idu svake godine redovno.... tako da
- uglavnomja
#124 Re: hrvatska-more
nije to na moru, kostajnica, bivsi muz ubio bivsu zenu i njenog novog prijatelja
-
crnoplavo
#125 Re: hrvatska-more
danas ovdje sutra ondje prekosutra svugdje, nigjde siguran, a doso covjek da se odmori...uglavnomja wrote:
nije to na moru, kostajnica, bivsi muz ubio bivsu zenu i njenog novog prijatelja