Neum za Prevlaku?

muzicar_iz_parka

#101 Re: Neum za Prevlaku?

Post by muzicar_iz_parka »

Ja još uvijek čekam na primjer gdje je određena država povratila izgubljeni dio teritorije kroz istoriju uz pomoć arbitraže odnosno tužbe pred nekim međunarodnim sudom, kad se to već predlaže u slučaju tog djelića CG obale koji je nekad davno pripadao BiH.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#102 Re: Neum za Prevlaku?

Post by JoseMujica »

MuaDib wrote:Ideja o razmjeni teritorija nije uopšte loša, ako se postavi na prave temelje i provede uz pomoć međunarodne arbitraže.
Kako postoji ovaj spor sa graniceom između Hrvatske i BiH s jedne, te neriješena granična pistanja BiH s Crnom Gorom s druge strane, mišljenja sam da bi trebalo pokrenuti međunarodnu arbitražu, koja bi uključivala najmanje dvije tačke:
- Razmjena teritorije između RH i BiH, u cilju uspostavljanja teritorijalnog kontinuiteta RH i obezbjeđivanja BIH izlaza na more, s nesmetanim pristupom međunarodnim vodama.
- Pokretanje i rješavanje spora sa Crnom Gorom oko provrata bosanskohercegovačkog suvereniteta nad Sutrorinom i trajno rejašavanje granica sa Crnom Gorom.
Time bi se dobio kvalitetniji izlaz BiH na more, riješilo pitanje treitorijalnog kontinuiteta RH, te povratila Sutorina pod naš suverenitet, jer ta granica nikada nije verifikovana na pravni način.
Nešto slično kao na ovoj karti
Image
Zelenom je označena teritorija koju bi BiH otprilike predala Hrvatskoj.
Plavom je označena teritorija koju bi Hrvatska otprilike ustupila BiH.
Crvenom bojom je označena teritorija, koju bi Crna Gora vratila pod suverenitet BiH.
Ukoliko bi se to ostvarilo, najbolje riješenje za dobivenu teritoriju bi bilo da se proglasi zasebnim distriktom.
:shock:
vi niste normalni :-)

šta me boli kita za teritorijalni kontinuitet RH :!:
mO k3

#103 Re: Neum za Prevlaku?

Post by mO k3 »

mada od ovoga nema nista i ako bi doslo do toga onda bih treba debelo hrvatskoj da naplati ne
1m=1m nego x 3 ....
Dze cemo dole u vukojbeinu ,a onaki neum dati ..
poznanik

#104 Re: Neum za Prevlaku?

Post by poznanik »

JoseMujica wrote: vi niste normalni :-)

Odavno čekam ovakav odgovor :D

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
NoriDeNoir

#105 Re: Neum za Prevlaku?

Post by NoriDeNoir »

E bas bih volio da vidim kako ce prvo RH i CG prihvatiti da nesto daju nekoj drugoj drzavi tj. BiH (ajd RH i nekako, jer eto dobila bi teritorijalni kontinuitet ali CG vec malo teze), pa onda da vidim kako ce reagovati ljudi koji zive ili imaju nekretnine na tom podruciju. Sigurno ce svi odahnuti i reci "napokon se vracamo u davno izgubljenu domovinu" (ovo se odnosi na ljude iz RH i CG. Situaciju u Neumu bi bila vec drugacija odnosno to bi stvarno i govorili :) ).

Pa dovoljno je pogledati kakvi su problemi oko par kvadratnih kilometara (stotina metara ???) sa vrhom Kleka a kamoli da se prica o nekim vecim teritorijalnim ustupcima sa bilo koje strane.

Treca stvar je ta sto svi ovi prijedlozi i tvrdnje o historijskom pravu BiH na izlaz na more su toliko subjektivni da vjerujem kad bi neko iznio zvanicno stav na nacin na koji pojedinci ovdje predlazu "glat" uzimanje tudje teritorije da bi izbio diplomatski skandal.

A jos mogu mislit sta bi se po Europi pocelo desavati kad bi ova nasa ideja bila realizovana pa kad se neko u Italiji dosjeti obnavljati Rimsko carstvo jer historijski ima pravo na to (kao i BiH na izlaz na more u CG) :skoljka: :D :D

Ali teorijski geldano meni je super ideja zamjene Neuma za Prevlaku.
Neum je ruglo i ja stvarno ne mogu shvatiti ko bi dosao MAKSUZ tamo da ljetuje (ovdje mislim na strane turiste). Prevlaka je neizgrađena i mogla bi se fino i moderno urediti i ispraviti sve greske koje postoje u Neumu i na taj nacin mozda privuci goste dubljeg djepa.
Last edited by NoriDeNoir on 08/11/2012 23:32, edited 1 time in total.
korisnik.1

#106 Re: Neum za Prevlaku?

Post by korisnik.1 »

JoseMujica wrote:vi niste normalni :-)

Realno govoreći šta nas zaboli kita..
Ali ako pogledamo da EU "boli" kita, te da će im oni pomoći da ustvrde taj njihov teritorijalni kontinuitet, pa makar morali ići i na našu štetu. :wink:
Zato bi nas trebalo sve da "boli", i da se iznađe najbolje riješenje i po jednu i po drugu stranu. :zoka:
PS. mada je ovaj prijedlog nerealan
NoriDeNoir wrote:A jos mogu mislit sta bi se po Europi pocelo desavati kad bi ova nasa ideja bila realizovana pa kad se neko u Italiji dosjeti obnavljati Rimsko carstvo jer historijski ima pravo na to (kao i BiH na izlaz na more u CG) :skoljka: :D :D
Rimsko carstvo se raspalo u 5 vijeku, a historijsko pravo BiH na Sutorinu, nije bilo tako davno. Valjda si upućen.
Last edited by korisnik.1 on 08/11/2012 23:31, edited 1 time in total.
udrch

#107 Re: Neum za Prevlaku?

Post by udrch »

vidim na ovoj jednoj karti ima neki Veliki školj kod Molunata, znači fali nam još samo Mali :D i sve na svom mjestu..
sutorina je srce naše zemlje, ne smijemo dopustiti da ostane crnogorska..

a Srebrenica? - čija je Srebrenica?
JoseMujica

#108 Re: Neum za Prevlaku?

Post by JoseMujica »

dobro drug korisnik ...što smo se koji k....patili 92-95....moglo se odmah sve mirno razmjeniti i razdjeliti ....malo levo pa desno opa cupa...a ovo što ostane u sredini pripojiti matici Turskoj i svi bi živili happily ever after
NoriDeNoir

#109 Re: Neum za Prevlaku?

Post by NoriDeNoir »

korisnik.1 wrote:
Rimsko carstvo se raspalo u 5 vijeku, a historijsko pravo BiH na Sutorinu, nije bilo tako davno. Valjda si upućen.
Tacno, ali su sanse za obnavljanjem Rimskog carstva kao i izlazak BiH na more u CG podjednake
korisnik.1

#110 Re: Neum za Prevlaku?

Post by korisnik.1 »

JoseMujica wrote:dobro drug korisnik ...što smo se koji k....patili 92-95....moglo se odmah sve mirno razmjeniti i razdjeliti ....malo levo pa desno opa cupa...a ovo što ostane u sredini pripojiti matici Turskoj i svi bi živili happily ever after
Ma jook, kad bi ostalo ovo u sredini vratili bi smo se tamo gdje je sve počelo :roll: a nije počelo sa Osmanskom, pardon Turskom. Vidiš, možda bi to i bilo bolje, Dino Merlin - Ispočetka :lol:
Nego, kad si već spomenuo pripajanje, bolje bi bilo pripojiti se AU, oni su ipak mnogo napredniji, a ovdje su bili u istoj poziciji kao i istočnjaci.
NoriDeNoir wrote:Tacno, ali su sanse za obnavljanjem Rimskog carstva kao i izlazak BiH na more u CG podjednake
Sa ovakvim političkim vođstvom, da, nažalost si u pravu. :dance:
cyprus

#111 Re: Neum za Prevlaku?

Post by cyprus »

Zašto se o ovoj nebuloznoj ideji još raspravlja? :-)
udrch

#112 Re: Neum za Prevlaku?

Post by udrch »

cyprus wrote:Zašto se o ovoj nebuloznoj ideji još raspravlja? :-)
lahko je tebi što ti se stranka revanširala apartmanom u Neumu..a šta ćemo ja i Mujica, ili još važnije šta će Supethik i lijepa Dženi?
Lug

#113 Re: Neum za Prevlaku?

Post by Lug »

haj da se prvo dogovorimo cija je rs, jel srpska ili je bosanskohercegovacka?
korisnik.1

#114 Re: Neum za Prevlaku?

Post by korisnik.1 »

Lug wrote:haj da se prvo dogovorimo cija je rs, jel srpska ili je bosanskohercegovacka?
de facto srpska odnosno suverena (jer i kad bi se "iscupali" ne bi otisli preko drine)
de iure bosanskohercegovacka
:lol:
Lug

#115 Re: Neum za Prevlaku?

Post by Lug »

korisnik.1 wrote:
Lug wrote:haj da se prvo dogovorimo cija je rs, jel srpska ili je bosanskohercegovacka?
de facto srpska odnosno suverena (jer i kad bi se "iscupali" ne bi otisli preko drine)
de iure bosanskohercegovacka
de jure, de stipe de fato... :D

mislim,..hocel biti kakvih hidrocentrala na sutorini ko na drini?
dječak sa šibicama

#116 Re: Neum za Prevlaku?

Post by dječak sa šibicama »

Na ovom forumu definitivno fali SF podforum (ili ima nesto takvo? ako ima, tema je za tamo)
korisnik.1

#117 Re: Neum za Prevlaku?

Post by korisnik.1 »

Lug wrote:de jure, de stipe de fato... :D

Ma bice braca moj, isto k'o i aerodrom u Trebinju :lol: :lol:
Lug

#118 Re: Neum za Prevlaku?

Post by Lug »

korisnik.1 wrote:
Lug wrote:de jure, de stipe de fato... :D

Ma bice braca moj, isto k'o i aerodrom u Trebinju :lol: :lol:

a ljudi se ponadali...ko vele dok je zlaja tu da pogura..
JoseMujica

#119 Re: Neum za Prevlaku?

Post by JoseMujica »

udrch wrote:
cyprus wrote:Zašto se o ovoj nebuloznoj ideji još raspravlja? :-)
lahko je tebi što ti se stranka revanširala apartmanom u Neumu..a šta ćemo ja i Mujica, ili još važnije šta će Supethik i lijepa Dženi?
ne razumiju ovi jastrebovi da mi ideolozi uvijek najgore prođemo jer stranke su vječni interes, a ideologije tek prolazne avanture
agent_zero

#120 Re: Neum za Prevlaku?

Post by agent_zero »

JoseMujica

#121 Re: Neum za Prevlaku?

Post by JoseMujica »

novi hit

S Grigorijem na more :lol:
emanacija

#122 Re: Neum za Prevlaku?

Post by emanacija »

Bože, koje ludilo...
JoseMujica

#123 Re: Neum za Prevlaku?

Post by JoseMujica »

emanacija wrote:Bože, koje ludilo...
nije buraz ludilo...ovo je normala...ludilo je kada puca
emanacija

#124 Re: Neum za Prevlaku?

Post by emanacija »

JoseMujica wrote: nije buraz ludilo...ovo je normala...ludilo je kada puca
Shvatam to, ali Grigorije, protiv "svojih"... Još ako ovo izgura postaće BH Makarios.
JoseMujica

#125 Re: Neum za Prevlaku?

Post by JoseMujica »

nije on protiv svojih...one je protiv Milaaa, izdajice Serpstva
Locked