Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

esad_plavi

#101 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by esad_plavi »

Ja evo treci put molim da mi neko objasni konkretno zasto je vocnjak kancerogen, sta ga cini kancerogenim i zasto je samo taj Memicev vocnjak kancerogen, a ostala poljoprivredna dobra u Sarajevu i sire nisu. Hvala lijepo :D
FOČANSKI PROPISI

#102 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by FOČANSKI PROPISI »

- Recimo, kod veće koncentracije, olovo izaziva promjene na centralnom nervnom sistemu i digestivnom traktu.

▪ Trovanje olovom :

Do sada je više puta dokazano da olovo ima kancerogene efekte na zdravlje ljudi, ali i da to nije jedina negativna posljedica. Pokazalo se da je najbolji indikator za trovanje olovom sadržaj olova u krvi ljudi.

Za različite koncentracije olova u krvi dokazane su sljedeće negativne posljedice po zdravlje:

▪ Akutni efekti (efekti koji se momentalno ispoljavaju):

Smrt djeteta ako koncentracija olova pređe vrednosti od 125 µg/dm3 u krvi (1 µg je ravan milionitom dijelu jednog grama);

Oštećenje mozga kod odraslih pri koncentracijama od oko 100 µg/dm3 krvi ili 80 µg/dm3 krvi kod djece;

Gastrointestinalne smetnje kod koncentracije olova u visini od 60 µg/dm3 krvi.

▪ Hronični efekti (dugotrajni efekti) :

Anemije kod odraslih za koncentracije olova u krvi koje se kreću u intervalu od 50 do 80 µg/dm3;

Neurološke smetnje kod odraslih za koncentracije olova u krvi koje se kreću u intervalu od 40 do 60 µg/dm3;

Konstatovana je smanjena reproduktivna moć kod odraslih muškaraca za koncentracije olova u krvi koje se kreću u intervalu od 40 do 60 µg/dm3;

Već koncentracije od 10 do 30 µg/dm3 kod djece izazivaju smanjenje koeficijenta inteligencije, usporavanje rasta, slabljenje sluha i slično, dok kod odraslih (kao i kod djece) ove koncentracije oštećuju bubrege, nervni sistem i imuni sistem.

Kao prvi preduzet korak protiv trovanja olovom bio je da se smanji upotreba aditiva olova u bezinu na manje od jedne petine .

Ta koncentracija, nešto manja od 0,15 g/dm3 benzina, je na zapadu postignuta još krajem sedamdesetih godina.

Ali na žalost i danas koncentracija olova ostaje na istom nivou u “olovnim benzinima”.

Kako je naša tehnologija za proizvodnju benzina na nivou iz osamdesetih godina to je koncentracija olova u našim benzinima tog reda veličine.

Dugogodišnja i opsežna ispitivanja sprovedena od strane zdravstvenih radnika u Americi i Njemačkoj, koja su se odnosila na toksikološke uticaje olova na zdravlje stanovništva, su pokazala da sa padom sadržaja olova u benzinu opada s vremenom i sadržaj olova u krvi djece i odraslih ).

Sad ti razluči zašto je voćnjak između dvije ceste kancerogen?
esad_plavi

#103 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by esad_plavi »

Koji ste vi majstori supljeg diskutovanja, znate odgovoriti dokle vam odgovara, sto ne odgovoriste zasto je samo taj Memicev vocnjak otrovan? Sto mi ne odgovoriste zasto je OK da nasa djeca jedu voce iz Zenice koje raste pored celicane i jedu povrce iz TE Kakanj, a samo taj jedan vocnjak je kancerogen? Mrzim sto se pravite da vam je bitno zdravlje nase djece vrle, a ustvari samo je problem u Memicu, radije nemojte biti licemjeri, vec napravite temu "Svi mi sto mrzimo Memica" i naglabajte do mile volje.

Da se razumije, niti mi je Memic neko i nesto, niti sam/bi glasao ikad za njega, ali mi smeta licemjerje. :x
FOČANSKI PROPISI

#104 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

esad_plavi wrote:Koji ste vi majstori supljeg diskutovanja, znate odgovoriti dokle vam odgovara, sto ne odgovoriste zasto je samo taj Memicev vocnjak otrovan? Sto mi ne odgovoriste zasto je OK da nasa djeca jedu voce iz Zenice koje raste pored celicane i jedu povrce iz TE Kakanj, a samo taj jedan vocnjak je kancerogen? Mrzim sto se pravite da vam je bitno zdravlje nase djece vrle, a ustvari samo je problem u Memicu, radije nemojte biti licemjeri, vec napravite temu "Svi mi sto mrzimo Memica" i naglabajte do mile volje.
Ja bih tebe uputio da otvorš novu temu,a ne da nam ubacuješ Kakanj, Zenicu i sl.
Recimo da je nasloviš:
Zašto je voće (jabuke,kruške,trešnje) iz Jeleča,preventiva za karcinom?
esad_plavi

#105 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by esad_plavi »

micki125 wrote:zato što ti je pitanje da izvineš priglupo.

kakve ima veze voćnjak u kaknju i černobilu sa nama? šta mene briga kakav je voćnjak u kaknju, neka ga kakanjici rješavaju, ovaj je u mom komšiluku i neću zar očekivati nekoga iz kaknja da rješava moje probleme i idiotizme mog (sa žaljenjem konstatovano) načelnika.

i moja djeca neće jesti voće iz zenice i kaknja, ali postoji mogućnost da jedu ovo memićevo i zato mi smeta. baška što je našim parama izgradio kancerogen voćnjak.

svako neka čisti ispred svoga praga.

nadam se da ti je sada malo jasnije?
A ti kobajagi znas porijeklo svake sljive koju kupis na pijaci, pa znas sigurno da nisu iz Kaknja i Zenice? Sve i da su samo iz Sarajeva, zar nema vocnjaka pored Tranzita ili basti pored gradske deponije, pa se opet jede kancerogeno voce, samo to ti ocito ne smeta, jer ga nije Memic posadio. Ako si zabrinut za zdravlje djece zabrinut si i za Kakanj i za Zenicu i za Ilidzu, pa napravis temu u kojoj diskutujes o sadjenju voca i povrca pored magistrale, fabrike, termoelektrane i sl., pa tu onda spomenes i Memicev vocnjak, medjutim ocito da nisi, vec ti je jednostavno cilj da sto vise oblatis ovog Memica, pa selektivno izdvajas jedan njegov vocnjak kao kancerogen, a to sto svaki dan kusas opasnije voce, povrce i meso, to te se ne tice i o tome nisi ni rijeci spomenuo. A onda to radis pod krinkom brige za djecu sto mi je stvarno odvratno :x
esad_plavi

#106 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by esad_plavi »

micki125 wrote:ma ja znam, nisi nimalo ofiran. :lol:
Bacas supljake i licemjer si, a ja sam kao ofiran :roll: Odgovori na argument - argumentom, nemoj se vracat po 5 postova unazad kad treba konkretno nesto odgovoriti...
FOČANSKI PROPISI

#107 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

esad_plavi wrote:
micki125 wrote:ma ja znam, nisi nimalo ofiran. :lol:
Bacas supljake i licemjer si, a ja sam kao ofiran :roll: Odgovori na argument - argumentom, nemoj se vracat po 5 postova unazad kad treba konkretno nesto odgovoriti...
Memić je bolestan čovjek i treba mu pomoći (c5) .
Za tu dijagnozu postoji niz simptoma,a voćnjak je karcinom u poodmakloj fazi (metastaza).
itekako

#108 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by itekako »

JoseMujica wrote:Senaid Memić, ratni profiter i trgovac oružjem, patriota i prvoborac s Bosfora, zaslužuje posebnu temu jer lik i djelo ovog profesionalnog Bošnjaka-profitera nadilazi priču o par voćkica.

Zapravo on zaslužuje posebni tim SIPA-e i Tužilaštva BiH
:thumbup:
FOČANSKI PROPISI

#109 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

itekako wrote:
JoseMujica wrote:Senaid Memić, ratni profiter i trgovac oružjem, patriota i prvoborac s Bosfora, zaslužuje posebnu temu jer lik i djelo ovog profesionalnog Bošnjaka-profitera nadilazi priču o par voćkica.

Zapravo on zaslužuje posebni tim SIPA-e i Tužilaštva BiH
:thumbup:
Nisu ,valjda,zbog njega vraćeni oni decertificirani policajci?
DELEGACIJA

#110 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by DELEGACIJA »

Ljudi moji evo gledam na TV Igman (31.01.2013; 21:50h) imam samo jedan komentar

JA UBLEHA BRAĆO MILA, KO NAM SVE DONOSI ZAKONE.....NE ZNAJU NI ČITATI :-) :-) :-) :-)
A IZRAŽAVANJA SU NA NIVOU!!!!!!
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#111 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by Admir_1984 »

daj više detalja
DELEGACIJA

#112 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by DELEGACIJA »

Ma Memić im održa lekciju kako kad pitaju trebaju ponuditi i riješenje :D :D :D
Da li podržati Ilidžanske talente na hajatovom ZMBT (i to se raspravlja da ne povjeruješ) :lol:
Memić će po privatnoj liniji dovesti experte iz oblasti pisanja projkata za IPA fondove i to iz Engleske (ima ljude tamo) hahahahah
Opet uže jezgro Ilidže i plan istog.... nešto se vjerovatno muti
A SDP-ovci stalno suzdržani 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Smilja ne zna ni pročitati dnevni red sa papira

Jedna riječ "UBLEHE" - kad ti kažem

Ovo prvi put i gledam i jasno mi je što smo gdje smo.....
Od Memića niko ne smije prnut, takav sam imao osjećaj :dance: :dance: SVE ZNA
Admir_1984

#113 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by Admir_1984 »

jel to bude direktno na toj tv igman ili ne, uvijek zaboravim da slušam na radiju. ajd javi kad bude sljedeca sjednica
FOČANSKI PROPISI

#114 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

DELEGACIJA wrote:Ma Memić im održa lekciju kako kad pitaju trebaju ponuditi i riješenje :D :D :D
Da li podržati Ilidžanske talente na hajatovom ZMBT (i to se raspravlja da ne povjeruješ) :lol:
Memić će po privatnoj liniji dovesti experte iz oblasti pisanja projkata za IPA fondove i to iz Engleske (ima ljude tamo) hahahahah
Opet uže jezgro Ilidže i plan istog.... nešto se vjerovatno muti
A SDP-ovci stalno suzdržani 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Smilja ne zna ni pročitati dnevni red sa papira

Jedna riječ "UBLEHE" - kad ti kažem

Ovo prvi put i gledam i jasno mi je što smo gdje smo.....
Od Memića niko ne smije prnut, takav sam imao osjećaj :dance: :dance: SVE ZNA
A znaš li zašto:
"ALLAH me nagdradio da mnogi preko mene dolaze do nafake"
Boje se ljudi.

p.s.
Je li se Vreto javljao za riječ ili je po običaju samo glasao po Peđinim instrukcijama.?
FOČANSKI PROPISI

#115 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

DELEGACIJA wrote: Jedna riječ "UBLEHE" - kad ti kažem
Ne bi se smjelo potcjenjivati glasačko tijelo od 26.000.
Oni su izabrali vijećnike po svojoj mjeri.
Nisu to evropski standardi,ali nismo ni mi Evropa.
Zato me čudi dovođenje experata iz Britanije,bolje bi bilo sa juga Afrike.
DELEGACIJA

#116 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by DELEGACIJA »

Voćnjak ostade, jeste da ga treba kositi, ali se nosi sa vremenom!
Ne primjetih plodove ove godine, je li do vremena ili .......
RahatHurmašica

#117 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by RahatHurmašica »

jasta je, one su vocke masovno pocrkale. Očekujem treći talas sadnje.
DELEGACIJA

#118 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by DELEGACIJA »

Ko prođe u Kanton sa Ilidže....
Admir_1984

#119 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by Admir_1984 »

garant heroj hrasnice :roll:
DELEGACIJA

#120 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by DELEGACIJA »

Admir_1984 wrote:garant heroj hrasnice :roll:
A heroina :?: :?: :?: :?: :?: :?: :skoljka:
Bradafilozof

#121 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by Bradafilozof »

rupe su spremne, ide nova sadnja. o našem trošku, dakako. :thumbup:
DELEGACIJA

#122 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by DELEGACIJA »

Bradafilozof wrote:rupe su spremne, ide nova sadnja. o našem trošku, dakako. :thumbup:
Znači treba napuniti rupe.....ako sam te dobro razumio :lol: :lol: :shock: :lol:
Bradafilozof

#123 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by Bradafilozof »

DELEGACIJA wrote:
Bradafilozof wrote:rupe su spremne, ide nova sadnja. o našem trošku, dakako. :thumbup:
Znači treba napuniti rupe.....ako sam te dobro razumio :lol: :lol: :shock: :lol:
da izvines, bice da je tako. Napunit ce ih nasim parama.
mahalik

#124 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by mahalik »

ima li tog vocnjaka jos uvijek
irconbih

#125 Re: Obnova kancerogenog voćnjaka na Ilidži

Post by irconbih »

mahalik wrote:ima li tog vocnjaka jos uvijek
Ce da behara uskoro! Mozda je sta i mutiralo, pa rode banane :mrgreen:
Post Reply