fare_mo wrote:
Našao sam jedan u TechnoMiN, radnja na fazon Bnc-a i slicnih.
Dell E5510 15,6"
i5 M520 2,4 GHz
4 GB, DDR3
HDD 500 GB
Intel HD 3000 1GB
DVD-RW, Wi-Fi, ....
Torba i miš gratis
12 mjeseci garancije
370 KM
Zavisi za šta ti treba. Ja u principu ne bih kupio 15,6 laptop. Za kuću mi je ekran mali, a za nositi prevelik i pretežak. Kući koristim desktop sa 24 monitorom, a za nositi 11,6 laptop.
Procesor prve generacije, dual core, 1 GB grafika uzima od RAM-a. Za taj novac OK mašina za programiranje, internet, office i nešto multimedije. Na primjer Adobe paketi CS2 do 4 ili 3D softver tih generacija bi trebao da radi prilično dobro. Noviji softver ili kompleksniji mutimedijalni ili grafički rad bi već bilo problematičan. Memoriju je lako proširiti, ali pitanje je da li procesor ima set funkcija koje novi softver zatijeva. Ako koristiš Linux, onda je ta mašina odlična.
Ne igram igrice na kompjuteru, pa za to ne mogu ništa reći.
Nije važno samo koji je procesor i slično. Kod polovnih laptopa vjerovatno nemaš USB3, pitanje je u kakvom stanju je HDD, baterija, kakav mu je hardver (na primjer neki stariji laptopi imaju problematične WiFi adaptere) itd.
Dakle, samo ti možeš reći da li ti takav laptop zadovoljava potrebe. Ako zadovoljava, uporedi cijene sa novim pa odluči sam.
Ja sam htio kupiti u BNC-u jedan sličan ovom koji si ti naveo koštao je 400 KM, 12,5 inča ekran, ali na kraju sam kupio nov sa 11,6 ekranom, 128 GB SSD, 4 core AMD procesorom i licenciranim W8.1 za 600 KM. Već sam rekao da je moj drug kupio sličan navedenom u BNC-u i prezadovoljan je, naročito otkada je kupio novu bateriju.
Ono šta mogu reći je da sam postao zagovornik Lenovo proizvoda. Mislim da daju najviše za novac.