Sarajevo, Jugoslavija

Locked

Sarajevo, Jugoslavija

Vrlo dobra ideja
23
21%
Dobra ideja
2
2%
Onako
7
6%
Losa ideja
5
4%
Vrlo losa ideja
65
58%
Sta me briga
10
9%

Total votes: 112

Opetja033

#101 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

akcid wrote: iz čijih čeljusti bali mržnja i šovinizam, ima ih i na ovoj temi
To o baljenju mozes sa svojim ukucanima, meni neces prosipati. Je li jasno?

Ako nisi navikao da izadjes iz svoje ucmale partijske celije i jednoumlja u demokratsko otvoreno drustvo - trazi profesionalnu pomoc kako bi se mogao nositi sa svakodnevnicom i stvarnoscu a nemoj svoju ucmalost, jad i frustracije prosipati na drugim forumasima.
Dr_dre

#102 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Dr_dre »

I da, radije cu ja sjediti na zemljanom podu, jesti sa porodicom iz jedne tepsije nego da mi cetnici udjeljuju milostinju i "obrazuju me" i vade iz "vjekovne nepismenosti" tako sto mi vazu o Kraljevicu Marku, Turskom danku u krvi i nabijanju na kolac, da me sile da na pamet ucim guslarske stihove koljaca Njegosa.
:thumbup:

Cudi me samo kako se nije javio lik iz yugoslavije,sarajevo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vazi

#103 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by vazi »

akcid wrote:
vazi wrote:dok je trajala Juga bilo je divno, gotovo, nema vise, zatvoreno...Jesam veliki jugonostalgicar ALI....

Slucajno sam, poslom, obisla Bosnu uzduz i poprijeko nekih dvije - tri godine poslje rata....Iz nekih gradova sam jedva cekala povratak u Rajvosa, jednostavno taj narod koji me tamo docekao i ja nismo isti narod, ne dijelimo iste vrijednosti,.
Na isti način razmišlja i pripadnik "drugog" naroda kada dođe u tvoje mjesto. Pitaj se zašto... :-) :(

Ako ne znaš odgovor, obrati se deklarisanim kleronacionalistima, iz čijih čeljusti bali mržnja i šovinizam, ima ih i na ovoj temi
pitala sam se zasto i nasla odgovor: promijenili smo se, dosle do izrazaja nase lose osobine, opustili se svi "u svom na svom" pa postali neobzirni, netolerantni, drski i bezobrazni . Ali to smo mi , to je nas izbor (kad kazem "mi" mislim na sva tri naroda), e pa kad smo takvi onda neka nas u nasim torovim, nista drugo i nije za nas.
Mračajski proto

#104 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Mračajski proto »

Šta fali Njegošu?
salvatore paradise

#105 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by salvatore paradise »

Sarajevo_Grad wrote:Šta fali Njegošu?
Chatnik :roll:
Mračajski proto

#106 Re: Sarajevo, Jugoslavija

A šta je Nedžad Latić i slični njemu? Je li i Marko Vešović četnik (kao što reče Latić)?
akcid

#107 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

Opetja033 wrote:
akcid wrote: iz čijih čeljusti bali mržnja i šovinizam, ima ih i na ovoj temi
To o baljenju mozes sa svojim ukucanima, meni neces prosipati. Je li jasno?

Ako nisi navikao da izadjes iz svoje ucmale partijske celije i jednoumlja u demokratsko otvoreno drustvo - trazi profesionalnu pomoc kako bi se mogao nositi sa svakodnevnicom i stvarnoscu a nemoj svoju ucmalost, jad i frustracije prosipati na drugim forumasima.

Ako si se prepoznao u mom komentaru upućenom sasvim drugoj osobi ovdje, neka si, meni ne smeta. Smeta mi tvoja prijetnja, premda bezmudaška po običaju, jer krši pravila ovog foruma, i zbog nje sam tvoj post prijavio moderatorima, iako bih ti rado odgovorio, i to tako žestoko da bi ti uši naprasno promijenile boju iz zelenih u jarko cvrene, a i svašta drugo... No, siguran sam već da ti znaš šta bih ti napisao, i u pravu si... :D
BatoS

#108 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:
Sa svakim svojim postom nas podsjecate zasto nikad vise necete Bosnu uvlaciti u bilo kakvu Srboslaviju. Samo nastavite.
salvatore paradise

#109 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Sarajevo_Grad wrote:A šta je Nedžad Latić i slični njemu? Je li i Marko Vešović četnik (kao što reče Latić)?
Don't shoot the messenger :( . Samo prenosim misljenje naroda
akcid

#110 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

vazi wrote:Slucajno sam, poslom, obisla Bosnu uzduz i poprijeko nekih dvije - tri godine poslje rata....Iz nekih gradova sam jedva cekala povratak u Rajvosa, jednostavno taj narod koji me tamo docekao i ja nismo isti narod, ne dijelimo iste vrijednosti,.
akcid wrote:Na isti način razmišlja i pripadnik "drugog" naroda kada dođe u tvoje mjesto. Pitaj se zašto... :-) :(
vazi wrote:pitala sam se zasto i nasla odgovor: promijenili smo se, dosle do izrazaja nase lose osobine, opustili se svi "u svom na svom" pa postali neobzirni, netolerantni, drski i bezobrazni . Ali to smo mi , to je nas izbor (kad kazem "mi" mislim na sva tri naroda), e pa kad smo takvi onda neka nas u nasim torovim, nista drugo i nije za nas.
Upravo tako... :thumbup: :thumbup:
Last edited by akcid on 02/06/2013 14:13, edited 1 time in total.
salvatore paradise

#111 Re: Sarajevo, Jugoslavija

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:
Sa svakim svojim postom nas podsjecate zasto nikad vise necete Bosnu uvlaciti u bilo kakvu Srboslaviju. Samo nastavite.
Zaista nemam zelju bilo gdje da te uvlacim, mislim da smo to raskrstili jos jucer...
Mračajski proto

#112 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Samo bih citirao autora čija me knjiga naprosto oduševila i u toj je knjizi dao preciznu definiciju onoga što je ovdje bilo:

''Nastajanje rata liči razvoju neizlječive bolesti. Ko zna kada su u našem tijelu počele prve zloćudne promjene, a da nismo ni slutili ni osjećali. A onda, kao što bolesnik počinje postepeno da se miri s mišlju da je sve završeno, da više nema čemu da se nada, ostaje samo posljednji čin, tako se ljudi, pa i cijeli narodi, teško i polagano navikavaju na saznanje da rat počinje, da će trajati ko zna koliko i da će biti mnogo smrti i nesreće. U oba slučaja, to je debela crta između onoga što je prošlo, bivše, što treba prežaliti i zaboraviti, i nečeg mračnog i teškog što dolazi. Neumoljiva, neizbrisiva crta u vremenu.''
derion

#113 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by derion »

Vrlo loša ideja iz jednog prostog razloga: Najbolje je biti svom na svome. Ne interesuju me ni Austrougarska, ni Turska, ni Jugoslavija, jer smo onda pod tuđom čizmom.
Kada će se narod više osvjestiti i početi imati samopoštovanja i vjerovati u sebe, a ne podanički gledati pod čijom zastavom i kapom da bude?
славянин

#114 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

derion wrote:Vrlo loša ideja iz jednog prostog razloga: Najbolje je biti svom na svome. Ne interesuju me ni Austrougarska, ni Turska, ni Jugoslavija, jer smo onda pod tuđom čizmom.
Kada će se narod više osvjestiti i početi imati samopoštovanja i vjerovati u sebe, a ne podanički gledati pod čijom zastavom i kapom da bude?
Meni se nekako cini da jedino vrijeme u istoriji kad nismo bili pod necijom cizmom jeste u vrijeme SFRJ.Ako spomenes Kraljevinu Bosnu - pogledaj tadasnju praksu i koje stanovnistvo je bilo priznato kao domicijelno.
vazi

#115 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by vazi »

Sarajevo_Grad wrote:Samo bih citirao autora čija me knjiga naprosto oduševila i u toj je knjizi dao preciznu definiciju onoga što je ovdje bilo:

''Nastajanje rata liči razvoju neizlječive bolesti. Ko zna kada su u našem tijelu počele prve zloćudne promjene, a da nismo ni slutili ni osjećali. A onda, kao što bolesnik počinje postepeno da se miri s mišlju da je sve završeno, da više nema čemu da se nada, ostaje samo posljednji čin, tako se ljudi, pa i cijeli narodi, teško i polagano navikavaju na saznanje da rat počinje, da će trajati ko zna koliko i da će biti mnogo smrti i nesreće. U oba slučaja, to je debela crta između onoga što je prošlo, bivše, što treba prežaliti i zaboraviti, i nečeg mračnog i teškog što dolazi. Neumoljiva, neizbrisiva crta u vremenu.''
lijepo receno i upravo tu crtu izgleda nismo jos svi presli pa nam se potura svako malo ideja o povratku nazad .

Ne zamjerim nikom nista, svko svoj zal za prolsim vremenima "lijeci" kako zna i umije, neko je vec izlijecen, neko je pri kraju "tretmana" a neko jos nije ni zapoceo "lijecenje" :D Treba vremena za sve
BatoS

#116 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

славянин wrote:pogledaj tadasnju praksu i koje stanovnistvo je bilo priznato kao domicijelno.
Koje stanovnistvo je bilo priznato kao domicijelno, reci nam ti?
vazi

#117 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by vazi »

samo da dodam: i nakon toliko godina i milion puta prezvakane teme opet ispade odlicna nedeljna tema :D

ovdje suncano, ja vas pozdravljam, odoh vanka :D
Opetja033

#118 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

"odza vice sa ravnog Cetinja, zaudara zemlja Muhamedom" :roll:
славянин

#119 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

BatoS wrote:
славянин wrote:pogledaj tadasnju praksu i koje stanovnistvo je bilo priznato kao domicijelno.
1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

E sad kao sto je napisano ne pise Kralj Srbije, Bosne etc. Nego Kralj Srba, Bosne etc. - Sta sad ?
Bosnjanin je oznacavao geografsko porijeklo u nekim tekstovima (stanovnik jedne regije ili drzave) Burgundinci nisu bili nacija pa su zvali stanovnike odatle Burgundinci.
Last edited by славянин on 02/06/2013 14:26, edited 1 time in total.
EminaSA

#120 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by EminaSA »

NE !! Kad shvatimo da treba raditi na sebi umjesto da sanjamo kako ce nas neki drugi (Jugoslavija, Turska, Austrougarska) izvaditi iz sranja tek onda ce nam biti bolje.
BatoS

#121 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

славянин wrote: 1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

E sad kao sto je napisano ne pise Kralj Srbije, Bosne etc. Nego Kralj Srba, Bosne etc. - Sta sad ?
Bosnjanin je oznacavao geografsko porijeklo u nekim tekstovima (stanovnik jedne regije ili drzave) Burgundinci nisu bili nacija pa su zvali stanovnike odatle Burgundinci.
Vidis da se ZEMLJE nabrajaju genije... i to SRBLJEM znaci SRBIJE a ne Srba... jer je BOSNA u to vrijeme vladala i tvojom malom srbijicom.

A cudo ti salonac podrzavas ideju Jugoslavije... jos stavio ljiljane na trobojku :lol:
svjezi_ustipak

#122 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by svjezi_ustipak »

Morales wrote:Popisam se na tu vjestacku Jugoslaviju
Nebitan32 wrote:
Ma kakva srboslavija. Narod se vec izjasnio o tome. Ovi sto pisu su zaostali srbofili iz sarajeva. Saka jada i nesretnika koja je imala beneficije u bivsem rezimu ('drustveni stanovi" itd). Ljudi izgubljeni u vremenu i prostoru. Oni koji zale za servskom historijom, "vojodama", ulicama cara lazara, pjesmicama a la gorski vijenac, srpskim kolegama a la Radovan Karadzic, Veselin Vlahovic Batko i slicnima(stara raja ba).

Ti isti prave TV serije gdje su Bosnjaci nepismena rulja, viceve o glupom Muji i slicno. Oni bi cetnike docekali s cvijecem i dan danas bi potpisali da im Beograd bude prEstolnica i da klece pred nekim Vaskrsijem.

No bez brige. Jedne ce dotuci "prirodni proces" a drugi nece imati drugog izbora no da se prilagode ili sele u Beograd.
heckler wrote:Jel ovo ludnicu raspuste petkom pa sve psihipate koje puste sa lanca pohrle da nadoknade filovanje svijeta svojom psihozom.

Cuj sugoslavija :shock: :shock: :shock: :shock: Isto ono govno od drzave koja je pod laznom krinkom "bratsva i jedinstva" jednom narodu haman sjeme zatrla.

Prije ce Vojvodina biti dio Madjarske, Sandzak dio Bosne (a i Boka usput) nego sto ce neko Bosnu opet porobiti u nekakvu srpsko-hrvatsku karinu od zajednice :wink:
heckler wrote:
I da, radije cu ja sjediti na zemljanom podu, jesti sa porodicom iz jedne tepsije nego da mi cetnici udjeljuju milostinju i "obrazuju me" i vade iz "vjekovne nepismenosti" tako sto mi vazu o Kraljevicu Marku, Turskom danku u krvi i nabijanju na kolac, da me sile da na pamet ucim guslarske stihove koljaca Njegosa.

Svaki moj uspjeh ili neuspjeh bice rezultat moga rada ili ne rada a ne cetnicke milostinje i mrvica.

Ali svhatam ja i vas jugoslovene. Ostatak mrtve strukture. Nakon tolikih godine vlasti i komandovanja sad zivite u svojoj nocnoj mori gdje ste niko i nista. Sta da vam kazem, generacije Bosnjaka su zivjele i umrle pod ropstvom drugih sila, vama je samo sreca da Bosnjaci nisu ni jedan promil osvetoljubivi kao vi sto ste bili kad vam se konacno ostvario mokri san i kad ste zavladali ovim prostorima.

:thumbup: :bih:

Jugoslavija, nikad vise.

Bosna i samo Bosna :thumbup:
Opetja033

#123 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

славянин wrote:
BatoS wrote:
1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

Navedi mi misljenje jednog jedinog ozbiljnog (nesrpskog) historicara danasnjice koji smatra da su Bosnjaci zapravo Srbi.Neces naci nijednog jer su ovakve teorije jos samo prisutne u SANU.

Dragi moji jugonostalgicari, je li vam drago vidjeti da ste u drustvu sa ovakvim sljedbenicima velikosrpske ideologije? Sa ovakvim cetnicima? Cetnik je svako ko Bosnjake smatra islamiziranim Srbima.
salvatore paradise

#124 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Opetja033 wrote:
славянин wrote:

Navedi mi misljenje jednog jedinog ozbiljnog (nesrpskog) historicara danasnjice koji smatra da su Bosnjaci zapravo Srbi.Neces naci nijednog jer su ovakve teorije jos samo prisutne u SANU.

Dragi moji jugonostalgicari, je li vam drago vidjeti da ste u drustvu sa ovakvim sljedbenicima velikosrpske ideologije? Sa ovakvim cetnicima? Cetnik je svako ko Bosnjake smatra islamiziranim Srbima.
Jedan dio Bosnjaka su sasvim sigurno islamizirani Srbi, to ne treba da cudi. To je cinjenica.
BatoS

#125 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Jedan dio Bosnjaka su sasvim sigurno islamizirani Srbi, to ne treba da cudi. To je cinjenica.
Kao sto je veliki dio Srba sastavljen od potomaka Turaka, slaveniziranih i posrbljenih Ilira, Vlaha, Roma, Hrvata, Bosnjaka itd...

Tvoja poenta je?
Locked