Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Op3r4t0r

#101 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

sergiorosso wrote:Axa kapiram, sad bas prevrcem razne forume i trazim po internetu, vidim da ljudi pricaju da moze rodbina da te prijavi kod njih da zivis i da dobijes boravisnu dozvolu! ... Na uvid treba da se ponese neki validan dokument, kao sto je ugovor o stanu, predpostavljam da je to to? Da li ima tu jos neka procedura ili je to sve? I interesuje me da li oni imaju nekih mesecnih troskova ako stojim da sam prijavljan kod njih? i da li im to pravi problem ili mogu da imaju problema? (Naravno mislim u normalnim uslovima, ne planiram da pravim neke skandale po Austriji) :)
Hvala ponovo... :D
Ti se prvo prijavis na policiju u roku od 48 sati, zato ti ne treba nikakva potvrda, jednostavno sa rodbinom odes na policiju i oni kazu da ces ti odredjeno vrijeme biti kod njih. To je u slucaju da zatrebas policiji da znaju gdje te mogu naci.

Ako odlucis da ces boraviti kod rodbine duze vrijeme onda ces trebati napraviti potvrdu o stanovanju (Meldezettel) da zivis kod njih, ova ti potvrda treba ako odlucis i da sam zivis, znaci svejedno gdje planiras zivjeti ovu potvrdu moras imati i svi je mi imamo i jako ce ti cesto trebati za neke druge stavri.

Sve dok tvoje ponasanje bude u okvirima zakona i u okvirima kucnog reda oni nece imati nikakvih niti problema niti dodatnih troskova.
sergiorosso

#102 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Ti se prvo prijavis na policiju u roku od 48 sati, zato ti ne treba nikakva potvrda, jednostavno sa rodbinom odes na policiju i oni kazu da ces ti odredjeno vrijeme biti kod njih. To je u slucaju da zatrebas policiji da znaju gdje te mogu naci.

Ako odlucis da ces boraviti kod rodbine duze vrijeme onda ces trebati napraviti potvrdu o stanovanju (Meldezettel) da zivis kod njih, ova ti potvrda treba ako odlucis i da sam zivis, znaci svejedno gdje planiras zivjeti ovu potvrdu moras imati i svi je mi imamo i jako ce ti cesto trebati za neke druge stavri.

Sve dok tvoje ponasanje bude u okvirima zakona i u okvirima kucnog reda oni nece imati nikakvih niti problema niti dodatnih troskova.[/quote]

Hvala ti druze puno, iskreno dosta mi znace ovi tvoji odgovori i saveti...
Pozdrav i sve najbolje! :)
velikibrnjo

#103 Re: Zivot u Austriji

Post by velikibrnjo »

Anchius wrote:Jedan mi je prijatelj iz Austrije nasao posao da radim kao cistac :D, sramota mi je to pisati ali to je samo za pocetak da se maknem iz BiH, rekao je da je plata oko 800-900 eura, mislim nije lose. Kada sam mu kasnije rekao da sam zainteresiran, rekao je da bih mogao raditi ovaj posao trebace mi drzavljanstvo? Jer to je drzavni posao. Da li je to istina da ce mi trebati drzavljanstvo? Pitam jer sam prilicno dobro upucen i ovo je malo cudno. Zar ne treba prvo kontaktirati sa firmom, dobiti radnu dozvolu i sl. a ne odmah dobiti drzavljanstvo kao uvjet da radis. A i da je istina, koliko godina treba da se dobije drzavljanstvo? Pretpostavio sam tri godine ako zivim sam.

Za posao u komunalnom kod Austrijanaca ZAISTA moras biti njihov drzavljanin i nije im ovako mizerna plata, naprotiv za obavljanje tzv "ponizavajucih" poslova skupo si placen
znam da je sudentarija nekad mogla uletiti da tokom ljeta malo mete ulice
U becu nista strasno, tamo nije nista cudno
i Da ubjedljivo najbolji grad za ziviti u evropi pa i svijetu (ako iskljucimo Ameriku na koju sam slab)
i ovi sto pokusavaju kao studenti uletiti gore, procedura je znatno otezana, sad njemacki jezik u okviru jednog semestra haman moraju poloziti, ili mozda dva, za nekih 6 do 10 mjeseci
prije su ljudi to razvlacili na 2-5 godina :D
Anchius

#104 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

velikibrnjo wrote:Za posao u komunalnom kod Austrijanaca ZAISTA moras biti njihov drzavljanin i nije im ovako mizerna plata, naprotiv za obavljanje tzv "ponizavajucih" poslova skupo si placen
znam da je sudentarija nekad mogla uletiti da tokom ljeta malo mete ulice
U becu nista strasno, tamo nije nista cudno
i Da ubjedljivo najbolji grad za ziviti u evropi pa i svijetu (ako iskljucimo Ameriku na koju sam slab)
i ovi sto pokusavaju kao studenti uletiti gore, procedura je znatno otezana, sad njemacki jezik u okviru jednog semestra haman moraju poloziti, ili mozda dva, za nekih 6 do 10 mjeseci
prije su ljudi to razvlacili na 2-5 godina :D
Jedni kazu da treba drzavljanstvo, drugi kazu da ne treba, ne razumijem? Koji dio je istinit? :D Plata nije mizerna ako si mlad, sam i zivis kod nekoga. Po mom misljenju. Ali kako god, ako ja trebam biti drzavljanin da bih mogao obaviti ovaj posao, onda mogu to slobodno zaboraviti jer ja nemam drzavljanstvo. Za dobiti drzavljanstvo neki kazu da treba 10 godina, mislim to je puno godina. Bec sam posjetio dvaput.

Sto se tice studiranja i njemackog jezika, ne znam, trebam ponovo vidjeti. Austrijska pravila se brzo mijenjaju. Zato je vazno dobro se informirati.

Mozda ce prica biti drugacija od 1.7. posto imam hrvatski pasos, pa ce mi to valjda dati neke prednosti. Samo ja moram biti brzi prije nego sto Bugarima i Rumunjima skinu zabranu.
velikibrnjo

#105 Re: Zivot u Austriji

Post by velikibrnjo »

ja sam 9 godina proveo u becu, studirao i radio tako da to oko posla i drzavljanstva nije prica rekla kazala, za taj posao smecara da prostis :D nece ti pomoci ni hrvatski pasos, ali za sve drugo hoce
mozes komotno da boravis u austriji koliko hoces, mozes konkurisati za posao ( kao i svi gradjani EU) tako da ti ni to oko studiranja nece biti potrebno, mada je masa nase raje upravo na osnovu toga boravila dugi niz godina u becu radila i sta sve ne, a onda su im doskocili s promjenom zakona, da se neke stvari moraju brze ispunjavati i otezala na taj nacin dobijanje vize, dok su recimo u becu konacno proisle godine dozvolili da studenti legalno mogu raditi ogranicen br sati, sto je prije bilo zabranjeno
Moj ti je prijedlog cackaj kavog posla :D a pasosu sanjaj, cak i ako se ozenis treba ti ihiiihiii godina i ako nemas vise od 36 moras sluziti njihovu vojsku (iz tog razloga ja jos nisam uzeo njihov pasos) :D
Op3r4t0r

#106 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

Samo za one koje iz nekog razloga zivcira moje misljenje o austriji i austrijancima evo da napisem jos nesto sto sam dozivio prije manje od sat vremena ;)

Posto se vecinom krecem autom ne dodjem cesto u priliku da koristim javni saobracaj, ali sam se danas bas vozio tramvajem, u ovom gradu gdje sam ja su karte vremenski ogranicene a ne po voznji i najmanja karta je karta koja vrijedi sat vremena i kosta 2 eura i kupuje se na automatu u tramvaju. Kad je tramvaj stigao par ljudi je izaslo na vrata pored kojih sam ja cekao i ja sam sam usao, dodjem do automata sa vec unapred pripremljenih 2 eura i ustvari vidim da je neko kad je izlazio iz tramvaja posto je obavio svoju voznju umjesto da kartu koju je imao baci negdje u kantu za smece ostavio na plocici od automata i vidim da karta traje jos 40 minuta i tako ja dobih djabe kartu. Nije meni niti do te karte niti do ta 2 eura jer sam ih pri izlasku iz tramvaja dao nekom starijem covjeku koji prodaje novine ali mi je sam gest jednostavno uljepsao momenat, da je neko i u takvoj sitnici mislio na nekog drugog.

Znam da se ovo moglo desiti bilo gdje i mozda nekom od vas desilo nesto slicno ali eto meni se desilo u ovoj zemlji i to maloprije pa sam bas pozelio da to podjelim posebno za sve one koje kako rekoh zivcira cinjenica da je nekom u austriji ljepse nego u maticnoj zemlji :D
Bilki

#107 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

za tvoju informaciju karta u tramvaju kosta 2.20E kao i u autobusu, dok u metrou ili trafici kosta 2E, da u pravu si karta vazi sat vremena ali ne vazi da se vozis u dva pravca, naprimjer ako putujes iz 21 u 23 bezirk karta ti vazi sat da bi mogao iskoristiti i presjedanja tramvaj/autobus, ali ti ne vazi ako se vracas nazad u pravcu 21-og, bez obzira sto sat vremena nije istekao
pirmin

#108 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Bilki wrote:za tvoju informaciju karta u tramvaju kosta 2.20E kao i u autobusu, dok u metrou ili trafici kosta 2E, da u pravu si karta vazi sat vremena ali ne vazi da se vozis u dva pravca, naprimjer ako putujes iz 21 u 23 bezirk karta ti vazi sat da bi mogao iskoristiti i presjedanja tramvaj/autobus, ali ti ne vazi ako se vracas nazad u pravcu 21-og, bez obzira sto sat vremena nije istekao
Prije pametovanja red je prvo pokusati skontati sta je covjek htio reci svojim komentarom.
I da, za tvoju informaciju, covjek zivi u Gracu. :wink:
Bilki

#109 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

a prije njegovog pametovanja mogao bi po koju manu da rekne o austrijancima, ispade da su oni bajni, samo drugo nista ne valja, tko se odnosi od svoga naroda i hoce da bude veci austrijanac od Hajdera, nemam ja nista protiv austrijanaca da se odma razumijemo ali ih ne idealizujem, jarane ostavi pertle da te mozemo izvuci iz paksu koliko im se uvlacis. mogu ja zivjeti i sa njima i pored njih ali nek se zna da su oni u vecini stoka nekulturna, veliki procenat ih je rasisticki nastrojen. naravno ima i fine gospode i onih koji ne pitaju odakle si i tko si. po tvojim postovima ispast ce da su bolji od skandinavaca.
iamia

#110 Re: Zivot u Austriji

Post by iamia »

Bilki wrote:a prije njegovog pametovanja mogao bi po koju manu da rekne o austrijancima, ispade da su oni bajni, samo drugo nista ne valja, tko se odnosi od svoga naroda i hoce da bude veci austrijanac od Hajdera, nemam ja nista protiv austrijanaca da se odma razumijemo ali ih ne idealizujem, jarane ostavi pertle da te mozemo izvuci iz paksu koliko im se uvlacis. mogu ja zivjeti i sa njima i pored njih ali nek se zna da su oni u vecini stoka nekulturna, veliki procenat ih je rasisticki nastrojen. naravno ima i fine gospode i onih koji ne pitaju odakle si i tko si. po tvojim postovima ispast ce da su bolji od skandinavaca.
Shhh. Ne smiješ tako pričati o kulturnim Austrijancima. Tako lijepi ljudi. Hitler i ekipa :lol:

Ps. U Njemačkoj 1997e sam ja redovno plaćao kartu Nijemcima u tramvaju. Jedna karta je vrijedila za dvije ili tri osobe. Tako da su se Nijemci redovno slepali. Mrsko im bilo kupiti. Jedini mi doseljenici smo ih i kupovali. Jer nismo bas znali kako to funkcionise. Ali sasvim normalno da se pomogne nekome iako ga ne znaš.
Bilki

#111 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

ma znam ih vrlo dobro, godinama sa njima baratam, radim a sa austrijancima koji zaradjuju iznad prosjecne plate, ali govno da im das ako je gratis ponjonjali bi, nema vecih poguzija, majke mu ga kad sam placa uzme sendvic sa dvije liske, a kad neko drugi obavezno snicla, cevapcici, mislim nisu svi ali vecina jeste, kao i svabe iz zapadne njemacke, iz istocne njemacke su malo drugaciji i srcaniji ljudi.
Op3r4t0r

#112 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

pirmin wrote:
Bilki wrote:za tvoju informaciju karta u tramvaju kosta 2.20E kao i u autobusu, dok u metrou ili trafici kosta 2E, da u pravu si karta vazi sat vremena ali ne vazi da se vozis u dva pravca, naprimjer ako putujes iz 21 u 23 bezirk karta ti vazi sat da bi mogao iskoristiti i presjedanja tramvaj/autobus, ali ti ne vazi ako se vracas nazad u pravcu 21-og, bez obzira sto sat vremena nije istekao
Prije pametovanja red je prvo pokusati skontati sta je covjek htio reci svojim komentarom.
Eto sve ti je covjek, za tvoju informaciju lijepo rekao ;)

A ja cu samo da nadodam da je, kako se iz prilozenog vidi, ovaj Bilki tipicni primjer bosanskog neandertalca koji je uvijek spreman napasti, jer pobogu posto karta u gradu gdje on zivi kosta 2.20 a ja napisao da kod mene kosta 2 eura to znaci da je po njemu sve laz i naravno njegov IQ ocekivano nije uspio pronaci nikakav smisao u prici. Dalje, upravo ovakvi poput Bilkija su oni koji za austrijance spadaju u kategoriju scheiß jugo, a kako i nebi, to su ljudi koji ovdje zive ali niti oni vole austrijance niti austrijanci vole njih. Njih austrijanci ne vole jer su vjecno nadrkani, vjecno bi se nesto prepirali i dokazivali, vjecno moraju biti upravu (standardni bosanski krkanizam), a bilkijevci ne vole austrijance zato sto su upravo suprotno od ovoga.

Ima slican primjer i na temi o Paypal, neki dan napisem neki post, posto dosad nikad nisam primao pare na paypal nego samo slao dosao sam u situaciju da zelim podici pocetni limit od 2500 eura koji mi paypal omogucuje da primim godisnje i oni su mi u poruci nakon sto sam im poslao skenirane neke dokumente napisali da su mi limit podigli ali nisu napisali koliko, a ja nisam uspjevao pronaci da li je limit podignut na vecu cifru ili uopste vise nema limita i upitam tamo na toj temi zna li nek nesto o tome.

Ubrzo se javio jos jedan neandertalac sa postom kako ja sve izmisljam, kako na paypal nema nikakvog limita, kako ja trebam da mu posaljem dokaze da ima limit i tako neke gluposti, taj neandertalac nije dosao na ideju da se on mozda registrovao nekad prije kad mozda limita nije bilo, mozda je on pri registraciji poslao kopije standardnih papira koje traze na takvih stranicama a ja nisam itd itd, ma jok, nego sam odmah ja onaj koji nema pojma a on sve zna, on je upravu, ne moze nikako biti drugacije nego onako kako on kaze itd itd :run:
velikibrnjo

#113 Re: Zivot u Austriji

Post by velikibrnjo »

Op3r4t0r wrote:Samo za one koje iz nekog razloga zivcira moje misljenje o austriji i austrijancima evo da napisem jos nesto sto sam dozivio prije manje od sat vremena ;)

Posto se vecinom krecem autom ne dodjem cesto u priliku da koristim javni saobracaj, ali sam se danas bas vozio tramvajem, u ovom gradu gdje sam ja su karte vremenski ogranicene a ne po voznji i najmanja karta je karta koja vrijedi sat vremena i kosta 2 eura i kupuje se na automatu u tramvaju. Kad je tramvaj stigao par ljudi je izaslo na vrata pored kojih sam ja cekao i ja sam sam usao, dodjem do automata sa vec unapred pripremljenih 2 eura i ustvari vidim da je neko kad je izlazio iz tramvaja posto je obavio svoju voznju umjesto da kartu koju je imao baci negdje u kantu za smece ostavio na plocici od automata i vidim da karta traje jos 40 minuta i tako ja dobih djabe kartu. Nije meni niti do te karte niti do ta 2 eura jer sam ih pri izlasku iz tramvaja dao nekom starijem covjeku koji prodaje novine ali mi je sam gest jednostavno uljepsao momenat, da je neko i u takvoj sitnici mislio na nekog drugog.

Znam da se ovo moglo desiti bilo gdje i mozda nekom od vas desilo nesto slicno ali eto meni se desilo u ovoj zemlji i to maloprije pa sam bas pozelio da to podjelim posebno za sve one koje kako rekoh zivcira cinjenica da je nekom u austriji ljepse nego u maticnoj zemlji :D
:thumbup:
Austrijaci su gospoda, od njih te glava nikad ne moze zaboljeti, nacija od reda
Valjalo bi da se bosnje malo na njih ugledaju 8-)
ploglamelka

#114 Re: Zivot u Austriji

Post by ploglamelka »

Stvarno ljudi mogu biti komicni! Niti jedan narod nije savrsen, ali da ima razlike, ima...

Pokusavam cesto da se ne raspalim i ne pokusavam objasniti ljudima kako mogu prepoznati kulturu jednog naroda, kako se trebaju uklopiti tamo gdje odu, kako su oni ambasadori svog naroda... ali nema sanse. Ne valjaju austrijanci koji te puste da k'o covjek udjes u tramvaj/autobus/zgradu, a ne guraju se k'o neki tamo :shock: , koji te fino oslove kad ih sretnes, na kraju krajeva dozvole ti da zivis u njihovoj sredini. Znaci: bosanci su gosti u Austriji, austrijanci su starosjedioci. Bosanci trebaju ne nametati svoj zivotni stil, uklopiti se i postovati njihov zivotni stil. Austrijanci, kao starosjedioci, trebaju biti postovani u Austriji.

Na forumu stvarno ima ljudi koji su izgubili kompas. Ima i ljudi koji se ne mogu uklopiti u neki sistem zbog svoje licnosti/inteligencije ili sta vec i oni imaju lose, porazno iskustvo i moraju naci nacin da iskale svoj bijes. Zao mi ih je. I zao mi je sto sire mrznju.

A sad konstruktivno:

Kao gost mozes zivjeti do 3 mjeseca. I ne smijes raditi. Ako hoces radnu dozvoju, trazis RWR card. To je karta koju ti da Austrija na godinu dana i vezana je za poslodavca koji zeli da te zaposli. Poslodavca trebas ako nisi super strucnjak koji ispunjava norme da ga svaka drzava, pa i Austrija, zeli, a uslovi su: puno skole, naucnih radova, priznanja, znanje jezika. Poslodavcu to nije neka muka: oni popune jednu formu, ti jednu i daju ti ugovor. Ti jos moras imati papire kao sto su: potrvda boravka tu gdje jesi, rodni list, eventualno vjencani, ovjeren prevod diplome, certifikati za jezik, potvrda o nekaznjavanju. I predas papire, das otiske prstiju i cekas do 8 sedmica. Na sluzbenim stranicama austrijske vlade sve pise na engleskom i njemackom. Ako ispunjavas broj bodova (da je zbir svih tvojih kvaliteta preko neke granice) dobijas dozvolu. I onda si godinu dana vezan za tog poslodavca. Ako se ostane tako, na kraju te godine predas za RWR plus karticu, koja ti vise nije vezana za poslodavca. I svoj si covjek.

Ovo je trenutno aktuelna procedura http://www.migration.gv.at/en/, i mi moramo biti svjesni da niko nece neskolovane ljude koji ne znaju nista konkretno raditi. Jeza ih hvata od azila, brakova i tako toga, jer ti ljudi uglavnom budu teret drzavi i tesko se integrisu u drustvo. Surova istina. Ali, ruku na srce, i mi Bosanci se jezimo od nasih nekoliko azilanata i kineza, a nemamo im sta puno ponuditi.
ploglamelka

#115 Re: Zivot u Austriji

Post by ploglamelka »

Rusty wrote: Moram priznati da sam se i ja registrovao kada sam procitao temu.
Samo da dodam na ovo tvoje, da sam prvobitno bio napisao skoro pola stranice o nasem balkanskom primitivizmu ali sam na kraju sve izbrisao cisto iz razloga sto znam da ce odma krenuti prica u negativnom smijeru. Vidjet ces koliko negativnih komentara ce biti za ovo sto si napisala i da ces se na kraju zapitati cemu sve to i ko je ovdje lud, primitivan i zbunjen :)

Svaka cast!
Hvala :) Istina je surova, ali valjda nekome otvori oci :)
pirmin

#116 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

velikibrnjo wrote:
Nema od generalizacije nista gospodo draga.

Evo malo prosjecne becke "gospode", nisu mi bas optimalni za ugledati se:

https://www.youtube.com/watch?v=DL__LIxKB8Q

Ako ko misli da su to izuzeci samo neka javi.
Ima slicnih primjera na YT broj im se ne zna. Ja ih srecem svaki dan i ako sam
u ista siguran to je da se ni za jednu naciju ne moze definitivno reci da ima ove ili one
karakteristike jer se moze naci sasvim dovoljno primjera koji mogu svaku tvrdnju demantovati.
velikibrnjo

#117 Re: Zivot u Austriji

Post by velikibrnjo »

pirmin wrote:
velikibrnjo wrote:
Nema od generalizacije nista gospodo draga.

Evo malo prosjecne becke "gospode", nisu mi bas optimalni za ugledati se:

https://www.youtube.com/watch?v=DL__LIxKB8Q

Ako ko misli da su to izuzeci samo neka javi.
Ima slicnih primjera na YT broj im se ne zna. Ja ih srecem svaki dan i ako sam
u ista siguran to je da se ni za jednu naciju ne moze definitivno reci da ima ove ili one
karakteristike jer se moze naci sasvim dovoljno primjera koji mogu svaku tvrdnju demantovati.
Mescini ti generaqliziras postavljanjem ovog klipa sa klasicnim 'ojda' likovima
Ja se nisam druzio sa sljamom i zato mogu imati ovakav stav i misljenje o istima
a proveo sam gore 9 godina :)
ps to isto ko kad bi ovdje neko postavio klip s likovima iz svrakinog i rekao ovakvi su svi bosanci
iamia

#118 Re: Zivot u Austriji

Post by iamia »

Cuj, nije se druzio sa sljamom.?
Pa takvi ne postoje tamo. ,!
Rekao si da su svi kulturni i uljudni. Ono, oslovljavaju te sa 'gospodine , molim skinite svoju odjeću' , dok pale peć u auschwitzu. :D
Bilki

#119 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

Op3r4t0r wrote:
pirmin wrote:
Eto sve ti je covjek, za tvoju informaciju lijepo rekao ;)

A ja cu samo da nadodam da je, kako se iz prilozenog vidi, ovaj Bilki tipicni primjer bosanskog neandertalca koji je uvijek spreman napasti, jer pobogu posto karta u gradu gdje on zivi kosta 2.20 a ja napisao da kod mene kosta 2 eura to znaci da je po njemu sve laz i naravno njegov IQ ocekivano nije uspio pronaci nikakav smisao u prici. Dalje, upravo ovakvi poput Bilkija su oni koji za austrijance spadaju u kategoriju scheiß jugo, a kako i nebi, to su ljudi koji ovdje zive ali niti oni vole austrijance niti austrijanci vole njih. Njih austrijanci ne vole jer su vjecno nadrkani, vjecno bi se nesto prepirali i dokazivali, vjecno moraju biti upravu (standardni bosanski krkanizam), a bilkijevci ne vole austrijance zato sto su upravo suprotno od ovoga.

Ima slican primjer i na temi o Paypal, neki dan napisem neki post, posto dosad nikad nisam primao pare na paypal nego samo slao dosao sam u situaciju da zelim podici pocetni limit od 2500 eura koji mi paypal omogucuje da primim godisnje i oni su mi u poruci nakon sto sam im poslao skenirane neke dokumente napisali da su mi limit podigli ali nisu napisali koliko, a ja nisam uspjevao pronaci da li je limit podignut na vecu cifru ili uopste vise nema limita i upitam tamo na toj temi zna li nek nesto o tome.

Ubrzo se javio jos jedan neandertalac sa postom kako ja sve izmisljam, kako na paypal nema nikakvog limita, kako ja trebam da mu posaljem dokaze da ima limit i tako neke gluposti, taj neandertalac nije dosao na ideju da se on mozda registrovao nekad prije kad mozda limita nije bilo, mozda je on pri registraciji poslao kopije standardnih papira koje traze na takvih stranicama a ja nisam itd itd, ma jok, nego sam odmah ja onaj koji nema pojma a on sve zna, on je upravu, ne moze nikako biti drugacije nego onako kako on kaze itd itd :run:
kao prvo nemoj da vrijedjas ja sa tobom nisam ovce cuvao, vidi se da si novi u Austriji i da ti je sve idealno, gdje sam ja to napisao da ja mrzim Austrijance, neznam zasto bi ih mrzio? pa pobogu u njihovoj zemlji zaradjujem za zivot, ja sam samo stio da napisem da ih ne idealizujes toliko, nemoj da se zavaravas da se mozes integrisati u neko drustvo ako tu nisi odrastao, lazes sebe a i druge. sta si ti ovdje neki zastitnik austrijanaca? ja ti samo reci da i nisu bas takvi kakvi se tebi cine, godinama radim sa njima i vjeruj za tvoju informaciju da su ti fini tvoji u stanju svasta da naprave da bi dosli do cilja. ti popio par kafa sa njima pa mislis popio si svu pamet, sad ti nista nevalja sto ima veze sa bosnom a austrijanci idealni, ja ti samo kazem oni imaju sistem kojeg bosna nema, posmatraj ih malo sta rade kad negdje odu na odmor pretvaraju se u pravu stoku(da bas ti fini tvoji), pljujes ovdje po svemu, ako ti ne valja promijeni ime i zovi se Adolf jebal te on da te jeba, onaj tko se potpuno integrise u neko strano drustvo gubi vezu sa korijenima, a ja to ne zelim, a ti pljuj i dalje, ne mrzim ih a niti volim narocito da se odma razumijemo, zivim tu imam dobar posao ali nikad necu biti Klaus neznam koliko to ja zelio.
Op3r4t0r

#120 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

Bilki wrote:kao prvo nemoj da vrijedjas ja sa tobom nisam ovce cuvao, vidi se da si novi u Austriji i da ti je sve idealno, gdje sam ja to napisao da ja mrzim Austrijance, neznam zasto bi ih mrzio? pa pobogu u njihovoj zemlji zaradjujem za zivot, ja sam samo stio da napisem da ih ne idealizujes toliko, nemoj da se zavaravas da se mozes integrisati u neko drustvo ako tu nisi odrastao, lazes sebe a i druge. sta si ti ovdje neki zastitnik austrijanaca? ja ti samo reci da i nisu bas takvi kakvi se tebi cine, godinama radim sa njima i vjeruj za tvoju informaciju da su ti fini tvoji u stanju svasta da naprave da bi dosli do cilja. ti popio par kafa sa njima pa mislis popio si svu pamet, sad ti nista nevalja sto ima veze sa bosnom a austrijanci idealni, ja ti samo kazem oni imaju sistem kojeg bosna nema, posmatraj ih malo sta rade kad negdje odu na odmor pretvaraju se u pravu stoku(da bas ti fini tvoji), pljujes ovdje po svemu, ako ti ne valja promijeni ime i zovi se Adolf jebal te on da te jeba, onaj tko se potpuno integrise u neko strano drustvo gubi vezu sa korijenima, a ja to ne zelim, a ti pljuj i dalje, ne mrzim ih a niti volim narocito da se odma razumijemo, zivim tu imam dobar posao ali nikad necu biti Klaus neznam koliko to ja zelio.
Ja austrijance nigdje nisam idealizovao, nas narod jednostavno ne podnosi da nekog pohvalis jer su navikli na tracanje a u tracanju se nikad niko ne hvali.

Da ponovim ono sto sam vec rekao, ja volim austrijski zakon i sistem i ako vec zelis da kazes da nesto idealizujem onda mozes reci da idealizujem sistem, a ono sto mi se kod austrijanaca svidja je to da postuju taj sistem i posto sam i ja licno od onih ljudi koji voli red i disciplinu meni se jednostavno u tom sistemu i s ljudima koji ga postuju svidja zivjeti.

Mene apsolutno ne zanima kakvi su austrijanci kad odu negdje u turizam, niti me zanima kakvi su austrijanci po nekim ludim zurkama i kad su pijani jer s takvima nemam nista, mene samo zanima kakvi su kad su u kontaktu samnom, isto vrijedi i za nase ljude.

Mnogi nasi ljudi koji zive ovdje se od austrijanaca razlikuju upravo po tome sto ne mogu ili ne zele da izbace bosanski (ne)sistem i bosanski (ne)zakon iz sebe i jednostavno pokusavaju zivjeti onako kako se zivi u bosni a to ne ide.

To je glavni razlog zasto se ja vise druzim sa austrijancima nego s nasima bez ikakve idealizacije jednih ili drugih.

Drugi razlog je naravno sto za naci odgovarajuceg prijatelja imam na raspolaganju 8 miliona austrijanaca i svega par desetina hiljada nasih ljudi, a posto mi je za prijateljstvo najmanje bitno odakle neko dolazi onda prostom matematikom se lako dodje do zakljucka da je daleko veca sansa pronaci odgovarajucu osobu medju 8 miliona ljudi.

I konacno zelim zavrsiti ova neka dokazivanja, ja sam rekao svoje misljenje o zivotu u austriji i o tome kako ja to dozivljavam i nikom nisam rekao kako neko nije upravu ako je rekao nesto drugo i zato ne znam zasto neki od vas uporno meni govore da nisam upravu, pa valjda ja znam bolje od vas kako je meni i kako ja nekog dozivljavam.

Ako se neko ne slaze sa onim sto sam ja napisao i smatra da nije tako mogao i je i on iznijeti svoje misljenje kako on to vidi i dozivljanja bez da uopste spominje mene i kaci se mojih postova i vjerujem da bi tad svi oni koje zanima ova tema i zivot u austriji dobili najbolji uvid u situaciju.

Ne znam zasto ljudi imaju potrebu ako neku situaciju ne vide ili ne dozivljavaju kao neko drugi da tog drugog jednostavno ubjedjuju kako to nije tako, pa pobogu, dopusti da neko ima svoje misljenje a ti pored njegovog napisi svoje bez da se dokazujes ko je upravu a ko ne i dopusti da drugi odluce za sebe da li im se svidja ili ne, da li bi dosli ako imaju priliku itd itd.
Varljivo_ljeto

#121 Re: Zivot u Austriji

Post by Varljivo_ljeto »

Kulturnih i nekulturnih ljudi ima svugdje.
Niti su Austrijanci bajni niti Bosanci i Hercegovci sljam.
Putovi i motivi odlaska u emigraciju su razliciti, ali svaki bolan na svoj nacin.
Ono sto ne valja u BiH je politicki sustav koji funkcionira tako kako funkcionira.
U Austriji, i mnogim drugim zapadnim zemljama, prica je sasvim drugacija jer se provodi zakon.
Da nije sve tako bajno i da je npr. korupcija prisutna u svim sustavima, pokazuju i nebrojeni skandali u Austriji,
u koje su umijesani bivsi i aktualni austrijski politicari.
Tocno je da postoje i razlike od pokrajine do pokrajine, a glavni grad je uvijek prica za sebe.
Decko koji se sprema na put u Austriji- pokusati mozes uvijek, nije Austrija preko svijeta.
U najgorem slucaju mozes izgubiti nesto novca, ali ces sigurno steci veliko iskustvo za buducnost.
Ponovit cu ti sto je meni rekao moj rodjak kada sam dosla u Austriju.
Svi koji su ODLUCILI ostati, nasli su put i ostali. Moras zbilja biti siguran da to hoces, a ne vratiti se kod prvog veceg problema. Ne brini se, na pocetku ce ih biti jako puno. Narocito prve dvije godine dok manje-vise svladas jezik i upoznas kako sto funkcionira. Naravno, sve pod uvjetom da krenes bez velikih predrasuda. U prosjeku ti treba bar 5-6 godina da zapocnes neki normalniji zivot, ako nemas financijske podrske i ne poznajes jezik.
Da se ne lazemo, boja koze, podrijetlo i religija igraju svugdje veliku ulogu. Pretpostavljam da nisi crnac :D
pa ce ti biti ipak punooo lakse (ako te to tjesi). Naravno, vecina pokusava uvijek asimilirati manjinu, tako da mi se nekada u praksi cini da ono sto oni nazivaju integracijom vise mirise na asimilaciju. No, toga moras biti svjestan kada se odlucujes emigrirati.
Ovisno kakav si tip osobe, nedostajat ce ti obitelj, rodbina, prijatelji, zavicaj...no, ako odlucis ostati, neke druge pozitivne stvari ce prevagnuti pa ces se jednoga dana uhvatiti kako nestrpljivo cekas kada ces prijeci austrijsku granicu jer si nasao drugi zavicaj (Wahlheimat), koji doduse ne moze izbrisati onaj iz kojega si potekao, ali stoji nekako uporedo s njim. A Austrijanci su i onakvi kakvima ih opisuje Operator, ali i onakvi kako ih je opisao Bilki, ovisno iz kojeg ih kuta promatras. Za one koji zive u Becu: oni su i 19. i 22. Bezirk 8-)
U svakom slucaju- sretno! :-D
neflite

#122 Re: Zivot u Austriji

Post by neflite »

velikibrnjo wrote:ja sam 9 godina proveo u becu, studirao i radio tako da to oko posla i drzavljanstva nije prica rekla kazala, za taj posao smecara da prostis :D nece ti pomoci ni hrvatski pasos, ali za sve drugo hoce
mozes komotno da boravis u austriji koliko hoces, mozes konkurisati za posao ( kao i svi gradjani EU) tako da ti ni to oko studiranja nece biti potrebno, mada je masa nase raje upravo na osnovu toga boravila dugi niz godina u becu radila i sta sve ne, a onda su im doskocili s promjenom zakona, da se neke stvari moraju brze ispunjavati i otezala na taj nacin dobijanje vize, dok su recimo u becu konacno proisle godine dozvolili da studenti legalno mogu raditi ogranicen br sati, sto je prije bilo zabranjeno
Moj ti je prijedlog cackaj kavog posla :D a pasosu sanjaj, cak i ako se ozenis treba ti ihiiihiii godina i ako nemas vise od 36 moras sluziti njihovu vojsku (iz tog razloga ja jos nisam uzeo njihov pasos) :D
Je li ovo još uvijek problem? Ja isto imam RH putovnicu, ali je istekla oko 2005.g. i nisam je produžavao premda sad to mislim uraditi upravo zbog traženja posla u Austriji. Kako to sad sa vojnom obavezom u RH funkcioniše? Imam prijatelje sa RH pasošem koji su normalno produžili, a nisu služili vojsku ni u BIH ni u RH.
Cybernetic

#123 Re: Zivot u Austriji

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:28, edited 1 time in total.
Anchius

#124 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

Slazem se. Ja ne bih njegovao svoje korijene, korijene koje mi nisu dale nista, nego uzele sve i zauzvrat nista. Sem svoje familije, naravno. Kao i tebe i mene se hebe za ovima sto svaki vikend posjecuju BiH. Slican slucaj imam kod jednog prijatelja, takodje zivi u Austriji, njegova familija svaki petak putuje po 8-10 sati u BiH u posjetu svojih. Odmah, po zavrsteku radnog vremena. Lijepo je posjetiti svoje ali oni to rade svaki petak 20 godina, njihovo ponasanje me vec pocelo zaintigrirati. Mislim da to nije normalno.
Sto se tice odmora, sigurno svi znaju za slucaj u Makarskoj gdje su Bosanci pisali u more. :D Ali naravno, da budem iskren, vise svakakvih ljudi sam vidio vani, posebno u Becu. Vidjao sam ljude kako su setali gradom bez cipele ili carape na sebi, jedna djevojka zaista lijepa ali je hodala u pidzami i bez obuce. Vidio sam i jednog pijanca kako je pisao na ulici 10 minuta bez prekida nakon sto se probudio na klupi. Vidio sam i starici sa rjedjom plavom kosom i poderanim crnim carapama koaj je cekala u redu u jednom restoranu brze hrane, lici na pravi horor. Svasta sam vidio u Becu, vise od cijele Evrope. To je istina.
graue_maus

#125 Re: Zivot u Austriji

Post by graue_maus »

ima li neko da je iz njemacke otisao u austriju .........bez njemackog drzavljanstva,samo sa boravkom ..........
Post Reply