Brak bez djece
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- AsmirVD
#101 Re: Brak bez djece
Upoznao sam osobe različitih staleža, obrazovanja, nacionalnosti, pa da izvučem par primjera.
Poznajem par domorodaca ovdje, evo muž i žena, sad već ušli u 40te, proputovali cijeli svijet, muž ja mislim nema zemlje gdje on nije bio, enormno veliko opšte znanje, oboje magistri, muž priprema doktorat, imaju novca za 10 djece, ne samo za jedno, kulturni, obrazovani, žena lijepa, on se fura na zdrav život.. i opet kažu da im djeca ne trebaju u životu. Ljudi zamislili svoj život bez djece, možda kad budu imali 70 će se pokajati, možda neće, njihova stvar.
Generalno se ne treba previše miješati u ove stvari, svako sebi kroji sudbinu, Najbitnije je da se nađu osobe istih afiniteta, jer zna biti zeznuto ako se ljudi vole, ali su im podijeljena mišljenja u tome da li imati djecu ili ne, jer je to vrlo veliko i vrlo osjetljivo pitanje.
Poznajem par domorodaca ovdje, evo muž i žena, sad već ušli u 40te, proputovali cijeli svijet, muž ja mislim nema zemlje gdje on nije bio, enormno veliko opšte znanje, oboje magistri, muž priprema doktorat, imaju novca za 10 djece, ne samo za jedno, kulturni, obrazovani, žena lijepa, on se fura na zdrav život.. i opet kažu da im djeca ne trebaju u životu. Ljudi zamislili svoj život bez djece, možda kad budu imali 70 će se pokajati, možda neće, njihova stvar.
Generalno se ne treba previše miješati u ove stvari, svako sebi kroji sudbinu, Najbitnije je da se nađu osobe istih afiniteta, jer zna biti zeznuto ako se ljudi vole, ali su im podijeljena mišljenja u tome da li imati djecu ili ne, jer je to vrlo veliko i vrlo osjetljivo pitanje.
- dale cooper
#102 Re: Brak bez djece
Malo pretjeruješ. Naši roditelji nas nisu pravili zbog neke velike odgovornosti prema svojim roditeljimaKorisnicko ime wrote:Niti namecem takvima svoje misljenje niti im sudim. Ali imam svoje misljenje o njihovom karakteru...sha_ba wrote:kratko i jasno.... kao i obicnodale cooper wrote:Ovdje vrijedi jedino ona "Živi i pusti živjeti". Ko smo mi da svoja sopstvena načela i
principe namećemo drugima ili druge promatramo i sudimo im kroz njihovu prizmu.
Isto kao da, recimo, imate slucaj da je neko posudio drugome pare da kupi srecku lutrije i taj drugi dobije veliki dobitak. Onda taj drugi prvome vrati samo onaj novac koji mu je posudjen za kupovinu srecke (koji je zanemarljiv u odnosu na dobitak), bez da prvome da i nagradu u znak zahvalnosti.
Kao ni u hipotetskom slucaju iz ovog topica, niko nema pravo da tom dobitniku naredi da da tu nagradu. Ali svako ima pravo da misli da je manje-vise karakterom shupak...
ili prema čovječanstvu, već jednostavno iz ćejfa. Daleko od toga da im nismo zahvalni na tome, ali
to nam ne nameće apsolutno nikakvu obavezu da mi činimo isto. Mi smo sami svoji ljudi
i radimo ono što osjećamo i mislimo da trebamo da uradimo. Neko će poželjeti da ima
potomke i nastavi lozu, neko će misliti da to nije neki big deal pa neće praviti djecu.
Ni jedno ni drugo nije pogrešno.
- respo
#103 Re: Brak bez djece
ne moras se izvinjavati ovo sto si mene izdvojila iz mora ovoga je zbog toga sto hoces sa mnom na kafuKastanienallee wrote:izvinite sto sve izdvajam na neki nacin iz konteksta i iz vasih citata ali ovo izdvojeno mi je danas prvo palo na pamet kad sam procitala o licemjerstvu prema roditeljima u kontekstu ove teme.respo wrote:ako cemo ici dublje niko od nas nije mogao birati hoce li se roditi ili ne
meni roditelji jos nikada ni na koji nacin nisu ispostavili racun sto su me rodili, odgajali, davali paznju i ljubav. poznavajuci ih, tesko da ce se to ikada desiti. nikada mi nesto takvo nije proslo kroz glavu niti mi je moglo biti motiv da li da imam dijete ili ne.
sutra sam slobodan a i ti ces naci vremena i znam da sve ovo ima veze sa onim stanom u parizu
eto sve ostalo cemo dogovoriti preko pp-a
-
sour cherry
#104 Re: Brak bez djece
@daleMalo pretjeruješ. Naši roditelji nas nisu pravili zbog neke velike odgovornosti prema svojim roditeljima
ili prema čovječanstvu, već jednostavno iz ćejfa. Daleko od toga da im nismo zahvalni na tome, ali
to nam ne nameće apsolutno nikakvu obavezu da mi činimo isto. Mi smo sami svoji ljudi
i radimo ono što osjećamo i mislimo da trebamo da uradimo. Neko će poželjeti da ima
potomke i nastavi lozu, neko će misliti da to nije neki big deal pa neće praviti djecu.
- respo
#105 Re: Brak bez djece
niko nije rekao da je bolje ne radjati djecu a takodje i da je bolje radjatiKorisnicko ime wrote:Naravno!sour cherry wrote:Slažem se.Svako treba da živi u skladu sa svojom prirodom i da bude iskren prema sebi.Koliko god imali sličnosti s roditeljima,ni približno nismo isti kao oni.I svako je odgovoran za svoj izbor.kakve to veze ima uopste
moj izbor i izbor roditelja su 2 razlicita primjera
Ali govori se o tome kako je bolje ne radjati djecu i time remetiti svoju komociju. Znaci izrazava se misljenje da je to OK. I to misljenje se od nekih ovdje protezira kao ispravno. Ja samo kazem da sigurno niko od tih koji ovdje govore da je OK ne radjati djecu nije ni pokusao SVOJE RODITELJE uvjeriti u isto...a nas uvjerava... To je za mene licemjerje...
svako ima svoj prioritet svoj ukus sve
meni nikad ne mozes reci da je sir super jer ga jede pola svijeta a ja ga ne volim
-
sha_ba
#106 Re: Brak bez djece
kako rekoh kao i obicnosour cherry wrote:@daleMalo pretjeruješ. Naši roditelji nas nisu pravili zbog neke velike odgovornosti prema svojim roditeljima
da ne citiram ovog gore, pretjera on...
- Korisnicko ime
#107 Re: Brak bez djece
I jedno i drugo je legitimno.dale cooper wrote:Neko će poželjeti da ima potomke i nastavi lozu, neko će misliti da to nije neki big deal pa neće praviti djecu.
Ali ja govorim o drugom.
Je li tebi drago sto si se rodio i sto zivis? Je li tvojim roditeljima drago? Je li tom bratu/sestri? Je li tvojim djedovima i bakama/nanama drago/bilo drago sto si se rodio i zivis? Hoce li tvojoj djeci (ili ako ih imas, je li im) drago sto si se rodio i sto zivis? Jeste! Svima njima (ukljucujuci i tebe!
Dakle, bar 5-6 je sretno sto si se ti rodio i sto zivis...a u slucaju o kojem smo govorili, samo njih dvoje su sretni sto nemaju djece...
Shvatas li sad sta hocu da kazem?
I jedno i drugo je legitimno...ali ovo drugo je egoisticno!
-
sour cherry
#108 Re: Brak bez djece
Nije egoistično.Egoistično bi bilo da ih imaju iako ih ne žele.I jedno i drugo je legitimno...ali ovo drugo je egoisticno!
-
sha_ba
#109 Re: Brak bez djece
jes bas, milione djece sretno i padaju od srece kad vocku il cokoladu na tv-u vide, ako je imaju... ukljucujuci i djecu kod nas.... a da ne spominjem sirom svijeta kad padaju od srece sto pojedu komad hljeba od zemlje napravljen....
i ne nisu sva djeca sretna... ne generalizuj
i ne nisu sva djeca sretna... ne generalizuj
- Korisnicko ime
#110 Re: Brak bez djece
Jeste, egoisticno je. Egoisticno je sto ih ne zele. Jer gledaju samo sebe...sour cherry wrote:Nije egoistično.Egoistično bi bilo da ih imaju iako ih ne žele.I jedno i drugo je legitimno...ali ovo drugo je egoisticno!
- respo
#111 Re: Brak bez djece
pitaj recimo onu djecu sto bosi prose po ferhadiji je li im drago sto su rodjeniKorisnicko ime wrote:I jedno i drugo je legitimno.dale cooper wrote:Neko će poželjeti da ima potomke i nastavi lozu, neko će misliti da to nije neki big deal pa neće praviti djecu.
Ali ja govorim o drugom.
Je li tebi drago sto si se rodio i sto zivis? Je li tvojim roditeljima drago? Je li tom bratu/sestri? Je li tvojim djedovima i bakama/nanama drago/bilo drago sto si se rodio i zivis? Hoce li tvojoj djeci (ili ako ih imas, je li im) drago sto si se rodio i sto zivis? Jeste! Svima njima (ukljucujuci i tebe!) je drago sto si se rodio i sto zivis!
Dakle, bar 5-6 je sretno sto si se ti rodio i sto zivis...a u slucaju o kojem smo govorili, samo njih dvoje su sretni sto nemaju djece...
kladim se da ce bar jedno odgovoriti da im nije drago
postavljas pitanje na pogresno mjesto
gdje svi imamo sobu internet kakav takav zivot i slicno
- respo
#112 Re: Brak bez djece
a koga trebaju gledati nego sebe?Korisnicko ime wrote: Jeste, egoisticno je. Egoisticno je sto ih ne zele. Jer gledaju samo sebe...
ja da gledam sta mi roditelji zele sta mi zeli brat sestra komsija
bio bi vjernik ne bi imao svoje auto imao bi mozda neku zenu pored sebe koju ne volim brdo djece koju ne bi zelio i ko zna sta jos
-
missko
#113 Re: Brak bez djece
Brak bez djece. Ne znam zasto ulaziti onda uopste u brak, da bi se promjenilo prezime ili?
Ja dok nisam zazelio djecu nisam ni pomisljo o braku, super slobodan radio sta sam htio, brak te ogranici isto malte ne kao i djeca.
Ja dok nisam zazelio djecu nisam ni pomisljo o braku, super slobodan radio sta sam htio, brak te ogranici isto malte ne kao i djeca.
- Korisnicko ime
#114 Re: Brak bez djece
Nekima stvarno treba crtati...
Sto bi Johnny rekao..."bilo je lijepo druziti s vama ove noci, hvala vam lijepa i neka vas Bog cuva"...
Sad odoh.Korisnicko ime wrote: Jos jednom da napomenem...ovo se odnosi SAMO na one koje fizicki i materijalno imaju mogucnost da radjaju i podizu djecu, ali to ne zele da ne bi pokvarili svoju "komociju"...a ne na one koji ne mogu imati djece, u losoj su materijalnoj situaciji ili su odlucili da nece imati djece do neke dobi da bi do tada prozivjeli i uzivali u zajednickom zivotu...
Sto bi Johnny rekao..."bilo je lijepo druziti s vama ove noci, hvala vam lijepa i neka vas Bog cuva"...
- dale cooper
#115 Re: Brak bez djece
Normalno da mi je drago, kao i njima. Ali to meni apsolutno ne nameće obavezu da ih i ja pravim.Korisnicko ime wrote:I jedno i drugo je legitimno.dale cooper wrote:Neko će poželjeti da ima potomke i nastavi lozu, neko će misliti da to nije neki big deal pa neće praviti djecu.
Ali ja govorim o drugom.
Je li tebi drago sto si se rodio i sto zivis? Je li tvojim roditeljima drago? Je li tom bratu/sestri? Je li tvojim djedovima i bakama/nanama drago/bilo drago sto si se rodio i zivis? Hoce li tvojoj djeci (ili ako ih imas, je li im) drago sto si se rodio i sto zivis? Jeste! Svima njima (ukljucujuci i tebe!) je drago sto si se rodio i sto zivis!
Mislim ne vidim zašto bi, ako to ne želim. Gore bi bilo napraviti djecu samo zbog ispunjavanje neke
društveno-socijalne norme i zato "što svi misle da tako treba", a možda to nikada nisi ni želio.
Uostalom kaže se da je za sreću potrebno dvoje, da li će od to dvoje postati troje ili četvero,
to je samo njihova odluka i ne vidim tu nekog egoizma.
-
sour cherry
#116 Re: Brak bez djece
Svi smo egoistični ako ćemo istinito.Ko tvrdi drugačije ne poznaje stvarnost ili se obmanjuje.Korisnicko ime wrote:Jeste, egoisticno je. Egoisticno je sto ih ne zele. Jer gledaju samo sebe...sour cherry wrote:Nije egoistično.Egoistično bi bilo da ih imaju iako ih ne žele.I jedno i drugo je legitimno...ali ovo drugo je egoisticno!
- fantom slobode
#117 Re: Brak bez djece
ja osjecam duznost prema svojoj majci, da ti citiram ovaj tvoj komentar, jer meni je mama rekla da me je rodila da pokusam da komuniciram sa prijatnim, interesantim zenama. Molim te upitaj svoje svakako da li se i oni slazu sa tim, pa cu ja da vidim sta cemo dalje, nakon sto naravno konsultujem siru drustvenu zajednicu.Kastanienallee wrote:pp je uspjesno crko. (moram pitati roditelje da li odobravaju moje susrete s tobomrespo wrote:eto sve ostalo cemo dogovoriti preko pp-a)
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#118 Re: Brak bez djece
Ne poznajem nikoga ko ne zeli djecu da ne bi kvario svoju komociju (sto naravo ne znaci da takvi ljudi ne postoje)
ALi poznajem ljude koji su dobili djecu, a nisu ugrozili nimalo svoju komociju..Nene i djedovi odgajaju tu djecu, a djeci se nabija na nos kako su zahtjevna, kako su roditelji zrtve i sl... Takodjer, nazalost, poznajem nemali broj roditelja koji zanemaruju svoju djecu, koji su se zabavili "svojim" zivotima, dok djeca nekako usput odrastaju, neprimijetno...Slusaju svadje roditelja, zive u paklu "braka koji se ne razvodi zbog djece", pa ce im se sutra jos i prigovoriti kako su jadni roditelji ostali u tom braku zbog djece.
Elem, ima i parova koji ne mogu imati djecu, a htjeli bi, pa ih nase mahaluse redovno pitaju sta ima novo, je li to ne mogu imati djecu ili nece, kad ce biti sta novo...kao da im je malo njihove muke.
Kao i u svakom segmentu zivota, najteze je insan biti, ne biti egoista i ne misliti samo na svoje osjecaje, potrebe i zelje.
Ali mnogo je hajvana, a malo insana....
ALi poznajem ljude koji su dobili djecu, a nisu ugrozili nimalo svoju komociju..Nene i djedovi odgajaju tu djecu, a djeci se nabija na nos kako su zahtjevna, kako su roditelji zrtve i sl... Takodjer, nazalost, poznajem nemali broj roditelja koji zanemaruju svoju djecu, koji su se zabavili "svojim" zivotima, dok djeca nekako usput odrastaju, neprimijetno...Slusaju svadje roditelja, zive u paklu "braka koji se ne razvodi zbog djece", pa ce im se sutra jos i prigovoriti kako su jadni roditelji ostali u tom braku zbog djece.
Elem, ima i parova koji ne mogu imati djecu, a htjeli bi, pa ih nase mahaluse redovno pitaju sta ima novo, je li to ne mogu imati djecu ili nece, kad ce biti sta novo...kao da im je malo njihove muke.
Kao i u svakom segmentu zivota, najteze je insan biti, ne biti egoista i ne misliti samo na svoje osjecaje, potrebe i zelje.
Ali mnogo je hajvana, a malo insana....
- respo
#119 Re: Brak bez djece
sira drustvena zajednica ce ti reci da je respo prvi dosao do djevojke i da je ona njegova i idu na kafu 
- dale cooper
#120 Re: Brak bez djece
Istina. Mislim meni više egocentrično zvuči kad neko kaže da ima obavezu da produži očevu ili djedovusour cherry wrote:
Svi smo egoistični ako ćemo istinito.Ko tvrdi drugačije ne poznaje stvarnost ili se obmanjuje.
lozu. Zašto? Je li to moja ili nečija druga loza nešto posebnija od ostalih?
Realno gledajući, možda samo 5% ljudi (ako i toliko) doprinosi istinskom progresu čovječanstva i
ljudskog roda. To su ljudi kao spomenuti Tesla npr. Ostalih 95% se samo rađa, živi i umire bez
da ostave ikakvu značajniju ostavštinu iza sebe. Budimo realni, većina ljudi nisu ništa posebno
(myself included)
Last edited by dale cooper on 11/03/2013 22:33, edited 1 time in total.
- fantom slobode
#121 Re: Brak bez djece
Dragi respo, upravo je to tako, ali moras i moju mamu da shvatisrespo wrote:sira drustvena zajednica ce ti reci da je respo prvi dosao do djevojke i da je ona njegova i idu na kafu
- respo
#122 Re: Brak bez djece
dont drink and runfantom slobode wrote:Dragi respo, upravo je to tako, ali moras i moju mamu da shvatisrespo wrote:sira drustvena zajednica ce ti reci da je respo prvi dosao do djevojke i da je ona njegova i idu na kafu![]()
![]()
ona je toliko ucinila za mene, pa moram nekako da joj uzvratim. Samo ti, naravno da sira drustvena zajednica uvijek ima prednost, ali u slucaju da tvoja i njena mama ne dijele isto misljenje, pa vam ne dozvole da vjezbate za kasnije, eto, ja se prijavljujem kao rezervna varijanta...
boli nas briga sta nase mame misle mozda nas dvoje necemo djecu nego samo sirove strasti
-
sour cherry
#123 Re: Brak bez djece
Selfish GeneIstina. Mislim meni više egocentrično zvuči kad neko kaže da ima obavezu da produži očevu ili djedovu
lozu.
- fantom slobode
#124 Re: Brak bez djece
respo wrote:dont drink and runfantom slobode wrote:Dragi respo, upravo je to tako, ali moras i moju mamu da shvatisrespo wrote:sira drustvena zajednica ce ti reci da je respo prvi dosao do djevojke i da je ona njegova i idu na kafu![]()
![]()
ona je toliko ucinila za mene, pa moram nekako da joj uzvratim. Samo ti, naravno da sira drustvena zajednica uvijek ima prednost, ali u slucaju da tvoja i njena mama ne dijele isto misljenje, pa vam ne dozvole da vjezbate za kasnije, eto, ja se prijavljujem kao rezervna varijanta...
boli nas briga sta nase mame misle mozda nas dvoje necemo djecu nego samo sirove strasti
- dale cooper
#125 Re: Brak bez djece
Čita se malo o evoluciji, a?sour cherry wrote:Selfish GeneIstina. Mislim meni više egocentrično zvuči kad neko kaže da ima obavezu da produži očevu ili djedovu
lozu.