Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
valterbranisarajevo wrote:Ja kao porezni obveznik ne želim da se iz mog džepa finasira izgradnja azila i hranjenje više od 11.000 pasa po cijeni od 157 KM mjesečno za jednog psa. To je ogroman novac za koji be se svake godine mogli kupiti dijagnostički aparati koji nedostaju na klinikama i tako smanjiti liste čekanja, autobusi, sanirati krovovi sa kojih opet vise ledenice i prijete narodu...
Ne želim da se pitanje lutalica rješava na ovaj način, jer smatram da je u pitanju neviđena pljačka i praonica novca i nadam se da nisam jedini.
Nisi sigurno al' ko te pita?
Ja nisam za to da političar za svoje guzinjanje po polsaničkim klupama dobijaju plaću koja dolazi od poreznih obveznika pa opet nikom ništa
valterbranisarajevo wrote:Hajde da vidimo šta naši forumaši misle o ovoj temi. Napraviću malu anketu kao dodatak ovoj temi....
Uvesti moratorij na zakon (ili kako se već kaže, tj "zamrznuti ga", mislim da se to može), zbog vanredne situacije, dok se broj pasa hvatanjem i eutanazijom ne svede na mjeri kojom se mogu popuniti kapaciteti azila, zatim zakon "odmrznuti", ali sa klauzulom da se ubuduće u azilima nad svim psima koje niko ne usvoji u određenom roku izvrši eutanazija. To je jedino rješenje u ovakvoj situaciji, sve drugo bi bile palijativne mjere, koje bi dalje pogoršavale situaciju.
valterbranisarajevo wrote:Hajde da vidimo šta naši forumaši misle o ovoj temi. Napraviću malu anketu kao dodatak ovoj temi....
Uvesti moratorij na zakon (ili kako se već kaže, tj "zamrznuti ga", mislim da se to može), zbog vanredne situacije, dok se broj pasa hvatanjem i eutanazijom ne svede na mjeri kojom se mogu popuniti kapaciteti azila, zatim zakon "odmrznuti", ali sa klauzulom da se ubuduće u azilima nad svim psima koje niko ne usvoji u određenom roku izvrši eutanazija. To je jedino rješenje u ovakvoj situaciji, sve drugo bi bile palijativne mjere, koje bi dalje pogoršavale situaciju.
dr.gog wrote:Ništa od toga jer je ovaj grad qlinac glede bilo kakve grublje i konkretne akcije. Zaboravite. Nije ovo sredina gdje funkcionira zajednička socijalna akcija, osim u slučajevima teškog siromaštva ili bolesti.
Kao i obično, uzdajte se isključivo u samozaštitu. Mene zaista uopšte ne interesuju "prava" životinja, kao ni sve one stare cure, usidjelice i službenice koje se psima obraćaju sa "dođi majki!!" .
Moju komšinicu je neki dan prepao omanji čopor koji se ponašao prilično agresivno(u gornjem dijelu kvarta imaju "suparnike"). Kada je ušla plačući u haustor, nakrcao sam svoju airsoft pušku sa šakom kuglica i zarafalao po čoporu. Nisu se pojavili, evo ima dva dana. Napominjem, ako to išta znači, da BB kuglice ne mogu ubiti životinju, osim manjih ptica, ali psi uče vrlo brzo, makar za par dana koliko bole masnice od airsoft puške ...
Zagovornik sam kastracije zdravih i eutanazije agresivnih i bolesnih pasa, jer trenutne nevladine organizacije i par likova koji ih vode smatram fanaticima i prevarantima.
E da ima neko u vlasti da se ovoga sjeti i to provede nebi bilo problema
E dozvolite nekoliko riječi jednom "zapadnjaku":
Ovaj problem psa lutalica je veoma ozbiljan, mogu da samo kažem da sam se već prilikom mojih boravka u Sarajevu susreo sa čoporima divljih pasa i vjerujte da su meni bile gaće neki put skoro smeđe...
Sto posto se slažem sa mišljenjem da je jedino rješenje fizička eliminacija tih nesretnih životinja. Jesam veoma realističan i, za razliku od raznih budala iz udruženja za zaštitu životinja, poznajem situaciju u više zemalja.
- Tvrdnje da se situacija može riješiti sterilizacijom nisu korektne. Steriliziran pas samo ne može da napravi sljedeće generacije, ali će dalje lutati BH gradovima.
- Tvrdnje da je moguće pse izvoziti na zapad gdje će ih ljudi uzeti jesu APSOLUTNA GLUPOST. Svugdje oko mene jesu azili prenatrpani psima i mačkama i te životinje očajno čekaju nekoga ko će ih uzeti kući. Osim toga, u 99 posto slučajeva jesu BH psi lutalice čist produkt prirode koji nikad nije bio u užem kontaktu sa čovjekom. Imam psa kući i znam da se mora od malena odgajati i trenirati da bude pouzdan partner i da će biti poslušan čovjeku (mada ima puno slučajeva u ovo ludo doba da su vlasnici psa poslušni svome psu). Ja lično nebi NIKAD uzeo psa koji je cijeli život proveo samo u društvu pasjeg čopora jer kod odrasle životinje je već nekakvo treniranje veoma teško ili jednostavno nemoguće.
- Naravno moramo biti ljudi i moramo biti humani. Ali na prvom mjestu stoje ljudi, tek iza njih životinje. U BiH ima hiljade ljudi koji bukvalno nemaju šta da jedu i mi ćemo da se suzavih očiju prvo brinemo o životinjama? To je malo poremećen pogled na život.
Onda mislim da je baš jedino efikasno rješenje masovno hvatanje psa lutalica i definitivno bezbolno uspavanje injekcijom. Ovdje ne govorimo u 99 posto slučajeva o nesretnim kućnim ljubimcima nego o 100% prirodnim životinjama, GRABEŽLJIVCIMA, koji se ponašaju u skladu sa njegovim prirodnim instinktima i u toj količini, u kojoj se pojavljuju svugdje, predstavljaju realnu opasnost za ljude, ali i pitome kućne pse, mačke, za male životinje kao što jesu mladunćeta šumskih životinja, ptice itd.
Sa druge strane, bilo bi dobro uvesti čip evidenciju SVIH pasa da se u slučaju, da pes luta, odmah sazna ko je njegov vlasnik. Pa neka neodgovoran vlasnik plati debelu kaznu. Ljudi koji su pretrpjeli napad ili ujed psa lutalice jesu ugroženi od puno zaraza: bjesnilo, infekcije, razne parazitarne bolesti... paraziti se također šire preko pasjeg izmeta koji se kasnije pretvara u prašinu... koju dišemo zajedno sa zrakom. Ovakvim sistemom evidencije niko nebi mogao da izbjegne svoju odgovornost kao vlasnik pasa.
Last edited by dresdener78 on 19/12/2012 17:53, edited 1 time in total.
Drugacije se ne moze rijesiti broj pasa lutalica ne samo u kantonu Sarajevu vec u cijeloj BIH. Mi nemamo pare za neke azile, sram i stid da ih bude kada kazu da za jednog psa treba izdvojiti 155KM, a porudice u bih zive i sa manje od 100KM mjesecno.
Ja bih to uradio na nacin da bi se napravio privremeni smjestaj za oko 100-150 pasa koji bi mogli boraviti tu 30 dana, ukoliko nema nikakvog udomljavanja vec 31 dan ide eutanazija te se nakon toga mjesto popunjava s novim lutalicam. Dovoljno je vremena dato da se nadje vlasnik koji bi zeljio udomiti nekog od njih. To je to, dalje nema da se sta razmislja, ostalo je sve bacanje para.
Da li bi se mogla osnovati neka udruga mladih pravnika koji bi uzeli ovo pitanje i zakonski ga osporili kroz druge zakone?
Napravili bi dobru uslugu drustvu, a to bi im bila dobra odskocna daska za napredovanje u karijeri.
Ko će ba udomit cuku u današnji vakat, ljudi nemaju da sebe izdržavaju...
Par gradskih cool-urbanih ubleharskih palimud-pro-zapadnjaka poznatijih kao AV MAU, koji su nam uvalili sav ovaj belaj bi možda svoju pažnju i humanitarnu volju trebali prebaciti na recimo pomoć povratnicima ili bolesnoj djeci. Ali nije isto slikati se s jadnim cukom i nekom nanom, nije cool jbg.
Ali opet ih shvaćam, konkurencija u uzimanju državne love u nevladinim organizacijama je velika, na stotine ih ima palamude, analiziraju,kontempliraju i uzimaju pare, dok je ovaj segment pomoći životinjama neiskorištena ''zlatna koka'', ali vjerujem da će uskoro i tu biti milion nevladinih neprofitabilnih udruga za pomoć životinjama, tj. za pomoć sebi i svom budžetu.
Last edited by Hendrix on 21/12/2012 11:09, edited 1 time in total.
SLOBODNO PRAVI.
juce sam bila u bolnici(abdominalna hirurgija) u kojim uvjetima leze bolesnici,kako su lose opremljeni,tesko je i zamisliti.jos mi je muka. neko bi velike pare izdvajao za kucice a ljudi nam leze u sobama gorim od stala.to je nasa stvarnost.
Black swan wrote:ne znam otkud ta cifra od 150 maraka mjesečno za psa
jedna simba je 1.10x 30
maksimum 30 maraka ako se simbe kupuju s popustom na količinu
vjerovatno su tu uracunati troskovi za veterinare,vakcine,vozace,gorivo,zakup zemljista,plate.....nabere se to
u ovoj zemlji samo penzici mogu da zive od300 maruna i da plate sve komunalije i da zive sa ostatkom. eto nam vrijednosti....za dva psa-lutalice potrebno je izdvojiti vise za mjesec ,nego sto je penzija za jedang penzionera.
valjda nam je to neka skala vrijednosti danasnjeg covjeka u bih.
pa ima li igdje da se vidi finansijski izvjestaj koliko je dato para na cuke od kada su se poceli udomljavati u tom hotelu?broj pasa i koliko po jednom je dosad izdvojeno?
ako koga interesuje evo link koji pokazuje statistiku uspavanih cuka, maca itd. u australiji, napominjem da su ljudi fakat ekstra po pitanju zastite i brige o zivotinjama ali sto se mora, mora ha ja