Ništa nisam upisao nit se informisao vise, idem za sad jezik zavrsavam A2 pa dok bude ova pauza ljetna vidjet cu i ispitat cu sve, kako sam se ja raspitao, polozi se razlika predmeta isto kao i u drugim skolama, dobije se diploma i odradi se nesto vremena pripravnicki sa potvrdom od tog centra u domu ili u bolnici, tako mi je jedan objasnio, i kad sam zvao rekao mi je da su te diplome priznate i da je ministarstvo obrazovanja odobrilo njima tom centru doskolovavanje i prekvalifikaciju i sve je to regularno, samo je jedna stvar sto me brine, ako naprimjer ja odem u austriju i krenem da nostrifikujem diplomu da je oni ne odobre, sa tim nisam upoznat, da mi je da nadjem nekog ko je zavrsio tako u ovim centrima vanredno i zaposlio se tamo, ali za sad nisam uspio..myamaja wrote:pozz denkan, de mi reci da li si na kraju upisao tu skolu u zivinicama ili gracanici ili saznao nesto vise o njima mozda? razmiljam upisati neku prekvalifikaciju u zivinicama u toj skoli pa me bas zanima da li je sve legalno i regularno, jel se priznaju skole, unose u radnu knjizicu itd.. pozzdenkan wrote:Pozdrav Damire, tako je to su privatne skole i centri koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja TK, i kada sam zvao ove u centru rekli su mi da je to isto kao da zavrsim bilo koju drugu skolu drzavnu skolu, te da to provjerim u ministarstvu ovim rjecima su mi rekli, u tim centrima imaju i drugi smjerovi medicinski tehnicar opsti smjer, i da se konstantno vrsi upis i da mogu da polazem tu razliku u junskom roku, ja bi upisao u medicinskoj ali ako moram cekati do septembra to je problem, gledao sam upravo stranicu i javicu im se da to provjerim kad sta i kako.. Hvala ti na odgovoru i uputi.
Ja sam negdje procito da se ne priznaju nikakvi kursevi za njegovatelja,vec da moras imati zavrsenu drzavnu srednju medicinsku skolu opceg smijera.Ti centri su koliko ja vidim kao neke privatne skole.Ako si u TK,imas srednju medicinsku skolu u Tuzli,kod njih mozes poloziti razliku predmeta,i to se priznaje u Njemackoj.Samo sto je upis tek u septembru,koliko mi je poznato.Imas njihovu stranicu na netu,pa malo pogledaj.
Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
-
denkan
#101 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
-
myamaja
#102 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ništa nisam upisao nit se informisao vise, idem za sad jezik zavrsavam A2 pa dok bude ova pauza ljetna vidjet cu i ispitat cu sve, kako sam se ja raspitao, polozi se razlika predmeta isto kao i u drugim skolama, dobije se diploma i odradi se nesto vremena pripravnicki sa potvrdom od tog centra u domu ili u bolnici, tako mi je jedan objasnio, i kad sam zvao rekao mi je da su te diplome priznate i da je ministarstvo obrazovanja odobrilo njima tom centru doskolovavanje i prekvalifikaciju i sve je to regularno, samo je jedna stvar sto me brine, ako naprimjer ja odem u austriju i krenem da nostrifikujem diplomu da je oni ne odobre, sa tim nisam upoznat, da mi je da nadjem nekog ko je zavrsio tako u ovim centrima vanredno i zaposlio se tamo, ali za sad nisam uspio..[/quote]
eh, upravo to i mene brine.. iako ustvari ni redovne medicinske skole , drzavne , koje su zavrsene kod nas u BIH nisu skroz priznate.. prijateljica sa zavrsenom med skolom otisla je ona u njemacku, pocela radit dok je cekala "priznavanje diplome" kao pomocni njegovatelj , i nakon par mjeseci dobila rjesenje da se mora "doskolovat" , pa je onda tamo u njemackoj isla uz rad i u skolu jos jednu godinu i tek tad polagala kod njih ponovo za zvanje med sestre.. tako da ja mislim da ako te i stom skolom poslodavac zeli zaposlit mozes dobit i radnu i boravisnu dozvolu i pocet radit kao pomocnik dok se provjerava kvalifikacija koliko je priznata..
eh, upravo to i mene brine.. iako ustvari ni redovne medicinske skole , drzavne , koje su zavrsene kod nas u BIH nisu skroz priznate.. prijateljica sa zavrsenom med skolom otisla je ona u njemacku, pocela radit dok je cekala "priznavanje diplome" kao pomocni njegovatelj , i nakon par mjeseci dobila rjesenje da se mora "doskolovat" , pa je onda tamo u njemackoj isla uz rad i u skolu jos jednu godinu i tek tad polagala kod njih ponovo za zvanje med sestre.. tako da ja mislim da ako te i stom skolom poslodavac zeli zaposlit mozes dobit i radnu i boravisnu dozvolu i pocet radit kao pomocnik dok se provjerava kvalifikacija koliko je priznata..
- BFD_Yoe
#103 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ljudi kakvo posredovanje ili nešto slično, najbolje je sami preko neta i email, sve dogovorite, ne treba vam niko, najbolje kad sami sebi nađete više vama u džep.
-
Ana_1986
#104 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Da li je moguce otici u Njemacku sa zavrsenom trogodisnjom skolom za njegovateljicu?
Hvala!
Hvala!
-
Ana_1986
#105 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
BFD_Yoe wrote:Ljudi kakvo posredovanje ili nešto slično, najbolje je sami preko neta i email, sve dogovorite, ne treba vam niko, najbolje kad sami sebi nađete više vama u džep.
Je li moguce naci samostalno posao ako imas BiH pasos?
Last edited by Ana_1986 on 01/06/2014 20:24, edited 1 time in total.
- muminovic
#106 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Naravno, jako im nedostaje tog kadra, samo ako volis da radis i strucna si.Ana_1986 wrote:BFD_Yoe wrote:Ljudi kakvo posredovanje ili nešto slično, najbolje je sami preko neta i email, sve dogovorite, ne treba vam niko, najbolje kad sami sebi nađete više vama u džep.
Uglavnom kazu da su u Njemackoj pozitivno iznenadjeni nasim medicinarima, kazu da rade poslove jako dobro i strucno
- BFD_Yoe
#107 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ana_1986 wrote:BFD_Yoe wrote:Ljudi kakvo posredovanje ili nešto slično, najbolje je sami preko neta i email, sve dogovorite, ne treba vam niko, najbolje kad sami sebi nađete više vama u džep.
Naravno da je moguće, najvažnije deficitarno zanimanje i B1, što se mene tiče ja sam medicinar, ali nemam B1 poznavanja njemačkog jezika, kada sam počeo učiti znao sam napisati pozdrav i da tražim posao, javilo mi se dosta staračkih domova i bolnica, jer sam bio dobar učenik u školi, i naravno prevo diplome i svjedočanstva i slao u prilogu u emailu, od svih kojima sam poslao molbe 80% mi se javilo. Počeo sam učiti njemački prije 4-5 mjeseci ali ne baš užurbano i ne preko kurseva ali sam prezadovoljan, ali opet nedovoljno za b1. Naravno jedna bolnica mi je ponudila ugovor i rekla kada položim B1 da idem raditi za njih, eh sad da ti napišem dalje naravno bosanac nebi bio bosanac kada nebi nesto iskopao, tako da možeš otići za male pare ali učiti jezik i imati vizu, ali naravno bez certifikata jezika FSJ-Das Freiwillige Soziale Jahr za osobe mlađe od 27 i BFD-Bundesfreiwilligendienst za starije od 27. Ako imaš B1 onda si ovo gore džaba čitala, imaš veće šanse od mene za
-
Ana_1986
#108 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Hvala ti! Pomogao si mi. Posjedujem znanje njemackog ,trebam samo izaci na test i to sam mislila b2 ili c1.Ako ti treba pomoc oko njemackog javi se slobodno.Nisam Njemica ,nisam zivjela tamo ali ga znam.BFD_Yoe wrote:Ana_1986 wrote:BFD_Yoe wrote:Ljudi kakvo posredovanje ili nešto slično, najbolje je sami preko neta i email, sve dogovorite, ne treba vam niko, najbolje kad sami sebi nađete više vama u džep.
Naravno da je moguće, najvažnije deficitarno zanimanje i B1, što se mene tiče ja sam medicinar, ali nemam B1 poznavanja njemačkog jezika, kada sam počeo učiti znao sam napisati pozdrav i da tražim posao, javilo mi se dosta staračkih domova i bolnica, jer sam bio dobar učenik u školi, i naravno prevo diplome i svjedočanstva i slao u prilogu u emailu, od svih kojima sam poslao molbe 80% mi se javilo. Počeo sam učiti njemački prije 4-5 mjeseci ali ne baš užurbano i ne preko kurseva ali sam prezadovoljan, ali opet nedovoljno za b1. Naravno jedna bolnica mi je ponudila ugovor i rekla kada položim B1 da idem raditi za njih, eh sad da ti napišem dalje naravno bosanac nebi bio bosanac kada nebi nesto iskopao, tako da možeš otići za male pare ali učiti jezik i imati vizu, ali naravno bez certifikata jezika FSJ-Das Freiwillige Soziale Jahr za osobe mlađe od 27 i BFD-Bundesfreiwilligendienst za starije od 27. Ako imaš B1 onda si ovo gore džaba čitala, imaš veće šanse od mene za. A što se tiče trogodišnje, jest, ali tamo ćeš moći biti samo njegovateljica kad završiš priznavanje diplome, da bi bila medicinar ili nešto slično morat ćeš završiti tamo školu. Znači znam sve tačno kako do Austrije i Njemačke sa deficitarnim zanimanja, ako te šta interesuje, slobodno pitaj.
E sad znas li nesto o tome da li se priznaje prekvalifikacija u privatnim skolama ?
- BFD_Yoe
#109 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Poslao sam ti u ppAna_1986 wrote: Hvala ti! Pomogao si mi. Posjedujem znanje njemackog ,trebam samo izaci na test i to sam mislila b2 ili c1.Ako ti treba pomoc oko njemackog javi se slobodno.Nisam Njemica ,nisam zivjela tamo ali ga znam.
E sad znas li nesto o tome da li se priznaje prekvalifikacija u privatnim skolama ?
-
proud
#110 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Može li malo detaljnije ovo oko vanrednog završavanja sr. medicinske (opći smjer)??? Msm, ako nije problemBFD_Yoe wrote:Ana_1986 wrote:BFD_Yoe wrote:Ljudi kakvo posredovanje ili nešto slično, najbolje je sami preko neta i email, sve dogovorite, ne treba vam niko, najbolje kad sami sebi nađete više vama u džep.
Naravno da je moguće, najvažnije deficitarno zanimanje i B1, što se mene tiče ja sam medicinar, ali nemam B1 poznavanja njemačkog jezika, kada sam počeo učiti znao sam napisati pozdrav i da tražim posao, javilo mi se dosta staračkih domova i bolnica, jer sam bio dobar učenik u školi, i naravno prevo diplome i svjedočanstva i slao u prilogu u emailu, od svih kojima sam poslao molbe 80% mi se javilo. Počeo sam učiti njemački prije 4-5 mjeseci ali ne baš užurbano i ne preko kurseva ali sam prezadovoljan, ali opet nedovoljno za b1. Naravno jedna bolnica mi je ponudila ugovor i rekla kada položim B1 da idem raditi za njih, eh sad da ti napišem dalje naravno bosanac nebi bio bosanac kada nebi nesto iskopao, tako da možeš otići za male pare ali učiti jezik i imati vizu, ali naravno bez certifikata jezika FSJ-Das Freiwillige Soziale Jahr za osobe mlađe od 27 i BFD-Bundesfreiwilligendienst za starije od 27. Ako imaš B1 onda si ovo gore džaba čitala, imaš veće šanse od mene za. A što se tiče trogodišnje, jest, ali tamo ćeš moći biti samo njegovateljica kad završiš priznavanje diplome, da bi bila medicinar ili nešto slično morat ćeš završiti tamo školu. Znači znam sve tačno kako do Austrije i Njemačke sa deficitarnim zanimanja, ako te šta interesuje, slobodno pitaj.
Ima nas još koji smo tako tako završili i pokušavamo da se kakve nafake u toj Njemačkoj dosinemo, pa me zanima ovaj dio gdje kažeš da se ne priznaje?? Šta se ne priznaje?? U Agenciji za rad i zapošljavanje koja posreduje u ovim slučajevima kažu da svaka diploma (srednje medicinske) u BiH, što znači i privatne škole pored državnih, a koje imaju potrebne dozvole, je jednako tako priznata i u Njemačkoj. Provjere su rađene, i to je zvaničan stav. I naravno B1 certifikat je pod must! Sad me malo zbunjuje ova tvoja priča.
Al zato, koliko mi je poznato, nakon 6 mjeseci rada tamo, polažeš neku kao razliku predmeta, i to je čini mi se ekvivalent njihovog medicinskog tehničara? Nakon toga te priznaju 1/1 i stručno, a Boga mi i platežno.
A dotle, tj. tih prvih 6 mjeseci radiš više kao njegovatelj.
Može i u pp, nisam antiprotivan.
Vielen Dank!
- BFD_Yoe
#111 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Sve to stoji druže moj, svaka je priznata, nisam rekao da nije, evo ti primjer: Moja kolegica završila smjer ne znam kako se tačno zove u Tuzli u medicinskoj školi za babicu, kroz godinu u istoj školi završila prekvalifikaciju u Opći ili ti Opšti, otišla u njemačku, primili je, ali kada je trebala da bude medicinska sestra ili ti njihova krankenschwester, rekli ako želi da bude i ostane mora upisati tamo školu, završila je tri godine još jedna joj ostala, znači maksimalno tamo možeš biti sa prekvalifikacijom njegovatelj, drugi moj prijatelj završio gimnaziju, ide prekvalifikaciju u privatnoj školi za njegovatelja, i tamo u D će moći biti samo njegovatelj. A što se tiče tih 6 mjeseci kako ja znam samo ako si redovno završio srednju medicinsku Opći smjer. I treba naći posao u Bolnici ako misliš Anerkennung raditi za krankenschwester i ne može svaka bolnica, a ako počneš raditi u staračkom domu, i tu svaki dom ne može da ti pruži taj annerkennung, koji je u ovom slučaju za krankenschwesterhelfer, ja bi volio da ja griješim, ali sretno.proud wrote: Može li malo detaljnije ovo oko vanrednog završavanja sr. medicinske (opći smjer)??? Msm, ako nije problem![]()
Ima nas još koji smo tako tako završili i pokušavamo da se kakve nafake u toj Njemačkoj dosinemo, pa me zanima ovaj dio gdje kažeš da se ne priznaje?? Šta se ne priznaje?? U Agenciji za rad i zapošljavanje koja posreduje u ovim slučajevima kažu da svaka diploma (srednje medicinske) u BiH, što znači i privatne škole pored državnih, a koje imaju potrebne dozvole, je jednako tako priznata i u Njemačkoj. Provjere su rađene, i to je zvaničan stav. I naravno B1 certifikat je pod must! Sad me malo zbunjuje ova tvoja priča.
Al zato, koliko mi je poznato, nakon 6 mjeseci rada tamo, polažeš neku kao razliku predmeta, i to je čini mi se ekvivalent njihovog medicinskog tehničara? Nakon toga te priznaju 1/1 i stručno, a Boga mi i platežno.![]()
A dotle, tj. tih prvih 6 mjeseci radiš više kao njegovatelj.
Može i u pp, nisam antiprotivan.
Vielen Dank!
P.S.
I bolje sam sebi tražiti preko interneta, nego preko agencija, samo da ti taj info dam.
- Kuna
#112 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Pozdrav svima, evo da i ja koju napisem, mozda nekom bude od pomoci. Moja zena je vec u procesu priznavanja nase medicinske skole. Bez dobrog znanja jezika i polozenog drzavnog ispita nema nista od posla ako zelite raditi kao medicinska sestra. Za njegovateljice neznam, ali za medicinsku sestru njoj su trazili minimalno B2 sa Goethea. Moj vam je savjet da ne idete niposto preko nasih "posrednika" imate internet i sami trazite poslodavca. Dok se svi papiri izganjaju treba vremena a Boga mi i para. Kad je slala svoju dokumentaciju imala je blizu 30-ak papira, a zamislite da je to sve trebalo prevesti na njemacki. Ne zelim nikoga razocarati, posla se moze naci i trazite ga sami. A isto tako sa papirologijom se moze izaci na kraj. 
Last edited by Kuna on 10/06/2014 15:13, edited 1 time in total.
-
Zazaaa
#113 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ima li neko da je otisao tamo samo sa srednjom med.skolom bez pripravnickog da radi kao altenpflegerhelfer??? to me zanima, jer ako mi ne treba drzavni ispit da ne radim dzaba, oduzima mi vr a ne zelim raditi kao krankenschwester samo kao pfleger u starackom domu??? molim ako neko zna iz pozdanih izvora da napise, hvala unaprijed
- muminovic
#114 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Bh. radnike osim Njemačke traže i Slovenija, Austrija, Švicarska, Turska...
Nedavno su pojedini mediji objavili kako posao njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u Njemačkoj prolaze pakao, te kako su za 1.000 eura prinuđene raditi kao robovi. Međutim, kako je za novinsku agenciju Patria potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, njegovateljice iz BiH nemaju takva iskustva, a prošle godine objavljena su dva poziva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj.
Foto: DW
"Prvi poziv za program Triple Win objavljen je u aprilu na koji se, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, prijavilo 304 kandidata. U oktobru je objavljen drugi javni poziv još uvijek je otvoren, a do sada se prijavilo 160 osoba od kojih je 137 ušlo u program. Broj ljudi koji je zaključio ugovore i otišao u Njamačku je nešto veći od 50", kaže Boris Pupić iz Agencije za zapošljavanje i rad.
Kada se radi o zapošljavanju kod poznatog poslodavca sa krajem februara 341 kandidat se prijavio na ovaj program. Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, a za 22 kandidata su došle odbijenice.
"Mi smo u Agenciji dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili", dodao je Pupić.
Trenutno sa Njemačkom imamo samo Dogovor o posredovanju srednjeg medicinskog osoblja na poslovima zdravstvene njege. Pored ovoga najviše zapošljavanja ide prema Sloveniji sa kojom imamo međudržavni Sporazum o zapošljavanju od 1. marta i za ovih godinu dana nešto više od 1.000 naših građana je dobilo poslove u Sloveniji.
"Najčešće su to oglasi za vozače, varioce, zidare, bravare, različite montere, električare i sl. Pored Slovenije objavljujemo i druge oglase kada se javi poslodavac sa konkretnom ponudom radnih mjesta, ali taj broj nije neki veliki i radi se o svega desetak oglasa u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Turskoj i slično", dodao je Pupić.
Nedavno su pojedini mediji objavili kako posao njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u Njemačkoj prolaze pakao, te kako su za 1.000 eura prinuđene raditi kao robovi. Međutim, kako je za novinsku agenciju Patria potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, njegovateljice iz BiH nemaju takva iskustva, a prošle godine objavljena su dva poziva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj.
Foto: DW
"Prvi poziv za program Triple Win objavljen je u aprilu na koji se, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, prijavilo 304 kandidata. U oktobru je objavljen drugi javni poziv još uvijek je otvoren, a do sada se prijavilo 160 osoba od kojih je 137 ušlo u program. Broj ljudi koji je zaključio ugovore i otišao u Njamačku je nešto veći od 50", kaže Boris Pupić iz Agencije za zapošljavanje i rad.
Kada se radi o zapošljavanju kod poznatog poslodavca sa krajem februara 341 kandidat se prijavio na ovaj program. Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, a za 22 kandidata su došle odbijenice.
"Mi smo u Agenciji dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili", dodao je Pupić.
Trenutno sa Njemačkom imamo samo Dogovor o posredovanju srednjeg medicinskog osoblja na poslovima zdravstvene njege. Pored ovoga najviše zapošljavanja ide prema Sloveniji sa kojom imamo međudržavni Sporazum o zapošljavanju od 1. marta i za ovih godinu dana nešto više od 1.000 naših građana je dobilo poslove u Sloveniji.
"Najčešće su to oglasi za vozače, varioce, zidare, bravare, različite montere, električare i sl. Pored Slovenije objavljujemo i druge oglase kada se javi poslodavac sa konkretnom ponudom radnih mjesta, ali taj broj nije neki veliki i radi se o svega desetak oglasa u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Turskoj i slično", dodao je Pupić.
-
reuf i minka
#115 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ja još uvijek nisam otišao, ali mogu ti napisati ono što ja znam, valjda ti pomogne.Zazaaa wrote:Ima li neko da je otisao tamo samo sa srednjom med.skolom bez pripravnickog da radi kao altenpflegerhelfer??? to me zanima, jer ako mi ne treba drzavni ispit da ne radim dzaba, oduzima mi vr a ne zelim raditi kao krankenschwester samo kao pfleger u starackom domu??? molim ako neko zna iz pozdanih izvora da napise, hvala unaprijed
Mene niko nije ni pitao za pripravnički staž i državni ispit. Da bih tamo bio priznati medicinski tehničar moram ići na kurs (časovi teorije i praksa u bolnici) 6 mjeseci i na kraju položiti usmeni ispit. Ja mislim da bi i ti morao ići na neku obuku za Krankenpflegehelfer koja traje oko mjesec dana (tako su barem meni rekli). Ako si završio medicinsku školu trebao bi da imaš sve potrebne dokumente koje samo prevedeš na njemački i šalješ one koje budu tražili. Trebat će ti i B2 certifikat o poznavanju njemačkog jezika.
Sve troškove za kurs, smještaj i ostalo snosiš ti.
-
Deutsch_Student
#116 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Čekaj malo ne pratim te, de molim te reci mi od kad traže b2 do februara ove godine su tražili b1, znam tačno jer sam zvao njemačku ambasadu i pitao, rekli su mi njegovatelj ili medicinar sve jedno b1, molim te od kud sad b2, moj prijatelj dobio vizu prije jedan mjesec sa b1, mislim gdje si to saznao.reuf i minka wrote:
Ja još uvijek nisam otišao, ali mogu ti napisati ono što ja znam, valjda ti pomogne.
Mene niko nije ni pitao za pripravnički staž i državni ispit. Da bih tamo bio priznati medicinski tehničar moram ići na kurs (časovi teorije i praksa u bolnici) 6 mjeseci i na kraju položiti usmeni ispit. Ja mislim da bi i ti morao ići na neku obuku za Krankenpflegehelfer koja traje oko mjesec dana (tako su barem meni rekli). Ako si završio medicinsku školu trebao bi da imaš sve potrebne dokumente koje samo prevedeš na njemački i šalješ one koje budu tražili. Trebat će ti i B2 certifikat o poznavanju njemačkog jezika.
-
paladinka
#117 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Dobar vodic za Njegovateljice iz ne Eu-zemalja http://www.medizinerkarriere.de/informa ... gekraefte/ 
-
reuf i minka
#118 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Kada sam prošle godine poslao prve dokumente za Njemačku, čovjek koji mi to sve sređuje je rekao, da bi bili sigurni, da polažem za B2 jer negdje traže B1 a negdje B2. Kada sam prije par mjeseci dobio spisak dokumenata koje trebam poslati u neku njemačku instituciju, tražili su mi i certifikat o poznavanju njemačkog jezika najmanje B2 nivo.Deutsch_Student wrote:Čekaj malo ne pratim te, de molim te reci mi od kad traže b2 do februara ove godine su tražili b1, znam tačno jer sam zvao njemačku ambasadu i pitao, rekli su mi njegovatelj ili medicinar sve jedno b1, molim te od kud sad b2, moj prijatelj dobio vizu prije jedan mjesec sa b1, mislim gdje si to saznao.reuf i minka wrote:
Ja još uvijek nisam otišao, ali mogu ti napisati ono što ja znam, valjda ti pomogne.
Sigurno može i B1 ako su ti tako rekli u ambasadi. Možda da nazoveš i nekoga u Njemačkoj ko je nadležan za priznavanje diploma pa se i tamo raspitaj.
Vidio sam na drugoj temi pišeš da ideš jednu godinu u Njemačku. Ako planiraš polagati jezik kad se vratiš onda ti neće biti nikakav problem da položiš B2 jer ja sam za nešto manje od godinu dana učenja njemačkog u Bosni uspio položiti B2 na GI.
- Kuna
#119 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
B2 traze koliko sam ja upucen, ali sve zavisi i od pokrajine u koju ides, ali sigurno je bolje imati B2. Neznam koliko ste upuceni ali kad rade priznavanje nase skole daleko bolje prodjes sa visim stepenom njemackog jezika.
- Kuna
#120 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Neznam jesam li Vas dobro shvatio. jeste li Vi poslali već papire na priznavanje a da Vam niko nije trazio odradjen pripravnicki staz i drzavni ispit, jer ako imate to od navedenog koliko sam ja upucen nebi trebali tamo na polaganje, jer sa B2 i potpuno odrađenom skolom(drzavni i pripravnicki) trebalo bi da vam priznaju sve. a ako imate staža u struci to vam je plus, jer uzimaju i to u obzir.reuf i minka wrote:Deutsch_Student wrote:reuf i minka wrote:
-
reuf i minka
#121 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ja nisam neposredno sebi sređivao priznavanje diplome, nego sam to radio preko jedne agencije, pa ne mogu reći da znam kako, kome, gdje i kada se treba obratiti da se to završi.Kuna wrote:
Neznam jesam li Vas dobro shvatio. jeste li Vi poslali već papire na priznavanje a da Vam niko nije trazio odradjen pripravnicki staz i drzavni ispit, jer ako imate to od navedenog koliko sam ja upucen nebi trebali tamo na polaganje, jer sa B2 i potpuno odrađenom skolom(drzavni i pripravnicki) trebalo bi da vam priznaju sve. a ako imate staža u struci to vam je plus, jer uzimaju i to u obzir.
Prvo sam poslao CV, svjedočanstva i diplomu - sve prevedeno na njemački. Onda su mi tražili još i uvjerenje o fondu časova. Nakon 2-3 mjeseca su mi javili da trebam ići na kurs 6 mjeseci da bi mi diploma bila u potpunosti priznata (jednaka njemačkoj diplomi) i onda bih mogao raditi u bolnici ili staračkom domu ili da pohađam nekakav drugi kurs koji traje kraće, ali bih tada bio Krankenpflegehelfer. Niko mi nije rekao da bi bilo lakše da imam urađen pripravnički i državni ispit. @Zazaa je pitala da li je moguće otići tamo i bez pripravničkog i državnog ispita i ja sam joj napisao da je moguće.
Da li ste Vi radili ovo priznavanje diplome? Bilo bi dobro da neko ko je to sve prošao napiše kako tačno ide postupak.
- Kuna
#122 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ja nisam neposredno sebi sređivao priznavanje diplome, nego sam to radio preko jedne agencije, pa ne mogu reći da znam kako, kome, gdje i kada se treba obratiti da se to završi.
Prvo sam poslao CV, svjedočanstva i diplomu - sve prevedeno na njemački. Onda su mi tražili još i uvjerenje o fondu časova. Nakon 2-3 mjeseca su mi javili da trebam ići na kurs 6 mjeseci da bi mi diploma bila u potpunosti priznata (jednaka njemačkoj diplomi) i onda bih mogao raditi u bolnici ili staračkom domu ili da pohađam nekakav drugi kurs koji traje kraće, ali bih tada bio Krankenpflegehelfer. Niko mi nije rekao da bi bilo lakše da imam urađen pripravnički i državni ispit. @Zazaa je pitala da li je moguće otići tamo i bez pripravničkog i državnog ispita i ja sam joj napisao da je moguće.
Da li ste Vi radili ovo priznavanje diplome? Bilo bi dobro da neko ko je to sve prošao napiše kako tačno ide postupak.[/quote]
Eh ovako, moja zena je dobila ponudu za posao iz njemackog biroa, poslali su joj spisak papira sta joj treba za priznavanje. najprije su joj trazili da ima min. B2(njemacki), zatim dokaze o skolovanju(CV,skolska diploma,pripravnicki staz,drzavni ispit,ocjene za sve cetiri razreda skole,plan nastave,dokaze iz ustanova gdje je radila pripravnicki,uvjerenje o nekaznjavanju,kopija licne,kopija pasosa,vjencani list)naravno sve na njemackom,nadam se da nisam nesto zaboravio. Njoj su bas naglasili kod pripravnickog i drzavnog da bi bilo jako dobro da ih je odradila, jer su vece sanse da nemora ici tamo zavrsavati. Priznavanje je u toku jos uvijek, ali ocekujemo da se jave u ovih par dana, a ovi iz biroa su rekli da su 99% sigurni da ce sve glatko proci i da nece biti problema, tj da nece tamo nista polagati. ako Vam jos nesto mogu pomoci javite se, a kad dobijemo odgovor sa instituta za priznavanje obavezno pisem kako je proslo. pozdrav
Da li ste Vi radili ovo priznavanje diplome? Bilo bi dobro da neko ko je to sve prošao napiše kako tačno ide postupak.[/quote]
Eh ovako, moja zena je dobila ponudu za posao iz njemackog biroa, poslali su joj spisak papira sta joj treba za priznavanje. najprije su joj trazili da ima min. B2(njemacki), zatim dokaze o skolovanju(CV,skolska diploma,pripravnicki staz,drzavni ispit,ocjene za sve cetiri razreda skole,plan nastave,dokaze iz ustanova gdje je radila pripravnicki,uvjerenje o nekaznjavanju,kopija licne,kopija pasosa,vjencani list)naravno sve na njemackom,nadam se da nisam nesto zaboravio. Njoj su bas naglasili kod pripravnickog i drzavnog da bi bilo jako dobro da ih je odradila, jer su vece sanse da nemora ici tamo zavrsavati. Priznavanje je u toku jos uvijek, ali ocekujemo da se jave u ovih par dana, a ovi iz biroa su rekli da su 99% sigurni da ce sve glatko proci i da nece biti problema, tj da nece tamo nista polagati. ako Vam jos nesto mogu pomoci javite se, a kad dobijemo odgovor sa instituta za priznavanje obavezno pisem kako je proslo. pozdrav
-
reuf i minka
#123 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Hvala na informacijama. Nadam se da će joj uspjeti.Kuna wrote: Eh ovako, moja zena je dobila ponudu za posao iz njemackog biroa, poslali su joj spisak papira sta joj treba za priznavanje. najprije su joj trazili da ima min. B2(njemacki), zatim dokaze o skolovanju(CV,skolska diploma,pripravnicki staz,drzavni ispit,ocjene za sve cetiri razreda skole,plan nastave,dokaze iz ustanova gdje je radila pripravnicki,uvjerenje o nekaznjavanju,kopija licne,kopija pasosa,vjencani list)naravno sve na njemackom,nadam se da nisam nesto zaboravio. Njoj su bas naglasili kod pripravnickog i drzavnog da bi bilo jako dobro da ih je odradila, jer su vece sanse da nemora ici tamo zavrsavati. Priznavanje je u toku jos uvijek, ali ocekujemo da se jave u ovih par dana, a ovi iz biroa su rekli da su 99% sigurni da ce sve glatko proci i da nece biti problema, tj da nece tamo nista polagati. ako Vam jos nesto mogu pomoci javite se, a kad dobijemo odgovor sa instituta za priznavanje obavezno pisem kako je proslo. pozdrav
I ja sam većinu ovih dokumenata poslao, a na kurs onda vjerovatno moram ići zato što nemam urađen pripravnički.
Ako se ispostavi da sa pripravničkim stažom i državnim ispitom diplomu priznaju u cjelosti, onda je bolje (jeftinije) ovdje to završiti, pa onda tražiti priznavanje diplome.
Sretno.
- Kuna
#124 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Hvala, ja se uglavnom javim sa informacijama kako je proslo, jer znam kako je tesko dobiti pravu info. A ti ces vidjeti sta ti je bolje i jeftinije za uraditi. Kako god okrenes bar znas jezik, a to ti je vrijednije od skole, a skolu ces ti vec nekako rijesiti. Sretno i tebi u svakom slucaju.
-
zmaj89
#125 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Da li netko zna jel se moze nostrifikovat u Njemackoj diploma iz privatne medicinske skole u Zivinicama?