Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kikkan

#101 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Za
dizda 100 wrote:... al sad bih da mi bude temperatura u kuci dok sam na poslu 20 stepeni a navece da se pojaca na 25 -28 , koliko bih trosio, hvala puno
Zar temperatura od 25-28 nije previse? Tesko da ce ti iko moci reci koliko ces potrositi...
doboj71

#102 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by doboj71 »

Klima ustvari izvlaci vlagu iz vazduha .
Filter

#103 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

dizda 100 wrote:poz svima i imam jedno pitanje i konsultaciju , imam pec centrometal ali na cvrsto gorivo i uzeo sam gorijonik FEROLLI tj taj nekakav set za pelet da se uradi prepravka te peci . grijao bih oko 75 kvadrata i ima termo izolacija na kuci 5 cm ,prozori su ok. koliko cu trositi peleta na ovu kvadraturu i jel ok ovaj set FEROLLI. hvala svima ;-)
postavio sam link (na nekoj stranici prije) za forum gdje ljudi malo vise koriste CM peci, moraces se malo zaroviti :)
kokolina

#104 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

@dizda 100 ma ne može to niko ziv predviditi ni izračunati po mom mišljenju

a sto nekupi CM set za pelet kad već imaš njihov kotao pa ne bi morao nista prepravljati?
dizda 100

#105 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dizda 100 »

kokolina wrote:@dizda 100 ma ne može to niko ziv predviditi ni izračunati po mom mišljenju

a sto nekupi CM set za pelet kad već imaš njihov kotao pa ne bi morao nista prepravljati?

jbg izradio me majstor i rekeo da je to kao naj naj .
kokolina

#106 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

evo malo infa i peletu Tomislavgrad GUGI 300 KM koji sam koristila 2 ili 3 zime, nije loš
ZLOĆO ili PPT je 280 KM ali ga nisam probala i ima neki novi pogon u Prozoru 280 KM koji takođe nisam probala

što se tiče prevoza imam ponudu za Mostar 300 KM za 9 tona a ZLOĆO nudi šleper uz naknadu za gorivo oko 240 KM
4 tone do Mostara idu za 250 KM

eto možda nekom i pomogne

Zna li ko cjenu FIS-ovog peleta?
Filter

#107 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

fis dere sa cijenom, ali oni jedini isporucuju u paleti 70 vreca. ostali pakuju 67 vreca, iliti 1005kg
i dobar im je pelet. po zapremini ga ima vise nego npr. od vladraga (teze drvo koristi, u kolicinu vlage necu ulaziti)
tako da... nemos biti pametan

ja kupujem u junu/julu 250-260KMica sa dostavom i to mi je najjeftinija varijanta, sad je deracina
kokolina

#108 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

gdje kupuješ Filter ako nije tajna?
Filter

#109 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

kokolina wrote:gdje kupuješ Filter ako nije tajna?
dovozi mi prevoznik, on navuce u svoje stovariste i onda razvozi.
prosle godine je imao losu turu, ove godine je opet nabavio iz ustikoline i dobar je.

ako te zanima, mogu ti poslati tel. na pp
kokolina

#110 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

molim te pošalji ako nije problem
kikkan

#111 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

@Filter
ako je to onaj Hamed od kog si mi dao broj onda bi mogao da trazis proviziju :)
Ja sam sa komsijom vec narucio 9 tona i treba doci sada za vikend
kenan77

#112 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kenan77 »

pozdrav svima
tek sam instaliro termofluxov kamin interio 20,prenamjenjen u kotao,da li ima iko iskustva s njim..jesam li se zafrko posto cu grijat samo 65 m2 stana sa dobrim otvorima i izolacijom? E sad je li mi dosta 2 tone peleta i ako zna neko gdje bi mogo narucit kvalitetan pelet sa dostavom?
hvala unaprijed
pelletti

#113 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Ja danas bio u Fis-u i baš za pelet pito i cijena je

senzacionalnih 365 km/t...

Hvala na ponudi Fis.....
Filter

#114 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

kikkan wrote:@Filter
ako je to onaj Hamed od kog si mi dao broj onda bi mogao da trazis proviziju :)
Ja sam sa komsijom vec narucio 9 tona i treba doci sada za vikend
:lol: :lol: :lol: jeste, isti ciko. meni sasvim ok, nagodan lik.
mislim da i on devera sa peletom i nije totalni laik
Filter

#115 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

kenan77 wrote:pozdrav svima
tek sam instaliro termofluxov kamin interio 20,prenamjenjen u kotao,da li ima iko iskustva s njim..jesam li se zafrko posto cu grijat samo 65 m2 stana sa dobrim otvorima i izolacijom? E sad je li mi dosta 2 tone peleta i ako zna neko gdje bi mogo narucit kvalitetan pelet sa dostavom?
hvala unaprijed
malo ti je povelik sporet za tu kvadraturu :roll:
a mene je stid vise spominjati ovog lika. valjda ce se kikan javiti sa svojim utiscima
kikkan

#116 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Filter wrote:malo ti je povelik sporet za tu kvadraturu :roll:
a mene je stid vise spominjati ovog lika. valjda ce se kikan javiti sa svojim utiscima
Pelet jos nije dosao :( trebao je za vikend. Valjda ima previse narudzbi tako da se nadam da ce tokom sedmice, barem tako mi je receno. U medjuvremenu kupim po nekoliko vreca usput da se ne smrznemo dok cekamo :).
Usput, neki dan u OBI i vidim covjek vuce nekoliko vreca od Vladrag-a. Pitam koliko si platio, kaze 6.5 KM vreca :shock:
Jednostavno, ne mogu da vjerujem sta rade sa cijenama... u Peniju vreca bude 5.55 (ukoliko imas serece da nadjes) a tranzit 5.8 od Trgovir-a isto papreno, sto znaci dodje te tona oko 390KM. Haos.
Filter

#117 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

kikkan wrote:
Filter wrote:malo ti je povelik sporet za tu kvadraturu :roll:
Pelet jos nije dosao :( trebao je za vikend. Valjda ima previse narudzbi tako da se nadam da ce tokom sedmice, barem tako mi je receno. U medjuvremenu kupim po nekoliko vreca usput da se ne smrznemo dok cekamo :).
Usput, neki dan u OBI i vidim covjek vuce nekoliko vreca od Vladrag-a. Pitam koliko si platio, kaze 6.5 KM vreca :shock:
Jednostavno, ne mogu da vjerujem sta rade sa cijenama... u Peniju vreca bude 5.55 (ukoliko imas serece da nadjes) a tranzit 5.8 od Trgovir-a isto papreno, sto znaci dodje te tona oko 390KM. Haos.
vjerovatno je u frci, i meni je nekoliko puta proklizao u par dana. ali me nije nikad skroz izradio.
zato sam ti i dao broj.
9 tona drug, treba to preko ruku prebaciti. fino ce te se polomiti. i obrati paznju kako slazete
anonimus0007

#118 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anonimus0007 »

kako je i bilo za očekivati, pelet postaje sve skuplji i skuplji. još malo pa će biti jeftinije grijati se na plin. a sa cijenom peleta od 390 km možda i već jeste.
Mahalac

#119 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Mahalac »

:roll:
A racuna li iko manipulaciju svega...pogotovo ako je kuca na sprat!
Ovoga sam se i bojao 390BAM pelet...ekvivalent cijene grijanja plinom.
kikkan

#120 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Filter wrote: 9 tona drug, treba to preko ruku prebaciti. fino ce te se polomiti. i obrati paznju kako slazete
Slazem se... mada, mojih je 5 tona.
Na sta mislis kad kazes da treba paznju obratit na slaganje?

Sto se skupoce tice... definitivno sada nije vrijeme za nabavku peleta ali ja nisam imao izbora. Treba kupovati na proljece/ljeto kada mu cijena bude nekih 250-260 KM.
Ne razumijem ni tu politiku nenormalnog povecanja cijena. Komsija kaze da je prosle godine u ovo doba kupovao Trgovirov pelet za 300KM.
hulioko

#121 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

pelletti wrote:
1) Temp. Vode 60° do 21:30 55° 21:30-7:00
2)Doziranje paljenja 10%
3)Doziranje gorenja 25%
4)Doziranje gašenja 12%
5)Zrak paljenja 25%
6)Zrak gorenja 25%
7)Zrak gašenja 18%
13)Uključenje pumpe 40°
Pozdravljam sve forumaše. Registrovao sam se da razmjenim mišljenja oko grijanja na pelet. Kupio sam Ekoline 35kw. Namjeravam grijati dvije spojene kuće (90m2 dobra izolacija + 60m2 solidna izolacija). Svaka kuća ima svoju pumpu na koju je spojen sobni termostat a na kotlu nije ništa spojeno. Prije su to bila dva odvojena sistema grijanja gdje smo ložili ugalj a sada smo to uvezali u jedan sistem i nakaćili peć na pelet. Stare peći na ugalj su ostale spojene (odvojene ventilima) ako slučajno zatrebaju. Ova dva-tri dana sam testirao peć, mijenjao parametre i trenutno sam postavio sljedeće:

1)Temperatura Vode 60°
2)Doziranje paljenj. 10%
3)Dozirane gorenj. 25%
4)Doziranje gašeenj 13%
5)Zrak paljenja 30%
6)Zrak gorenja 40%
7)Zrak gašenja 35%

Pelletti, gledam tvoje parametre i nekako mi zrak gorenja 25% prilično mali. Kada sam probao sa 32% vraćao mi se crni dim tako da sam ostavio na 40%.
Toliko za sada.

Pozdrav.
Filter

#122 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

anonimus0007 wrote:kako je i bilo za očekivati, pelet postaje sve skuplji i skuplji. još malo pa će biti jeftinije grijati se na plin. a sa cijenom peleta od 390 km možda i već jeste.
hmmmm kako raste potraznja, tako raste i cijena.
ako kupujes u junu/julu, kupices po 250-270. ako kupujes u januaru, tona ce sigurno biti preko 4 stoje.
u martu , vjerovatno i vise.
e sad. ako si upoznat sa svim ovim, vjerovatno ces se pripremiti na vrijeme. tako je uvijek bilo. zimi ti je tona cumura dosta skuplja od ljetne. cak i struja ima varijacije, ljetna/zimska
razlika po jednoj toni je velika, o 6 tona necu ni pricati...
anonimus0007

#123 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anonimus0007 »

kikkan wrote:[

Sto se skupoce tice... definitivno sada nije vrijeme za nabavku peleta ali ja nisam imao izbora. Treba kupovati na proljece/ljeto kada mu cijena bude nekih 250-260 KM.
Ne razumijem ni tu politiku nenormalnog povecanja cijena. Komsija kaze da je prosle godine u ovo doba kupovao Trgovirov pelet za 300KM.
vrlo je jednostavno. drže jeftine cijene dok ljude ne navuku da investiraju u pelet sistem, tj dok se ne poveća potražnja peleta. a onda slijedi deračina.
anonimus0007

#124 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anonimus0007 »

Filter wrote:
hmmmm kako raste potraznja, tako raste i cijena.
ako kupujes u junu/julu, kupices po 250-270. ako kupujes u januaru, tona ce sigurno biti preko 4 stoje.
u martu , vjerovatno i vise.
e sad. ako si upoznat sa svim ovim, vjerovatno ces se pripremiti na vrijeme. tako je uvijek bilo. zimi ti je tona cumura dosta skuplja od ljetne. cak i struja ima varijacije, ljetna/zimska
razlika po jednoj toni je velika, o 6 tona necu ni pricati...
glede ćumura, razlika postoji ali je minimalna. struja više nema ljetnu i zimsku tarifu, ukinulo je. :D

cijenim da će cijene peleta ići drastično na gore... :roll:
Filter

#125 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

kikkan wrote:
Filter wrote: 9 tona drug, treba to preko ruku prebaciti. fino ce te se polomiti. i obrati paznju kako slazete
Slazem se... mada, mojih je 5 tona.
Na sta mislis kad kazes da treba paznju obratit na slaganje?
ne znam kako ste organizovali skidanje sa kamiona i skladistenje.
zbog polozaja garaze u koju slazem pelet, ja svaku paletu rastavim, na kolica pobacam vrece i opet slazem.
e kod tog ponovnog slaganja, treba malo obratiti paznju, da se ne pocnu rusiti. i da ne izgleda ko brdo vreca :D :D
Post Reply