Zar temperatura od 25-28 nije previse? Tesko da ce ti iko moci reci koliko ces potrositi...dizda 100 wrote:... al sad bih da mi bude temperatura u kuci dok sam na poslu 20 stepeni a navece da se pojaca na 25 -28 , koliko bih trosio, hvala puno
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
kikkan
#101 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Za
-
doboj71
#102 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Klima ustvari izvlaci vlagu iz vazduha .
- Filter
#103 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
postavio sam link (na nekoj stranici prije) za forum gdje ljudi malo vise koriste CM peci, moraces se malo zarovitidizda 100 wrote:poz svima i imam jedno pitanje i konsultaciju , imam pec centrometal ali na cvrsto gorivo i uzeo sam gorijonik FEROLLI tj taj nekakav set za pelet da se uradi prepravka te peci . grijao bih oko 75 kvadrata i ima termo izolacija na kuci 5 cm ,prozori su ok. koliko cu trositi peleta na ovu kvadraturu i jel ok ovaj set FEROLLI. hvala svima
-
kokolina
#104 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@dizda 100 ma ne može to niko ziv predviditi ni izračunati po mom mišljenju
a sto nekupi CM set za pelet kad već imaš njihov kotao pa ne bi morao nista prepravljati?
a sto nekupi CM set za pelet kad već imaš njihov kotao pa ne bi morao nista prepravljati?
-
dizda 100
#105 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kokolina wrote:@dizda 100 ma ne može to niko ziv predviditi ni izračunati po mom mišljenju
jbg izradio me majstor i rekeo da je to kao naj naj .
-
kokolina
#106 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
evo malo infa i peletu Tomislavgrad GUGI 300 KM koji sam koristila 2 ili 3 zime, nije loš
ZLOĆO ili PPT je 280 KM ali ga nisam probala i ima neki novi pogon u Prozoru 280 KM koji takođe nisam probala
što se tiče prevoza imam ponudu za Mostar 300 KM za 9 tona a ZLOĆO nudi šleper uz naknadu za gorivo oko 240 KM
4 tone do Mostara idu za 250 KM
eto možda nekom i pomogne
Zna li ko cjenu FIS-ovog peleta?
ZLOĆO ili PPT je 280 KM ali ga nisam probala i ima neki novi pogon u Prozoru 280 KM koji takođe nisam probala
što se tiče prevoza imam ponudu za Mostar 300 KM za 9 tona a ZLOĆO nudi šleper uz naknadu za gorivo oko 240 KM
4 tone do Mostara idu za 250 KM
eto možda nekom i pomogne
Zna li ko cjenu FIS-ovog peleta?
- Filter
#107 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
fis dere sa cijenom, ali oni jedini isporucuju u paleti 70 vreca. ostali pakuju 67 vreca, iliti 1005kg
i dobar im je pelet. po zapremini ga ima vise nego npr. od vladraga (teze drvo koristi, u kolicinu vlage necu ulaziti)
tako da... nemos biti pametan
ja kupujem u junu/julu 250-260KMica sa dostavom i to mi je najjeftinija varijanta, sad je deracina
i dobar im je pelet. po zapremini ga ima vise nego npr. od vladraga (teze drvo koristi, u kolicinu vlage necu ulaziti)
tako da... nemos biti pametan
ja kupujem u junu/julu 250-260KMica sa dostavom i to mi je najjeftinija varijanta, sad je deracina
-
kokolina
#108 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
gdje kupuješ Filter ako nije tajna?
- Filter
#109 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
dovozi mi prevoznik, on navuce u svoje stovariste i onda razvozi.kokolina wrote:gdje kupuješ Filter ako nije tajna?
prosle godine je imao losu turu, ove godine je opet nabavio iz ustikoline i dobar je.
ako te zanima, mogu ti poslati tel. na pp
-
kokolina
#110 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
molim te pošalji ako nije problem
-
kikkan
#111 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@Filter
ako je to onaj Hamed od kog si mi dao broj onda bi mogao da trazis proviziju
Ja sam sa komsijom vec narucio 9 tona i treba doci sada za vikend
-
kenan77
#112 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pozdrav svima
tek sam instaliro termofluxov kamin interio 20,prenamjenjen u kotao,da li ima iko iskustva s njim..jesam li se zafrko posto cu grijat samo 65 m2 stana sa dobrim otvorima i izolacijom? E sad je li mi dosta 2 tone peleta i ako zna neko gdje bi mogo narucit kvalitetan pelet sa dostavom?
hvala unaprijed
tek sam instaliro termofluxov kamin interio 20,prenamjenjen u kotao,da li ima iko iskustva s njim..jesam li se zafrko posto cu grijat samo 65 m2 stana sa dobrim otvorima i izolacijom? E sad je li mi dosta 2 tone peleta i ako zna neko gdje bi mogo narucit kvalitetan pelet sa dostavom?
hvala unaprijed
-
pelletti
#113 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja danas bio u Fis-u i baš za pelet pito i cijena je
senzacionalnih 365 km/t...
Hvala na ponudi Fis.....
senzacionalnih 365 km/t...
Hvala na ponudi Fis.....
- Filter
#114 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kikkan wrote:@Filter
mislim da i on devera sa peletom i nije totalni laik
- Filter
#115 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
malo ti je povelik sporet za tu kvadraturukenan77 wrote:pozdrav svima
hvala unaprijed
a mene je stid vise spominjati ovog lika. valjda ce se kikan javiti sa svojim utiscima
-
kikkan
#116 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet jos nije dosaoFilter wrote:malo ti je povelik sporet za tu kvadraturu![]()
a mene je stid vise spominjati ovog lika. valjda ce se kikan javiti sa svojim utiscima
Usput, neki dan u OBI i vidim covjek vuce nekoliko vreca od Vladrag-a. Pitam koliko si platio, kaze 6.5 KM vreca
Jednostavno, ne mogu da vjerujem sta rade sa cijenama... u Peniju vreca bude 5.55 (ukoliko imas serece da nadjes) a tranzit 5.8 od Trgovir-a isto papreno, sto znaci dodje te tona oko 390KM. Haos.
- Filter
#117 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
vjerovatno je u frci, i meni je nekoliko puta proklizao u par dana. ali me nije nikad skroz izradio.kikkan wrote:Pelet jos nije dosaoFilter wrote:malo ti je povelik sporet za tu kvadraturu![]()
a mene je stid vise spominjati ovog lika. valjda ce se kikan javiti sa svojim utiscimatrebao je za vikend. Valjda ima previse narudzbi tako da se nadam da ce tokom sedmice, barem tako mi je receno. U medjuvremenu kupim po nekoliko vreca usput da se ne smrznemo dok cekamo
.
Usput, neki dan u OBI i vidim covjek vuce nekoliko vreca od Vladrag-a. Pitam koliko si platio, kaze 6.5 KM vreca![]()
Jednostavno, ne mogu da vjerujem sta rade sa cijenama... u Peniju vreca bude 5.55 (ukoliko imas serece da nadjes) a tranzit 5.8 od Trgovir-a isto papreno, sto znaci dodje te tona oko 390KM. Haos.
zato sam ti i dao broj.
9 tona drug, treba to preko ruku prebaciti. fino ce te se polomiti. i obrati paznju kako slazete
-
anonimus0007
#118 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kako je i bilo za očekivati, pelet postaje sve skuplji i skuplji. još malo pa će biti jeftinije grijati se na plin. a sa cijenom peleta od 390 km možda i već jeste.
- Mahalac
#119 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A racuna li iko manipulaciju svega...pogotovo ako je kuca na sprat!
Ovoga sam se i bojao 390BAM pelet...ekvivalent cijene grijanja plinom.
-
kikkan
#120 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Slazem se... mada, mojih je 5 tona.Filter wrote: 9 tona drug, treba to preko ruku prebaciti. fino ce te se polomiti. i obrati paznju kako slazete
Na sta mislis kad kazes da treba paznju obratit na slaganje?
Sto se skupoce tice... definitivno sada nije vrijeme za nabavku peleta ali ja nisam imao izbora. Treba kupovati na proljece/ljeto kada mu cijena bude nekih 250-260 KM.
Ne razumijem ni tu politiku nenormalnog povecanja cijena. Komsija kaze da je prosle godine u ovo doba kupovao Trgovirov pelet za 300KM.
-
hulioko
#121 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdravljam sve forumaše. Registrovao sam se da razmjenim mišljenja oko grijanja na pelet. Kupio sam Ekoline 35kw. Namjeravam grijati dvije spojene kuće (90m2 dobra izolacija + 60m2 solidna izolacija). Svaka kuća ima svoju pumpu na koju je spojen sobni termostat a na kotlu nije ništa spojeno. Prije su to bila dva odvojena sistema grijanja gdje smo ložili ugalj a sada smo to uvezali u jedan sistem i nakaćili peć na pelet. Stare peći na ugalj su ostale spojene (odvojene ventilima) ako slučajno zatrebaju. Ova dva-tri dana sam testirao peć, mijenjao parametre i trenutno sam postavio sljedeće:pelletti wrote:
1) Temp. Vode 60° do 21:30 55° 21:30-7:00
2)Doziranje paljenja 10%
3)Doziranje gorenja 25%
4)Doziranje gašenja 12%
5)Zrak paljenja 25%
6)Zrak gorenja 25%
7)Zrak gašenja 18%
13)Uključenje pumpe 40°
1)Temperatura Vode 60°
2)Doziranje paljenj. 10%
3)Dozirane gorenj. 25%
4)Doziranje gašeenj 13%
5)Zrak paljenja 30%
6)Zrak gorenja 40%
7)Zrak gašenja 35%
Pelletti, gledam tvoje parametre i nekako mi zrak gorenja 25% prilično mali. Kada sam probao sa 32% vraćao mi se crni dim tako da sam ostavio na 40%.
Toliko za sada.
Pozdrav.
- Filter
#122 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
hmmmm kako raste potraznja, tako raste i cijena.anonimus0007 wrote:kako je i bilo za očekivati, pelet postaje sve skuplji i skuplji. još malo pa će biti jeftinije grijati se na plin. a sa cijenom peleta od 390 km možda i već jeste.
ako kupujes u junu/julu, kupices po 250-270. ako kupujes u januaru, tona ce sigurno biti preko 4 stoje.
u martu , vjerovatno i vise.
e sad. ako si upoznat sa svim ovim, vjerovatno ces se pripremiti na vrijeme. tako je uvijek bilo. zimi ti je tona cumura dosta skuplja od ljetne. cak i struja ima varijacije, ljetna/zimska
razlika po jednoj toni je velika, o 6 tona necu ni pricati...
-
anonimus0007
#123 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
vrlo je jednostavno. drže jeftine cijene dok ljude ne navuku da investiraju u pelet sistem, tj dok se ne poveća potražnja peleta. a onda slijedi deračina.kikkan wrote:[
Sto se skupoce tice... definitivno sada nije vrijeme za nabavku peleta ali ja nisam imao izbora. Treba kupovati na proljece/ljeto kada mu cijena bude nekih 250-260 KM.
Ne razumijem ni tu politiku nenormalnog povecanja cijena. Komsija kaze da je prosle godine u ovo doba kupovao Trgovirov pelet za 300KM.
-
anonimus0007
#124 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
glede ćumura, razlika postoji ali je minimalna. struja više nema ljetnu i zimsku tarifu, ukinulo je.Filter wrote:
hmmmm kako raste potraznja, tako raste i cijena.
ako kupujes u junu/julu, kupices po 250-270. ako kupujes u januaru, tona ce sigurno biti preko 4 stoje.
u martu , vjerovatno i vise.
e sad. ako si upoznat sa svim ovim, vjerovatno ces se pripremiti na vrijeme. tako je uvijek bilo. zimi ti je tona cumura dosta skuplja od ljetne. cak i struja ima varijacije, ljetna/zimska
razlika po jednoj toni je velika, o 6 tona necu ni pricati...
cijenim da će cijene peleta ići drastično na gore...
- Filter
#125 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ne znam kako ste organizovali skidanje sa kamiona i skladistenje.kikkan wrote:Slazem se... mada, mojih je 5 tona.Filter wrote: 9 tona drug, treba to preko ruku prebaciti. fino ce te se polomiti. i obrati paznju kako slazete
Na sta mislis kad kazes da treba paznju obratit na slaganje?
zbog polozaja garaze u koju slazem pelet, ja svaku paletu rastavim, na kolica pobacam vrece i opet slazem.
e kod tog ponovnog slaganja, treba malo obratiti paznju, da se ne pocnu rusiti. i da ne izgleda ko brdo vreca