alanskoda wrote:hAZNADAR wrote:alanskoda wrote:
Mozes li mi reci ikog da mu je drzava pomogla? Ja ga ne znam. Sem politicara i njihovim familijama.
Upravo sam Zlatu naveo. U medijskoj borbi je plejada strucnjaka igrala na vise karata i osim krvavih slika prezentirala mnoge druge price o borbi dobra protiv zla, civilizacije protiv haosa,.. poput umjetnika koji nastavljaju rad u necovjecnim uslovime bez materijala, tuznom violinisti u rusevinama Vijecnice, polugolim manekenkama na podrumskoj modnoj pisti, klincima sto repaju najnovije hitove u olupini izgorjelog automobila, i bosanske "Ane Frank". U tim svim pricama su od ponudjenog nju izabrali neki novinari i face iz Unicefa i dalju uspjeh price je isto tako zahvaljujuci vlastima i medijskim radnicima koji su to pomagali. Drzava joj je pomogla da prezentira nasu istinu i nasu patnju - nisu je inostrani lovci na telente tek tako otkrili. Sansu nisu dobila mnogo talentovanija djeca sto su skapavala od gladi drugdje, mnogi umjetnici,.. jer nisu bili komercijalni i nisu se mogli nalijepiti na vec postojeci brend poput Ane Frank - gdje o usporedbama i stvarnim faktama ne vrijedi raspravljati. Zlata se probila, prodala betseler, uletila u elitno drustvo i
Zlata se danas fino na sve nas
daprostis posrala.
Gdje osim nje - mozemo i o ovoj pojavi kod mnogih nasih sto drzavu ne poimaju kao nesto zajednicko i sto se zajednicki gradi vec se postavljaju egoisticno kao razmazena derista kojima bogata majka ima udovoljavati. A pateticni pesimizam i mazohisticka samokritika sa osjecajem nize vrijednosti je posebna prica. Ja mislim da nije samo elitizam u pitanju - u pitanju je nedostatak ponosa i dostojanstva koji uporedo ide sa nacionalnim sazrijevanjem. Tu je i odgovor zasto neko drugi ovako ne laje o svojoj zemlji.
Jarane jesi li ti gl... Ili se samo pravis. Cuj drzava pomogla zlatu. Kako? Spominjes i anu frank. Pa i njoj je drzava pomogla , izdala je knjigu, a to sto je ubijena u konc logoru nikom nista.
I po cemu ona ne moze kriticki reci o svojoj bivsoj drzavi? I zasto to nebi smjela? Da se ti ne bi uvrijedio? Pa i mene da pitaju za bosnu isto bih rekao. Crna rupa da ne koze crnija biti.
Nas je u ratu bilo 4 miliona, a samo Zlata je objavila knjigu koja je prodana u 80 hiljada primjeraka i to ne ljudima koji znaju ista o Balkanu.
Bila je medijska senzacija, odvedena iz Sarajeva, dovana po svijetu.
Sto nisu nasli dijete iz Srebrenice? Gorazda? Cazina?
De mi ti navedi naslove knjiga koju su djeca van Sarajeva napisala o ratu, a koja su publicirana od 1992-1995?
Nema nijedne knjige. Niti jedne jedine da ja znam, a ja sam procitao dovoljno da znam.
Dakle, nije Zlata Filipovic se desila slucajno, ni spontano.
Neko je morao prosnjuhati tu pricu, dojaviti jednom novinaru, novinar to plasirati u medije, mediji se zainteresirati vise, i slicno.
I bezbeli da joj je Bosna pomogla.
Da mi ovdje nismo ginuli, i da smo bili mirni ko Ceska i Slovacka, Poljska, Ruminija, ima li ijedna djevojcica iz Poljske da je napisala knjigu sa 11 koja je prodana u 100 hiljada primjeraka? Jelde nema? A Poljska ima 40 miliona ljudi, ko dvije Jugoslavije.
Dakle, odskocnu dasku dala joj je crna rupa, i do 31 jedina rupa koja je ostala crna je Zlate djubreta sa asfalta Sarajevskog, koje ne moze preboliti kanarinca, a cudi je kako mi nismo rat prebolili, i nastavili da zivimo u brastvu i jedinstvu. I iako je to jedino pravi put, postoje neke stvari koje rat promjeni u ljudima. Crna rupa je Zlati dala sretno djetinjstvo do 10-te, siguran sam, a poslje te, tako dobru pricu, novac od prodane knjige, i mogucnost za dalje.
Samo zamisli da ti stavis na svoj rezime da si autor knjige koja je prodana u 100 hiljada primjeraka, i to u 10-11 godini zivota.
Ali eto, Bosna je samo sjebala Zlatu, ona je mogla mnogo vise da se ovdje ne zarati. Sta to bogati napravi Zlata sa sobom odkako ode iz Bosne, 20 godina, ? koje/staje? Naucila malo kamerom snimati, malo tegobne tematike za dokumentaraca? Sto ne skupi Zlata jedno 10 miliona da snimi film po svojoj knjizi? Zar to nije logicno, ako napises knjigu a kazes da si reditelj, da ono sto prvo i osnovno moras je - snimiti film po svojoj knjizi. I ako je knjiga prodala 100 hiljada, film bi vidjeli milioni. Ali - nema para vise za teme Bosnaske po tudjim budzetima. A od svojih se para film ne pravi.