Teferič u prirodi

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#101 Re: Teferič u prirodi

Post by Mu'min »

Hvala tetka Oti i jarane Vrtlar.
Ne vjerujem kako će mi nabavka bilja i sjemena biti na umu. :)

Al bilo bi zanimljivo donijet sjeme paradajza sa Ćabe, kakve lokalne verzije ako postoji. :)
vrtlar

#102 Re: Teferič u prirodi

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Ako ćete tako...onda priznajem i ja sam cvjećarka.
Kod mene kadifica u lijehama paradajza...ima više cvjetova nego one Muminove ljutače na balkonu plodova.
Mumine...vidim na temi Čili i ostale đakonije napisa Flagu da ćeš mu uručiti sjemenke. Je li to da prevedem...da dolaziš kod nas. ( ovo pitam jer se nas dvoje često ne razumijemo :lol: )
Flag nadam se da će te brzo proći ta prehlada ...a vala i gužva na poslu...da se možeš drugi put pridružiti Safran i meni u kahvenisanju i eglenisanju.

Trenutak istine za OTICON
Da li ste ikad sadili cvijece i lakirali nokte za rad u basti
DA
odgovor je tacan
Cuj cvjecarka :( :( pored sto lakira nokte a sto sam ti oprostio sad i ovo priznanje ali hajde posto lakiras i nokte na nogama pa gazas paradajz oprosticu ti sto si cvjecarka :mrgreen: :razz: :D Zato se ti druzis sa flagom cvjecarom sve je on tebe navratio sigurno :mrgreen: ;-) :razz: :D :lol:
Oticon

#103 Re: Teferič u prirodi

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Trenutak istine za OTICON
DA
odgovor je tacan
Cuj cvjecarka :( :( pored sto lakira nokte a sto sam ti oprostio sad i ovo priznanje ali hajde posto lakiras i nokte na nogama pa gazas paradajz oprosticu ti sto si cvjecarka :mrgreen: :razz: :D Zato se ti druzis sa flagom cvjecarom sve je on tebe navratio sigurno :mrgreen: ;-) :razz: :D :lol:
Je li to iz tebe "cvjećaru" progovara ljubomora što ja i Flag ćeifimo uz kahvu?
Ma ja sam početnik i u cvjećarstvu...za razliku od nekih ;-) koji napišu tako dobar post za Magnoliju. Kad smo već kod Magnolije postoji zanimljiva simbolika gdje se sadi...pa me interesuje je li kod tebe zasađena ispred ili iza kuće? Ja ću postati cvejećarka tek kad završim kuću...osim kadifica, ruže Damask,hibiskusa, gladiola i par Tulipana...nemam drugog cijeća. Jasmin se nije primio, Kale mi nisu cvjetale...tako da sređivanje cvjetnjaka ostavljam za bolja vremena kad malo više naučim o tom. Ali eto imam tebe...pa mogu nešto i naučiti :lol:
vrtlar

#104 Re: Teferič u prirodi

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
vrtlar wrote: Trenutak istine za OTICON
DA
odgovor je tacan
Je li to iz tebe "cvjećaru" progovara ljubomora što ja i Flag ćeifimo uz kahvu?
Ma ja sam početnik i u cvjećarstvu...za razliku od nekih ;-) koji napišu tako dobar post za Magnoliju. Kad smo već kod Magnolije postoji zanimljiva simbolika gdje se sadi...pa me interesuje je li kod tebe zasađena ispred ili iza kuće? Ja ću postati cvejećarka tek kad završim kuću...osim kadifica, ruže Damask,hibiskusa, gladiola i par Tulipana...nemam drugog cijeća. Jasmin se nije primio, Kale mi nisu cvjetale...tako da sređivanje cvjetnjaka ostavljam za bolja vremena kad malo više naučim o tom. Ali eto imam tebe...pa mogu nešto i naučiti :lol:

Samo vi kahvenisite meni je drago nek se kahvenise dok ja ne dodjem pa cu i ja sa vama cvijecarima sta mogu skim si takav si.

Za magnoliju jeli mislis na feng shui vjestinu.Ja imam dvije bijelu ispred kuce i zutu iza kuce. ;-) ;-) ;-)
bizet

#105 Re: Teferič u prirodi

Post by bizet »

e vala raja niste fer...vi o ne znam ni ja cemu (nemam snage da citam po Kur'anski)...zavidim...jah, ja i ja neko cvijece ganjam, al' po zidovima ovih dana :lol:
kerima1

#106 Re: Teferič u prirodi

Post by kerima1 »

poz Bizet,posto mozda nisi muslimanka da ti objasnim.Mu"min ode na putovanje u Arabiju da obavi obred koji se zove Hadzdz :)
u ovom postu da pozelim hairli i lahko putovanje tetku nasem Mu"minu (kad mozete vi nas zene nazivati tetkama :lol: )
da ti Allah primi Hadzdz dovi za nas vrtlare dobro na oba svijeta insallah. :)
Mu'min

#107 Re: Teferič u prirodi

Post by Mu'min »

KERIMA

ma jok ba sve žeMske, samo Oticon zovemo tetka Oti. :D
Tebi još nismo našli slatko ime. Biće, biće. :D

Inače proba ću se ako ikako mognem i raje sa ove teme sjetiti sa jednom dovom na Arfetu inšaAllah. :)
bizet

#108 Re: Teferič u prirodi

Post by bizet »

hej, mu'min, to je velika stvar...kad se vratis jel' onda red da te zovemo hadzija mu'min ili moze ostati samo mu'min?
svaka cast mu'min...uzivaj u svakom trenu svog hadza i neka ti je sretno :)...i da se ti hairli ziv i zdrav vratis

ma kerimice, bona zeno bona (ups ide u mislima čolina "slatka ko bombona")...joj kerima ti bi bila zeznut politicar, od tebe bi insan i otrova popio :D
znas kako kazu, s kim si takav si...e pa tako ti je (meni) mala moja kad ljubi Bosanac :)
i hvala ti sto me uputi

edit: vala kerima evo je samo za tebe:

http://www.youtube.com/watch?v=1antUc2uzs0
Mu'min

#109 Re: Teferič u prirodi

Post by Mu'min »

bizet wrote:hej, mu'min, to je velika stvar...kad se vratis jel' onda red da te zovemo hadzija mu'min ili moze ostati samo mu'min?
Ne idem radi titule, zato zovi me i lonac samo nemoj me razbiti. :D
bizet wrote:svaka cast mu'min...uzivaj u svakom trenu svog hadza i neka ti je sretno :)...i da se ti hairli ziv i zdrav vratis
Hvala bizet. :)
bizet

#110 Re: Teferič u prirodi

Post by bizet »

mu'min...ma koliko razliciti bili razmisljamo isto: "Ne idem radi titule, zato zovi me i lonac samo nemoj me razbiti."....hajd sad sretno, jos jednom, i napricaj nam se do u detalje kako ti je bilo, kad se vratis :)
Almond

#111 Re: Teferič u prirodi

Post by Almond »

Mu'min wrote:
Inače proba ću se ako ikako mognem i raje sa ove teme sjetiti sa jednom dovom na Arfetu inšaAllah. :)

Ako ti je ovo prvi put da ideš na hadž,dozvoli mi da te posavjetujem da se kloniš nepotrebnog druženja i sijela.
Bilo bi dobro da u spisak navedeš kome češ šta kupovati za poklon da ne bi bio time zaokupljen tokom boravka.
U spisku možeš navesti kome želiš proučiti dove...
Ukoliko klima uređaj u sobi hotela bude stalno radila,zaštiti glavu nečim i uvijek vodi računa da se ne prehladiš.

Hadž je samo jedna stepenica na tvom putu ka Njemu,i svakako znaš da je ovo u suštini duhovni put,pa nastoj biti "budan" i prati svoje halove,znakove...
Oticon

#112 Re: Teferič u prirodi

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Samo vi kahvenisite meni je drago nek se kahvenise dok ja ne dodjem pa cu i ja sa vama cvijecarima sta mogu skim si takav si.

Za magnoliju jeli mislis na feng shui vjestinu.Ja imam dvije bijelu ispred kuce i zutu iza kuce. ;-) ;-) ;-)
Mi jedva čekamo da nam se pridruži još jedan "cvjećar"...samo ti dođi. A za poziciju Magnolija :thumbup:
Oticon

#113 Re: Teferič u prirodi

Post by Oticon »

Mu'min wrote:
Amin
vrtlar

#114 Re: Teferič u prirodi

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:KERIMA

ma jok ba sve žeMske, samo Oticon zovemo tetka Oti. :D
Tebi još nismo našli slatko ime. Biće, biće. :D

Neces se ti probati nego ces se sjetiti :mrgreen: ;-) I nek ti je hairli put.
Mu'min

#115 Re: Teferič u prirodi

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Neces se ti probati nego ces se sjetiti :mrgreen: ;-) I nek ti je hairli put.
U islamu obećanje je dug a dug treba vratiti, zato ne obećajenjem al probaću da se sjetim. :)

Nego der ti ugovori kahvu sa tetkom Oti, vidim da one kahvenišu na veliko. :mrgreen:
Oticon

#116 Re: Teferič u prirodi

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Nego der ti ugovori kahvu sa tetkom Oti, vidim da one kahvenišu na veliko. :mrgreen:
Bolan Mumine...koje one :?: kahvenišu na veliko?
Flag je "povrtlar"... a ne "cvjećarka" ...doduše omakne mu se pokoja kadifica kao i meni :lol: :lol: :lol:
Možda si mislio na Safran? Zadnji put smo nas dvije kahvenisale bez Flaga jer je bio prehlađen.
A Vrtlar i njegovo obećanje dolaska na kahvu...propašće mi đulbešećerka u zamrzivaču dok on dođe.
Mu'min

#117 Re: Teferič u prirodi

Post by Mu'min »

na tebe i Safran. :)
Oticon

#118 Re: Teferič u prirodi

Post by Oticon »

Sad mi je jasno što me zoveš tetka OTI. Svrstao si me u jednu od kategorija (penzioneri) :lol: :lol: :lol: u tekstu Dnevnog Avaza:

"Kako bi uštedjeli, mnogi su preko ljeta oko svojih kuća sadili povrće za zimnicu. To obično rade penzioneri, ratni vojni invalidi i porodice koje žive od socijalnih primanja - kazao je sekretar Udruženja Meho Mujetić.
Izvor: Dnevni avaz

Dragi sine...dugo je meni do penzije. Vidiš ima i izuzetaka od pravila, neki sade povrće...zato što u tom uživaju. :bih:
Mu'min

#119 Re: Teferič u prirodi

Post by Mu'min »

G. Mujetić je malo pobrko vektore i faktore. :lol:
Po toj "filozifiji" islam i džamija su samo za hodžu, penzionere i mektebsku djecu. :?
Sije i sadi svako ko ima to u sebi. Ne sadim ja što nemam već što uživam u tome a i korisno.
Naravno postoje kategorije koje su primorna al svakako vrt i njiva nije samo rješavanja socialnog pitanja.

Po g. Mujetiću sadi i sije samo seljak (sinonim za neškolovanog) i socialni slučaj. :twisted:
safran

#120 Re: Teferič u prirodi

Post by safran »

E vidiš Mumine to ti je kod nas osnovni problem. Njiva jeste samo za seljake (čitaj nepismen i neškolovan svijet) i za socijalne slučajeve ("jadni oni, šta će, moraju"). Ljudi oko mene se i dalje ibrete što se ja "patim" kad je paradajz na pijaci 1-2 KM. Ali što jest jest ne kontam ni ja njih. Hajd što ne kontaju ono ubola sjemenku, mazila rasad, piljkala biljku, čekala cvijet, pa plod, pa da pocrveni pa ubrala i boljeg na svijetu nema od mog, nego - probali su moj paradajz - kako ne shvataju u čemu je fol?
Ista je stvar sa ručnim radom. Majkumu danas je sramota obući džemper koji ti je mama isplela. A sramota je i da mama plete, jel' te. Opet, samo za seljake i socijalne slučajeve.
Ja malo prolupala pred povratak na posao sa porodiljnog. Uhvatili me nekakvi anksiozni momenti pa još zima, ni bašte nema da se uzemljim. I skontam ja da bi me pletenje opustilo i smirilo. Ne znam ja baš plesti - najuradak mi je onaj džemperak sa Domaćinstva od prije hm...... nešto godina ali, znam pravo-krivo. Kupim ja alat i materijal i nađem instrukcije na youtube i ispletem vunenu čarapu - pravu, pravcatu čarapu. Krenulo mene, smirila živce, pletem djeci, pletem mužu (47 broj samo da se zna), tetki, komšiluku, raji na poslu .... DIvim se ja svome uratku - kako dobro naliježu, kako sam potrefila dužinu, pa kako mi je dobra peta, prsti - ma savršene. Kaže meni kolegica sa posla (inače MFGR - Mnogo Fina GR): "Ne razumijem zašto se time bakćeš kad ih možeš kupiti na pijaci, nisu ni 10 KM". PA ŽENSKA GLAVO - VIDI IH, JA NAPRAVILA SVOJIM RUKAMA.
Elem, da vas izvjestim da sam kupila vunu prekrasne smeđe boje za zimu 2012/2013. i jedva čekam da nametnem. :-D
kerima1

#121 Re: Teferič u prirodi

Post by kerima1 »

:lol: :lol: safran sto ti se ismija :D
safran

#122 Re: Teferič u prirodi

Post by safran »

Šoooo, šaje šega? :lol: :lol: :lol: :lol:
U ovi vakat je, kažu, sevap čovjeka nasmijati (valjda je i ženu, to nisu rekli).
bizet

#123 Re: Teferič u prirodi

Post by bizet »

:lol: safran, samo ti svoje guraj...a te sto ne razumiju nemoj uopce slusati
nije bitno da li se isplati vremena i truda ulozenog u bilo sta sto covjek radi, bitno je kako se osjeca dok radi
ono kako te ja dozivljavam je, majka dvoje male djece, radi, i jos stize i bastu i plesti...super zena u mojim ocima

neko placa fintes, neko teretane, neko placa razne uzitke tipa cigara...a ti placas sjeme za sijati i vunicu za plesti...stvarno trebas biti blesav da ne vidis sta je korisnije...da ne pricam o fitnesu u basti koji dobijes gratis :)

vunene carape, obozavam ih...moja ih svekrva plete...nema nista bolje od prave vune kad zivis u kuci, ili kad u stanu zakaze grijanje (sto je cest slucaj u gradu)...jos dodaj dzemper koji ide uz carape i to je to...da imas curice padale bi na fore onih soknica i dugih dzempera u istoj boji...to je uvijek hit...i trakica za kosu, da, da :)
to uvijek mozes sebi isplesti, i to u nekoj boji koja ti dobro stoji ali mozda nemas obicaj da je nosis (mahom se zimi svi uvucemo u neke tamne boje)...ma svi ce poludjeti i trazice da i njima to uradis...tajice i dugi vuneni dzemper, npr. narandzaste boje, zimi na cizme je pun pogodak, jos sal iste boje ili kapica, ili oboje, ili neka kombinacija boje dzempera i kaputa (kombinujes dvije ili vise boja)...ma joj zeno, kombinacija je bezbroj...sebi si ubila vrijeme radeci nesto sto je korisno a lijepo i jos te odmara, a kad te vide ima da padnu na dupe :)
muskici vjerujem da ne vole pletene dzempere, ali zato uvijek mozes plesti sebi

nego de ti meni reci gdje ti nalazis energiju za sve sto radis...ja sam u fazi kad zelim prosiriti porodicu barem za jedno bebce, na poslu se svakodnevno treba dodatno usavrsavati ili te nema nigdje, kuca se jos uvijek pravi, ovo mene najvise iscrpi, treba otici na kliniku da se posavjetujem sa doktorima oko planiranja trudnoce (ne cuvamo se vec par godina ali nema novine, potrebna je strucna pomoc, vrijeme mi prolazi)...ja zakazujem po potrebi, ali negdje uvijek nesto ispasta...kako stignes na sve to bona?
Mu'min

#124 Re: Teferič u prirodi

Post by Mu'min »

safran wrote:E vidiš Mumine to ti je kod nas osnovni problem.
Vrlo lijepo si sažela safran stanje nas Bosanaca.
Rahmetli Hamid je govorio "nema čuna, nema čuna". I tako nikad se haman kod većine Bosanaca "nema računa" bilo šta raditi svojim rukama.

Al ne zna raja da sem kapitalizma i materializma gdje se gleda samo tim očima im i nešto što se zove bereket.
U nečijih 100 KM je više bereketa nego u drugog u 1000 KM, zato nekim ide u životu a "nemaju" a drugi nikako da otkoči.
Oticon

#125 Re: Teferič u prirodi

Post by Oticon »

Safran...ne postoji bolji lijek za smirenje od ručnog rada. Kakav apaurin, bensedin ili lexilium...samo koncentracija ...da li ide glot ili frket. Ako ti nedostaje heklica ili igle neki broj...samo se javi :wink:
Post Reply