Bošnjak vs. Bosanac
- madner
#101 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Opet ovi panicari napadaju. 
- cyprus
#102 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Najjači je narod kojem moraš objašnjavati šta je
Mislim da je očito da je nacionalna svijest kod Bošnjaka daleko manje razvijena nego kod drugih naroda, obzirom na činjenicu da je ovaj narod najmlađeg postanka... Samo ne znam šta se želi postići ovako agresivnom kampanjom... Ona bi mogla upaliti kod onih koji se svakako planiraju izjasniti Bošnjakom, međutim kod ovih koji su naumili drugačije, bojim se da ovo ne pali... Jel se ikad razmišljalo o promjeni matrice Bošnjak/bosanski/musliman?
Mislim da je očito da je nacionalna svijest kod Bošnjaka daleko manje razvijena nego kod drugih naroda, obzirom na činjenicu da je ovaj narod najmlađeg postanka... Samo ne znam šta se želi postići ovako agresivnom kampanjom... Ona bi mogla upaliti kod onih koji se svakako planiraju izjasniti Bošnjakom, međutim kod ovih koji su naumili drugačije, bojim se da ovo ne pali... Jel se ikad razmišljalo o promjeni matrice Bošnjak/bosanski/musliman?
-
palermo
#103 Re: Bošnjak vs. Bosanac
To ti je oksimoron. On ako upiše bosanko ili bosanskohercegovačku nacionalnost nije Srbin niti se tako osjeća. . Mislim, jednostavno.Amomiman wrote:
Ova isključivost govori sve o stavovima autora teksta i njegovim indoktrinacijskim tehnikama. Znam lično čovjeka Srbina koji će napisati BH nacionalnost.
Ineč, mislim da se svatko treba pisati prema svome osjećaju. Ono si što uistinu jesi. Dakle, onaj ko se nacionalno osjećao kao Bosanac treba da se tako piše.
A što se tiče ove kampanje, ona ima svoga smisla, u jednom drugom smislu. Jednostavno, potrebno je obrazovati ljude, prevashodno Bošnjake kako da sepišu na ovom popisu, da ne bi zbog njihvoe nepiosmenosti, načina popisa, ili zloupotrebe od strane popisivača, dolazilo do situacija da se ljudi izjašnjavaju kaoMuslimani, Bošnjaci muslimani i slično...a suštinski zaista se osjećaju pripadnicima bošnjačkog naroda.
Priča o Bosancima je nešto drugačija, mislim da je jednostavno potrebno pronaći prostor za sve one koji se sticajem okolnostzi ne osjećaju pripadnicima nijednog od naroda a imaju osjećaj pripadnosti ovoj državi da se na određen način nacionalno izjasne. Ima tu djece iz mješovitih brakova, ima tu ljudi koji su davno došli ovdje....recimo ima čitava jedna grupacija ljudi koji su proijeklom česi, slovaci, mađari čiji se djedovi i pradejdovi došli još za vrijeme austro-ugraske koji zasiat osjećaju duboku pripadnost ovoj zemlji, ali se ne mogu izjasniti kao Bošnjaci, štaviše gura ih se među Hrvate iako se oni ne osjećaju takvim.
priča o tome da Bosanci postanu ekvivalent za Bošnjake je jednostavno glupa i u realnsoti neutemeljena. Postoji bošnjačka nacija,ona ima korijenje, svoje bazične elemnte identiteta, svoju tradiciju....i to je tako.
-
seldzuk
#104 Re: Bošnjak vs. Bosanac
ovaj zjev je odgovor u vezi kapitulacije. ja ne mislim da će Bosanci, Hercegovci i Bosanci i Hercegovci nadjačati brojem Bošnjake, ali nam to hoće svima pobrkati račune. Ne možete da shvatite da to što ćete se izjasniti drugačije od Bošnjaka samo će oslabiti državu, a neće je ojačati. Umanjićete broj Bošnjaka, naroda koji je cijeli rat bio garant opstanka BiH. A kao manjina bićete politički bespomoćni da učinite nešto. Ova država je nakaradno nasađena, treba paziti šta se radi a ne srljati na neki sentimentalni način.muniza wrote:Nisi odgovorio na pitanje, shvatit ću to kao potvrdan odgovor o kapitulaciji Bošnjaka.seldzuk wrote:muniza wrote:
Jarane, nismo se predali i postali manjina '92 pa nećemo ni sada! Ako je moja današnja žrtva za BiH da budem "ostali" onda ću biti i sekunde se ne brinemNekako imam dojam da Bošnjaci potipisuju svjesnu kapitulaciju?
ako je toliko Bosanaca i Hercegovaca, što onda ima ovoliko Bosanaca na anketi.
Zar je bitno, Bosanac, Bosanac i Hercegovac ili samo Hercegovac, ti reče da ćemo svakako biti ostali
- Global Warming
#105 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Rondalf wrote:bili smo do 92 muslimani, sad nekakvi bošnjaci boga ti pitaj više šta smo i kako smo.
Bosanci i Hercegovci
Last edited by Global Warming on 19/11/2012 10:13, edited 1 time in total.
-
miki.ba
#106 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Nije tacno.seldzuk wrote: ovaj zjev je odgovor u vezi kapitulacije. ja ne mislim da će Bosanci, Hercegovci i Bosanci i Hercegovci nadjačati brojem Bošnjake, ali nam to hoće svima pobrkati račune. Ne možete da shvatite da to što ćete se izjasniti drugačije od Bošnjaka samo će oslabiti državu, a neće je ojačati. Umanjićete broj Bošnjaka, naroda koji je cijeli rat bio garant opstanka BiH. A kao manjina bićete politički bespomoćni da učinite nešto. Ova država je nakaradno nasađena, treba paziti šta se radi a ne srljati na neki sentimentalni način.
-
seldzuk
#107 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Niko ne veže vjeru za naciju. IZ kad se obraća ljudima normalno da će im reći etnija/nacija ili šta već: Bošnjak, a vjera: islam, zato što ima određeni broj ljudi koji su priznavanje Muslimana prihvatili sentimentalno i neće od toga da se odvoje. niko ti više ne veže vjeru za naciju.MuaDib wrote:Bošnjaci čine veliku grešku osporavajući ljudima da se izajsne kao Bosanci, jel time zadiru u njihovo osnovno ljudsko pravo slobodu svijesti i savjesti koja je zagarantovana Ustavom. Pri tome Bošnjaci su zapravo zaboravili glavni razlog što bi trebali biti protiv popisa, a to je legalizacije etničkog čišćenja širom BiH, kojim su Bošnjaci najviše pogođeni. I smatram da je ovo klasičan spin, u cilju skretanja pažnje sa suštine popisa. Očito je da su mnogi progutali ovu pilulu.
Bošnjaci trebaju da nađu novi okvir, ako misle da bošnjaštvo i bosanstvo postanu jedno te isto. Nažalost i kod Bošnjaka je dijelom prisutna tendencija asimilacije, što već osjećaju Gorani i Torbeši na Kosovu, Muslimani u Srbiji i Crnoj Gori, kao i etnički Makedonci islamske vjeroispovjesti. A od kako je popis aktuelan i prema Bosancima se postavio takav model mišljenja. Ljudi nisu glupi i jednostavno osjete koji trenutno vjetrovi pušu iz probošnjačkih krugova, a oni su isključivo vezani za islam i izgranju identiteta isključivo kroz islam i muslimansku kulturu. A da ne pominjem liste islamofoba, na koje se malte ne proljetos stavila sva bošnjačka inteligencija u Sarajevu, koje ne prihvata nametnute okvire, već ih nastoji proširiti. Međutim njima se unutar današnje vizije Bošnjaka i protagonista te vizije, ne dozvoljava da izlaze iz postavljenih okvira, te ih se što neko reče u nedostatku argumenata žigodiše raznim pogrdnim nazivima.
U takvim okolnostima, ljudima koji imaju i Bošnjačko porijeklo, ali nisu vezani isključivo za vjeru, nemaju vjerski identitet ili ga odbacuju, često govori da nisu dobri, pa čak ni čisti Bošnjaci. Tim ljudima, među koje i ja spadam, možda se može osporiti njohovo mišljenje o religiji, ali niko ne može oduzeti pravo na pripadnost ovoj državi i vlastito određenje za nju, koje je bez vezanosti sa etničkim ili vjerskim identitetom. Što u takvim okolnostim Bosanstvo čini opravdanim, jer nas veže za priparnim i državotvornim imenom zemlje Bosna. A daje nam slobodu, da slobodno artikulišemo svoj svjetonazor, pri tome ne osporavajući nikome pravo na njegovo samoodređenje.
- Global Warming
#108 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Jadan je onaj kome u dzamiji ili crkvi moraju reci sta je . Nacionalni osjecaj svaki normalan covjek nosi u svom srcu.seldzuk wrote:Niko ne veže vjeru za naciju. IZ kad se obraća ljudima normalno da će im reći etnija/nacija ili šta već: Bošnjak, a vjera: islam, zato što ima određeni broj ljudi koji su priznavanje Muslimana prihvatili sentimentalno i neće od toga da se odvoje. niko ti više ne veže vjeru za naciju.MuaDib wrote:Bošnjaci čine veliku grešku osporavajući ljudima da se izajsne kao Bosanci, jel time zadiru u njihovo osnovno ljudsko pravo slobodu svijesti i savjesti koja je zagarantovana Ustavom. Pri tome Bošnjaci su zapravo zaboravili glavni razlog što bi trebali biti protiv popisa, a to je legalizacije etničkog čišćenja širom BiH, kojim su Bošnjaci najviše pogođeni. I smatram da je ovo klasičan spin, u cilju skretanja pažnje sa suštine popisa. Očito je da su mnogi progutali ovu pilulu.
Bošnjaci trebaju da nađu novi okvir, ako misle da bošnjaštvo i bosanstvo postanu jedno te isto. Nažalost i kod Bošnjaka je dijelom prisutna tendencija asimilacije, što već osjećaju Gorani i Torbeši na Kosovu, Muslimani u Srbiji i Crnoj Gori, kao i etnički Makedonci islamske vjeroispovjesti. A od kako je popis aktuelan i prema Bosancima se postavio takav model mišljenja. Ljudi nisu glupi i jednostavno osjete koji trenutno vjetrovi pušu iz probošnjačkih krugova, a oni su isključivo vezani za islam i izgranju identiteta isključivo kroz islam i muslimansku kulturu. A da ne pominjem liste islamofoba, na koje se malte ne proljetos stavila sva bošnjačka inteligencija u Sarajevu, koje ne prihvata nametnute okvire, već ih nastoji proširiti. Međutim njima se unutar današnje vizije Bošnjaka i protagonista te vizije, ne dozvoljava da izlaze iz postavljenih okvira, te ih se što neko reče u nedostatku argumenata žigodiše raznim pogrdnim nazivima.
U takvim okolnostima, ljudima koji imaju i Bošnjačko porijeklo, ali nisu vezani isključivo za vjeru, nemaju vjerski identitet ili ga odbacuju, često govori da nisu dobri, pa čak ni čisti Bošnjaci. Tim ljudima, među koje i ja spadam, možda se može osporiti njohovo mišljenje o religiji, ali niko ne može oduzeti pravo na pripadnost ovoj državi i vlastito određenje za nju, koje je bez vezanosti sa etničkim ili vjerskim identitetom. Što u takvim okolnostim Bosanstvo čini opravdanim, jer nas veže za priparnim i državotvornim imenom zemlje Bosna. A daje nam slobodu, da slobodno artikulišemo svoj svjetonazor, pri tome ne osporavajući nikome pravo na njegovo samoodređenje.
Last edited by Global Warming on 19/11/2012 10:04, edited 1 time in total.
-
seldzuk
#109 Re: Bošnjak vs. Bosanac
nije u crtanom. čitava bulumenta naših političara pokušava se kutarisati Dejtona, ojačati državu, a tamo nekih 5 ili 10 % misli da će to uraditi nekakvim izjašnjavanjem na popisu. za mene je to politička nepismenost.miki.ba wrote:Nije tacno.seldzuk wrote: ovaj zjev je odgovor u vezi kapitulacije. ja ne mislim da će Bosanci, Hercegovci i Bosanci i Hercegovci nadjačati brojem Bošnjake, ali nam to hoće svima pobrkati račune. Ne možete da shvatite da to što ćete se izjasniti drugačije od Bošnjaka samo će oslabiti državu, a neće je ojačati. Umanjićete broj Bošnjaka, naroda koji je cijeli rat bio garant opstanka BiH. A kao manjina bićete politički bespomoćni da učinite nešto. Ova država je nakaradno nasađena, treba paziti šta se radi a ne srljati na neki sentimentalni način.
- Global Warming
#110 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Nacional detektor: Detektujem poziv na diskriminaciju Bosanaca i Hercegovacamicki125 wrote:Što je najžalosnije, i kad se izjasne kao Bosanci, gledat će da se uvale u kvotu (raspodjele vlasti, r mjesta i sl) koju dobiju Bošnjaci. Što im naravno ne treba dozvoliti, neka idu u koaliciju sejdić-finci i neka traže svoju sreću u okviru ostalih, drugo i ne zaslužuju.seldzuk wrote:[q
ovaj zjev je odgovor u vezi kapitulacije. ja ne mislim da će Bosanci, Hercegovci i Bosanci i Hercegovci nadjačati brojem Bošnjake, ali nam to hoće svima pobrkati račune. Ne možete da shvatite da to što ćete se izjasniti drugačije od Bošnjaka samo će oslabiti državu, a neće je ojačati. Umanjićete broj Bošnjaka, naroda koji je cijeli rat bio garant opstanka BiH. A kao manjina bićete politički bespomoćni da učinite nešto. Ova država je nakaradno nasađena, treba paziti šta se radi a ne srljati na neki sentimentalni način.
Last edited by Global Warming on 19/11/2012 10:14, edited 1 time in total.
-
seldzuk
#111 Re: Bošnjak vs. Bosanac
čovek???Global Warming wrote:Jadan je onaj kome u dzamiji ili crkvi moraju reci sta je . Nacionalni osjecaj svaki normalan covek nosi u svom srcu.seldzuk wrote:Niko ne veže vjeru za naciju. IZ kad se obraća ljudima normalno da će im reći etnija/nacija ili šta već: Bošnjak, a vjera: islam, zato što ima određeni broj ljudi koji su priznavanje Muslimana prihvatili sentimentalno i neće od toga da se odvoje. niko ti više ne veže vjeru za naciju.MuaDib wrote:Bošnjaci čine veliku grešku osporavajući ljudima da se izajsne kao Bosanci, jel time zadiru u njihovo osnovno ljudsko pravo slobodu svijesti i savjesti koja je zagarantovana Ustavom. Pri tome Bošnjaci su zapravo zaboravili glavni razlog što bi trebali biti protiv popisa, a to je legalizacije etničkog čišćenja širom BiH, kojim su Bošnjaci najviše pogođeni. I smatram da je ovo klasičan spin, u cilju skretanja pažnje sa suštine popisa. Očito je da su mnogi progutali ovu pilulu.
- madner
#112 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Za mene je ovo panicenje samo znak apsolutne politicke nepismenosti.
- mO k3
#113 Re: Bošnjak vs. Bosanac
čovek???seldzuk wrote:
Jadan je onaj kome u dzamiji ili crkvi moraju reci sta je . Nacionalni osjecaj svaki normalan covek nosi u svom srcu.
Fulno covjek prvo poce ijekavicu i omaklo mu se na ekavicu
-
muniza
#114 Re: Bošnjak vs. Bosanac
BiH jeste nakaradno nasađena ali mora se priznati da je ideja bošnjaštva također. Time je samo stvoren problem i dato legitimno pravo drugima da se u BiH izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati, sad im više niko ne može prigovoriti što se tako osjećaju, niti želim da se razumijemo. Ideja Bošnjaštva nikad nije zaživjela kako treba i vjeruj mi ne bi me čudilo da doživi krah. Upravo zbog toga ide ova kampanja, uskoro će i bilbordi...seldzuk wrote:ovaj zjev je odgovor u vezi kapitulacije. ja ne mislim da će Bosanci, Hercegovci i Bosanci i Hercegovci nadjačati brojem Bošnjake, ali nam to hoće svima pobrkati račune. Ne možete da shvatite da to što ćete se izjasniti drugačije od Bošnjaka samo će oslabiti državu, a neće je ojačati. Umanjićete broj Bošnjaka, naroda koji je cijeli rat bio garant opstanka BiH. A kao manjina bićete politički bespomoćni da učinite nešto. Ova država je nakaradno nasađena, treba paziti šta se radi a ne srljati na neki sentimentalni način.muniza wrote:Nisi odgovorio na pitanje, shvatit ću to kao potvrdan odgovor o kapitulaciji Bošnjaka.seldzuk wrote:
Jarane, nismo se predali i postali manjina '92 pa nećemo ni sada! Ako je moja današnja žrtva za BiH da budem "ostali" onda ću biti i sekunde se ne brinemNekako imam dojam da Bošnjaci potipisuju svjesnu kapitulaciju?
ako je toliko Bosanaca i Hercegovaca, što onda ima ovoliko Bosanaca na anketi.
Zar je bitno, Bosanac, Bosanac i Hercegovac ili samo Hercegovac, ti reče da ćemo svakako biti ostali
Stvarno ne razumijem zašto je problem staviti državu na prvo mjesto, još uvijek imaš opciju "Islam" koju ću također ponosno zaokružiti i time reći ko sam i šta sam, za one koje to zanima.
- mO k3
#115 Re: Bošnjak vs. Bosanac
nego ... kamuflirani bosnjacimicki125 wrote:Nebesa, jesu li to četnici i ovdje ubačeni da siju razdor?
- Global Warming
#116 Re: Bošnjak vs. Bosanac
jesil cuo ti za gresku u kucanju jarane ?čovek???![]()
![]()
otkad Bosanci ekavicu pričaju?
jel vam to najnovija taktika ? sve bosance i hercegovce proglasiti cetnicima?
ne mogu da vjerujem na sta su sve neki spremni , u ogradjivanju nacionalnih torova.
Last edited by Global Warming on 19/11/2012 10:08, edited 1 time in total.
-
palermo
#117 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Ti bi zabranio Srbima i Hrvatima da se izjašnjavaju onako kako hoće?muniza wrote: BiH jeste nakaradno nasađena ali mora se priznati da je ideja bošnjaštva također. Time je samo stvoren problem i dato legitimno pravo drugima da se u BiH izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati, sad im više niko ne može prigovoriti što se tako osjećaju, niti želim da se razumijemo. Ideja Bošnjaštva nikad nije zaživjela kako treba i vjeruj mi ne bi me čudilo da doživi krah. Upravo zbog toga ide ova kampanja, uskoro će i bilbordi...
Stvarno ne razumijem zašto je problem staviti državu na prvo mjesto, još uvijek imaš opciju "Islam" koju ću također ponosno zaokružiti i time reći ko sam i šta sam, za one koje to zanima.
-
seldzuk
#118 Re: Bošnjak vs. Bosanac
moj madneru, koga su zmije ujedale, i u jogurt puše. zar nam ne bi bilo bolje da se kutarišemo dodika i drugih priljepaka u političkoj areni. ova razjedinjenost nas može samo oslabiti - i Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.madner wrote:Za mene je ovo panicenje samo znak apsolutne politicke nepismenosti.
- mO k3
#119 Re: Bošnjak vs. Bosanac
da covjek zaboravio jedno slovoGlobal Warming wrote:jesil cuo ti za gresku u kucanju jarane ?čovek???![]()
![]()
ne mogu da vjerujem na sta su sve neki spremni , u ogradjivanju nacionalnih torova.
Na osnovu ip moze se saznati odakle si ,zato ne prosipaj se
-
miki.ba
#120 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Za mene volja građana da se izjasne kako oni žele, a ne kako im se kaže.micki125 wrote:a za mene politički idiotizam.seldzuk wrote: nije u crtanom. čitava bulumenta naših političara pokušava se kutarisati Dejtona, ojačati državu, a tamo nekih 5 ili 10 % misli da će to uraditi nekakvim izjašnjavanjem na popisu. za mene je to politička nepismenost.
Nema veze sa politikom...
Prvo tvrdite da se ništa nece promjeniti i da se nekih 5%-10% posto izjasne kao Bosanci, pa onda suprotno, da hoce jer ce se nanijeti šteta Bošnjacima....odlucite se više za jednu strategiju prepadanja.
-
muniza
#121 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Evo sad sam ti boldirao, možda sada vidiš?palermo wrote:Ti bi zabranio Srbima i Hrvatima da se izjašnjavaju onako kako hoće?muniza wrote: BiH jeste nakaradno nasađena ali mora se priznati da je ideja bošnjaštva također. Time je samo stvoren problem i dato legitimno pravo drugima da se u BiH izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati, sad im više niko ne može prigovoriti što se tako osjećaju, niti želim da se razumijemo. Ideja Bošnjaštva nikad nije zaživjela kako treba i vjeruj mi ne bi me čudilo da doživi krah. Upravo zbog toga ide ova kampanja, uskoro će i bilbordi...
Upravo Bošnjačke, ekstremnije struje imaju problema sa tim što u BiH žive Srbi i Hrvati.
-
muniza
#122 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Ponavljam, nije mi problem biti "ostali" ako je to jedan od načina borbe za BiH. '92 smo dali mnogo veće žrtve i bilo bi me stid kapitulirati danas kada se makar ne mora proljevati krv.micki125 wrote:zato što je Bošnjak ustavna kategorija, dok bosanac nije i samim time spada u ostale. eto u čemu je problem.muniza wrote:[q
BiH jeste nakaradno nasađena ali mora se priznati da je ideja bošnjaštva također. Time je samo stvoren problem i dato legitimno pravo drugima da se u BiH izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati, sad im više niko ne može prigovoriti što se tako osjećaju, niti želim da se razumijemo. Ideja Bošnjaštva nikad nije zaživjela kako treba i vjeruj mi ne bi me čudilo da doživi krah. Upravo zbog toga ide ova kampanja, uskoro će i bilbordi...
-
menstruacija
#123 Re: Bošnjak vs. Bosanac

vidi balija komplexaša,pišite se svi ko srbi svakako ste poturčena gamad,drago mi je kad vidim da smo vam utjerali strah u kosti mamu vam muslimansku,srbofobija vas izjeda ko rak pišam vam se na kuran i islam,nismo još završili sa vama idući put idemo do jaja.StormFront Serbia http://www.stormfront.org/forum/f43/

-
palermo
#124 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Ne shvatam. Dakle, time što postoje Bošnjaci dato je legitimno pravo Srbima i Hrvatima da se tako izjašnjavaju. Inače da nije tako, oni ne bi imali pravo da budu Srbi i Hrvati.muniza wrote: Evo sad sam ti boldirao, možda sada vidiš?
Upravo Bošnjačke, ekstremnije struje imaju problema sa tim što u BiH žive Srbi i Hrvati.
Pa ekstremnije struje Srba i Hrvata ne samo da ne žele Bošnjake u BiH nego ih jedino priznaju kao mrtve. Dokazano.
Hoćemo li sada reći da zbog toga ne postoje Srbi i Hrvati u BiH ??
-
seldzuk
#125 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Meni sumnjiv ovaj sajt što ga je stavio na profil http://www.astrahosting.com/about.html. U Hustonu ima Srpska pravoslavna crkva.Ženski Dr.Med wrote:da covjek zaboravio jedno slovoGlobal Warming wrote:jesil cuo ti za gresku u kucanju jarane ?čovek???![]()
![]()
ne mogu da vjerujem na sta su sve neki spremni , u ogradjivanju nacionalnih torova.![]()
Na osnovu ip moze se saznati odakle si ,zato ne prosipaj se