Zabraniti covjeku da kaze "ako Bog da", da nazove selam kada zeli i na kojem mjestu zeli
Ko mu brani? Ali isto tako, ja imam sasvim legitimno pravo da covjeka koji se u svakoj recenici poziva na Boziju volju, gledam sa sumnjom. Jer ko je onda nacelnik te opstine, ako se Efendic u svaoj drugoj recenici poziva na njegovu volju, a samim tim puno manje, na neciju sposobnost, budzet te opstine, pravne zakone i ovozemaljske uticaje i odnose.
Muslimanima je pozdrav "esselamu alejkum" i to je propis
A kako se pozdravljaju arapi parvoslavci, katolici, zidovi???
To sto tebi smeta termin "ako Bog da" jeste samo pokazatelj tvog neprijateljstva prema religiji, mozda cak donekle i islamofobija. To nema veze sa sekularizmom
Napisao sam ti zasto mi smeta. Nemam neprijateljstvo prema religiji, ali imam potrebu da kazem da je religiji mjesto u vjerskim ustanovama ili u porodicama. I da neko ko je izabran, konkretno, na mjesto nacelnika jedne opstine barem pokusa da reducira svoju religioznost u okvire ukusnog ponasanja...jer shvatio on to ili ne, on je trenutno nacelnik i ateistima, agnosticima i mnogim drugima.
To o islamofobiji mozete vise
macku o rep okaciti. Kada bilo ko uputi bilo koju kritiku odmah krece uhodana varijanta pozivanja na islamofobiju. Dosadno je i izlizano svako malo, i sve zivo, povezivati sa tim pojmom.
Evo konkretan primjer: uvede se zakon da Efendic ne moze govoriti "ako Bog da" ili "esselamu alejkum". Covjek moze hladno tuziti nivo vlasti koji mu je to zabranio europskom sudu za ljudska prava u Strazburu i glat dobiti tuzbu. Dakle do te mjere ide europska konvencija o ljudskim pravima.
Da li se vi samo deklarativno krijete iza europskih tokova samo dok bljujete vatru na religiju i vjernike ili se zaista zalazete i vjerujete u te ideje? Prije ce biti ovo prvo.
I opet spinujes. Jedno je svacije pravo da svoj licni odnos prema religiji praktikuje u svojim licnim okvirima, a druga je stvar kada kao izabrani nacelnik u sekulanroj i demokratskoj zemlji, svaki najavljeni projekat ili nesto slicno,
ovjeris tim "ako Bog da".
Zamisli, hipoteticki, da jedan nacelnik uvjereni ateista ili agnostik, pocne otvoreno negirati postojanje Boga...ili zamisli, sto ne moras se previse truditi jer to tamo vec tako funkcionise, da svaka skola u RS-u ima krsnu slavu i slike svetaca i ikone po ucionicama.
Religija je licni odnos svakog pojedinca sa Bogom. To je nesto, i kao stvar dobrog ukusa i bontona, koju neces pretjerano i bahato potencirati svako malo, jer cinom tvog odabira na mjesto nacelnika jedne opstine, ti vise nisi samo Semir Efendic, nego si NACELNIK Semir Efendic. I ogromna je razlika u pitanju.