SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)

Post Reply
margareta

Post by margareta »

CESTITAM TI NA *OBJEKTIVNOM* ODBROJAVANJU *MOJIH* POSTOVA DIGGERU !!!!

NITI JEDAN NIJE BIO PROVOKATIVAN DO INVAZIJE UVREDA NOVONASTALIH NICKOVA OD STARIH Bh: *UMOVA* CIJI DRUM JE FORUM !

DIGGERU CESTITAM JA TEBI NA ***SVIMA*** KOJI SU ***TVOJI***
NAVIJACI !!!!

OD SVIH MOJIH NITI JEDAN NIJE NI SJENA ***TVOJIMA***

Nisam ni na kakvom maratonu a kao sto znas ne dam se ne olako nego nikako skrenuti sa svoga cilja pa makar mi engramoidni (daleko im kuca) bili pokorni. Indikativno je da samo meni cestitas.Mislim da time gubis zeljeni dignitet diggeru.

Niti na jednom drugom podforumu nisam ni bila tako da SVIH tih 26 komentara i to u formi replike istim - konstantnim NAVIJACIMA protivnickoj ekipi Bh. ja sam samo odgovarala. Oni ti ne smetaju i caksta vise citiras "misljenja" sa vulgarnim izrazom koga bi svako sa minimumom samopostovanja barem kulturno obisao. Iz svih mojih komentara i opcenito ucesca na forumu vidjeo si ono sto ti ocito ne imponira a to je da nismo svi Bh. gradjani povodljivi. Ima nas svakim danom sve vise koji nisu u kategoriji tvoje navijacke ekipe, niti tog karakternog profila. Nama je dosta autonomnih lidera jer mi zelimo postici pravu demokraciju a ne staru ravnotezu straha.

Za razliku od tebe mi jesmo bili komunisti i upravo tu je srz *problema* sto nismo u to vrijeme imali probleme koje SADA treba da rjesavamo - sa raspadom Jugoslavije raspao se i komunizam , sa cim smo mi rascistili , za razliku od drugih, koji su jos uvijek komunizmofobicni
sto je izvan svake pameti ili *aferima* iz proslosti?
Veoma mi je stalo do svakoga pojedinca ali sa iskljucivo zdravim mentalnim sklopom. Uhode i sl.nam ne trebaju. Ne treba nam religijski milje kao podloga za djelovanje. Religija je licna, privatna stvar svakoga pojedinca i niposto nece biti u opusu nasega politickog angazmana.
Toliko o *SVIM* tvojim "navijacima." Daleko im njihov razum i demokracija od nas. Tako ce i biti.
Pozdrav uz zelju da iskoristis diggeru svoj dignitet i kredibilitet u diskredibilitetu isprofaniranih ne samo na forumu nego i u zivotu uopce.
Last edited by margareta on 27/01/2005 15:50, edited 1 time in total.
reaktor

Post by reaktor »

margi, marrgi... kako covjek da ti ista vjeruje... fino kazes "Lijep pozdrav sa ovom temom i sa tobom "Mony"", i onda nastavis postati... sta je sa TVOJIM INTEGRITETOM, koliko treba vjerovati tebi i takvima kao ti. :D :D :D :D :-D

:-) :-) :-)
ma nema sanse, ne moze se kopirati margaretin stil...
zili

Post by zili »

podržavam car-x-a u njegovima apelima na moderatore. Dajte, bolan, razvali nam temu, a baš se lijepo ljudi raspričali

što se tiče YU-NO ( hihihi :D ) moje SASVIM LIČNO I SUBJEKTIVNO (da se ne bi ko zalijetao) mišljenje je sljedeće:

prvo, da se razumijemo, ja sam ljevičar do te mjere da preferiram skandinavsku varijantu blagog i bez revolucije stečenog socijalizma naspram američkog prljavog potrošačkog degutantnog kapitalizma.

Za mene su od Jugoslavije ostali ideali. Ona me je naučila da ljudi trebaju biti jednaki, da školstvo i zdravstvo treba biti besplatno, da društvo mora biti odgovorno i ne smije nikog zanemariti. Nučila me je da svi imaju pravo na ljetovanje na moru, čak i djeca rudara. Da svi imaju pravo da se školuju, čak i djeca seljaka. Da čak i stare nene imaju pravo da budu pismene i da postoje ljudi koji će se žrtvovati i otići u te razne vukojebine da organizuju noćne škole kako bi te nene opismenili. Jugoslavija me je naučila šta to sve narod može kad hoće. Kako se MOGU izgraditi autoputevi i podići fabrike. Kako se može napraviti Olimpijada.

I zahvalna sam za te ideale, jer ne znam kako bih danas bez njih živjela u ovom gluhom dobu, gjde se ništa "ne može" i kad se niko nije spreman žrtvovati za drugog, a kamoli za sviju nas.
car-x

Post by car-x »

ovo ja zovem lijepo argumentovano subjetkivno iznosenje misljenja..
zili, u tome sto si rekla nema apsolutno nista losa.. i sam sam reko, da je ideja ko ideja, sozijalizam bio perfektno drustvo.. samo je realizacija u jugoslaviji bila totalno losa..

imali smo funkcionere koji sebi grade vikendice u neumu, na drugoj strani pola stanovnistva koje nikad nije vidilo more.. to da su rudari mogli ici na more je super.. a sta je sa ostalima koji nisu radili u rudnicima? koji su radili u skolama (koje su bile besplatne), u bolnicama (i lijecenje je bilo besplatno)?? ja isto iz licnog iskustva.. jednostavno smo jedva krpili kraj s krajem, i mati i otac su se takmicili ko koliko dugo nije primio platu.. isto tako njihovih 300-ak kolega koji u mojoj mahali rade u istim sektorima, i njihovih 300 familija..

ne znam jesi li citala, ali svakako stivo za preporuciti "SFRJ za ponavljace".. zaboravio sam autora ali je simpaticna knjizica.. kako rece dubravka ugresic u pregovoru, pravim nostalgicarima nacin da se vrate u to vrijeme, a onim drugim nacin da se ismiju svojim zabludama (ili tako nesto na taj fazon)..
digger

Post by digger »

Samo tako nastavi Margareta!

Sa zadnjim komentarom imas trenutno 27 poruka.

C'mon Marg: you can do better.

WE WANT 30... WE WANT 30....
margareta

Post by margareta »

digger wrote:Samo tako nastavi Margareta!

Sa zadnjim komentarom imas trenutno 27 poruka.

C'mon Marg: you can do better.

WE WANT 30... WE WANT 30....
Od kojih su kao sto moderatori vide sve osim jedne REPLIKE na uvrede kao i ova SADA kojom mozes izgubiti mene ali ces i DOBITI engrame sa lijekovima, tutama, guslama i dr. za tebe valjanim , nedostojnim kritike
ENGRAMIMA i dr.kako si sam rekao *SVIH* tvojih *NAVIJACA*.

Molim te ispostuj pravilo ovoga foruma i postedi nas od direktnih prozivki
koja ucestalo krse tvoji *navijaci*. Ja nemam navijace.

Zasto brojis moje komentare? Zasto nisi obratio paznju KOJIM POVODOM sam se javljala? Zato sto si ti diggeru sebi dao prevelike ovlasti na jednom mediju a INDIKATIVNO je da isti stil *UPRAZNJAVAJU* tvoji *SVI* navijaci, mislim 2-3 sa 30 - 40 nickova po jednome.
********************************************************************************************************************
Prosetaj se objektivno po svojoj TVOJOJ temi.

(Samo pod jednim od nickova Engram je do sada OSTVARIO 43 komentara! za jedan dan ! ali ON ti ni pod nickom "monya" ne smeta ?sada je tacno 18:30h !? nije li to malo vise nego indikativno !?)

PS.Nadam se da me neces vise prozivati na svojoj temi jer prije ove replicirala sam LED-u.
laliberty

Post by laliberty »

[quote="margareta"]CESTITAM TI NA *OBJEKTIVNOM* ODBROJAVANJU *MOJIH* POSTOVA DIGGERU !!!!

NITI JEDAN NIJE BIO PROVOKATIVAN DO INVAZIJE UVREDA NOVONASTALIH NICKOVA OD STARIH Bh: *UMOVA* CIJI DRUM JE FORUM !

DIGGERU CESTITAM JA TEBI NA ***SVIMA*** KOJI SU ***TVOJI***
NAVIJACI !!!!

OD SVIH MOJIH NITI JEDAN NIJE NI SJENA ***TVOJIMA***

Nisam ni na kakvom maratonu a kao sto znas ne dam se ne olako nego nikako skrenuti sa svoga cilja pa makar mi engramoidni (daleko im kuca) bili pokorni. Indikativno je da samo meni cestitas.Mislim da time gubis zeljeni dignitet diggeru.

ONA TO GOVORI DIGGERU :lol: :shock:
margareta

Post by margareta »

Sve o laliberty

Član od: 18 jan 2005
Ukupno komentara: 8
[0.00% od ukupno / 0.89 komentara na dan]
Nađi sve komentare korisnika: laliberty
Mjesto:
WWW:
Zanimanje:
Interesovanja:

Svaka od svih tvojih poruka bila je upucena MENI !
*SLUCAJNO*!?!?
Znam ja a znaju i svi koji mogu procitati svih *TVOJIH* 8 poruka.
engrame kiseli.
digger

Post by digger »

margareta wrote:Sve o laliberty
digger wrote:
Sa zadnjim komentarom imas trenutno
29 poruka.

SAMO JOS JEDNA PA 30! SAMO J-E-D-N-A!

Kada vec upropastavas temu, daj ucini poslijednji napor i napravi to u stilu da se ne zaboravi!

margareta

Post by margareta »

Forum: Politika Upisano: 27/01/2005 20:06 Naslov teme: SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)
CESTITAM TI NA *OBJEKTIVNOM* ODBROJAVANJU *MOJIH* POSTOVA DIGGERU !!!!

DIGG ...
Tema: SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)
laliberty

Odgovori: 107
Učitavanja: 1813
Forum: Politika Upisano: 26/01/2005 20:30 Naslov teme: SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)

Nikoga JA nisam prozvala nego se osjecam jednako prozvanom sa svim izvaranim narodom , iako sama nikada nisam bila prevarena. Svakako da jesam na strani naroda koji ne zivi nego prezivljava.
Najtragi ...
Tema: Na koji nacin izvrsiti trajno pomirenje medju narodima?
laliberty

Forum: Politika Upisano: 21/01/2005 18:45 Naslov teme: Na koji nacin izvrsiti trajno pomirenje medju narodima?
MOZE li OBICAN covjek ZIVJETI od MRZNJE ?????

Zivim u Bosni, obicni ljudi bilo koje nacije se ne mrze, oni samo zele normalan zivot dostojan covjeka, oni ne razmisljaju na taj nacin.. Postivaju ...

laliberty

Forum: Politika Upisano: 21/01/2005 16:06 Naslov teme: Na koji nacin izvrsiti trajno pomirenje medju narodima?
Meyra
Pokusala sam u jednome dijelu komentara izvuci paralelu zrtve i pocinioca jer licno sam ubjedjenja da je i pocinioc zapravo zrtva.
Uvijek sam obazriva kada prelazim ulicu ne samo radi sebe neg ...

laliberty

Forum: Politika Upisano: 21/01/2005 15:45 Naslov teme: Na koji nacin izvrsiti trajno pomirenje medju narodima?
Ekonomska stabilizacija kratko i jasno. Kad Huso, Ante i Milos budu imali para, onda tek mozemo nesto ocekivati. Jebo zlocince, hapsenje ce izazvati samo jos vecu srdzbu kod jednog od naroda i ope ...

Tema: Sta se desava na forumu

laliberty
______________________________________________________________________________________________________________________
Forum: Bez cenzure Upisano: 19/01/2005 19:51 Naslov teme: Sta se desava na forumu
Ko te nalozi na mene ? Smijesno mi je tvoje saputanje o mome ucescu na dr. forumu. Naravno da nisam bila nikada na drugim forumima , sto ne znaci da i necu ako se za to ukaze potreba.
Inace ko bi re ...
Tema: DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI

laliberty

__________________________________________________________________________________________________________________
Forum: Politika Upisano: 19/01/2005 19:50 Naslov teme: DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI
Ne zelim se sukobljavati sa tobom ali ti ni podilaziti. Sa SDA & SDS & HDZ-om BiH se HOCE 'pomaci' sa mrtve tacke jos dublje u ponor . Sa njihovom prvom pojavom prije rata u BiH shvatila sam ...
Tema: Sta se desava na forumu
laliberty

___________________________________________________________________________________________________________________
Forum: Bez cenzure Upisano: 18/01/2005 21:07 Naslov teme: Sta se desava na forumu
Sve je ovo tacno sto je najSrce navela.
Margareta NIJE KOMUNJARA, kamo srece da je bar tako.
TI SI PRISTALICA VELIKOSRPSKE I CETNICKE IDEOLOGIJE.
Licemjerno otvaras ovakve teme : "dokle vise se ...
BECHO

Post by BECHO »

A sta cemo za 'zrtvenim jagnjetom' i Nikolom Jovanovicem?
margareta

Post by margareta »

"diggeru" pored engramovih 43 komentara na dan i ovoga iznad kako mene prozivas za svoje greske ?

Jeli samo meni limitiran broj komentara iako samo ja kao sto znas imam najveci broj odgovora , ocitavanja i znas da sam jedino ja potpuno objektivna na forumu? Prikrio si libertya sa svojom prozivkom na mene i
cijelih 43 engramova komentara.

Otvoreno prijetis kako da imas exkluzivno pravo limitiranja komentara uzrokovanih tvojim kako kazes "navijacima" iako znas da si u odnosu na mene definitivno - blago receno neinteresantan sa svojom pricom.

Ocekivala bih upozorenje od strane moderatora a ne od tebe.
pozdrav
BECHO

Post by BECHO »

7 cuda Yu-socijalizma...
Nas narod ne bi promijenilo ni 7000 cuda!
milton

Post by milton »

Vodenjak wrote:... Nije Miltone da spavam ovih petnaestak godina nego pokusavam samo da kazem kako smo mi narod koji moze mnogo, mnogo bolje nego sad kad od nas prave zadnje fukare oni koji kazu da se bore za NAS interes...
I trpaju u SVOJE dzepove!

A inace, ja koji JESAM jugonostalgicar, ne patim zapravo za onom drzavom vec ako patim, onda patim za onim zivotom koji smo svi skupa imali...
...
... I usput, ne znam kako ti, ali ja fasov´o od komsija Miltone! Ne od Jugoslavije. A te komsije i sad u Bosni! Drzavljani!
Stovani moj Vodenjace,
Uredu je nostalgija, kao ceznja za necim sto je bilo fino i ugodno. 8-)
Slazem se bila su to bolja vremena nego sto su danas.
Ali samo nemoj mi biti YU-nostalgi -

Mah daj, bolan, :shock: & :? & :oops:

Be highirly man, not sikirly man
margareta

Post by margareta »

BECHO wrote:A sta cemo za 'zrtvenim jagnjetom' i Nikolom Jovanovicem?
Ja ne znam samo sta cu sa svojim ratnim "vlascetom" koje je kao beba u ratu gladovalo a kasnije oboljelo i danas se borim za prezivljavanje svoga djeteta joje je otvoreno bilo GLADNO shikanirano samo zbog IMENA !
Merhamet je BACAO hranu dok je moje dijete bukvalno umiralo od gladi!
Nisam zla BECHO i ne prodajem retoriku nego kazem i tebi i SVIMA da
kako su BILI tako su i ostali "NASI" jovani dokazani sa svojim "merhametom" na djelu! Ni DANAS nije bolje obicnim smrtnicima od megalomana.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

car-x wrote:
Vodenjak wrote:...Debelog razloga imam da budem istinski jugonostalgicar i samo me zabavljaju svi oni idioti kojima to smeta...

:-?
u puno toga bi se slozio s tobom, ali zbog ove recenice ne mogu.. meni je jednostavno bolje sad nego prije rata.. roditelji mi bolje zive, vise zaradjuju, razmisljaju o puno toga sto im je u ono vrijeme bilo nemoguce.. ja sam igrom slucaja zavrsio fakultet u stranjskoj zemlji, zelim se sto prije vratiti kuci i zivjeti od te skole..

puno je njih, sad ne kazem da si ti takav, ali je puno njih i to ne moze niko poreci, naviklo na jugoslaviju-dembeliju.. zemlju gdje se na cekove islo na more, nije nista radilo a dobijala se plata.. fazon je bio, posto dobijes rjesenje, zbog radnickog samoupravljanja, niko ti vise ne moze dati otkaz.. radio ili ne, svejedno je..

dodjem kod mame na poso, a jedna njena koleginica (sinoc je sanjo, pa se je sad sjetih) turpija nokte.. i tako kad god dodjem.. administracija zdravstvene ustanove, pretrpani poslom, ona stalno turpija nokte..

a moj otac, da bi mene poslo na 14 dana na skolu mladih matematicara, ode preko zimskog raspusta u austriju ili njemacku pa radi na bausteli ko pomocnik, i za mjesec dana zaradi svoju godisnju platu.. ali nikad mu to nije bio problem, jer je covjek oduvijek radio i naviko da radi..

za puno njih, koji nikad nisu radili ili barem nisu morali zapeti, pad jugoslavije je bio pad svih snova.. pad dembelanja i drkanja kurca po cijeli dan.. i normalno je da im onda smeta sto ih danas kojekakvi direktori ribaju kad se umjesto u 7:30 pojavi u 10:00 na poslu.. ili mu kaze, od sutra vise ne dolazi..

koliko god se ljudi zalili, ja mislim da ko god hoce da radi, da uvijek ima sta.. samo sto smo mi po default-u ponosan narod, pa volimo da izvolijevamo, te ne bi ja ovo, te gdje cu ja ovo.. ja sam ko diplomirani inzinjer informatike dijelio novine.. i to mi je najnormalnija stvar.. nisam imo sta drugo da radim, a od neceg se mora zivjeti..

a kod kuce, kad pricam s kolegama, koji su isto zavrsili fakultete.. ne da oni ne bi dijelili novine, nego ne bi radili ni u svakakvoj firmi svoj poso.. i kad mi takav kaze kako je onda bilo bolje, onda mi je sve jasno.. koliko sam skonto, u svedskoj si, pa vrlodobro znas sta znaci zaraditi hljeb u kapitalizmu..
Care, da ne bude po onoj staroj "ja u klin, ti u plocu", bojim se da ipak ne obracas paznju na ono sto pishem.. :)
Ti opet postavljas stvar nekako - naopacke! :-)
U najmanju ruku (opet - pa DOKLE VISE?? :sad: )ispada da ja branim komunizam a ja govorim o drzavi Jugoslaviji. Na svijetu ima masa zemalja koje su imale svakojake sisteme koji su se okretali ko na ringispilu, ali to nije znacilo da su rusili drzave, smatrali da je potrebno da se izmedju sebe istrijebe, protjerivali i zatvarali NEistomisljenike i sl...

Ja samo kazem a i dalje smatram da je Jugoslavija geopoliticki bila najbolje rjesenje za sve nase narode i OPET ponavljam da sam bio za rusenje onog sistema (dakle, sistema a ne drzave!!!) ali na nacin kako se i bilo pocelo - reformom, evolucijom, demokratijom!

Eto...

p.s. Da se ne shvatimo pogresno, mislim da fino diskutujes i steta je sto nema vise takvih :)

Pozdravljam te!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bosanski mrki wrote:sa kojim namjerama je tema postavljena najbolje zna njen autor, ali onih "saljivih" i malkice iskarikiranih 7 YU cuda stoje. fakat je da smo se za samo 4 desetljeca od najruralnije evropske zemlje doslovice izvukli iz blata i postali nesto, poprilicno iduci u korak sa svijetom, a sve to (u poredjenju na ostale) uz rekordno male zajmove. markovic je bio naputu da stavi tacku na "i" i time cudo ucini jos vecim. na zalost, ponestalo je autoriteta, ideala i dotad cvrsta ali pravedna ruka je pocela gubiti kompas, te su neki novi (stari) klinci su iz svojih porodicnih, vjekovnih trezora mrznje pustili povampirene duhove da utole zedj nevinima. epidemija je uzela maha, labilni su poklekli...ali lijepo je cuti i vidjeti da su neki ostali imuni.
do nas je. :wink:
Uhhh!

Kako dobro receno!!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

milton wrote:
Vodenjak wrote:... Nije Miltone da spavam ovih petnaestak godina nego pokusavam samo da kazem kako smo mi narod koji moze mnogo, mnogo bolje nego sad kad od nas prave zadnje fukare oni koji kazu da se bore za NAS interes...
I trpaju u SVOJE dzepove!

A inace, ja koji JESAM jugonostalgicar, ne patim zapravo za onom drzavom vec ako patim, onda patim za onim zivotom koji smo svi skupa imali...
...
... I usput, ne znam kako ti, ali ja fasov´o od komsija Miltone! Ne od Jugoslavije. A te komsije i sad u Bosni! Drzavljani!
Stovani moj Vodenjace,
Uredu je nostalgija, kao ceznja za necim sto je bilo fino i ugodno. 8-)
Slazem se bila su to bolja vremena nego sto su danas.
Ali samo nemoj mi biti YU-nostalgi -

Mah daj, bolan, :shock: & :? & :oops:

Be highirly man, not sikirly man
Pa, miltone, vraze mali :-) , ovim svojim odgovorom dole:
milton wrote:Al se netko hvali... kom igen nu.... skryt lagom
napao si me sto se "hvalim" u svom postu, a isti je bio napisan izmedju ostalog i zbog toga da pokazem da nisam od onih (srecom, ipak MANJINE!) koji su se sklupcali uz kralja Gustava radijator, i cekajuci naredni chek sa lovom od socijale sjedim i kukumachem i hebem svedima svedsku majku... I kukam za "starim dobrim vremenima"...

Ovdje si gdje i ja i znas ko i ja koliko treba muke i borbe da se nesto postigne...
Posebno nekome ko sa 33 godine pocne uciti (inace odvratno ruzan :) ) strani jezik...
O drugim stvarima da i ne pricam!

Osim toga, ja sam samo htio da svojim komentarom dam svoj skromni doprinos otvorenoj temi... :roll:

Ziv mi bio! :)
digger

Post by digger »

Vodenjak wrote:...Ovdje si gdje i ja i znas ko i ja koliko treba muke i borbe da se nesto postigne...
Posebno nekome ko sa 33 godine pocne uciti (inace odvratno ruzan) strani jezik... O drugim stvarima da i ne pricam!
Onaj koji nije gornje prosao, nikada nece shvatiti inicijalne muke boravka i zivotne borbe vani. I ja sam otisao u slicnim godinama ali iz (u to doba) prosperitetne juge, naravno vjerujuci da mogu bolje. I nikada mi ni na kraj nije palo sta ce se jednog dana dogoditi u mojoj zemlji.

Sjecam se da sam prije odlaska negdje citao da je u BH bilo nekih 75 ubistava na otprilike 4 miliona zitelja.

Da li ko zna podatak o ubijenima samo u Sarajevu u 2004?
digger

Post by digger »

Sorry: repeat.
Last edited by digger on 28/01/2005 03:19, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

digger wrote:
Vodenjak wrote:...Ovdje si gdje i ja i znas ko i ja koliko treba muke i borbe da se nesto postigne...
Posebno nekome ko sa 33 godine pocne uciti (inace odvratno ruzan) strani jezik... O drugim stvarima da i ne pricam!
Onaj koji nije gornje prosao, nikada nece shvatiti inicijalne muke boravka i zivotne borbe vani. I ja sam otisao u slicnim godinama ali iz (u to doba) prosperitetne juge, naravno vjerujuci da mogu bolje. I nikada mi ni na kraj nije palo sta ce se jednog dana dogoditi u mojoj zemlji.

Sjecam se da sam prije odlaska negdje citao da je u BH bilo nekih 75 ubistava na otprilike 4 miliona zitelja.

Da li ko zna podatak o ubijenima samo u Sarajevu u 2004?
Ma ja se digger stvarno ne pravdam jer bas ne osjecam ni truna potrebe da to bilo kome radim!
Zivot koji zivim je moj i SAMO moj, a sto pojedinima ovdje smeta "dijaspora", i za tim me vala zabolE djoko! Smeta i meni sto su oni shupljih glava, a kroje velike politike... Isto ko i vodje im!

Srecom, ima ovdje na ovom forumu stvarno pametnih glava i to je ono sto me na njemu i zadrzava...
Istina, i one me druge (glave? :-) )zadrzavaju jer - kako bih se inace slatko nasmijao da nije njih? :-) :)

Vozdra!
zili

Post by zili »

@ car-x
apropos knjžice
šta čitala, imam je na polici :D
čitala također fenomenalan esej Dubravke Ugrešić "Konfiskacija pamćenja" koji često citiram i koji je za mene jedna od boljih analiza yu-nostalgije, ček, ček, samo da nađem link...

http://www.geocities.com/yu_leksikon/konfis.html

(jesam to papak i ne znam postavit link?)

Uglavnom, ono šte mene najviše tišti je to što su moji roditelji u mojim godinama bili u daleko boljem položaju... život im je bio bolji, imali su neku perspektivu, mogli su se zavaliti u kredit, što ja neću smjeti još najmanje 10 godina, a možda i nikad... njima je ona država davala mnogo više nego ova meni danas...

neću sad pretjerano da detaljišem, ali vjeruj mi od rudara do fakultetski obrazovanog kadra u roku od jedne generacije je ČUDO vrijedno divljenja, i čudo koje meni i dan danas u ovom totalnom haosu i nedostatku bilo kakvog obzira prema ljudskom dostojanstvu uliva nadu da se sve može :)
Produkt C

Post by Produkt C »

margareta wrote:"diggeru" pored engramovih 43 komentara na dan i ovoga iznad kako mene prozivas za svoje greske ?

Jeli samo meni limitiran broj komentara iako samo ja kao sto znas imam najveci broj odgovora , ocitavanja i znas da sam jedino ja potpuno objektivna na forumu?
Image
bosanski mrki

Post by bosanski mrki »

tema - "SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)". i manje-vise lijepo je sve pocelo; razmimoilazenja u razmisljanjima, argumenti...i desilo se to da se po vec ko zna koji put diskusija pretvorila u sranje, odlutalo se od teme, krenulo sa vrijedjanjima po nacionalnoj, vjerskoj i ko zna kakvoj sve liniji...i jos jednom se pokazalo ko smo i kakvi smo. neka se upita svako ponaosob da li smo uopste ikad sa ovakvim mentalitetom i svijescu zapravo uopste i zasluzivali onih 7 CUDA?! i da li ce ikada iko od vas biti nostalgican za ovim danasnjim vremenima? ja sigurno necu!
car-x

Post by car-x »

Vodenjak wrote:
car-x wrote:
Vodenjak wrote:...Debelog razloga imam da budem istinski jugonostalgicar i samo me zabavljaju svi oni idioti kojima to smeta...

:-?
..U najmanju ruku (opet - pa DOKLE VISE?? :sad: )ispada da ja branim komunizam a ja govorim o drzavi Jugoslaviji. Na svijetu ima masa zemalja koje su imale svakojake sisteme koji su se okretali ko na ringispilu, ali to nije znacilo da su rusili drzave, smatrali da je potrebno da se izmedju sebe istrijebe, protjerivali i zatvarali NEistomisljenike i sl...

Ja samo kazem a i dalje smatram da je Jugoslavija geopoliticki bila najbolje rjesenje za sve nase narode i OPET ponavljam da sam bio za rusenje onog sistema (dakle, sistema a ne drzave!!!) ali na nacin kako se i bilo pocelo - reformom, evolucijom, demokratijom!
...Pozdravljam te!
znaci, da ispravimo nesporazume.. meni je zaparalo usi sto su za tebe IDIOTI svi oni kojima je sad bolje nego prije.. pa se ja nadjoh uvrijedjen, jer meni jeste sad bolje nego prije.. pa pokusavam skontati zasto sam idiot..

druga stvar, jugoslaviju kao vjestacku politicku tvorevinu ne mozes promatrati cisto kao drzavu bez sistema, jer je nju upravo sistem drzo zajedno i na zalost svi smo svjedoci sta se desilo padom tog sistema..

cisto metaforicki, jugoslavija je bila ko bolesnik od raka na kemoterapiji.. kraj dolazi, i svi to znaju, ali svi nekako zmire pred tom cinjenicom.. znaci, kad pricam o jugoslovenskom socijalizmu, pricam o jugoslaviji kao drzavi, jer to dvoje mislim da nije moguce razdvojiti.. nit bi bilo tog socijalizma (specificnog kakav je bio) bez jugoslavije, nit bi bilo jugoslavije (specificne kakva je bila) da nije bilo socijalizma (tita i ostalih bravara)
Post Reply