U pravu si za proteste. Samo ti je pogrešan pristup ovo boldovano. Ekskurzija bi trebala biti u skladu sa onim što uče u školi. Npr. OK mi je Venecija, Verona, Firenca, Rim, Beč, Istanbul zbog historije, umjetnosti, književnosti. Ja kad sam davno kao učenik išao na matursku ekskurziju u Istru, posebno me se dojmila posjeta Postojnskoj jami. Danas većinu učenika puškom ne bi mogao natjerati da tamo odu.Thorgerson wrote:Pa evo da skola predlozi da se ne ide vani nego da se ide u obilazak BH spomenika, tvrdjava itd. Pa ja mislim da bi bio masovni protest ucenika.Styling wrote:Pa sto onda profesori sa upravom skole ne odluce da nece djecu voditi dalje od Une. Ne insistiraju roditelji na ekskurziji nego je to dio skolskog programa, a to je u vasoj nadleznosti. I vi treba da date prijedlog gdje ce se ici. Gdje pise da ekskurzija mora biti u inostranstvu.
Djeca hoce da se zabave i putuju. Da vide svijet. Sta je u tome lose?
Meni je nigdje veze da na ekskurziju ides bubam u Travnik il Bihac. Pa to mozes tokom 4 skolske godine organizovat hiljadu puta jbt. Zar ne? Imas 4 godine ucenike tu, mozes ih svake godine voditi u neki grad.
A tu srednjoskolsku eskurziju ih odvesti malo dalje, da uzivaju. Pa ako nauce sta usput, vide kakav spomenik dobro jest.
I ne bih ja bas rekao da ce ta djeca putovati poslije. Ja znam hrpu raje koja nije letjela avionom. Hrpu raje koja nije makla dalje od Makarske.
Ili ako je neka stručna škola, da se posjeti nešto što ima veze sa tim zanimanjem (fabrika, firma, elektrana...). A zamisli sad da im se to predloži? Gledali bi te ko zadnjeg debila... Hoće oni u nekakav Tropik na pjena party.
U teoriji se to može ispraviti. Direktor škole odlučuje. Ali u generaciji uvijek ima "nečije" dijete. A stranke postavljaju direktore. I ti onda i napravi revoluciju, al' nećeš dočekat' ekskurziju sljedeće godine...