Odbrana Podrinja

Post Reply
relativno84

#101 Re: Odbrana Podrinja

Post by relativno84 »

cetmi wrote:
Postao/la relativno84
Previse je misterioznih dogadjaja previse je ubijenih pod cudnim okolnostima.
Dok razmisljam o tome uvijek mi pred ocima Akif Ustić poznatiji kao Ake i njegovo ubistvo zajedno s njegovom jedinicom na Zalazju.
Nema nikakvih čudnih okolnosti po pitanju pogibije Akifa. Prvi put čujem da se i u njegovu pogibiju sumnja

Naš najveći neprijatelj od početka do kraja je bio hronični nedostatak hrane, soli, a reći ću i duhana.

Ako ti je ovo 84 u nicku godina rođenja, bojim se da ti nikako nisi mogao osjetiti naše strahove.
Kao prvo Ake je svima bio trn u oku jer nije dozvolio da mu ruralni mangupi sole pamet i previse je bio drcan tako da ga se moralo rijesiti, jer nije se uklapao u te sheme zbog kojih nismo imali soli a ni hrane jer su drugi na pijaci zaradjivali pare na tome. Ako ti je falilo duhana sto nisi motao ruzu ko i svi ostali bar toga je bilo. I da ako te bas zanima da to su mi godine i da ja sam sa Starog grada i da osjetio sam strahove posebno kada je Ake i njegova jedinica dovucena poslije razmjene i Rešid iz Dimnica otvara vrece a glave samo sto ne padaju na put.

Tako da nema potrebe da se takmicimo ko je osjetio veci strah jer u tome nema pobjednika a posto impliciras da si "zreliji" to bi trebao znati.
I cisto da se zna Stari grad do 95-te nije osvojen na njega je krocila cetnicka noga tek tada i pretrpili smo u toku ratnih godina haubica i raketnih bacaca kao rijetko koji dio grada.
A i te 95-te godine prvo se povukla nasa straza s prostora Table kroz potok pa tek onda mi negdje oko 23h kada su vec UN transporteri bili na pijaci.

Tako da suzdrzi se od te vrste komentara ko je sta osjetio na to sam alergican jer od tog mraka te veceri kada sam napustili podrum jer su po nama pucali s Bojne ja spavam sa upaljenim svjetlom. I nije to strah to je okidac koji vraca momentalno tijelo emocije tog dana.
zavjesa

#102 Re: Odbrana Podrinja

Post by zavjesa »

@relativno 84

Očigledno je da si bio relativno mlad. Svaka kuća u Srebrenici bila je pod kontrolom Arkanovaca i domaćih četnika, uključujući i Stari Grad, osim oko SG ne smatraš ruralnim djelom Srebrenice?!
Sreten sa Špata javno govori o zasjedi na Zalazju, dok Aketov sin tambura po gradu. Mlad si ti bio da bistriš ratne teme. Rahmet gaziji Aketu i njegovim saborcima.
zakonpera

#103 Re: Odbrana Podrinja

Post by zakonpera »

relativno84 wrote:I pored svega recenog sto je samo po sebi bilo dovoljno da se taj dio ne odbrani od nedostatka organizacije preko slabog il gotovo nikakvog naoruzanja i izuzetno opremljenog neprijatelja cini mi se da je unutrasnji animozitet medju "glavnim" igracima nanio vise stete nego sve drugo.

Dok razmisljam o tome uvijek mi pred ocima Akif Ustić poznatiji kao Ake i njegovo ubistvo zajedno s njegovom jedinicom na Zalazju. Toliko puta su odlazili na Zalazje i vracali se bez problema ali tog dana su docekani u zasjedu iz koje se samo jedan izvukao ziv skocivsi s kamiona niz stijene, dok su drugi ubijeni s rukama na okidacu, eh kako bas tog dana kada je mali broj ljudi i znao u kojem ce pravcu krenuti da ih doceka tako namjesten agresor ostat ce tajna, zasto je nekome trebala smrt komadanta koji je imao jedini pravi uticaj na sela od Pribicevca prema Drini i na drugu stranu prema Skelanima.
Jedni su ga postovali drugi su ga se plasili ali niko nije sumnjao da ce poginuti ako treba ali povuci se nece s linije. Tek nekoliko mjeseci posle jos jedne izdaje u nizu i pocetka ofanzive agresora 93-ce postaje jasno da je Ake ziv sela bi se branila, nebi dozvolio da se bez ikakvog otpora predaju pa po cijenu blokiranja na Pribicevcu prolaza ali ovako imali su otvoren put da se povlace u grad bez takoreci ispaljenog metka. Samim tim smanjujuci mogucnost dejstvovanja u narednom periodu prema agresoru jer se pozicionirao na tesko osvojivim kotama.

Previse je toga misterioznog bilo da bi kraj imao nesto pozitivniji omjer zivih - ubijenih nazalost.
Ista stvar je i sa Avdom Palićem .. nekome je bilo u interesu to. A s druge strane žepljaci i okolna sela su se herojski branili a ostavljeni na cjedilu od strane predsjedništva i generala. To nije bilo samo u ratu vec i prije i poslje rata. Da nije te žilavosti naroda Žepe i okolnih sela, samoinicijative, borbe, ljubavi prema kraju od svega nebi bilo ništa. Ne postoji kraj u državi koji se toliko voli od samog napaćenog naroda. Dovoljno je samo otići i vidjeti ta sada vikend naselja kako su nikla iz inata, fabrike, cestovna komunikacija i kao roj naroda obrađuje svoja imanja i čuva, ne prodaje. Pa svako selo ima web portal, jako su povezani i složni, dijaspora pomaže, džamije obnovljene. U ratu su se branili koliko je bilo moguće i do zadnje kapi. Herojski narod koji bi posebno akcentirao od cijelog podrinja i istočne bosne. Definitivno drugačiji mentalitet i neuporediv u odnosu na Višegrađane, Srebreničane. Rogatičane ili Sokočane. Čast svima ali ne kaže se za džaba u narodu "Braniš se ko Žepa"
relativno84

#104 Re: Odbrana Podrinja

Post by relativno84 »

zavjesa wrote:@relativno 84

Očigledno je da si bio relativno mlad. Svaka kuća u Srebrenici bila je pod kontrolom Arkanovaca i domaćih četnika, uključujući i Stari Grad, osim oko SG ne smatraš ruralnim djelom Srebrenice?!
Sreten sa Špata javno govori o zasjedi na Zalazju, dok Aketov sin tambura po gradu. Mlad si ti bio da bistriš ratne teme. Rahmet gaziji Aketu i njegovim saborcima.
Valjas gluposti u nevidjenim kolicinama pa bas ti "domaci cetnici " su krenuli na Stari grad dok su Arkanovci bili zauzeti pljackanjem industriske zone u Potocarima, i Ake zajedno sa svojim Usticima i jos par momaka je zaustavio cetnike na okuci i s druge srtane ispod bedema kada ih je ubijeno nekoliko. Tad je snajperom pogodjen s Bojne Aketov sestric i posle toga do odlaska Arkanovaca niko vise nije ni pokusavao doci gore.
A to sto si se uhvati Sretena covjek bi pomislio da je neka srpska verzija Ramba mnogi su se hvalili raznim stvarima
a u drugoj drzavi bili pusti suplju mrtva usta ne govore. Previse vas je ovdje koji pametujete rekla kazala konkretne stvari treba reci a ne pricati lovacke price.

I cisto da se zna Stari grad je pocetak svega pa tako i sirenja Srebrenice ne znam zasto te pogodilo to ruralni mangupi jesi se to prepoznao ?

Opusteno :sabur:
zavjesa

#105 Re: Odbrana Podrinja

Post by zavjesa »

relativno84 wrote:

Valjas gluposti u nevidjenim kolicinama pa bas ti "domaci cetnici " su krenuli na Stari grad dok su Arkanovci bili zauzeti pljackanjem industriske zone u Potocarima, i Ake zajedno sa svojim Usticima i jos par momaka je zaustavio cetnike na okuci i s druge srtane ispod bedema kada ih je ubijeno nekoliko. Tad je snajperom pogodjen s Bojne Aketov sestric i posle toga do odlaska Arkanovaca niko vise nije ni pokusavao doci gore.
A to sto si se uhvati Sretena covjek bi pomislio da je neka srpska verzija Ramba mnogi su se hvalili raznim stvarima
a u drugoj drzavi bili pusti suplju mrtva usta ne govore. Previse vas je ovdje koji pametujete rekla kazala konkretne stvari treba reci a ne pricati lovacke price.

I cisto da se zna Stari grad je pocetak svega pa tako i sirenja Srebrenice ne znam zasto te pogodilo to ruralni mangupi jesi se to prepoznao ?

Žalosno je kad sin babi objašnjava kako se prave djeca. Najruralniji su oni koji sebi na silu prišivaju etikete urbanih. Svi u Srebrenici, osim tebe, znaju da je Aketa skupa sa momcima ubio Sreten sa Špata. Tukneš mi malo na lokalnog tamburaša.
Koliko me sjećanje služi, urbani su 99% razgulili prije nego je puklo. Čast onima koji su ostali.
A ti bio sila momak sa pelenama na guzici i sada nama koji smo to s puškom u ruci doživjeli i preživjeli pričaš priče. Smiri strasti dijete, izađi malo iz memljive prostorije, nadiši se zraka...
zavjesa

#106 Re: Odbrana Podrinja

Post by zavjesa »

zakonpera wrote:
relativno84 wrote:I pored svega recenog sto je samo po sebi bilo dovoljno da se taj dio ne odbrani od nedostatka organizacije preko slabog il gotovo nikakvog naoruzanja i izuzetno opremljenog neprijatelja cini mi se da je unutrasnji animozitet medju "glavnim" igracima nanio vise stete nego sve drugo.

Dok razmisljam o tome uvijek mi pred ocima Akif Ustić poznatiji kao Ake i njegovo ubistvo zajedno s njegovom jedinicom na Zalazju. Toliko puta su odlazili na Zalazje i vracali se bez problema ali tog dana su docekani u zasjedu iz koje se samo jedan izvukao ziv skocivsi s kamiona niz stijene, dok su drugi ubijeni s rukama na okidacu, eh kako bas tog dana kada je mali broj ljudi i znao u kojem ce pravcu krenuti da ih doceka tako namjesten agresor ostat ce tajna, zasto je nekome trebala smrt komadanta koji je imao jedini pravi uticaj na sela od Pribicevca prema Drini i na drugu stranu prema Skelanima.
Jedni su ga postovali drugi su ga se plasili ali niko nije sumnjao da ce poginuti ako treba ali povuci se nece s linije. Tek nekoliko mjeseci posle jos jedne izdaje u nizu i pocetka ofanzive agresora 93-ce postaje jasno da je Ake ziv sela bi se branila, nebi dozvolio da se bez ikakvog otpora predaju pa po cijenu blokiranja na Pribicevcu prolaza ali ovako imali su otvoren put da se povlace u grad bez takoreci ispaljenog metka. Samim tim smanjujuci mogucnost dejstvovanja u narednom periodu prema agresoru jer se pozicionirao na tesko osvojivim kotama.

Previse je toga misterioznog bilo da bi kraj imao nesto pozitivniji omjer zivih - ubijenih nazalost.
Ista stvar je i sa Avdom Palićem .. nekome je bilo u interesu to. A s druge strane žepljaci i okolna sela su se herojski branili a ostavljeni na cjedilu od strane predsjedništva i generala. To nije bilo samo u ratu vec i prije i poslje rata. Da nije te žilavosti naroda Žepe i okolnih sela, samoinicijative, borbe, ljubavi prema kraju od svega nebi bilo ništa. Ne postoji kraj u državi koji se toliko voli od samog napaćenog naroda. Dovoljno je samo otići i vidjeti ta sada vikend naselja kako su nikla iz inata, fabrike, cestovna komunikacija i kao roj naroda obrađuje svoja imanja i čuva, ne prodaje. Pa svako selo ima web portal, jako su povezani i složni, dijaspora pomaže, džamije obnovljene. U ratu su se branili koliko je bilo moguće i do zadnje kapi. Herojski narod koji bi posebno akcentirao od cijelog podrinja i istočne bosne. Definitivno drugačiji mentalitet i neuporediv u odnosu na Višegrađane, Srebreničane. Rogatičane ili Sokočane. Čast svima ali ne kaže se za džaba u narodu "Braniš se ko Žepa"
Web portali koji se uređuju po Floridi, Coloradu, New Yorku, Misouri-ju... Koliko su Žepljaci organizovani dovoljno govori podatak da i ono malo djece što su vratili - uči Srpkinja iz Rogatice. Ali zato Žepa ima Envera Žuću, a Žućo - Milorada Dodika. Nešto slično je bilo i tokom ratnih godina.Dok se Avdi Paliću skidala glava, Žućo golfom preko Romanije u Sarajevo.
relativno84

#107 Re: Odbrana Podrinja

Post by relativno84 »

zavjesa wrote:
relativno84 wrote:

Žalosno je kad sin babi objašnjava kako se prave djeca. Najruralniji su oni koji sebi na silu prišivaju etikete urbanih. Svi u Srebrenici, osim tebe, znaju da je Aketa skupa sa momcima ubio Sreten sa Špata. Tukneš mi malo na lokalnog tamburaša.
Koliko me sjećanje služi, urbani su 99% razgulili prije nego je puklo. Čast onima koji su ostali.
A ti bio sila momak sa pelenama na guzici i sada nama koji smo to s puškom u ruci doživjeli i preživjeli pričaš priče. Smiri strasti dijete, izađi malo iz memljive prostorije, nadiši se zraka...
Babo mi ne mozes biti jer imao sam jednog kojeg treba da ukopam. U familiji mi niko nije bio muzikalan tambura otpada :hajmooo:
A sto se tice tog ruralnog dijela ne znam sto si toliko pogodjen pa seljaci su branili Srebrenicu to nije tajna jer je te "urbane" populacije ostalo 340 max. Sto se tice Aketa ti ocito ne vidis dobro ja nigdje nisam napisao ko ga je ubio a ko nije samo sam rekao da je neko od nasih morao napraviti dojavu Sretenu ili nekom drugom kretenu da znaju kad i gdje da ga cekaju.
Ne znam u tvom selu do koje godine se nose pelene kod nas djeci u 2 godini se prestaju stavljati, a to sta si ti ti branio puskom je smijesno i sto spominjes sve borac do borca a tabut do tabuta da si ti vidio borbe bio bi ti na šehitima iznad grada pssst sramota je brukati se.

Potpuno sam smiren a ako ti nesto smeta mozda bi volio ti da me smiris nemam nista protiv samo reci "ciko" :pusi:
zakonpera

#108 Re: Odbrana Podrinja

Post by zakonpera »

zavjesa wrote:
zakonpera wrote:

Web portali koji se uređuju po Floridi, Coloradu, New Yorku, Misouri-ju... Koliko su Žepljaci organizovani dovoljno govori podatak da i ono malo djece što su vratili - uči Srpkinja iz Rogatice. Ali zato Žepa ima Envera Žuću, a Žućo - Milorada Dodika. Nešto slično je bilo i tokom ratnih godina.Dok se Avdi Paliću skidala glava, Žućo golfom preko Romanije u Sarajevo.
Za tu informaciju da uci Srpkinja iz Rogatice ne znam jer u Zepi nema skole, vecinom su se vratili stariji a mladi dolaze kao vikendasi. A i da uci Srpkinja to nije bitno, ako se znanje prenosi nije vazno ko ga prenosi. Necemo sad satanizirat i ucitelje. Uglavnom to da se sajtovi uredjuju po bijelom svijetu ti nije tacno jer imamo svakodnevni pristup informacijama,novim i svjezim slikama, informacijama o dzenazama, apelima za pomoc, akcije itd itd..cak i radio Zepa je ostvaren. To je nemoguce da neko uradi iz daleka. To ti znaci nije tacno. To sto pricas za Envera Zucu je istina ali koje mjesto u Bosni nema svog Envera Zucu. Necemo pojedinca identifikovati sa jednim narodom. Ne mozes poreci da je taj zepski kraj jedinstven i radan, nadam se da ces imati priliku da odes i uvjeris se da su mnoge stvari uznapredovale cak i u odnosu od prije rata. Mozda bi trebao spomenuti heroje Godjenja i Zepe koji su 92 godine sprijecili genocid nad cijelim podrinjem na buducinom potoku a ne nekog Envera Zucu, ratnog profitera.
PM72

#109 Re: Odbrana Podrinja

Post by PM72 »

Trebamo pisati o pozitivnim stvarima a ne o tome ko je lopov,profiter,da li je učiteljica srpskinja ili gdje je moderator sajta o Žepi.Manite se srpskih poslova, njihovih mitova i zavjera.Ako je Enver profiter,on je dio svog imetka uložio u Žepu.Asfaltom koji je on isposlovao i odradio svi prolaze a da li je oprao pare ili zaštekao 10% - potpuno je --- NO LINKS --- meni.Kad bi svaki "profiter" nešto slično odradio - gdje bi nam bio kraj.Bolje da žepljaci idu u svoj kraj i vikendom nego da ne idu nikako.Imaju ljudi prečih poslova,bore se za opstanak širom svijeta pa će valjda pod stare dane doći na svoje.Bolje i to nego da umru u staračkom domu u Nedžarićima ili Sent Luisu.I meni je učiteljica bila srpkinja a draga mi je i dan danas.Ako je kako treba i ostaće da radi.Ako je ekstrem - daće nogama vjetra.Okanite se gluposti ko je koga ubio,gdje je bila zasjeda ili ko je bio založen.Svi smo bili zatečeni silom i mržnjom svojih dojučerašnjih komšija i nismo svi odreagovali kako treba.Niko od nas nije pripreman da mrzi i da napada komšiju a to se kod njih učilo oduvjek.Sad bi drugačije bilo,sad znamo ko i gdje nam je dušman,sad znam kako puca PAT ili rasprskavajuća municija-onda nisam imao pojma.Niko me nije huškao na komšiju ,njegovu vjeru,imanje i porodicu a sad znam vrlo dobro "u kom grmu leži zec".Mahalaške tj. seoske šuplje priče nikom dobra nisu donjele nego samo širile nepovjerenje i mržnju.Ne dati na sebe i svoje,ne prodavati ni metar kvadratni dušmanu i ne raditi ono što ne želiš tebi da rade.Poštovati druge i drugačije,ne dirati tuđe svetinje a žestoko uzvratiti ako neko dirne tvoje.Nije nama problem Dodik ili ravnogorske smrdonje.Mi smo sebi problem.Ljubomora nas ubi,ne pričamo sa prvim komšijom ili bratom radi neke banalne gluposti ili metar zemlje.Ništa nećemo ponjeti sa sobom. :bih:
El_comadante

#110 Re: Odbrana Podrinja

Post by El_comadante »

a koliko je dobra knjiga od Ibrana Mustafića Planirani haos? čuo sam i pozitivnih ali i dosta negativnih komentara.
sumirprimus

#111 Re: Odbrana Podrinja

Post by sumirprimus »

malo vi to svi sad napuhavate u svim pravcima..srbi bili spremni za rat,taćka ...
granica,srbja,svi koji su bili za bosnu,nisu imali ni glavu ni rep..
gdje su bile vece sredine,sa dovoljnim brojem ljudi probosanski orijentiranih,malo namjenske industrije,malo ulicnog fajta,i opstali su..gdje nisu,nisu i gotovo..
nema tu neke velike teorije zavjere...
samo mi malo pravo smeta,cuj tuzlaci nisu htjeli pomoc...
halo ba,do aprila niko u bosni a za bosnu nije htio rat,svako se o sebi zabavio(i sad spominje neko sda i odbranu pih)!to je i sam alija govorio...
ja bi to nazvo kolektivna nesvijest,jrbo svijest nije bila...
u takvom odnosu snaga podrinje nije imalo sansi,iz milion jednog razloga...
zavjesa

#112 Re: Odbrana Podrinja

Post by zavjesa »

PM72 wrote:Trebamo pisati o pozitivnim stvarima a ne o tome ko je lopov,profiter,da li je učiteljica srpskinja ili gdje je moderator sajta o Žepi.Manite se srpskih poslova, njihovih mitova i zavjera.Ako je Enver profiter,on je dio svog imetka uložio u Žepu.Asfaltom koji je on isposlovao i odradio svi prolaze a da li je oprao pare ili zaštekao 10% - potpuno je --- NO LINKS --- meni.Kad bi svaki "profiter" nešto slično odradio - gdje bi nam bio kraj.Bolje da žepljaci idu u svoj kraj i vikendom nego da ne idu nikako.Imaju ljudi prečih poslova,bore se za opstanak širom svijeta pa će valjda pod stare dane doći na svoje.Bolje i to nego da umru u staračkom domu u Nedžarićima ili Sent Luisu.I meni je učiteljica bila srpkinja a draga mi je i dan danas.Ako je kako treba i ostaće da radi.Ako je ekstrem - daće nogama vjetra.Okanite se gluposti ko je koga ubio,gdje je bila zasjeda ili ko je bio založen.Svi smo bili zatečeni silom i mržnjom svojih dojučerašnjih komšija i nismo svi odreagovali kako treba.Niko od nas nije pripreman da mrzi i da napada komšiju a to se kod njih učilo oduvjek.Sad bi drugačije bilo,sad znamo ko i gdje nam je dušman,sad znam kako puca PAT ili rasprskavajuća municija-onda nisam imao pojma.Niko me nije huškao na komšiju ,njegovu vjeru,imanje i porodicu a sad znam vrlo dobro "u kom grmu leži zec".Mahalaške tj. seoske šuplje priče nikom dobra nisu donjele nego samo širile nepovjerenje i mržnju.Ne dati na sebe i svoje,ne prodavati ni metar kvadratni dušmanu i ne raditi ono što ne želiš tebi da rade.Poštovati druge i drugačije,ne dirati tuđe svetinje a žestoko uzvratiti ako neko dirne tvoje.Nije nama problem Dodik ili ravnogorske smrdonje.Mi smo sebi problem.Ljubomora nas ubi,ne pričamo sa prvim komšijom ili bratom radi neke banalne gluposti ili metar zemlje.Ništa nećemo ponjeti sa sobom. :bih:
Znači, treba sve prepustiti zaboravu.
relativno84

#113 Re: Odbrana Podrinja

Post by relativno84 »

cetmi wrote:
El_comadante wrote:a koliko je dobra knjiga od Ibrana Mustafića Planirani haos? čuo sam i pozitivnih ali i dosta negativnih komentara.
Ibran Mustafić ima haos u glavi, vjerovatno kao posljedicu ranjavanja i ništa više. Klasična sudbina političara koji je vjerovatno imao velike planove, a pao nisko.

@relativno84

Prijatelju nemoj šta zamjeriti, ali ne želim da tema ide pravcem kojim je guraš. Poštujem tvoje mišljenje, ali je čijenica da si plasirao nekoliko nebitnih i neutemeljenih tvrdnji.
13.10.1992. je poginuo pukovnik Akif Ustić, zamjenik komadanta 28. divizije. Posthumno je odlikovan Zlatnim ljiljanom.
Nema potrebe da osim ovih činjenica pričamo o nečemu drugom. Žao mi je što si ti sa svojih 8 godina morao da vidiš njihova mrtva tijela.
Akif je bio i ostao u našim srcima. Neka tako i ostane.
Ma nema se sta zamjeriti nego sad imam dovoljno godina a takva iskustva pa me brzo opali adrenalin kada se o tome govori, svakako nas je malo ostalo da bi se jos izmedju sebe trosili.
A sto se tice tvrdnji i njihove utemeljenosti to niko ne moze sa sigurnoscu reci ko je ubio Aketa, neko se hvalio "ja sam taj" mozda i nije to su mahalske price, koje nisu ni bitne koliko je meni cudno da ja na takav nacin stradao i dok sam ziv necu se osloboditi utiska da tu ima prljavog posla s nase strane kao i u samoj 95-toj. Srbi su samo ubijali mene vise brinu ovi nasi sto su nanijetili neke stvari i pomogli svojim (ne)cinjenjem da se dogode.

A sto se tice Ibrana M. jedan veliki komad budale iskompleksirane sto nije bio onaj koji ce odredjivati bilo sta, steta sto svoju inteligenciju nije usmjerio da pomogne svom gradu a ne da mu odmaze svojim javnim ispadima i licnim obracunima. Ali opet kako mu i zamjeriti prezivio je srbe 95-te al malo je falilo da muslimane ne prezivi ranije tako da ne cudi njegovo ogorcenje samo ga u pogresnom smjeru koristi.
zavjesa

#114 Re: Odbrana Podrinja

Post by zavjesa »

relativno84 wrote:
Babo mi ne mozes biti jer imao sam jednog kojeg treba da ukopam. U familiji mi niko nije bio muzikalan tambura otpada :hajmooo:
A sto se tice tog ruralnog dijela ne znam sto si toliko pogodjen pa seljaci su branili Srebrenicu to nije tajna jer je te "urbane" populacije ostalo 340 max. Sto se tice Aketa ti ocito ne vidis dobro ja nigdje nisam napisao ko ga je ubio a ko nije samo sam rekao da je neko od nasih morao napraviti dojavu Sretenu ili nekom drugom kretenu da znaju kad i gdje da ga cekaju.
Ne znam u tvom selu do koje godine se nose pelene kod nas djeci u 2 godini se prestaju stavljati, a to sta si ti ti branio puskom je smijesno i sto spominjes sve borac do borca a tabut do tabuta da si ti vidio borbe bio bi ti na šehitima iznad grada pssst sramota je brukati se.

Potpuno sam smiren a ako ti nesto smeta mozda bi volio ti da me smiris nemam nista protiv samo reci "ciko" :pusi:
Pogrešno razumijevanje, mali. Nemam namjeru biti babo nikome osim djeci moje supruge. ''Sin babu uči kako se prave djeca'' je samo fraza koju nažalost nisi razumio.
Pitam se, dokada ćemo za svaku nesreću koja nam se dogidila tražiti krivca u vlastitim redovima? Zar je za svaku zasjedu u ratu trebala nečija dojava? Ja sam ih sa saborcima i pravio i upadao u njih i garantiram da ni prve ni druge nisu dojavljene.
U mom selu se pelene ne nose, nikako. Eh zato nam ''mu.da narastu malo veća nego u ''vas'' urbanih (no offence), pa kad treba braniti zemlju mi uglavnom ostanemo.
N bih da se falim, jer sam svoj doprinos halalio, prvo Bogu, pa onda svima redom. Moja dva litra krvi i nekoliko rupa u tijelu su mi dovoljan podsjetnik i tvoje priče mi ne idu baš u prilog. Kao što @cetmi reče :'' Akif je bio i ostao u našim srcima. Neka tako i ostane.''
P.S.
Možda sam trenutno daleko, ali ako već insistiraš na smirenju samo mi nekako dobaci kontakt. Možda i razmislim o tome.
relativno84

#115 Re: Odbrana Podrinja

Post by relativno84 »

zavjesa wrote:
relativno84 wrote:

Pogrešno razumijevanje, mali. Nemam namjeru biti babo nikome osim djeci moje supruge. ''Sin babu uči kako se prave djeca'' je samo fraza koju nažalost nisi razumio.
Pitam se, dokada ćemo za svaku nesreću koja nam se dogidila tražiti krivca u vlastitim redovima? Zar je za svaku zasjedu u ratu trebala nečija dojava? Ja sam ih sa saborcima i pravio i upadao u njih i garantiram da ni prve ni druge nisu dojavljene.
U mom selu se pelene ne nose, nikako. Eh zato nam ''mu.da narastu malo veća nego u ''vas'' urbanih (no offence), pa kad treba braniti zemlju mi uglavnom ostanemo.
N bih da se falim, jer sam svoj doprinos halalio, prvo Bogu, pa onda svima redom. Moja dva litra krvi i nekoliko rupa u tijelu su mi dovoljan podsjetnik i tvoje priče mi ne idu baš u prilog. Kao što @cetmi reče :'' Akif je bio i ostao u našim srcima. Neka tako i ostane.''
P.S.
Možda sam trenutno daleko, ali ako već insistiraš na smirenju samo mi nekako dobaci kontakt. Možda i razmislim o tome.
Nisam te pogresno razumio samo kazem jedan je babo sve ostalo je uvreda. Mozes da se pitas koliko hoces ali tvrditi da nije bilo izdaje u nasim redovima pokazuje samo da si ne upucen ili to zlonamjerno radis. A sto se tice pelena to sto vam je vece ste pokazali kad ste ko ptice :run: doletili 93-ce, i bas da Ake bi ziv pola bi vas pobio ali Pribicevac nebi prosli u bjezanju. Tebi u srcu skoro pa sam siguran da ga nisi vidio u zivotu live ali eto ti ga cijenis i postujes vise..jadno.
A sto se tice tih litara krvi pa dobar si jos ti tece venama, vidis brdjanine u Potocarima lijep se plac moze napraviti sve mi muski clanovi porodice zauzeli a ostatak je gore iznad kuce na šehitima. Tako da izvini sto nisam imao dovoljno godina da poginem i ja izvini molim te.
Eto bice prilike kad me budes smirivao :brusli: ipak tvojih ruku djelo je jedno srpsko groblje nije sala pucalo se zmireci.
zavjesa

#117 Re: Odbrana Podrinja

Post by zavjesa »

relativno84 wrote:
zavjesa wrote:
relativno84 wrote:

P.S.
Nisam te pogresno razumio samo kazem jedan je babo sve ostalo je uvreda. Mozes da se pitas koliko hoces ali tvrditi da nije bilo izdaje u nasim redovima pokazuje samo da si ne upucen ili to zlonamjerno radis. A sto se tice pelena to sto vam je vece ste pokazali kad ste ko ptice :run: doletili 93-ce, i bas da Ake bi ziv pola bi vas pobio ali Pribicevac nebi prosli u bjezanju. Tebi u srcu skoro pa sam siguran da ga nisi vidio u zivotu live ali eto ti ga cijenis i postujes vise..jadno.
A sto se tice tih litara krvi pa dobar si jos ti tece venama, vidis brdjanine u Potocarima lijep se plac moze napraviti sve mi muski clanovi porodice zauzeli a ostatak je gore iznad kuce na šehitima. Tako da izvini sto nisam imao dovoljno godina da poginem i ja izvini molim te.
Eto bice prilike kad me budes smirivao :brusli: ipak tvojih ruku djelo je jedno srpsko groblje nije sala pucalo se zmireci.
Cyber ratniče, odustajem. Tvoje ''urbane'' teorije zavjere i mržnju prema svemu što nija sa Satrog Grada ne bih mjenjao. Neka ostane tako. Ipak ti ponekad otvori prozor i pusti malo sveježeg zraka unutra. "objects in (the) mirror are closer than they appear"
Last edited by zavjesa on 08/05/2013 01:50, edited 1 time in total.
zavjesa

#118 Re: Odbrana Podrinja

Post by zavjesa »

relativno84 wrote:

Tebi je lakše za.biti metar dole, nego micromilimetar gore. Ostaj mi depresivan do dženaze na Potočarima. Poslije će biti lakše. Bio, vidio, osjetio... Selam.
relativno84

#119 Re: Odbrana Podrinja

Post by relativno84 »

zavjesa wrote:
relativno84 wrote:

Tebi je lakše za.biti metar dole, nego micromilimetar gore. Ostaj mi depresivan do dženaze na Potočarima. Poslije će biti lakše. Bio, vidio, osjetio... Selam.
Seljaktivitis-filozofitis je opaka bolest koja razdire nase drustvo lijek se trazi :zen:

I nema depresije samo malo bijesa nista sto trening ne uspijeva da kanalise. Lakse moze biti samo kad ti je svejedno a ja nikad necu biti taj tip, ti si drugo ipak si prosao tolika ratista :fazlija: ucestvovao u toliko diverzantskih akcija :nindzastajl: da si otupio. S tobom je rizik i dopisivati se ali "sreca moja" pa si daleko :nevjerujem:
zavjesa

#120 Re: Odbrana Podrinja

Post by zavjesa »

@relativno 84

Da sam sa Starog Grada, Ja bih se ovdje oglašavao punim imenom i prezimenom, čak bih i adresu ostavio.
relativno84

#121 Re: Odbrana Podrinja

Post by relativno84 »

Da sam sa Starog Grada, Ja bih se ovdje oglašavao punim imenom i prezimenom, čak bih i adresu ostavio.
Al nisi :pusi: , nego nisi nam rekao iz koje si ti rupe izmilio kad si u akciju krenuo da vidimo koji si to dio branio pusti prodavanje magle ovdje ljudima koji nemaju pojma gdje Storesko, Osmace, Dimnici, Šubin, Skelani, itd itd ajde reci ti nama sta si branio nadam se samo da nije magacin robne kuce :cekam:
PM72

#122 Re: Odbrana Podrinja

Post by PM72 »

Blago vama kad nemate pametnijeg posla nego ljagati jedan na drugog.
El_comadante

#123 Re: Odbrana Podrinja

Post by El_comadante »

PM72 wrote:Blago vama kad nemate pametnijeg posla nego ljagati jedan na drugog.
a vala i dosadni su imaju PP a ne ovako. upropastiše inače dobru temu.
obichan insan

#124 Re: Odbrana Podrinja

Post by obichan insan »

pozdrav!!!

Jeli igdje postoje podaci (mislim na same pocetke agresije) o brojnom stanju pa i o opremljenosti nasih snaga u podrinjskim opstinama.
Koliko je bilo oficirskog kadra na tim teritorijama.
Jeli bilo ikakve koordinacije medju nekim (bar komsijskim) opstinama (npr. Srebrenice i Bratunca)
Nisam ja nikakav vojni strateg,o tome pojma nemam,ali me zanima(s obzirom da je geografija I. Bosne takva kakva je),jesu li se u onim opstinama koje su odmah pale i ostale u serbskim rukama mogle naci neke (geografski) povoljne tacke za privremenu odbranu,bar da se narod izvuce.Npr. ko sto je Murat Sabanovic "dizo" branu u zrak (po njegovom priznanju,gled'o ja na TV,nije imao grama exploziva,nego je odugovlacio,kako on kaze da bi sto vise ljudi se izvuklo).
I ja mislim da se to nije moglo duze braniti s obzirom na neprijateljsku silu a i ciljeve agresora u podrinju (bijeljina i Zvornik su medju prvima napadnuti zato sto su to glavna cvorista puteva koji iduci iz srbije se dalje granaju po Bosni).
A koliko je sama nasa organizacija doprinjela ili nije fasistickim ciljevima,to bi trebalo malo hladnije glave razlucit,a ne da odmah pominjemo neke teorije zavjere (vatikan,shiptari,CIA,masoni,...).
Ja sam citajuci o ratu uvidio da je na cijeloj teritoriji BiH (ovdje mislim na sami pocetak rata) uveliko vladao lokal-patriotizam.Ali mislim da je to prije svega posljedica neuvezanosti nasih "vodja" i nekoordinacije borbenih dejstava.Tako da je tim lokalnim komandantima bio prioritet zastitit "svoje selo".
Ovo je samo moja pretpostavka,nemojte me pogresno svatiti.Ja imam ogromno postovanje prema ljudima iz I.Bosne (i njihovoj borbi i onome sta su sve prezivjeli).
Jeli postoji knjiga,dokumentarac o situaciji u tim regijama na pocetku i prvim mjesecima rata.Jeli postoji pisani trag o situaciji u enklavama Cerska,Konjevic Polje...Ipak to su skupovi sela i naselja(vjerovatno bez i jednog vojnog objekta prije rata)a koji su odoljevali godinu dana ogromnoj sili.To je za mene HEROJSKI i mislim da bi nasa djeca trebala vise o tome da znaju.Ja sam citao knjigu Ahmeda Sejdica (mislim da se zove "svjedok istine"),a ona govori o situaciji u Visegradu pred sami rat i pocetak rata i poslije o situaciji u i oko gorazda(s obzirom da je visegradska brigada ordinirala u Gorazdu).Jeli postoji knjiga o srebrenici do 93,pa zatim kakva je situacija bila nakon "demilitarizacije" pa do pada.
theTruePath

#125 Re: Odbrana Podrinja

Post by theTruePath »

El_comadante wrote:
PM72 wrote:Blago vama kad nemate pametnijeg posla nego ljagati jedan na drugog.
a vala i dosadni su imaju PP a ne ovako. upropastiše inače dobru temu.
:thumbup:
Post Reply