Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
MyTao

#101 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by MyTao »

Zviz wrote:Eto nek vasa bude zadnja, nek smo mi [ili ja] kako vama god odgovaralo, kompleksasi i sta ja znam jos. Zivim svoj zivot a izgleda bi pojedini dupe dali za petobanku da zive isti.
ti da zivis svoj zivot i da te ne zanimaju misljenja drugih ljudi, nebi ovdje bio u nadi da nas ubjedis kako ti je zivot krasan, kako si Danac i slicne gluposti...

Iskreno neznam te, a s tim ni kakav zivot zivis... i to me ne zanima, samo sam rekao nesto sto treba svakom da bude jasno... nacionalnost je nesto odredjeno genetikom... al nista, ti i dalje o platam, standardu zivota i slicnim glupostima... Nikog bolan ne zanima koliko ti para zaradjujes, da te kompleksi ne jebu mozda bi ti to i svatio...

vasom logikom ja sutra preselim i Japan, i pocnem se osjecati kao Japanac i bummmm! ja sam Japanac :-)

Al nista, veceras kad dodjes kuci posle ciscenja Danskih ulica, ili sta vec radis... dodjes na klix... i ponovo stvoris ideju kako je cjela Bosna ljubomorna na tebe i sva ona muka i umor od skupljanja smeca ce se isplatiti:)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#102 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Zviz »

MyTao wrote:
Zviz wrote:Eto nek vasa bude zadnja, nek smo mi [ili ja] kako vama god odgovaralo, kompleksasi i sta ja znam jos. Zivim svoj zivot a izgleda bi pojedini dupe dali za petobanku da zive isti.
ti da zivis svoj zivot i da te ne zanimaju misljenja drugih ljudi, nebi ovdje bio u nadi da nas ubjedis kako ti je zivot krasan, kako si Danac i slicne gluposti...

Iskreno neznam te, a s tim ni kakav zivot zivis... i to me ne zanima, samo sam rekao nesto sto treba svakom da bude jasno... nacionalnost je nesto odredjeno genetikom... al nista, ti i dalje o platam, standardu zivota i slicnim glupostima... Nikog bolan ne zanima koliko ti para zaradjujes, da te kompleksi ne jebu mozda bi ti to i svatio...

vasom logikom ja sutra preselim i Japan, i pocnem se osjecati kao Japanac i bummmm! ja sam Japanac :-)

Al nista, veceras kad dodjes kuci posle ciscenja Danskih ulica, ili sta vec radis... dodjes na klix... i ponovo stvoris ideju kako je cjela Bosna ljubomorna na tebe i sva ona muka i umor od skupljanja smeca ce se isplatiti:)

Ja kazem kako je, a ti ako hoces to prihavti ako ne nemoras, imas pravo na svoje misljenje. Ja cisto informativno kazem. Razlika izmedju mene i tebe je da si ti u USA veci bosanac u Bosni nego bosanac u Bosni, a kad si u Bosni onda si veci amerikanac nego amerikanac u USA. Dok ja, ja sam danac u danskoj, danac u Bosni - cita racunica :wink:
Keiko

#103 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Keiko »

Ja ovo majke mi ne kontam, budite sta hocete - Kinezi, Amerikanci, Danci, Marsovci, Huni ili sta god vam odgovara jer to nikome osim vas ne bi trebalo ista predstavljati. Mogucnost izbora u ovom kontekstu je nesto sto se zasluzi I zaradi ali nije pod moranje. Ko voli, nek izvoli! Ko nece, ne mora! Simple!
uglavnomja

#104 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by uglavnomja »

ljudi se ovdje hvatajuza vratove ko je bosanac, a ko bosnjak :D
fantom slobode

#105 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by fantom slobode »

uglavnomja wrote:ljudi se ovdje hvatajuza vratove ko je bosanac, a ko bosnjak :D
nemoj molim te tako, ima i Srba i Hrvata...zastupljeni su i oni. Posebno onih Velikih Srba i Velikih Hrvata, koji su krsteni kad su bili vec veliki. Jave se i oni redovno na temu.
iamia

#106 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by iamia »

meni ne smeta i da ste leputanci/. i stanovnici plemena tutu.
samo mi smeta sto nemate jasnu definiciju zasto ste ovdje/. i sto nas ubjedjujete da je vama tamo negdje veoma lijepo.
ok,, lijepo je.
ali da vam je toliko lijepo ne bi imali potrebu da se hvalite.
(pogotovo kada bacate bombe o 30 hiljada eura ustekanih za godinu dana :lol: )
moguce je. jeste. neki od nas su i vise ustekali. ali nije jednostavno i nije moguce za svakoga.

meni je lijepo u BiH. i nemam potrebe da vam objasnjavam zasto.
MyTao

#107 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by MyTao »

irishgirl wrote:Ja ovo majke mi ne kontam, budite sta hocete - Kinezi, Amerikanci, Danci, Marsovci, Huni ili sta god vam odgovara jer to nikome osim vas ne bi trebalo ista predstavljati. Mogucnost izbora u ovom kontekstu je nesto sto se zasluzi I zaradi ali nije pod moranje. Ko voli, nek izvoli! Ko nece, ne mora! Simple!
Cuj to... pa nemoze se birati sta si... glupo je reci budite sta hocete... evo ja hocu da budem slavan nogometas... al neide jbg. Nemozes biti nesto sto nisi. Nemozes ti biti Japanka samo zato sto ti je cejf da budes Japanka ili Irkinja :-) :-)

To nije izbor.
Avetinho

#108 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Avetinho »

Ovaj clanak je totalno bogus.
Od tri intervjuisane osobe iz Amerike, jedna je iz Kanade...

Ja cu ti sad naci 17 likova iz Irske koji su u Americi izgubili identitet. Jah glupog clanka.
Keiko

#109 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Keiko »

iamia wrote:meni ne smeta i da ste leputanci/. i stanovnici plemena tutu.
samo mi smeta sto nemate jasnu definiciju zasto ste ovdje/. i sto nas ubjedjujete da je vama tamo negdje veoma lijepo.
ok,, lijepo je.
ali da vam je toliko lijepo ne bi imali potrebu da se hvalite.
(pogotovo kada bacate bombe o 30 hiljada eura ustekanih za godinu dana :lol: )
moguce je. jeste. neki od nas su i vise ustekali. ali nije jednostavno i nije moguce za svakoga.

meni je lijepo u BiH. i nemam potrebe da vam objasnjavam zasto.
Pa sta bi ti? Da samo ljudi koji su geografski u BiH ili se slazu s' tobom imaju pristup forumu?

Ti si se prvi hvalio kako si se duhovno I materijalno izdigao iznad 99% ostalih. Zatim, pricas o sebi kao da si u Americi bio Chairman of the Board u Bank of America, a najvise od svih znas o dijasporskom kokuzluku. Da je tebi bilo tako dobro navodno u Americi, ne bi se ti vracao, kao sto se ni ostali ne vracaju, ako ni zbog cega drugog vec zbog djece. A za svoju si sam rekao da ne znaju ni beknut' na Bosanskom I da su i nakon godinu jos uvijek u soku. Znaci nevolja ljuta ili totalna ludost su te natjerale na povratak, pa vlastitu djecu mucis, ali to je tvoja stvar I tvoj izbor. Slijedece, bas me zanima zasto neko nakon 20 godina u Americi pise 'ojro' umjesto 'juro' ako ces vec foneticki I zasto nekretnine zove imobilijama umjesto real estate-om I jos mu drugi ucesnici u diskusiji koji su u USA potuku skoro pa sve sveznalacke tvrdnje vezane za americki sistem?

I o tome kako ti je i zasto lijepo u Bosni si nadugo I nasiroko pisao. Dobro razmisli o tome sta ces I kako ces kad nestane cvancika jer ni one nisu neiscrpne a cijela Bosna (pa i sire) je puna direktora od dva dana.

Da se sad vratim na temu. Po meni je veca kriza identiteta kod onoga ko ima neprestanu potrebu da se deklarise kao Bosnjak, Hrvat, Srbin, pa to jos argumentuje da je prosao pola svijeta ali se zbog patriotizma Bosni vratio. Jes' al' u..........
Last edited by Keiko on 17/04/2013 21:59, edited 1 time in total.
Avetinho

#110 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Avetinho »

iamia wrote:tema je interesantna, ali su primjeri zalosni.

tri babaroge su uzeli kao eksemplari BiH dijaspore :lol:
Jesi ti malo jadan, dobro je neko primijetio na drugoj temi. Isceralo te odanle pa si doso dovle. Ovdje sad mozes pamet prosipati kako je tamo.

Kakve bolan babaroge? Znas li ti ikoga iz clanka, ili samo lupetas napamet? Mogu mislit kako ti je, nije o tebi pisalo.

Opet neko zaboravio zakljucati vrata.
izgubljena dusa

#111 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by izgubljena dusa »

irishgirl wrote:
Dodaj i ljude koji su osjetili zivot u Bosni poslije rata pa se tek onda ispalili. Sa svim duznim postovanjem vi koji ste se otisli 1990 - 1993 (nisam 100% sigurna ko na forumu spada u ovu kategoriju) nemate pojma koje je razocarenje donio kraj rata. Prestalo se pucat' i umjesto da se krene u hiper-brzu obnovu i izgradnju, ne samo objekata vec i medjuljudskih odnosa, sve je otislo u totalno suprotnom smjeru. Nacionalizam u 1997-oj je bio gori i prostranjeniji nego u 1991-oj. Ljudi koji su mislili da ce ih poslije rata docekat' napredak i boljitak su samo mogli gledat' kako ratni profiteri i dalje profitiraju a ostatak je zahvalan sto se ne puca i ima struje i vode.
Ljudi svih zivotnih dobi koji su iz BiH otisli u vrijeme rata (ili neposredno prije) jos uvijek u srcima nose ideju 'stare' BiH, gdje su ljudi dobrodusni, gostoprimljivi i uvijek voljni pomoci, gdje se ljudi slazu i postuju bez obzira na razlicitosti, gdje je pravda manje-vise ista za sve. Vrijeme nije stalo u proljece 1992 i sve u BiH se promijenilo. Naravno da jos uvijek ima dosta te tradicionalne dobrote ali su strah, mrznja, netrepeljivost, korist a pogotovu ratne rane zagrizle u sve slojeve drustva sto i nije tako lako uocljivo za 15 dana godisnjeg odmora. Zato pogotovu starije generacije koje su otisle van BiH i koje su na neki nacin jos uvijek 'primorane' biti gdje su zbog djece, posla (penzije), itd. i dalje idolizuju BiH dok se generacije koje su rodjene ili od malih nogu negdje drugo polako sve vise i vise odmicu od BiH. Toj djeci je Bosna isto ako ne malo gora od recimo Spanije, pogotovu ako roditelji nisu nesto pretjerano vezani za BiH - mjesto gdje idu na odmor s' mamom i tatom ali im je Spanija 'bolja' jer je more i ne moraju pricat' tamo s' nekim nanama koje su im dosadne i gnjave ih. Jedan moj rodjak je 1998 otisao u USA sa zenom i dvoje djece - starijem je tada bilo 2.5 godine a mladjem 3 mjeseca. I njegovi i njeni roditelji jos uvijek zive u SA tako da se vracaju svakih 2-3 godine. Njihovoj djeci je muka kad idu u Bosnu jer je njima zanimljivije ici na Floridu u DisneyWorld ili negdje gdje ima plaza, bazen i ostalo. Kad umru djedovi i babe, a pogotovu roditelji, ta djeca vise nece imati nikakvog dodira s' Bosnom.
Ja sam najveci dio svog zivota (do sad) provela u BiH. Granate is snajperi su mi uzeli onaj najljepsi dio mladosti. Kad su granate i snajperi stali, poceli su polu-pismeni nacionalisti (politicari) i nacionalno i stranacko podobni satro ekonomisti i biznismeni. Njihov uspijeh i znanje su jos uvijek vidljivi na svakom koraku. Ja sam otisla pet godina nakon rata i otjerali su me nacionalizam i primitivizam - dvije stvari s' kojima se ne zelim poistovijetiti. Niko mi ne smeta, niti mi je ikada smetao ali jednostavno necu da zivim u BiH i budem clanom / dijelom necega sto nema nikakave veze s' mojim razmisljanjima i osjecajima. Ne zanimaju me nacionalisticka propaganda, nacionalni interesi u BiH stilu, religija. Grozim se korupcije i nepotizma. Sramota me je sto 'moje' (kao clana jednog od tri konstitutivna naroda u BiH) interese brane lopovi i kriminalci. Nista to nije moje. Mene zanima da zivim u trajnom i odrzivom miru, da mi je dostupna adekvatna zdravstvena zastita ako mi zatreba, da moje dijete moze ici u toplu i dobro opremljenu skolu, da uci cinjenice a ne politicko-religijsku propagandu, da uvijek mogu naci posao i za rad biti adekvatno placena na vrijeme, da me zakon stiti a pojednako i kaznjava ako nesto skrivim,... Na moju srecu, uspjela sam otici iz BiH koja mi nije mogla omoguciti nista od ovog nabrojanog i nasla ze u zemlji koja moze i hoce. A sad, cija sam ja? Odgovor je isti kao i cije je dijete koje je bioloska majka zauvijek ostavila u korpi pred tudjim vratima.

Svaka cast za post :-D Kad me pitaju "sta ovdje nije dobro" ja kazem "sve..." i onda mi nedostaju rijeci da to "sve" opisem... svaka cast

Sto se tice "identiteta" - mene je odavno sramota da to naglas izgovorim i sve se manje osjecam bosankom, zbog svih ovih koji rade i govore u moje ime, a protiv mene.
Doslovno se stidim ko je prvi u bosnjaka/hrvata/srba, ko nas i kako predstavlja....
Zao mi je...ali ja vise ne osjecam ponos, toplinu i bogatstvo bosanskog identiteta. Taj osjecaj se ugasio...srusio....nestao... pojavilo se nesto drugo, suprotno od ponosa...
Pisemo o krizi identiteta kod ljudi koji zive vani, a kriza identiteta se itekako osjeti i ovdje.
Evo, nisu u stanju da provedu popis stanovnistva - toliko je galame i dilema oko "izjasnjavanja po naciji i religiji..." stice se utisak da ni jedno drugo pitanje nije bitno....
Last edited by izgubljena dusa on 18/04/2013 00:57, edited 1 time in total.
Jack Be Nimble

#112 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Jack Be Nimble »

Nemam krize...Amerikanac ko svako drugi sa akcentom kojeg se ne zelim otarasiti i takodjer imam finu drsku balkansku narav kada me neko pogleda odma 'sta ti to gledas'.

Ali sam definitivno imao nakon 3-5 godine boravka u Americi tada je amerikanizacija pocela da stesce oko vrata a ja ko riba na suhom se borim. Pogotovo kada sam krenuo na fax i sve manje i manje dolazio u kontakt sa nasima tada sam osjetio kao da se gubim, ali bas suprotno se desavalo jer sam dolazio u kontakt sa ljudima iz raznih krajeva svijeta i kroz pricu sa njima dijelo nasu kulturu tako da je to sve ostajalo uz mene, a usput upijao njihovu itd. Takodjer YouTube se pojavio, myspace, facebook i postalo lakse da se ostane u dodiru sa zemljeom i svojom kulturom. Zato sam i na forumu, prije dolazio zbog politike i samo citao sta drugi pricaju da nesto naucim o sitauciji, medjutim to vise nemogu da pratim. Nemam pojma ko pije i ko placa, ne znam zasto je izdaja u Briselu, to mi sve vise postaje strano i strano. Isto tako politika susjednih zemalja, sto sam isto tako pratio sada jednostavno me vise ne interesuje.

Jedini ljudi koji mozda imaju krizu, a znam da imaju jer ih gledam svaki dan su nasi roditelji. Ljudi koji su dosli ovamo sa 45 ili vise godina. Mozda imaju mamte/tate/sestru/brata u BiH i zelja im bila da se vrate nazad cim dijete zavrsi fax. Renovirali kuce u BIH sve spremili da barem zive 6 mjeseci tamo/vamo...al' svatili da nemogu od djece. Jos ako su djeca dobili djecu, ejhhh nakon 15 dana u rodnom selu pocnu kukati kako bi nazad a jos imaju 50 dana odmora. Tih ljudi mi je bas zao, jer kako jedan cica rece 'rado bi umro u BiH ali sta cu bez svoje djece'.
iamia

#113 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by iamia »

najgore je kada se neko vrati u BiH pa im kaze da mu je lijepo.

ja mislim da bi se ovi irci, danci, norvezani, austrijanci,, itd, itd, zapalili od zajedljivosti..

odmah pocne kontra kao ti si poneo ustedjevinu i qurcis se u BiH...
sto je smijesno.
ja vozim u BiH auto koje nema ni 10% vrijednosti auta kojeg sam vozio u americi.
nije mi ceif *urcenje medju ovim ljudima ovdje.
dosao sam ovdje zbog familije. djece i supruge.
djeca da znaju ko su i sta su. gdje su im korjeni. odakle im ime i prezime.
kasnije kad odrastu mogu raditi i zivjeti gdje hoce.
ali kao roditelj radim ono sto mislim da je pravilno.

i sto imam mogucnosti.

prvo na mjestu su uvijek financije. da nisam nasao nacin zaradjivati u BiH i zivjeti na slicnom nivou kao u americi (osim auta :-D ) normalno da se ne bih vratio.
pa nisam budala.
iamia

#114 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by iamia »

mene politicka situacija u BiH ne tangira previse.
sve je isto kao na zapadu.
sve se vrti oko novca.
ako imas novac, imas i prava.
bez novca si k'o go qurac. bez obzira koje si vjere, spola, nacije, seksualne opredjeljenosti.,itd.
Last edited by iamia on 18/04/2013 00:04, edited 1 time in total.
sha_ba

#115 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by sha_ba »

iamia wrote:mene politicka situacija u BiH ne tangira previse.
novac je sve.
bez novca si k'o go qurac. bez obzira koje si vjere, spola, nacije, seksualne opredjeljenosti.,itd.
i dalje zivis boZnian drim????

:roll:
iamia

#116 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by iamia »

sha_ba wrote:
iamia wrote:mene politicka situacija u BiH ne tangira previse.
novac je sve.
i dalje zivis boZnian drim????

:roll:
prilicno sam sretan u BiH.
bio sam sretan i na zapadu. ja nisam depremirana osoba.

kao sto rekoh, i na zapadu te svi gledaju kroz prizmu novca.
nema razlike u BiH.
Op3r4t0r

#117 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Op3r4t0r »

iamia wrote:prvo na mjestu su uvijek financije. da nisam nasao nacin zaradjivati u BiH i zivjeti na slicnom nivou kao u americi (osim auta :-D ) normalno da se ne bih vratio.
pa nisam budala.
Prestani onda vise srati o patriotizmu i bilo kakvim glupostima, u americi si bio fukara, a posto si vec dokazao da ti je karakter nula onda nije tesko za povjerovati da si sebi u bosni kupio posao preko stele i dosao tu da se kurcis kad vec u americi nisi mogao.

U vrijeme rata si digao guzicu i sad se vratio na gotovo i ti nama nasao palamuditi sta i kakva je bosna.

Ustvari bolje da prestanem dok te nisam poslao u onu stvar materinu.

:run:
iamia

#118 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by iamia »

smanji dozivljaj operator.

ko prica o patriotizmu ? boli me uho za vasim poimanjima nacije i etnicnosti.
ja hocu da mi djeca znaju korjene.. zbog moje familije. moje loze.
Keiko

#119 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Keiko »

iamia wrote:ja hocu da mi djeca znaju korjene.. zbog moje familije. moje loze.
Jel' ti to ona familija I loza sadakistanaca I lezihljebovica koje si sve poslao u 3pm, u vise navrata? Ili su to oni koje si pozenio za $5k po Americi? Ima I o tome barem 20 tvojih postova.
iamia

#120 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by iamia »

Moja familija su moji roditelji. i braca.
Ostali su nebitni.
cindrlimindrli

#121 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by cindrlimindrli »

uglavnomja wrote:ljudi se ovdje hvatajuza vratove ko je bosanac, a ko bosnjak :D
A ustvari najbitnije je biti Olaf. :D
Dzeri32

#122 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Dzeri32 »

Ljudi moji, šta vam je?
Ja živim u BiH, srećom radim i zadovoljna sam, ali da živim bilo gdje, živjela bih isto ovako. Kad me neko pita šta sam po nacionalnosti (jesam li Hrvatica, Bošnjakinja, Srpkinja - jako bitno, hahaha :lol: ), kažem da sam čovjek prije svega. O religijskim uvjerenjima ne želim ni da pričam, to je privatna stvar, a ne mogu da ne kažem i koliko mi je ogavno ono zatucano "mi, vi, oni". Napominjem da mi je prijateljica koju volim najviše na svijetu rođena Makedonka, da sam putovala svuda i da imam prijatelje svugdje. Sve su to normalni, obični ljudi, ima ih hladnih i toplih, dobrih i loših, brbljivih i šutljivih. Naravno da je osoba rođena u Americi Amerikanka (bosanskog, japanskog, eskimskog porijekla). Naravno da sam i ja Bosanka jer u Bosni sam rođena i tu živim.
Možemo li malo zaboraviti na ograničenja, jer ih nema, i biti građani/građanke ove planete?

Sloven sam, belac, slobodni strelac, za svaki slučaj - još uvek samo svoj!!!
Keiko

#123 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Keiko »

Dzeri32 wrote:Ljudi moji, šta vam je?
Ja živim u BiH, srećom radim i zadovoljna sam, ali da živim bilo gdje, živjela bih isto ovako. Kad me neko pita šta sam po nacionalnosti (jesam li Hrvatica, Bošnjakinja, Srpkinja - jako bitno, hahaha :lol: ), kažem da sam čovjek prije svega. O religijskim uvjerenjima ne želim ni da pričam, to je privatna stvar, a ne mogu da ne kažem i koliko mi je ogavno ono zatucano "mi, vi, oni". Napominjem da mi je prijateljica koju volim najviše na svijetu rođena Makedonka, da sam putovala svuda i da imam prijatelje svugdje. Sve su to normalni, obični ljudi, ima ih hladnih i toplih, dobrih i loših, brbljivih i šutljivih. Naravno da je osoba rođena u Americi Amerikanka (bosanskog, japanskog, eskimskog porijekla). Naravno da sam i ja Bosanka jer u Bosni sam rođena i tu živim.
Možemo li malo zaboraviti na ograničenja, jer ih nema, i biti građani/građanke ove planete?

Sloven sam, belac, slobodni strelac, za svaki slučaj - još uvek samo svoj!!!
:thumbup:
luckylaka

#124 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by luckylaka »

Skoro mi jedna prijateljica polozila za americko drzavljanstvo pa malo na svoju ruku donijela americki paso u firmu i tako u prici kaze,,eto sad sam amerikanka,,a neki do nas amer kaze,,nikada necs biti amerikanka ni ti ni tvoje dijete ni od djeteta dijeta...,dok vas god ima ovdje bicete Bosanci,s tim sto se vi mozete tjesiti da ste ameri,,Ja hvala bogu nema Usa pasos pa cutim jos sam Bosnjo i bicu dok sam ziv ABD
Keiko

#125 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Keiko »

luckylaka wrote:Skoro mi jedna prijateljica polozila za americko drzavljanstvo pa malo na svoju ruku donijela americki paso u firmu i tako u prici kaze,,eto sad sam amerikanka,,a neki do nas amer kaze,,nikada necs biti amerikanka ni ti ni tvoje dijete ni od djeteta dijeta...,dok vas god ima ovdje bicete Bosanci,s tim sto se vi mozete tjesiti da ste ameri,,Ja hvala bogu nema Usa pasos pa cutim jos sam Bosnjo i bicu dok sam ziv ABD
To neki Indijanac? Iz kojeg je plemena? http://memory.loc.gov/ammem/award98/ien ... es.html#ps
Post Reply