BOŠNJACI KRŠĆANI

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
muniza

#101 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

miki.ba wrote:
kokise wrote:
miki.ba wrote: Govorim o stanju kakvo je sad, a sad je stanje ovakvo B=musliman, S=pravoslavac, H=katolik, odstupanje od ove matrice je na nivou statisticke greške.
Pa vidijet cemo koliko ce biti ateista Bosnjaka ili katolika Bosnjaka. U RG je bilo katolika i pravolsavaca Bosnjaka 3% od ukupnog broja Bosnjaka. To se cini malo ali ako dodas jos ateitse Bosnjake,a gnostike itd. onda vidis da cine ipak ne muslimani oko 15%.
Što kaže @libero, ako se okanite stavljanja muslimana i Bošnjaka pod istu šifru, taj scenario je moguc, mad ne vjerujem da je takvih 15%. Ali ako nastavite sa lobiranjem za navedeno cisto sumnja da ce se neko, a da nije islamske vjeroispovjesti pisati kao Bošnjak.
U suštini ovo vam je sad prekretnica, ako se odlucite za koji procenat više i svrstate muslimane među Bošnjake, slobodno možete uzeti sve te istorijske spise i pobacati ih u kantu za smece.
Realno, nema tu više ako, mogu se oni do sutra pozivati na činjenice od prije 100 godina ali zadnjih 20 je uradilo svoje...
Liga Rojalista

#102 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

cyprus wrote:
Liga Rojalista wrote:
miki.ba wrote:Nista vam coek nije rekao, samo ono isto što vi Bosancima govorite.
Pa bosanci jesu regionalna odrednica.Šta ti tu nije jasno?Ne možeš porediti bosanac i bošnjak.Da je to isto ja bi bio Bosanac jer mi ljepše zvuči nego Bošnjak ali to nije isto.
Ono što se danas naziva Bosancima, u XIX stoljeću se nazivalo Bošnjacima...

Bošnjaci ako su i imali određene elemente etničke grupe tada, očito da su imali slabu ili nikakvu etničku koheziju (što je najvažnije za svaki narod), jer da to nije tako onda se ne bi desilo da jedan dio tog naroda dobrovoljno postane dio srpskog naroda (koliko znam niko ih nije tjerao), drugi dio hrvatskog naroda (ni njima to ne bijaše mrsko čini mi se), a treći dio zaboravio to ime (laž je da su mu ga drugi zabranili, obzirom da ga ovi nisu ni tražili)...

A naravno klikajte trokutić, možda i bude nekog hajra :mrgreen:
Laž da su ukinuli bosanski jezik i naziv bošnjak početkom 20 stoljeća???
muniza

#103 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

Liga Rojalista wrote:
muniza wrote:
Ne ne, ja to ne zagovaram, ne znam gdje si to vidio, ja to tvrdim! :)
Ne vidim šta je dobrog za BiH donijelo to novokomponovano bošnjaštvo, nakon prvog sabora dolazi do smjene generala, ARBiH se islamizira, dešava Srebrenica, potpisuje se izdaja u Dejtonu i stavlja pečat na fildžanizaciju, pogazili i popljuvali ljiljane i RBiH, svaka čast...
Nećemo ulaziti u oftopic.Kada ne možete poreći da Bošnjak može biti i kršćanin,sada ćemo kojekakve Islamkse deklaracije,ARBIH i deyton spominjat.Drž se teme.
Naravno da može, ali neće, zbog gore navedenog i milion drugih razloga...
kokise

#104 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

muniza wrote:
Liga Rojalista wrote:
muniza wrote:
Ne ne, ja to ne zagovaram, ne znam gdje si to vidio, ja to tvrdim! :)
Ne vidim šta je dobrog za BiH donijelo to novokomponovano bošnjaštvo, nakon prvog sabora dolazi do smjene generala, ARBiH se islamizira, dešava Srebrenica, potpisuje se izdaja u Dejtonu i stavlja pečat na fildžanizaciju, pogazili i popljuvali ljiljane i RBiH, svaka čast...
Nećemo ulaziti u oftopic.Kada ne možete poreći da Bošnjak može biti i kršćanin,sada ćemo kojekakve Islamkse deklaracije,ARBIH i deyton spominjat.Drž se teme.
Zasto je se 3% od ukupnog broja Bosnjaka u RH na popisu prije godinu dana izjasnilo kao Bosnjaci katolici ili Bosnjaci pravoslavci? I jos nekih 10% kao ateisti?
Paranoid

#105 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Paranoid »

Liga Rojalista wrote: Laž da su ukinuli bosanski jezik i naziv bošnjak početkom 20 stoljeća???
Image

"Gramatika bosanskoga jezika za srednje škole" autora Frane Vuletića, prva je gramatika u Bosni i Hercegovini za interkonfesionalno školstvo. Zemaljska vlada BiH štampala ju je 1890. godine. Doživjela je više izdanja i bila u upotrebi do 1911., s tim što od 1908. godine nosi naziv "Gramatika srpsko-hrvatskog jezika"..

8-) šta ćemo sad...
cyprus

#106 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by cyprus »

Liga Rojalista wrote:
cyprus wrote:Ono što se danas naziva Bosancima, u XIX stoljeću se nazivalo Bošnjacima...

Bošnjaci ako su i imali određene elemente etničke grupe tada, očito da su imali slabu ili nikakvu etničku koheziju (što je najvažnije za svaki narod), jer da to nije tako onda se ne bi desilo da jedan dio tog naroda dobrovoljno postane dio srpskog naroda (koliko znam niko ih nije tjerao), drugi dio hrvatskog naroda (ni njima to ne bijaše mrsko čini mi se), a treći dio zaboravio to ime (laž je da su mu ga drugi zabranili, obzirom da ga ovi nisu ni tražili)...

Ko se bunio protiv toga?
Liga Rojalista

#107 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

cyprus wrote:
Liga Rojalista wrote:
cyprus wrote:Ono što se danas naziva Bosancima, u XIX stoljeću se nazivalo Bošnjacima...

Ko se bunio protiv toga?
Pa vjerovatno Bošnjaci :-)
Paranoid

#108 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Paranoid »

...uči Ligo...uči ikre...
cyprus

#109 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by cyprus »

Liga Rojalista wrote:
cyprus wrote:Ko se bunio protiv toga?
Imal kakav dokaz, pisani trag o tome?
Goran_35

#110 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Goran_35 »

kokise wrote: Zasto je se 3% od ukupnog broja Bosnjaka u RH na popisu prije godinu dana izjasnilo kao Bosnjaci katolici ili Bosnjaci pravoslavci? I jos nekih 10% kao ateisti?
Zato sto osjecaju svoju pripadnost bosnjackom etnosu isto kao i Bosnjaci katolici u Madjarskoj koji nikada nece dozvoliti da ih se proglasi "Hrvatima".Bosnjaci katolici iz madjarske su ponosni na svoju najvecu europsku kraljicu Elizabetu Bosnjacku.Isto kao sto ni bunjevci nikada nisu pristali da ih se cak i pod prisilom proglasi hrvatima,jer znaju da to zapravo nisu
muniza

#111 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

kokise wrote:
muniza wrote:
Liga Rojalista wrote: Nećemo ulaziti u oftopic.Kada ne možete poreći da Bošnjak može biti i kršćanin,sada ćemo kojekakve Islamkse deklaracije,ARBIH i deyton spominjat.Drž se teme.
Zasto je se 3% od ukupnog broja Bosnjaka u RH na popisu prije godinu dana izjasnilo kao Bosnjaci katolici ili Bosnjaci pravoslavci? I jos nekih 10% kao ateisti?
Prvenstveno zato što su neupućeni u dešavanja u matici, da ne spominjem BBB i ostalo jel, druga stvar u uređenijim državama se mnogi sprdaju sa popisom i ne pridaju mu neku važnost kao mi ovdje. A eto daj mi reci ko su ti Bošnjaci kršćani u BiH, daj mi brate koji primjer al da ne bude rekla kazala ali ni suncokreti tipa G. Gojer ili Ivica Šarić...
Liga Rojalista

#112 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

cyprus wrote:
Liga Rojalista wrote:
cyprus wrote:Ko se bunio protiv toga?
Pa imaš npr mehmed spahu kojeg su ubili u Beogradu jer je bio prvi Bošnjak u vladi SHS i pored ostalog bunio se protiv toga.
muniza

#113 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

Liga Rojalista wrote: Pa imaš npr mehmed spahu kojeg su ubili u Beogradu jer je bio prvi Bošnjak u vladi SHS i pored ostalog bunio se protiv toga.
A možda je bio neki Bošnjak kršćanin prije njega? Il je bitno što je bio Mehmed?
cyprus

#114 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by cyprus »

Liga Rojalista wrote:
cyprus wrote:
Liga Rojalista wrote:Pa vjerovatno Bošnjaci :-)
Pa imaš npr mehmed spahu kojeg su ubili u Beogradu jer je bio prvi Bošnjak u vladi SHS i pored ostalog bunio se protiv toga.
Ponavljam, ima li kakvih dokaza da je Mehmed Spaho, lider Jugoslovenske muslimanske organizacije, tražio vraćanje bošnjačkog imena? Ne kažem da 100% nema, ali ako ima onda bih volio da se to predoči... U suprotnom priča ti je šuplja ko toalet papir...
Goran_35

#115 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Goran_35 »

Paranoid wrote:
Liga Rojalista wrote: Laž da su ukinuli bosanski jezik i naziv bošnjak početkom 20 stoljeća???
Image

"Gramatika bosanskoga jezika za srednje škole" autora Frane Vuletića, prva je gramatika u Bosni i Hercegovini za interkonfesionalno školstvo. Zemaljska vlada BiH štampala ju je 1890. godine. Doživjela je više izdanja i bila u upotrebi do 1911., s tim što od 1908. godine nosi naziv "Gramatika srpsko-hrvatskog jezika"..

8-) šta ćemo sad...
I ne samo to!Vec je i bosanska pravoslavna crkva ukinuta 1920. godine
muniza

#116 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

cyprus wrote:
Ponavljam, ima li kakvih dokaza da je Mehmed Spaho, lider Jugoslovenske muslimanske organizacije, tražio vraćanje bošnjačkog imena? Ne kažem da 100% nema, ali ako ima onda bih volio da se to predoči... U suprotnom priča ti je šuplja ko toalet papir...
I još nešto, odkud to da je Spaho bio Bošnjak? Jer je "Mehmed" ili se tako izjašnjavao? Nisam 100% upućen tako da je čovjek to fakat možda i tvrdio ali čisto sumnjam. Nervira me to svrstavanja muslimana u Bošnjake, evo ja sam Osman ali nikad za nikad neću biti Bošnjak i provjereno znam da mnogi tako razmišljaju, danas i birvaktile...
cyprus

#117 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by cyprus »

Goran_35 wrote:I ne samo to!Vec je i bosanska pravoslavna crkva ukinuta 1920. godine
E ovo prvi put čujem :shock:
ioannes

#118 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by ioannes »

kokise wrote:
miki.ba wrote:
kokise wrote: Sto znaci narod/etnos/nacija.
Citaj, uci...
Fra Ivan Frano Jukic; nadimak- Slavoljub Bosnjak (1818- 1857)

Image
Proglas u listu Bosanski Prijatelj iz 19. vijek:
Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"

neke stvari nekim ljudima nikad nece biti jasne.....
taj Ivan Frano Jukic koga stalno citirate je aktivno sudjelovao u takozvanom Hrvatskom nacionalnom preporodu
procitajte njegovu Bigorafiju i i drustva u kojima je publicirao.
i onda ce vam biti jasno znacenje tadasnje rijeci "Bosnjak"
tnnt

#119 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by tnnt »

Goran_35 wrote:
Zato sto osjecaju svoju pripadnost bosnjackom etnosu isto kao i Bosnjaci katolici u Madjarskoj koji nikada nece dozvoliti da ih se proglasi "Hrvatima".Bosnjaci katolici iz madjarske su ponosni na svoju najvecu europsku kraljicu Elizabetu Bosnjacku.Isto kao sto ni bunjevci nikada nisu pristali da ih se cak i pod prisilom proglasi hrvatima,jer znaju da to zapravo nisu
ja kako viditi ti Bošnjaci se nazivaju bosnyák-horvátok
ili Bošnjaci-Hrvati, tako da tvoj post nema veze s vezom :D
tnnt

#120 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: Pa imaš npr mehmed spahu kojeg su ubili u Beogradu jer je bio prvi Bošnjak u vladi SHS i pored ostalog bunio se protiv toga.
da je to istina, bio bi uzdignut u rang nacionalnog heroja današnjih Bošnjaka
bilo bi o njemu barem 8 tema na ovom forumu :lol:
kokise

#121 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

ioannes wrote:

neke stvari nekim ljudima nikad nece biti jasne.....
taj Ivan Frano Jukic koga stalno citirate je aktivno sudjelovao u takozvanom Hrvatskom nacionalnom preporodu
procitajte njegovu Bigorafiju i i drustva u kojima je publicirao.
i onda ce vam biti jasno znacenje tadasnje rijeci "Bosnjak"

Zasto je onda napisao ovo:
"Katolici Bosne su uvijek bili atnicki Bosnjaci."
To sto ti pises nije istina. On je ucestvovao upravo u Bosnjackom narodnom preporodu:
"Bosnjaci katolici nikada nisu znali za ime Horvatsko a kamoli da su se osjecali pripadnicima Hrvatske nacije."
On je osnovao list bosanski prijatelj za taj cilj gdje su njegove kolege i on; frajevci borili za ocuvanje bosnjackog imena kod katolika:

Fra. Antun Knezevic (1834.- 1889.)
Image

Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1870. godine

"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
Ko je osnovao list Bosanski prijatelj u kojem su se franjevci borili protiv poHrvacivanja naseg roda?

Image
tnnt

#122 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by tnnt »

kokise lijepo si naveo par stvari :thumbup:
fratar smatra Ivu i Jovu Bošnjacima tj Srbe i Hrvate
dok su svi muslimani Turci, neznam zašto sam sebe potkopavaš :lol:
melac

#123 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by melac »

Liga Rojalista wrote:
miki.ba wrote:Nista vam coek nije rekao, samo ono isto što vi Bosancima govorite.
Pa bosanci jesu regionalna odrednica.Šta ti tu nije jasno?Ne možeš porediti bosanac i bošnjak.Da je to isto ja bi bio Bosanac jer mi ljepše zvuči nego Bošnjak ali to nije isto.
Zašto ne može, zar nije Bošnjak nastao od Bosniak, a Bosniak od Bosnia. Ili tako nešto slično?
kokise

#124 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

tnnt wrote:kokise lijepo si naveo par stvari :thumbup:
fratar smatra Ivu i Jovu Bošnjacima tj Srbe i Hrvate
dok su svi muslimani Turci, neznam zašto sam sebe potkopavaš :lol:
On je smatrao Bosnjacima muslimimane Bosanske; Bosanske katolike i Bosanske pravoslavce ;)
escobar__

#125 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by escobar__ »

Al' ona argumentacija da današnji Bošnjaci nisu isti k'o i oni iz prošlosti je vrh vrhova i vjerovatno maksimum dokle "Bosanci" mogu dobacit'. Ko su, ako nisu isti k'o Bošnjaci iz prošlosti? Šta smo mi današnji, s Marsa pali? :lol:

Jedan od vas izvali glupost, a ostali je samo pokupe i ponavljaju k'o papagaji. :lol:
Locked