kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Avetinho

#101 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Avetinho »

Micaha wrote: Zamisli da tu analogiju prenesomo na smrtnost prilikom uobicajenih hirurskih zahvata... Bolnici 99% sasvim ok a familiji katastrofa. Nigdje nas nece dovesti. Po meni su danas preveliki zahtjevi na roditeljima uopste
Preveliki zahtjevi na roditeljima? Pa njihova su djeca, pobogu! Aku su zahtjevi preveliki, odmah nek dignu ruke, i pomire se s cinjenicom da ce im dijete biti propalitet.

Bas kao u slucaju OP, ispade veca sramota sto roditelju uciteljica kaze da je dijete nevaspitano, nego sto je dijete stvarno nevaspitano.
CaneBos

#102 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by CaneBos »

idic wrote:
Dozer wrote:Tacno, to i govorim.
Ali, kako je vec receno, u "mrskom sistemu" toga nije bilo, a prolaznost u osnovnim skolama je bila 99%. I iz osnovnih skola su svi izlazili sa znanjem koje se ne moze porediti s ovim s cim danas izlaze iz osnovnih skola. I sve su nas uciteljice naucile da pisemo, a ne roditelji.

A zasto nam je sve kako jeste, i zasto nam je obrazovni sistem kakav jeste, citiracu sam sebe s druge teme:

Ovim vlastima, a pri tome mislim na SDA i slicnu kamarilu parazita, i ako cemo biti iskreni i realni, obrazovani gradjani apsolutno ne trebaju. Hiljadu je razloga zasto je to tako, ali najosnovniji su:
- Obrazovan gradjanin puno brze gradi vlastitu svijest i kriticko razmisljanje od neobrazovanog ili poluobrazovanog.
- Obrazovanom gradjaninu je tesko prodati muda pod bubrege.
- Obrazovani gradjanin ce uvijek prvo "upaliti" vlastiti mozak, a ako nije siguran u rezultat, onda ce zasigurno nastaviti istrazivati dok ne dodje do zeljenog rezultata
- Obrazovan gradjanin je sposoban formulisati i definisati svoje zelje i potrebe
- Obrazovan gradjanin je sposoban i postavljati prava pitanja onima koje je izabrao da ga predstavljaju u vlasti
- Obrazovan gradjanin je sposoban i spreman otjerati (smijeniti) onoga s kim ili cim nije zadovoljan

Naravno, pod "gradjanin" se misli i na nase gradjanke.

E, radi gornjih razloga vlastima kakve mi imamo ne odgovara da imaju obrazovanu populaciju. Svjesni su da bi ih to po kratkom postupku odvelo tamo odakle su i izmilili. Samim tim bi im se iz ruku otele sve privilegije, a prvenstveno svi nasi milioni koje krcme kako kome padne na pamet.
Zato imamo religijski segment u obrazovanju, za koji se bore kao lavovi. Znaju da ce kroz to, a preko polupismenih i labilnih roditelja, uspjesno izmanipulisati nadolazece generacije koje ce onda sluziti samo i jedino njima, onako kako oni budu htjeli.
Upravo u tome je poenta. Ovo društvo je u tranzicijskom periodu doživilo takav sunovrat svih mogućih vrijednosti da se ljudi uopšte više ne sjećaju šta to nekad bješe. U SR BiH svi su imali zdravstveno osiguranje, svi su pismeni izlazili iz osnovne škole, stariji su se poštovali i niko nikoga nije maltretirao i zlostavljao. Ovo sada je tragično, dolaze mladi ljudi koji su završili fakultet, a elementrano nepismeni. Kad ti pošalje CV ili motivacijsko pismo dođe ti da plačeš od tuge i njihovog neznanja.
U školama se insistira na što većoj prolaznosti, a kvalitet nastave i nastavnog kadra je vrlo upitan i diskutabilan. Ako se mi kao roditelji ne potrudimo i našoj djeci ne pružimo dodatna zananja i edukaciju, to su generacije i generacije izgubljene djece bez vizije i ideje
.
Mogu se samo potpuno sloziti sa ovim..nazalost :sad: Kosa se covjeku digne na glavi kad vidi nepismenost ali onu bas elementarnu od ljudi koji izadju sa VSS !? Sve..sve..ali kadar koji nam edukuje djecu..kad tu dozivim i vidim nepismenost..pa wtf ?? :shock:
CaneBos

#103 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by CaneBos »

uglavnomja wrote:
Dozer wrote: Jutrosnji primjer - lift u Sari na Ilidzi, na drugom spratu ulaze majka (oko 40) i dijete (3-4). Ona pritisce br.1, silazimo jedan sprat, ona krece napolje...staje na vratima, gleda, okrece se i govori: "aaa, ovo nije onaj sprat...", a onda pita: "gdje je onaj sprat na kojem je izlaz?". Rek' - 0, gospodjo. Prizemlje. A centar Sara ima cijela 2 sprata...
Dakle, ona ne zna ni lift koristiti, a takvih je danas masa u gradu. I ocekuje se neka emancipacija, kultura, razumijevanje, ponasanje.... Hau jes nou...

ovo bas nije fino :-?

mozda je zena prvi put dosla tamo, mozda nema pojma koliko ima spratova, masa tih centara sa liftovima ima svoja rjesenja, razne izlaze, negdje na -1, negdje na 0, negdje na 1...

:run:
Los primjer i po meni nema veze sa "nepismenoscu", a ni nekulturom ili emancipacijom, mozda onom tehnoloskom eventualno.
"0" je negdje i garaza drug..mada nebitno..po meni sposobnost koristenja tehnoloskih sredstava nije nikakav znak pismenosti i obrazovanja, ali s obzirom na neizbjeznu prisutnost istog u danasnjem tempu zivota, ljudi koji se tu ne snalaze najbolje se karakterisu kao "out" i "ljakse" jel..hmmm :-?

Ovo me nekako podsjeti na jedan primjer koji sam licno dozivjela..podavno doduse, ratna 93, ja i moj rahmetli dedo tada na slobodnoj teritoriji, krenuli smo iz Visokog za Kakanj vozom, ne sjecam se vise sta je bilo u pitanju i zasto, to je nebitno. Neki ce znati, u to vrijeme je nekako i isla ta linija Visoko-Zenica.
Usli mi u voz i sad imaju ona pregradna vrata izmedju kupea i dedo ide ispred mene i hoce da otvori vrata ta od kupea, ali je valjda pogresno povukao, umjesto prema sebi na drugu stranu, ne sjecam se sada koji je mehanizam vrata bio. U tom momentu je pored nas i lik jedan rodom iz sela Porijecani, to je negdje tamo kod Donjeg Motra (blizu Visokog), lik koji ima ili nema 4 razreda osnovne ne mogu se zakleti :D . I glasno komentarise: jooj seljaka ne zna ni vrata otvorit'.
Moj dragi rahmetli dedo, jedan od najucenijih i najcjenjenijih orijentalista bivse SFRJ, sa ne znam koliko priznanja i 3 - 4 strana jezika, mnostvom djela iza sebe, blazeno se nije ni osvrnuo na to, samo me onako zbunjeno pogledao "ma ovo nesto zapelo" i ja se pruzim i otvorim tu rucicu i mi udjemo.
A u meni kuha sve da se okrenem papku i da mu kazem par stvari o seljaku koji nije dovoljan gradjanin da otvori vrata usranog starog voza u kojem se svakako nikad i ne vozi niti mu je trebao.
Ali prezvakah..sjecanje na to osta :D
gagy06

#104 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by gagy06 »

Dozer wrote:Tacno, to i govorim.
Ali, kako je vec receno, u "mrskom sistemu" toga nije bilo, a prolaznost u osnovnim skolama je bila 99%. I iz osnovnih skola su svi izlazili sa znanjem koje se ne moze porediti s ovim s cim danas izlaze iz osnovnih skola. I sve su nas uciteljice naucile da pisemo, a ne roditelji.

A zasto nam je sve kako jeste, i zasto nam je obrazovni sistem kakav jeste, citiracu sam sebe s druge teme:

Ovim vlastima, a pri tome mislim na SDA i slicnu kamarilu parazita, i ako cemo biti iskreni i realni, obrazovani gradjani apsolutno ne trebaju. Hiljadu je razloga zasto je to tako, ali najosnovniji su:
- Obrazovan gradjanin puno brze gradi vlastitu svijest i kriticko razmisljanje od neobrazovanog ili poluobrazovanog.
- Obrazovanom gradjaninu je tesko prodati muda pod bubrege.
- Obrazovani gradjanin ce uvijek prvo "upaliti" vlastiti mozak, a ako nije siguran u rezultat, onda ce zasigurno nastaviti istrazivati dok ne dodje do zeljenog rezultata
- Obrazovan gradjanin je sposoban formulisati i definisati svoje zelje i potrebe
- Obrazovan gradjanin je sposoban i postavljati prava pitanja onima koje je izabrao da ga predstavljaju u vlasti
- Obrazovan gradjanin je sposoban i spreman otjerati (smijeniti) onoga s kim ili cim nije zadovoljan

Naravno, pod "gradjanin" se misli i na nase gradjanke.

E, radi gornjih razloga vlastima kakve mi imamo ne odgovara da imaju obrazovanu populaciju. Svjesni su da bi ih to po kratkom postupku odvelo tamo odakle su i izmilili. Samim tim bi im se iz ruku otele sve privilegije, a prvenstveno svi nasi milioni koje krcme kako kome padne na pamet.
Zato imamo religijski segment u obrazovanju, za koji se bore kao lavovi. Znaju da ce kroz to, a preko polupismenih i labilnih roditelja, uspjesno izmanipulisati nadolazece generacije koje ce onda sluziti samo i jedino njima, onako kako oni budu htjeli.
-------

Jutrosnji primjer - lift u Sari na Ilidzi, na drugom spratu ulaze majka (oko 40) i dijete (3-4). Ona pritisce br.1, silazimo jedan sprat, ona krece napolje...staje na vratima, gleda, okrece se i govori: "aaa, ovo nije onaj sprat...", a onda pita: "gdje je onaj sprat na kojem je izlaz?". Rek' - 0, gospodjo. Prizemlje. A centar Sara ima cijela 2 sprata...
Dakle, ona ne zna ni lift koristiti, a takvih je danas masa u gradu. I ocekuje se neka emancipacija, kultura, razumijevanje, ponasanje.... Hau jes nou...
Evo, znam da cackam mecku, al moram malo da se osvrnem na temu.
Prije svega slazem se sa citiranim postom: vecinu stvari koje znamo-naucili smo u skoli, sve ostalo je suplja prica.
Postoji velika mogucnost da sam neobjektivan a more bit i isfrustriran; naime nastavnik sam u o.s. a, gle cuda, zavrsio akademiju u Mostaru. :)
Ja bih rekao da je istina negdje na pola puta. Roditelji uvijek misle da su u pravu, nastavnici isto misle da su u pravu.
Da se grijesi-grijesi, da se radi-radi, da se gleda da se radi sto manje-gleda se, da smo nezadovoljni platom-jesmo, a recite mi ko nije (prosjecnom). Ne bih da ulazim i da prepricavam razne situacije iz skole, ali jedno je sigurno: komunikacija roditelj-nastavnik/ucitelj se uvijek moze uspostaviti. Na kraju krajeva, i nastavnici su samo ljudi. Ili drugacije- nastavnici su, uglavnom, i roditelji, a svi roditelji nisu nastavnici. Jel to znaci da bih ja kao nastavnik trebao ici pametovati uciteljici moje djece? Dakle, mislim da je tu kljucan pristup. Neka je i sve tacno-uciteljica je arogantna, nekomunikativna itd. roditelj mora naci pristup, jer sa uciteljicom je deverat najmanje 5 godina.
Naravno, postoji i druga opcija: razgovor sa direktorom, žalba i sve što slijedi. Al' prema licnom iskustvu malo koji roditelj je spreman na tako nesto. Na kraju krajeva, za sve postoji red. Ja bih prvo sa tom uciteljicom porazgovarao, bez prisustva djece (po mogucnosti kada uciteljica nema obaveza, znaci ne na malom odmoru), pa ako nema fajde, postoje drugi nacini, postoji procedura. Procitajte zakone o osnovnoj skoli, pravilnik skole itd.
Imao bih jos toga da dodam na neke postove al bojim se da ne odem u offtopic. Svima preporucujem casopis skolegijum (ima i online) koji se na najbolji nacin bavi problemima o kojima se ovdje prica.
mahir985

#105 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by mahir985 »

Evo citam ovu temu i stvarno je cudo kakvih likova ovdje ima :run:

Moja supruga je nastavnica u osnovnoj skoli tako da znam iz prve ruke kakva je danasnja situacija u nasim skolama.

Da se razumijemo, ima medju uciteljima-cama osoba koji nisu ni za baustelu a kamoli prosvjetnog radnika, dok su drugi davno zreli za penziju.

Ali po mom misljenju najvecu krivicu za danasnju djecu, koja su glupa, neodgojena, bezobrazna i drska (svaka cast izuzetcima), snose na prvom mjestu roditelji, onda obrazovni sistem pa tek onda ucitelji.

Evo da krenem od obrazovnog sistema. U danasnje vrijeme dijete ima tonu prava, a ucitelj nema skoro nikakvih prava/mogucnosti da vaspita dijete. Znaci dijete ti moze bukvalno posrati se na sred casa i psovati vam od a do z a da ucitelj ne smije niti podici glas, niti izbaciti ga sa casa, ukratko nema nikakav oblik sankcije na raspolaganju.

Sta se tice ocjena, to je u najmanju ruku cirkus. Tu se gubi svaka svrha ocijenjivanja. Prvo su roditelji stvarno bahati i bezobrazni. Ja razumijem da ako vam dijete treba da padne pa se nekako navuce "dvica" (ja da sam nastavnik ne bih imao srca ikoga oboriti :mrgreen: ), ili recimo da se "navuce" jedna ocjena radi prosjeka. Ali danas roditelji hoce da njihovi puleni imaju zakljucno 5 iako ne znaju realno ni za 2. I pri tome su veoma bahati. A uz to ima jos ta stvar da se direktori u skolama hoce da hvale kako djeca u njihovim skolama imaju dobar prosjek pa vrse dodatni pritisak na nastavnike da podijele dobre ocijene, a sami provedu u skoli sat dva dnevno :evil:
Kada se kao nastavnik morate sa takvim stvarima suociti, dodjete u situaciju da vas posao gubi svaku svrhu...

Vidio sam ima par osoba na ovoj temi koji misle da je posao nastavnika da odgoji njihovu djecu umjesto njih :-)

Nastavnik naravno ima i pedagosku ulogu, ali u odgoju i vaspitanju djeteta nastavnik ucestvuje mozda max. 20 %, ostalih 80% je duznost roditelja. Dijete je sa nastavnikom provede sat dva dnevno, sa jos 25 djece... Nemoguce je tu dovoljno vremena za svako dijete odvojiti. Kucni odgoj, opca kultura, ponasanje prema starijima i vrsnjacima, to roditelji trebaju da dijete da nauce. Problem je sto se danas djeca ne odgajaju da prvenstveno postuju starije a pogotovo ucitelja ili uciteljicu.

Korisnica koja je otvorila temu je najbolji primjer sta je pogresno sa danasnjim roditeljima. Njoj je najveci problem u tome sto je nastavnica pred svima rekla kako njezino dijete pravi probleme, i naravno postidila je... I treba da je bude stid toga, ali to nije nista ne normalno, svacije dijete (pa i mi sami kada smo bili djeca) je nekada neko sr...je napravilo koje nam je bilo neprijatno pred drugim roditeljima. Ali razlika je u tome sto je prije iskljucivo dijete nahebalo kada dodje kuci, a uciteljici se zahvalilo sto je roditeljima obratilo paznju na to. Meni bi veca sramota bila da moje dijete pravi probleme a da ja to zadnji saznam, nego da mi se ukaze na to pred ostalim roditeljima.

I moja mama kada je isla na roditeljske, uvijek se govorilo pred svim roditeljima koja djeca su za pohvalu a koja su problematicna, to je bilo sasvim normalno, bilo je naravno razgovora i pod cetiri oka, ali to je bilo u svrhu da se svakom roditelju posebno posveti.

Roditelji traze da im nastavnici odgajaju djecu, ali ih sami potkopavaju. Svi smo mi tokom skolovanja imali nekog nastavnika ili nastavnica koji su jednstavno bili kreteni, ali moji roditelji nikad nisu potkopavali autoritet nastavnik tako sto su ga omalozavali pred mnom ili ohrabljivali da se drsko ponasam. To je bio zadatak roditelja, ako mi je mozda neka nepravda ucinjena u skoli onda su roditelji otisli u skolu da to rijese na civiliziran nacin, a da budem iskren rijetko se to desavalo, jer su roditelji (sa pravom) vise vjerovali nastavniku nego djetetu, tako da bi dobro nahebo da sam "smuljao" neku pricu.
Danas je to obrnuto, jer danas je svacije dijete zlatno, koje nikad ne laze i ne petlja, i nastavnik izmislja gluposti kada prica o tome kako vas pulen ometa nastavu i maltretira ostale ucenike.

Ovo danas je stvarno smijesno postalo, danas kada nastanvica naruzi dijete ono odmah trci da se zali roditeljima, jer su razmazena derista, ja kada sam kao mali neko sranje napravio i bio kaznjen u skoli to sam krio od roditelja ko zmija noge, jer prvo pitanje vezano za kaznu bi bilo "STA SI URADIO?", i onda bi slijedila jos veca kazna kod kuce.

E rezultat svega toga jeste sto danas imamo dostaaa vise djece sto sa 12 godina na sav glas psuju Boga u punom tramvaju, posipaju benzinom i zapaljuju penzionere u sred bijela dana, izbadaju vrsnjake u tramvaju i zavrse kao klosari na ulicama.

Korisnica koja je pokrenula temu se takodjer zalila kako je nastavnica eto derala se na nju jadnu, pa izvini molim te zasto si to dozvolila? Nije potrebno fakultetsko obrazovanje da se nekome kulturno da do znanja da ti ne odgovara njihov ton. Po Bogu dragi pa razgovaras sa nastavnicom a ne se mafijasem, brani svoje dostojanstvo na licu mjesta a ne na forum pa glumiti ratnika preko tastature.

Za kraj bi jos zelio da kazem da ovo nije samo problem kod nas, nego da je slicna situacije i u mnogim zapadnim drzavama.

Evo kako je to objasnio jedan od mojih omiljenih stand-up komicara carlos mencia :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=eBbwl4yb ... ure=relmfu
sokkia

#106 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sokkia »

mahir985 wrote:Evo citam ovu temu i stvarno je cudo kakvih likova ovdje ima :run:

Moja supruga je nastavnica u osnovnoj skoli tako da znam iz prve ruke kakva je danasnja situacija u nasim skolama.

Da se razumijemo, ima medju uciteljima-cama osoba koji nisu ni za baustelu a kamoli prosvjetnog radnika, dok su drugi davno zreli za penziju.

Ali po mom misljenju najvecu krivicu za danasnju djecu, koja su glupa, neodgojena, bezobrazna i drska (svaka cast izuzetcima), snose na prvom mjestu roditelji, onda obrazovni sistem pa tek onda ucitelji.

Evo da krenem od obrazovnog sistema. U danasnje vrijeme dijete ima tonu prava, a ucitelj nema skoro nikakvih prava/mogucnosti da vaspita dijete. Znaci dijete ti moze bukvalno posrati se na sred casa i psovati vam od a do z a da ucitelj ne smije niti podici glas, niti izbaciti ga sa casa, ukratko nema nikakav oblik sankcije na raspolaganju.

Sta se tice ocjena, to je u najmanju ruku cirkus. Tu se gubi svaka svrha ocijenjivanja. Prvo su roditelji stvarno bahati i bezobrazni. Ja razumijem da ako vam dijete treba da padne pa se nekako navuce "dvica" (ja da sam nastavnik ne bih imao srca ikoga oboriti :mrgreen: ), ili recimo da se "navuce" jedna ocjena radi prosjeka. Ali danas roditelji hoce da njihovi puleni imaju zakljucno 5 iako ne znaju realno ni za 2. I pri tome su veoma bahati. A uz to ima jos ta stvar da se direktori u skolama hoce da hvale kako djeca u njihovim skolama imaju dobar prosjek pa vrse dodatni pritisak na nastavnike da podijele dobre ocijene, a sami provedu u skoli sat dva dnevno :evil:
Kada se kao nastavnik morate sa takvim stvarima suociti, dodjete u situaciju da vas posao gubi svaku svrhu...

Vidio sam ima par osoba na ovoj temi koji misle da je posao nastavnika da odgoji njihovu djecu umjesto njih :-)

Nastavnik naravno ima i pedagosku ulogu, ali u odgoju i vaspitanju djeteta nastavnik ucestvuje mozda max. 20 %, ostalih 80% je duznost roditelja. Dijete je sa nastavnikom provede sat dva dnevno, sa jos 25 djece... Nemoguce je tu dovoljno vremena za svako dijete odvojiti. Kucni odgoj, opca kultura, ponasanje prema starijima i vrsnjacima, to roditelji trebaju da dijete da nauce. Problem je sto se danas djeca ne odgajaju da prvenstveno postuju starije a pogotovo ucitelja ili uciteljicu.

Korisnica koja je otvorila temu je najbolji primjer sta je pogresno sa danasnjim roditeljima. Njoj je najveci problem u tome sto je nastavnica pred svima rekla kako njezino dijete pravi probleme, i naravno postidila je... I treba da je bude stid toga, ali to nije nista ne normalno, svacije dijete (pa i mi sami kada smo bili djeca) je nekada neko sr...je napravilo koje nam je bilo neprijatno pred drugim roditeljima. Ali razlika je u tome sto je prije iskljucivo dijete nahebalo kada dodje kuci, a uciteljici se zahvalilo sto je roditeljima obratilo paznju na to. Meni bi veca sramota bila da moje dijete pravi probleme a da ja to zadnji saznam, nego da mi se ukaze na to pred ostalim roditeljima.

I moja mama kada je isla na roditeljske, uvijek se govorilo pred svim roditeljima koja djeca su za pohvalu a koja su problematicna, to je bilo sasvim normalno, bilo je naravno razgovora i pod cetiri oka, ali to je bilo u svrhu da se svakom roditelju posebno posveti.

Roditelji traze da im nastavnici odgajaju djecu, ali ih sami potkopavaju. Svi smo mi tokom skolovanja imali nekog nastavnika ili nastavnica koji su jednstavno bili kreteni, ali moji roditelji nikad nisu potkopavali autoritet nastavnik tako sto su ga omalozavali pred mnom ili ohrabljivali da se drsko ponasam. To je bio zadatak roditelja, ako mi je mozda neka nepravda ucinjena u skoli onda su roditelji otisli u skolu da to rijese na civiliziran nacin, a da budem iskren rijetko se to desavalo, jer su roditelji (sa pravom) vise vjerovali nastavniku nego djetetu, tako da bi dobro nahebo da sam "smuljao" neku pricu.
Danas je to obrnuto, jer danas je svacije dijete zlatno, koje nikad ne laze i ne petlja, i nastavnik izmislja gluposti kada prica o tome kako vas pulen ometa nastavu i maltretira ostale ucenike.

Ovo danas je stvarno smijesno postalo, danas kada nastanvica naruzi dijete ono odmah trci da se zali roditeljima, jer su razmazena derista, ja kada sam kao mali neko sranje napravio i bio kaznjen u skoli to sam krio od roditelja ko zmija noge, jer prvo pitanje vezano za kaznu bi bilo "STA SI URADIO?", i onda bi slijedila jos veca kazna kod kuce.

E rezultat svega toga jeste sto danas imamo dostaaa vise djece sto sa 12 godina na sav glas psuju Boga u punom tramvaju, posipaju benzinom i zapaljuju penzionere u sred bijela dana, izbadaju vrsnjake u tramvaju i zavrse kao klosari na ulicama.

Korisnica koja je pokrenula temu se takodjer zalila kako je nastavnica eto derala se na nju jadnu, pa izvini molim te zasto si to dozvolila? Nije potrebno fakultetsko obrazovanje da se nekome kulturno da do znanja da ti ne odgovara njihov ton. Po Bogu dragi pa razgovaras sa nastavnicom a ne se mafijasem, brani svoje dostojanstvo na licu mjesta a ne na forum pa glumiti ratnika preko tastature.

Za kraj bi jos zelio da kazem da ovo nije samo problem kod nas, nego da je slicna situacije i u mnogim zapadnim drzavama.

Evo kako je to objasnio jedan od mojih omiljenih stand-up komicara carlos mencia :mrgreen:

:thumbup:
još jedan post vredan citanja.
nabrajati pojedinacne primjere sad možda i nema smisla, ali kad djete ima sve petice osim muzickig i vjeronauke oda jbg.
haj sad može neko tvrditi da su ti nastavnici principijeln i da imaju svoje kriterije za ocjenjivanje da nastavnik muzickog ucenike ne naziva "todorom" i raznim drugim pogrdnim imenima, a nastavnica vjeronauke se šminka na casu i tipka na mobitelu umjesta da pokuša nešto nauciti ucenike :x
kockica_kockica

#107 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by kockica_kockica »

Roditelj koji se vise brine o tome sto je razrednica pred svim roditeljima rekla da mu je dijete nevaspitano, nego samom cinjenicom da mu je dijete nevaspitano je smijesno i zalosno u isto vrijeme... Najlakse je za svoje propuste u odgoju okriviti nekoga drugog... Zato djeca i jesu takva kakva su u skolama, drska, bezobrazna, nevaspitana, raskalasena... Iza te djece stoje njihovi roditelji koji to sve hrane i podrzavaju samim tim sto svoju ljutnju umjesto da usmjere da dijete i sebe usmjeravaju na nastavnike i razrednike...

Osoba koja ima 20 i vise ucenika treba odrzavati red najmanje 3-4 puta po 45 minuta. Da li je iko od vas to ikad pokusao? Zaokupiti paznju 6-godisnjaka ili 7-godisnjaka na 45 minuta? Probajte nekad. Iznenadit cete se kako je to tesko. Jos kad imate nekog andjelka kojem je kuci sve dopusteno.. hmm... Da li mozete zamisliti kako je to kad 20 7-godisnjaka zabavlja jedan 7-godisnjak a vi niste u mogucnosti malog andjelka kazniti, a ono zna da iza njega stoji roditelj.
Dozer

#108 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

Mecka je "cacnuta" :D :D

Da sad ne postiram citate u kompletu, izvuci cu samo par njih.
gogy06
Dakle, mislim da je tu kljucan pristup. Neka je i sve tacno-uciteljica je arogantna, nekomunikativna itd. roditelj mora naci pristup, jer sa uciteljicom je deverat najmanje 5 godina.
Naravno, postoji i druga opcija: razgovor sa direktorom, žalba i sve što slijedi. Al' prema licnom iskustvu malo koji roditelj je spreman na tako nesto. Na kraju krajeva, za sve postoji red. Ja bih prvo sa tom uciteljicom porazgovarao, bez prisustva djece (po mogucnosti kada uciteljica nema obaveza, znaci ne na malom odmoru), pa ako nema fajde, postoje drugi nacini, postoji procedura. Procitajte zakone o osnovnoj skoli, pravilnik skole itd.
Imao bih jos toga da dodam na neke postove al bojim se da ne odem u offtopic. Svima preporucujem casopis skolegijum (ima i online) koji se na najbolji nacin bavi problemima o kojima se ovdje prica.
Da, pristup jeste kljucan i u tome se i ja u potpunosti slazem. Ne bih da budem krivo shvacen, ali upravo sam i rekao da je komunikacija najbitnija, i to ne samo komunikacija na relaciji roditelj-nastavnik, nego prvenstveno kucna komunikacija jer - sve se nosi iz kuce. Iz ovog razloga sam i naveo primjer lifta, a radi se, ipak, o mladjoj majci, a ne o nani od 70-80 godina, tako da jednostavno ne priznajem komentare o "tehnoloskoj/tehnickoj nepismenosti". Svejedno.
Medjutim, nekada je vrlo tesko naci ispravan nacin pristupa i nastavniku (podrazumijevaju se i ucitelji/ce i nastavnice, da ne kucam stalno sve). Evo, Gogy je iz branse, pa neka nam kaze kako bi se on postavio u situaciji gdje mu roditelj dodje i kaze "ako mi dijete ne slusa, ako je bahato, ako smeta na casu - slobodno ga kaznite kako smatrate da treba, bilo da ga se naruzi, da se i izderete na njega ako treba, da ga odstranite s casa, sta god je potrebno", dakle - puna saradnja i razumijevanje sa strane roditelja su ponudjeni. A onda, nastavnik vam pocne kinjiti dijete na 1001 nacin. Sto kroz ocjene, sto kroz raznorazne optuzbe (iako optuzbe nemaju veze s pamecu jer dijete jednostavno nije tip koji radi stvari za kakve je optuzeno, niti je ikada), i sl. Sta tada? Nokautirati nastavnika? Ici direktoru i zaliti se? To su rjesenja? Dijelom jesu, ali kako svi mi znamo da su i nastavnici u vecini slucajeva zaposleni preko kojekakvih stela, veza, rodbine, stranke i sl., onda sami sebe dovedemo u situaciju da ni direktori ni pedagozi ne urade nista osim nekog ovlas razgovora s tim nastavnikom, a onda se maltretiranje djeteta nastavi 3x zesce. Onda se dodje do toga da se dijete prebacuje u drugu skolu, a ni u drugoj skoli situacija nije nista bolja jer tamo nije vrat, nego sija. (nastaviocu kasnije, moram ici).
bambina78

#109 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by bambina78 »

Dozer wrote: A onda, nastavnik vam pocne kinjiti dijete na 1001 nacin. Sto kroz ocjene, sto kroz raznorazne optuzbe (iako optuzbe nemaju veze s pamecu jer dijete jednostavno nije tip koji radi stvari za kakve je optuzeno, niti je ikada), i sl.
Ovdje je veliki problem. A priori se odbacuje krivica djeteta. Slazem se da su prosjvetni radnici danas daleko od svetaca, ali zasto bi neko iz cista mira optuzivao neko djete da ne slusa ako ono slusa? :?
idic

#110 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by idic »

Vrijednosti su univerzalne i pravila ponašanja takođe. Kao što sam ranije rekla treba odvojiti dječiji nestašluk od bezobrazluka i nekulturnog ponašanja. Ako vi pred svojim djetetom kažete da nastavnik nema pojma i da je ovakav ili onakav, vaše će djete zauzeti tačno takav stav prema dotičnom. Ako se vi pola godine ne pojavljujete u školi i ne interesujete za svoje dijete, znači da vam je dijete ukras ili trofej za pokazivanje.
Žao mi je što kod nas socijalna služba nema novca i mogućnosti da funkcioniše kao na zapadu, čim se primjeti devijantno ponašanje i zapuštanje djeca se oduzmu. Onda ti poslije dokazuj da si ispravan roditelj. Mnogi bi se tada dozvali tobe i počeli se ponašati kako treba. Ovako ima djecu ko može, a da li je mentalno sposoban i želi zaista odgajati djecu, prepušteno je pukom slučaju. :evil:
mahir985

#111 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by mahir985 »

sane wrote:
damke_85 wrote:A sta bi ti gospodjo? Da ga hvali? Pa dijete se popelo svima na glavu, vjerovatno su ti ostali roditelji i htjeli da te upozore, dakle nije bilo potrebe za diskrecijom.
Bolje ti je da se zabavis oko tog djeteta, vaspitna zapustenost nije mala stvar, jes da kod nas nema nekih sankcija za to jer smo cirkus od drzave al svejedno imas obavezu. Najlakse se na druge zaliti.
Ja gosp.zelim samo civilizovan pristup prema meni a ne neko da vice,kako sa blazenim osmjehom saopstava da je moje dijete gurnuto od drugog djeteta,eto nista nije bilo malo su trcali i pogurali se,o.k.a gdje ste vi bili to vrijeme kada se desilo PAF,suti...mozda je to izritiralo moje pitanje od neki dan,a njeno divlje ponasanje prema nama,dijeli vecina roditelja,i samo je pitanje dana kada ce neko da odreaguje na sve ovo.Poozzzz
Hahaha, pa ovdje stvarno ne zna covjek da li plakati ili smijati se :-)

Cuj gurno ga neko, stvarno da ostanes PAF :D Ljudi ne mogu u vlastitoj kuci jedno dijete da nadgledaju non stop, a jedna uciteljica mora paziti na njih 30 u dvoristu. Njen zadatak je da sprijeci da se neko dijete ozbiljnije povrijedi. Cuj zamisli da sad ona mora da uspostavi takav red da sva djeca stoje mirno u dvoristu :-)

Mene bi zabrinulo da moje dijete nikad ne podere koljeno ili lakat, treba ga et drzat pod staklenim zvonom, sto manje da ima interakcije sa drugom djecom, pa se onda cudit sto dijete ispadne asocijalno kasnije. :x
Dozer

#112 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

bambina78
Ovdje je veliki problem. A priori se odbacuje krivica djeteta. Slazem se da su prosjvetni radnici danas daleko od svetaca, ali zasto bi neko iz cista mira optuzivao neko djete da ne slusa ako ono slusa? :?
Ne, ne...nisi dobro shvatila. Doduse, mozda ni ja nisam bio detaljan koliko sam trebao.
Dakle - nastavnici/uciteljici dam potpuno odrijesene ruke da se sa mojim djetetom "obracuna" ukoliko je to potrebno, i to uradim bukvalno cista srca i otvorene duse, i to bez bilo kakve dotadasnje zalbe na moje dijete, sto ce reci - preventivno. A to uradim iz prostog razloga sto vidim i cujem kakvo je ponasanje vecine druge djece u razredu, a to ponasanje mi nije po ukusu (dreka, stalna prica na casovima, svadje, ponekad i tuce, psovke, sebicnost (niko ne da bolesnom drugu/drugarici ni teku da prepise ono sto je fulio radi odsustva), lazi, podmetanja i sl.)
Onda se nakon toga desi nekakav problem s nekim trecim djetetom, a moje dijete se tu zadesilo i na suceljvanju roditelja i nastavnice/uciteljice potvrdi da se desilo nesto sto je kontra od onoga sto uciteljica tvrdi (koja, usput receno, nije bila prisutna), i tu moje dijete dolazi u nemilost i pod presiju. I tu se onda njemu, najednom, iako do tada nikada na njega nije bilo zalbe, pocinju pripisivati raznorazne stvari.
I ovo nije branjenje vlastitog djeteta, nego jednostavno poznajem svoje dijete, znam kako sam ga odgojio i znam za sta jeste, a za sta nije sposobno.
Pri tome, apsolutno se slazem da skola ne treba da odgaja niciju djecu. To je posao roditelja, a skola u tome moze ucestvovati tacno kako je vec i receno - sa maksimalno 20%. I ja svoju djecu nisam ni prepustio ni skoli ni ulici.

Zamisli, bambi, situaciju da sam ja ucitelj, a ti majka, i ja ti na roditeljskom kazem za tvoje dijete, recimo da je musko i da je 5 razred, da je nabio nogom neku curicu u razredu. Na pitanje "zasto", ja ti kazem da pitas sina (perfidno, zar ne...?).
Prije toga, na tvoje svakodnevno pitanje djeteta "sta ima u skoli", receno je da nema nista, iako svaki dan i godinama uredno sve referise, od ocjena do desavanja, sto licnih sto okolnih. I nikad ne slaze. I ti se, posto ti ja nisam rekao razlog sto ti je dijete to uradilo, vratis kuci, kipis, spremna si da mu skocis na glavu (cuj - udario curicu?!), udjes u kucu, zgrmis na dijete, a dijete te gleda k'o tele i kaze "to nisam ja uradio, nego IME, a uciteljica je to sve vidjela".
Sta bi ti uradila u ovakvoj situaciji?

Ili, primjer 2 (nije licni nego prijateljev i 100% je tacan), zensko ti je dijete, razred 2., cujes od nevezanog prijatelja da neko dijete u razredu ima vaske, zovnes skolu i informises ih o tome (ne napadnes, nego sasvim normalno i ljubazno inormises kako bi znali i mogli reagovati prije nego se vaske prosire). Oni, totalno "pedagoski", ufuraju u razred u sred casa i to dijete maltene iscupaju iz razreda, zovnu roditelje, dignu cijelu hampu oko toga. Ti dodjes na roditeljski nakon par dana, pri cemu igrom slucaja poznajes majku djeteta s vaskama, i ja te, kao ucitelj, prvo napadnem, kao ono - suknem ti, kako uopste nije bilo ni lijepo ni fer onako prijavljivati dijete koje, uzgred, nema vaske (a djeteta vec danima nema u skoli), a pogotovo ne zvati skolu i to prijavljivati, pa se onda dijete osjeca svakako nekako jer je izvuceno s casa kako je izvuceno. Ti mi onda fino i smireno kazes da ti nisi nazvala ni JKP RAD ni GRAS ni policiju, nego skolu (halooo - SKOLU!), dakle moje radne kolege, pedagoge, i da ti ne ulazis uopste u to na koji nacin su oni rijesili problem, tj. na koji nacin su pristupili tom djetetu. Pri tome, kod "prijave" djeteta ni na kraj pameti ti nije bilo da to uradis kako bi nesto naskodila tom djetetu, jer dijete u svemu tome nije ni najmanje krivo za ilo sta, nego si to uradila s namjerom da prvo tvoja djeca ne dobiju vaske (jer vec imas iskustvo s tim), a onda i ostala djeca.
Medjutim, ja sam uporan u tvom ubjedjivanju da dijete nije imalo vaske i da sam ga ja licno pregledao, na sta me ti samo upitas da li stojim iza toga sto tvrdim, na sta ja odgovorim potvrdno (i drcno, naravno), a ti mi onda samo kazes da nema nikakvih problema, da nstavim raditi svoj posao, a da to dijete ima vaske jer mu poznajes mater s kojom si i razgovarala u medjuvrmenu. Okrenes se i odes.
Nakon toga krece tiranija - malo, malo pa nekakve zalbe na tvoje dijete (po pravilu - daleko od pameti i stvarne istine). Cas se potuklo s nekim (kasnije se ispostavi da to nije uopste tacno), cas je zapricavalo cijeli razred na casu (opet se kasnije ispostavi da to nije tacno, a sve potvrde i druga djeca), pa krecu losije ocjene, na kontrolnim koje ti dijete donese na potpis jasno vidis da su tacni odgovori prekrizeni i sl., a vrhunac onda bude na ekskurziji u 4. razredu gdje ti ja ocrnim dijete da je kurva i da se skidala pred djecacima. Aferim. (uopste necemo postavljati sad pitanje od kud djecaci i curice u istim sobama).
Eto, sta bi ti tu?
TheMule

#113 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by TheMule »

Izgleda da potajem staromodan. Sta je PAF?
Altsa

#114 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Altsa »

mahir985 wrote:Evo citam ovu temu i stvarno je cudo kakvih likova ovdje ima :run:

ako ti supruga razmislja kao ti onda se kuku djeci...ima svakako prosvetnih radnika koji su izuzetno dobri i kojima se ne moze nista zamjeriti...ali takvih je na zalost malo...dvoje djece skolujem i upoznao sam se sa raznim nastavnicima od kojih vecina nije dobre glave...nije istina da uciteljica ne moze nista djeci jer postoje ukori, odstranjenje sa casa, slanje kod pedagoga, pozivi roditeljima i na kraju ako se bas dotle dogura i iskljucenje iz skole...ali zato nastavnici upale youtube dok djeca rade kontrolni i preko zvucnika slusaju narodnjake, vrijedaju djecu da su retardirana, glupa (ne mogu svi biti klikerasi i pametni), predavanja se svode na to da ubace usb stik u TV i kazu djeci da prepisuju dok ona manikira nokte itd. i tome slicno...djeca su ne odgojena i bezobrazna i za to su jedini krivci roditelji ali osudivati roditelje sto su djeca kako ti kazes glupa je da se i ja koristim tom rijecu glupo...uvijek je bilo bezobrazne i dobre djece i manje pametne i ekstra pametne djece i tu se nista ne moze promijeniti...posao prosvetnih radnika je tezak ali bi ga oni mogli znatno sebi olaksati kada bi to htjeli.
kockica_kockica

#115 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by kockica_kockica »

TheMule wrote:Izgleda da potajem staromodan. Sta je PAF?
to ti je ono kad ostanes zatecen ili ti iznenadjen necijim ponasanjem :oops: :mrgreen:
mahir985

#116 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by mahir985 »

Altsa wrote:

ako ti supruga razmislja kao ti onda se kuku djeci...ima svakako prosvetnih radnika koji su izuzetno dobri i kojima se ne moze nista zamjeriti...ali takvih je na zalost malo...dvoje djece skolujem i upoznao sam se sa raznim nastavnicima od kojih vecina nije dobre glave...nije istina da uciteljica ne moze nista djeci jer postoje ukori, odstranjenje sa casa, slanje kod pedagoga, pozivi roditeljima i na kraju ako se bas dotle dogura i iskljucenje iz skole...ali zato nastavnici upale youtube dok djeca rade kontrolni i preko zvucnika slusaju narodnjake, vrijedaju djecu da su retardirana, glupa (ne mogu svi biti klikerasi i pametni), predavanja se svode na to da ubace usb stik u TV i kazu djeci da prepisuju dok ona manikira nokte itd. i tome slicno...djeca su ne odgojena i bezobrazna i za to su jedini krivci roditelji ali osudivati roditelje sto su djeca kako ti kazes glupa je da se i ja koristim tom rijecu glupo...uvijek je bilo bezobrazne i dobre djece i manje pametne i ekstra pametne djece i tu se nista ne moze promijeniti...posao prosvetnih radnika je tezak ali bi ga oni mogli znatno sebi olaksati kada bi to htjeli.
Misljenja sam da moja supruga veoma dobro radi svoj posao, a ja bi joj prvi rekao i napao je da nekom djetetu ucini nepravdu.

Slazem se da ima i dobrih i losih prosvjetnih radnika, ali se zavaravas ako mislis da uciteljica moze ista djeci. Ukora mozes dijeliti koliko hoces, to ne pije vode. Odstraniti sa casa ga ZAKONSKI NE SMIJE, jer dijete ne smije bez nadzora biti dok je u skoli, t.j. ne smijes ga izbaciti sa casa da luta po skoli i dvoristu. Mozes ga naravno poslati pedagogu, a sta ce pedagog kada mu dijete kaze da ce raditi sta hoce i opsuje usput koju (jer zna da nece biti sankcionisan), a kada zovnes roditelje oni umjesto dijete tebe napadnu.

Ovo sve govorim jer znam isti jedan takav slucaj, gdje mali u 4. razredu ometa nastavu, tuce ostalu djecu, bukvalno pisa na sred casa, psuje i prijeti nastavnicima, a da mu se ne moze nista, jer roditelji uporno tvrde da je njihovo dijete normalno i da oni u skoli pricaju gluposti, a kada se spominjalo iskljucenje iz skole onda se prijetilo sa raznoraznim institucijama i krsenjem ljudskih prava... I sta molim te da radis, a zamisli sa druge strane imas roditelje ostale djece koje opravdano strahuju za sigurnost svoje djece i kojima je jedina mogucnost da prebace svoju djecu u drugu skolu.

Te uciteljice sto si navela u svojim iskustvima su stvarno :shock:

Ali evo opet iz prve ruke vam mogu reci da itekako pije vode razgovor sa DIREKTOROM skole. Naravno prvo treba pokusati razgovarati sa nastavnicom, ali ako to ne pali pravac kod direktora. Vjerujte kada je u pitanju direktorov obraz i dupe, onda nastavnik moze itekako da najebe. Da direktor u skoli gdje mi radi supruga sazna da neka nastavnica slusa muziku na youtube ili lakira nokte tokom nastave, veoma bi brzo moglo doci do otkaza, a pored toga ima i jos nekoliko mogucnosti sankcionisanja (ako joj vec ne moze dati otkaz).
Ako se i direktor pravi malo blesav, sigurno ce promijeniti stav kada se spomene inspekcija i odredjene institucije :thumbup:

Takodjer se slazem sa tobom da je uvije bilo i dobre i nestasne djece, i pametne i glupe... Ali cinjenica je da su djeca prije imali vise postovanja prema starijima i opcenito vise kucnog odgoja. Ima nas koji smo kad smo bili mali i tukli se i jedni drugima psovali i krali, ali se nije moglo cuti ni od najveceg delikventa da nekoj nani ili dedi psuje mater i Boga jer traze da im ustupe mjesto u tramvaju, a sto je nazalost danas svakodnevnica postala... :|
Dozer

#117 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

Valjda su na te psovke nauceni na prijeko potrebnoj vjeronauci....
Mala anegdota koju mi neko isprica, vezana za tramvaj u Zagrebu. Sjedi pravi crnac u tramvaju, ocito neki student izvana. Na nekoj stanici udje trudnica i ovaj se odmah dize da je pusti da sjedne. Dok je on ustajao i izmicao se, na stolicu se uvali neka starija gospodja (da ne kazem baba). On joj se ljubazno obrati sa "gospodjo, izvinite ali ustao sam ovoj trudnici", na sta je ona odgovorila da je trudnica mlada i da moze stajati, a da se u Hrvatskoj (aludirajuci na njegovu boju koze, naravno) u tramvajima ustaje starijim osobama. Na to je on njoj odgovorio da se u njegovom selu takve cangrizave babe jedu za dorucak. Kazu da je u tramvaju nastao opsti haos i plac. :D

Ma desava se svasta, to su cinjenice. Cinjenice su i da su djeca danas zasticena k'o "medzedi", ali isto tako i da se vecinom ponasaju k'o zadnja stoka!
A isto je tako cinjenica da su im roditelji to tako dopustili, pa cak ih nerijetko na takvo ponasanje i ohrabruju. Sve u stilu - ma ko ce tebi reci da si glup ili ovakav ili onakav, odmah mu kamencinom razbi' glavu, a uciteljici reci da odjebe. To tako, nazalost, danas funkcionise. Tacnije - ne funkcionise nista, ali se svakodnevno desava.

Zato ja i kazem da je ovdje sprega hajvanluka, sto s roditeljske strane, sto s nastavnicke, jer i ti nastavnici nisu pali s Marsa, nego su iz identicnog drustva.
Moze neko reci da sam ovakav i onakav, ali i pored toga ja tvrdim da je za sve to zajedno, za kompletno stanje u cijeloj drzavi pa tako i u obrazovanju (a tu pogotovo), kriv nakaradni sistem koji na pijedestal dize totalno imbecilne kategorije i vrijednosti. Prvo etnicke, a onda vjerske. Ili su u istoj ravni. A to je kompletan idiotluk u kojem se totalno gubi sve ljudsko, individualno i normalno. Ovdje sve vise vlada mentalitet rulje, krda i palanke. A onda se ne trebamo cuditi nicemu...
TheMule

#118 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by TheMule »

kockica_kockica wrote:
TheMule wrote:Izgleda da potajem staromodan. Sta je PAF?
to ti je ono kad ostanes zatecen ili ti iznenadjen necijim ponasanjem :oops: :mrgreen:
To sam skonto iz konteksta recenice, ali sam mislio da je neka skracenica za nesto
Avetinho

#119 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Avetinho »

Dozer wrote:Sjedi pravi crnac u tramvaju, ocito neki student izvana. Na nekoj stanici udje trudnica i ovaj se odmah dize da je pusti da sjedne. Dok je on ustajao i izmicao se, na stolicu se uvali neka starija gospodja (da ne kazem baba). On joj se ljubazno obrati sa "gospodjo, izvinite ali ustao sam ovoj trudnici", na sta je ona odgovorila da je trudnica mlada i da moze stajati, a da se u Hrvatskoj (aludirajuci na njegovu boju koze, naravno) u tramvajima ustaje starijim osobama. Na to je on njoj odgovorio da se u njegovom selu takve cangrizave babe jedu za dorucak.
LOL!
gagy06

#120 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by gagy06 »

Dozer wrote:Mecka je "cacnuta" :D :D

Da sad ne postiram citate u kompletu, izvuci cu samo par njih.
gogy06
Dakle, mislim da je tu kljucan pristup. Neka je i sve tacno-uciteljica je arogantna, nekomunikativna itd. roditelj mora naci pristup, jer sa uciteljicom je deverat najmanje 5 godina.
Da, pristup jeste kljucan i u tome se i ja u potpunosti slazem. Ne bih da budem krivo shvacen, ali upravo sam i rekao da je komunikacija najbitnija, i to ne samo komunikacija na relaciji roditelj-nastavnik, nego prvenstveno kucna komunikacija jer - sve se nosi iz kuce. Iz ovog razloga sam i naveo primjer lifta, a radi se, ipak, o mladjoj majci, a ne o nani od 70-80 godina, tako da jednostavno ne priznajem komentare o "tehnoloskoj/tehnickoj nepismenosti". Svejedno.
Medjutim, nekada je vrlo tesko naci ispravan nacin pristupa i nastavniku (podrazumijevaju se i ucitelji/ce i nastavnice, da ne kucam stalno sve). Evo, Gogy je iz branse, pa neka nam kaze kako bi se on postavio u situaciji gdje mu roditelj dodje i kaze "ako mi dijete ne slusa, ako je bahato, ako smeta na casu - slobodno ga kaznite kako smatrate da treba, bilo da ga se naruzi, da se i izderete na njega ako treba, da ga odstranite s casa, sta god je potrebno", dakle - puna saradnja i razumijevanje sa strane roditelja su ponudjeni. A onda, nastavnik vam pocne kinjiti dijete na 1001 nacin. Sto kroz ocjene, sto kroz raznorazne optuzbe (iako optuzbe nemaju veze s pamecu jer dijete jednostavno nije tip koji radi stvari za kakve je optuzeno, niti je ikada), i sl. Sta tada? Nokautirati nastavnika? Ici direktoru i zaliti se? To su rjesenja? Dijelom jesu, ali kako svi mi znamo da su i nastavnici u vecini slucajeva zaposleni preko kojekakvih stela, veza, rodbine, stranke i sl., onda sami sebe dovedemo u situaciju da ni direktori ni pedagozi ne urade nista osim nekog ovlas razgovora s tim nastavnikom, a onda se maltretiranje djeteta nastavi 3x zesce. Onda se dodje do toga da se dijete prebacuje u drugu skolu, a ni u drugoj skoli situacija nije nista bolja jer tamo nije vrat, nego sija. (nastaviocu kasnije, moram ici).
Ja isto mislim da je primjer sa liftom totalno izvan price. Kada su kompjuteri poceli da se (negdje pod moranjem) upotrebljavaju u školi, svi stari (mislim ljudi 45+ godina) nastavnici su se uhvatili za glavu kako ce oni to. Jesu li oni zbog toga losi nastavnici? Ili licni primjer: ja do prosle godine nisam znao da upalim ves masinu. Zasto? Zato sto citav zivot to neko drugi radi za mene. Sta to govori o meni. Da sam glup? Ja licno imam jedan veliki problem-kada nesto ne znam- ja kazem da ne znam. Kako se krece automobil? Uopce me ne interesuje. Ja samo sipam gorivo i vozim. Kad ne bih morao, ne bih ni vozio.
Nego da se vratim na temu. Kazes -das mi neke ovlasti, kako bih ja reagirao- Ma ne trebaju tu nikakve ovlasti od roditelja. Sve se zna kako se treba raditi, šta se smije šta ne smije. Vjerovali ili ne, sistem ipak postoji. Sada je pitanje da li je dobar ili loš.
Naravno da je bilo situacija kada dodje roditelj i kaze: ma slobodno ti njega ovako-onakao, ja ti dajem dozvolu. Nema od tog nista. U skoli je jedini nacin razgovor i samo razgovor-zatim komunikacija skola-ucenik-roditelj. Nema druge.
I moram da naglasim, vidim ovdje krenu grmlje i kamenje na djecu. Ma nisu djeca losa, djeca su odlicna. Mada ovo moze biti individualno, ali kod mene nema crnih ovaca-svaki dan je nova prilika, svaki dan ucenici dodju u skolu i svi su isti. Ako je neko jucer napravio nesto lose, u novom danu nova nafaka. I vjerujte, niko ne umije lijepo da vas iznenadi nego djeca. Mnogo je i takvih primjera, i naravno, puno je vise primjera pozitivne saradnje sa roditeljima, nego negativne. Uostalom, sta ja znam, ja sam Akademiju zavrsio u Mostaru. :)
Dozer

#121 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

Ne kontam ovo za akademiju u Mostaru, kakve to veze ima s bilo cim...al' hajd'...
Ako je to ono nesto na relaciji "eto, ja zavrsio u Mostaru, a predajem u Sarajevu", opet - kakve to veze ima? Zavrsio si u BiH.

Hoces primjer nebuloze i na ovo? OK, ima i to :D

Predajem prijavu za porez i ispred mene zena, mladja, nekih 26-27 godina, sa izrazenim sandzackim akcentom. Ona unutra, u kancelariji, ja pred vratima, vrata otvorena. Dosla ona po poreznu karticu. Sluzbenica joj trazi razne papire, a ova na sve odgovara sa "nemam to". Pita je sluzbenica na kraju za sta joj treba porezna kartica, a ona kaze - rekli mi na poslu da im donesem. Hajde, zanemaricemo to sto su je poslali s posla po karticu, jer je to firma trebala da uradi. Pita je sluzbenica gdje radi, na sta ova odgovara "u skoli". Trazi joj sluzbenica LK, na sta ova odgovara "a to ce mi biti gotovo za 2 dana". Sluzbenica, naravno, zinula... i pita ovu kako je mogla dobiti posao, a nema ni BH licnu kartu. Ova se smije, naravno, i slijeze ramenima. Stela, jasno. I onda slag na tortu - sluzbenica je upita, onako sege radi, sta predaje, a ova k'o iz topa - Bosanski! E - jebi ga! :lol:
Last edited by Dozer on 15/11/2012 09:56, edited 1 time in total.
idic

#122 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by idic »

Dozer wrote:Ne kontam ovo za akademiju u Mostaru, kakve to veze ima s bilo cim...al' hajd'...
A ko je to ono nesto na relaciji "eto, ja zavrsio u Mostaru, a predajem u Sarajevu", opet - kakve to veze ima? Zavrsio si u BiH.

Hoces primjer nebuloze i na ovo? OK, ima i to :D

Predajem prijavu za porez i ispred mene zena, mladja, nekih 26-27 godina, sa izrazenim sandzackim akcentom. Ona unutra, u kancelariji, ja pred vratima, vrata otvorena. Dosla ona po poreznu karticu. Sluzbenica joj trazi razne papire, a ova na sve odgovara sa "nemam to". Pita je sluzbenica na kraju za sta joj treba porezna kartica, a ona kaze - rekli mi na poslu da im donesem. Hajde, zanemaricemo to sto su je poslali s posla po karticu, jer je to firma trebala da uradi. Pita je sluzbenica gdje radi, na sta ova odgovara "u skoli". Trazi joj sluzbenica LK, na sta ova odgovara "a to ce mi biti gotovo za 2 dana". Sluzbenica, naravno, zinula... i pita ovu kako je mogla dobiti posao, a nema ni BH licnu kartu. Ova se smije, naravno, i slijeze ramenima. Stela, jasno. I onda slag na tortu - sluzbenica je upita, onako sege radi, sta predaje, a ova k'o iz topa - Bosanski! E - jebi ga! :lol:
:run:

E to je naša crna stvarnost, mom sinu engleski predaje cura koja je živjela u australiji i tamo završila neke škole. Zato sa našim jezikom nema pojma, djeca joj se smiju na časovima kad nešto provali, na kraju se i ona smije zajedno s njima. 8-)
idic

#123 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by idic »

Još veći crnjak je to što ta djeca iz Sandžaka imaju prednost pri upisu na fakultet i smještaju u studentski dom.
Avetinho

#124 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Avetinho »

idic wrote:
E to je naša crna stvarnost, mom sinu engleski predaje cura koja je živjela u australiji i tamo završila neke škole. Zato sa našim jezikom nema pojma, djeca joj se smiju na časovima kad nešto provali, na kraju se i ona smije zajedno s njima. 8-)
Pa ne predaje mu bosanski, pobogu! Umjesto da budes sretan sto ti djetetu strani jezik predaje "native speaker", ti se rugas sto ne zna tvoj jezik.
gagy06

#125 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by gagy06 »

Dozer wrote:Ne kontam ovo za akademiju u Mostaru, kakve to veze ima s bilo cim...al' hajd'...
A ko je to ono nesto na relaciji "eto, ja zavrsio u Mostaru, a predajem u Sarajevu", opet - kakve to veze ima? Zavrsio si u BiH
Isprati temu od pocetka pa ce ti biti jasno.
Post Reply