A ko si sad pa ti??Bodkin wrote:
neĆasne nego sta, kako se usudjuje da ne kupuje domace smece i na tako finansira babine sinove ciji su starci moderni robovlasnici
Kupujmo domaće isplati se
Moderator: anex
- Hajvan
#101 Re: Kupujmo domaće isplati se
- karanana
#102 Re: Kupujmo domaće isplati se
kriv je, ne sto nije iz hrvatske, nego jer je bosnjo dobio koncesiju na vodu preko stele i mislio je da je punjenje vode kao sa cesme. zavalio je banke za neki kreditcic, kreno agresivno sa brus lijem na tv-u, cak preko stele i zemljaka usao u mcdonalds sa vodom, jedina mcdonalds franshiza koj nije nosila colinu vodu. ali, vrlo brzo pocele cvjetati alge u punionici, voda bljutavog ukusa i propao je, nije je mogao nigdje ni prodavat ni izvozit. kada nema stele i kad treba ulozit znanje i trud nidje ga, nije u stanju ni vodu sa cesme u flasu natocit.
inace, meni sve ove flasirane vode imaju los ukus od nasih do jane. recimo jana mi je bila pravo dobra kad je tek izasla, ali je sad karina, vjerovatno je izvor promijenjen odnosno ovu sada pune negdje na cesmi kod kiseljaka.
jedina dobra voda koja mislim vrijedi para je chetnichka prolom voda. uvijek hladna, ide niz grlo ko piva, a i pomaze protiv zacepljena.
inace, meni sve ove flasirane vode imaju los ukus od nasih do jane. recimo jana mi je bila pravo dobra kad je tek izasla, ali je sad karina, vjerovatno je izvor promijenjen odnosno ovu sada pune negdje na cesmi kod kiseljaka.
jedina dobra voda koja mislim vrijedi para je chetnichka prolom voda. uvijek hladna, ide niz grlo ko piva, a i pomaze protiv zacepljena.
- Hajvan
#103 Re: Kupujmo domaće isplati se
WTF?!!!??Naslovnica wrote: Dabome. Još mi samo prišij da sam islamofob, i eto ti ga.
BTW, radije ću dati pakistancu, turčinu ili nekome drugome da handri svoje robove, nego bosanskom "gazdi" da handri moje ljude.
OK?
- JThomas
#104 Re: Kupujmo domaće isplati se
sa vlasnicima firmi koji radnike drže na minimalcu (i minimalac gledaju da izbjegnu, ili kasni) bez radnog vremena i minimuma ostalih prava država neće dugoročno naprijed, već samo ti vlasnici. to nije ni demokratija ni kapitalizam, to je divlji kapitalizam. taj mentalni sklop se ne smije nagrađivati i stimulisati ako hoćemo naprijed, bez obzira što je "naš".
- karanana
#105 Re: Kupujmo domaće isplati se
da.JThomas wrote:sa vlasnicima firmi koji radnike drže na minimalcu (i minimalac gledaju da izbjegnu, ili kasni) bez radnog vremena i minimuma ostalih prava država neće dugoročno naprijed, već samo ti vlasnici. to nije ni demokratija ni kapitalizam, to je divlji kapitalizam. taj mentalni sklop se ne smije nagrađivati i stimulisati ako hoćemo naprijed, bez obzira što je "naš".
bolje kupit od/kod stranca koji uplacuje doprinose i placa kakve-takve plate na vrijeme, nego kod naseg bossa koji kasni sa platama i placa ih na ruke bez placanja doprinosa.
-
Naslovnica
#106 Re: Kupujmo domaće isplati se
To se tako kaže ba...no sikiriki...Hajvan wrote:WTF?!!!??Naslovnica wrote: Dabome. Još mi samo prišij da sam islamofob, i eto ti ga.
BTW, radije ću dati pakistancu, turčinu ili nekome drugome da handri svoje robove, nego bosanskom "gazdi" da handri moje ljude.
OK?
-
Naslovnica
#107 Re: Kupujmo domaće isplati se
Liče ba,Hajvan wrote:JThomas wrote:pošteno i opravdano. mada se uvozna odjeća i obuća proizvedena u jugoistočnoj aziji pravi u još sto puta gorim uslovima...
da, i onda odeš u prodavnicu i kupiš:
1. obuću proizvedenu u indo-kini, gdje radnici rade za šaku riže (doslovno)
2. odjeću proizvedenu u Bagladešu, Pakistanu... od pamuka kupljenog takdje po "fair trade" uslovima
3. sjedneš u kafić i piješ espresso od zrna kafe proizvedenih i otkupljenih na "fair trade" postulatima....
aha, sta ima?
Al samo smetaju neljudskiuvjewti rada u nekoj fabric Alma Ras, ili smetaju visoke cijee Alme Ras (koje bi bile ukoliko bi placali radnike kako bi mi kupci to htjeli da su oni placeni, pa da ond njihove proizvde kupujemo)
Prava zavrzlama, zar ne!?!
No, u citavoj prici negatora kupovine iceg bosanskog neštoo strahovito smrdi!
Ne interesuju me uslovi rada u Bangladešu, interesuje me gdje mi mama rmba za minimalac, po 10-12 sati, a "gazda" voza najnovijeg Čajena i ima penthaus u Bosmalu. Kontaš.
Treba da podržavam bosanskog robovlasnika, jer je naš, ili šta je već tvoja poenta?
BTW, u Almi Ras su visoke cijene, a šta radnici imaju od tog? Pitaj ih, pa se onda javi.
Što se mene tiče, neka svi ti domaća novokomponovana robovlasnička elita propadne, a i mi sa njima.
-
kox
#108 Re: Kupujmo domaće isplati se
Jel' to fakat kontate da tekstilni radnici u Indoneziji, Pakistanu, Bangladešu ili Turskoj odakle mi uglavnom uvozimo tekstilnu konfekciju imaju bolje radne uslove nego u BiH , ili da u okolnim državama nema rada na crno ?karanana wrote:da.JThomas wrote:sa vlasnicima firmi koji radnike drže na minimalcu (i minimalac gledaju da izbjegnu, ili kasni) bez radnog vremena i minimuma ostalih prava država neće dugoročno naprijed, već samo ti vlasnici. to nije ni demokratija ni kapitalizam, to je divlji kapitalizam. taj mentalni sklop se ne smije nagrađivati i stimulisati ako hoćemo naprijed, bez obzira što je "naš".
bolje kupit od/kod stranca koji uplacuje doprinose i placa kakve-takve plate na vrijeme, nego kod naseg bossa koji kasni sa platama i placa ih na ruke bez placanja doprinosa.
-
Naslovnica
#109 Re: Kupujmo domaće isplati se
OMGkox wrote:Jel' to fakat kontate da tekstilni radnici u Indoneziji, Pakistanu, Bangladešu ili Turskoj odakle mi uglavnom uvozimo tekstilnu konfekciju imaju bolje radne uslove nego u BiH , ili da u okolnim državama nema rada na crno ?karanana wrote:da.JThomas wrote:sa vlasnicima firmi koji radnike drže na minimalcu (i minimalac gledaju da izbjegnu, ili kasni) bez radnog vremena i minimuma ostalih prava država neće dugoročno naprijed, već samo ti vlasnici. to nije ni demokratija ni kapitalizam, to je divlji kapitalizam. taj mentalni sklop se ne smije nagrađivati i stimulisati ako hoćemo naprijed, bez obzira što je "naš".
bolje kupit od/kod stranca koji uplacuje doprinose i placa kakve-takve plate na vrijeme, nego kod naseg bossa koji kasni sa platama i placa ih na ruke bez placanja doprinosa.Ja zaista jesam za prava radnika, ali mi je komedija reći da neko neće kupiti bosanski proizvod zbog obespravljenih radnika i onda ode i kupi nešto kinesko.
- JThomas
#110 Re: Kupujmo domaće isplati se
i upravo na tome kako živi prosječni stanovnik bangladeša se vidi kakve to rezultate proizvodi. ne možeš stimulisati mentalni sklop i viziju poslovanja sa kraja 18. vijeka i nadati se napretku.
- Hajvan
#111 Re: Kupujmo domaće isplati se
Ne kontam. Glup sam. JBG, fakat
-
Naslovnica
#112 Re: Kupujmo domaće isplati se
Ma jok ba, treba stimulisati domaće robovlasnike kupovinom njihovih proizvoda...
Slabo je primjera uspješnih poduzetnika koji imaju uposlenike koji bi stali u odbranu njihovih nadređenih.
Većinom su se obogatili na neimaštini bijede iz ruralnih krajeva, na nepismenim ljudima kojima je krajnji domet da imaju izvor "siguran" izvor primanja, pa makar to bilo i svaki treći mjesec, godišnji i slobodni dani im i ne trebaju, radno vrijeme je normalno, samo 10-12 sati, ali, hej, ljudi su zaposleni!
Slabo je primjera uspješnih poduzetnika koji imaju uposlenike koji bi stali u odbranu njihovih nadređenih.
Većinom su se obogatili na neimaštini bijede iz ruralnih krajeva, na nepismenim ljudima kojima je krajnji domet da imaju izvor "siguran" izvor primanja, pa makar to bilo i svaki treći mjesec, godišnji i slobodni dani im i ne trebaju, radno vrijeme je normalno, samo 10-12 sati, ali, hej, ljudi su zaposleni!
-
Naslovnica
#113 Re: Kupujmo domaće isplati se
Šta ne kontaš?Hajvan wrote:Ne kontam. Glup sam. JBG, fakat
-
kox
#114 Re: Kupujmo domaće isplati se
@JThomas: I industrije u kojima se to dešava su uglavnom iz 19-og vijeka - konkretno tekstilna. Teško većini onih koji su danas prisiljeni raditi u takvim djelatnostima bilo gdje na svijetu, pa i u BiH. Možda se podizanjem nivoa obrazovanja naše radne snage to pitanje vremenom riješi. Ali opet kažem - smiješno mi je zbog ugroženosti radničkih prava bojkotovati bosansku firmu u kojoj ljudi svojevoljno rade i primaju kakvu-takvu platu a kupiti proizvod iz Bangladeša, Pakistana i sl. zemalja u kojoj je vjerovatno proizvodi rob (bukvalno).
- JThomas
#115 Re: Kupujmo domaće isplati se
za situaciju ovdje smo malo više odgovorni i malo više možemo uticati nego na onu u pakistanu. da ovu zemlju izbrišeš gumicom sa karte, pakistan, kina i vijetnam to ne bi ni osjetili jer smo minorno tržište u globalnim razmjerama. ali na situaciju ovdje utičemo neuporedivo više.
- Hajvan
#116 Re: Kupujmo domaće isplati se
....i....
...naravno, ne tržiti u domaćem trgovačkom lancu (Bingo; Amko)...sve su to gulikože i robovlasnici za razliku od stranjskih Merkatora, Konzuma.... u tim stranjskim plačaju porodiljsko, školovanje djeci, svaki prekovremeni je plaćen a plate su daleko, daleko iznad bosanskog prosjeka u branši
...naravno, ne tržiti u domaćem trgovačkom lancu (Bingo; Amko)...sve su to gulikože i robovlasnici za razliku od stranjskih Merkatora, Konzuma.... u tim stranjskim plačaju porodiljsko, školovanje djeci, svaki prekovremeni je plaćen a plate su daleko, daleko iznad bosanskog prosjeka u branši
- dječak sa šibicama
#117 Re: Kupujmo domaće isplati se
Upravo tako.Naslovnica wrote: Npr. Neću nikada kupiti ništa od proizvoda Alma Ras, taman da su džaba!
Drugarica mi je tamo radila, otprilike je kao u konc-logoru, samo što ne puštaju plin. Plate mizerne, radno vrijeme - nema, uglavnom klasično robovlasništvo. To neću da sponzorišem.
Cast izuzecima, ali domace firme su vecinom organizovane na tom robovlasnickom sistemu. Pa dok gazde kupuju automobile od pola miliona maraka, i reklamiraju se po sund novinama kao primjer bosanskog poduzetnistva, radnici robuju po pogonima.
I jos im dodju pametnjakovici i kvazi patriote (uglavnom sa adresom boravka van drzave) pa pametuju na sta trebaju potrositi svoje novce, ako ih imaju.
Sto se ono kaze narodski, sikter. Svoje pare trosis na sta zelis, uostalom dajem glavu na panj da drzavni budzet sa vise novca puni Merkator nego mnogi domaci trgovacki lanci. Bosanac pa trgovac, sinonim za mutljeza i varalicu, cijela plejada racunovodja nakon rata zivi mutljanjem na papirima za bosanske trgovacke prvake.
-
kox
#118 Re: Kupujmo domaće isplati se
Postoje mehanizmi kako se takve situacije rješavaju - sindikat, inspekcija, sud itd. Ne vidim šta bi se to dobilo bojkotom proizvođača ili njegovom propašću. Da ljudi koji u toj fabrici rade trenutno imaju neki drugi bolji izbor davno bi dali otkaz. Njima su te plate vrlo vjerovatno neophodne. A u ranijem postu sam već napisao: Jedini način da se te plate u budućnosti povećaju jeste opet rast proizvodnje i posljedično zaposlenosti. Ako je nezaposlenost izmedju 28% i 45% onda na jedno radno mjesto konkurišu stotine nezaposlenih i poslodavac može postavljati uslove kakve želi.JThomas wrote:za situaciju ovdje smo malo više odgovorni i malo više možemo uticati nego na onu u pakistanu. da ovu zemlju izbrišeš gumicom sa karte, pakistan, kina i vijetnam to ne bi ni osjetili jer smo minorno tržište u globalnim razmjerama. ali na situaciju ovdje utičemo neuporedivo više.
- JThomas
#119 Re: Kupujmo domaće isplati se
iz istog razloga ni institucionalni mehanizmi nisu efikasni. ali te poslovne "zvijezde" kod nas i zasijaju par godina pa završe u stečaju ili zatvoru, čast izuzecima. a to nije zato što ja ili neko drugi sa foruma tako želi, nego zato što je stvar na nezdravoj osnovi i što je ovo ipak 21. vijek.
- Hajvan
#120 Re: Kupujmo domaće isplati se
sve sami idealisti kiji se "brinu" za nas neoobrazovane, nevješte, manje sretne...da nana bude bolje....
hvala vam...
no, uprokos vašem dušebrižništvu možda još noćas moradnemo "odradit" neku vvašu imovinu kako bi naša djeca sutra imala šta jest..
ne osuđujte nas...mi smo iz 19 vijeka
hvala vam...
no, uprokos vašem dušebrižništvu možda još noćas moradnemo "odradit" neku vvašu imovinu kako bi naša djeca sutra imala šta jest..
-
Naslovnica
#121 Re: Kupujmo domaće isplati se
Nisi ti dobar ba, nikako...Hajvan wrote:sve sami idealisti kiji se "brinu" za nas neoobrazovane, nevješte, manje sretne...da nana bude bolje....
hvala vam...
Ko je tebe spominjao? Da ti nisi jedan od ovih novopečeniih neobrazovanih robovlasnika pa te lično vrijeđa kada neko spomene istinite činjenice vezane za odnos naših robovlasnika prema domaćoj radnoj snazi, tj robovima.
Dabogda svi ti novokomponovani robovlasnici propali, pa nek ide sve u 100 mački piterini!
-
Naslovnica
#122 Re: Kupujmo domaće isplati se
Nemoj biti smiješan, kakvo sudstvo, kakav sindikat, kakve inspekcije u privatnoj firmi?!kox wrote:Postoje mehanizmi kako se takve situacije rješavaju - sindikat, inspekcija, sud itd. Ne vidim šta bi se to dobilo bojkotom proizvođača ili njegovom propašću. Da ljudi koji u toj fabrici rade trenutno imaju neki drugi bolji izbor davno bi dali otkaz. Njima su te plate vrlo vjerovatno neophodne. A u ranijem postu sam već napisao: Jedini način da se te plate u budućnosti povećaju jeste opet rast proizvodnje i posljedično zaposlenosti. Ako je nezaposlenost izmedju 28% i 45% onda na jedno radno mjesto konkurišu stotine nezaposlenih i poslodavac može postavljati uslove kakve želi.JThomas wrote:za situaciju ovdje smo malo više odgovorni i malo više možemo uticati nego na onu u pakistanu. da ovu zemlju izbrišeš gumicom sa karte, pakistan, kina i vijetnam to ne bi ni osjetili jer smo minorno tržište u globalnim razmjerama. ali na situaciju ovdje utičemo neuporedivo više.
Radio sam kod novopečenog "uspješnog" privatnika, dovoljno sam vidio.
Ljudi mu rade u firmi po 9-10 godina, dobili jednom povećanje plate (u prosjeku 100km), i ne bi ni to dobili da ga nisu molili dok je bio dobre volje. Za praznike se radi (osim za 1 dan Bajrama), a kada se nazove inspekcija-nasmiju ti se, naprave budalu od tebe i spuste slušalicu...
Ja fakat ne znam gdje vi živite pa ne vidite šta i kako se radi, kako se pojedinci bogate na raćun bijede i sirotinje.
A vi ih nastavite podržavati, i njih i tu bijedu koja se hvata za slamku, umjesto da ih povješa na bandere i rašćera govna!
- Hajvan
#123 Re: Kupujmo domaće isplati se
nisam...jel ti citas sto pisem. ja sam neobrazovan, nevješt, manje sretan. A vi ste- "dušebriznici" koji vode racuna kome ce dati svoju marku i tim cinom uskracujete meni posao bilo kakav, bilo gdje... jer, da opet kazem- nismo svi sretnici da ne moramo radit, da smo imali srece izucit parali zanat (iz raznoraznih subjektivnih i objektivnih razloga). Ti imas svoje razloge zasto pljujes po svemu domacem (bosanskome). Ja, mozda glupo i naivno (takav sam, sta cu- ne mozemo biti svi prekaljeni i pametni) mislim da vecom potrosnjom domacih proizvoda se nekad otvori neko, nedje radno mjesto za mene i suprugu, pa ne budem morao rintaciti za nadnicu ....kontas?!? Vjerovatno ne. Glup sam ja da elaboriram vlastite teze. Da nisam, verovatno bih bio na tvom mjestu i ovako superiorno komenntarisao ( pretpostavljam da iz ovolike pisane superiornosti stoji pokriće od barem 5.000 kmica zarađenih mjesecno)Naslovnica wrote:Nisi ti dobar ba, nikako...Hajvan wrote:sve sami idealisti kiji se "brinu" za nas neoobrazovane, nevješte, manje sretne...da nana bude bolje....
hvala vam...
Ko je tebe spominjao? Da ti nisi jedan od ovih novopečeniih neobrazovanih robovlasnika pa te lično vrijeđa kada neko spomene istinite činjenice vezane za odnos naših robovlasnika prema domaćoj radnoj snazi, tj robovima.
Dabogda svi ti novokomponovani robovlasnici propali, pa nek ide sve u 100 mački piterini!
ovo što pišeš o robovlasnicima, hehe
evo ja radim za amerikance....nadnicarim...pisem neke gluposti za njih, na raznim jezicim...znas kako me tretiraju? šta misliš?
i jos sam sretan, jer zahvaljujuci tim nadnicama ja mogu svoje ptiće nahraniti, ljubim im debele guzice americke i internet koji izmisliše i poslove koji s nime dođoše ljubim.... bez obzira što po 12-13 sati (u prosjeku) radim..... sretan, ŽIV
ja sam ocigledno neko ko je na granice konstatnoj- imati sta za jesti ili nemati sta za jesti danas
a nema posla, a ne moze ga ni biti kad se bacaju pare na uvoz gluposti koje mi mozemo napravit
i zato..nisam dobar
gdje bi bio dobar
nikako....
-
Naslovnica
#124 Re: Kupujmo domaće isplati se
Ja ne pljujem po svemu bosanskome (i hercegovačkome), odakle ti to?! To što si rekao je čista laž, i smatram je za uvredu.Hajvan wrote:nisam...jel ti citas sto pisem. ja sam neobrazovan, nevješt, manje sretan. A vi ste- "dušebriznici" koji vode racuna kome ce dati svoju marku i tim cinom uskracujete meni posao bilo kakav, bilo gdje... jer, da opet kazem- nismo svi sretnici da ne moramo radit, da smo imali srece izucit parali zanat (iz raznoraznih subjektivnih i objektivnih razloga). Ti imas svoje razloge zasto pljujes po svemu domacem (bosanskome). Ja, mozda glupo i naivno (takav sam, sta cu- ne mozemo biti svi prekaljeni i pametni) mislim da vecom potrosnjom domacih proizvoda se nekad otvori neko, nedje radno mjesto za mene i suprugu, pa ne budem morao rintaciti za nadnicu ....kontas?!? Vjerovatno ne. Glup sam ja da elaboriram vlastite teze. Da nisam, verovatno bih bio na tvom mjestu i ovako superiorno komenntarisao ( pretpostavljam da iz ovolike pisane superiornosti stoji pokriće od barem 5.000 kmica zarađenih mjesecno)Naslovnica wrote:Nisi ti dobar ba, nikako...Hajvan wrote:sve sami idealisti kiji se "brinu" za nas neoobrazovane, nevješte, manje sretne...da nana bude bolje....
hvala vam...
ovo što pišeš o robovlasnicima, hehe
evo ja radim za amerikance....nadnicarim...pisem neke gluposti za njih, na raznim jezicim...znas kako me tretiraju? šta misliš?
i jos sam sretan, jer zahvaljujuci tim nadnicama ja mogu svoje ptiće nahraniti, ljubim im debele guzice americke i internet koji izmisliše i poslove koji s nime dođoše ljubim.... bez obzira što po 12-13 sati (u prosjeku) radim..... sretan, ŽIV
ja sam ocigledno neko ko je na granice konstatnoj- imati sta za jesti ili nemati sta za jesti danas
a nema posla, a ne moze ga ni biti kad se bacaju pare na uvoz gluposti koje mi mozemo napravit
i zato..nisam dobar
gdje bi bio dobar
nikako....
Ja kupujem mnogo BH proizvoda (koji su OK kvalitetom i cijenom).
To što si ti neobrazovan, nevješt, manje sretan - tu ti zaista ne mogu pomoći, nije do mene. A to što nemaš posla, opet ti nisam ja kriv, a niti oni koji kupuju/ne kupuju domaće proizvode.
Radio sam i ja za amerikance, 14 godina, i to su bili najsretniji dani u mome životu. Znao sam kolika mi je satnica, ako ostanem duže plati mi se po satnici, sve preko 40hrs/week je overtime, godišnji, bolovanje, uživancija.
Pa sam onda radio za nekoliko domaćih novopečenih robovlasnika, i tu se uvjerio u bahatost i glupost. I vlasnika, i inspekcije, i sistema uopšte.
Sada opet radim za stranu firmu - i super mi je.
Moje prilike da se zaposlim tamo ili ovamo nisu posljedica toga što je neko kupovao domaći rahat lokum i tariguz, nego lično mog znanja i pomalo sreće.
Ja bih najradije kada bi svi imali dobar posao, pristojne plate i bili sretni, ali jebga, ne može.
Dakle, moje lično mišljenje je, ne mogu ja tebi pomoći ako ću kupovati domaći tariguz kroz koji mi redovno propada prst ili tiruliru čokoladicu.
Politika koja nas je dovela dotle gdje jesmo je kriva za sav jad i mizerju, a posredno i stanovnici (birači), koji umjesto da sve završe u jednoj krvavoj revoluciji i sve ih povješaju na bandere, jednako od izbora do izbora daju glas Esadu Radeljašu & co.
Fakat nije do mene.
-
The 51st State
#125 Re: Kupujmo domaće isplati se
za brus lija se izvalili pola miliona, docim vrli menadzeri nisu htjeli feninga uloziti u tehnoloski proces i kontrolu. tja...karanana wrote:kriv je, ne sto nije iz hrvatske, nego jer je bosnjo dobio koncesiju na vodu preko stele i mislio je da je punjenje vode kao sa cesme. zavalio je banke za neki kreditcic, kreno agresivno sa brus lijem na tv-u, cak preko stele i zemljaka usao u mcdonalds sa vodom, jedina mcdonalds franshiza koj nije nosila colinu vodu. ali, vrlo brzo pocele cvjetati alge u punionici, voda bljutavog ukusa i propao je, nije je mogao nigdje ni prodavat ni izvozit. kada nema stele i kad treba ulozit znanje i trud nidje ga, nije u stanju ni vodu sa cesme u flasu natocit.