Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kutiljerov plan ili Karington-Kutiljerov plan (Carrington-Cutileiro) bio je prvi i posljednji mirovni plan potpisan prije početka rata u BiH kako bi ga se spriječilo da rat počne. Taj plan, po kome je Bosna i Hercegovina trebala postati decentralizirana država u kojoj bi svi kantoni bili podijeljeni po nacionalnoj osnovi, potpisali su 18. marta 1992. Alija Izetbegović u ime Bošnjaka, Radovan Karadžić u ime bosanskih Srba i mate Boban u ime bosanskih Hrvata.
bivsi_bosanac wrote:prijece doci do rata nego sto srbi ukinu RS - za njih je to temelj njihovih prava u ovoj drzavi.
Isto tako ce doci do rata ako Srbi pokusaju ukinuti drzavu BiH. Za nas je to temlej nasih prava u ovoj drzavi. Sta cemo sad?
pa pametno bi bilo da bosnjaci nezadirivaju u RS a onda srbi nebi imali razloga da pricaju o referendumu i nezavisnosti tj ukidanju BiH
Pa evo Bosnjaci ne spominju RS odkad je Haris izgubio izbore, ali Srbi opet ne prestaju da pricaju o referendumu i ukidanju BiH. To je zato sto im se zuri, jer znaju da ova politika blokada sa njihove strane ne vodi nicemu, osim njihovom ekonomskom kolapsu i demografskom slomu koji se trenutno desava. Stavise, vec par godina blokiraju sve zakone na nivou drzave koji se cak i ne ticu prava entiteta RS. Kako sad to? Meni je jasno da se vi Fikretovci slomiste uvlaceci u guzicu Dodiku i RS-u, i njihovoj sovinistickoj politici, a onda kmecite kako ste diskriminirani u Federaciji. Jebiga, pokupis kako posijes, sve po zasluzi.
Kutiljerov plan ili Karington-Kutiljerov plan (Carrington-Cutileiro) bio je prvi i posljednji mirovni plan potpisan prije početka rata u BiH kako bi ga se spriječilo da rat počne. Taj plan, po kome je Bosna i Hercegovina trebala postati decentralizirana država u kojoj bi svi kantoni bili podijeljeni po nacionalnoj osnovi, potpisali su 18. marta 1992. Alija Izetbegović u ime Bošnjaka, Radovan Karadžić u ime bosanskih Srba i mate Boban u ime bosanskih Hrvata.
Velikosrpski projekat u Seseljevim granicama je bio plan i i krajnji cilj, pregovori su bili samo kupovina vremena i prodaja magle svijetu i naivnima od strane velikosrba,....
Plan "RAM" je ono sto se pokazalo konkretnim djelima na terenu.
Velikosrbi su smatrali da su se stvorile historijske prilike da se uz pomoc srboslavenske JNA i SAO-MAO barikadirinaih oblasti zaokruze srpske drzave breeeee,.
Sefer Halilović: Naš odgovor na Dodikove provokacije jedino može biti Republika BiH
Ako Dodik i Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat, rekao je penzionirani general Armije BiH Sefer Halilović za AA
Povodom današnjeg saopćenja Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) u kojem je predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku nedvosmisleno poručeno da ne podgrijava međunacionalnu netrpeljivost secesionističkim prijetnjama Bosni i Hercegovini, novinar agencije Anadolija (AA) razgovarao je sa liderom te stranke, prvim komandantom Armije Republike BiH, penzioniranim generalom Seferom Halilovićem.
Halilović ističe da je Dodikova priča ''lišena zdravog razuma'', te da pokušaji da se RS dovede u vezu sa nezavisnim Kosovom nema nikakve historijske podloge.
''Ta priča je lišena historijske realnosti. Dakle, ako hoćete u vojnom smislu, Srbija je bila uspješnija na Kosovu nego u Bosni. Bilo bi logično da tamo traže taj svoj životni prostor. Štaviše, oni 200 godina uvjeravaju svoju javnost da im je to i kolijevka državnosti, što za njih BiH nikad nije bila, ako u međuvremenu ne postane. Dodik se na ovaj način, ovom retorikom želi samo dodvoravati nacionalistima da ostane na vlasti. To isto rade i ovi u Srbiji. Šalju lažne nade narodu da će, ako izgube Kosovo, dobiti RS. RS nikad nije bila u sastavu Srbije. Mnogo će prije Sandžak biti u sastav Bosne, nego RS u sastav Srbije. Jer, Sandžak je bio dio srednjovjekovne, a i osmanske Bosne, sve do Berlinskog kongresa'', kazao je Halilović za agenciju Anadolija.
Dodao je da ''mi tu priču ne pokrećemo iz vrlo praktičnih razloga, jer ne želimo biti rematilački faktor''.
''Ali, ponavljam, ako Dodik i Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat'', upozorio je.
Halilović je svjestan nastojanja vodstva RS da se višegodišnjim blokadama i političkim mrcvarenjem dobije saglasnost Bošnjaka i drugih bh. patriota da se zemlja podijeli i da tako, zapravo, ostvare svoj ratni cilj, a to je secesija polovice države BiH.
''Mi nikada nećemo doći u situaciju da kažemo: ''Evo vam, nosi vas đavo''. Mi ćemo prije doći u stituaciju, a to vrijeme se, očito, primiče da kažemo da ne vrijedi više daytonski Ustav. Konačno, na štetnost i pogubnost Daytona ja sam upozorio 1996. godine. To je razlog osnivanja ove stranke, jer ja nikada nisam mislio da ću biti u politici. Dakle, sve do Daytonske izdaje. Mi smo kazali da je tom prilikom došlo do izdaje Republike BiH, da je stvorena država monstrum i da je Dayton ludačka košulja. Naš odgovor na Dodikove provokacije jedino može biti Republika BiH! Ona je odgovor na sve na što pričaju Dodik i Nikolić, na sve velikosrpske pretenzije, ali i sve aktuelne probleme u zemlji'', istakao je Halilović.
Na konstataciju novinara Anadolije kako će ovakve poruke javnost u RS protumačiti kao ratnu retoriku, a Dodik kao još jedan dokaz da se u ''BiH ne može živjeti'', Halilović je istakao kako koristi ''adekvatnu retoriku''. Poručio je da Dodik i njegovi sljedbenici sve ovo trebaju shvatiti kao dobronamjerno upozorenje, a ne kao prijetnju i ratnu retoriku.
''Oni moraju znati da objava secesije znači objavu rata! Iz Bosne mogu iznijeti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama. BiH ostaje nedjeljiva, nezavisna, suverena, a kome se živi sa druga dva naroda, dobro je došao sigurno. Kome se ne živi, sretan mu put. Osim toga, Dodik je sebi već napravio vilu na Dedinju, te kupio nekoliko imanja po Srbiji. Na vrijeme se osigurao. A ovim što govori samo sirotinju uvlači u sukob. To bi njemu srpska sirotinja trebala kazati, a ne mi. Srpska sirotinja je džaba izginula, obećana im je nezavisnost od BiH, koju nisu dobili. A sad ih ponovo uvlači u problem. Iako im sada ne može više pomoći ni Srbija, nema Jugoslavenske narodne armije (JNA), neće mi Crna Gora pomoći, nema više SAO Krajine... Dodik Srbe pokušava uvući u belaj koji bi, zaista, za njih bio belaj'', naglasio je.
Dodika i Nikolića proglasiti ''personom non grata''
Osvrćući se na izvinjenje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za Srebrenicu i druge zločine, iako srbijanski lider nije želio potvrditi da se u Srebrenici desio genocid, Halilović je odgovorio:
''Nikolić je četnički vojvoda koji je čin dobio na Trebeviću. Kad se odrekne vojvodstva, onda treba sa njim pričati. Do tada on i Dodik trebaju biti persona non grata u Sarajevu, a Nikolić i u cijeloj BiH. Njima se ništa ne može vjerovati. Njihov ''otac nacije'' Drobrica Ćosić kaže da je laž u samoj osovi srpske politike. Oni lažu na sve strane, ali ni mi nismo naivni da im to prolazi'', rekao je Halilović.
2. maj – najznačajniji datum u BiH
Halilović je kazao da je 2. maj jedan od najznačajnijih datuma u Odbranbeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine.
''Nesumnjivo, da nismo uspjeli 2. maja da odbranimo Sarajevo, bila bi dovedena u pitanje i nezavisnost BiH i vrlo neizvjesna naša dalja borba. 2. maj je jedan od najznačajnijih datuma u našem odrbanbenom ratu'', zaključio je Halilović.
Last edited by Bosnolog on 03/05/2013 08:57, edited 1 time in total.
a nama Vako:
18.03.1992.
nakon pete runde pregovora, lideri tri nacionalne stranke potpisali izjavu o principima novih ustavnih rješenja za BH, takozvani Kutiljerov plan, prema kojem BH treba ostati u sadašnjim granicama kao jedna država sa tri konsitutivne jedinice bazirane na nacionalnom principu.
nama Vako rekli -Taj plan, po kome je Bosna i Hercegovina trebala postati decentralizirana država u kojoj bi svi kantoni bili podijeljeni po nacionalnoj osnovi, potpisali su 18. marta 1992. Alija Izetbegović u ime Bošnjaka, Radovan Karadžić u ime bosanskih Srba i mate Boban u ime bosanskih Hrvata.
Mister Yes dana 02/05/2013 16:31
a nama Vako:
18.03.1992.
nakon pete runde pregovora, lideri tri nacionalne stranke potpisali izjavu o principima novih ustavnih rješenja za BH, takozvani Kutiljerov plan, prema kojem BH treba ostati u sadašnjim granicama kao jedna država sa tri konsitutivne jedinice bazirane na nacionalnom principu.
Last edited by radostan dan on 02/05/2013 17:39, edited 2 times in total.
chupacabra wrote:
Pa evo Bosnjaci ne spominju RS odkad je Haris izgubio izbore, ali Srbi opet ne prestaju da pricaju o referendumu i ukidanju BiH. To je zato sto im se zuri, jer znaju da ova politika blokada sa njihove strane ne vodi nicemu, osim njihovom ekonomskom kolapsu i demografskom slomu koji se trenutno desava. Stavise, vec par godina blokiraju sve zakone na nivou drzave koji se cak i ne ticu prava entiteta RS. Kako sad to? Meni je jasno da se vi Fikretovci slomiste uvlaceci u guzicu Dodiku i RS-u, i njihovoj sovinistickoj politici, a onda kmecite kako ste diskriminirani u Federaciji. Jebiga, pokupis kako posijes, sve po zasluzi.
meni se cini da momentalno je problem u Fbih sa hrvatima a ne u RS, hrvati nisu zadovoljni sa stanjem na tlu sto znaci srbi gledaju sta im se sprema.
Ja nekontam da li bosnjacki politicari nece ili nezele da vide ali. Srpski interesi su uvjek bili ignorisani kada su bili manjina. prije prvog rata, za vrijeme ndh, i naravno u ovde u bosni.
SDA se zalaze za istu politiku koja je nametala sukob. Mi smo najbrojni i treba da vladamo. Tako je i 91/92 sve bilo ignorisano sa strane SDA u BiH sto su srbi predlagali ukljucujuci i preglasavanje u potpunosti.
Sto znaci da u ovom slucaju su bili obespravljeni. I svaki srbin i srpski politicar ma koje stranacke partije ce odmah i uvjek da odbaci bilo koju soluciju koja uzima za obzir nesto sto ces vratiti u politicko uredjenje slicno onome koje je bilo tu 92.
Umjesto da grade medjusobno razumjevanje i rjesavaju probleme u RS i Fbih nasi policari zaglibe o inter entnickim odnosima. Pa samo pogledajte da je Dodik taj koji to besomucno koristi. Opozicija u RS je pobijedila na lokalnim izborima upravo iz razloga sto je obicnim srbima dozlogdila bjeda i korupcija isto kao sto je dozlogrila i bosnjacima i bosanskim hrvatima.
Samo pogledaj na zadnim razgovorima o tome kako hrvati treba da dobiju mehanizam da zaista izaberu svog clana prijedstavnista a oni ustvari putem majorizacije stalno dobijaju hrvata koga izglasavaju bosnjaci.
Ste strane i uvjek zbog toga mislim da je tu neki "blindside" tj mrtvi ugao koji bosnjacki politicari nezele da vide i uvaze.
bivsi_bosanac wrote:
meni se cini da momentalno je problem u Fbih sa hrvatima a ne u RS, hrvati nisu zadovoljni sa stanjem na tlu sto znaci srbi gledaju sta im se sprema.
Ja nekontam da li bosnjacki politicari nece ili nezele da vide ali. Srpski interesi su uvjek bili ignorisani kada su bili manjina. prije prvog rata, za vrijeme ndh, i naravno u ovde u bosni.
SDA se zalaze za istu politiku koja je nametala sukob. Mi smo najbrojni i treba da vladamo. Tako je i 91/92 sve bilo ignorisano sa strane SDA u BiH sto su srbi predlagali ukljucujuci i preglasavanje u potpunosti.
Sto znaci da u ovom slucaju su bili obespravljeni. I svaki srbin i srpski politicar ma koje stranacke partije ce odmah i uvjek da odbaci bilo koju soluciju koja uzima za obzir nesto sto ces vratiti u politicko uredjenje slicno onome koje je bilo tu 92.
Umjesto da grade medjusobno razumjevanje i rjesavaju probleme u RS i Fbih nasi policari zaglibe o inter entnickim odnosima. Pa samo pogledajte da je Dodik taj koji to besomucno koristi. Opozicija u RS je pobijedila na lokalnim izborima upravo iz razloga sto je obicnim srbima dozlogdila bjeda i korupcija isto kao sto je dozlogrila i bosnjacima i bosanskim hrvatima.
Samo pogledaj na zadnim razgovorima o tome kako hrvati treba da dobiju mehanizam da zaista izaberu svog clana prijedstavnista a oni ustvari putem majorizacije stalno dobijaju hrvata koga izglasavaju bosnjaci.
Ste strane i uvjek zbog toga mislim da je tu neki "blindside" tj mrtvi ugao koji bosnjacki politicari nezele da vide i uvaze.
bivsi_bosanac wrote:
Vjeruj da nisu ni Bošnjaci
ali nemoze biti rjesenje da se vratimo u 92. Centralna drzava je zadnje sto i hrvati i srbi ce prihvatiti. Posebno kada govorimo da se i jedni i drugi boje demografije i immigracije u maticu.
bivsi_bosanac wrote:
ali nemoze biti rjesenje da se vratimo u 92. Centralna drzava je zadnje sto i hrvati i srbi ce prihvatiti. Posebno kada govorimo da se i jedni i drugi boje demografije i immigracije u maticu.
Ma ko to zagovara centralnu drzavu i sta je za tebe centralna drzava? Nema govora o vracanju u 1992 odnosno 1993 jer je ovaj ustav od tada na snazi. Na forumu se demografijom i imigracijom uglavnom bave nacional-sovinisti, u zavisnosti o kojem se forumu radi.
Bosna i Hercegovina mora naci balans izmedju nacionalnog i gradjanskog.
bivsi_bosanac wrote:
Ma ko to zagovara centralnu drzavu i sta je za tebe centralna drzava? Nema govora o vracanju u 1992 odnosno 1993 jer je ovaj ustav od tada na snazi. Na forumu se demografijom i imigracijom uglavnom bave nacional-sovinisti, u zavisnosti o kojem se forumu radi.
Bosna i Hercegovina mora naci balans izmedju nacionalnog i gradjanskog.
pa bave se oni koji zagovaraju ukidanje RS radi kantonizacije
pa definitivno jeste, jer gledajuci na Fbih tu se i te kako preglasava pored toga sto su kantoni tu. Samo pogledaj izbor za precjednika iz reda hrvackog naroda. Osim toga gradjani koji zive u RS su zadovoljni sa RS. Zasto bi pravili jos pet parlamenata is jos pet precjednika i vlada. Ko ce sve to placat.
bivsi_bosanac wrote:pa definitivno jeste, jer gledajuci na Fbih tu se i te kako preglasava pored toga sto su kantoni tu. Samo pogledaj izbor za precjednika iz reda hrvackog naroda. Osim toga gradjani koji zive u RS su zadovoljni sa RS. Zasto bi pravili jos pet parlamenata is jos pet precjednika i vlada. Ko ce sve to placat.
Dosta je jedan preCednik, guardian i zastitnik sumske...sa njim sumska ide ka neumitnom kraju...Ko ce njega placat' i sav njegov stab kao i sav taj ekonomski procvat (vidi rafineriju i ostale uspjehe), to je vec interesantnije pitanje...Kakva je tu majorizacija u pitanju, da mi je znati...a inace predsjednik iz reda bilo kojeg naroda je vrlo bitna stvar u BiH, ali za one sto ce da rade kao konzuli i ambasadori u inostranstvu...Toliko bitna, da ima prijedloga da se to i ukine i ostavi premijer sa vladom Bosne i Hercegovine....
Nemoj da si vise bivsi Bosanac, Tomo ti je rekao da si i sadasnji...Tomin Bosanac.
bivsi_bosanac wrote:pa definitivno jeste, jer gledajuci na Fbih tu se i te kako preglasava pored toga sto su kantoni tu. Samo pogledaj izbor za precjednika iz reda hrvackog naroda. Osim toga gradjani koji zive u RS su zadovoljni sa RS. Zasto bi pravili jos pet parlamenata is jos pet precjednika i vlada. Ko ce sve to placat.
Ovdje govorimo o centralizaciji drzave a ne entiteta. Izbor za predsjednika nema veze sa centralizacijom. Opet kazem ne govorim samo o RSu i Federaciji nego o cjelokupnom stanju u Bosni i Hercegovini. Ne mogu se samo Srbi, samo Hrvati, Bosnjaci pitati jesu li zadovoljni ovim sto imaju. Ja znam da u ovakvom drzavnom sistemu niko nije zadovoljan.
Ako cemo ici tvojom logikom... zasto da imamo tri clana predsjednistva, hajde da bude 1. Ko ce sve ovo placati...
bivsi_bosanac wrote:prijece doci do rata nego sto srbi ukinu RS - za njih je to temelj njihovih prava u ovoj drzavi.
Isto tako ce doci do rata ako Srbi pokusaju ukinuti drzavu BiH. Za nas je to temlej nasih prava u ovoj drzavi. Sta cemo sad?
pa pametno bi bilo da bosnjaci nezadirivaju u RS a onda srbi nebi imali razloga da pricaju o referendumu i nezavisnosti tj ukidanju BiH
Vrijeme referenduma je iza nas, sve političko-strateške prilike su prošle. Kosovo će biti priznato de facto, teritorija RS ostaje u okviru BiH. Na kraju krajeva ispada sve je bila samo priča radi pregovora oko Kosova, niti jedan konkretan potez prema otcjepljenju nije napravljen, niti će biti.
Sada je vrijeme bliže integracije RS sa FBiH, tj BiH, umjesto na huškanju naroda na sukob sada treba raditi na edukaciji i masovnoj psihoterapiji.
bivsi_bosanac wrote:
Priča o ugroženosti je bila racionalizacija za rat, to u prijeratnoj BiH nije bila činjenica. Ovo je bio teritorijalno osvajački rat, pa naselja gdje uopšte nije bilo Srba su etnički očišćena. Ustroj BiH je jedan od najkompleksnijih i najpravednijih ustroja bilo gdje na svijetu, bar što se tiče konstutivnih naroda.
Nerzuk Ćurak: Za 10 godina će biti isto ili gore
B. A. 01/05/2013 20:41:00
SARAJEVO - Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i politički analitičar Nerzuk Ćurak bio je gosto Specijala TV1. Komentarišući aktuelnu situaciju u BiH Ćurak nije nimalo optimističan. Za 10 godina će biti isto ili gore - smatra on. Snimak emisije pogledajte u prilogu.
U postojećim geopolitičkim uslovima, jedini domet političke reforme je jasno definisanje stava vodećih stranaka sa većinskim bošnjačkim biračkim tijelom, oko ključnih pitanja reforme ustava u korist građana i jačanja integrativnih procesa u BiH. I za to tražiti savjetnike u MZ, bez obzira koja stranka bila na vlasti.
Srpski političari imaju jasan stav, to je jačenje Republike Srpske i njenih kompeticija, te svođenje BiH na servis 9 nadležnosti.
Hrvatski političari su potpisali Kreševsku deklaraciju iz koje su uklonili HSP i HSS-NHI, i na čijim temeljima je uspostavljen HNS, koji je iznio jasne ciljeve da je primarni hrvatski interes hrvatska teritorijalnu jedinicu.
A šta je sa sa probosanskim, odnosno probošnjačkim strankama, one nemaju ni po kom pitanju zajednički stav, osim jeftinog baljezganja suverenitet BiH nije ugrožen, što znaju i ptice na grani. Bošnjačko biračko tijelo je oštro polarizirano na ljevicu i desnicu, te prevrtljivi centar, gdje svaka stranka ima svoju svoju viziju uređenja BiH. Pored toga zahvaljujući prvenstveno SDA, na prostoru sa većinskim bošnjačkim stanovništvom došlo je do izražene podjele na sekluariste i asekulariste, pri čemu sekulariste podržava malobrojna multietnička manjina, dok su askeluaristi teže kombinaciji vjerske tradicije i javnog iskazivanja vjerske pripadnosti, pod plaštom demokratskog prava većine. Pri čemu se vrši tihi pritisak na sve one koji ne žele uplitanje vjere u javni život.
Bosnolog wrote:Sefer Halilović: Naš odgovor na Dodikove provokacije jedino može biti Republika BiH
e jesi našo isfrustriranu deiblčinu koja je imala šansu da pokaže to što sada prijeti, ali je '92/93 bio sveden na 15% teritorije i šta ima pričat takav debil, kada je mogao nije uradio ništa, sada je samo isfrustrirani debil koji prdi uprazno i pali budale
i prestani postavljat glupe youtube klipove OVDJE, stavi samo link p ko hoće nek gleda
otežavaju učitavanje stranice i blokiraju memoriju PC-a
U postojećim geopolitičkim uslovima, jedini domet političke reforme je jasno definisanje stava vodećih stranaka sa većinskim bošnjačkim biračkim tijelom, oko ključnih pitanja reforme ustava u korist građana i jačanja integrativnih procesa u BiH. I za to tražiti savjetnike u MZ, bez obzira koja stranka bila na vlasti.
Srpski političari imaju jasan stav, to je jačenje Republike Srpske i njenih kompeticija, te svođenje BiH na servis 9 nadležnosti.
Hrvatski političari su potpisali Kreševsku deklaraciju iz koje su uklonili HSP i HSS-NHI, i na čijim temeljima je uspostavljen HNS, koji je iznio jasne ciljeve da je primarni hrvatski interes hrvatska teritorijalnu jedinicu.
A šta je sa sa probosanskim, odnosno probošnjačkim strankama, one nemaju ni po kom pitanju zajednički stav, osim jeftinog baljezganja suverenitet BiH nije ugrožen, što znaju i ptice na grani. Bošnjačko biračko tijelo je oštro polarizirano na ljevicu i desnicu, te prevrtljivi centar, gdje svaka stranka ima svoju svoju viziju uređenja BiH. Pored toga zahvaljujući prvenstveno SDA, na prostoru sa većinskim bošnjačkim stanovništvom došlo je do izražene podjele na sekluariste i asekulariste, pri čemu sekulariste podržava malobrojna multietnička manjina, dok su askeluaristi teže kombinaciji vjerske tradicije i javnog iskazivanja vjerske pripadnosti, pod plaštom demokratskog prava većine. Pri čemu se vrši tihi pritisak na sve one koji ne žele uplitanje vjere u javni život.
Politički gledano Hrvati u BiH nemaju snage da dobiju treći entitet, Srbima je za to trebao četvorogodišnji rat. Da li je želja za trećim bila u sklopu priče o referendumu u RS, politički oportunizam tokom pregovora o priznanju Kosova, ili dio stalne težnje za restauracijom HercegBosne, nije ni bitno - od toga nema ništa. Hrvati kao konstitutivan narod će uživati prava i zaštitu kao i ostala dva naroda.
Što se tiče RS, natezanje oko referenduma je takođe završeno sa de facto priznanjem nezavisnosti Kosova. RS je iskorištena kao adut u pregovorima, sada treba narodu objasniti da je ipak BiH njihova domovina. Čak i ako su planirali otcjepljenje, za što nema dokaza, Srbija nije imala tada niti sada ima snage da tako nešto izvede (a kamoli RS).
Sljedeće na redu i ono što će dugoročno srpski političari moći dobiti u BiH jeste svojevrsna regionalizacija (da ne kažem kantonizacija) RS u okviru BiH. A priče o ugroženosti su više nego smiješne, od sada uz takve tvrdnje treba tražiti i jasne dokaze.
Bošnjački politički vrh i ono što neki nazivaju građansko Sarajevo, svoju ulogu trebaju tražiti u kulturnom i moralnom smislu kroz masovnu edukaciju, denacifikaciju, promociju pozitivnih evropskih (zapadnih) vrijednosti preko masovnih medija u cijeloj BiH. Više od toga nije realno.