Razvijenost FBIH u odnosu na RS

iamia

#101 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by iamia »

cyprus wrote:
iamia wrote:jednostavno nece da prime 'podmazivanje'. :x pokuso sam!
dzabahljebaroski sljam se boji neko ce ih otkucati.
Ejs, jesi siguran da si to kod nas probo? :mrgreen:
probao sam par puta,, i nista.
jednom mi covjek rekao da bi rado uzeo, ali kao fol-ne smije. a mozda nisam dovoljno ponudio? ne znam.

ja imam imovinu u pc i u federaciji. u pc je mnOOOgo lakse dobiti papire za bilo sta.
to jest, potplatiti i dobiti papire. sto je za mene sasvim ok.!
muzicar_iz_parka

#102 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by muzicar_iz_parka »

JoseMujica wrote:znam samo da mi je u zadnjih 5-6 godina kupovna moć ko mehka ćuna i dalje ispuhuje...a vi se sa vašim tabelama, šarenim mapama i mjerenjem čij je veći a realno nemate šta za mjeriti drugo do količinu fašizma i debilizma, morete slikati
Aj ba ti si skroman čova, šta će tebi puno para, ionako nebi znao šta ćeš sa njima. :D
MMM1977

#103 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by MMM1977 »

iz zadnje klupe wrote:Nisi u toku sa savremenim trendovima u svijetu, razvijenost neke zemlje se mjeri brojem malih (10-50 zaposlenih) i srednjih(100-300 zaposlenih) preduzeca, u razvijenim zemljama oni drze gro izvoza i industrije, u FBIH Aluminij i zeljezara cine 20-25 5 izvoza, znaci u slucaju poremecaja na trzistu ovih sirovina nama pada izvoz za cetvrtinu :-) , to nikako ne valja..

Zato je snaga svake privrede u velikom broju i raznovrsnosti malih i srednjih preduzeca, tako da se pad ili zastoj neke grane industrije lako moze nadomjestiti jacanjem druge tako da ukupna privreda ne trpi.

Ni RS niti FBIH nemaju to, svjetle tačke su Tešanj, Siroki brijeg i Laktasi koji imaju dosta raznovrsnih malih i srednjih preduzeca u raznim oblastima.

Najgora je stvar ono sto radi RS, stalno dotira dva nepopravljiva gubitasa, Rafineriju i Birač Karakaj, mada su gubici u oba premasili vrijednost imaovine, da je ta sredstva dala koa bespovratna sredstva u razvoj malih i srednjih preduzeca, stvorila bi zdrava preduzeca sa stotinam a mozda i hiljadama zaposlenih.

U FBIH problem je politicko usmjeravanje slobodnog novca, daju se neogranicene kolicine novca putem Razvojne banke politickim isotmisljenicima koji unistise sve sto dotaknu ( Selimovici) ili se dotiraju samo pripadnici one stranke iz koje je mininstar ( lijanovici)

Uglavnom, ko prvi, RS ili FBIH, shvati i prihvati da nestranacko i dijeljenje po sposobnosti novca u razvoj malih i srednjih preduzeca, taj ce i biti dominantan...
E neka si ti u toku sa trendovima :lol:

Kao prvo, mala i srednja preduzeća jesu nosioci razvoja kada govorimo o razvijenim ekonomija (da, i meni su tuvili u glavu priče o neoliberalizmu, globalnim kompanija, stock exchange i sličnim stvarima) ali imaj na umu da smo mi u fazi tranzicije iz socijalizma u kapitalizam i da radnici još uvijek od države traže da pravi fabrike, da im daje plate i sl. Uz ovakvu zaposlenost vrlo je bitno imati firme koje će zapošljavati veći broj zaposlenih a to mala i srednja preduzeća nisu u stanju. Imaj na umu i činjenicu da je mnogo malih i srednjih preduzeća kooperant velikim.

Veliš Laktaši... Vitez je 40x jači od Laktaša za tvoju informaciju, samo prođi kroz industrijsku zonu u Vitezu i kroz zonu u Aleksandrovcu, koja zjapi prazna i gdje je i ona mljekara zatvorena. Smiješna su ti poređenja, jer ću ti ja nabrojati 20 mjesta koja su sigurno jača od Laktaša, bez obzira što vaš vožd sve radi da bi od B. Luke napravio predgrađe Laktaša.

U FBIH je problem preskupa administracija, da nije toga bilo bi puno lakše. Privreda je puno jača u FBIH, mislim toliko da je to neuporedivo. Pa sam budžet KS je blizu 1/2 budžeta RS, gdje su budžeti drugih kantona, pa Federacije... Nemoj me pogrešno shvatiti, nemam ja ništa protiv i smatram poželjnim ekonomski razvoj u oba entiteta ali govorimo o trenutnoj situaciji.
vivaldi

#104 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by vivaldi »

haj ne lupaj ni ti gluposti
MMM1977

#105 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by MMM1977 »

vivaldi wrote:haj ne lupaj ni ti gluposti
:?:
vivaldi

#106 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by vivaldi »

MMM1977 wrote:
pa kakve su ti ovo nebuloze - 40 puta razvijenije, 30 razvijenije i ostale nebuloze ko da o hong kongu pricas.

gdp rs je 8 milijardi maraka, a federacije 16 milijardi. to su jedini zvanicni podaci agencija za statsitiku. sve ostalo je sviranje klincu i izvlacenje podataka ko sa svedskog stola, uzimanje onoga sta ti odgovara da bi ne nesto na silu pokusao dokazati

evo ti fino sve pojasnjeno, a u tabeli ima svaku industrijsku granu do u marku izracunatu

http://www.makroekonomija.org/republika ... ih-u-2011/
MMM1977

#107 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by MMM1977 »

Jednu stvar ne uzimaš u obzir: Mnoštvo firmi iz FBiH stvaraju prihod u RS jer imaju svoje poslovnice tamo, dok je jako mali broj firmi iz RS koje stvaraju promet u FBIH. I druga stvar je šta RS ima od tog prometa, tj. GDP? Isto što se u firmi gleda profit, tako bi se u entitetu trebalo gledati šta oni imaju od toga. Promet je lako praviti, kupiš za 2 marke, prodaš za 1 marku i eto prometa a što je gubitak ogroman to GDP ne pokazuje.

Kada ulaziš u BL od Klašnica prvo ćeš Vidjeti Robot Komerc, pa Violetu, Pa Lijanovića, pa FiS itd itd. Od Kotor Varoši će te prvo dočekati Dalas i još onaj jedan proizvođač namještaja, ne mogu se sjetiti koji. Ja lično znam za mnoštvo firmi koje su iz FBiH a u RS učestvuju u stvaranju GDP dok za obrnute slučajeve gotovo i ne mogu naći primjer.

Slažem se da ovo 40x, 50x itd. nije mjera, to sam malo pretjerao ali jasno je šta sam htio da kažem.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#108 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by JoseMujica »

muzicar_iz_parka wrote:
JoseMujica wrote:znam samo da mi je u zadnjih 5-6 godina kupovna moć ko mehka ćuna i dalje ispuhuje...a vi se sa vašim tabelama, šarenim mapama i mjerenjem čij je veći a realno nemate šta za mjeriti drugo do količinu fašizma i debilizma, morete slikati
Aj ba ti si skroman čova, šta će tebi puno para, ionako nebi znao šta ćeš sa njima. :D
doduše...nemrem retji da si zgriješio

to meni jaran kaže za Bolića...divu ga svega ti...igro lopte, karijera, mazno pare, porše se voza, zgrade grade i evo ga ko nas dva kokuza u kladionici s listićem

nisu ni pare za svakoga šo jes jes
Ricken

#109 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Ricken »

@damir_5:

Uglavnom nevalja rangiranje.
Ricken

#110 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Ricken »

Damir_5 wrote:
dragan.s wrote: Ne znam koliko je BH Telekom uplatio, ali se uvijek možeš zapitati koliko bi uplatio da mu nisu na čelu partijski ljudi koji se smjenuju kako se smjenjuje vlast u FBiH? Naravno da je moguća varijanta državne kompanije koja donosi dobit državi kao u bivšem sistemu. Ali na čelu takve firme moraju biti menadžeri, a ne partijski kadrovi. Takva firma ne smije služiti za uhljeblivanje partijskog članstva već mora raditi na tržišnim osnovama. Nažalost državne firme u BiH većinom služe za isisavanje para na razne načine. I nema tu neke razlike RS-FBiH. Pa čak i šire. Hrvatska, Srbija sve je to ista priča, samo su drugi nazivi firmi.
Kad bi mi mogli imati državne firme tipa mađarskog MOL-a to bi bilo idealno. Ali nemamo.
Znam ja, izmedju 130 - 200 miliona maraka godisnje. Da, sigurno bi vise uplatio da je ne firma druge drzave, koja ce takodjer postaviti dekretom vodstvo, nego privatna firma koja ce postaviti najbolje ljude na celo firme i koji ce onda otpustiti sve sto je visak, ne vodeci racuna o nezaposlenosti u drzavi, pa ce onda reducirati dosta toga, jer ipak strane privatne firme koje imaju lovu da kupe tako nesto, imaju hrpu slicnih firmi po svijetu i vec razradjen sistem poslovanja koji onda samo uvezu u tu njihovu novu firmu i sa jos dosta toga, ustede super lovu, vjerovatno da bi kod njih profit isao za BH Telekom i na 250 miliona maraka godisnje, medjutim ostaje problem sto tih 250 miliona maraka ne bi zavrsili ni u FBIH budzetu, ni u dionici autoceste, nego u bankama u Becu, Frankfurtu ili vec negdje u zapadnoj Europi, tako da se postavlja pitanje, sta je bolje, izmedju 130 - 200 miliona maraka godisnje u FBIH budzetu ili 250 miliona maraka u stranim bankama na racunima novih vlasnika? Naravno da je bolje ovo prvo, a daleko da se ne mogu drzavni Telekom dovesti u red. Zasto inace Srbija nije prodala svoj drzavni telekom?
Otkud podaci za dividendu BH Telecoma. Objavljena dividenda za godinu koja završava na dan 31.12.2010 godini je bila KM 110.000.000 miliona od čega FBiH 99.004.777 KM, a ostalo manjinski interes. To što kažeš je jedna socijalna strana o kojoj može pričati neko ko radi u BHT. S druge strane obični građani se odavno pitaju zašto plačati najskuplje telekom usluge, i taj neki interni patriotizam sigurno neće još dugo trajati. Nije pitanje trebali prodati BH Telekom nego je pitanje optimalnog trenutka. Vrijednost BH Telekma na slobodnom tržištu ionako pada u zadnjih 7 godina.
Alfons Kauders

#111 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
MMM1977 wrote:
pa kakve su ti ovo nebuloze - 40 puta razvijenije, 30 razvijenije i ostale nebuloze ko da o hong kongu pricas.

gdp rs je 8 milijardi maraka, a federacije 16 milijardi. to su jedini zvanicni podaci agencija za statsitiku. sve ostalo je sviranje klincu i izvlacenje podataka ko sa svedskog stola, uzimanje onoga sta ti odgovara da bi ne nesto na silu pokusao dokazati

evo ti fino sve pojasnjeno, a u tabeli ima svaku industrijsku granu do u marku izracunatu

http://www.makroekonomija.org/republika ... ih-u-2011/
Da, ali onda treba uzeti u obzir i nivo zaduzenosti, kao i vrijednost imovine koja je ostala u vlasnistvu drzave. Pogledaj podatke za nekoliko godina, BDP u RS je rastao nakon uvodjenja PDVa i prodaje telekoma. Te pare se vrte i nestaju - samo od telecoma su skrsili 1.2 milijarde u 5 godina, bez multiplier efekta. Dalje, kao sto sam naveo ranije, FBiH ima osjetno vece depozite po glavi stanovnika, 2 milijarde iznad omjera 2:1 koji svuda vidimo. To znaci da ima vise love u sistemu, sto je dosta bitno za banke i cijenu kapitala (barem koliko ja znam).

Ne radi se o ogromnim razlikama, ali sa ovim iznosima sve je bitno.

Sto se tice tabele...

Image

Jbg, pogledaj gdje je ko jaci i u kom omjeru... Preradjivacka industrija 2 i kusur milijarde spram 780 miliona. Finansije jos veca razlika. RS je u prednosti u poljoprivredi, sumarstvu i sl... A tu ne moze biti nekog spektakularnog rasta (moze lako biti i pada).

I sve to nakon sto je RS rasprodala vise imovine, posudila vise love, i trebala bi da ima dosta efikasniju i jeftiniju upravu - gdje opet FBiH moze vise napredovati ako se odrade neke pametne reforme. To je po meni najvazniji dio price. RS tesko da moze bolje, a mi mozemo, samo da nismo idioti.
muzicar_iz_parka

#112 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

@ricken
Vrijednost na tržištu i nije neki validan kriterijum sa obzirom na ekonomsku krizu koja je počela 2008 godine, od tada je pao interes velikih igrača tipa austrijskog ili njemačkog telekoma, kao i nekih drugih, ne bih rekao da se tu radi o greškama u rukovodstvu.
Ako se ne varam Srbija je htjela prodati njihov telekom, al im niko nije htio dati više od 1.2 milirade €, a par godina ranije za samo jednog mobilnog operatera oni su dobili oko 1,5 milijarde €. Poređenja radi u njihovom telekomu nalazi se fiksna mreža, mobilna MTS, Mtel RS i Mtel CG, vidiš razlike u odnosu na prodaju tog samo jednog operatera??
Kako nema potražnje i vrijednost je manja.
Ricken

#113 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Ricken »

muzicar_iz_parka wrote:@ricken
Vrijednost na tržištu i nije neki validan kriterijum sa obzirom na ekonomsku krizu koja je počela 2008 godine, od tada je pao interes velikih igrača tipa austrijskog ili njemačkog telekoma, kao i nekih drugih, ne bih rekao da se tu radi o greškama u rukovodstvu.
Ako se ne varam Srbija je htjela prodati njihov telekom, al im niko nije htio dati više od 1.2 milirade €, a par godina ranije za samo jednog mobilnog operatera oni su dobili oko 1,5 milijarde €. Poređenja radi u njihovom telekomu nalazi se fiksna mreža, mobilna MTS, Mtel RS i Mtel CG, vidiš razlike u odnosu na prodaju tog samo jednog operatera??
Kako nema potražnje i vrijednost je manja.
A boga to šta je validan kriterij?
muzicar_iz_parka

#115 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Ricken wrote:
Hoću reći trenutno je interesovanje malo, pa zbog toga i moguća cjena, samo opadanje iste ima više veze sa svjetskim trendovima, a oni se kao znamo mijenjaju, pa će vjerovatno i cjene skočiti kada interesovanje bude veće.
Ricken

#116 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Ricken »

muzicar_iz_parka wrote:
Ricken wrote:
Hoću reći trenutno je interesovanje malo, pa zbog toga i moguća cjena, samo opadanje iste ima više veze sa svjetskim trendovima, a oni se kao znamo mijenjaju, pa će vjerovatno i cjene skočiti kada interesovanje bude veće.
Naravno da odnos ponude i potražnje determinira cijenu u određenom trenutku, međutim niti 2007. godine kada je cijena dionice bila između 65-80 KM nije bilo naznaka da će više od 10% dionica biti u opticaju. Samim tim osnovano je postaviti pitanje kako uprava izvršava vrhovni cilj i maksimizira bogatstvo vlasnika ako je danas 6 godina kasnije cijena oko 20 KM po jedinici.
vivaldi

#117 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by vivaldi »

MMM1977 wrote:Kada ulaziš u BL od Klašnica prvo ćeš Vidjeti Robot Komerc, pa Violetu, Pa Lijanovića, pa FiS itd itd. Od Kotor Varoši će te prvo dočekati Dalas i još onaj jedan proizvođač namještaja, ne mogu se sjetiti koji. Ja lično znam za mnoštvo firmi koje su iz FBiH a u RS učestvuju u stvaranju GDP dok za obrnute slučajeve gotovo i ne mogu naći primjer.
Onaj prvobitni odnos snaga od 30,40 naspram 1 spade na na dva salona namjestaja i FIS i to je razlika velis :-? ...

Kad si vec prolazio kroz krajinu da si bolje gledao vidio bi i pogone prijedorskog skontoproma u sanskom mostu i kljucu, koji su ti nekako promakli, ali nebitno. Stvarno nebitno jer je sve ovo pomenuto tolika mizerija da mi se uopste neda komentarisati.

sto se tice ostatka posta
MMM1977 wrote:Jednu stvar ne uzimaš u obzir: Mnoštvo firmi iz FBiH stvaraju prihod u RS jer imaju svoje poslovnice tamo, dok je jako mali broj firmi iz RS koje stvaraju promet u FBIH. I druga stvar je šta RS ima od tog prometa, tj. GDP? Isto što se u firmi gleda profit, tako bi se u entitetu trebalo gledati šta oni imaju od toga. Promet je lako praviti, kupiš za 2 marke, prodaš za 1 marku i eto prometa a što je gubitak ogroman to GDP ne pokazuje.
sve firme koje posluju bilo gdje posluju zbog svog interesa, a ne tudjeg ili zbog altruiistickih pobuda!!!!!!

Pero Gudelj kad otvori prodavnicu u sarajevu ili banjaluci to nije uradio zato sto voli srbe ili bosnjake vec zato sto voli sebe!!!!! a sta entiteti imaju od toga? pa imaju isto - par desetina zaposelnih, par desetina uplata za pio, zdravstvo i druge fondove.

A profit? e on zavrsava na perinim racunima far away odavde i od toga nema interesa ni srbin u bnjaluci, ni bosnjak u sarajevu, a ni hrvat u mostaru
MMM1977

#118 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by MMM1977 »

Čitati i samo čitati.
iamia

#119 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by iamia »

krava muzara se ne prodaje.
dok god BH telekom posluje sa dobiti, ne treba ni razmisljati o prodaji.
osim toga, kreditni rating jedne drzave i samim time pogodnost dobijanja niskokamatnog kredita dijelom zavisi od toga koliko firmi/infrastrukture jedna drzava ima u svojim rukama.
ako bi se sve rasprodalo sad, par politicara bi natrpalo svoje dzepove , i sve bi nestalo kao u dimu (samo pogledajte kako je to dodo u pc odradio, i bit ce vam jasno).;
muzicar_iz_parka

#120 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

iamia wrote:krava muzara se ne prodaje.
dok god BH telekom posluje sa dobiti, ne treba ni razmisljati o prodaji.
osim toga, kreditni rating jedne drzave i samim time pogodnost dobijanja niskokamatnog kredita dijelom zavisi od toga koliko firmi/infrastrukture jedna drzava ima u svojim rukama.
ako bi se sve rasprodalo sad, par politicara bi natrpalo svoje dzepove , i sve bi nestalo kao u dimu (samo pogledajte kako je to dodo u pc odradio, i bit ce vam jasno).;
Kreditni rejting BiH

A mi u BiH smo baš srećni sa kreditnim rejtingom: http://www.radiosarajevo.ba/novost/7822 ... vo-smanjen#
vivaldi

#121 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:Da, ali onda treba uzeti u obzir i nivo zaduzenosti, kao i vrijednost imovine koja je ostala u vlasnistvu drzave. Pogledaj podatke za nekoliko godina, BDP u RS je rastao nakon uvodjenja PDVa i prodaje telekoma. Te pare se vrte i nestaju - samo od telecoma su skrsili 1.2 milijarde u 5 godina, bez multiplier efekta. Dalje, kao sto sam naveo ranije, FBiH ima osjetno vece depozite po glavi stanovnika, 2 milijarde iznad omjera 2:1 koji svuda vidimo. To znaci da ima vise love u sistemu, sto je dosta bitno za banke i cijenu kapitala (barem koliko ja znam).

Ne radi se o ogromnim razlikama, ali sa ovim iznosima sve je bitno.

Sto se tice tabele...
kao prvo da nesto razjanismo globalno.

nasa ekonomija je toliko jadna, bijedna, mizerna i smijesna da bilo kakva poredjenja su smijesna do iznemoglosti, ali kad vec insistirate haj da i to slikovito objasnimo.

grcka je pojam propasti u evropi, a na i na ovom forumu je ljudi opisuju kao "zemlju koja nista ne proizvodi i nista nema sem turizma i maslina".

e ta i takva nikakva drzava poput grcke je imala gdp 2011 od 410 milijardi maraka, a ima samo tri puta vise stanovnika od nas. Nas bdp je 25 milijardi.

to znaci da "simbol propasti i zemlja koja nista zivo ne pravi" sa tri puta vise stanovnistva pravi 16 puta veci bdp!!!

toliko o nama.

e sad o milijardi i milijardama.
nakon rata mi smo bili bukvalno pustinja, a onda je zahvaljuci donatorskim konferencija i milijardama vjetsacki pravljena oaza od federacije dok je rs bila pod sankcijama i bukvalno bila sahara.

tad se pravi najveca greska jer se te pare ne koriste za revizalizaciju i razvoj industrije,vec umjesto da naucimo pecat, mi kupujemo ribu iz godine u godinu - nagomilali budzetlije, a dale im se dobre plate. to je naravno funkcionisalo dok su donatorske konferencije bile redovne svake godine. onda je to presusilo, a valjalo je drzat balon napuhanim, pa je tek onda krenulo zaduzivanje i dizanje kredita za "podrsku budzetu" ili narodskim jezikom receno za odrzavanje budzetlija.

nakon odlska sds ukidaju sankcije rs.u, rastu plate, a prodajom telekom se pravi isti zajeb i plate se izjednacavaju sa federalnim. tako danas imamo situaciju da je mimo stranih kredita jedini kesh u rs dosao iz srbije - telekom, cipsara, mljekara.., a plate u rs- 20 posto vece nego u srbiji :-)

medjutim, od te kompletne ekonomske smijrije ovdje na forumu se stalno ignorisu milijarde guzovace koje su dosle u federaciju, a miletova milijarda je nekako pozlacena sa platinastim savovima i non stop se spominje.

a cak i ta milijarda je prica sama za sebe.

kao prvo milijardu u dzepu ima todoric, miskovic, pecoli, pa nit je zbog toga sila ni hrvatska ni srbija, a ni kosovo pogotovu, ali ona na forumu ipak ima magicnu moc.

kad se vec o njoj prica i navlaci mak na konac, onda nije sva ni potrosena - prije par mejseci je receno da je na racunu jos 20 miliona, a u kratkorocnim kreditima jos 150 miliona.

e sada da li se moze reci da su pare procerdane jer su na jahorini kupljene tri zicare, napravljena bolnica u bijeljini..

to se ne moze olako ocjenjivate, ali opet ponavljam da je to sve toliko smjesno da je to nevjerovatno, a najslikovitije nase entitetsko mjerenje je autoput - impresivnih rs-ovskih 20,30 km protiv ginisovih 50, 60 federalnih.

sve u svemu ekonomija je tolko jaka da ce dramatican medjuentietski odnos poremetit ko prvi otvori novi rudnik ili termoelektranu jer to jedino pravi pare u ovoj drzavi.

mi smo toliko jaki da nam je edin dzeko sam jaci od vecine industrijskih grana jer vrijedi 50-100 miliona
uzbunjivač

#122 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by uzbunjivač »

Pa i Federacija je kranje siromašna da ne vidim tu neku razvijenost, naprotiv Republika Srpska ima ravnice a Federacija prljaču brda i kamena.
iamia

#123 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by iamia »

neko bi trebao vivaldiu objasniti da dug jedne drzave DIREKTNO utice na velicinu bdp.
sto je veci dug= uz to je veci bdp.
odatle grckih famoznih 16x veci bdp od naseg.

ps,
federacija ima sve pretpostavke da bude ekonomski mnogo uspjesnija nego sto jeste.
pc nema tih perspostavki.
jedina sansa za pc lezi u tome da im beograd salje najmanje 250 milja svake godine. posto je pc kreacija velikosrpske ideologije, bilo bi fair da beograd i plati.
uzbunjivač

#124 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by uzbunjivač »

Koje je ideologije kreacija Federacija? Ja koliko se sjećam kada sam služio Vojsku (Armiju BiH) u vojsci se pozdravljalo sa Tekbirom.U čemu je onda razlika? Sve je to isto, samo što su Srbi bili pametniji i mogućniji da uzmu veće parče pite.
Nebitan32

#125 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Nebitan32 »

hAZNADAR wrote:Ja kao Bosnjak molim Boga da RS ekonomski, demokratski, socijalno, sigurnosno,... pretekne Federaciju. lakse je baustelati na zapadu, sanjati zivot na razvijenom zapadu, razguliti iz rodnog kraja na zapad,... a sve unutar iste drzave.

Takodjer mi nisu jasna ovdje navijanja i radost kada se iznesu negativni ekonomski pokazatelji u RS, statistike o krizi, nezaposlenima,... mislim - kakva korist od toga. Srpski nacionalisti nece nikad reci "Smrc, smrc, bili ste u pravu, razvijeniji ste i zato volim Bosnu a necu RS". :D

Upravo suprotno. Srbi su remetilacki faktor u Bosni. Sto budu nerazvijeniji krajevi koje oni trenutno naseljavaju to ce biti i vece njihovo iseljavanje. To je pozitivno na dugorocni period i donijet ce mir i prosperitet.

Hrvati su to odlicno odradili u RH. Izolirali su dijelove koje su okupirali Srbi. Unistili ih infrastrukturalno, ekonomski i doveli ih u neodrzivu situaciju sto je dovelo do konstantnog iseljavanja srpske populacije. Srbi nisu bili vecina u gradu koji je imao 10.000 st. Kasnije su odradali operativni zahtjev i sad mirno plove naprijed.#
Post Reply