Medjugorje - prevara ili istina?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Toffee karamela

#101 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Toffee karamela »

Ugljesa_ wrote: Kako nije? Ode covjek u pecinu i tamo mu se bog obrati? Je li to spektakularno? Pa ajvatovica u bosni? Pa milion nekih drugih cudesa. Svaka religija ima svoja cuda i spektakularne stvari.
Poenta ove teme je prepucavanje "oni su levati a mi smo upravu"
I likovi u diznilendu nisu pravi pa opet ima djece koja vjeruju da jesu i idu tamo i oni koji ga drze obrcu milione na istom.
Ja govorim za teritorij Bosne a ovdje se ništa spektakularnije, pogotovo u moderno doba nije dogodilo od Međugorja. Ono pucanje stijene u Ajvatovici je mala maca naspram toga jer stijena može pući zbog niza geoloških faktora ali se gospa u bijeloj haljini nasred polja ne može ničim razumnim objasniti osim da su djeca bila na LSD...
Ugljesa_

#102 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Ugljesa_ »

odr0n wrote:
Ali ovdje se radi o ljudima koji vjeruju nečemu ravnom onome u šta djeca kao djeca u diznilendu, što se ne može okarakterisati normalnim.
Jao ljudi... kako ne kontate da kad objektivno gledas sva religijska uvjerenja se mogu svesti na taj nivo...

Zapitas se kako ti mozes vjerovati u to u sto vjerujes i eto ti objasnjenja kako drugi mogu vjerovati u ono u sto vjeruju bilo to ukazanje gospe ili da je krava sveta zivotinja.
Napravis otklon od subjektivizma, moguceg fasizma, sovinizma ili cega vec ne i bit ce ti jasnije :)
Toffee wrote: Ja govorim za teritorij Bosne a ovdje se ništa spektakularnije, pogotovo u moderno doba nije dogodilo od Međugorja. Ono pucanje stijene u Ajvatovici je mala maca naspram toga jer stijena može pući zbog niza geoloških faktora ali se gospa u bijeloj haljini nasred polja ne može ničim razumnim objasniti osim da su djeca bila na LSD...
Covjece skontaj se sta pricas. Sam sebi uskaces u njedra. Mozda su bili na LSD, mozda su i svi proroci redom bili na drogama?
Ne govorim o samom cinu pucanja stijene vec o vjerrovanju da je se to desilo jer je jedan vjernik predan bogu to usnio i trazio od boga, ha mozda i jeste, i kakva je sad svrha ogranicavanja cuda samo na bosnu? Da ti bude lakse? Ne kontam.
odr0n

#103 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by odr0n »

Ugljesa_ wrote:
odr0n wrote:
Ali ovdje se radi o ljudima koji vjeruju nečemu ravnom onome u šta djeca kao djeca u diznilendu, što se ne može okarakterisati normalnim.
Jao ljudi... kako ne kontate da kad objektivno gledas sva religijska uvjerenja se mogu svesti na taj nivo...

Zapitas se kako ti mozes vjerovati u to u sto vjerujes i eto ti objasnjenja kako drugi mogu vjerovati u ono u sto vjeruju bilo to ukazanje gospe ili da je krava sveta zivotinja.
Napravis otklon od subjektivizma, moguceg fasizma, sovinizma ili cega vec ne i bit ce ti jasnije :)
Pa sam si naveo primjer djece i diznilenda. Otkad je vjera odbacivanje "vjere"? Po tebi je jednako nenormalno "vjerovanje u takve stvari", kao i odbacivanje istog. Ako ima išta gore, onda je to besmisleno izjednačavanje dvije strane koje ne mogu ni pod razno biti na istom nivou.
Toffee karamela

#104 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Ugljesa_ wrote: Covjece skontaj se sta pricas. Sam sebi uskaces u njedra. Mozda su bili na LSD, mozda su i svi proroci redom bili na drogama?
Ne govorim o samom cinu pucanja stijene vec o vjerrovanju da je se to desilo jer je jedan vjernik predan bogu to usnio i trazio od boga, ha mozda i jeste, i kakva je sad svrha ogranicavanja cuda samo na bosnu? Da ti bude lakse? Ne kontam.
Hajde se ti preskontaj šta ja pišem i ne zanovijetaj. Očito je da ti je nepoznata stilska figura sarkazam inače se ne bi ovako pjenio na pomen LSD.

I jeste tema je vezana za Međugorje u Bosni i kako mi Bosanci gledamo na to a pominjanje pećine u kojoj se nekome ukazao bog dogodilo se u Aziji, ako se ne varam. Ako ti je do religijskih prepucavanja preseli se na pdf Religija.
Ugljesa_

#105 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Ugljesa_ »

odr0n wrote:
Ugljesa_ wrote:
odr0n wrote:

Pa sam si naveo primjer djece i diznilenda. Otkad je vjera odbacivanje "vjere"? Po tebi je jednako nenormalno "vjerovanje u takve stvari", kao i odbacivanje istog. Ako ima išta gore, onda je to besmisleno izjednačavanje dvije strane koje ne mogu ni pod razno biti na istom nivou.
Naveo sam banalan primjer djece i diznilenda iz razloga sto ljudi koriste disnijeve bajke da zarade. Je li bosna i hercegovina nasa drzava, jeste, je li u toj drzavi zive ljudi razlicitih uvjerenja i konfesija, zive.
Jesmo li mi glupi i ne znamo iskoristiti svoje potencijale i jesmo li toliko zadrti da nam se sve svodi na prepucavanje ciji je bog upravu, jesmo.

Ne moze se jedan vjernik koristiti logikom i racionalnim razmisljanjem da bi osporio uvjerenja vjernika druge religije jer tim zapravo osporava i svoja uvjerenja. Kontas.
kockica_kockica

#106 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by kockica_kockica »

julisiz es grant wrote:Pa dobro, franjevci su mislim "zaživjeli" prije dolaska Osmanlija, jer su vjerovatno znali da se koliko-toliko približe tadašnjem bosanskom puku, dok su ove prije njih, kao npr dominikance, dobri Bošnjani uglavnom rastjerali (mislim da su mnogi i glave pogubili). Tako da je valjda svakome jasno da je kontinuitet katoličanstva na ovim prostorima zasluga franjevaca. Da njih nije bilo, katolici bi ovdje došli tek sa Austrijom.
U Crkvi nema ko je starije kokos ili jaje.. Postoji jasna hijerarhija koje se moraju svi pridrzavati... Svi oni koji skrenu sa tog puta budu najblaze receno "izopceni" .. Svaki svecenik ili fratar svjedno je prilikom redjenja iste zavjete daje.. Nema tu mnogo mudrijanja..

VAtikan nikad nije priznao Medjugorje... Svecenici casne fratri ne smiju biti ti koji ce recimo voditi kao klerici ljude u Medjugorje na hodocasce.... Ali svaki od njih kao covjek moze ici dole, iako vrlo mali broj njih to cini javno... Neslaganje izmedju fratara koji se ponasaju kao sekta i Biskupa Perica nije na nama da raspredamo, isto kao i pitanje da li se tim ljudima ukazala Gospa ili nije... Ko smo mi da nekome sudimo i da mu kazemo da laze ili govori istinu .. Mislim da to ide na cast tim ljudima...

Cinjenica jeste da oni dole imaju ogormne vile hotele motele pansione u kojima zaradjajuju ogromne svote novca jer turisti dole idu tijekom cijele godine... Hodocasnici iz svih dijelova svijeta dolaze da se mole... Iskreno ne vidim nista lose u tome da se ljudi mole.. Molitva jos nikome nije naskodila... Dolascima hodocasnika naravno da se obrce velika lova ali oni koji tako sarkasticno prave dramu od toga neka se zapitaju: Da li ste apsolutno sigurni da ne biste na isti nacin upotrijebili to cudo da se zaradi koja kinta???

Imamo mi piramide u Visokom... Ni blizu nismo inovativni kao oni dole, ali ni piramide nisu tako zanimljive ... Ali ko je nama kriv sto ih ne ucinimo zanimljivima..Niko nikome ne brani da otvori suvenirnicu u Visokom i prodaje male priamide, broseve piramide, jastucice piramidu, privjeske itd...
odr0n

#107 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by odr0n »

Ugljesa_ wrote:
odr0n wrote:
Naveo sam banalan primjer djece i diznilenda iz razloga sto ljudi koriste disnijeve bajke da zarade. Je li bosna i hercegovina nasa drzava, jeste, je li u toj drzavi zive ljudi razlicitih uvjerenja i konfesija, zive.
Jesmo li mi glupi i ne znamo iskoristiti svoje potencijale i jesmo li toliko zadrti da nam se sve svodi na prepucavanje ciji je bog upravu, jesmo.

Ne moze se jedan vjernik koristiti logikom i racionalnim razmisljanjem da bi osporio uvjerenja vjernika druge religije jer tim zapravo osporava i svoja uvjerenja. Kontas.
Jel ti kontaš iz postova da sam ateist ili ti baš treba crtati, strašno. :-)
Toffee karamela

#108 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Ugljesa_ wrote:
A gdje si ti u ovoj temi pronašao vjernike drugih religija koji osporavaju katolicima nešto ? Da to nije možda samo tvoja konstrukcija i preslikavanje nekih prije doživljenih iskustava ?
Ugljesa_

#109 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Ugljesa_ »

odr0n wrote:
Ugljesa_ wrote:
odr0n wrote:

Jel ti kontaš iz postova da sam ateist ili ti baš treba crtati, strašno. :-)
Ma nije mi bitno sta si, kolko vidim nisi ti otvorio temu, bitno je da se ne moze osporavti iskljucivo jedno cudo il ukazanje il sta vec a da se time ne osporava i svako drugo.
Objektivno jel, subjektivno mozes sta hoces al nije bas validno.
fixer

#110 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by fixer »

Ugljesa :thumbup:
julisiz es grant

#111 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by julisiz es grant »

kockica_kockica wrote:
julisiz es grant wrote:Pa dobro, franjevci su mislim "zaživjeli" prije dolaska Osmanlija, jer su vjerovatno znali da se koliko-toliko približe tadašnjem bosanskom puku, dok su ove prije njih, kao npr dominikance, dobri Bošnjani uglavnom rastjerali (mislim da su mnogi i glave pogubili). Tako da je valjda svakome jasno da je kontinuitet katoličanstva na ovim prostorima zasluga franjevaca. Da njih nije bilo, katolici bi ovdje došli tek sa Austrijom.
U Crkvi nema ko je starije kokos ili jaje.. Postoji jasna hijerarhija koje se moraju svi pridrzavati... Svi oni koji skrenu sa tog puta budu najblaze receno "izopceni" .. Svaki svecenik ili fratar svjedno je prilikom redjenja iste zavjete daje.. Nema tu mnogo mudrijanja..
Ništa ja ne negiram nikome, samo sam iskoristio priliku da napomenem neke stvari, jer za većinu odraslu u komunizmu fratar i svećenik je isto.
Perdita_Durango

#112 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Perdita_Durango »

Black swan wrote:
Perdita_Durango wrote: Dooobrooo... :shock:

Da, inace su pitanja ukazanja kompleksna jako...
Kakve bi veze imao sukob sa ukazanjem?

Da, ljudi se zene i udaju svaki dan, da, ljudi se zene i udaju svaki dan i u Ameriku...
ne znam koliko poznaješ terminologiju da ne trošim vrijeme beze...
ali ukratko

ali vidjelice su rekle da će ići u svećenike i časne sestre I NIKO NIJE OTIŠAO... to govori dovoljno kakav je njihov odnos prema duhovnosti :D... ali eto međugorje je dalo desetak svećenika i časnih... koji nisu vidjelice

kako nema sukob veze s ukazanjem?
fratar se ne slaže s biskupom... izmisli ukazanje... da biskup ne bi župu dao dijecezanskim svećenicima i vratio fratre u samostan... onda sve izmakne kontroli i postane ovo što imamo danas :D

inače jedina stvar koja po meni ide u korist međugorju je poruka... MOLITE ZA MIR
to su bile osamdesete... ni govora od rata... ljudi se smijali kakav mir... sada to već ima smisla :D
ali eto molitva za mir je nekako uopćena :roll: ko zna
Znas tko samo ne mijenja misljenje? Budale i mrtvi :) stoga, ako su se predomisili sto je tu tako strasno? I odnos prema duhovnosti je privatna stvar covjeka. To sto su oni odabrali to je njihova stvar.

Jake optuzbe inace trebaju i iste takve dokaze :) stoga, ako nemas dokaze nemoj takve stvari govoriti.

Poruka je univerzalna, ne iskljucuje bilo koga, nego molitva za mir u cijelom svijetu.
hrastov žižak

#113 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by hrastov žižak »

Istina, dokaz - posljednja titual premiershipa :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#114 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

CungaLunga wrote:Vidio sam Budu kako jede ćevape u čarsiji
Valja sad kinezima dojaviti :D

To mi je rodjo. :lol: Inace mu je upisano ime Budim, al' eto, mi ga od milja zovemo Budo. :D

Javi mi ako Kinezi povjeruju da otvaram cevapcinicu. :D
hrastov žižak

#115 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by hrastov žižak »

To opijum za narod je pogrešno prevedeno. Zapravo je opijum naroda, a ne za narod. marks nije bio budala koja mislila da to neko narodu potura religiju, nego da sam narod u tome pronalazi utjehu :D
tvrtko69

#116 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by tvrtko69 »

Svaka vjera je prevara.Recimo milijardu muslimana vjeruje u sljedeće:
Muhammed je tvrdio da je na krilatom magarcu odleteo u Jerusalim i tamo se sastao sa Abrahamom u Solamanovom hramu. Samo jedan problem postoji tu ako neracunamo krilatog magarca. Solomenov hram je bio unisten godine 70AD pet vekova pre nego sto se Muhammed rodio. Ocito Muhammed je cuo pricu o hramu a nije znao da je hram unisten
Ko je sad prevarant ?
Toffee karamela

#117 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

tvrtko69 wrote:Svaka vjera je prevara.Recimo milijardu muslimana vjeruje u sljedeće:
Muhammed je tvrdio da je na krilatom magarcu odleteo u Jerusalim i tamo se sastao sa Abrahamom u Solamanovom hramu. Samo jedan problem postoji tu ako neracunamo krilatog magarca. Solomenov hram je bio unisten godine 70AD pet vekova pre nego sto se Muhammed rodio. Ocito Muhammed je cuo pricu o hramu a nije znao da je hram unisten
Ko je sad prevarant ?
Tema je Međugorje a ne leteći magarci.... :-)

Fala ti što nas obavijesti kad je srušen Solomonov hram, ne bismo to znali bez tebe. :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#118 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by PipiDugaDevetka »

Scopio wrote:Sve u svemu najtužnije je što je međugorje praktički hrvatski brend... jer najviše profite izvuku zračne luke u dubrovniku i splitu ( mostar je tek odnedavno se sjetio malo jače angažirati po tom pitanju)

Ovo sad ne vezano za temu, ali kroz međugorje i skijalište na Kupresu gledam jad i bijedu hrvatskih političkih elita u BiH. Non stop nam se puni glavi kako smo superiorniji u odnosu na druga dva konstutitivna naroda u BiH, kako imamo smisao za organizaciju, biznis... al eto proklete b***je nam sve pare odvukse, mi bi Švicarsku od ovog napravili da imamo svoj entitet... i onda dođeš u Međugorje koje milijune i milijune zarađuje a da nema poštene pristupne ceste, kanalizacija i vodovod su vec misaoni pojmovi. Isto tako sa Kupresom, tisuće i tisuće dalmatinskih turista a opcina nema niti kolodovra, vode zimi nema, snijeg se uopće ne čisti... A u ovim mjestima Srba i Bošnjaka ni u promilma nema
Pa, evo naplaćuju tu EKO PRISTOJBU! Milion turista = milion eura za MZ Međugorje!
http://www.medugorje.ba/
Toffee karamela

#119 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

PipiDugaDevetka wrote: Pa, evo naplaćuju tu EKO PRISTOJBU!
Pa neka naplaćuju 10 pristojbi ali šokirala me je činjenica da nemaju asfalt i kanalizaciju ni 30 godina nakon što je počelo salijevanje para :shock: Tek na ovoj temi saznah, stvarno čudno.
mentalist

#120 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by mentalist »

Religious Fantastic wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
Comrad wrote:Religija - najbolji izum ikada!

opijum za mase
da mi je danasnja pamet i vidjenje svijeta, a da mi je godina kada trebam odabrati buduce zanimanje ili u ovom slucaju "poziv" lol nema sumnje da bih se opredijelio za neku od vjerskih zajednica. Analizom trzista bih prvo pokusao doznati u kojoj od 3 glavne beha religije se okrece najvise kesha i naravno opredijelio bih se za istu.

MIslim...imas proizvod (zrak) koji prodajes ovcama, proizvod bez nabavne cijene i isteka roka trajanja, a menadzerske privilegije su bolje od onih koje imaju nasi parlamentarci 8-) :run: nuff said
ko ravaku robu imaš, robu prodaš, roba ostane i opet svi sretni :mrgreen:
PasoDzigera007

#121 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by PasoDzigera007 »

Da li se ukazala ili se nije ukazala-BRIGA ME!
Ima li piramida ili nema piramida-BRIGA ME!

Jedino sta mogu reci,da smo najmutaviji narod na planeti ,koji to ne zna da iskoristi. Glupan do glupana,malj do malja,budak do budaka,parmak do parmaka.
Svaka druga zemlja bi ubirala ogromne milione i milione i snadbjevala naciju,ali jok Bosanac ce da se pravi pametan (iako glup ko mazga) i podsmjehuje se.

PAMETI LIJEPA NIPOSTO NISI SKUPA!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#122 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by PipiDugaDevetka »

Toffee karamela wrote:
Pa neka naplaćuju 10 pristojbi ali šokirala me je činjenica da nemaju asfalt i kanalizaciju ni 30 godina nakon što je počelo salijevanje para :shock: Tek na ovoj temi saznah, stvarno čudno.
Neka naplaćuju, a gdje se ''slijavaju pare'' pitaj boga? Godišnje milion turista dođe u Međugorje, otprilike. Neka je pristojba 1€ približno po gostu, po jednom noćenju = milion €. Zlatom bi mogli asfaltirati svoju mjesnu zajednicu.
fatamorgana

#123 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by fatamorgana »

PipiDugaDevetka wrote:
Toffee karamela wrote:
Neka naplaćuju, a gdje se ''slijavaju pare'' pitaj boga? Godišnje milion turista dođe u Međugorje, otprilike. Neka je pristojba 1€ približno po gostu, po jednom noćenju = milion €. Zlatom bi mogli asfaltirati svoju mjesnu zajednicu.
Možda štede za crne dane, :idea:
talić

#124 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by talić »

Ljudi vole laž,.....
Jučer gledam neki dokumentarac o Isusu.
Kažu milioni ljudi posjećuju crkvu u Betlhemu, mjesto rođenja Isusa. Ništa neobično ali nelogično jer
Isus nije tu rođen nego je rođen u Nazarethu ali su tri sveta kralja rekli da će se tu roditi a Nazareth je važio za mjesto zla i negativnosti.
Kad u ova moderna vremena mogu proći takve izmišljotine nije čudo što su prolazile laži prije 2000 godina.
awaken

#125 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by awaken »

.
Last edited by awaken on 04/01/2013 00:29, edited 1 time in total.
Locked