Alfons Kauders wrote:Da, ali onda treba uzeti u obzir i nivo zaduzenosti, kao i vrijednost imovine koja je ostala u vlasnistvu drzave. Pogledaj podatke za nekoliko godina, BDP u RS je rastao nakon uvodjenja PDVa i prodaje telekoma. Te pare se vrte i nestaju - samo od telecoma su skrsili 1.2 milijarde u 5 godina, bez multiplier efekta. Dalje, kao sto sam naveo ranije, FBiH ima osjetno vece depozite po glavi stanovnika, 2 milijarde iznad omjera 2:1 koji svuda vidimo. To znaci da ima vise love u sistemu, sto je dosta bitno za banke i cijenu kapitala (barem koliko ja znam).
Ne radi se o ogromnim razlikama, ali sa ovim iznosima sve je bitno.
Sto se tice tabele...
kao prvo da nesto razjanismo globalno.
nasa ekonomija je toliko jadna, bijedna, mizerna i smijesna da bilo kakva poredjenja su smijesna do iznemoglosti, ali kad vec insistirate haj da i to slikovito objasnimo.
grcka je pojam propasti u evropi, a na i na ovom forumu je ljudi opisuju kao "zemlju koja nista ne proizvodi i nista nema sem turizma i maslina".
e ta i takva nikakva drzava poput grcke je imala gdp 2011 od 410 milijardi maraka, a ima samo tri puta vise stanovnika od nas. Nas bdp je 25 milijardi.
to znaci da "simbol propasti i zemlja koja nista zivo ne pravi" sa tri puta vise stanovnistva pravi 16 puta veci bdp!!!
toliko o nama.
e sad o milijardi i milijardama.
nakon rata mi smo bili bukvalno pustinja, a onda je zahvaljuci donatorskim konferencija i milijardama vjetsacki pravljena oaza od federacije dok je rs bila pod sankcijama i bukvalno bila sahara.
tad se pravi najveca greska jer se te pare ne koriste za revizalizaciju i razvoj industrije,vec umjesto da naucimo pecat, mi kupujemo ribu iz godine u godinu - nagomilali budzetlije, a dale im se dobre plate. to je naravno funkcionisalo dok su donatorske konferencije bile redovne svake godine. onda je to presusilo, a valjalo je drzat balon napuhanim, pa je tek onda krenulo zaduzivanje i dizanje kredita za "podrsku budzetu" ili narodskim jezikom receno za odrzavanje budzetlija.
nakon odlska sds ukidaju sankcije rs.u, rastu plate, a prodajom telekom se pravi isti zajeb i plate se izjednacavaju sa federalnim. tako danas imamo situaciju da je mimo stranih kredita jedini kesh u rs dosao iz srbije - telekom, cipsara, mljekara.., a plate u rs- 20 posto vece nego u srbiji
medjutim, od te kompletne ekonomske smijrije ovdje na forumu se stalno ignorisu milijarde guzovace koje su dosle u federaciju, a miletova milijarda je nekako pozlacena sa platinastim savovima i non stop se spominje.
a cak i ta milijarda je prica sama za sebe.
kao prvo milijardu u dzepu ima todoric, miskovic, pecoli, pa nit je zbog toga sila ni hrvatska ni srbija, a ni kosovo pogotovu, ali ona na forumu ipak ima magicnu moc.
kad se vec o njoj prica i navlaci mak na konac, onda nije sva ni potrosena - prije par mejseci je receno da je na racunu jos 20 miliona, a u kratkorocnim kreditima jos 150 miliona.
e sada da li se moze reci da su pare procerdane jer su na jahorini kupljene tri zicare, napravljena bolnica u bijeljini..
to se ne moze olako ocjenjivate, ali opet ponavljam da je to sve toliko smjesno da je to nevjerovatno, a najslikovitije nase entitetsko mjerenje je autoput - impresivnih rs-ovskih 20,30 km protiv ginisovih 50, 60 federalnih.
sve u svemu ekonomija je tolko jaka da ce dramatican medjuentietski odnos poremetit ko prvi otvori novi rudnik ili termoelektranu jer to jedino pravi pare u ovoj drzavi.
mi smo toliko jaki da nam je edin dzeko sam jaci od vecine industrijskih grana jer vrijedi 50-100 miliona