Tramvaj

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zateznistub

#101 Re: Tramvaj

Post by zateznistub »

r_faruk wrote:ma dzaba je pricati. neki ljudi nikada nisu vidjeli nista bolje od sarajevskog tramvaja, iz tog razloga i pisu ovo sto pisu.....
Dobrim dijelom je doveden dotle dokle je doveden upravo od strane ž"mangupa" koji ne placaju karte, a isti razvaljuju sjedista, cvrljaju markerima po tramvajima i jos imaju hrabrosti i pameti pricati budalastine.
Pisao sam iranije pa i sad cu, budite toliki mangupi pa sjedite u neki taxi koji nije bas ocuvan i fino recite destinaciju i na kraju voznje recite "necu da platim jer je vozilo takvo i takvo".
I nemojte reci da to nije isto, jeste itekako, jer koristis i jedno i drugo.
bull21

#102 Re: Tramvaj

Post by bull21 »

Da je ne znam kakav tramvaj, 30 godina nije malo. I da je od čega god napravljen pohabati će se i izgledati baš onako kakav i jeste - star.
Jokericious

#103 Re: Tramvaj

Post by Jokericious »

zateznistub wrote:
r_faruk wrote:ma dzaba je pricati. neki ljudi nikada nisu vidjeli nista bolje od sarajevskog tramvaja, iz tog razloga i pisu ovo sto pisu.....
Dobrim dijelom je doveden dotle dokle je doveden upravo od strane ž"mangupa" koji ne placaju karte, a isti razvaljuju sjedista, cvrljaju markerima po tramvajima i jos imaju hrabrosti i pameti pricati budalastine.
Pisao sam iranije pa i sad cu, budite toliki mangupi pa sjedite u neki taxi koji nije bas ocuvan i fino recite destinaciju i na kraju voznje recite "necu da platim jer je vozilo takvo i takvo".
Sto se pravis lud vise. Taxi svi placaju. Sto bi neko placao nesto sto drugi ne mora?
r_faruk

#104 Re: Tramvaj

Post by r_faruk »

jednostavno! sistem naplate karata nije normalan i logican. vi nikako da shvatite da imamo najskuplji gradski prevoz u europi. najskuplji je upravo iz razloga sto pri svakoj promjeni vozila moras kupiti drugu kartu. pa molim te reci mi gdje je to normalno? u duplo vecim gradovima su cijene vece za 20 feninga, s tim da od tacke A do tacke B putujete bez obzira koliko tramvaja promjenili, ili autobusa.

da pojasnim! mozete se voziti tramvajem, a onda preci na autobus sa istom kartom, dok ce vas u sarajevu to zadovoljstvo kostati dva puta vise.................

PS: namjerno pisem malim slovima, pa ako nemate sta pametnije da kazete, nemojte spominjati ni gramatiku .....
dresdener78

#105 Re: Tramvaj

Post by dresdener78 »

slažem se sa mišljenjem da je cijena prijevoza u Sarajevu, s obzirom na "kvalitet" servisa, astronomska. Ali opet, sve počinje kod političara i vlasti. GRAS je javno preduzeće, odnosno pripada građanima Sarajeva, i političari na vlastima jesu oni koji uopće ne rade svoj posao i ne brinu se o firmi. Diskusija na ovom forumu "GRAS se raspada i Vlada ni mukajet" se zove apsolutno tačno. Ne želim ovdje previše pisati o tome da je solidan i dobar gradski prijevoz u parametrima grada sa 500 000 stanovnika na čisto komercijalnoj bazi NEMOGUĆ, što je dokazano na desetina primjera.
Svakako, pored gamadi na vlastima i "politički" zaposlenih birača u GRAS-u, svoj dio krivice na stanju nose i sami putnici. Vi ovdje tvrdite kako je strašno da su tramvaji stari oko 30 godina. U drugim gradovima Evrope voze tramvaji takve starosti bez problema - naravno, jesu fino održavani, čisti i pružaju dobar komfor. Ali pogledajte ponašanje putnika. Najbolje se vidi "kultura" ovih putnika, koji na diskusijama stalno GRAS-u hebu majku, u moderniziranim SATRA tramvajima. To su dobra vozila, modernog dizajna i udobne unutrašnosti. Jesu li GRAS-ovci izrezali sjedišta, jesu li GRAS-ovci flomasterima ostavili svoje idiotske potpise i crteže na svim površinama, da li GRAS-ovci bacaju smeće na pod? Da li GRAS-ovci uništavaju vrata starijih tramvaja (ona četverodijelna) prilikom ulaska ili izlaska iz stojećeg tramvaja na raskrsnicama - kada prisilno otvaraju vrata rukama? Jedan takav potez i mehanizam zatvaranja vrata je zreo za remont. Teško mi je zamisliti da u Sarajevo stiže moderan niskospodni tramvaj u vrijednosti od 5 miliona maraka/komad. Nakon dva dana bi izgledao kao štala za svinje... :twisted:
zateznistub

#106 Re: Tramvaj

Post by zateznistub »

CollegeGunner wrote:
zateznistub wrote:
Sto se pravis lud vise. Taxi svi placaju. Sto bi neko placao nesto sto drugi ne mora?
Pravim se lud. Vidis sam kazes taxi svi placaju, bez obzira sto uđes u auto a isto smrdi iraspada se i on i vozac i ti uredno platis, a kartu za tramvaj ne. Ista logika isto objasnjenje.

I malo pripazi kako pricas samnom.
pussysmoke

#107 Re: Tramvaj

Post by pussysmoke »

zateznistub wrote:Pravim se lud. Vidis sam kazes taxi svi placaju, bez obzira sto uđes u auto a isto smrdi iraspada se i on i vozac i ti uredno platis, a kartu za tramvaj ne. Ista logika isto objasnjenje.

Profesore čujemol se?! :mrgreen: Taxi svi plaćaju, i znam stotinu i jedan primjer kada je taxista prebio nekog "mangupa" koji je pokušao da se ispali. U taxiju ja odlučujem o klimi, prozoru, radiju i sl. Kartu u tramvaju plaćaju samo oni koji nisu u stanju da se "odbrane" od njegovog visočanstva revizora. Eto u čemu je razlika. Ostale razloge sam već naveo, samo ti nisi bio u stanju da iste pročitaš. I vidim da si i ti jedan od "mangupa", kad govoriš ljudima da paze kako razgovaraju s tobom. Valjda su moderatori ovdje da o tome odlučuju. :bih:
Anti Anti Fa

#108 Re: Tramvaj

Post by Anti Anti Fa »

Narod uopste nema pojma koliku zapravo moc ima u svojim rukama i nogama i to je porazavajuce.
Nije uopste bitno dal je u pitanju sada GRAS ili nesto drugo.
Sjecam se one rukometne utakmice protiv Madjara (kad je prekid bio) i prije utakmice pred vratima ostalo nekih 2000 dusa i na vratima stoji 10 policajaca sa pendrecima kao ne moze se vise uci,al zato kad je od pozada nagrnulo 500 dusa da gura i urlice onda se vidjelo jel se moze jos uci ili ne.Ako se uzme u obzir da je na zalost BiH zemlja gdje argumentovana rasprava sa vlastima i iznosenje nekih podataka isto toliko vrijedna kao hljeb od prije 3 dana onda se namece jedino nesto malo sile kao izbor. Naravno da je to zadnje sto se treba uraditi ali 20 godina unazad smo nauceni da od sjedi cekaj i nadaj se ovdje nema nista.

Svaki dan nam neko "prijeti" blokirat cemo Sarajevo.Pa ja mislim da je vrijeme da gradjani Sarajeva blokiraju Sarajevo.
I ovo se ne odnosi samo na GRAS i zbog GRAS-a nego za sve sto se desava u Sarajevu
zateznistub

#109 Re: Tramvaj

Post by zateznistub »

pussysmoke wrote:
zateznistub wrote:Pravim se lud. Vidis sam kazes taxi svi placaju, bez obzira sto uđes u auto a isto smrdi iraspada se i on i vozac i ti uredno platis, a kartu za tramvaj ne. Ista logika isto objasnjenje.

Profesore čujemol se?! :mrgreen: Taxi svi plaćaju, i znam stotinu i jedan primjer kada je taxista prebio nekog "mangupa" koji je pokušao da se ispali. U taxiju ja odlučujem o klimi, prozoru, radiju i sl. Kartu u tramvaju plaćaju samo oni koji nisu u stanju da se "odbrane" od njegovog visočanstva revizora. Eto u čemu je razlika. Ostale razloge sam već naveo, samo ti nisi bio u stanju da iste pročitaš. I vidim da si i ti jedan od "mangupa", kad govoriš ljudima da paze kako razgovaraju s tobom. Valjda su moderatori ovdje da o tome odlučuju. :bih:
Da, nadam se.
Jokericious

#110 Re: Tramvaj

Post by Jokericious »

zateznistub wrote: Pravim se lud. Vidis sam kazes taxi svi placaju, bez obzira sto uđes u auto a isto smrdi iraspada se i on i vozac i ti uredno platis, a kartu za tramvaj ne. Ista logika isto objasnjenje.
:lol:
zateznistub wrote: I malo pripazi kako pricas samnom.
Izvini zajebani. :oops:
zateznistub

#111 Re: Tramvaj

Post by zateznistub »

CollegeGunner wrote:
zateznistub wrote: Pravim se lud. Vidis sam kazes taxi svi placaju, bez obzira sto uđes u auto a isto smrdi iraspada se i on i vozac i ti uredno platis, a kartu za tramvaj ne. Ista logika isto objasnjenje.
:lol:
zateznistub wrote: I malo pripazi kako pricas samnom.
Izvini zajebani. :oops:
Ja se duboko izvinjavam i povlacim sa ove teme. Ionako ce te nastaviti raditi ono sto radite. Samo se nemoj zacuditi kad jednom budes MORAO platiti kartu, bio ti zadovoljan ili ne.

Svako dobro.
Edin H.

#112 Re: Tramvaj

Post by Edin H. »

sherbett wrote:i koliko košta karta za tram i bus?
Je li kod vozaca ili u trafici? :-)
Zatamnjena stakla

#113 Re: Tramvaj

Post by Zatamnjena stakla »

1.60 i 1.80 čini mi se :lol:
antidroid

#114 Re: Tramvaj

Post by antidroid »

zasto ne koristite biciklo?
Jeftinije je, ugodnije i veselo :D
sema911

#115 Re: Tramvaj

Post by sema911 »

haj da se i ja ukljucim
vozim se trolom par mjeseci i do sada nisam primjecivao kako ti ljudi voze ta prevozna srestva
sinoc igrom slucaja ostane mi na mobitelu upaljen edmondo, dodjem kuci i gledam koliko sam presao km(jer cesto vozim biciklo pa pratim nesto a i sam neznam sta) pise da sam na dionici od alipasina mercator do fahdove dzamije vozio se 73kmh kontam kako,. tu istu vece sa autom idem za trolom od kruznog toka na dob do vojnickom i trola ide preko 60 na skretanju kod fahdove zadnji tockovi lagano na trotoar isto tako od kovacica prema grbavici po onim kraterima on "goni" trolu oko 60 isto tako voze i od stare americke ambasade prema skenderiji nevidim svru voziti tako brzo i onda sam ja koji sa svojim autom tu dionicu prodjem kao on opasan, trkac kako vec me ne zovu a on sa 10+tona sto tako vozi,. pa onda komercijala oni levati nabijau max brzinu autobusu i onda se zale kako im mi razvaljujemo vozila pa prvo nek porade u svojoj kuci pa nek onda nas krive,.
tec

#116 Re: Tramvaj

Post by tec »

m@m@ wrote:biciklo oooopasno al su karte stvarno preskupe, kad se uzme u obzir da je cijena ista isao jednu ili 10 stanica :x
Gdje to na svijetu se placa po stanicama?
dresdener78

#117 Re: Tramvaj

Post by dresdener78 »

tec wrote:
m@m@ wrote:biciklo oooopasno al su karte stvarno preskupe, kad se uzme u obzir da je cijena ista isao jednu ili 10 stanica :x
U vise gradova. Iz moje okoline samo da navedem Dresden, tamo mozes kupiti blok 4 karata za "Kurzstrecke" - kratku voznju, samo do max. 4 stanica od ulaska u vozilo. U Pragu je prije bila također najjeftinija karta sa kojom nisi mogao presjedati u tramvajima i autobusima, a u metro-u je vazila samo 4 ili 5 stanica.
Svakako za Sarajevo bi bila najbolja metoda kombinacije elektronskih iskaznica, na kojima nebi niko mogao nesto krivotvoriti (mjesecni kuponi), i magnetskih karata koje su danas u tramvajima, ali da vaze u svim vidovima prijevoza. Prije nekoliko godina se mogle kupiti tramvajske karte sa tekstom "VREMENSKA KARTA - karta važi 1 sat poslije prvog poništenja". Cijena u trafici 1,60 KM. Nažalost, vozači trolejbusa, autobusa i minibusa nisu htjeli prihvatiti ove karte :twisted:
tec

#118 Re: Tramvaj

Post by tec »

dresdener78 wrote:
tec wrote:
U vise gradova. Iz moje okoline samo da navedem Dresden, tamo mozes kupiti blok 4 karata za "Kurzstrecke" - kratku voznju, samo do max. 4 stanica od ulaska u vozilo. U Pragu je prije bila također najjeftinija karta sa kojom nisi mogao presjedati u tramvajima i autobusima, a u metro-u je vazila samo 4 ili 5 stanica.
Svakako za Sarajevo bi bila najbolja metoda kombinacije elektronskih iskaznica, na kojima nebi niko mogao nesto krivotvoriti (mjesecni kuponi), i magnetskih karata koje su danas u tramvajima, ali da vaze u svim vidovima prijevoza. Prije nekoliko godina se mogle kupiti tramvajske karte sa tekstom "VREMENSKA KARTA - karta važi 1 sat poslije prvog poništenja". Cijena u trafici 1,60 KM. Nažalost, vozači trolejbusa, autobusa i minibusa nisu htjeli prihvatiti ove karte :twisted:
Daj link za te karte i objasni na kojem prevoznom sredstvu to mozes uraditi i kako primjeniti u gradskom saobracaju u Sarajevu jer koliko ja znam u dresdenu se odnosi na putovanje izmdzu gradskih i van gradskih cetvrti.
Odnosno bez zavitlavanja
ovo su tarife:http://www.vvo-online.de/de/tickets_und ... index.aspx
A ovo zone: http://www.vvo-online.de/en/tickets_und ... index.aspx
Znaci trebalo bi dignuti cjenu za one koji putuju sa ilidze i idu na Bascarsiju. Nikakva novost u odnosu na gradski saobracaj.
Za prag to nije primjer od karti po stanicama nego jednokratna karta koja postoji u skoro svakom gradu na svjetu.

Ili si htjeo predloziti da firma koja duguje samo poreskoj upravi 12.4 milijon maraka bi sad trebala da nabavi jos i najsavremeniji naplatni sistem za gradski transport? Samo da bi dodao jos koju naplatnu zonu za 350.000 stanovnika.
dresdener78

#119 Re: Tramvaj

Post by dresdener78 »

tec wrote: Daj link za te karte i objasni na kojem prevoznom sredstvu to mozes uraditi i kako primjeniti u gradskom saobracaju u Sarajevu jer koliko ja znam u dresdenu se odnosi na putovanje izmdzu gradskih i van gradskih cetvrti.
Odnosno bez zavitlavanja
Znaci trebalo bi dignuti cjenu za one koji putuju sa ilidze i idu na Bascarsiju. Nikakva novost u odnosu na gradski saobracaj.
Za prag to nije primjer od karti po stanicama nego jednokratna karta koja postoji u skoro svakom gradu na svjetu.
Ove kratkotrajne karte su korištene najviše na području grada Dresdena:
http://www.dvb.de/de/Tickets-Tarife/Tic ... ebersicht/
"Kurzstrecke im Stadtverkehr max. bis zur vierten Haltestellen nach Zustieg; Umsteigen ist nicht zugelassen"
Cijena 5 € za 4 takve karte, ranije se mogle kupiti i jedan komad, ali toga više nema. Sada samo ova 4 komada.
Inaće gradska zona u Dresdenu je dovoljno velika da je većini stanovnika u gradu dovoljna karta za jednu gradsku zonu. Tarifne zone omogućavaju i relativno dugo putovanje unutar jedne zone. Ovaj sistem bi za Sarajevo značio da bude recimo područje grada Sarajeva jedna zona, dok će biti u prigradskim zonama Hadžići, Rakovica, Iljaš, Vogošća (ali to to je upitno), teoretski i Lukavica sa Palama ako sudbina da i ova područja se počnu ponašati kao dio BiH... Mislim da je cijena karata u odnosu na bosanske plate i "kvalitet" saobraćaja više nego visoka. Onda bi radije izmislio kartu recimo za 15 minuta po cijeni od 1 KM koja bi bila korisna za putnike koji putuju iz Grbavice, Vratnika, Breke, Jezera u centar. Kada su u vozilima elektronski poništavaći, nije problem štampati na kartu ne samo vrijeme poništivanje karte, nego i neki posebni kod stanice.

Šta se Praga tiče, imam tu staru kartu negdje kući u kutiji kartu pa mogu da je skeniram. Na webu više nema informacija o tome osim starijeg članka u komunističkim novinama gdje su najavljivali ukidanje ove vrste karte (http://www.halonoviny.cz/articles/view/221165). Osnovna karta bez presjedanja je važila 20 minuta u tramvajima/autobusima ili 4 stanice u metro-u. Danas ima u Pragu samo skupljih karata sa kojima se može presjedati.

One karte za kratka putovanja postoje i u drugim gradovima:
Minhen (1,20 €, maks. 4 stanice): http://www.mvv-muenchen.de/de/tickets-p ... html#c4282
Berlin (1,40 €, maks. 3 stanice u metro-u sa presjedanjem ili 6 stanica u tramvaju/autobusu bez presjedanja): http://www.bvg.de/index.php/de/3786/nam ... sicht.html
Hamburg (1,40 €, važi do sljedeće granice plaćanja (Zahlgrenze)): http://www.hvv.de/fahrkarten/einzelkarten/

Šta se tiče naplatnog sistema, već su počinili veće gluposti - naprimjer onaj sistem elektronskih poništivača u tramvajima koji je bukvalno "amputiran" i njegove mogućnosti nikad nisu bile razvijene i iskorištene. Jeste, GRAS tone u dugovima, ali rješenje je jednostavno - neka se šalju svi oni političari i likovi kao što je Bimo u zatvor i zaplijeni se njima što su ukrali... samo Bimina vila je vrijedna nekoliko miliona KM. I naplatni sistem zajedno sa tarifom se moraju promijenjiti, jer uopće ne odgovaraju potrebama ni GRAS-a ni građana.
r_faruk

#120 Re: Tramvaj

Post by r_faruk »

postoji li video nadzor u ovim tramvajima po europi?
dottore

#121 Re: Tramvaj

Post by dottore »

danas gledam u tramvaju, adnna ecclestone se potpisala... :lol: :lol:

ne vozi se samo fukara tramvajem :lol:
dresdener78

#122 Re: Tramvaj

Post by dresdener78 »

r_faruk wrote:postoji li video nadzor u ovim tramvajima po europi?
kako gdje. Svakako novi i ultra skupi tramvaji imaju u većini slučajeva video nadzor jer svako oštećenje unutrašnosti je veoma skupa stvar. Primjetio sam npr. da u Berlinu većina tramvaja, kao i vozova metro-a i nadzemne brze željeznice nema video nadzor, pa je unutrašnost veoma oštećena. Nekad i liči na sarajevske tramvaje, posebno drugi dio iza zgloba. Posebno za prozore su njemački maloljetni kreteni izumili jednu metodu - ne koriste flomastere nego one specijalne "olovke" sa špicom od industrijskog dijamanta za rezanje stakla. Onda potpisuju i šaraju bukvalno rezanjem u staklo. Možeš zamisliti kako to izgleda, nekad ni vani ništa ne vidiš.
Image
Sa druge strane, u Dresdenu ima video nadzor u svim niskospodnim tramvajima i nikad nisam primjetio nekako oštećenu unutrašnost, mada ima u Dresdenu i divljih pijanih fanova nogometa u velikom broju te raznih socijalnih slučajeva i vandala... kao što mi je poznato, ili vozač (koji vidi snimke iz kamera poput retrovizora) kontaktira odmah policiju, ili se koristi snimak (arhivira se za nekoliko dana). Policija odmah radi svoj posao, i mali idiot ide pred sud u skraćenom postupku.... ako je još maloljetni, uključena je socijalna uprava (nedovoljan odgoj) i roditelji plaćaju paprenu kaznu plus sudske troškove...
tec

#123 Re: Tramvaj

Post by tec »

dresdener78 wrote:
tec wrote: Daj link za te karte i objasni na kojem prevoznom sredstvu to mozes uraditi i kako primjeniti u gradskom saobracaju u Sarajevu jer koliko ja znam u dresdenu se odnosi na putovanje izmdzu gradskih i van gradskih cetvrti.
Odnosno bez zavitlavanja
Ove kratkotrajne karte su korištene najviše na području grada Dresdena:
http://www.dvb.de/de/Tickets-Tarife/Tic ... ebersicht/
"Kurzstrecke im Stadtverkehr max. bis zur vierten Haltestellen nach Zustieg; Umsteigen ist nicht zugelassen"
Cijena 5 € za 4 takve karte, ranije se mogle kupiti i jedan komad, ali toga više nema. Sada samo ova 4 komada.
Inaće gradska zona u Dresdenu je dovoljno velika da je većini stanovnika u gradu dovoljna karta za jednu gradsku zonu. Tarifne zone omogućavaju i relativno dugo putovanje unutar jedne zone. Ovaj sistem bi za Sarajevo značio da bude recimo područje grada Sarajeva jedna zona, dok će biti u prigradskim zonama Hadžići, Rakovica, Iljaš, Vogošća (ali to to je upitno), teoretski i Lukavica sa Palama ako sudbina da i ova područja se počnu ponašati kao dio BiH... Mislim da je cijena karata u odnosu na bosanske plate i "kvalitet" saobraćaja više nego visoka. Onda bi radije izmislio kartu recimo za 15 minuta po cijeni od 1 KM koja bi bila korisna za putnike koji putuju iz Grbavice, Vratnika, Breke, Jezera u centar. Kada su u vozilima elektronski poništavaći, nije problem štampati na kartu ne samo vrijeme poništivanje karte, nego i neki posebni kod stanice.

Šta se Praga tiče, imam tu staru kartu negdje kući u kutiji kartu pa mogu da je skeniram. Na webu više nema informacija o tome osim starijeg članka u komunističkim novinama gdje su najavljivali ukidanje ove vrste karte (http://www.halonoviny.cz/articles/view/221165). Osnovna karta bez presjedanja je važila 20 minuta u tramvajima/autobusima ili 4 stanice u metro-u. Danas ima u Pragu samo skupljih karata sa kojima se može presjedati.

One karte za kratka putovanja postoje i u drugim gradovima:
Minhen (1,20 €, maks. 4 stanice): http://www.mvv-muenchen.de/de/tickets-p ... html#c4282
Berlin (1,40 €, maks. 3 stanice u metro-u sa presjedanjem ili 6 stanica u tramvaju/autobusu bez presjedanja): http://www.bvg.de/index.php/de/3786/nam ... sicht.html
Hamburg (1,40 €, važi do sljedeće granice plaćanja (Zahlgrenze)): http://www.hvv.de/fahrkarten/einzelkarten/

Šta se tiče naplatnog sistema, već su počinili veće gluposti - naprimjer onaj sistem elektronskih poništivača u tramvajima koji je bukvalno "amputiran" i njegove mogućnosti nikad nisu bile razvijene i iskorištene. Jeste, GRAS tone u dugovima, ali rješenje je jednostavno - neka se šalju svi oni političari i likovi kao što je Bimo u zatvor i zaplijeni se njima što su ukrali... samo Bimina vila je vrijedna nekoliko miliona KM. I naplatni sistem zajedno sa tarifom se moraju promijenjiti, jer uopće ne odgovaraju potrebama ni GRAS-a ni građana.
Sve je to divno savrseno u njemackoj ali ako pogledas nije ni neka usteda ako je za 4 stanice i sve te opcije poznajem i ni u cemu mjenja stanje u Sarajevu. Svi ti gradovi imaju 5 razlicitih nacina gradskih prevoza i svi ti gradovi se protezu na povrsini 5 puta Sarajeva i vise. Naucna fantastika sa mogucnostima koje postoje u Sarajevu.
Kako ti mislis to provesti kada 80%+ danas ne placa kartu. Ili ti mislis da na svakoj stanici postavimo automate na svaki ulaz kontrolora ili mehanicku kapiju? Kako molim te? Znam da je sve savrsenu u Njemackoj ali je isto neizvedivo drugdje. Svaki taj grad ima jedno 30 + tarifa za svaku razlicitu stvar a imaju metro, tramvaj, gradsku(prigradsku) zeljeznicu, autobuse, itd, nigdje veze sa situacijom u Sarajevu. Ali naravno po tebi treba samo mahnuti rukom i stvoriti njemacku ekonomiju, standard, itd u Sarajevu.
dresdener78

#124 Re: Tramvaj

Post by dresdener78 »

tec wrote: Sve je to divno savrseno u njemackoj ali ako pogledas nije ni neka usteda ako je za 4 stanice i sve te opcije poznajem i ni u cemu mjenja stanje u Sarajevu. Svi ti gradovi imaju 5 razlicitih nacina gradskih prevoza i svi ti gradovi se protezu na povrsini 5 puta Sarajeva i vise. Naucna fantastika sa mogucnostima koje postoje u Sarajevu.
Kako ti mislis to provesti kada 80%+ danas ne placa kartu. Ili ti mislis da na svakoj stanici postavimo automate na svaki ulaz kontrolora ili mehanicku kapiju? Kako molim te? Znam da je sve savrsenu u Njemackoj ali je isto neizvedivo drugdje. Svaki taj grad ima jedno 30 + tarifa za svaku razlicitu stvar a imaju metro, tramvaj, gradsku(prigradsku) zeljeznicu, autobuse, itd, nigdje veze sa situacijom u Sarajevu. Ali naravno po tebi treba samo mahnuti rukom i stvoriti njemacku ekonomiju, standard, itd u Sarajevu.
Izvini ali mislim da tvoje rijeci pokazuju tipican primjer apatije i rezignacije... Takve stvari ne funkcionisu samo u Njemackoj, nego i u relativno siromasnoj Poljskoj, ili u Latviji koja je jos nedavno bila dio Sovjetskog saveza, i koja - i to tebi mogu licno da potvrdim - je na prvi pogled manje razvijena nego BiH i vidi se na svakom koraku da su bili decenijama samo periferija SSSR-a. Nisam ja rekao nista o tome da se moze "njemacki standard stvoriti mahom ruke" u Sarajevu. Ali zar ne valja da se barem malo narod trudi da se priblizi nekom sistemu koji ocigledno funkcionise? Koji drugaciji put ti inace zelis za tvoju drzavu? Da postaje nesto kao ruralni dijelovi Pakistana, ili pustinja Gobi gdje je najvece tehnolosko dostignuce sator sa TV uređajem ukljucenim preko akumulatora iz automobila? Ponavljam da je Sarajevo vise puta u proslosti pokazalo da je sposobno uvesti najsavremeniju tehniku i da su Sarajlije sposobni da je koriste. A nije to tako davno, 1961. godine, kada je Sarajevo dobilo najmoderniji i najkapacitetniji tramvajski saobraćaj u jugoistocnoj Evropi i dolazili su strucnjaci da vide to cudo, koje je nakon pocetne teske faze odlicno funkcionisalo. Sta se tice tvog argumenta o gradovima 3 put vecima, to ne valja. I grad sa +-500 000 stanovnika moze imati razvijen i dobar gradski saobracaj (koji je Sarajevo, uostalom, i prije 30 godina imalo). Naplatne mehanicke kapije na tramvajskim stanicama? Zasto ne, barem na dijelu od Marin Dvora do Ilidze bi se to dalo realizovati, prostora ima dovoljno. Ima u "primitivnoj" juznoj Americi sistem metropolitnih autobusa (npr. Curritiba na jugu Brazilije).
Image
Inace, BAS nisam ovdje prezentirao te njemacke saobracajne sisteme kao jedinu mogucu opciju, mada moram priznati da imam sa njima najvise iskustava i da oni vrlo dobro funkcionisu. Englez nece tebi nikad priznati kako bi u Londonu voljeli imati savrsen sistem nadzemne zeljeznice, koji posjeduje Berlin, i koji je izgradila drzava prije 100 godina s obzirom na stvarne potrebe metropole u narednim decenijama. Do danas je berlinski S-Bahn najvise koristen i najugodniji vid transporta. London ima samo linije preuskog metroa, sa nedovoljnim kapacitetom, sa rasporedom linija koji bas nije optimalan (= rezultat privatnog biznisa u gradskom saobracaju u 19. stoljecu). Također, Sarajevo kao jedan veci evropski grad sa svojom infrastrukturom nije nista izuzetno i egzoticno, i moze se preuzeti puno iskustva i stvari, koje drugdje funkcionisu, i cak ne moraju biti ni uveliko prilagođene sarajevskoj specificnoj situaciji. Izvini, ali ja tvrdim da dobro poznajem Sarajevo zajedno sa njegovim saobracajem, uostalom zbog vas sam naucio vas jezik, i vidio sam dovoljno sirom Evrope da mogu da napisem ovo misljenje.
Za svaki problem se moze naci rjesenje, koje je solidno i prihvatljivo za vecinu, samo mora postojati volja da se to uradi. Strasno mi je zao kada cujem i citam ovako negativne, apaticne i unaprijed porazene komentare. Da svaki covjek samo kaze "ovo je nemoguce, ovo nebi funksionisalo, ovo je apsurdno, ovo kod nas nikad ne moze proraditi", onda ljudi jos danas spavaju u pecinama i hrane se sirovim mesom, odjeveni u neke koze od zivotinja.
Mr.Penguin

#125 Re: Tramvaj

Post by Mr.Penguin »

@dresdener78 :thumbup:
Post Reply