Black111 wrote:Mada, doduse, i nije neki problem veze s osobom koja pripada drugoj narodnosti, osim nekim iznimno zadrtim ljudima. Sta, recimo, Francuz - Talijanka, Amer - Talijanka itd... nema tu problema, i to je nesto skroz "normalno". Problem je vise na ovim prostorima zbog nedavne proslosti. A u globalu je veca prepreka razlika u vjeri, nego razlika u narodnosti.
ne slazem se. skora proslost je samo dio problema. veci razlog je cinjenica da smo mi malobrojan narod islamske vjeroispovijesti okruzen hriscanima usred evrope. slabo ko nam je od njih prijateljski nastrojen. mi smo svakako ugrozeni -kao narod, da ne ulazim uopste u pitanje nacije. zbog nase ugrozenosti i malobrojnosti svaki brak sklopljen s nekim "sa strane" (ponekad cak i kad je rijec o muslimanu druge nacije!) se vidi kao opasnost po opstanak i kao izdaja. uzgred, iz istog razloga mi (kao sto se cesto dokazuje) do apsurda insistiramo na "nasim" imenima po kojima trebamo da izjasnimo pripadnost nasem narodu i damo podrsku. po meni, to je to. ne mozemo se uopste porediti s talijanima, amerikancima, ili arapima, koji su brojniji, stabilniji, sigurniji u svojim zemljama i daleko od istrebljenja. djela njihovih individua se puno manje nadgledaju i vrjednuju u kontekstu kolektiva.
i u globalu mislim da je najveci zajednicki, ne znam sta bih rekla, poveznik (???) dvoje ljudi zapravo njihova kultura. to zna ko je vidio kako se raspadaju brakovi crnih muslimana -jedno iz amerike, drugo iz afrike. koliko god otrcano zvucalo, kao miks istoka i zapada, nasa kultura je dosta specificna.