OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
-
iamia
#101 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
kakve be fabrike i glupe trake ??
TO NE FUNKCIONISE. !!>.
drzavna imovina ne moze funkcionisati. ljudi nisu rodjeni da to naprave pravilno.
TO NE FUNKCIONISE. !!>.
drzavna imovina ne moze funkcionisati. ljudi nisu rodjeni da to naprave pravilno.
-
miki.ba
#102 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Jednostavno, il to il biro.Cherry-Cherry wrote:a kako mislite da ljude koji su završili fakultete zaposlite u fabrike na traci ?
- Pisistratus
#103 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Cherry-Cherry wrote:a kako mislite da ljude koji su završili fakultete zaposlite u fabrike na traci ?
Zato što je meni za faks bilo potrebno 5 godina da ga završim, a da naučim radit' na traci treba mi 12 dana. Eto kako.
- madner
#104 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Ovi ekonomski strucnjaci su kraljevi
Tih 200 miliona koji bi ubacio odpremninama bi bile manje nego sto se inace ubacuje platom za godinu, tako da bi efekat bio smanjenje potrosnje a ne ekonomski bum.
Tih 200 miliona koji bi ubacio odpremninama bi bile manje nego sto se inace ubacuje platom za godinu, tako da bi efekat bio smanjenje potrosnje a ne ekonomski bum.
-
iamia
#105 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
zapitaj se da li je bolje u dzep odjednom dobiti 20 hiljada maraka,.. ili to podijeliti na 12 mjeseci.
jebote, imas jos 11 mjeseci da zaradis dodatno !!.
ps.
hmm,, 200 milijardi maraka!.
ps.
- Cherry-Cherry
#106 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
ma kako da ne, de ljudi ne lupajte, šta vam jemiki.ba wrote:Jednostavno, il to il biro.Cherry-Cherry wrote:a kako mislite da ljude koji su završili fakultete zaposlite u fabrike na traci ?
-
iamia
#107 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
najvaznije je da se razbije taj komunisticki mit gdje je najbolje uvaliti se u drzavnu firmu.. i gladiti m00da citav dan.
to je bolan proces odgoja iz komunistickog u kapitalisticko drustvo.
a BiH izbjegava taj proces odrastanja.
zato i tapka u mjestu.
zato i tapka u mjestu.
-
miki.ba
#108 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Ma kakvo kršenje zakona, moj haver magistar a razvozi cips i smoki.Cherry-Cherry wrote:ma kako da ne, de ljudi ne lupajte, šta vam jemiki.ba wrote:Jednostavno, il to il biro.Cherry-Cherry wrote:a kako mislite da ljude koji su završili fakultete zaposlite u fabrike na traci ?to je klasično kršenje zakona
- nosara
#109 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Samo i iskljucivo socijalizam, a sve kljucne poluge pod drzavnom kontrolom... Kakve unije i karne, pa to se raspada za koju godinu...
Kapitalizam je svoje odgudio, sad se polako pretvara u feudalizam i robovlasnistvo... Nema srednje klase, samo robovi i vlast koju cima povlastenih 1%...
Samo ogranicavanjem uvoza ova zemlja bi se popravila 20%... A gdje su javni radovi, angazovanje stednje gradjana, pokretanje strukturne reforme poljoprivrede kroz strogo kontrolisane poticaje...
Kapitalizam je svoje odgudio, sad se polako pretvara u feudalizam i robovlasnistvo... Nema srednje klase, samo robovi i vlast koju cima povlastenih 1%...
Samo ogranicavanjem uvoza ova zemlja bi se popravila 20%... A gdje su javni radovi, angazovanje stednje gradjana, pokretanje strukturne reforme poljoprivrede kroz strogo kontrolisane poticaje...
-
miki.ba
#110 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Kojom matematickom operacijom si došao do ove cifre?iamia wrote:
ps.
- Cherry-Cherry
#111 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
radio u minisarstvu pa ga otpustili ko višak ?miki.ba wrote: Ma kakvo kršenje zakona, moj haver magistar a razvozi cips i smoki.
- nosara
#112 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Ti si ko neki lik iz crtica... Tu lovu ne mozes nabacit da prodas SVE pokretno i nepokretno u ovoj drzavi, ukljucujuc ljude i konje...iamia wrote:zapitaj se da li je bolje u dzep odjednom dobiti 20 hiljada maraka,.. ili to podijeliti na 12 mjeseci.
ps.
- nosara
#113 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Izdrkanijevom teoremom...miki.ba wrote:Kojom matematickom operacijom si došao do ove cifre?iamia wrote:
ps.
- Mister Yes
#114 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
A je li druže nosara, da li bi taj socijalizam bio na nivou države ili entiteta? Pitam jer teško da će ijedna stranka/partija dobiti izbore u oba entiteta.
-
miki.ba
#115 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
To uopšte nije relevantno, dobiješ otkaz ideš na biro, na birou ne možeš dobiti posao...razvoziš cips.Cherry-Cherry wrote:radio u minisarstvu pa ga otpustili ko višak ?miki.ba wrote: Ma kakvo kršenje zakona, moj haver magistar a razvozi cips i smoki.
- Hajvan
#116 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
iamia wrote:kakve be fabrike i glupe trake ??
TO NE FUNKCIONISE. !!>.
eis??
Miltone Friedman-u, nisam te prepoznao!
-
iamia
#117 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
20 hiljada kermi na 100 hiljada ljudi.miki.ba wrote:Kojom matematickom operacijom si došao do ove cifre?iamia wrote:
ps.
ali sad vidim, moglio bi biti i 2 milijarde..
Last edited by iamia on 10/05/2013 11:24, edited 1 time in total.
- Shahab
#118 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Ovo je pravilan pristup. Svako treba da se sam izbori za svoja prava i pravdu, jer su institucije sistema definitivno u službi korupcije i nepotizma.murathans wrote:Ja sam čovjek koji je odbio "posao iz snova", posao kancelarijskog pacova u zgradi Vlade BiH. Negdje tamo 2010 nio je nanakv konkurs za mjesti službenika - neradnika u Min. za pitanje boraca. Ja se prijavim i nakon gnjaveške procedurem pismenog i usmenog ispita koje bi uz dužno poštovanje tih ljudi, i štićenici doma u Bakovićima popunili, izašla rang lista. ja drugi, neko drugi prvi a imamo isti broj bodova. Kažu mi smradovi: "Prednost pod jednakom uslovima".
Zapravo je majka tog čovjeka bila uposlenica pomenutog ministarstav. Njen sinčić bi radio sa vlastitom materom u istpj kancelariji, a i otac mu je dobitnik nekakvog priznanja. Fol - valjda.
Kažu mi smradovi i cerakaju se: Žali se!
Oni kontaju, ja levat . Tu se zeznuli. Angažirao sam prijateljicu - vrsnog advokata te je na sudu isplivala 1001 i nepravilnost vezana za konkurs. Čak je i konkurs raspisan i objavljen u novinama prije nego je uopšte ministar raspisao odluku o raspisivanju konkursa.
Smradovi iz Vlade FBiH su me čak zvali i molili da stvar ne ide u javnost i nudili da se dogovorimo, jer sam prijetio da ću preko suda im blokirati transakcijske račune. Izgubili su na sudu i osramoćeni me zvali cvileći, pitali me šta želim i kako mi mogu pomoći. Rekao sam tom pomoćniku ministra da mu želim spolno općiti sa svim ženkim članovim familije, od nen, sestre supruje i kćerke ako je ima i8 da me njihova kancelarija od deset kvadrata sa sedam službenika koji jedu burek na radnom mjestu - NE ZANIMA. Zgužvao sam onu presudu i korumpiranog birokratu pogodio u glavu njome.
Živ i zdrav, evo cijeli radni vijek radim u privatnom sektoru.
- Pisistratus
#119 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Cherry-Cherry wrote:ma kako da ne, de ljudi ne lupajte, šta vam jemiki.ba wrote:Jednostavno, il to il biro.Cherry-Cherry wrote:a kako mislite da ljude koji su završili fakultete zaposlite u fabrike na traci ?to je klasično kršenje zakona
Kršenje je zdravog razuma da ja dolazim u Ministarstvo j**ene pravde Ze - Do Kantona, k'o kakv helot lutam po kancelarijama da bih našao pravu, gdje me svi skidaju s k**ca, i da bi tu u toj kancelariji sjeo licem u lice s gospođom koja ima cca 60 godina, kojoj j**eni KOMPJUTER, heeej KOMPJUTER, NOV NOVCAT STOJI neotpakovan u kancelariji, i hrpa j**enih DISKETA, a ona KUCA NA PISAĆOJ MAŠINI.
GDJE JE TU ZAKON I GDJE SU TU MOJA PRAVA? Gospođa je dodiše uljudna i krajnje pristojna bila za razliku od njenih kolega i kolegica, ali činjenica je(ona mi je to uz smijeh i priznala) da niti zna radit' na kompjuteru, a niti zna engleski, a radi u Ministarstvu Pravde. Toliko o zakonitosti, a ja se osjećam k'o zadnji idiot kad izađem iz onog spleta kancelarija u kojima jedino što valja jest ustvari ministrica, i to valja oči odmorit' na njoj.
Last edited by Pisistratus on 10/05/2013 11:26, edited 1 time in total.
- nosara
#120 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Pa ova prica je besmislena svakako zbog nasih specificnosti, ali, naravno, mora bit DRZAVNA... Valjda ce narodi polako pocet krepavat od gladi pomalo, pa ce im iz mrsavih supaka uletit u glavu...Mister Yes wrote:A je li druže nosara, da li bi taj socijalizam bio na nivou države ili entiteta? Pitam jer teško da će ijedna stranka/partija dobiti izbore u oba entiteta.
Mislim da bi se moglo provest i u ovim uslovima, ali da se sve strane javno, na odredjeno vrijeme (deset godina) odreknu izdrkavanja o naciji, teritoriji, majorizaciji... Mislim da bi mz, da je i za kurac, bez problema ovo mogla nametnut... Ali, njoj ovaj haos na balkanu odgovara strateski...
- and
#121 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
ovo je klasično robovlasničko društvo,a bih tapka u mjestu zato što robovlasnicima ovakvo stanje odgovara,a robovi šute i pušeiamia wrote:najvaznije je da se razbije taj komunisticki mit gdje je najbolje uvaliti se u drzavnu firmu.. i gladiti m00da citav dan.
zato i tapka u mjestu.
-
miki.ba
#122 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Opet 2 milijardeiamia wrote: 20 hiljada kermi na 100 hiljada ljudi.
ali sad vidim, moglio bi biti i 2 milijarde..sicha.
- sema911s
#123 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
iamia
evo ja hodam po tom cijelom svijetu(od kine do usa i sveske do nekih africkih zemalja) i to sto je taj neki drzavni sluzbenik ima diplomu pravnog fakulteta ( i ako ju je platio 8000KM) nuzda ce ga natjerat da radi nesto drugo ne da lezihljbovici povazdan i kuka kako se umorio,. evo u firmi gdje ja radim imamo 8pravnika 3 su rodbina od sefova i imaju kancelarije nesto ko rade ostalih 5 2-vozaca, 1 komercijalista, 1 radi u sluzbi nabave, 1- radi za masinom(nekada vozi viljuskar, nekada istovara, jer ako mu se to ne djasvi zna gdje su vrata,.,
a to te milijarde sto ja sracuna netreba im dat samo mastan kolac da ga mogu u dupe zabit, dosta su nas hebavali,. jer po toj njihovoj logici ako imaju fakultet ko nesto znaju pa fino,. otkazno pismu pa se snadji sa svojom diplomom,. isto ko sto sam i ja i mnogi drugi,., razmisljo dumo sta bi i kako mogao radit,. pa polako jesma se napatio,. ni sada nije dobro kako moze da bude,.
reci mi jednog drzavnog sluzbenika koji radi vise od 5god da mu obim struka nije veci od metar ipo ,. da nevozi dobro auto i da nema svoj krov nad glavom,. a onda upredi ga sa nekim ko radi da bi ovaj to sve imao preko njegovih ledja,. i preko poreza dadzbina koje im mora zaradit,.,
kontas li ti da koliko ode poreza svakoj firmi od zarade,. mis mo sabirali racunali dadamo u prosjeku 70% zarade drzavi
kontas to da moram zaradit 170KM da mogu sebi stoju,. eeeee madaj a njih sve vise i vise i kada trazis neki papir cekas po mjesec,.,
evo meni drug 9mjeseci otvara firmu,. 4-5 puta mu pogresan pdv broj davali,. carinski br. jos nije dobio jer je neki na odmoru,. nemoze da pocne radit jer je neka inspektorica na bolovanju i nema ko da izvrsi prvu tu inspekciju,.
znas li da ako ti treba neka ovjera moras platit minim 2KM,.samo sto teta rokne pecat i upise te u neku knjigu,. znasl li koliko su 2KM,.mozda je vam malo al kada poso slabo ide te 2KM su ko kuca,.
il kada predajes pdv prijavu ako zakasnis minut a moras je predat do 10. svakog mjeseca do 12H,. ako nazoves nesto da pitas odhebe te ko velikog ,.,
il evo skupljam papire za povrat poreza na stan,. nemogu ti objasnit koliko je to komplikacija i papira koje ti budzetlije mogu vidjet na dva klika misem al zasto bi kada ja mogu(moram) izac sa posla pa cu jos izgubit taj dan dnevnicu, potrosit goriva, parking platit ,. ,zalibo njih oni su na budzetu i njima niko nista nemoze,.,.
evo ja hodam po tom cijelom svijetu(od kine do usa i sveske do nekih africkih zemalja) i to sto je taj neki drzavni sluzbenik ima diplomu pravnog fakulteta ( i ako ju je platio 8000KM) nuzda ce ga natjerat da radi nesto drugo ne da lezihljbovici povazdan i kuka kako se umorio,. evo u firmi gdje ja radim imamo 8pravnika 3 su rodbina od sefova i imaju kancelarije nesto ko rade ostalih 5 2-vozaca, 1 komercijalista, 1 radi u sluzbi nabave, 1- radi za masinom(nekada vozi viljuskar, nekada istovara, jer ako mu se to ne djasvi zna gdje su vrata,.,
a to te milijarde sto ja sracuna netreba im dat samo mastan kolac da ga mogu u dupe zabit, dosta su nas hebavali,. jer po toj njihovoj logici ako imaju fakultet ko nesto znaju pa fino,. otkazno pismu pa se snadji sa svojom diplomom,. isto ko sto sam i ja i mnogi drugi,., razmisljo dumo sta bi i kako mogao radit,. pa polako jesma se napatio,. ni sada nije dobro kako moze da bude,.
reci mi jednog drzavnog sluzbenika koji radi vise od 5god da mu obim struka nije veci od metar ipo ,. da nevozi dobro auto i da nema svoj krov nad glavom,. a onda upredi ga sa nekim ko radi da bi ovaj to sve imao preko njegovih ledja,. i preko poreza dadzbina koje im mora zaradit,.,
kontas li ti da koliko ode poreza svakoj firmi od zarade,. mis mo sabirali racunali dadamo u prosjeku 70% zarade drzavi
kontas to da moram zaradit 170KM da mogu sebi stoju,. eeeee madaj a njih sve vise i vise i kada trazis neki papir cekas po mjesec,.,
evo meni drug 9mjeseci otvara firmu,. 4-5 puta mu pogresan pdv broj davali,. carinski br. jos nije dobio jer je neki na odmoru,. nemoze da pocne radit jer je neka inspektorica na bolovanju i nema ko da izvrsi prvu tu inspekciju,.
znas li da ako ti treba neka ovjera moras platit minim 2KM,.samo sto teta rokne pecat i upise te u neku knjigu,. znasl li koliko su 2KM,.mozda je vam malo al kada poso slabo ide te 2KM su ko kuca,.
il kada predajes pdv prijavu ako zakasnis minut a moras je predat do 10. svakog mjeseca do 12H,. ako nazoves nesto da pitas odhebe te ko velikog ,.,
il evo skupljam papire za povrat poreza na stan,. nemogu ti objasnit koliko je to komplikacija i papira koje ti budzetlije mogu vidjet na dva klika misem al zasto bi kada ja mogu(moram) izac sa posla pa cu jos izgubit taj dan dnevnicu, potrosit goriva, parking platit ,. ,zalibo njih oni su na budzetu i njima niko nista nemoze,.,.
-
iamia
#124 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
komunizam je originalni problem u glavama nasih ljudi.
radi garantovan posao koji ti nista ne znaci i izbjegavaj odgovornost. to je matra koja unistava ovo BiH drustvo.
jos 3 generacije lezihljebovica (svih boja i etnicnosti) ce vladati u BiH.
poslije bi surovi kapitalizam trebao izbrisati takve ljude. tj, oni ce zavrsiti na margini drustva. na ulici. dok oni ljudi koji vrednuju rad i disciplinu trebali doci do izrazaja.
radi garantovan posao koji ti nista ne znaci i izbjegavaj odgovornost. to je matra koja unistava ovo BiH drustvo.
jos 3 generacije lezihljebovica (svih boja i etnicnosti) ce vladati u BiH.
poslije bi surovi kapitalizam trebao izbrisati takve ljude. tj, oni ce zavrsiti na margini drustva. na ulici. dok oni ljudi koji vrednuju rad i disciplinu trebali doci do izrazaja.
- Hajlac
#125 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Inace se vecinom ne slazem s tvojim postovima, ali ovaj ti je na mjestu 100%, pogotovo ovo na krajuIt_is_a_Leclerc wrote:Htjeli mi to ili ne, do otpuštanja u javnom sektoru će doći. Svakim danom ova zemlja je sve bliže bankrotu i građanskim nemirima, a onda neka nam je Bog u pomoći. Jednostavno, mi se igramo Grčke u malom - dižemo kredite od kojih svaki faking fening ode u platu i pokrivanje dubioza javnog sektora, neki od tih kredita su podizani u komercijalnim bankama sa komercijalnim kamatama, tako da će, po isteku grejs perioda, naša djeca vraćati gotovo duple svote.
Sa druge strane, ekonomski smo na konopcima, i nema realne ekonomije koja bi povukla bar milimetar i preuzela na sebe dio ovih financijskih obaveza.
Da se igramo prognoza ?
Jednog će dana presušiti kasa zvana MMF (nisu ni oni rupa bez dna), odnosno BiH će biti toliko zadužena da joj MMF neće dati pare, onda će krenuti prvo sa kantonalnim budžetima koji neće imati za plate u obrazovanju, zdrvastvu, sudstvu, policiji, za penzije i boračke naknade, a nakon toga će se kriza preliti na federalni i državni nivo. Trebat će uvesti oštre mjere štednje - od smanjenja administracije i otupštanja u javnom sektoru, preko povećanja PDV-a i slično.
Lijek ?
Krenuti u otupštanja u javnom sektoru, ali - ne sa dna, odnosno od čistačica i portira, već od savjetnika ministara, vozača, vanjskih saradnika, u čije plate ode i po nekoliko plata tih istih portira i čistača. Zatim, zabrana tzv. "profesionalizacije" u Parlamentu, te zabrana "privatne" prakse i državne službe u isto vrijeme.