Ovo mi lici na Kanadu, zdravstvo, socialno, knjige be splatne , do univerziteta . Cini mi se da Kanada zivi od kredita za skolu tj.coolegi i faks. Malo bolji programi ispod 50000 za 4 god faksa. Master $25000, 1 god ali zato sa Masterom easy 100.000 godišnja skini 15%poreza ostalo cistis. Zato nam se djeca slomise učeći da dobiju master i volontiraju na faksu min 3 puta po 6 sati da im se odobri stipendija za master. Prosjek ocjena 95%sa kinezima i hindama smo najjači u strebanju.malsal wrote:----sinuhe wrote:Vidi sad to. Jel' stvarno nekoj firmi koja nema veze sa naftom, koja ne radi za Statoil dijele pare?A profit se djeli, ne sam privatnim kompanijama nego sa cjelim drustvom
Nesto tu ne stima i nisam spreman vjerovati u to.
Mozda sam se pogresno izrazio. Ne djele pare firmama, nego se pare stecene naftom djele na sve pojedince u drustvu kroz razne oblike socijalizma. Pravo na stan (u teoriji nema beskucnika. u praksi ima, ali 99% su narkici sto odjebu ponudu od drzave) , pravo na skolovanje, ljecenje, socijalu, djeciji doprinos i slicno.
Privatne kompanije se snalaze kao i u drugim drzavama...
Satnica u Danskoj i Norveskoj 25 eura?
-
sneki712
#101 Re: Satnica u Danskoj i Norveskoj 25 eura?
- bosanceros_
#102 Re: Satnica u Danskoj i Norveskoj 25 eura?
Svaka tebi cast jarane moj kad si uspio gore i dabogda ima mjesecno 10 000 eura, a ovi sto su zavidni nek puknu od zavisti,mene je samo zanimalo je li to moguce ti si potvrdio da jeste,a hoce li neko vjerovati ili ne nije tvoja brigaElDzidziIbnDzo wrote:Prvo ono ti je isjecak print screen-a,moje plate u Norveskoj.Posao ''pomocnog radnika'' nema nikakve veze sa mojom osposobljenoscu u realnom zivotu.Znaci u firmi gdje radim tako se vodim.Sto je to tako,ne zelim da ti objasnjavam![]()
Drugo ti lupas neke gluposti i iskolacis oci kad ti neko pokaze platnu listu,ali isto tako ne uzimas u obzir troskove zivota ovde.Naravno pod normalnim zivotom podrazumjevam da ides i na odmore,ljetovanje,zimovanje,da mozes sebi priustiti izlazak sa rajom vani,odlazak u restoran,vlasnistvo auta itd,itd...
Spomenula si software inzinjera i sta sa njim? Mislis da je to neki vrh?
Hoces da te duboko razocaram i da ti kazem da ima placenijih poslova sa SSS nego sto taj inzinjer zaradi.Zasto,to se sigurno pitas? Pa zato sto Norvezani cijene fizicki rad,a ne razmisljaju kao ''nase bosanske dangube'',u smislu: ja sam zavrsio po bolonji,i ja sam sad ober inzinjer,a on ne zna brifera u ruci drzati...
Sta bi bilo da sam ti okacio print screen plate moje supruge koja radi vikendom,''crvenim danima'',nocne dezure itd? Ubila bi se izgleda od zlobe![]()
Na kraju krajeva,zaboli mene hoces li mi ti ili neko peti vjerovatiJa znam sto znam,niti me ti hranis niti ja tebe hranim
![]()
I
Pitanje u temi je bilo da li je satnica u Norge 25 eura odnosno cirka 200 kruna Norveskih,ja kazem da jeste.Naravno imas i satnica kao sto rekoh od cirka 12 eura i to su satnice u McDonaldsu,ili kasirke u nekim prodavnicama.
Isto tako da ti pocnem pricati o nekim benificijama po pitanju nekih drugih stvari,mozda bi ti se oci jos vise iskolačile.
Neka ostane na ovome sa platom
- Lacrosse
#103 Re: Satnica u Danskoj i Norveskoj 25 eura?
Sve je to u redu, ali kako to bogati da ti od bruto plate oduzme 25% poreza i to ti je neto plata?bosanceros_ wrote:Svaka tebi cast jarane moj kad si uspio gore i dabogda ima mjesecno 10 000 eura, a ovi sto su zavidni nek puknu od zavisti,mene je samo zanimalo je li to moguce ti si potvrdio da jeste,a hoce li neko vjerovati ili ne nije tvoja brigaElDzidziIbnDzo wrote:Prvo ono ti je isjecak print screen-a,moje plate u Norveskoj.Posao ''pomocnog radnika'' nema nikakve veze sa mojom osposobljenoscu u realnom zivotu.Znaci u firmi gdje radim tako se vodim.Sto je to tako,ne zelim da ti objasnjavam![]()
Drugo ti lupas neke gluposti i iskolacis oci kad ti neko pokaze platnu listu,ali isto tako ne uzimas u obzir troskove zivota ovde.Naravno pod normalnim zivotom podrazumjevam da ides i na odmore,ljetovanje,zimovanje,da mozes sebi priustiti izlazak sa rajom vani,odlazak u restoran,vlasnistvo auta itd,itd...
Spomenula si software inzinjera i sta sa njim? Mislis da je to neki vrh?
Hoces da te duboko razocaram i da ti kazem da ima placenijih poslova sa SSS nego sto taj inzinjer zaradi.Zasto,to se sigurno pitas? Pa zato sto Norvezani cijene fizicki rad,a ne razmisljaju kao ''nase bosanske dangube'',u smislu: ja sam zavrsio po bolonji,i ja sam sad ober inzinjer,a on ne zna brifera u ruci drzati...
Sta bi bilo da sam ti okacio print screen plate moje supruge koja radi vikendom,''crvenim danima'',nocne dezure itd? Ubila bi se izgleda od zlobe![]()
Na kraju krajeva,zaboli mene hoces li mi ti ili neko peti vjerovatiJa znam sto znam,niti me ti hranis niti ja tebe hranim
![]()
I
Pitanje u temi je bilo da li je satnica u Norge 25 eura odnosno cirka 200 kruna Norveskih,ja kazem da jeste.Naravno imas i satnica kao sto rekoh od cirka 12 eura i to su satnice u McDonaldsu,ili kasirke u nekim prodavnicama.
Isto tako da ti pocnem pricati o nekim benificijama po pitanju nekih drugih stvari,mozda bi ti se oci jos vise iskolačile.
Neka ostane na ovome sa platom![]()
![]()
nosikiriki....
U Norveskoj?
Ja u Americi kao ljekar sam placen 150 dollara na sat.
Ali, moj je porez 45% od plate.
Pa onda penziono, zdravstveno, dental insurance.
U Americi 25% poreza na platu ima samo onaj ko zaradio 10 hiljada dollara godisnje ili manje, dakle dijete kad radi u srednjoj skoli part-time job ima veci porez, od tebe u Norveskoj sto je paradoks tj. pokazuje da nesto petljas, ili placas dodatne poreze ili nemas beneficija tj radis kao kontraktor.
Dakle, ko god zaraduje ima poreza preko 30%....
A siguran sam da nije porez manji u Norvesko koja ima 5 miliona ljudi nego u Americi koja ima 300 miliona.
Evo ti i link koji pokazuje da je taksa u Oslu 44%, u poredenju s Masachusetsom ili Floridom gdje je taksa 33% odnosno 28% (ali ovo je na direktorsku platu od pola miliona dollara godisnje, mozda je porez priblizan za manje placene poslove, ali i tu nije porez 25%, tj od 40 hiljada kruna plate ne mozes dobiti 30 hiljada kruna na ruke, osim ako ja nisam debil, ili nam ti nisi nesto rekao i prikazao).
http://www.inc.com/magazine/20110201/co ... orway.html
Druga stvar, sto se tice fizikanera, imas fizikanere i zanatlije, fizikanere niko nigdje ne cijeni, ali zanatlija se cijeni, s tim da zanatlija moze i raditi na crno, i zavrnuti i usparati nesto, dok oni koji moraju cijelu platu prikazati ne mogu i moraju izgubiti trecinu ili polovinu onog zaradjenog, i to je razlika izmedju zarada.
Last edited by Lacrosse on 10/05/2013 23:17, edited 1 time in total.
-
iamia
#104 Re: Satnica u Danskoj i Norveskoj 25 eura?
interesantan komentar:
Pleaseuseyourbrain · July 8, 2011 at 11:20am
Mmmm... I also live in Norway and I cannot wait when I will leave this place. I'm afraid most of those Nordic worshipers have never been here, or maybe things are really messed up in the States (in despite any stupid still believe they are better than in South America).Let's start from the beginning: Educational system is just mediocre (as well as in the US and most of the "Western world"). Unfortunately if you would like to give high quality education to your kids, prices are prohibitive (as every nice thing here).Parental leave works only if both parents are working. If one of them doesn't, the other is not entitled.Child allowance is a ridiculous sum compared with the cost of maintaining a kid. Everyone has to PAY (no, is not free) a kindergarten to care for them until they are accepted at school (6 yrs).Medical services are not the highest quality, considering the amount of taxes you pay for: 6+ months queues for simple examinations, longer queues for surgery, and payment of a fee for every consultation or procedure (Around 60 US at today's exchange rate).Considering the income perspective, most of blue-collars will earn something like 60000 US a year, but will pay around 34% (or 20K!) of them in taxes. In addition they will have to pay no less than 2300 US for the mortgage or rent. They are serious money(!!) leaving a family with net 1100 US for monthly expenses, and that is nothing considering the incredibly stupid prices of everything here.Of course some will argue saying that Norwegians still thrive as proud people with a simple style of living. I just believe they live in an state of denial, looking to the other side, and waiting to be old to claim their pensions and leave to a much nicer place.
znaci, iako je bruto plata za obicnog radnika u norveskoj 60 hiljada dolara.
kad odbijes porez i stanarinu, ostane ti 1100 dolara mjesecno da zivis . to je u prevodu manje od 500KM u BiH.
wow,, raj na zemlji..
Pleaseuseyourbrain · July 8, 2011 at 11:20am
Mmmm... I also live in Norway and I cannot wait when I will leave this place. I'm afraid most of those Nordic worshipers have never been here, or maybe things are really messed up in the States (in despite any stupid still believe they are better than in South America).Let's start from the beginning: Educational system is just mediocre (as well as in the US and most of the "Western world"). Unfortunately if you would like to give high quality education to your kids, prices are prohibitive (as every nice thing here).Parental leave works only if both parents are working. If one of them doesn't, the other is not entitled.Child allowance is a ridiculous sum compared with the cost of maintaining a kid. Everyone has to PAY (no, is not free) a kindergarten to care for them until they are accepted at school (6 yrs).Medical services are not the highest quality, considering the amount of taxes you pay for: 6+ months queues for simple examinations, longer queues for surgery, and payment of a fee for every consultation or procedure (Around 60 US at today's exchange rate).Considering the income perspective, most of blue-collars will earn something like 60000 US a year, but will pay around 34% (or 20K!) of them in taxes. In addition they will have to pay no less than 2300 US for the mortgage or rent. They are serious money(!!) leaving a family with net 1100 US for monthly expenses, and that is nothing considering the incredibly stupid prices of everything here.Of course some will argue saying that Norwegians still thrive as proud people with a simple style of living. I just believe they live in an state of denial, looking to the other side, and waiting to be old to claim their pensions and leave to a much nicer place.
znaci, iako je bruto plata za obicnog radnika u norveskoj 60 hiljada dolara.
kad odbijes porez i stanarinu, ostane ti 1100 dolara mjesecno da zivis . to je u prevodu manje od 500KM u BiH.
wow,, raj na zemlji..