Vaš politički kompas

baxul

#101 Re: Vaš politički kompas

Post by baxul »

autoratitivni solidarist :/

Image
ExNihilo

#102 Re: Vaš politički kompas

Post by ExNihilo »

madner wrote:Da ne citiram sve, prije nego sto mozes traziti dokaze, dokazi svoje tvrdnje.

Novi red oznacava da dvije tvrdnje nisu povezane.

Ja ne moram pokazati da je tvrdnja tacna za sve naucnike, jedan je dovoljan do pokazem da tvoja tvrdnja nije tacna. Ja nisam taj koji je pravio generalizacije.

Postoje, ali posao mi trazi EN tastaturu. U svakom slucaju hvala na sugestiji.
Tako sam i mislio.
seln

#103 Re: Vaš politički kompas

Post by seln »

Image
Sta da kazem...ja i Dalay Lama
nekavalaitrebatako

#104 Re: Vaš politički kompas

Post by nekavalaitrebatako »

Ovi su testovi fula živa. Masu specifičnih i lokalnih kriterija ne uzimaju u obzir.
mousstapha

#105 Re: Vaš politički kompas

Post by mousstapha »

Nisam očekivo da ću ovoliko u lijevo otići. :D

Image
shell

#106 Re: Vaš politički kompas

Post by shell »

http://www.anesi.com/fscale.htm
pa jel iko radio ovaj test,ako ništa kratak je..
Atridij

#107 Re: Vaš politički kompas

Post by Atridij »

Ellinor wrote:@Ricken

Nepismeni, to ti hoćeš da ulazimo u jezičke rasprave? Pa ovako si ti, neznalico, uletio i u raspravu o socijalnoj pravdi, pa nisi imao šta reći, što je rezultiralo kopiranjem s wikipedije. Što ti treba da te rastavljam na proste faktore? No, dobro. Ako već tražiš.

Prije svega: nisi razumjeo, već razumio.
Ricken wrote:Zarez je vrlo važan jer dijeli sintaktičke dijelove koji ne dolaze zajedno, mijenja značenje ili dijeli rečenične dijelove u nizanju (tako barem kaže Wikipedia :D ), ali ti si to sigurno znao. Mislim meni je svejedno, ja sam te razumjeo, odnosno upotpunosti mi je bilo jasno da ne vladaš značenjem termina, ali čini mi se da je tebi to forma prilično važna.
Nije osječaj, nego osjećaj. Ne omogučava, već omogućava.
Također, u gore citiranoj rečenici, nabrajanja bi trebalo odvajati zarezom, da kojim slučajem rečenica ne izgleda glupo, nedovršeno, poput "Kada nam društvo daje jednake startne pozicije", jer nema puno smisla. Čovjek sa osječajem za lijep jezik, bi vjerovatno upotrijebio "Socijalna pravda omogučava jednake startne pozicije svim pojedincima u društvu".
Socijalna pravda malim početnim slovom.
Zadatak još uvijek stoji, a on se ogleda u tome da nađeš bilo gdje i bilo koji izvor koji će potkrijepiti tvoj odgovor na pitanje o značenju termina "Socijalna pravda", koji si ti definisao kao:
O samoj sintaksi rečenica nećemo ni govoriti, pošto ne znaš ni šta je to.

A, sada - šlag na tortu.
Ricken wrote:Također, u gore citiranoj rečenici, nabrajanja bi trebalo odvajati zarezom, da kojim slučajem rečenica ne izgleda glupo, nedovršeno, poput "Kada nam društvo daje jednake startne pozicije", jer nema puno smisla. Čovjek sa osječajem za lijep jezik, bi vjerovatno upotrijebio "Socijalna pravda omogučava jednake startne pozicije svim pojedincima u društvu".

Zarez je vrlo važan jer dijeli sintaktičke dijelove koji ne dolaze zajedno, mijenja značenje ili dijeli rečenične dijelove u nizanju (tako barem kaže Wikipedia :D ), ali ti si to sigurno znao. Mislim meni je svejedno, ja sam te razumjeo, odnosno upotpunosti mi je bilo jasno da ne vladaš značenjem termina, ali čini mi se da je tebi to forma prilično važna.

Prilično je glupo u jednom tekstu, 17 puta započeti rečenicu sa "Kada", zar ne? :lol
Stilska figura koja je korištena se zove polisindeton (obavezno "progooglaj wikipediju"). Njime se vežu rečenice koristeći određeni veznik, u ovom slučaju "kada" ("kada" je prilog koji u rečenici može poprimiti funkciju veznika). Naravno, ti ne da nisi čuo/znao za ovu figuru, ti ne znaš šta je stilska figura kao pojam niti čemu služi u rečenici. Dakle, ne samo da nije "glupo" već je u pitanju viši nivo jezičke konstrukcije koji ti ne možeš uopće intelektualno dokučiti. Žao mi je što te vrijeđam, ali nivo tvoje ignorancije koje nisi uopće svjestan, pa se njome dičiš - navodi me na to.
Koliko ja vidim ovdje ti samo kenjaš o njegovom pravopisu a ignoriraš njegove argumente (iako su možda "inspirirani" sa malo poznatijeg izvora) :roll:
ExNihilo

#108 Re: Vaš politički kompas

Post by ExNihilo »

Atridij wrote: Koliko ja vidim ovdje ti samo kenjaš o njegovom pravopisu a ignoriraš njegove argumente (iako su možda "inspirirani" sa malo poznatijeg izvora) :roll:
Znači, tako danas nazivamo copy/paste - inspiracija? :lol:
Post Reply