Stomatološki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alkalna_baterija

#101 Re: Stomatološki fakultet

Post by alkalna_baterija »

Od ove godine.
JohnnyS

#102 Re: Stomatološki fakultet

Post by JohnnyS »

Bezze mi je da za jedan atraktivan fakultet poput stomatologije nema prijemnog. Nisu sve srednje škole iste niti je 5,0 iz svake škole iste težine.
Desnik

#103 Re: Stomatološki fakultet

Post by Desnik »

JohnnyS wrote:Bezze mi je da za jedan atraktivan fakultet poput stomatologije nema prijemnog. Nisu sve srednje škole iste niti je 5,0 iz svake škole iste težine.
Atraktivan???
Pa nisu to dr. medicine koji rade u domu zdravlja ili bolnici i plata im ne gine.
Oni moraju sami sebi zaraditi platu.
A tek koliko se para mora uložiti u ordinaciju i opremu :-x
Posla nema ni za lijeka, dolazi jedan dr. stomatologije na jednu ulicu :roll:
Prihodi samo pozitivno poslovanje,
samo se čeka dijaspora da se nešto zaradi, a prije i poslije toga čekanje. :roll:
Batt-x

#104 Re: Stomatološki fakultet

Post by Batt-x »

Desnik wrote:
JohnnyS wrote:Bezze mi je da za jedan atraktivan fakultet poput stomatologije nema prijemnog. Nisu sve srednje škole iste niti je 5,0 iz svake škole iste težine.
Atraktivan???
Pa nisu to dr. medicine koji rade u domu zdravlja ili bolnici i plata im ne gine.
samo se čeka dijaspora da se nešto zaradi, a prije i poslije toga čekanje. :roll:

Specijaliziraš maksilofacijalnu hirurgiju i radiš u bolnici(haj dobij MFH) :D
A kakvo je stanje vani sa stomatolozima?
dodjoska__

#105 Re: Stomatološki fakultet

Post by dodjoska__ »

Hitno mi treba ako neko zna pouzdane informacije.

Kada se sabiraju bodovi za pojedinacne predmete ( hemiju,biologiju i fiziku), sta je sa onima koji su imali samo dvije godine te predmete. Jel im se za te godine kad nisu imali dodjeljuje 0, tj npr ( 0+0+4,5+5,0)/4 ili se uzima u obzir onda samo godine kad su imali te predmete tj npr (4,5+5,0)/2.

Ako ima neko ko zna sigurno da mi odgovori, jer neki kazu jedno, neki drugo.
Đana123

#106 Re: Stomatološki fakultet

Post by Đana123 »

Dal' mi neko moze dati konkretnu informaciju. :-D Jesu svima (koji su imali) diplomu "Ponos generacije" (koja nije od ministarstva) kao i one pohvale primali prilikom predavanja dokumenata? Unaprijed zahvaljujem.
Desnik

#107 Re: Stomatološki fakultet

Post by Desnik »

Đana123 wrote:Dal' mi neko moze dati konkretnu informaciju. :-D Jesu svima (koji su imali) diplomu "Ponos generacije" (koja nije od ministarstva) kao i one pohvale primali prilikom predavanja dokumenata? Unaprijed zahvaljujem.
Jesu,jesu, kao i one diplome za rad u izviđačima :D
Alive

#108 Re: Stomatološki fakultet

Post by Alive »

Đana123 wrote:Dal' mi neko moze dati konkretnu informaciju. :-D Jesu svima (koji su imali) diplomu "Ponos generacije" (koja nije od ministarstva) kao i one pohvale primali prilikom predavanja dokumenata? Unaprijed zahvaljujem.
U starom sistemu (NE Bolonja) ucenik generacije je dobivao dodatnih 10 poena. To je to. Ostalo NISTA

PS- Ne znam kako je na Bolonji...
Desnik

#109 Re: Stomatološki fakultet

Post by Desnik »

Na stomatologiju u Sarajevu prijavljeno 200 kandidata, dvostruko više nego prošlih godina, :-)
iz razloga što nije bilo prijemnog ispita.
Rezultati bodovanja danas.
ilaj

#110 Re: Stomatološki fakultet

Post by ilaj »

Alive wrote:
U starom sistemu (NE Bolonja) ucenik generacije je dobivao dodatnih 10 poena. To je to. Ostalo NISTA

PS- Ne znam kako je na Bolonji...
grijesis... po starom sistemu ucenici generacija su bili primljeni bezuslovno... a za uspjehe na relevantnim takmicenjima su se dobivali dodatni bodovi...
dijana_19

#111 Re: Stomatološki fakultet

Post by dijana_19 »

Batt-x wrote:
Desnik wrote:
Atraktivan???

Specijaliziraš maksilofacijalnu hirurgiju i radiš u bolnici(haj dobij MFH) :D
A kakvo je stanje vani sa stomatolozima?
SItuacija je podjenaka kao i u Bosni jer je stomatologija "akademski zanat". Ugl studiraju oni koji imaju nekog iza sebe ko ce da im pomogne.
lukan

#112 Re: Stomatološki fakultet

Post by lukan »

moze li mi netko reci kolika je skolarina za stomatologiju u banja luci i sarajevu,
procitao sam vase postove, jel to znaci da onda ni u sarajevu ni u banja luci nema prijemnog?
i koliko sanse imam da upadnem kao hrvatski drzavljanin od jedna od tih fakulteta koliko sam gleda sada ove ljestvice u sarajevu je bilo 6 stranih drzavljana, 5 ih je upalo,a u banja luci 10 ih je upalo od 11 sto me cudi da li je moguce da je tako mala brojka ?
boyche

#113 Re: Stomatološki fakultet

Post by boyche »

U sarajevu ti je 6000km za redovne samofinansirajuce a u BL 660km, ni meni nije jasno kako je tolika razlika, al' tako je :D
lukan

#114 Re: Stomatološki fakultet

Post by lukan »

boyche wrote:U sarajevu ti je 6000km za redovne samofinansirajuce a u BL 660km, ni meni nije jasno kako je tolika razlika, al' tako je :D
nemoj me zezat da je u banja luci 660 km ? mozda je za strane drzavaljane veca skolarina ?

je li stomaootloski u banja luci ima svoju stranicu ?
boyche

#115 Re: Stomatološki fakultet

Post by boyche »

Mislim da nije veca za strane drzavljane... Ima ova stranica http://med.unibl.org/departments/stomatology to ti je med. faks, al je u sklopu njega i stomatologija i farmacija i zdravstvena njega...
lukan

#116 Re: Stomatološki fakultet

Post by lukan »

da li je to istina,cuo sam da su pitanja na prijemnom za stomatologiju bas potpuno ista kao i na onim skriptama ?
boyche

#117 Re: Stomatološki fakultet

Post by boyche »

Istina 100%. Imam ja skripte...
a_d_n_a_a

#118 Re: Stomatološki fakultet

Post by a_d_n_a_a »

Da li neko zna možda da li će na stomatološkom fakultetu biti drugi rok upisa na prvu godinu studija? :?
Desnik

#119 Re: Stomatološki fakultet

Post by Desnik »

a_d_n_a_a wrote:Da li neko zna možda da li će na stomatološkom fakultetu biti drugi rok upisa na prvu godinu studija? :?
Hoće, sasvim sigurno, sve će ponovo izbodovati i ponovo objaviti listu kandidata. :-)
a_d_n_a_a

#120 Re: Stomatološki fakultet

Post by a_d_n_a_a »

Desnik wrote:
a_d_n_a_a wrote:Da li neko zna možda da li će na stomatološkom fakultetu biti drugi rok upisa na prvu godinu studija? :?
Hoće, sasvim sigurno, sve će ponovo izbodovati i ponovo objaviti listu kandidata. :-)
To ti ovdje pokusavaš da budeš duhovit, ili? Pitam da li će primati još redovnih studenata osim 40 koji su primljeni na prvom roku, i koliko ako ko zna? :)
alkalna_baterija

#121 Re: Stomatološki fakultet

Post by alkalna_baterija »

Pitanje je suvišno i besmisleno :D Neće primati više redovnih, samofinansirajućih možda...
a_d_n_a_a

#122 Re: Stomatološki fakultet

Post by a_d_n_a_a »

alkalna_baterija wrote:Pitanje je suvišno i besmisleno :D Neće primati više redovnih, samofinansirajućih možda...
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... enje-kvote Pa reko da neko ne zna nešto o ovome. :)
Individualism18

#123 Re: Stomatološki fakultet

Post by Individualism18 »

a_d_n_a_a wrote:
alkalna_baterija wrote:Pitanje je suvišno i besmisleno :D Neće primati više redovnih, samofinansirajućih možda...
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... enje-kvote Pa reko da neko ne zna nešto o ovome. :)
To ne znači da će opet izlaziti konkurs. Na stomatologiju se već dovoljno studenata prijavilo, tako da se to proširenje odnosi na one koji nisu ušli u kvotu za redovan samofinansirajući studij i njima će, ako dođe do proširenja kvote, ponuditi sf studij.
Leca

#124 Re: Stomatološki fakultet

Post by Leca »

Da li je vise odredjena visina skolarine? Hoce li biti 6000KM?
Sternly time

#125 Re: Stomatološki fakultet

Post by Sternly time »

Leca wrote:Da li je vise odredjena visina skolarine? Hoce li biti 6000KM?

Neće. Bit će 3000KM.
Post Reply