@LIBERO - slažem se, ali i klubovi moraju malo početi sa svoje strane da distanciraju huligane od "normalnih" navijača (poništavanjem godišnjih karata, zabrana dolaska na stadion), kao i da se "normalni" navijači ograde i od baklji i nacionalizma i psovanja s tribina (što se neće desiti, jer se svi (opravdano) boje).-LIBERO- wrote:Odlican primjer, i zelio bih se sa njim nadovezati na nedavne dogadjaje u Mostaru.JThomas wrote: ...danas se planirano ide ranije u grad da bi se napala druga grupa, bez obzira što znaš da će te vratiti i da nećeš pogledati utakmicu. e jebo te to. ..
Kolika je grupa Manijaka bila u tom "pohodu" na tu kafanu sto su je slupali?? Ja mislim da ih je bilo oko 30.
Koliko je Manijaka poslije toga vraceno jer su organizovano krenuli u Mostar? Ja mislim oko 150-200.
Ovih 150-200 (lupam brojeve) je vraceno jer je ovih 30 doslo samoinicijativno i napravili sranje.
E o tome se upravo i radi. Taj mikro primjer je zapravo matrica po kojoj se ponasa prema navijacima uopste.
Uhapsi tih 30, daj kaznu, zabranu za odlaske na utakmice...zatvor...sta znam sta je adekvatno cinu koji su uradili. Ali i ovih 150-200 koji su krenuli BODRITI svoj klub pusti da rade to sto vole.
Znak jednakosti izmedju huligana i navijaca je zapravo ono sto mene najvise ljuti. A jos je frapantnie sto vecina ljudi pristaje na taj vid generalizacije, najcesce jer njih licno ne tangira jer nisu dio te "price".
Naravno, država je najveći krivac - donesi brate rigorozan zakon, da i policija i sudstvo ima jakog osnova da te strogo kazni čim bilo čim počneš ugrožavati druge. Ovako, Komitet neće da u ime ovakvog fudbala dopusti da opet padne mrtva glava, jer jednostavno ne vrijedi.