Novi mercedes A klase ima francuski motor

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Qler

#101 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Qler »

Meni nije jasno sto se provlaci izbor dizela i benzinca kroz temu. Ako niste imali para da vozate benzinca, ne znaci da je losiji. DIZEL JE KOMPROMIS, shvatite to. Ko nema para da voza benzinca, kupuje dizela. Ko ne zna sabrati troskove odrzavanja i ekspolatacije, kupuje dizela. Jedino opravdanje je ko predje 30+k km godisnje, pa se dizel isplati.... Ili ako imas traktora :)
jefferson

#102 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by jefferson »

Qler wrote:Meni nije jasno sto se provlaci izbor dizela i benzinca kroz temu. Ako niste imali para da vozate benzinca, ne znaci da je losiji. DIZEL JE KOMPROMIS, shvatite to. Ko nema para da voza benzinca, kupuje dizela. Ko ne zna sabrati troskove odrzavanja i ekspolatacije, kupuje dizela. Jedino opravdanje je ko predje 30+k km godisnje, pa se dizel isplati.... Ili ako imas traktora :)
Svako ima svoje potrebe.
Ja obozavam benzince, medjuti na BH cestama punim krivina, gore-dole konfiguracije, dizel sa 400nm je extra!
awaken

#103 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by awaken »

Qler wrote:Meni nije jasno sto se provlaci izbor dizela i benzinca kroz temu. Ako niste imali para da vozate benzinca, ne znaci da je losiji. DIZEL JE KOMPROMIS, shvatite to. Ko nema para da voza benzinca, kupuje dizela. Ko ne zna sabrati troskove odrzavanja i ekspolatacije, kupuje dizela. Jedino opravdanje je ko predje 30+k km godisnje, pa se dizel isplati.... Ili ako imas traktora :)
Tipična sarajevska šuplja, nemoj voziti dizela to je za seljake sa crvenom dvicom, budi gospodin i idi na posao da potrošiš platu na raštimanog benzinca od 15 godina koji sam sebe potroši za par mjeseci.
Moraš shvatiti da smo svi mi bili gdje si ti sad i shvatili da postoji pametniji i bolji izbor, jer svaki TDI "kompromis" o kojem pričaš će bez problema izvući i tebe i tvog benzinca uz Bradinu :wink: . Ne znam samo kako znate troškove održavanja dizela kad ga nikad niste imali. Ne znate, lupate ih napamet u svakom postu tek toliko da imate nešto za reći.
respo

#104 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by respo »

glupa ti ta prica
ako trosis platu na benzinca a pola plate na dizela sto se tice goriva onda ga samo pusti niz bradinu i uzmi biciklo
to sto se bosnjo rasprsi pa hoce da ima auto po svaku cijenu je skroz druga prica
za toga nije ni dizel ni benzinac ni alternativno
covjekizsjene

#105 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by covjekizsjene »

Boga ti ne pricaj vise nista o automobilizmu.Koje sve gluposti neces ovdje procitati :-) Eto svi smo mi glupi sto kupujemo dizele samo si ti pametan.
goran16v

#106 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

Obratno, ko nema para taj u prvoj turi kupi benzinca pa onda u drugoj turi nastikla za plinsku instalaciju da bi se vozio po cijeni dizela. Da nije tako i da svi vlasnici benzinaca vladaju cifrom pa im potrosnja nije bitna i da zato nisu kupili dizele ne bi se pisale Ode radosti o ustedama na plinu nego svi ko jedan vozili na benzin.
Filozofija kupovine dizela za ljude koji ne prelaze 30-50k km godisnje (pa je razlog ocigledan( je jedostavna: danas imam pare da kupim dizela da bi se sutra vozio jeftinjije jer ne znam hocu li sutra imati pare da sipam benzinca. Prica o tome da razlikom u cijeni pokrivas potrosnju da bi te na kraju kao izlaslo sve jeftinije je za Malu svesku, prvi nepredvoidjeni izdatak mimo auta i tih para vise nema.
Chemist

#107 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Chemist »

goran16v wrote:prvi nepredvoidjeni izdatak mimo auta i tih para vise nema.

A tih izdataka kao nema kod dizela, samo se benzinci kvare, dizeli su nekvarljivi, nepoderivi, sado-mazo, uber masine...Prezvakana tema 1000 puta, ljudi kupuju po subjektivnom dojmu ne po objektivnim cinjenicama, a kako smo davno naucili o ukusima se ne raspravlja...

On topic, ne vidim zaista problem koristenja 1.5 dCi u A klasi, svakako ce taj model na normalim trzistima ciniti manji udio u prodaji od svih dizela, i prosla A klasa je imala 160 CDI pa nisam 2 komada vidio s tim motorom, uglavnom su 180 CDI i 200 CDI, jer Mercedes ima klijentelu koja se vrlo rijetko odlucuje na najmanji motor i najslabiju opremu u ponudi...sto se bas ne moze reci za ostale proizvodjace, da ih ne navodim sad, svi znamo koji su
goran16v

#108 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

Chemist wrote:

A tih izdataka kao nema kod dizela
Naravno da ima ali je poenta da nema covjeka te discipline koji ce razliku para ustedjenih pri kupovini drzati u kovreti i godinama prilikom svakog sipanja goriva dio dati iz novcanika, a dio iz koverte, tako da bi prica o dugovornoj racunici i pokrivanju razlike bila prakticno izvodiva. Upravo zato jer je to obrnuti proces sam napisao da je motiv: danas imam para da kupim dizela, a ne znam hocu li imati sutra para da sipam benzinca.
berb1r

#109 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by berb1r »

covjek1 wrote:
berb1r wrote:Renault proizvodi vrhunske motore sto je svima malo vise upucenim u auto industriju poznato.
Poredjenje sa Skodom i Audijem je u najmanju ruku smijesno. Pratite malo motorsport i bice vam jasno.
Ti si smijesan, sta Audi radi u utrkama izdrzljivosti, pobjedjuju sa dizel motorima i hibridnim autima, sta Skoda radi u rally-u. Ali opet koliko je to stvar znanja i inzinjerstva stvar je i ulaganja u sport. A sto se tice auta ko auta Audi je svjetlosnim godinama ispred Renaulta.

Svakako da Audi ima uspjeha u nekim granam auto moto sporta. Stoji i to da je ulaganje isto jedan od odlucujucih faktora ali ne odlucujuci. Pitaj samo Toyotu sta oni kazu o svemu tome. Nekoc harali ralijem ali u F1 kiksali skroz unatoc ogormnim ulaganjima.
Ovim hocu reci da je F1 top off the line sto se tice motorsporta i inzinjerstva i imati uspjehe u F1 je malo vise i malo jace.
Naravno da audi pravi bilje automobile od renaulta. Mislim da niko nesto drugo nije ni tvrdijo.
Damir_5

#110 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Damir_5 »

gladius wrote:Gledam na autobildu da novi mercedes A180 u sebi ima renaultov dizel motor 1,5l 109KS troši 5.3 litre.

Pitam vas bi li dali tolke pare za mercedesa u kojem je renaultov motor. pa kakva je to prevara ljudi
To je fenomenalno kako prosjecan balkanski homo-sapiens precijenjuje sve njemacko, a dobro potcijenjuje sve francusko? Kako se takvi samo iznenade kad recimo posjete Francusku pa skontaju da je u dosta stvari, pogotovo tehnoloski, Francuska ispred Njemacke i to pogotovo u onim stvarima za koje su mislili da su Njemci maltene "bogovi"? U globalu, tehnoloski Francuska i Njemacka su daleko ispred svih ostalih europskih zemalja, u vecini stvari i jedino ko je globalni konkurent Njemackoj u Europi je Francuska.

BMW i PSA su razvijali EUR 5 motore zajedno, znaci radi se o zajednickom projektu i identicnom motoru, a danas razvijaju EUR 6 takodjer zajedno i dosta BMW modela dijeli isti motor sa Peugeot modelima. Recimo BMW mini ima identican motor kao Peugeot 208. Doslo Mercedesu i Renaultu iz guze u glavu, pa poceli i oni suradjivati.

Osim toga, svijet je globaliziran, mi tu govorimo o njemackim i francuskim markama vozila, medjutim kad otvoris haube, nadjes ne samo slicne i iste motore, nego dosta toga u njemackim autima napravljeno u Francuskoj i dosta toga u francuskim autima napravljeno u Njemackoj.

Merdeces ima hrpu fabrika za dijelove u Francuskoj, a Francuzi u Njemackoj, koji onda snabdijevaju ne samo cijele koncerne, nego i njihove konkurente.
Last edited by Damir_5 on 14/02/2013 08:54, edited 1 time in total.
berb1r

#111 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by berb1r »

mk ultra wrote:
covjek1 wrote:
berb1r wrote:Renault proizvodi vrhunske motore sto je svima malo vise upucenim u auto industriju poznato.
Poredjenje sa Skodom i Audijem je u najmanju ruku smijesno. Pratite malo motorsport i bice vam jasno.
Ti si smijesan, sta Audi radi u utrkama izdrzljivosti, pobjedjuju sa dizel motorima i hibridnim autima, sta Skoda radi u rally-u. Ali opet koliko je to stvar znanja i inzinjerstva stvar je i ulaganja u sport. A sto se tice auta ko auta Audi je svjetlosnim godinama ispred Renaulta.
motorsport ovisi samo o tome koliko proizvodjac ulozi novca u to...

A kad vec povlacis renault, vidi ko je zadnje tri-cetiri godine na I mjestu u F1
DTM, ove godine BMW se vratio i osvojio
sve je do novaca...

Nije sve do novaca. Ima vise primjera u raznim sportovima da pare nisu odlucujuci faktor.
Ako je sve do para zasto Ferrari, Mclaren ili Mercedes nisu uzeli titule zadnje tri godine u F1 vec Red Bull sa mnogo manjim budzetom?

BMW je prozvodjac sa bogatom istorijom i tradicijom i ne moze se ni po kom osnovu porediti sa jednim Audijem koji je do 90-tih pravio gora auta od Opela.
johntra

#112 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by johntra »

goran16v wrote:
Obratno, ko nema para taj u prvoj turi kupi benzinca pa onda u drugoj turi nastikla za plinsku instalaciju da bi se vozio po cijeni dizela. Da nije tako i da svi vlasnici benzinaca vladaju cifrom pa im potrosnja nije bitna i da zato nisu kupili dizele ne bi se pisale Ode radosti o ustedama na plinu nego svi ko jedan vozili na benzin.
Filozofija kupovine dizela za ljude koji ne prelaze 30-50k km godisnje (pa je razlog ocigledan( je jedostavna: danas imam pare da kupim dizela da bi se sutra vozio jeftinjije jer ne znam hocu li sutra imati pare da sipam benzinca. Prica o tome da razlikom u cijeni pokrivas potrosnju da bi te na kraju kao izlaslo sve jeftinije je za Malu svesku, prvi nepredvoidjeni izdatak mimo auta i tih para vise nema.
a jesi li možda pomislio o tome da neko kupi benzinca zato što u startu svaki ima drastično manje pređenih kilometara od ekvivaletnog dizela? šta je isplativije, voziti se sa prosječnom benzinskom potrošnjom, koja ne mora biti drastično veća od dizelske i pritom, u suštini, nećeš morati ništa uložiti u benzinca, ili odmah uložiti veće pare u dizela, jer moraš i jer je došao do kilometraže zbog koje se prijašnji vlasnik želi riješiti tog dizela, jer mu slijede veći troškovi zamjene dijelova...ne može svako kupiti novog dizela, pa tarlahati ovuda o teorijama, kao neki...
drndalo

#113 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by drndalo »

goran16v wrote:
Chemist wrote:

A tih izdataka kao nema kod dizela
Naravno da ima ali je poenta da nema covjeka te discipline koji ce razliku para ustedjenih pri kupovini drzati u kovreti i godinama prilikom svakog sipanja goriva dio dati iz novcanika,
Ima bogami... Nije bas da se bakcem s kovertama, malo smo istorijski napredovali, pa imamo bankovne racune, na kojima je stanje bolje, izmedju ostalog i zbog manje potrosnje izazvane ugradnjom plina... Cilj pred felicijom je da "ustedi" dovoljno za nasljednika, BMW-a 3... :wink:
Qler

#114 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Qler »

Imam sluzbenog dizela i privatnog benzinca, dizel u prosjeku mi potrosi 2l manje od mog benzinca, a puno je skuplje odrzavanje. Doduse i model je mladji. Ali eto primjer sad na svom mjenjam set kvacila, i sve komplet dodje nekih 450KM, dok za sluzbenog sam dao 530KM samo za zamajac....

on topic, vozao sam megana sa 1.5 dci motorom, super motoric. Ovaj je bio model sa 105KS i bas fino ide, a potrosnja je realno smijesna. Ako ga je mecka doradila, i napravila jos boljim onda je to vrhunski dizel motor. Sumnjam da ce se pokajati ko ga kupi.
covjekizsjene

#115 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by covjekizsjene »

Kakve vi dizele vozate...Otkad znam za sebe u porodici nikad nisu imali nijedan veci kvar sa dizelom.Jedino gdje smo imali problema je Jeep 4.7 benzin , problem je bio sto kad god bi se priblizili benzinskoj nekim cudom bi Jeep sam davao zmigavac.
Industrialyzer

#116 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Industrialyzer »

respo wrote:
Industrialyzer wrote:
respo wrote:bmw je vlasnik rr-a pa su uradili to da skoro pa nista ne dijele izmedju marki motore pogotovo
dok je kod merca slucaj da su kupili 1 motor u paleti od koliko motora?
ostalo znaci nikakve veze sa renoom
Nemoj tako za RR-a i BMW-a. Pogledaj BMW 7 i RR Ghost-a ;-)
ok uzmimo i to ghost je entry level rr-a sedmica je vrh bmw-a i oni dijele 20% dijelova sve drugo ni blizu da ne pominjemo phantom-a i nize klase bmw-a znaci tu nema ni tih 20%
dok u audiju cak i najvecem naj naj 8-ici nadjes dijelova koji su isti kao u fabiji najnizem u najnizoj marki u koncernu
mislim nigdje veze
nije to ni negativno nego sto nasi bilmezi to nece da priznaju i sve okrecu neku pricu
ja recimo vozim pezo
i sad mi mene trebalo pogadjati ako ima dio iz cang slang vozila?
ne pogadja me ni najmanje ima u njemu i djelova koji se koriste u ferariju pa to ne znaci da je premium ili neka marka a i kad sve saberes ne dijeli vise od 50% sa bilo kim da jebve rak raka a i ako vidimo pezo se nesto i gura u tu premium klasu
BMW 7 i Ghost dijele tacno 20% zajednickih dijelova, ukljucujuci platformu. A zna se za kakvu klijentelu je namjenjen RR. Al' je problem kad Mercedes u svom najmanjem modelu u najosnovnijem paketu koristi motor koji je napravio Renault a Mercedes ga malo preradio. Moras obozavati ovaj forum fakat :mrgreen:
goran16v

#117 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: a jesi li možda pomislio o tome da neko kupi benzinca zato što u startu svaki ima drastično manje pređenih kilometara od ekvivaletnog dizela? šta je isplativije, voziti se sa prosječnom benzinskom potrošnjom, koja ne mora biti drastično veća od dizelske i pritom, u suštini, nećeš morati ništa uložiti u benzinca, ili odmah uložiti veće pare u dizela, jer moraš i jer je došao do kilometraže zbog koje se prijašnji vlasnik želi riješiti tog dizela, jer mu slijede veći troškovi zamjene dijelova...ne može svako kupiti novog dizela, pa tarlahati ovuda o teorijama, kao neki...
A jesi li pomislio da postoji dizel male kilometraze, pa cak i novi dizeli u koji ne moras nista ulagati bas kao ni u benzinca? Naravno a postoje. Smijesni ste vi strucnjaci koji krecu od premise da je svaki dizel presao 1/2 miliona i da ceka odmah uvala, a pogotovo oni koji NEMAJU dizela. ALI cijena dizela niske kilometraze te automatski vraca na ono sto sam napisao na pocetku, ko nema para za dizela kupi benzinca pa naknadno uvodi piln, a to se odnosilo isljucivo na idiotizam da dizela kupuje onaj ko nema para da sipa benzinca. A buduci da drzis predavanje nekom ko je, za razliku od tebe, vec 10 god vlasnik i ko odrzava uporedo i dizela i benzinca, iz 1. ruke ti tvrdim da je razlika u potrosnji skoro duplo slabijeg benzinca iste generacije u prosjeku 2,5 lit ili 30% u odnosu na dizela, sto je nekih 6,25 KM na 100 km, a sad sam smisli kolika bi razlika bila u odnosu na benzinca istih performansi. Ja ne znam sta je za tebe drasticno, ali za mene je 30% za 1/2 manje performansi itekako drasticno.
berb1r

#118 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by berb1r »

covjekizsjene wrote:Kakve vi dizele vozate...Otkad znam za sebe u porodici nikad nisu imali nijedan veci kvar sa dizelom.Jedino gdje smo imali problema je Jeep 4.7 benzin , problem je bio sto kad god bi se priblizili benzinskoj nekim cudom bi Jeep sam davao zmigavac.
Noviji dizeli se itekako kvare. Dizne, turbo punjaci, pucanje glava motora itd.
Dizel motori su bili superiorni benzincima u izdrzljivosti dok su imali malo efekta kontra kubikaze. Ko se sjeca starih mercedesa dobro zna o cemu govorim :).
Na nekim modelima se mora partikel filter mjenjati poslije odredjenog broja predjenih kilometara sto nimalo nije jeftino. Doduse to i nije kvar ali je svakako izdatak.
johntra

#119 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by johntra »

goran16v wrote:
A jesi li pomislio da postoji dizel male kilometraze, pa cak i novi dizeli u koji ne moras nista ulagati bas kao ni u benzinca (smijesni ste vlasnici benzinaca koji uporbvo tupite vlasnicima dizela o tim nekim ulaganjima, a nikakvog iskustva nemate), a ne zamo sa ogromnom kilometrazom kakvi su izgleda vama jedina opcija, ali te njegova cijena automatski vraca na ono sto sam napisao na pocetku, ko nema para za dizela kupi benzinca, a to se odnosili isljucivo na idiotizam da dizela kupuje onaj ko nema para da sipa benzinca. A buduci da drzis predavanje nekom ko je, za razliku od tebe, vec 10 god vlasnik i ko odrzava uporedo i dizela i benzinca, iz 1. ruke tii tvrdim da je razlika u potrosnji skoro duplo slabijeg benzinca iste generacije u prosjeku 2,5 lit ili 30% u odnosu na dizela, sto je nekih 6,25 KM na 100 km, a sad sam smisli kolika bi razlika bila u odnosu na benzinca istih performansi. Ja ne znam sta je za tebe drasticno, ali za mene je 30% za 1/2 manje performansi itekako drasticno.
ko ba nema iskustva sa dizelima i je li to dizeli počinju sa proizvodnjom od 2005. godine, kao tvoja mila Škodica? znači, imao starog dizela, nije turbo btw, više se naplaćao grijača i nagurao tog dizela zimi, nego za održavanje prosječnog benzinca...ne odnosi se dizel samo na MAF senzore, turbine, zamajce i slično...to je bila glavna opservacija koju sam želio reći, jer je poznato da se skoro svi polovni dizeli prodaju kad su odslužili svoje po pitanju minimalnih ulaganja, pa im se bliže veliki servisi i mijenjanje skupih potrošnih dijelova...a kad tome dodamo lažiranje kilometraže i serijske greške novijih dizela, kojih ima JAKO puno, računica je još i gora...jer, ovo tržište i dalje ne prodaje nova auta u velikom broju, niti će ikada...
meni nije drastična razlika 30 posto potrošnje, kad dizela DOBRO više platiš u startu...za primjer, evo danas tekst novi Auris, benzinac 26.500 benzin, a 30 milja dizel...koliko meni razlika od 3.500 maraka može trajati po pitanju goriva, ako godišnje pređem 8.000 kilometara i Auris mi troši prosječno 10 litara (mada je to puno više od prosjeka 1,4 benzinca)?
hoćeš da ti ja računam ili ćeš sam?
p.s. i da dodam još jedan detalj u računicu, a to je da meni, kao prosječnom vozaču sa djetetom u automobilu, performanse nisu bitne, u zemlji gdje je na 90 posto cesta ograničenje brzine 80 kilometara na sat...i odmah da izbijem najgluplji argument od svih, a to su šleperi i silni prevoji po BiH, jer onaj ko zna voziti, može šleper prestići i sa 1,4 benzincem, isto kao i onaj sa super mega giga turbo TDI mašinama..
goran16v

#120 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
A jesi li pomislio da postoji dizel male kilometraze, pa cak i novi dizeli u koji ne moras nista ulagati bas kao ni u benzinca (smijesni ste vlasnici benzinaca koji uporbvo tupite vlasnicima dizela o tim nekim ulaganjima, a nikakvog iskustva nemate), a ne zamo sa ogromnom kilometrazom kakvi su izgleda vama jedina opcija, ali te njegova cijena automatski vraca na ono sto sam napisao na pocetku, ko nema para za dizela kupi benzinca, a to se odnosili isljucivo na idiotizam da dizela kupuje onaj ko nema para da sipa benzinca. A buduci da drzis predavanje nekom ko je, za razliku od tebe, vec 10 god vlasnik i ko odrzava uporedo i dizela i benzinca, iz 1. ruke tii tvrdim da je razlika u potrosnji skoro duplo slabijeg benzinca iste generacije u prosjeku 2,5 lit ili 30% u odnosu na dizela, sto je nekih 6,25 KM na 100 km, a sad sam smisli kolika bi razlika bila u odnosu na benzinca istih performansi. Ja ne znam sta je za tebe drasticno, ali za mene je 30% za 1/2 manje performansi itekako drasticno.
ko ba nema iskustva sa dizelima i je li to dizeli počinju sa proizvodnjom od 2005. godine, kao tvoja mila Škodica? znači, imao starog dizela, nije turbo btw, više se naplaćao grijača i nagurao tog dizela zimi, nego za održavanje prosječnog benzinca...ne odnosi se dizel samo na MAF senzore, turbine, zamajce i slično...to je bila glavna opservacija koju sam želio reći, jer je poznato da se skoro svi polovni dizeli prodaju kad su odslužili svoje po pitanju minimalnih ulaganja, pa im se bliže veliki servisi i mijenjanje skupih potrošnih dijelova...a kad tome dodamo lažiranje kilometraže i serijske greške novijih dizela, kojih ima JAKO puno, računica je još i gora...jer, ovo tržište i dalje ne prodaje nova auta u velikom broju, niti će ikada...
meni nije drastična razlika 30 posto potrošnje, kad dizela DOBRO više platiš u startu...za primjer, evo danas tekst novi Auris, benzinac 26.500 benzin, a 30 milja dizel...koliko meni razlika od 3.500 maraka može trajati po pitanju goriva, ako godišnje pređem 8.000 kilometara i Auris mi troši prosječno 10 litara (mada je to puno više od prosjeka 1,4 benzinca)?
hoćeš da ti ja računam ili ćeš sam?
p.s. i da dodam još jedan detalj u računicu, a to je da meni, kao prosječnom vozaču sa djetetom u automobilu, performanse nisu bitne, u zemlji gdje je na 90 posto cesta ograničenje brzine 80 kilometara na sat...i odmah da izbijem najgluplji argument od svih, a to su šleperi i silni prevoji po BiH, jer onaj ko zna voziti, može šleper prestići i sa 1,4 benzincem, isto kao i onaj sa super mega giga turbo TDI mašinama..
Bez ozbira na to sto ja dizel/benz kombijaciju imam vec skoro 15 god, a ne od 2005. godine i da sam prije 15 god imao dizela koji nije zakasljao, a kamoli da ga guram i mijenjam grijace upravo TI NEMAS iskustva sa dizelima jer si nisi imoa dizel auto nego zgazenu ragu na naftu od milion km iz te perspekvive sve ostalo posmatras, a da si imao $$ i da su kupio auto pricam bi bila dijametralno drugacija!
Da si ti meni ziv i zdrav, u svemu, a pogotovo u potrosnjiu goriva 30% je odrasticna razlika. To da li se tebi nesto konkretno (ne)isplati jer prelazis malo je drugi par rukava koji s ovom pricom nema nikakve veze jer je ovdje raspravlja o opstoj isplativosti, a ne licnim potrebama, a isto vazi i za bitnost performansi.
johntra

#121 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by johntra »

bla, bla, bla...računice nema, jer odmah ubija tvoju šuplju priču o tome kako je dizel ekstra isplativ i kako su oni koji kupuju benzince puka sirotinja koja mašta o dizelima...jer, oni koji kupuju benzinca kupuju ga jer ne prelaze puno kilometara, to je valjda osnov svega, pa i te isplativosti...
raga ne raga, to je bio svemogući i "jeftini" dizelaš, čak i u vrijeme kad je održavanje i cijena dizela bila značajno manja nego danas, a održavanje mu je bilo skuplje nego tadašnji ekvivalentni benzinac...
derp

#122 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by derp »

kakvih ovdje budalastina ima, pa to je za nepovjerovat. al teza da "sirotinja" kupuje benzince, a masta o dizelu je vrh, fakat.
Qler

#123 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Qler »

http://www.klix.ba/auto/noviteti/merced ... /130214021

Evo AMG sve francuske dizele ugradjuje :) jer dizeli su za performanse i bogatase a benzin za sirotinju :)
respo

#124 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by respo »

Industrialyzer wrote: BMW 7 i Ghost dijele tacno 20% zajednickih dijelova, ukljucujuci platformu. A zna se za kakvu klijentelu je namjenjen RR. Al' je problem kad Mercedes u svom najmanjem modelu u najosnovnijem paketu koristi motor koji je napravio Renault a Mercedes ga malo preradio. Moras obozavati ovaj forum fakat :mrgreen:
s tim da je platforma drasticno promijenjena al nevazno eto oni u najvecoj podijeli imaju 20% i to je to
svi ostali ne dijele nista phantom a i ostale serije bmw-a da ne spominjem
Last edited by respo on 14/02/2013 13:44, edited 2 times in total.
goran16v

#125 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

johntra wrote:bla, bla, bla...računice nema, jer odmah ubija tvoju šuplju priču o tome kako je dizel ekstra isplativ i kako su oni koji kupuju benzince puka sirotinja koja mašta o dizelima...jer, oni koji kupuju benzinca kupuju ga jer ne prelaze puno kilometara, to je valjda osnov svega, pa i te isplativosti...
raga ne raga, to je bio svemogući i "jeftini" dizelaš, čak i u vrijeme kad je održavanje i cijena dizela bila značajno manja nego danas, a održavanje mu je bilo skuplje nego tadašnji ekvivalentni benzinac...
Nije bla bla bla nego najbolji dokaze moje tvrdnje tj tvog pokusaja da se za male pare vozis ekonomicno. Ponavljam, da si kupio auto na ne zgazenog groba prica o guranju, grijacima i odrzavanju bi bila dijamentralno drugacija.
Post Reply