Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post Reply
ultima_palabra

#101 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by ultima_palabra »

dino84 wrote:
theTruePath wrote: Mozes li garantovati da u Nasoj stranci nema onih koji su promjenili stranku ? i ako ne mozes,po cemu su onda razliciti od SBBB? nisam za SBBB samo pitam
Ne mogu garantovati.

Ali mogu garantovati da nema slucajeva pobjegulja kao,cek da se sjetim,Hadzibajric,Skaljic,Adnan Terzic,hoces li da dalje nastavim nabrajati?

Da su ljudi kokosari prodali bi se za par ministarskih mjesta u sarajevskoj kantonalnoj vladi koju je SDA smijenila sa nezavisnim uhljupima,karijeristima,foteljasima i minderpuzama koji dizu ruku za vrecu brasna i poneko mjesto u nekom upravnom i nadzornom odboru u nekoj drzavnoj firmi.I to sve ne gledajuci sta ce biti dalje,kako ce vlast funkcionisati,da li ce uciteljima koji se slome od posla mjesec dana biti isplacena plata iz budzeta ili ce kasniti dok se Dini Konakovicu zavrsi fasada na Poljinama ili gdje vec.

A ako ih i ima,nemaju hipoteku kao ovi sto su krcmili i jagmili 20 godina pa promijenili dres da nastave u Savezu za bolje bogacenje.Jer nesto ne vjerujem da su se nahapali za ovih par godina sto egzistiraju a nisu nikakav faktor na federalnoj i drzavnoj razini u vlasti.
U SBB su generalno dvije vrste ljudi:

1. ovi što si pisao o njima, promijenili dres jer su bili zapostavljeni u SDA, jer je SBiH propala itd...

2. ljudi koji nisu bili u politici, pa su skontali da kod nas ne možeš ništa završiti bez politike, pa im je SBB ispala jedinstvena šansa za dobrom pozicijom... nova stranka kojoj fali kadrova, a sa jakom finansijskom i medijskom zaleđinom da osvoji dobar komad vlasti.

Ima još nekih podvrsta, neki stvarno vjeruju da je Fahro mesija, ima Sandžaklija koji se guraju "uz svoje" po defaultu... ali generalno su one dvije grupe.
dino84

#102 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by dino84 »

Doktor29 wrote: To znaci da treba glasati za specijalistu opste hirurgije koji se kandidovao zato sto mu je zena rekla da nema dovoljno igralista :thumbup:
Ako je na vagi stani pani bas izmedju Efendica i Kravica,a pocijepani listic mi nece nista donijeti,onda cu prije progutati knedlu i birati hirurga kojem je zena rekla da nema dovoljno igralista nego momka kojeg sam neki dan uzivo slusao kako laze pred 60 ljudi.
dino84

#103 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by dino84 »

Doktor29 wrote:
dino84 wrote:Dosta gluposti je napisano u ove 4 strane ali ima ih koji stvarno zasluzuju svjetla pozornice.

iPod wrote: Najveći problem SDP-u je kandidat SBB-a Dragan Vikić koji će otrgnuti po neki glas SDP-u, a tu je i najveci problem jer postoji mogucnost da se razvodne glasovi i SDP-a i SBB-a, te na kraju ipak može profitirati SDA.
Cuj SDA ce profitirati a zna se da SBB pretenduje na biracko tijelo SDA tj. na Bosnjake sto ljudi i ne kriju.Glasovi bi se tom logikiom trebali podijeliti tj. preliti izmedju SDA i SBB.

Dalje...Sto se tice Novog Grada.Ljudi osjecaju da se vodi bitka izmedju Sumana i Efendica.Ne znam sta bih rekao,nista to nije sigurno,jer ce dosta toga zavisiti od izlaznosti.Za mjesto opcinskog nacelnika nekada je dovoljno izmedju 15 i 20 hiljada glasova u Novom Gradu,pa ako Kravic najveci dio tog broja moze skupiti prije svega na Dobrinji gdje je kao ljekar,hirurg i humanista proveo rat onda su ova dvojica u problemu.

Ovaj Doktor29 je ovdje najsmjesniji forumas,upro covjek na Efendica kao da je spasitelj.Neki dan sam se zatekao na Alipasinu,skup bio danima najavljen sa plakatima,fino vrijeme,sve za 10 kad skupilo se jedva 60 ljudi,ostatak je bilo vodstvo kampanje,kandidati za opcinsko vijece i aktivisti stranke.
Obecava rijesiti problem termoizolacije u naselju koje ima oko 70 000 stanovnika,obecava izgraditi neki centar za komunikaciju kod RTV doma.Za sve je naravno okrivio SDP i hladno slagao da SDA nije apsolutno nista mogla uraditi ovih 12 godina sto je laz.Djelovao mi je onako posteno kao da je iz oka kanuo ali jasta radi,jos ljudi koji su oko njega bili,ne znam bas da li bi bio nezavisan ili marioneta u rukama likova koji vode poslove.
Otpjevao U plavo Bozje prijestolje,pricao nekih 7-8 minuta,razgulio na drugi skup i rekao da je AP najvaznije naselje u najvaznijom opstini u gradu iz koje SDA krenuti u vlast sve do drzavnog nivoa,pa ako skupis 60 ljudi onda stvarno imas perspektivu.

Tako da ko zna kako prave stvari stoje.
Ne podrzavam Efendica jer je iz stranke koju bi trebalo zabraniti sudski zbog sve pljacke koju je napravila ovih 20 godina,protiv sam i Sumana jer mi ne ulijeva povjerenje sekunde.

Da mogu ikako dao bih kompletnu vlast Nasoj stranci da vidim sta mogu uraditi,a ako bude od tri zla se biralo najmanje onda pojedinacno ovaj hirurg Kravic mi moze proci prije ove dvojice.

JeronimoBa wrote: Volio bih da mi stariji forumaši, koji se sjećaju pomognu sa informacijom, kad se počela praviti prva zgrada na zelenoj površini na Alipašinu, mislim da je bila sadašnja zgrada Hypo Banke, tadašnja Avaza, koja je stranka bila na vlasti.
Početkom izgradnje te zgrade (ili one koja se prva napravila na parku na tom području, počela je betonizacija zelenih površina u Novom Gradu), pa sada imamo poslovne zgrade na zelenim površinama od C do A faze i obrnuto...
Evo ja cu ti reci...Bila je SDA vlast sa nacelnikom Nagibom Neimarlijom,a prije je bio Ismet Cengic.Tada su ti izmedju Fahre i SDA koja ga je stvorila cvjetale ruze pa je to islo kao po loju.Ali to ti ovi SDA jastrebovi kao Doktor29 i jos par njih slabo znaju ili znaju ali je bolje praviti se glup i bezobrazan pa ne pricat.
Zbog toga mi se i Efendic srozao neki dan u ocima jer otvoreno laze o tim stvarima.

SDA je bila u Novom Gradu na vlasti 8. godina od cega su 4. ratne, ovo je jedino na sta se da replicirati, sve ostalo je niz subjektivnih procjena na koje imas pravo
Izvrsno.Time se krug zatvorio i pobio si samog sebe jer si priznao ko je dozvolio pocetak mahinacija sa zemljistem u A fazi.Hadzic je to samo nastavio.A ovo za ove ratne godine,te 4 ratne godine su nekima bile nazalost i najsladje pretpostavljam.

Sto se tice ostalog...Za razliku od tebe ja baratam konkretnim cinjenicama,a ne subjektivnim procjenama kao sto akzes.Bio sam neki dan,slusao sam momka.
Nakon sto je najavljen kao biser iz sehare SDA kojeg je stranka izvadila za ove izbore odmah je rekao da ce govoriti kratko jer mora ici na drugi skup.Skup je inace kasnio sat vremena,trebao je poceti u 17 h ali su valjda cekali da se skupi vise raje.
Kada se nije mogla preci cifra od 60 ljudi poceo je pricati i dao obecanja koja sam gore naveo.Nakon toga je razgulio.

Mislim,svaka cast momku na obrazovanju i retorici,ali da bi se postao opcinski nacelnik ne treba samo imati veci fond rijeci od Sumana.Potrebno je i govoriti istinu prije svega.Kratko i jasno,u pogresnoj je stranci.
Doktor29

#104 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by Doktor29 »

dino84 wrote:
Doktor29 wrote: To znaci da treba glasati za specijalistu opste hirurgije koji se kandidovao zato sto mu je zena rekla da nema dovoljno igralista :thumbup:
Ako je na vagi stani pani bas izmedju Efendica i Kravica,a pocijepani listic mi nece nista donijeti,onda cu prije progutati knedlu i birati hirurga kojem je zena rekla da nema dovoljno igralista nego momka kojeg sam neki dan uzivo slusao kako laze pred 60 ljudi.

Sta je on tacno slagao?
neki

#105 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by neki »

juventus wrote:SDP gubi u svim općinama u BiH ove izbore. Siguran sam u to.

Smradovi nisu bolje ni zaslužili.
Rekao bih ti da nazalost nisi u pravu, a onda kad vidim kakvi su ostali kandidati samo slegnem ramenima
JeronimoBa

#106 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by JeronimoBa »

dino84 wrote:
Barem je nedostatak igrališta jedan od realnih problema, a SDA, SBB i SDP su već ogrezli u krčmljenju i pretvaranju zelenih površina u građevinske zone, ono jes nekad klincima zanimljivo bilo da se igraju na građevini, ali treba i zraka...
Doktor29

#107 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by Doktor29 »

Znaci ti gradnjom jedna zgrade opravdavas gradnju novih 20. gradnju Merkatora (vise nego Ljubljana) krasna logika, cime opravdavas reketarenje svih ozbiljnijih investitora u Novom Gradu.?
Ti si ga slusao i donio subjektivan sud o tome, svakako da imas pravo ali ja imam pravo da mislim drugacije. Taj projekat koji ti ismijavas, mislim na utopljavanje zgrada na Alipasinom je napravilo par profesora sa masinskog fakulteta, ljudi su stavili svoje potpise na to ali ti i dalje imas pravo da vjerujes svom sudu i da se smijes tome.
madner

#108 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by madner »

Koliko je love i ko bi to trebao platiti?
Doktor29

#109 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by Doktor29 »

JeronimoBa wrote:
dino84 wrote:
Barem je nedostatak igrališta jedan od realnih problema, a SDA, SBB i SDP su već ogrezli u krčmljenju i pretvaranju zelenih površina u građevinske zone, ono jes nekad klincima zanimljivo bilo da se igraju na građevini, ali treba i zraka...
Svakako ali nije motiv da se kandidujes, covjek se nedavno vratio u Bosnu i njemu je bilo iznenadjenje da neki djelovi opstine nemaju vodu, sam je to rekao
dino84

#110 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by dino84 »

Doktor29 wrote:
dino84 wrote:

Sta je on tacno slagao?
Konkretno slagao je da je SDP iskljucivi krivac za sve lose sto se dogadjalo u ovih 12 godina sto je laz jer je SDA dosta godina imala finu vecinu ili nategnutu vecinu u opcinskom vijecu kada je znala i smijeniti Sumana.Imala je dakle dosta godina manevarskog prostora da rijesi i probleme sa igralistima,parkovima a i vodosnadbijevanjem u Brijescu.
Nemoj samo ovdje prosipati jeftinu pricu kako nacelnik o svemu odlucuje jer to apsolutno nije tacno.

Dalje je slagao da su drugi krivi za gradnju u A fazi a gradnja je pocela kada je vlast imala SDA krajem devedesetih i to sa Fahrinom zgradom Avaza kada su prvi balkoni ostali bez sunca a svakako sve sto se odnosi na izmjenu regulacionog plana ili naknadnu gradnju mora odobriti Zavod za izgradnju a mislim da znas ko je tamo imao/ima vlast.

Ostalo nisu bile lazi ali su bile gluposti.Da nama u Novom Gradu treba jedan veliki centralni trg isto kao da smo neko pitoreskno selo u francuskoj Provansi koje ima onaj centralni trg sa nekim spomenikom.

Dok je pricao o problemu termoizolacije djelovao je kao student koji na usmenom odgovara na pitanje o kojem zna taman toliko da prodje ako mu se smiluje profesor tj. da ubode sesticu,ili ti u prevodu kao da mu je to neko rekao pola sata prije.Djelovao je kao da ni sam sebi to ne vjeruje.

Postujem momka,njegovu inteligenciju,obrazovanje,pamet,rad,ucenje,zavrsen fakultet i jos dosta toga,ali biti u ovakvoj stranci nakon ovih 20 godina je za mene uvreda za zdravu pamet i ja bih zavrsio sa tim na ovu temu.
Ako bude izabran neka mu je sa srecom i to je to.
Doktor29

#111 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by Doktor29 »

madner wrote:Koliko je love i ko bi to trebao platiti?
IPA fodnovi, velike industrijske korporacije placaju neku vrstu dodatnog poreza na emisju CO2 i taj novac se koristi u slicne stvari.
Dana te zgrade trose tri puta vise energije nego li je Evropskli standard i ja ne vidim nista lose u ovoj ideji, naprotiv
madner

#112 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by madner »

Doktor29 wrote:
IPA fodnovi, velike industrijske korporacije placaju neku vrstu dodatnog poreza na emisju CO2 i taj novac se koristi u slicne stvari.
Dana te zgrade trose tri puta vise energije nego li je Evropskli standard i ja ne vidim nista lose u ovoj ideji, naprotiv
Nisam rekao da je ista lose, samo pitam ko bi trebao platiti. Jer gradjanima nije u interesu, toplane uzimaju svoj dio.

IPA fondovi inace ucestvuju sa nekim %, ne sa cijelim iznosom. Dakle ko ce platiti razliku? Toplane, opcina ili stanari?
Doktor29

#113 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by Doktor29 »

madner wrote:
Doktor29 wrote:
Nisam rekao da je ista lose, samo pitam ko bi trebao platiti. Jer gradjanima nije u interesu, toplane uzimaju svoj dio.

IPA fondovi inace ucestvuju sa nekim %, ne sa cijelim iznosom. Dakle ko ce platiti razliku? Toplane, opcina ili stanari?

Po meni dio svakako treba i Opstina da snosi, bolje potrositi na to nego dijeliti milione nevladinim organizacijama.
Zasto ne i kanton jer on svakako placa dugove Toplana koje nastaju prevelikim i nepotrebnim utroskom energije, dzgorocno se to svima isplati, najvise stanarima koji ce placati manje racune
madner

#114 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by madner »

Sada vec supljiras :D

Sada sam ti objasnio da se stanarima ne isplati. Toplane naplacuju po kvadratu. Imao ja najnovije prozore ili pravio propuh kroz stakla, ista je cifra.

Kanton nema veze sa tim, osim sto je vlasnik Toplana. Nije mi najjasnija ni veza opcine, opcina ce aplicirat za IPA fond?
iPod

#115 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by iPod »

madner wrote: Kanton nema veze sa tim, osim sto je vlasnik Toplana. Nije mi najjasnija ni veza opcine, opcina ce aplicirat za IPA fond?
Opstina moze napraviti projekat sa kojim će aplicirati za sredstva EU iz IPA fondova, ništa čudno i nemoguće. Naravno u državi u kakvoj živimo da SDP-ov načelnik blokira projekte vlade jer je ministar iz SDA moguće je sve, pa i obratno.

Efendić neku noć reče na televiziji da je izgradnju mosta blokirao Damir Hadžić, a kao jedini razlog tome se navodi činjenica da je u to doba premijer KS-a bio iz SDA.
Doktor29

#116 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by Doktor29 »

madner wrote:Sada vec supljiras :D

Sada sam ti objasnio da se stanarima ne isplati. Toplane naplacuju po kvadratu. Imao ja najnovije prozore ili pravio propuh kroz stakla, ista je cifra.

Kanton nema veze sa tim, osim sto je vlasnik Toplana. Nije mi najjasnija ni veza opcine, opcina ce aplicirat za IPA fond?
Ne supljiram ba, manji utrosak energije svakako znaci manje placanje iste, barem bi trebalo biti tako mada si u pravu da se placa po m2,.
Radi se o ekkoloskom projektu koji bi pomogao utopljavanju i "uljepsavanju" tih zgrada. Kanton placa sve dugove toplana, manjim utroskom te energije i oni bi manje placali...
Ovo stvarno lici na supljiranje ali eto ;-)
madner

#117 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by madner »

Ama jasno mi je da opcina moze aplicirat za projekat, ali kazem da to nije u nadleznosti opcine. Toplane nisu opcinsko preduzece nego kantonalno.

Dakle nije mi jasna spona i kako je to u nadleznosti nacelnika, ni ko bi trebao pokriti razliku.
Doktor29

#118 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by Doktor29 »

madner wrote:Ama jasno mi je da opcina moze aplicirat za projekat, ali kazem da to nije u nadleznosti opcine. Toplane nisu opcinsko preduzece nego kantonalno.

Dakle nije mi jasna spona i kako je to u nadleznosti nacelnika, ni ko bi trebao pokriti razliku.
Opstina aplicira za IPA fond, to generalno nema veze sa toplanama ali ti igras na kartu ekologije jer je to ekoloski projekat, utoplis te zgrade pomocu tih, smanjis utrosak energije, eksterijerno ih "uljepsas" na racun toga. Danas Alipasino izgleda kao da je rat jucer stao, barem onaj dio prema dobrinji.
iPod

#119 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by iPod »

madner wrote:Ama jasno mi je da opcina moze aplicirat za projekat, ali kazem da to nije u nadleznosti opcine. Toplane nisu opcinsko preduzece nego kantonalno.

Pa znaš zašto neće naši načelnici, barem ovi dosadašnji da apliciraju za sredstva iz IPA fondova, zato što kad ti EU dadne lovu moraš da pošalješ i račun i da se ljudi zaista uvjere na šta si utrošio pare. Naravno, treba sjesti i zagrijati dupe i napraviti kvalitetan projekat, a kada se to hoće raditi onda nema daj mi pogodnog arhitektu ili inžinjera, već moraš platiti stručnjaka ili više njih koji ce kvalitetno odraditi stvari kako bi taj projekat imao smisao i kako bi bio odobren. Po meni to je suštinski problem, jer svi dosadašnji načelnici su se samo oslanjali na sredstva iz budžeta i kojekakvih taksi, umjesto da su lijepo aplicirali sve i jedan za razne projekte, al opet nema nikoga da to pogura i da se ozbiljno baci u koštac sa time.

Zato ja skidam kapu ovom Efendiću, i siguran sam da će on biti u stanju napraviti par projekata sa kojima će aplicirati za sredstva iz IPA fondova.
madner

#120 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by madner »

Pa ja sam ti naveo konkretan problem, IPA fond ti pokrije 50% troskova. 50% treba neko drugi pokriti. Dodjes do mene, ja pitam zasta da platim i sta imam od toga. Kazem da ne zelim i sta onda?

Ne moze opcina praviti projekte koji nisu u njihovoj nadleznosti. Ne mogu ja sada napraviti projekat da tebi napravim zelenu kucu :roll:

I to je razlog zasto Efendic supljira ili ne zna nadleznosti nivoa.
madner

#121 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by madner »

Doktor29 wrote:

Opstina aplicira za IPA fond, to generalno nema veze sa toplanama ali ti igras na kartu ekologije jer je to ekoloski projekat, utoplis te zgrade pomocu tih, smanjis utrosak energije, eksterijerno ih "uljepsas" na racun toga. Danas Alipasino izgleda kao da je rat jucer stao, barem onaj dio prema dobrinji.
Opstina aplicira za IPA fond. Opstina nije nadlezna za dati projekat. IPA fond odobri izradu studije izvodljivosti. Opcina uradi studiju, gdje jedan dio rade strani strucnaci sa IPA liste. Studija pocne skupljat prasinu jer opcina nema nikakve nadleznosti.
Doktor29

#122 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by Doktor29 »

madner wrote:Pa ja sam ti naveo konkretan problem, IPA fond ti pokrije 50% troskova. 50% treba neko drugi pokriti. Dodjes do mene, ja pitam zasta da platim i sta imam od toga. Kazem da ne zelim i sta onda?

Ne moze opcina praviti projekte koji nisu u njihovoj nadleznosti. Ne mogu ja sada napraviti projekat da tebi napravim zelenu kucu :roll:

Ne znam od kud ti info da pokrivaju dio troskova, ako odobre projekat oni ga financiraju do kraja. Nece nitko traziti od gradjana da to plate,nije on to rekao i nema ni razloga za to jer je ovo nacin da se dobiju novci iz fondova za rjesavanje problema. Ne supljira, projekat je spreman i potpisan od strane nekih profesora sa masinskog fakulteta, ja mislim da to dovoljno govori o ozbiljnosti
iPod

#123 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by iPod »

madner, kao obično nisi u pravu, izvoli i procitaj više o IPA fondovima.

http://ec.europa.eu/enlargement/instrum ... dex_en.htm

Ko može aplicirati.
Participation in the award of procurement or grant contracts is open to:

all nationals of a Member State
legal persons established in a Member State of the EU or the European Economic Area (EEA), or a country that is a beneficiary of the IPA or of the European Neighbourhood and Partnership Instrument
international organisations.
Nadgledanje utroška.
Monitoring

The implementation of the EU's financial assistance programmes is monitored by joint committees set up between the Commission and the beneficiary countries.
They produce monitoring and evaluation reports and agree on corrective action when necessary. Further monitoring takes place by sector and project.
Last edited by iPod on 01/10/2012 16:56, edited 1 time in total.
madner

#124 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by madner »

Cuj odkud mi to, pa imas iskustva drugih zemalja. Dakle ako IPA kaze moze, mi cemo platiti 60% a vi ostalo sta onda?

Projekat izvodljivosti nije sporan, sporno je sve ostalo. :roll:
Samo ti brkas pojmove.
VjecitiStudent

#125 Re: Gubi li SDP općine Centar i Novi grad

Post by VjecitiStudent »

Doktor29 wrote:
madner wrote:Pa ja sam ti naveo konkretan problem, IPA fond ti pokrije 50% troskova. 50% treba neko drugi pokriti. Dodjes do mene, ja pitam zasta da platim i sta imam od toga. Kazem da ne zelim i sta onda?

Ne znam od kud ti info da pokrivaju dio troskova, ako odobre projekat oni ga financiraju do kraja. Nece nitko traziti od gradjana da to plate,nije on to rekao i nema ni razloga za to jer je ovo nacin da se dobiju novci iz fondova za rjesavanje problema. Ne supljira, projekat je spreman i potpisan od strane nekih profesora sa
masinskog fakulteta, ja mislim da to dovoljno govori o ozbiljnosti
Izvanredan projekat, sve cestitke!!!
Ali ne kontam nikako zasto je za njegovu realizaciju potrebno da autor projekta postane i nacelnik opstine?
Zar se takav projekat ne bi trebao realizirati bez obzira na rezultate izbora?
Last edited by VjecitiStudent on 01/10/2012 16:55, edited 1 time in total.
Post Reply