Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zanimljivo kako svi bivsi komunisti davali djeci srpska imena,isto je i Raif Dizdarević (sin Predrag)
Ne pada mi na pamet djecu (iako više to i nisu) provlačiti po forumu. Iako o dedi ne mislim ništa (šta se o šefu db-a može dobro misliti ), oni nisu krivi. Čak ni za svoja imena, a ime baš ništa ne znači.. baš ništa. Bitna su djela... i tako sam razumjela ovu temu, a ne kako se ko zove i kako ko djeci da ime..
zanimljivo kako svi bivsi komunisti davali djeci srpska imena,isto je i Raif Dizdarević (sin Predrag)
Ne pada mi na pamet djecu (iako više to i nisu) provlačiti po forumu. Iako o dedi ne mislim ništa (šta se o šefu db-a može dobro misliti ), oni nisu krivi. Čak ni za svoja imena, a ime baš ništa ne znači.. baš ništa. Bitna su djela... i tako sam razumjela ovu temu, a ne kako se ko zove i kako ko djeci da ime..
Ne proziva niko nikoga,osim sto ne znam sta po tvom misljenju nije bosnjacko ime.Ja sam citao da su dobili bosnjacka imena pa sad...mala je drzava BIH,ti ljudi nisu anonimci
Ime ne govori nista o djeci naravno,medjutim govori o roditeljima.
jbo maajku našta ovo spade???sada i imena smetaju??znači dobro je nositi tursko ili arapsko ime a staro neko tj.izvorno je loše i takve treba na zid srama???vi ste bolesni,evo ja sada kažem na stub srama treba i sve one postaviti koji nosaju i mašu turskom zastavom
zambaklija wrote:jbo maajku našta ovo spade???sada i imena smetaju??znači dobro je nositi tursko ili arapsko ime a staro neko tj.izvorno je loše i takve treba na zid srama???vi ste bolesni,evo ja sada kažem na stub srama treba i sve one postaviti koji nosaju i mašu turskom zastavom
Kao i one koji masu jugoslavenskom,srbijanskom i sl
unaprijed se izvinjavam ali je tema postala 'pussy smoke', u stvari to je bila i od pocetka : nejasno definisana tako da moze oplest kako ko hoce. Rezultat (zadnjih par stranica) : poligon za 'hejtere' onih koji su se drznuli imati komunisticko opredijeljenje i davati djeci srpska imena...
zambaklija wrote:jbo maajku našta ovo spade???sada i imena smetaju??znači dobro je nositi tursko ili arapsko ime a staro neko tj.izvorno je loše i takve treba na zid srama???vi ste bolesni,evo ja sada kažem na stub srama treba i sve one postaviti koji nosaju i mašu turskom zastavom
Rodio se u Brčkom 1929. godine. Sin Džaferbega Kulenovića. Njegov amidza/stric bio je Osman Kulenović, političar i visoki dužnosnik za vrijeme NDH.
Emigrirao s porodicom u Siriju, poslije II svj. rata. Kasnije se vratio u Evropu.
U Njemačkoj je pisao u listovima Hrvatska sloboda i Hrvatska straža.
Ubijen je u Minhenu 1969 godine po nalogu jugoslavenske tajne policijske službe.
Rodio se u Brčkom 1929. godine. Sin Džaferbega Kulenovića. Njegov amidza/stric bio je Osman Kulenović, političar i visoki dužnosnik za vrijeme NDH.
Emigrirao s porodicom u Siriju, poslije II svj. rata. Kasnije se vratio u Evropu.
U Njemačkoj je pisao u listovima Hrvatska sloboda i Hrvatska straža.
Ubijen je u Minhenu 1969 godine po nalogu jugoslavenske tajne policijske službe.
Zasto on?
sin mu je danas jedan od boraca bosnjastva,i sda..ako je jos ziv
A zbog cega se ti mijesas kad nisi Bosnjak?
I vi ostali, "harac" i drugi... ako niste Bosnjaci sta radite na ovoj temi?
ti bi nesto kao zabranjivao a? koji ces ti onda kurko na temama o srbiji ili hrvatskoj?
Gojeni H wrote:Zilha i Mirsada Bajraktarevic
ili
Silvana Armenulic i Mirjana Bajraktarevic
Obje Bosnjakinje rodjene u Doboju. Silvana, daleko poznatija, pripadala je generaciji pjevaca narodne muzike, te ostalih narodnih zabavljaca, koji su smatrali da u Srbiji mogu uspjeti jedine ako promijene imena u srpska.
Ovo je naravno u vrijeme sveopsteg "bratstva i jedinstva", "kada nije bilo bitno koje si nacije" ... tako su nas ucili.
Bez obzira na talenat i sposobnosti, Zilhino ime je zvucalo previse "tursko" te ga je promijenila i pocela nastupati kao Silvana.
Njene pjesme se i danas pjevaju.
Zivot gubi tragicno, u saobracajnoj nesreci, 1976-e godine.
I na koji način je Silvana zaslužila da je se pribije na stub srama i da je se stavlja u istu ravan sa koljačima?
Sramota od teme.
Mozda sam trebao staviti objasnjenje. Greska u koracima ... sto odmah dizes frku.
Silvana bi trebala biti personifikacija svih onih koji su htjeli ili morali biti nesto drugo da bi uspjeli u onome sto rade.
Sto nije ostala Zilha? Zilha bi ostala u Doboju i zdra'o.
Za mene ipak nije nikakav izgovor da se odreknes onoga ko si i sta si.
Pokazatelj kako je bilo "bratstvo-jedinstveno".
To je njena privatna stvar... niko nije bio oštećen nijednim njenim djelom. Isto tako, neko može na virtuelni stub srama pribiti neku od onih sirotih djevojaka što ih udaše za "prosvjetitelje" iz arapskih zemalja. I bio bi taman toliko u pravu koliko i ti za Silvanu.
Ne znam samo odakle nekome pravo da ikome sudi po nacionalnosti bračnog druga i imenima djece... strašno. Ali bojim se da je ova tema bila i namijenjena anatemiziranju mješovitih brakova i komunista... već smo došli do Džeme, samo čekam da neko pomene Mešu
Poserem vam se na to bivse "bratstvo i jedinstvo" licemjerno... ciji je glavni cilj bio asimilacija i ponizavanje Bosnjaka.
Nema nista gore nego kad sam sebe prodas,kako je ona....ako je tako multi kulti,sto ne pozove novinare da prisustvuju tradicionalnom bajramu kod brene? naravno toga nema
ultima_palabra wrote:I na koji način je Silvana zaslužila da je se pribije na stub srama i da je se stavlja u istu ravan sa koljačima?
Sramota od teme.
Mozda sam trebao staviti objasnjenje. Greska u koracima ... sto odmah dizes frku.
Silvana bi trebala biti personifikacija svih onih koji su htjeli ili morali biti nesto drugo da bi uspjeli u onome sto rade.
Sto nije ostala Zilha? Zilha bi ostala u Doboju i zdra'o.
Za mene ipak nije nikakav izgovor da se odreknes onoga ko si i sta si.
Pokazatelj kako je bilo "bratstvo-jedinstveno".
To je njena privatna stvar... niko nije bio oštećen nijednim njenim djelom. Isto tako, neko može na virtuelni stub srama pribiti neku od onih sirotih djevojaka što ih udaše za "prosvjetitelje" iz arapskih zemalja. I bio bi taman toliko u pravu koliko i ti za Silvanu.
Ne znam samo odakle nekome pravo da ikome sudi po nacionalnosti bračnog druga i imenima djece... strašno. Ali bojim se da je ova tema bila i namijenjena anatemiziranju mješovitih brakova i komunista... već smo došli do Džeme, samo čekam da neko pomene Mešu
Pa zbog cega su mijenjale imena Zilha i Mirsada?
Da nisu to ljudi u Srbiji mozda gledali na "Muslimane" u to vrijeme kao na gradjane drugog reda, kao na niza bica? Pa se Zilha i Mirsada osjecale neprijatno u svojoj kozi... u zemlji "bratstva i jedinstva"?
Kako to da Srbi i Hrvati u bosnjackim sredinama nisu nikad mijenjali imena?
Neosvijescenost i kompleks inferiornosti... to je sve sto nam je "bratstvo i jedinstvo" dalo...
Last edited by BatoS on 25/03/2013 20:13, edited 1 time in total.
ultima_palabra wrote:
druge javne ličnosti ne mijenjaju imena zarad bolje prepoznatljivosti i prodaje jel?
Kako to da je njena sestra Merima postala Mirjana? i ona je zivjela u Beogradu
Nit' znam, nit' me zanima...njenoj sestri njeno, ne pričamo o njoj, uostalom, ima potpuno pravo mijenjati ime i prezime kako je volja, od nje me nikad nije ništa zaboljelo...
...zasigurno ne zaslužuje biti na zidu bošnjačkog srama, a pogotovo sestra joj Silvana, jedna od najboljih pjevačica Balkana ikad!