Be|smrt

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Vaš stav?

Smrt
30
38%
Besmrtnost
34
44%
Ne zanima me
14
18%

Total votes: 78

fatamorgana

#101 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Ne naziva Se ni babom...jednostavno je potpuno odbacen taj pristup...
U pravu si, mi smo aliju zvali babom, ne bi sad fol bio i Njega zvati na sličan način ....
miskin

#102 Re: Be|smrt

Post by miskin »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Ne naziva Se ni babom...jednostavno je potpuno odbacen taj pristup...
U pravu si, mi smo aliju zvali babom, ne bi sad fol bio i Njega zvati na sličan način ....
zar nije Fikret bio babo
amazon

#103 Re: Be|smrt

Post by amazon »

miskin wrote:
amazon wrote:Covjek umire vise puta..prvi put kad se rodi, pa svati da se zajebo..drugi put kad krene u skolu, e tu su ga drugi sjebali..pa onda kad se ozeni, tu se sam sjebo..pa pocne raditi, pa penzija, pa onda vjecni zivot u zemlj, samo u drugom obliku, kao prasko... :lol:
tebi mora da je sve u zivotu islo ko' po loju dok si ovako optimistican i pozitivan, to se trazi :D
Pa nije da mi ne ide, ali zivot je sastavljen od svega, sta je njegova svrha, to znaju izgleda samo ovi ovdje na forumu..pa sta sam pogresno napisao gore :D kome je to zivot prekrasan..a smrt, ja je ne volim, i ne treba da :mrgreen: dolazi po mene, nek drugi uzivaju u njoj..
Kroksica

#104 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
"Kroksica"]

Jeste univerzalno ali peonta je sto ljudi, vjernici, objasnjavaju zlo kao bozje iskusenje ili kaznu, a dobro dodje kao bozja milost ili nagrada, jos uvijek je kontrast ali zato jer ga je neko bozanstvo nametnulo kako takvo.
OK, ali nije poAnta šta vjeruju već kako ga percepiraju (dobro i zlo, ugodno i neugodno) kao ljudska bića, biološki, emotivno, psihološki, mislim potpuno isto kao i svi drugi ....
Jasta, poEnta je jin i jang. :D
nasa

#105 Re: Be|smrt

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
"Kroksica"]

Jeste univerzalno ali peonta je sto ljudi, vjernici, objasnjavaju zlo kao bozje iskusenje ili kaznu, a dobro dodje kao bozja milost ili nagrada, jos uvijek je kontrast ali zato jer ga je neko bozanstvo nametnulo kako takvo.
OK, ali nije poAnta šta vjeruju već kako ga percepiraju (dobro i zlo, ugodno i neugodno) kao ljudska bića, biološki, emotivno, psihološki, mislim potpuno isto kao i svi drugi ....
Ako budete činili dobro, činićete ga za sebe, ako budete činili zlo, činićete ga sebi.

Sta mislis sta je blize ljudskoj prirodi dobro ili zlo?
fatamorgana

#106 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: "Ja i otac, jedno smo" referira na Isusovo bozanstvo, ali nema nijedan biblijski stih u kojem Isus kaze da je Bog.
Nisam referentni poznavac Biblije ali ako se ne varam ima na jednom mjestu kad ga jedan od apostola pita kad će im jednom pokazati Oca a on odgovori nešto kao: Toliko ste vremena sa mnom i još me nista prepoznali ....

ovo po davnom sjećanju ....
fatamorgana

#107 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: Jasta, poEnta je jin i jang. :D
Jel' to i vi imate kineske radnje učapljini, :D
amazon

#108 Re: Be|smrt

Post by amazon »

Tako se u Kur'anu potpuno odbacuje mogucnost da je Isus sin Boziji,a krscani nesto tako vjeruju,a kako G.C.slijedi nesto drugo mozda on ima drugciji pristup,da nije sin vec....[/quote]
Ma salila sam se.

"Ja i otac, jedno smo" referira na Isusovo bozanstvo, ali nema nijedan biblijski stih u kojem Isus kaze da je Bog.[/quote]

Ako se vec pravite da sve znate, onda bi morali znati da je Isus samo sin Boziji...
fatamorgana

#109 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

nasa wrote:

Sta mislis sta je blize ljudskoj prirodi dobro ili zlo?
Mislim dobro, ali postoji neograničeni potencijal za oboje u svakom ljudskom biću, istorija i život nas uči ....
miskin

#110 Re: Be|smrt

Post by miskin »

amazon wrote:
miskin wrote:
amazon wrote:Covjek umire vise puta..prvi put kad se rodi, pa svati da se zajebo..drugi put kad krene u skolu, e tu su ga drugi sjebali..pa onda kad se ozeni, tu se sam sjebo..pa pocne raditi, pa penzija, pa onda vjecni zivot u zemlj, samo u drugom obliku, kao prasko... :lol:
tebi mora da je sve u zivotu islo ko' po loju dok si ovako optimistican i pozitivan, to se trazi :D
Pa nije da mi ne ide, ali zivot je sastavljen od svega, sta je njegova svrha, to znaju izgleda samo ovi ovdje na forumu..pa sta sam pogresno napisao gore :D kome je to zivot prekrasan..a smrt, ja je ne volim, i ne treba da :mrgreen: dolazi po mene, nek drugi uzivaju u njoj..
slozit ces se sa mnom da vjernik drugacije posmatra smrt za razliku od drugih ljudi i tu sva prica staje. Smrt za vjernika je samo novi pocetak, bolji svijet za njega od ovoga, to je njegov susret sa Allahom, imas hadis ko voli susret sa Allahom i On voli susret s njim i obrnuto. nasi dobri prethodnici su se bojali smrti samo u smislu njihovih grijeha da li su spremni stat pred Allaha, a na smrt vjernik ne gleda nikako tragicno nesto, smrt je sastavni dio zivota
amazon

#111 Re: Be|smrt

Post by amazon »

Jedan Bog a tri Bozanske osobe..Otac, Sin i Duh Sveti..
Kroksica

#112 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

amazon wrote:
Ako se vec pravite da sve znate, onda bi morali znati da je Isus samo sin Boziji...
Kako kome.
miskin

#113 Re: Be|smrt

Post by miskin »

fatamorgana wrote:
fata, kad cemo kod kroksice u zijaret, gorivo placamo zajedno, ja cu vozit, ima i @nasa tak da gorivo ne bi plaho izaslo, kod nje je sad toplije :D :D
Kroksica

#114 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
NaraFno. :D
Kroksica

#115 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

miskin wrote:
fatamorgana wrote:
fata, kad cemo kod kroksice u zijaret, gorivo placamo zajedno, ja cu vozit, ima i @nasa tak da gorivo ne bi plaho izaslo, kod nje je sad toplije :D :D
Bujrum!
fatamorgana

#116 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

miskin wrote:
fatamorgana wrote:
Ma ja bi i doš'o samo se bojim da me na ostaviš u povratku, :lol:
Kroksica

#117 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote: "Ja i otac, jedno smo" referira na Isusovo bozanstvo, ali nema nijedan biblijski stih u kojem Isus kaze da je Bog.
Nisam referentni poznavac Biblije ali ako se ne varam ima na jednom mjestu kad ga jedan od apostola pita kad će im jednom pokazati Oca a on odgovori nešto kao: Toliko ste vremena sa mnom i još me nista prepoznali ....

ovo po davnom sjećanju ....
Nisam znala za ovu. :D
miskin

#118 Re: Be|smrt

Post by miskin »

trznem te do Mostara i ostalo stopom, i ja sam znao stopat, navozao se tako, a mozes i ko Senad pjesice da ostvaris svoj san :lol:
nasa

#119 Re: Be|smrt

Post by nasa »

Nasla sam :-D

Šta to znači da je Isus Sin Božiji?

--------------------------------------------------------------------------------

Pitanje: Šta to znači da je Isus Sin Božiji?

Odgovor: Isus nije Božiji Sin na način na koji su to otac i sin. Bog se nje oženio i dobio sina. Isus je Božiji Sin na način da se On, Bog otelovio u ljudskom obliku (Jovan 1:1,14). Isus je Božiji Sin tako što je On začet od Duha Svetog. Luka 1:35 objavljuje, "Anđeo pak odgovori i reče joj: Duh Sveti će doći na tebe i sila Svevišnjega oseniće te; zato će se to sveto dete zvati Sin Božiji" U biblijska vremena, izraz “sin čovečiji” je korišćen da opiše čoveka. Sin čovečiji je čovek.

Tokom njegovog suđenja pred Jevrejskim vođama, Prvosveštenik je zahtevao od Isusa, “Zaklinjem te Bogom živim da nam kažeš jesi li ti Hristos, Sin Božiji?" (Matej 26:63). Isus je odgovorio, “Tako je, kako kažeš; ali vam kažem, od sada ćete videti Sina čovečijeg kako sedi s desne strane sile i dolazi na nebesnim oblacima.” (Matej 26:64). Jevrejske vođe su odgovorile na ovo tako što su optužili Isusa za bogohuljenje (Matej 26:65-66). Kasnije, pred Pontijem Pilatom, “Odgovoriše mu Jevreji: mi imamo zakon i po tom zakonu on mora da umre, zato što se sam proglasio za Sina Božijeg” (Jovan 19:7). Zašto bi se tvrdnja da je “Sin Božiji” smatrala bogohuljenjem i bila vredna smrtne kazne? Jevrejske vođe su jasno razumeli šta je Isus mislio pod izrazom “Sin Božiji.” Da si “Sin Božiji” je da imaš istu prirodu kao Bog. “Sin Božiji” je “od Boga.” Tvrdnja da budeš iste prirode kao Bog, da u stvari “budeš Bog,” je bila bogohuljenje za Jevrejske vođe; samim tim, oni su zahtevali Isusovu smrt. U Jevrejima 1:3 ovo se jasno kazuje, “On ( Sin) je odsjaj Njegove slave i odraz Njegovog bića…”

Drugi primer se može naći u Jovanu 17:12 gde je Juda opisan kao "sin propasti." Jovan 6:71 nam kaže da je Juda bio Simonov sin. Šta Jovan 17:12 misli pod tim kad opisuje Judu kao "sina propasti"? Reč "propast" znači "rušenje, uništenje, rasipanje." Juda nije u bukvalnom smislu bio sin "uništenja,rušenja i rasipanja" – ali ovo su bile odlike Judinog života. Juda je manifestacija propasti. Na isti način, Isus je Sin Božiji. Sin Božiji je Bog. Isus je Božije ovaploćenje (Jovan 1:1,14).
amazon

#120 Re: Be|smrt

Post by amazon »

slozit ces se sa mnom da vjernik drugacije posmatra smrt za razliku od drugih ljudi i tu sva prica staje. Smrt za vjernika je samo novi pocetak, bolji svijet za njega od ovoga, to je njegov susret sa Allahom, imas hadis ko voli susret sa Allahom i On voli susret s njim i obrnuto. nasi dobri prethodnici su se bojali smrti samo u smislu njihovih grijeha da li su spremni stat pred Allaha, a na smrt vjernik ne gleda nikako tragicno nesto, smrt je sastavni dio zivota[/quote]

Ma znam ja to. i sam sam vjernik ali ne vjerujem u bajke..mene cini sretnim kad pomognem nekom bicu, a ne molitva nekim Bogovima..vjernici vjeruju u Boga samo zato sto su sebicni i boje se za svoju guzicu..i sto misle da ce uzivati u raju samo ako se klanjaju gradjevinama ljudski ruku..znaci misle samo na sebe..
fatamorgana

#121 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

miskin wrote:trznem te do Mostara i ostalo stopom, i ja sam znao stopat, navozao se tako, a mozes i ko Senad pjesice da ostvaris svoj san :lol:
More, samo da ne moradnem skakat' s mosta, nešto mi neugodno, :lol:
miskin

#122 Re: Be|smrt

Post by miskin »

ja moram priznati da je @nasa napredovala u zadnje vrijem jako puno, tako da cemo nju za reisa a ne kroksicu
nasa

#123 Re: Be|smrt

Post by nasa »

Kroksica wrote:
amazon wrote:
Kako kome.
Samo Bog zna sve!
miskin

#124 Re: Be|smrt

Post by miskin »

fatamorgana wrote:
miskin wrote:trznem te do Mostara i ostalo stopom, i ja sam znao stopat, navozao se tako, a mozes i ko Senad pjesice da ostvaris svoj san :lol:
More, samo da ne moradnem skakat' s mosta, nešto mi neugodno, :lol:
nemoras se skidati u bokserice onako u hlacama skoci, nece niko gledati :lol:
amazon

#125 Re: Be|smrt

Post by amazon »

nasa wrote:Nasla sam :-D

Šta to znači da je Isus Sin Božiji?

--------------------------------------------------------------------------------

Pitanje: Šta to znači da je Isus Sin Božiji?

Odgovor: Isus nije Božiji Sin na način na koji su to otac i sin. Bog se nje oženio i dobio sina. Isus je Božiji Sin na način da se On, Bog otelovio u ljudskom obliku (Jovan 1:1,14). Isus je Božiji Sin tako što je On začet od Duha Svetog. Luka 1:35 objavljuje, "Anđeo pak odgovori i reče joj: Duh Sveti će doći na tebe i sila Svevišnjega oseniće te; zato će se to sveto dete zvati Sin Božiji" U biblijska vremena, izraz “sin čovečiji” je korišćen da opiše čoveka. Sin čovečiji je čovek.

Tokom njegovog suđenja pred Jevrejskim vođama, Prvosveštenik je zahtevao od Isusa, “Zaklinjem te Bogom živim da nam kažeš jesi li ti Hristos, Sin Božiji?" (Matej 26:63). Isus je odgovorio, “Tako je, kako kažeš; ali vam kažem, od sada ćete videti Sina čovečijeg kako sedi s desne strane sile i dolazi na nebesnim oblacima.” (Matej 26:64). Jevrejske vođe su odgovorile na ovo tako što su optužili Isusa za bogohuljenje (Matej 26:65-66). Kasnije, pred Pontijem Pilatom, “Odgovoriše mu Jevreji: mi imamo zakon i po tom zakonu on mora da umre, zato što se sam proglasio za Sina Božijeg” (Jovan 19:7). Zašto bi se tvrdnja da je “Sin Božiji” smatrala bogohuljenjem i bila vredna smrtne kazne? Jevrejske vođe su jasno razumeli šta je Isus mislio pod izrazom “Sin Božiji.” Da si “Sin Božiji” je da imaš istu prirodu kao Bog. “Sin Božiji” je “od Boga.” Tvrdnja da budeš iste prirode kao Bog, da u stvari “budeš Bog,” je bila bogohuljenje za Jevrejske vođe; samim tim, oni su zahtevali Isusovu smrt. U Jevrejima 1:3 ovo se jasno kazuje, “On ( Sin) je odsjaj Njegove slave i odraz Njegovog bića…”

Drugi primer se može naći u Jovanu 17:12 gde je Juda opisan kao "sin propasti." Jovan 6:71 nam kaže da je Juda bio Simonov sin. Šta Jovan 17:12 misli pod tim kad opisuje Judu kao "sina propasti"? Reč "propast" znači "rušenje, uništenje, rasipanje." Juda nije u bukvalnom smislu bio sin "uništenja,rušenja i rasipanja" – ali ovo su bile odlike Judinog života. Juda je manifestacija propasti. Na isti način, Isus je Sin Božiji. Sin Božiji je Bog. Isus je Božije ovaploćenje (Jovan 1:1,14).

Aaaaaaaaa...sta tisve napisa..Isus je sin Boziji, koji je poslan na svijet da bi spasio ljude..ukratko...
Post Reply