Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
udrch

#101 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

cyprus wrote:
udrch wrote:povratak ljudi svojim kućama, pa makar i u političkom smislu nije izazivanje krize moj cypruse..
za početak bar uraditi toliko da dijaspora koja je prognana iz PC-a za svoj dom počne smatrati mjesto gdje su rođeni, odrasli i odakle su protjerani..
zašto bi neko iz Zvornika glasao u Tuzli kada može i želi u Zvorniku..
Ne razumiješ. Ja iz sveg srca zagovaram povratak ljudi svojim kućama. Dakle, zašto ne napravit inicijativu da se ljudi masovno vrate svojim kućama? Ili eto da se bar tamo zastalno prijave. Iako mislim da se bi se i sa tim pofino zakasnilo, jer tako nešto je trebalo pokrenuti prije 15-tak godina... Ali jedan je Bracika, dok su oni koji su tad bili na vlasti više bili zainteresovani da biračko tijelo ''ne rasipaju'' :oops: Al eto, pokrenimo sad inicijativu, osmislimo strategiju, animirajmo ljude za masovni i održivi povratak na svoja ognjišta...

Međutim, ova ''akcija'' nije to. Ova ''akcija'' ima za cilj da ljude koji ne žive na teritoriji RS-a, čak i one koji nisu nikad živjeli i one koji ne namjeravaju nikad zastvarno tamo živjeti navesti da se privremeno oko svakih izbora prijave u tom entitetu... Takvo nešto: 1) neće donijeti željene rezultate, jer jednostavno nije moguće okupiti stotine hiljada ljudi koji bi to uradili 2) hoće izazvati kontraefekte, koji i kad bi bili minimalni, svakako neće osnažiti državu, nego i dalje praviti razdor u njoj...
pa ovo i jeste inicijativa za stalno..
ovaj put inicijativa ne poziva na fiktivno prijavljivanje, već prijavljivanje za stalno..
Suljagić je ohrabren situacijom na terenu od Zvornika do Bratunca i Srebrenice..
krupne promjene se gore događaju, treba ljude maximalno podržati..
ključ opstanka ove države jeste u tim trima općinama..na njihovom primjeru je moguće pokazati da je povratak moguć, da je opstanak moguć i da je ponovna prevlast onih koji su ubijani i protjerani moguća..
samo podrška i borba..
palermo

#102 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by palermo »

udrch wrote: pa ovo i jeste inicijativa za stalno..
ovaj put inicijativa ne poziva na fiktivno prijavljivanje, već prijavljivanje za stalno..
Suljagić je ohrabren situacijom na terenu od Zvornika do Bratunca i Srebrenice..
ključ opstanka ove države jeste u tim trima općinama..na njihovom primjeru je moguće pokazati da je povratak moguć, da je opstanak moguć i da je ponovna prevlast onih koji su ubijani i protjerani moguća..
samo podrška i borba..
Apsolutno, podrška i borba.

Ipak bih dodao,ne samo ove tri opštine (iako su naravno jako značajne), postoje povratnička jezgra širom BiH koja se jednostavno trebaju koristiti kao nukleus iz kojeg će izrasti drugačija politička slika. Dakle, i Prijedor i Doboj,i Bijeljina, i kao što neko spomenu, Hrvati i Posavina...

Naravno da će se zatalasati i duhovi uzburkati, ali nema promjene bez toga.
Uostalom, promjenu je bolje kreirati, nego je skrštenih ruku čekati. Jer, ako je samo čekaš, obično dođe nenajavljena. I uhvati te nespremna.

P.S
al ti hercegovinu još ne mogu oprostiti :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#103 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

ne treba samo gledati po općinama već i po izbornim jedinicama za Parlament BiH u RS-u...u Predstavničkom domu trenutno ima 14 poslanika iz RS-a.

Glasove treba koncentrisati tamo gdje se najviše može dobiti...posebno ove, a biće ih sigurno, koji će se preseliti u "bolji dio BiH", što je sasvim normala, jer ljudi idu đe bolje, da malo poprave demografsku sliku :D
CungaLunga

#104 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by CungaLunga »

Šta je sa istočnim Sarajevom? Cijena po kvadratu je jeftinija tamo nego u gradskim općinama.
Da je infrastruktura bolja, mogli bi mladi ljudi i porodice tamo jeftino praviti kuće. Ima dosta slobodnog
prostora. Neka se Sarajevo širi van entitetskih linija.
cyprus

#105 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

udrch wrote:
cyprus wrote:
udrch wrote:povratak ljudi svojim kućama, pa makar i u političkom smislu nije izazivanje krize moj cypruse..
za početak bar uraditi toliko da dijaspora koja je prognana iz PC-a za svoj dom počne smatrati mjesto gdje su rođeni, odrasli i odakle su protjerani..
zašto bi neko iz Zvornika glasao u Tuzli kada može i želi u Zvorniku..
Ne razumiješ. Ja iz sveg srca zagovaram povratak ljudi svojim kućama. Dakle, zašto ne napravit inicijativu da se ljudi masovno vrate svojim kućama? Ili eto da se bar tamo zastalno prijave. Iako mislim da se bi se i sa tim pofino zakasnilo, jer tako nešto je trebalo pokrenuti prije 15-tak godina... Ali jedan je Bracika, dok su oni koji su tad bili na vlasti više bili zainteresovani da biračko tijelo ''ne rasipaju'' :oops: Al eto, pokrenimo sad inicijativu, osmislimo strategiju, animirajmo ljude za masovni i održivi povratak na svoja ognjišta...

Međutim, ova ''akcija'' nije to. Ova ''akcija'' ima za cilj da ljude koji ne žive na teritoriji RS-a, čak i one koji nisu nikad živjeli i one koji ne namjeravaju nikad zastvarno tamo živjeti navesti da se privremeno oko svakih izbora prijave u tom entitetu... Takvo nešto: 1) neće donijeti željene rezultate, jer jednostavno nije moguće okupiti stotine hiljada ljudi koji bi to uradili 2) hoće izazvati kontraefekte, koji i kad bi bili minimalni, svakako neće osnažiti državu, nego i dalje praviti razdor u njoj...
pa ovo i jeste inicijativa za stalno..
samo podrška i borba..
E, ako je za stalno, inicijativa evo ima i moju podršku :)
MuaDib

#106 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by MuaDib »

Podržavam svaku akciju koja se poziva na trajnost povratka. :bih: :bih:
P.S. Sve dok ne počne smrditi na nacionalizam!!!
zavrzlama

#107 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:Dobro, nek' bude... Znači, da se ja sad opustim i čekam normalizaciju države? Haj, nek bude :) Obradujte me...
tebi je godinama na ovom forumu normalizacija odnosa u BIH"prihvatanje rezultata zlocina,etnickog ciscenja i genocida" sve to umotanu u celofan,sa krokodilskim suzama plaseci se toboze za sudbinu BIH....davno sam ja rekao,za cim ti zalis :D 8) :wink:
cyprus

#108 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:
cyprus wrote:Dobro, nek' bude... Znači, da se ja sad opustim i čekam normalizaciju države? Haj, nek bude :) Obradujte me...
tebi je godinama na ovom forumu normalizacija odnosa u BIH"prihvatanje rezultata zlocina,etnickog ciscenja i genocida" sve to umotanu u celofan,sa krokodilskim suzama plaseci se toboze za sudbinu BIH....davno sam ja rekao,za cim ti zalis :D 8) :wink:
Jes, pravo si pronicljiv 8-)
zavrzlama

#109 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:
zavrzlama wrote:
bar sam iskren,sa mnom znas na cemu si :mrgreen: ....
MuaDib

#110 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by MuaDib »

cyprus wrote:
zavrzlama wrote:
Nažalost, najveći zagovornici "radikalnog" povratka, laprdaju iz udobnosti svog jednonacionalnog okruženja. :roll:
Ne shvaćajući uopšte položaj manjinske povratničke populacije.
zavrzlama

#111 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by zavrzlama »

ne otkrivaj polazaj :)

povratak ne mnoze biti radikalan,radiklan moze biti samo nacin nastanka povratnika,jer ih je neko radikalno istjerao iz vlastitih kuca....povratak vlastitoj kuci je human cin,demokratija,civilizirnost,a oni koji su njaglasniji da se osigura povratak,ljudi moralni, humani patriotski odgojeni....zeko se krije u onim koji se plase "radikalnog povratka" :wink:
heckler

#112 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

E super. Danas sam naucio i novi termin. "Radiklani povratak". Bem ti kralja :D
Kolt12

#113 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Kolt12 »

heckler wrote:E super. Danas sam naucio i novi termin. "Radiklani povratak". Bem ti kralja :D
Radikalni, mislim masovni povratak je jedino moguc nakon Oluje. Sve ostalo je crtani film, svi to znamo, a opet pricamo o crtanim filmovima. Fazisam se ne moze pobijediti maslinovom grancicom.
Last edited by Kolt12 on 27/11/2012 22:52, edited 1 time in total.
zavrzlama

#114 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by zavrzlama »

heckler wrote:E super. Danas sam naucio i novi termin. "Radiklani povratak". Bem ti kralja :D
Maske padaju....dosle se do spoznaje da nema podjele BIH,a sto je najgore oni koji zele podjelu posustaju pravo 8)
Prpa.ba

#115 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Prpa.ba »

Kolt12 wrote:Radikalni, mislim masovni povratak je jedino moguc nakon Oluje. Sve ostalo je crtani film, svi to znamo, a opet pricamo o crtanim filmovima.
Svasta moze dovesti do Oluje.. :-D
heckler

#116 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Kolt12 wrote:
Radikalni, mislim masovni povratak je jedino moguc nakon Oluje. Sve ostalo je crtani film, svi to znamo, a opet pricamo o crtanim filmovima.

Cestitam. Postali ste sto hiljaditi forumas ovog foruma koji je objasnio kako nesto nije moguce :thumbup: Prijavite se administraciji za prigodnu nagradu. :oops:

4 miliona ljudi u ovoj zemlji, 4 miliona detektora problema, a nema ni 10 rjesavaca problema. Genijalno.
zavrzlama

#117 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by zavrzlama »

Kolt12 wrote:
Radikalni, mislim masovni povratak je jedino moguc nakon Oluje. Sve ostalo je crtani film, svi to znamo, a opet pricamo o crtanim filmovima. Fazisam se ne moze pobijediti maslinovom grancicom.
e ne moze tako...ti bi sad da dusmani BIH otmeno gube :D ...valja laganoze uz rahat patanju i bez ispaljenog metka izgubiti sve sto se otelo od drugih....olujom bi se otmeno izgubio strateski cilj,valja nazor krepavat bez borbe,a nista ne mozes da ucinis(vidimo kako dodik pjeni :D )
bjelave

#118 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by bjelave »

zavrzlama wrote:ne otkrivaj polazaj :)

povratak ne mnoze biti radikalan,radiklan moze biti samo nacin nastanka povratnika,jer ih je neko radikalno istjerao iz vlastitih kuca....povratak vlastitoj kuci je human cin,demokratija,civilizirnost,a oni koji su njaglasniji da se osigura povratak,ljudi moralni, humani patriotski odgojeni....zeko se krije u onim koji se plase "radikalnog povratka" :wink:
Zavrzlama, u poslednje vrijeme, nekako od sporazuma SDP-SNSD, na ovoj i na niz drugih tema vidim niz postova, od nekoliko forumasa koji me vracaju u davno proslo vrijeme. Ovaj post na koji se osvrnuo kao i jos niz likova i njihov nacin razmisljaljanja, jeftina a opet prijeteca i agresivna demagogija, me po senzibilitetu nekako najvise podsjecaju na SKJ-Pokret za Jugoslaviju, sto je ako se neko sjeca bila jnaovska komunisticka partija lansirana sa Topcidera na par godina pred rat. Dakle, ideoloski cvrsta, zadrta a opet sa nevjesto prikrvenim primjesama velikosrpstva.
MuaDib

#119 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by MuaDib »

Radikalni povratak znači povratak u službi politike, a ne ostvarivanja povratka.
cyprus

#120 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:bar sam iskren,sa mnom znas na cemu si :mrgreen: ....
To jest... Mada ne vidim razloga zašto bi neko na forumu lagao o svojim političkim stavovima... Pa manje-više ovdje smo svi anonimni...
heckler

#121 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

MuaDib wrote:
Radikalni povratak znači povratak u službi politike, a ne ostvarivanja povratka.

Uuuuu ma sta kazes inzenjeru :lol:
zavrzlama

#122 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:
To jest... Mada ne vidim razloga zašto bi neko na forumu lagao o svojim političkim stavovima... Pa manje-više ovdje smo svi anonimni...
niko ne laze o svojim politickim ciljevima,jer ih drugi brzo desifruju :D ....samo sto moje ciljeve ne moras citati izmedju redova,dok ja tvoje nazalost(ali sa uzitkom :D ) citam izmedju redova,jer fali iskrenosti i hrabrosti....
A_A_AKCIJA

#123 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

Evo malo brojki, čisto da se zna o kojem broju se govori:

Prema UNHCR-ovom izvoru iz 2012 samo u BiH ima 113.000 interno raseljenih.
U inostranstvu se još nekih 60.000 vode kao izbjeglice.
Populaciju koja se smatra dijasporom (izbjegli koji su riješili status u inostranstvu, ali još imaju državljanstvo BiH), nije moguće precizno odrediti. Procjena je da ih ima čak do 1.3 miliona, a da se prošle godine njih 60.000 moralo odreći državljanstva BiH.
Izvor je Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine
cyprus

#124 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:
cyprus wrote:
niko ne laze o svojim politickim ciljevima,jer ih drugi brzo desifruju :D ....samo sto moje ciljeve ne moras citati izmedju redova,dok ja tvoje nazalost(ali sa uzitkom :D ) citam izmedju redova,jer fali iskrenosti i hrabrosti....
Ne znam šta se tebi priviđa, ali ja između redova ne ostavljam ništa... :|
Kolt12

#125 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Kolt12 »

zavrzlama wrote:
e ne moze tako...ti bi sad da dusmani BIH otmeno gube :D ...valja laganoze uz rahat patanju i bez ispaljenog metka izgubiti sve sto se otelo od drugih....olujom bi se otmeno izgubio strateski cilj,valja nazor krepavat bez borbe,a nista ne mozes da ucinis(vidimo kako dodik pjeni :D )
Nije mala stvar fasizam pobijediti golubom i maslinovom grancicom. Nisam siguran, ali mislim da bi to bilo prvi put u historiji ljudskog roda. Vec sam rekao, odmah Nobelovu nagradu za mir da se da onom koji to ostvari. I to oduzeti od Obame i dati je tom tipu.
Post Reply