Neum za Prevlaku?
-
muzicar_iz_parka
#101 Re: Neum za Prevlaku?
Ja još uvijek čekam na primjer gdje je određena država povratila izgubljeni dio teritorije kroz istoriju uz pomoć arbitraže odnosno tužbe pred nekim međunarodnim sudom, kad se to već predlaže u slučaju tog djelića CG obale koji je nekad davno pripadao BiH.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#102 Re: Neum za Prevlaku?
MuaDib wrote:Ideja o razmjeni teritorija nije uopšte loša, ako se postavi na prave temelje i provede uz pomoć međunarodne arbitraže.
Kako postoji ovaj spor sa graniceom između Hrvatske i BiH s jedne, te neriješena granična pistanja BiH s Crnom Gorom s druge strane, mišljenja sam da bi trebalo pokrenuti međunarodnu arbitražu, koja bi uključivala najmanje dvije tačke:
- Razmjena teritorije između RH i BiH, u cilju uspostavljanja teritorijalnog kontinuiteta RH i obezbjeđivanja BIH izlaza na more, s nesmetanim pristupom međunarodnim vodama.
- Pokretanje i rješavanje spora sa Crnom Gorom oko provrata bosanskohercegovačkog suvereniteta nad Sutrorinom i trajno rejašavanje granica sa Crnom Gorom.
Time bi se dobio kvalitetniji izlaz BiH na more, riješilo pitanje treitorijalnog kontinuiteta RH, te povratila Sutorina pod naš suverenitet, jer ta granica nikada nije verifikovana na pravni način.
Nešto slično kao na ovoj karti
Zelenom je označena teritorija koju bi BiH otprilike predala Hrvatskoj.
Plavom je označena teritorija koju bi Hrvatska otprilike ustupila BiH.
Crvenom bojom je označena teritorija, koju bi Crna Gora vratila pod suverenitet BiH.
Ukoliko bi se to ostvarilo, najbolje riješenje za dobivenu teritoriju bi bilo da se proglasi zasebnim distriktom.
vi niste normalni
šta me boli kita za teritorijalni kontinuitet RH
- mO k3
#103 Re: Neum za Prevlaku?
mada od ovoga nema nista i ako bi doslo do toga onda bih treba debelo hrvatskoj da naplati ne
1m=1m nego x 3 ....
Dze cemo dole u vukojbeinu ,a onaki neum dati ..
1m=1m nego x 3 ....
Dze cemo dole u vukojbeinu ,a onaki neum dati ..
- poznanik
#104 Re: Neum za Prevlaku?
JoseMujica wrote: vi niste normalni![]()
Odavno čekam ovakav odgovor
-
NoriDeNoir
#105 Re: Neum za Prevlaku?
E bas bih volio da vidim kako ce prvo RH i CG prihvatiti da nesto daju nekoj drugoj drzavi tj. BiH (ajd RH i nekako, jer eto dobila bi teritorijalni kontinuitet ali CG vec malo teze), pa onda da vidim kako ce reagovati ljudi koji zive ili imaju nekretnine na tom podruciju. Sigurno ce svi odahnuti i reci "napokon se vracamo u davno izgubljenu domovinu" (ovo se odnosi na ljude iz RH i CG. Situaciju u Neumu bi bila vec drugacija odnosno to bi stvarno i govorili
).
Pa dovoljno je pogledati kakvi su problemi oko par kvadratnih kilometara (stotina metara ???) sa vrhom Kleka a kamoli da se prica o nekim vecim teritorijalnim ustupcima sa bilo koje strane.
Treca stvar je ta sto svi ovi prijedlozi i tvrdnje o historijskom pravu BiH na izlaz na more su toliko subjektivni da vjerujem kad bi neko iznio zvanicno stav na nacin na koji pojedinci ovdje predlazu "glat" uzimanje tudje teritorije da bi izbio diplomatski skandal.
A jos mogu mislit sta bi se po Europi pocelo desavati kad bi ova nasa ideja bila realizovana pa kad se neko u Italiji dosjeti obnavljati Rimsko carstvo jer historijski ima pravo na to (kao i BiH na izlaz na more u CG)

Ali teorijski geldano meni je super ideja zamjene Neuma za Prevlaku.
Neum je ruglo i ja stvarno ne mogu shvatiti ko bi dosao MAKSUZ tamo da ljetuje (ovdje mislim na strane turiste). Prevlaka je neizgrađena i mogla bi se fino i moderno urediti i ispraviti sve greske koje postoje u Neumu i na taj nacin mozda privuci goste dubljeg djepa.
Pa dovoljno je pogledati kakvi su problemi oko par kvadratnih kilometara (stotina metara ???) sa vrhom Kleka a kamoli da se prica o nekim vecim teritorijalnim ustupcima sa bilo koje strane.
Treca stvar je ta sto svi ovi prijedlozi i tvrdnje o historijskom pravu BiH na izlaz na more su toliko subjektivni da vjerujem kad bi neko iznio zvanicno stav na nacin na koji pojedinci ovdje predlazu "glat" uzimanje tudje teritorije da bi izbio diplomatski skandal.
A jos mogu mislit sta bi se po Europi pocelo desavati kad bi ova nasa ideja bila realizovana pa kad se neko u Italiji dosjeti obnavljati Rimsko carstvo jer historijski ima pravo na to (kao i BiH na izlaz na more u CG)
Ali teorijski geldano meni je super ideja zamjene Neuma za Prevlaku.
Neum je ruglo i ja stvarno ne mogu shvatiti ko bi dosao MAKSUZ tamo da ljetuje (ovdje mislim na strane turiste). Prevlaka je neizgrađena i mogla bi se fino i moderno urediti i ispraviti sve greske koje postoje u Neumu i na taj nacin mozda privuci goste dubljeg djepa.
Last edited by NoriDeNoir on 08/11/2012 23:32, edited 1 time in total.
- korisnik.1
#106 Re: Neum za Prevlaku?
Realno govoreći šta nas zaboli kita..JoseMujica wrote:vi niste normalni![]()
Ali ako pogledamo da EU "boli" kita, te da će im oni pomoći da ustvrde taj njihov teritorijalni kontinuitet, pa makar morali ići i na našu štetu.
Zato bi nas trebalo sve da "boli", i da se iznađe najbolje riješenje i po jednu i po drugu stranu.
PS. mada je ovaj prijedlog nerealan
Rimsko carstvo se raspalo u 5 vijeku, a historijsko pravo BiH na Sutorinu, nije bilo tako davno. Valjda si upućen.NoriDeNoir wrote:A jos mogu mislit sta bi se po Europi pocelo desavati kad bi ova nasa ideja bila realizovana pa kad se neko u Italiji dosjeti obnavljati Rimsko carstvo jer historijski ima pravo na to (kao i BiH na izlaz na more u CG)![]()
![]()
Last edited by korisnik.1 on 08/11/2012 23:31, edited 1 time in total.
-
udrch
#107 Re: Neum za Prevlaku?
vidim na ovoj jednoj karti ima neki Veliki školj kod Molunata, znači fali nam još samo Mali
i sve na svom mjestu..
sutorina je srce naše zemlje, ne smijemo dopustiti da ostane crnogorska..
a Srebrenica? - čija je Srebrenica?
sutorina je srce naše zemlje, ne smijemo dopustiti da ostane crnogorska..
a Srebrenica? - čija je Srebrenica?
- JoseMujica
#108 Re: Neum za Prevlaku?
dobro drug korisnik ...što smo se koji k....patili 92-95....moglo se odmah sve mirno razmjeniti i razdjeliti ....malo levo pa desno opa cupa...a ovo što ostane u sredini pripojiti matici Turskoj i svi bi živili happily ever after
-
NoriDeNoir
#109 Re: Neum za Prevlaku?
Tacno, ali su sanse za obnavljanjem Rimskog carstva kao i izlazak BiH na more u CG podjednakekorisnik.1 wrote:
Rimsko carstvo se raspalo u 5 vijeku, a historijsko pravo BiH na Sutorinu, nije bilo tako davno. Valjda si upućen.
- korisnik.1
#110 Re: Neum za Prevlaku?
Ma jook, kad bi ostalo ovo u sredini vratili bi smo se tamo gdje je sve počeloJoseMujica wrote:dobro drug korisnik ...što smo se koji k....patili 92-95....moglo se odmah sve mirno razmjeniti i razdjeliti ....malo levo pa desno opa cupa...a ovo što ostane u sredini pripojiti matici Turskoj i svi bi živili happily ever after
Nego, kad si već spomenuo pripajanje, bolje bi bilo pripojiti se AU, oni su ipak mnogo napredniji, a ovdje su bili u istoj poziciji kao i istočnjaci.
Sa ovakvim političkim vođstvom, da, nažalost si u pravu.NoriDeNoir wrote:Tacno, ali su sanse za obnavljanjem Rimskog carstva kao i izlazak BiH na more u CG podjednake
- cyprus
#111 Re: Neum za Prevlaku?
Zašto se o ovoj nebuloznoj ideji još raspravlja? 
-
udrch
#112 Re: Neum za Prevlaku?
lahko je tebi što ti se stranka revanširala apartmanom u Neumu..a šta ćemo ja i Mujica, ili još važnije šta će Supethik i lijepa Dženi?cyprus wrote:Zašto se o ovoj nebuloznoj ideji još raspravlja?
-
Lug
#113 Re: Neum za Prevlaku?
haj da se prvo dogovorimo cija je rs, jel srpska ili je bosanskohercegovacka?
- korisnik.1
#114 Re: Neum za Prevlaku?
de facto srpska odnosno suverena (jer i kad bi se "iscupali" ne bi otisli preko drine)Lug wrote:haj da se prvo dogovorimo cija je rs, jel srpska ili je bosanskohercegovacka?
de iure bosanskohercegovacka
-
Lug
#115 Re: Neum za Prevlaku?
de jure, de stipe de fato...korisnik.1 wrote:de facto srpska odnosno suverena (jer i kad bi se "iscupali" ne bi otisli preko drine)Lug wrote:haj da se prvo dogovorimo cija je rs, jel srpska ili je bosanskohercegovacka?
de iure bosanskohercegovacka
mislim,..hocel biti kakvih hidrocentrala na sutorini ko na drini?
-
dječak sa šibicama
#116 Re: Neum za Prevlaku?
Na ovom forumu definitivno fali SF podforum (ili ima nesto takvo? ako ima, tema je za tamo)
- korisnik.1
#117 Re: Neum za Prevlaku?
Ma bice braca moj, isto k'o i aerodrom u TrebinjuLug wrote:de jure, de stipe de fato...![]()
mislim,..hocel biti kakvih hidrocentrala na sutorini ko na drini?
-
Lug
#118 Re: Neum za Prevlaku?
korisnik.1 wrote:Ma bice braca moj, isto k'o i aerodrom u TrebinjuLug wrote:de jure, de stipe de fato...![]()
mislim,..hocel biti kakvih hidrocentrala na sutorini ko na drini?![]()
a ljudi se ponadali...ko vele dok je zlaja tu da pogura..
- JoseMujica
#119 Re: Neum za Prevlaku?
ne razumiju ovi jastrebovi da mi ideolozi uvijek najgore prođemo jer stranke su vječni interes, a ideologije tek prolazne avantureudrch wrote:lahko je tebi što ti se stranka revanširala apartmanom u Neumu..a šta ćemo ja i Mujica, ili još važnije šta će Supethik i lijepa Dženi?cyprus wrote:Zašto se o ovoj nebuloznoj ideji još raspravlja?
- agent_zero
- JoseMujica
#121 Re: Neum za Prevlaku?
novi hit
S Grigorijem na more
S Grigorijem na more
- JoseMujica
#123 Re: Neum za Prevlaku?
nije buraz ludilo...ovo je normala...ludilo je kada pucaemanacija wrote:Bože, koje ludilo...
- emanacija
#124 Re: Neum za Prevlaku?
Shvatam to, ali Grigorije, protiv "svojih"... Još ako ovo izgura postaće BH Makarios.JoseMujica wrote: nije buraz ludilo...ovo je normala...ludilo je kada puca
- JoseMujica
#125 Re: Neum za Prevlaku?
nije on protiv svojih...one je protiv Milaaa, izdajice Serpstva