ISTINA O SVEDSKOJ I BOSANCIMA U SVEDSKOJ-JEDNOM ZAUVIJEK

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Toozla

Post by Toozla »

Kako objavljuje Animal Planet Magazine u svom proslosedmicnom broju, prosjecan primjerak bosanskog MEDZEDA moze posrati i do sest kilograma govana u jedom' cugu....
Last edited by Toozla on 01/02/2005 01:17, edited 2 times in total.
verbal

Post by verbal »

poznavanje njemackog jezika i gramatike, intenzivni kurs, svakodnevni kontakt sa dancima/svedima = 1 godina

svedski jezik je nasim ljudima mnogo laksi za izgovor, ali posto ti vec govoris njemacki sasvim sam siguran da ti ni danski izgovor ne bi stvarao probleme.

sto se tice radnog vremena i ovdje lijecnici rade po 10-12 sati dnevno.
medjutim, ima jedan zajeb - radeci prekovremeno zaradis vise i time rizikujes da ti porez na prihod ode na 60%.

Do 216.ooo godisnje zarade placas oko 37-41% poreza (stopa varira od komune do komune, u mojoj komuni je recimo 38%

Ako prelazis tu cifru onda placas ekstra 6% na onu svotu koja prelazi 216.000. Dakle, ako mi je plata 250.000, onda placam 38% na prvih 216.000 + ekstra 6% na onih 34.000 koje prelaze granicu.

Ako pak zaradjujes preko 304.000 onda placas novih 15% na sve ono sto prelazi tu svotu.

Znaci, ako zaradjujes 500.000 godisnje, prvo platis:

34% poreza na prvih 216.000

zatim

ekstra 6% na narednih 88.000 (cifra od 216-304.000)

i onda

ekstra 15% na narednih 196.000 (cifra od 304-500.000)

Ovo je samo onako povrsni prikaz.
Fair Life

Post by Fair Life »

Toozla wrote:Kako objavljuje Animal Planet Magazine u svom proslosedmicnom broju, prosjecan primjerak bosanskog MEDZEDA moze posrati i do sest kilograma govana u jedom' cugu....
Moze sigurno...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=10758
Last edited by Fair Life on 01/02/2005 02:33, edited 1 time in total.
Toozla

Post by Toozla »

ima medzeda po bosni....ima... :shock:
tolkien

Post by tolkien »

Da vas u Bosni zlatom zasipaju vama ova zemlja ne odgovara, kad neko neće - neće, al mojne mi vadiona na politiku i stanje, jer kako godine prolaze sve više vam pila čapri.

Još ste ovdje na sarajevskom i bosanskom forumu ljudi, hajmo ba na švedske tamo ste vi lafo domaći i snađeni (hajmo stockholm-x itd).
Hajmo razlaz raja, pa tamo Švedima prosipajte pamet, hoćete al u k....u.
Neće vas niko !

Za mene je ovo kraj rasprave ...
fadil schtil

Post by fadil schtil »

tolkien wrote:Da vas u Bosni zlatom zasipaju vama ova zemlja ne odgovara, kad neko neće - neće, al mojne mi vadiona na politiku i stanje, jer kako godine prolaze sve više vam pila čapri.

Još ste ovdje na sarajevskom i bosanskom forumu ljudi, hajmo ba na švedske tamo ste vi lafo domaći i snađeni (hajmo stockholm-x itd).
Hajmo razlaz raja, pa tamo Švedima prosipajte pamet, hoćete al u k....u.
Neće vas niko !

Za mene je ovo kraj rasprave ...

a bi de, reci nam de...
demagog

Post by demagog »

tolkien wrote: Za mene je ovo kraj rasprave ...
Nisi je morao ni zapoceti.
Tornjak

Post by Tornjak »

Pa dobro ljudi ako je Tolkiju bolje u Bosni neka mu je, cak mi je drago cuti da i tamo moze neko zivjeti sa zadovoljstvom, ima nekih stvari u kojima se definitivno nebi slozio ali ako je njegovo misljenje da je bolje u Bosni onda je bolje u Bosni isto ko sto je nekim ovdje misljenje da je bolje na zapadu.
sanjanin

Post by sanjanin »

Edin H. wrote:Jok, nego Zeleni Polumjesec je pravo ime za humanitarnu organizaciju!
:x :x :x
Oni su nas pravo pripazili u ratu!
Satro!
Ni crveni krst nije pomogao u ratu.

Evo ja kao Bosnjak vrlo dobro znam kome su isli paketi Adre, La Benevolencie....ili kako se vec zove... :zzzz: , Crfenog krsta, Caritasa, Dobrotvora, Merhameta.

Da sam se oslanjao na pobrojane "dobrocinitelje" sada ne bih bio medju zivima.

U ovo naravno ne ubrajam "regularnu" humanitarnu pomoc koju su svi dobijali.

Kad se sjetim teme.......Lako je biti Bosnjak u Sarajevu......ili tako nesto...... :D .....uvijek se sjetim sta se desavalo u ratu........tj. od koga i koliko paketa su dobili komsije Srbi i Hrvati, a koliko ja, cak se sjecam kad je komsija Hrvat dobio neku hranu proizvedenu negdje na bliskom istoku.... :roll: .....(oteto prokleto)...... :roll:

Samo kad se sjetim.........sta se sve desavalo.........dodje mi da povratim....
dugi

Post by dugi »

Vodenjak wrote:
tolkien wrote:Zivio, studirao i radio u Njemackoj i Austriji iza rata vise godina. Posjetio niz evropskih zemalja ukljucujuci i Svedsku i bio u posjeti kod rodbine, nasih radnika i studenata.

TAMO meni i bilo kome ko je Bosnjak pa makar i samo tradicionalni musliman kao ja jednostavno nije mjesto. Mrznja, podmetanje, intrige i problemi sa vlastima i skolskim i drzavnim su predprogramirani.

TI LJUDI NAS NE VOLE !!! Jeli vama to jasno.

Ako ko hoce da se povlasi i bude njihov white thrash - moze ici, ali od blagostanja i ljepote nema nista.
Mogao sam ostati - ali sam se vratio sav sretan da mogu zivjeti u svojoj zemlji i nebiti rob krscanskih fasista. Volim 5 u pola u petici nego sniclu tamo.

Dobrih poslova uglavnom nema, rade se najnizi poslovi za smijesne plate tamo s kojima se jedva kraj sa krajem sastavlja.
Jedini nasi ljudi Bosnjaci koji su se tamo obogatili su ili dobili novac na lotu ili se bave teskim kriminalom (droga, provale, prostitucija itd.). A sad sve manje i kriminal jer Siptari ubise.

Inostranstvo je zabluda i koliko jos nasih ljudi treba da bude upropasteno prije nego sto to shvatimo.

Puske se lati - suma i Bosna ti je mati.
Bosnjacka puska o bosnjackom ramenu.
Bla, bla, bla...
Normalno da nas ne vole ali nas i ne mrze. Ljudi su patrioti i vole svoju zemlju. Naravno da ce prije zaposliti svog sweda nego stranca, prije ce kupiti domaci proizvod, makar bio skuplji, nego njemacki itd...
A posto je kod nas sve kontra spojeno u glavi, prije cu kupiti je.... njemacko npr. mlijeko a nece domace, prije ce privatnik zaposliti nekoga sa stranom diplomom nego sa nasom. Jos je pola tih stranih "fakulteta" zavrseno preko interneta, obicno sranje.
Ne cijenimo se sami a hocemo da nas drugi cijene, e ne moze.
Vidim neki hvale USA i Kanadu. Mogu misliti gdje ste zivjeli prije odlaska tamo :shock:
Zemlja u kojoj radis kao konj, u kojoj imas 12 dana godisnjeg, ako ostanes bez posla primas tri mjeseca po 500 USD i kasnije ga lagano pu... :zzzz:
I kazete bolje nego bilo gdje u Evropi, jadno brate.
U SWE ako radis samo pola godine i imas preko 500 radnih sati i ako slucajno ostanes bez posla imas pravo na 300+300 dana da primas 80% plate kao pomoc za nezaposlene. Imas potpunu slobodu u svemu. Volio bih da vidim nekoga da u USA na javnom mjestu nesto kaze protiv onog debila Busha, sta misliite sta bi mu bilo, demokratija nema sta.
btw. u swe sam tek godinu dana i vidio sam dovoljno da mogu pricati. U Bosni sam zavrsio skole, radio, ratovao i mogu da uporedim.
Bilo mi je tesko kad sam krenuo, i sad me drzi nostalgija, ali mogu vam reci da je lijepo zivjeti u postenoj zemlji, bez stela, bez podkupljive policije, bez politicara koji gledaju sebe i svoj interes, bez sandzaklija da se qurce itd...
Jeff

Post by Jeff »

Znaci dogovorili smo se. Rusija pardon Svedska je karina zemlja. :D
manijak1

Post by manijak1 »

Jeff wrote:Znaci dogovorili smo se. Svedska je karina zemlja. :D
I ja bih tako pleo :D :D da sam u Monacu porezni obveznik.
verbal

Post by verbal »

manijak1 wrote:
U Monaku nema poreza na prihod. Samim tim nema ni poreznih obveznika.
Last edited by verbal on 03/02/2005 21:07, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

pa seljak ............zbog toga i kažem.
Glup si fakat.Za šalu.
Rekoh ja tebi u skokovima se ...........pronađi.
verbal

Post by verbal »

manijak1 wrote:pa seljak ............zbog toga i kažem.
Glup si fakat.
upravo sam uklonio,

"nemoj samo sada reci da si zato to rekao."

Znas ti sve, vidim ja... :D

a to: "odjebi u skokovima" se govorilo kada sam ja bio dijete.

de malo makni u vremenu i prostoru. zivot prolazi, poslije ce biti kasno.
manijak1

Post by manijak1 »

Ne znam ja ništa sem da ti slabo :D :D kontaš da neko ko ima enormno visoke prihode ..........bježi iz Švedske .
manijak1

Post by manijak1 »

Nervozan si ..........te ispravljaš te ...........dodaješ ..........a ja naučio biti pristojan :D :D .
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

God kvall, agent manijak! :D :D
Vill du lara dig svenska? :D :D :D
Jeff

Post by Jeff »

verbal wrote:
manijak1 wrote:
U Monaku nema poreza na prihod. Samim tim nema ni poreznih obveznika.
Svejedno Svedska je Rusija iz koje potice vlasnik 'McDonaldsa za namjestaj' zvanog IKEA. Cak i bogati Svedjani napustaju Svedsku i furaju u Italiju, Francusku i Spanjolsku.
Last edited by Jeff on 03/02/2005 21:18, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Agentice vannina Soul :D treba mi ipak prijevod :D da bih mogao dati zadovoljavajući odgovor :D
sanjanin

Post by sanjanin »

Brate Manijak, unervozio se jer Spanci vode protiv Skandinavaca 25 : 17. Ispusio za nerijeseno. :( :D
manijak1

Post by manijak1 »

sanjanin wrote:Brate Manijak, unervozio se jer Spanci vode protiv Skandinavaca 25 : 17. Ispusio za nerijeseno. :( :D
Ma , ne sekiram se zbog takvih :D :D pritajenih prijatelja neriješenih odnosa i ishoda.
stelium

Post by stelium »

manijak1 wrote:pa seljak ............zbog toga i kažem.
Glup si fakat.Za šalu.
Rekoh ja tebi u skokovima se ...........pronađi.
Ovo je nesto nemoguce,nesto mi fali u ovom postu!!!
Jedan vazan detalj!
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

manijak1 wrote::D :D Agentice vannina Soul :D treba mi ipak prijevod :D da bih mogao dati zadovoljavajući odgovor :D
ma reko vrijeme je da se minira tema :D postaje dosadna :D hoces koju pamatnu na svedskom :D
pitt

Post by pitt »

Za svaku je pohvalu kolega :D:D
Post Reply