Tako mlada a udata

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
kadinica

#101 Re: Tako mlada a udata

Post by kadinica »

Nisam ni ja zato da se čeka ispunjenje svih uslova, može se živjeti bez stana, auta i luksuza u početku, ali barem jedno mora raditi. Makar kod privatnika i makar za 300 KM.

Znači, vlastiti dinar od početka, da ne dođeš u situaciju da tražiš svekru ili tati 5 KM za uloške.
me_mery

#102 Re: Tako mlada a udata

Post by me_mery »

Ma tesko je na danasnjem vaktu docekati da se sve sredi pa da se tek onda odluciti na brak. Mislim da samo rijetki i sretni imaju sve poslozeno prije tog koraka. Slazem se sa konstatacijom da bar jedno mora raditi inace je taj brak osuđen na neviđene teskoce u samom pocetku. Budimo realni novac igra veliku ulogu u svemu pa se i moze ljubav staviti na veliku kusnju pod stalnim stresom toga da li imas da platis racune, da jedes, da platis kiriju...kako god bilo brak je veliki korak i nosi mnogo novih problema i iskusenja. Neko se osjeti prije spremnim da se upusti u to a neko kasnije, sve je to individualno... :wink:
Joker88

#103 Re: Tako mlada a udata

Post by Joker88 »

:-)
Last edited by Joker88 on 10/05/2013 14:31, edited 1 time in total.
duplanula

#104 Re: Tako mlada a udata

Post by duplanula »

100 ljudi 100 cudi. Pa tako i ovdje. Svako ima svoje zelje, volje, pa tako i reaguju. Naravno da bi bilo najbolje da oboje rade, da se ima solidna plata koja moze u danasnje vrijeme da pokrije neki "normalan" zivot (iako je normalan sirok pojam :P). U danasnje vrijeme covjek je sretan ako uopste radi, kakva god da je plata, sretan je i kada kasni plata mjesec(ima) bitno je samo da se radi. Zivot je sve tezi i tezi, rezije rastu kao lude, hrana iz dana u dan sve skuplja (i to najosnovnije namirnice). Ko zivi sam, zna o cemu govorim. I onda jos se od jedne plate hrane dvoje (ili troje usta) onda milion problema. A najveci broj problema u brakovima ima finanskijsku pozadinu. Jedno je sigurno, udvoje pa sta kog i kako god. Da imam "vjetar" u ledja ne bi se bojao nicega :).
madner

#105 Re: Tako mlada a udata

Post by madner »

I meni je dugo bio izgovor da necu brez da imam bar 3000 platu.

Nazalost, morao sam naci drugi izgovor :D
suncandan

#106 Re: Tako mlada a udata

Post by suncandan »

TRŠ wrote::D pa dobro, nije bas puno mlada, u dvadesetim je ali svejedno ne kontam ovaj trend da cim se zavrsi fax (ili cak dok se studira) da se mladi uzimaju a nemaju ni posla ni stana ni icega osim jedno drugo :-) Da li bi ste se vi uzeli a da morate zivjeti pod istim krovom sa majkom, punicom, svekrvom itd.? :)

Sto se tice ove teme, mogu samo da pozelim srecu i sve najbolje osobama koje se odluce za vjencanje.
Sretno!
niric89

#107 Re: Tako mlada a udata

Post by niric89 »

shiny wrote:Bih!
Mrzim mahalu i ova glupa pitanja. Koga briga gdje živim, sa kim i zbog čega!
Ja sam mahali interesantna iz drugih razloga. Živim sa osobom suprotnog spola, sa kojom sam u dugogodišnjoj vezi, ali je mahali božesačuvaj što se nismo "zvančno uzeli". I zašto moram ljudima objašnjavati zbog čega je to tako. Potpisaćemo taj glupi papir kad budemo htjeli ili nećemo nikad. I ne, ne finansiraju nas roditelji.
:thumbup: :thumbup:
ElizabetBenet

#108 Re: Tako mlada a udata

Post by ElizabetBenet »

Imam jedno pitanje, nije direktno vezano za temu, ali nisam znala gdje ga postaviti. Dakle, udata sam šest mjeseci. Prije braka živjela sam sama (moji su u drugom gradu) desetak godina, prošla domove i gazdarice, završila fakultet, uspjela u jednoj grani umjetnosti, putovala, našla posao, osigurala sebi krov nad glavom. Sve to na pošten, normalan način, svojim radom.
Dugo su me pratila potiha ismijavanja zbog samoće (čudakinja, osobenjakinja, boemka, možda i nastrana)...provokativna pitanja tipa: "Ima l' šta? Što ti to tol'ko biraš, je l'?" i dalje da ne nabrajam.

Upoznala sam mog supruga, zaljubila se i udala. Dotadašnji dušebrižnici, podsmješljivci i zajedljivci, sad su odjednom postali naprasno i napadno ljupki i ljubazni: "O, kako je, mladaaa?, Ma, vid' je što se proljepšala!" (iako izgledam potpuno isto), ostade ti nama u ovom gradu (mada u pomenutom gradu živim već petnaest godina).

Kao da sad, u očima tih ljudi vrijedim više; kao da je za moj posao bitno jesam li "gospođa" ili "gospođica", kao da prije braka (u kojem sam sretna, ali to je moja privatna stvar) nisam ostvarila ništa.

Zar se žena ZAISTA na ovim prostorima još uvijek vrednije samo kroz brak?
madner

#109 Re: Tako mlada a udata

Post by madner »

Naravno, to drugo je ono pod fakultativnim.
Peggy_Sue

#110 Re: Tako mlada a udata

Post by Peggy_Sue »

TRŠ wrote::D pa dobro, nije bas puno mlada, u dvadesetim je ali svejedno ne kontam ovaj trend da cim se zavrsi fax (ili cak dok se studira) da se mladi uzimaju a nemaju ni posla ni stana ni icega osim jedno drugo :-) Da li bi ste se vi uzeli a da morate zivjeti pod istim krovom sa majkom, punicom, svekrvom itd.? :)
Pa kasnije bude ona klasična: "Dušo eve tebi pun sto ljubavi, a ja odoh kod majke da jedem." :oops:
miki.ba

#111 Re: Tako mlada a udata

Post by miki.ba »

Uhvatila zadnji voz. :D
Neradnik

#112 Re: Tako mlada a udata

Post by Neradnik »

Kad je ljubav u pitanju zivio bih i pod vedrim nebom. :)
Lesika_zz

#113 Re: Tako mlada a udata

Post by Lesika_zz »

Gospodin_bez_kravate wrote:
Kad je ljubav u pitanju zivio bih i pod vedrim nebom. :)
a dusa draga :)
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#114 Re: Tako mlada a udata

Post by I am Happy »

I meni je cudan ovaj fenomen...
Zadnji put kada sam upalio chat na fb ( prije godinu dana ) mi se javila jedna poznanica, i onako pitam sta ima....
Samo je pisala o tome kako jedva ceka da se uda, kako je to nesto najbolje bla bla bla... i eno ... 22. godine i uspjela je u tome :lol:
Nasla zrtvu... ali fakat je i trazila :-)
Woman

#115 Re: Tako mlada a udata

Post by Woman »

sve je lakše u dvoje. i skućit se, i izgradit karijeru, i uživat u životu.
spadalo

#116 Re: Tako mlada a udata

Post by spadalo »

Kakve koristi čekati da sve obezbijediš?
Obezbijedih sve potrebno za život ali prođoše godine u tome.Sad kad razmislim trezveno,pa za koji klinac će mi sad žena kad imam sve??? Jel treba sad neku dronfulju da dovedem na gotovo,neku dronfulju koja je svoj život provela u ludim provodima,izlascima a nije se potrudila ni da se zaposli.Zar treba tako neku da dovedem na gotovo i da mi to sve raskući??? Klinac....nema toga.
Zato put pod noge,obilaziti srednje škole i hvatati one koje završavaju i njih ženiti.Od njih oblikovati sebi ženu.
Ili...

naći pristojnu razvedenu ženu približne starosti a može i par godina starija,da je zaposlena i da zna šta hoće od života.Može imati i djecu samo je bitno da ima iste poglede na život kao i ja sam.

Mada,ljubav ne broji godine

uhhh,prvi post bez smajlija
The BEN10

#117 Re: Tako mlada a udata

Post by The BEN10 »

spadalo wrote:Kakve koristi čekati da sve obezbijediš?
Obezbijedih sve potrebno za život ali prođoše godine u tome.Sad kad razmislim trezveno,pa za koji klinac će mi sad žena kad imam sve??? Jel treba sad neku dronfulju da dovedem na gotovo,neku dronfulju koja je svoj život provela u ludim provodima,izlascima a nije se potrudila ni da se zaposli.Zar treba tako neku da dovedem na gotovo i da mi to sve raskući???
Odličnu stvar je napisala Arijana Čulina u knjizi Šta žene tribaju znat o onin stvarima:
A zašto se mlade cure vežu za starce? To je isto objašnjivo. Momci teškonalaze posa, curama vrimenom dopizdi vodit ljubav sa njima na kamenju.Dopizde in topli sendviči, piće. Tile bi se ispružit na francuskom krevetu,tile bi provat jastoga uz svićice, doručak u krevetu, a ne uvik ist tople sendviče iz kojih in kapa majoneza i ajvar dok šetaju. I za to su spremne pritrpit malo smrdljivog daha svog partnera ili recimo njegovu protezu u vlastitim ustima koja nerjetko ispadne dok se ljube ( :evil: ). Spremne su i na vijagre ioronulu kožu, usahle mišiće i sto drugih degutanterija jer znaju da to nećedugo trajat i da će, kad zakopaju svoga dragog, otkopat i otpočet novi životsa mladim vitezom u dvorcu izgrađenom na temeljima njegovog imanja.

Zakon - oženite se mladi i zajedno u život. Steknete sve zajedno, othranite djecu dok ste mladi i onda u srednjim godinama dosta vremena za vas...
Aleluja

#118 Re: Tako mlada a udata

Post by Aleluja »

The BEN10 je napisao/la:
Zakon- oženite se mladi i zajedno u život. Steknete sve zajedno, othranite djecu dok ste mladi i onda u srednjim godinama dosta vremena za vas...
...nema recepta, pobogu pa valjda to radiš kad pronađeš podobnu osobu, a ne ajde dok smo mladi ili pak vakat je ostarilo se odveć moram, ma daj...hvala nebesima pa nismo svi isti! :mrgreen:
The BEN10

#119 Re: Tako mlada a udata

Post by The BEN10 »

Aleluja wrote:
The BEN10 je napisao/la:
Zakon- oženite se mladi i zajedno u život. Steknete sve zajedno, othranite djecu dok ste mladi i onda u srednjim godinama dosta vremena za vas...
...nema recepta, pobogu pa valjda to radiš kad pronađeš podobnu osobu, a ne ajde dok smo mladi ili pak vakat je ostarilo se odveć moram, ma daj...hvala nebesima pa nismo svi isti! :mrgreen:
Ti inače sve bukvalno shvataš !? :|
Podobna osoba se podrazumijeva. Kuća/stan, auto, 2 ekstra plate - SE NE PODRAZUMIJEVAJU...
Aleluja

#120 Re: Tako mlada a udata

Post by Aleluja »

The BEN10 je napisao/la:
Ti inače sve bukvalno shvataš !? :|
Podobna osoba se podrazumijeva. Kuća/stan, auto, 2 ekstra plate - SE NE PODRAZUMIJEVAJU...
...a nisam ja napisala pobogu "Zakon- oženite se mladi i zajedno u život!" :D
Aleluja

#121 Re: Tako mlada a udata

Post by Aleluja »

ElizabetBenet je napisao/la:
Zar se žena ZAISTA na ovim prostorima još uvijek vrednije samo kroz brak?
Žene vaše su njive vaše!? :D Mislim kaj da ti kažem više... :mrgreen:
radenska

#122 Re: Tako mlada a udata

Post by radenska »

Valjda prvo upoznate osobu koju zenite i udajete. Posmatrate li kako se ponasa prema svojoj majci, prema porodici, prema zivotu. Ja sam se udala sa 20 i ove 3 godine kako sam u braku ne bih mijenjala ni za sta na svijetu. Mi hvala dragom Bogu toliko lijepo zivimo da bih svakome pozeljela takav brak.
Nemaju godine nikakve veze sa sretnim brakom. Jednostavno kad osjetis da je to to ne treba cekati. Godine svakako prolaze, a finansije u Bosni nisu i tesko da ce biti idealne. Zivot skup i uvijek ce biti stvari koje bi zeljeli a koje u datom momentu ne mozete priustiti. I sve je to zivot.
Altsa

#123 Re: Tako mlada a udata

Post by Altsa »

udat se sa 19 :-) :-) ...postoji jos veca glupost a to je udati se sa 18...nit prozivila/prozivio zivota nit zavrsila neku skolu i obicno takvi brakovi zavrsavaju veoma brzo...i obicno su su to prvi i jedini seksualni partneri u zivotu...ljepota za ubit se
alchak.ba

#124 Re: Tako mlada a udata

Post by alchak.ba »

lako je tudjm kurcem gloginje mlatit
spadalo

#125 Re: Tako mlada a udata

Post by spadalo »

m@m@ wrote:8-) na jedan od postova bih samo rekla kao zlocka :D

TA SAM :lol: :lol:
:D
Post Reply